Στατικός ηλεκτρισμός
Στατικός ηλεκτρισμός
Γεια σας! Ειμαι καινουριος χρηστης και οπως καταλαβαινεται και απο το ονομα μου δεν ξερω πολλα στον τομεα των ηλεκτρονικων υπολογιστων και ειδικα με τον τροπο λειτουργειας του hardware. Δηλαδη παρολο που γνωριζω τι κανει το καθε υποσυστημα π.χ. καρτα γραφικων, δεν γνωριζω πως σχετιζεται με την motherboard και τα αλλα υποσυστηματα στο pc. Ο λογος που δημοσιευω αυτο το μηνυμα ειναι οτι δεν ξερω πως να αποβαλλω τον στατικο ηλεκτρισμό από πανω μου. Ποση ωρα πρεπει να ακουμπω σε καποιο μεταλλο για να "καθαρισω" απο στατικο ηλεκτρισμο; Επισης τι μεταλλο πρεπει να ειναι αυτο; Σε μια δημοσιευση προταθηκε η βρυση ως γειωση. Τι γνωμη εχετε;
- cypher
- Venus Former Team Member
- Academic status: Alumnus/a
Re: Στατικός ηλεκτρισμός
Ολα εξαρτωνται απο το σπιτι σου και πως ειναι μεσα τα δικτυα σωληνωσης, ηλεκτροδοτησης.
Ενας καλος τροπος ειναι να ακουμπας το καλοριφερ για 1-2 λεπτα. Δεν νομιζω να χρειαζεται παραπανω. Και εννοειται δεν φορας ρουχα που μπορει να τριφτουν μεταξυ τους (και λογω υφασματος να παραγουν στατικο ηλεκτρισμο) και δεν περπατας στο χαλι ξυπωλυτος.
Η μεταλλικη βρυση μπορει να λειτουργησει και ως γειωση αλλα μονο αν και οι υπολοιποι σωληνες που μεταφερουν το νερο στον υπονομο ειναι μεταλλικοι. Αν εχουν αντικατασταθει προσφατα με πλαστικους απο PVC τοτε δεν νομιζω να διωξεις τον στατικο ηλεκτρισμο.
Ενας καλος τροπος ειναι να ακουμπας το καλοριφερ για 1-2 λεπτα. Δεν νομιζω να χρειαζεται παραπανω. Και εννοειται δεν φορας ρουχα που μπορει να τριφτουν μεταξυ τους (και λογω υφασματος να παραγουν στατικο ηλεκτρισμο) και δεν περπατας στο χαλι ξυπωλυτος.

Η μεταλλικη βρυση μπορει να λειτουργησει και ως γειωση αλλα μονο αν και οι υπολοιποι σωληνες που μεταφερουν το νερο στον υπονομο ειναι μεταλλικοι. Αν εχουν αντικατασταθει προσφατα με πλαστικους απο PVC τοτε δεν νομιζω να διωξεις τον στατικο ηλεκτρισμο.

-
cypher wrote:Και εννοειται δεν φορας ρουχα ...

Από που δημιουργείται στατικός ηλεκτρισμός; 

- cypher
The Punisher wrote:cypher wrote:Και εννοειται δεν φορας ρουχα ...![]()
![]()

Απο τριψιμο με καποιο υλικο που απορροφα...αρα δημιουργει θετικο ηλεκτρικο φορτιο (η αποβαλει..αρα δημιουργει αντιστοιχα αρνητικο φορτιο) στο σωμα.kokosteo wrote:Από που δημιουργείται στατικός ηλεκτρισμός;
http://el.science.wikia.com/wiki/%CE%A3 ... F%8C%CF%82

Ναι το ψιλοθυμάμαι αυτό από τη φυσική αλλά που κολλάει ο στατικός ηλεκτρισμός με το ότι είναι αρχάριος στους υπολογιστές
Τεσπά...

Τεσπά...
- Loner
- Academic status: N>4
Πολλές φορές μου έχει τύχει κι εμένα, αλλά δε με ενοχλεί τόσο...
λίγο να ακουμπήσω στον τοίχο εξαφανίζεται νομίζω...

You either die a Spongebob or live long enough to see yourself become the Squidward.
- stoupeace
- Wow! Terabyte level
- Academic status: High school
Φανταζομαι ότι θέλει να καθαρίσει το pc του, ή τεσπά να πειράξει κάτι μέσα στο tower, και ο στατικός ηλεκτρισμός μπορεί να καταστρέψει κομμάτια του hardware αν είσαι άτυχος.kokosteo wrote:Ναι το ψιλοθυμάμαι αυτό από τη φυσική αλλά που κολλάει ο στατικός ηλεκτρισμός με το ότι είναι αρχάριος στους υπολογιστές![]()
Τεσπά...
Η καλύτερη μπάντα όλου του κόσμου: Sonata Antartika
Mpomp is building an army army. And I got my head back.
░░░░░███████ ]▄▄▄▄▄▄▄▄
▂▄▅█████████▅▄▃▂ ____☻/︻╦╤─
Il███████████████████]. /▌
_◥⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙◤.. . / \
Mpomp is building an army army. And I got my head back.
░░░░░███████ ]▄▄▄▄▄▄▄▄
▂▄▅█████████▅▄▃▂ ____☻/︻╦╤─
Il███████████████████]. /▌
_◥⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙◤.. . / \
- cypher
Ακριβως, βασικα οταν η πριζα δεν εχει γειωση και το τροφοδοτικο δεν εινα συνδεδεμενο μπορει κατι ευαισθητο πανω στην μητρικη (η και οι μνημες) να "καουνε" απο καποιον σπινθηρα που θα βγει λογω του στατικου ηλεκτρισμου. Εχει συμβει αρκετες φορες και μετα εψαχναν να βρουν τι εφταιγε και χαλασε ξαφνικα. Βεβαια και το ιδιο το κουτι του υπολογιστη αν ειναι μεταλλικο προφυλασσει καπως αλλα δεν ειναι αξιο εμπιστοσυνης.Stoupeace wrote:Φανταζομαι ότι θέλει να καθαρίσει το pc του, ή τεσπά να πειράξει κάτι μέσα στο tower, και ο στατικός ηλεκτρισμός μπορεί να καταστρέψει κομμάτια του hardware αν είσαι άτυχος.kokosteo wrote:Ναι το ψιλοθυμάμαι αυτό από τη φυσική αλλά που κολλάει ο στατικός ηλεκτρισμός με το ότι είναι αρχάριος στους υπολογιστές![]()
Τεσπά...

- emperormario
- Wow! Terabyte level
Επίσης υπάρχουν κάτι ειδικά γαντάκια π προστατευουν απο το στατικο ηλ., και τα χρησιμοποιούν οι τεχνικοί στη συναρμολόγηση..Δε ξέρω περισσότερες πληροφορίες, αλλά το έχω ακούσει πάντως
Δες και αυτό
http://www.pctechnology.gr/vbull/vb/sho ... hp?t=11768
Δες και αυτό
http://www.pctechnology.gr/vbull/vb/sho ... hp?t=11768
Don't drink and drive. You might spill your drink :b-The Snake
- Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
- Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
Ευχαριστω πολυ παιδια για τις χρησιμες συμβουλες σας! Απ οτι καταλαβα 1-2 λεπτα ακουμπωντας στο καλοριφερ ειναι αρκετα! Μπορει και να εχει ειδικο καλωδιο γειωσης το PSU αλλα δεν ειμαι σιγουρος!
- Zifnab
- Academic status: MSc
Τόσο καιρό που έχω αποσυναρμολογήσει ή και συναρμολογήσει pc δεν είχα απολύτως κανένα πρόβλημα σε αντίθεση με τον μεγάλο ξάδελφο μου που έχει κάψει 2 φορές ram... Γενικά είμαι προσεκτικός με καλοριφέρ ή ειδικό εξάρτημα καρπού για μνήμες και CPU... Τα υπόλοιπα τα πιάνουμε από τις άκρες οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα...Stoupeace wrote:Φανταζομαι ότι θέλει να καθαρίσει το pc του, ή τεσπά να πειράξει κάτι μέσα στο tower, και ο στατικός ηλεκτρισμός μπορεί να καταστρέψει κομμάτια του hardware αν είσαι άτυχος.kokosteo wrote:Ναι το ψιλοθυμάμαι αυτό από τη φυσική αλλά που κολλάει ο στατικός ηλεκτρισμός με το ότι είναι αρχάριος στους υπολογιστές![]()
Τεσπά...
- ultimate_aektzis
- Wow! Terabyte level
Πηγαινε σε ενα καταστημα με ηλεκτρολογικα και ζητα αντιστατικο βραχιολι.Δεν ειναι πολλες οι πιθανοτητες να το "καψεις" ετσι αλλα τους ξερεις τους νομους του Μερφι. 

Αυτο το βραχιολακι μου ακουγεται καλη ιδεα! Ρε παιδια αυτα τα γαντια που εχουν οι ηλεκτρολογοι δεν ειναι κακοι αγωγοι ηλεκτρισμου??? Αρα θα κανουν για την δουλεια που τα θελω.
?????????
?????????
- cypher
Τα γαντια που εχουν αυτοι αν δεν κανω λαθος ειναι "χοντρα" με αρκετη επενδυση και δεν ξερω αν θα σε βολεψουν στο να δουλευεις στο εσωτερικο. Προσωπικα ομοιως οσες φορες αλλαζω κατι απλα ακουμπαω το καλοριφερ καθε 5-8 λεπτα. Δεν χρειαζονται και υπερβολες εκτος αν εισαι αρκετα γκαντεμης.amateur wrote:Αυτο το βραχιολακι μου ακουγεται καλη ιδεα! Ρε παιδια αυτα τα γαντια που εχουν οι ηλεκτρολογοι δεν ειναι κακοι αγωγοι ηλεκτρισμου??? Αρα θα κανουν για την δουλεια που τα θελω.
?????????