Παραβίαση ιδιωτικότητας από Τράπεζες

Αναδημοσιεύσεις άρθρων και κειμένων που βρήκατε κάπου αλλού και θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας .
vincent
Kilobyte level
Kilobyte level
Academic status: 4th year

Re: Παραβίαση ιδιωτικότητας από Τράπεζες

Post by vincent » Tue May 12, 2009 11:14 am

enum21 wrote:Αναμφισβητητα εχετε δικιο σε οσα λετε. Εγω σταθηκα κυριως στο συμβαν της αντιδρασης του πελατη και οχι στην βαθυτερη ερμηνεια του θεματος. Η θεση μου ηταν επιπολαια και διαβαζοντας τα οσα αναφερατε οφειλω να ομολογησω οτι εχετε απολυτο δικιο και σας ευχαριστω καθως μου δωσατε ενα ερεθισμα να βλεπω τα πραγματα με μια βαθυτερη προσεγγιση σε αντιθεση με αυτην που τα εβλεπα εως τωρα και εκτος αυτου να τους δινω τη σημασια που τους αρμοζει.

Wow μόλις λειτούργησε ο θεσμός τoυ forum, αυτά να τα βλέπουν κάποιοι άλλοι στενόμυαλοι... :smt023 :smt023 :smt023
Image
AmmarkoV
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by AmmarkoV » Tue May 12, 2009 11:24 am

To Habeas corpus γενικά έχει πάει , ή τείνει να πάει περίπατο ..!
Σχετικά με το επιχείρημα δεν έχω να φοβηθώ τίποτα. Τότε βγάλε και αντικλείδια του σπιτιού , του αυτοκινήτου σου και μοίρασέ τα στα κοντινά αστυνομικά τμήματα. Είναι λογικό κάποιος να εμπιστεύεται τόοοσο πολύ τις καλές προθέσεις των άλλων?
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
I would love to change the world, but they won't give me the source code. Οι καθηγητές πληρώνονται από το δημόσιο αρα από όλους τους Έλληνες για να κάνουν τα μαθήματα. Όλοι οι Έλληνες θα έπρεπε να μπορούν να δουν τα μαθήματα τα οποία πληρώνουν! Tο πνευματικό έργο που επιτελείται με τα χρήματα του δημοσίου ΔΕΝ είναι μόνο δικό σας Όποιος δεν δίνει πανελλήνιες έχει δικαίωμα στην γνώση που πληρώνει [url=http://ammar.gr/gddg]gddg blog[/url]
Image
stoupeace
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: High school

Post by stoupeace » Tue May 12, 2009 1:11 pm

AmmarkoV wrote: Τότε βγάλε και αντικλείδια του σπιτιού , του αυτοκινήτου σου και μοίρασέ τα στα κοντινά αστυνομικά τμήματα. Είναι λογικό κάποιος να εμπιστεύεται τόοοσο πολύ τις καλές προθέσεις των άλλων?
To πρόβλημα είναι ότι ακόμα και αυτό να πεις στον μέσο Ελληνα που ισχυρίζεται ότι δεν έχει να κρύψει τίποτα, θα συνεχίσει με τη στενομυαλιά και την αδιαφορία του προς τα πάντα, να δέχεται παθητικά τις κάμερες, ακόμα κι αν αυτές μπουν μέσα στο σπίτι του.

Είναι θλιβερό και μόνο που συζητάμε για το αν είναι σωστό ή όχι το να μας παρακολουθούν παντού.
Η καλύτερη μπάντα όλου του κόσμου: Sonata Antartika
Mpomp is building an army army. And I got my head back.
░░░░░███████ ]▄▄▄▄▄▄▄▄
▂▄▅█████████▅▄▃▂ ____☻/︻╦╤─
Il███████████████████]. /▌
_◥⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙◤.. . / \
redlabel
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: Professor

Post by redlabel » Tue May 12, 2009 3:30 pm

enum21 wrote:Αναμφισβητητα εχετε δικιο σε οσα λετε. Εγω σταθηκα κυριως στο συμβαν της αντιδρασης του πελατη και οχι στην βαθυτερη ερμηνεια του θεματος. Η θεση μου ηταν επιπολαια και διαβαζοντας τα οσα αναφερατε οφειλω να ομολογησω οτι εχετε απολυτο δικιο και σας ευχαριστω καθως μου δωσατε ενα ερεθισμα να βλεπω τα πραγματα με μια βαθυτερη προσεγγιση σε αντιθεση με αυτην που τα εβλεπα εως τωρα και εκτος αυτου να τους δινω τη σημασια που τους αρμοζει.
Θα χαρώ να σε δω στο μάθημα της "Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων" στο ΣΤ' εξάμηνο.

Δ. Γκρ.

ΥΓ. rose: Well-said the moto, αλλά θέλω να σε βλέπω τακτικά και στο μάθημα, όταν έλθει η ώρα και το επιλέξεις, φίλε συνforumίτη, οπότε θα δούμε και τη σημασία του υπολογισμού της "2ης παραγώγου" μιας συνάρτησης... :)
~~Wind~~
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: N>4

Post by ~~Wind~~ » Tue May 12, 2009 6:01 pm

Πράγματι η πολλή ασφάλεια δεν είναι καλή ασφάλεια
αυτό δε σημαίνει ότι είναι κακη.. ;)

πάρτε κι ένα ρητό απο μένα :smt001
Καζαντζάκης wrote:Κι αν οσο πιο ψηλα βρισκεται ο αφεντης μας, τοσο μακραινει η αλυσιδα και μπορουμε να τρεχουμε και να πηδαμε ολουθε χωρις να τη νιωθουμε και ολο αυτο το λεμε ελευθερια;
χωρίς αυτό να σημαίνει ότι διαφωνώ με τις παραπάνω απόψεις.
ImageImage
Come to foss-aueb ...we have cookies.. yamyam~nomnomnomnomnomnomnomnom
a cookie ~ I will do science to it
proskopos
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: Alumnus/a

Post by proskopos » Tue May 12, 2009 6:55 pm

AmmarkoV wrote:To Habeas corpus γενικά έχει πάει , ή τείνει να πάει περίπατο ..!
Σχετικά με το επιχείρημα δεν έχω να φοβηθώ τίποτα. Τότε βγάλε και αντικλείδια του σπιτιού , του αυτοκινήτου σου και μοίρασέ τα στα κοντινά αστυνομικά τμήματα. Είναι λογικό κάποιος να εμπιστεύεται τόοοσο πολύ τις καλές προθέσεις των άλλων?
++

“Privacy isn’t just about hiding things. It’s about self-possession, autonomy, and integrity.”
Extreme Makeover... Mind edition...
3,6 μαθήματα/εξεταστική....
Image
redlabel
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by redlabel » Tue May 12, 2009 6:56 pm

~~Wind~~ wrote:
Πράγματι η πολλή ασφάλεια δεν είναι καλή ασφάλεια
αυτό δε σημαίνει ότι είναι κακη.. ;)
No, sir! Too much security is (always - μα always, λέμε) bad security! (*)

Δ. Γκρ.

(*) Βλ. κεφάλαιο: "Ανάλυση και Διαχείριση Επικνδυνότητας Πληροφοριακών Συστημάτων" (αν έλλειπες εκείνη τη μέρα, καιρός για επανάληψη. Αν δεν έχεις πάρει το μάθημα, τότε ήλθε ο καιρός να το πάρεις). :)
The Punisher
Venus Former Team Member

Post by The Punisher » Tue May 12, 2009 11:31 pm

redlabel πόσο σίγουρος είστε ότι 2 ευθείες που δεν τέμνονται είναι πάντα παράλληλες ? :think:
AmmarkoV
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by AmmarkoV » Tue May 12, 2009 11:44 pm

Εξαρτάται από την γεωμετρία στην οποία δουλεύουμε σε μη ευκλείδιες μπορεί..!
I would love to change the world, but they won't give me the source code. Οι καθηγητές πληρώνονται από το δημόσιο αρα από όλους τους Έλληνες για να κάνουν τα μαθήματα. Όλοι οι Έλληνες θα έπρεπε να μπορούν να δουν τα μαθήματα τα οποία πληρώνουν! Tο πνευματικό έργο που επιτελείται με τα χρήματα του δημοσίου ΔΕΝ είναι μόνο δικό σας Όποιος δεν δίνει πανελλήνιες έχει δικαίωμα στην γνώση που πληρώνει [url=http://ammar.gr/gddg]gddg blog[/url]
Image
redlabel
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by redlabel » Tue May 12, 2009 11:53 pm

The Punisher wrote:redlabel πόσο σίγουρος είστε ότι 2 ευθείες που δεν τέμνονται είναι πάντα παράλληλες ? :think:
Εξαρτάται από την αξιωματική θεμελίωση της Γεωμετρίας μου... ;)

Δ. Γκρ.
The Punisher
Venus Former Team Member

Post by The Punisher » Tue May 12, 2009 11:58 pm

that was my original point :)
redlabel
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by redlabel » Wed May 13, 2009 12:13 am

"Elementary, dear Watson! Elementary!"

(για την αντιγραφή) Δ. Γκρ.
fo@
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by fo@ » Wed May 13, 2009 12:54 am

Χωρίς να θέλω να αμφισβητήσω το διευρυμένο φιλοσοφικομαθηματικό σας υπόβαθρο, το οποίο ενισχύεται μέσω των αμοιβαίων υπονοούμενων φιλοφρονήσεων, απλά να σημειώσω ότι οι παράλληλες ευθείες ορίζονται ως οι ευθείες που δεν τέμνονται. Και να παραθέσω κάτι που διάβασα και εγώ: "για ό,τι κανείς δεν μπορεί να μιλήσει, οφείλει να σιωπά"
"With soap, baptism is a good thing"
AmmarkoV
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by AmmarkoV » Wed May 13, 2009 2:26 am

Ας σωπάσουμε λοιπόν όλοι να μιλήσουν οι καρέκλες!
Στην τρισδιάστατη γεωμετρία δυο παράλληλες γραμμές (πχ ένας δρόμος ) τέμνονται στο άπειρο!

Image
Image
Image
The Punisher
Venus Former Team Member

Post by The Punisher » Wed May 13, 2009 4:12 am

ok, όπως φαίνεται το σχόλιο απέτυχε να σας μεταδώσει αυτό που ήθελα. Ας ξεζουμίσουμε τον κώνωπα ... :smt021

http://en.wikipedia.org/wiki/Non-Euclidean_geometry
redlabel
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by redlabel » Wed May 13, 2009 9:37 am

...από την πλευρά μου, συνforumίτη The Punisher, θεωρώ το σχόλιό σου εύστοχο και νομίζω ότι κατέδειξε δυνατότητες και αδυναμίες - ειδικά σε θέματα εννοιολογικής συγκρότησης. Bεβαίως, η "ανάγνωση της ν-οστής παραγώγου" δεν είναι πάντα ευχερής κι απ' όλους... :)

Δ. Γκρ.

ΥΓ-1. Όχι μόνο o Ευκλείδης και o Ρίμαν, αλλά και o Λομπατσέφσκι βοηθάει κάποιον to get the point...

ΥΓ-2. Έχω την εντύπωση ότι δεν έχεις πάρει, ακόμη, το μάθημά μου. Αν είναι έτσι, αλλοίμονό σου... :smt013
~~Wind~~
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: N>4

Post by ~~Wind~~ » Wed May 13, 2009 1:41 pm

The Punisher wrote:redlabel πόσο σίγουρος είστε ότι 2 ευθείες που δεν τέμνονται είναι πάντα παράλληλες ? :think:
στις δύο διαστάσεις είναι σίγουρα παράλληλες.. :smt002
ImageImage
Come to foss-aueb ...we have cookies.. yamyam~nomnomnomnomnomnomnomnom
a cookie ~ I will do science to it
fo@
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by fo@ » Wed May 13, 2009 3:41 pm

Με βάση τον ορισμό χαρακτηρίζουμε δύο ευθείες παράλληλες όταν κείτονται σε κάποιο κοινό επίπεδο και δε τέμνονται. Οι εναλλακτικές μορφές γεωμετρίας δεν προσαρμόζουν τον ορισμό. Απλά έχουν διαφορετική αφετηρία στο ερώτημα πόσες παράλληλες ευθείες περνάνε από ένα σημείο εκτός μιας δεδομένης ευθείας. Δηλαδή δεν διαφοροποιούνται στον ορισμό αλλά στην αξιωματική θεμελίωση. Η ιδιότητα δύο παράλληλων ευθειών να μη τέμνονται παραμένει αναλλοίωτη.

Το άπειρο σημείο αποτελεί συνήθως μια συμβατική έννοια, ένα γλωσσικό κατασκεύασμα για να πούμε με άλλα λόγια ότι δύο ευθείες πλησιάζουν όλο και πιο πολύ. Αν όμως αποτελέσει σημείο του νοητικού γεωμετρικού μοντέλου, τότε καθιστά τις δύο ευθείες μη παράλληλες μιας και αυτές θα τέμνονται εκεί.

Το λάθος είναι στοιχειώδες και η επιμονή σ' αυτό καταδεικνύει την επιθυμία μας να προσδώσουμε κύρος στην εκλαϊκευτική και ανεπεξέργαστη γνώση μας, που τελικά δεν είναι γνώση. Είναι συνειρμός, όπως και συνειρμός είναι η αναγκαιότητα της προσβολής της ιδιωτικότητάς μας, βασισμένη στην επίφαση της ασφάλειας.

Για αυτό ας μιλήσουμε πιο απλά για θέματα που καταλαβαίνουμε καλύτερα και είναι αρκετά χρήσιμο να θίξουμε.
"With soap, baptism is a good thing"
Elder
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by Elder » Tue Jun 02, 2009 8:32 pm

Τρίτη 2 Ιουνίου ώρα 2 παρα τέταρτο, ΕΤΕ Αγίας Παρασκευής, Μεσογείων 429...

Έχω λιγότερα απο 15 λεπτά να προμηθευτώ ένα παράβολο που μου ζήτησε η νομαρχία για να προλάβω πριν κλείσει...

Πατάω το κουμπάκι ανοίγει η πρώτη πόρτα, ακούω μια φωνούλα που μου θύμησε αυτο εδώ το thread να μου λέει "σταθείτε στο κέντρο του θαλάμου και κοιτάξτε το κόκκινο λαμπάκι".

Δεν το έκανα (όχι οτι θα άλλαζε και τίποτα βέβαια αλλά ήθελα να δω αν υπάρχει άλλη λύση). Τους κάνω νόημα να ανοίξουν, δεν ανοίγουν και μου δείχνουν την πόρτα (να κάνω τη διαδικασία με το λαμπάκι δηλαδή). Τελικά την έκανα...Μπαίνοντας μέσα μου είπαν οτι δεν θα πρέπει να καθυστερώ τον κόσμο που θέλει να μπει και απάντησα οτι δεν είμαι εγω αυτός που τους καθυτερεί αλλα τα συτήματα κατά των κουκουλοφόρων... Πάει αυτό.

Παρατήρηση 1:Στη συνέχεια παριμένοντας στην ουρά παρατήρησα οτι οι μισοί απο τους εισερχόμενους (προφανώς αυτοί που δεν είχαν ξανασυναντήσει αυτό το εφυές σύστημα) κατάφερναν να μπουν με τη δεύτερη προσπάθεια (αφού έβγαιναν έξω και ξανάμπαιναν δηλαδή) χωρίς όμως να τους βοηθάει κανείς.

Παρατήρηση 2:Μια κυρία προσπάθησε να μπει με το παιδί της όπως είναι φυσιολογικό. Το σύστημα ΔΕΝ της επέτρεψε να μπει και εκείνη προσαπαθούσε μάταια. Τελικά μπήκε ένας άλλο πελάτης στο θάλαμο απο πίσω της να τη βοηθήσει και φυσικά δεν τα κατάφεραν γιατι ήταν τρία άτομα πλέον μέσα στο θάλαμο. Μετά απο 5 λεπτά (με το ρολόι) και αφού είχαν στηθεί απέξω άλλοι πελάτες στην ουρά, ήρθε μια υπάλληλος της τράπεζας, πάτησε ένα κουμπάκι, άννοιξε την πόρτα και είπε στην κυρία με το παιδί οτι "δεν καταλαβαίνετε οτι πρέπει να μπαίνετε ένας ένας στο θάλαμο" ? Και φυσικά η κυρία της απάντησε με το ίδιο θράσσος οτι "δεν καταλαβαίνετε οτι πρώτον δεν το αναφέρετε πουθενά αυτό και δεύτερον έχω μικρό παιδί ? Περιμένετε να το βάλω να μπει πριν απο μένα στο θάλαμο και να κάνει την διαδικασία που ζητάτε απο έναν ενήλικα ?" ... Τελικά η υπάλληλος πήγε εκνευρισμένη να συνεχίσει τη δουλειά της χωρίς να ζητήσει συγγνώμη (καλά πολλά ζητάω)...

Εδώ έχω φωτογραφίες και video αυτής της αναπάντεχης αλλά καταπληκτικής :smt012 επίσκεψης στην τράπεζα που δείχνει το φοβερό και τρομερό αντικλεπτικό υπερμέσο. Το όνομα αυτού Gunnebo...

http://s645.photobucket.com/albums/uu171/pits1987/

Παρατηρήστε στο video την κυρία με το παιδί, τον κύριο που μπαινει μέσα, τους αλλους που κοιτάνε απέξω και την βοήθεια που ΔΕΝ τους παρέχεται...

(Τελικά ήταν 30 νούμερα στην αναμονή και δεν πρόλαβα την νομαρχία οπότε καταλαβαίνετε την κατάσταση δεδομένου οτι δεν με είχαν ενημερώσει οτι χρειάζεται αυτό το παράβολο χθες που είχα τηλεφωνήσει...30 ευρώ παράβολο και 8 ευρώ φωτογραφίες διαβατηρίου για να μετατραπεί η άδεια οδήγησης σε νέου τύπου -βλέπε microchip- που κανονικά θα έπρεπε να με πληρώνουν για να το κάνω. Έχε χάρη που πέρασαν δυο χρόνια απο την ημερομηνία έκδοσης της άδειας για τη μηχανή και έπρεπε τώρα να τη μετατρέψω σε απεριόριστων κυβικών για να μην έχω πρόβλημα με τους "ασφαλίτες"... :smt021 )
Όσες κι αν χτίζουν φυλακές
κι αν ο κλοιός στενεύει,
ο νους μας είναι αληταριό
που όλο θα δραπετεύει..
vangos
Mbyte level
Mbyte level

Post by vangos » Fri Jun 05, 2009 4:45 pm

Το μέτρο είναι επιεικώς απαράδεκτο. Ευτυχώς δεν έχω πολλά πάρε-δώσε με τις τράπεζες και δεν έχει χρειαστεί να περάσω τη διαδικασία πολλές φορές, αλλά ακόμη και τη μία φορά που χρειάστηκε να το κάνω αηδίασα. Ειδικά κάποιες ηλικιωμένες γιαγιάδες που ήταν μπροστά μου έπρεπε να προσπαθήσουν 4-5 φορές για να καταφέρουν να μπουν.
Ακόμη κι εγώ όταν μπήκα εκεί μέσα αγχώθηκα μην κάνω κάτι λάθος και με θεωρήσουν υποψήφιο ληστή!
Νομίζω το μποϋκοτάζ είναι η καλύτερη επιβράβευση. Σε πρώτη ευκαιρία θα μεταφέρω τα χρήματα μου αλλού και με ρωτήσουν για πιο λόγο θα τους πω ακριβώς αυτό.
Και φυσικά ένα ευχαριστώ σε όσους ήδη έχουν καταγγείλει το μέτρο.
zweistein
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by zweistein » Tue Jun 09, 2009 8:50 pm

vangos wrote:Νομίζω το μποϋκοτάζ είναι η καλύτερη επιβράβευση. Σε πρώτη ευκαιρία θα μεταφέρω τα χρήματα μου αλλού και με ρωτήσουν για πιο λόγο θα τους πω ακριβώς αυτό.
Και φυσικά ένα ευχαριστώ σε όσους ήδη έχουν καταγγείλει το μέτρο.
I agree 100++%
Image
redlabel
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by redlabel » Tue Jun 09, 2009 8:56 pm

Από την Καθημερινή (09.06.2009):

Πρόστιμο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στην Εθνική Τράπεζα
Για την ειδική καμπίνα ασφαλείας εισόδου και εξόδου που χρησιμοποιεί στα υποκαταστήματά της.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την υπ' αριθμ. 45/2009 απόφασή της επέβαλε χρηματικό πρόστιμο στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) για την ειδική καμπίνα ασφαλείας εισόδου και εξόδου που χρησιμοποιεί σε 152 υποκαταστήματά της, ενώ παράλληλα έλαβε μέτρα για τον τρόπο λειτουργίας των καμπίνων ασφαλείας.

Κατόπιν καταγγελιών πολιτών η Αρχή πραγματοποίησε ελέγχους σε ορισμένα υποκαταστήματα της ΕΤΕ και διαπίστωσε ότι το νέο σύστημα εισόδου - εξόδου πελατών αποτελείται από: 1) Μια ειδική καμπίνα ασφαλείας, με δύο θύρες, για την είσοδο στο κατάστημα. 2) Μια έγχρωμη κάμερα, που έχει τοποθετηθεί στην καμπίνα ασφαλείας εισόδου.

Στο σημείο που έχει τοποθετηθεί η κάμερα υπάρχει μία κόκκινη φωτεινή ένδειξη, ώστε να υποδεικνύεται στους εισερχόμενους η κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κοιτούν. Στην καμπίνα υπάρχει εγκατεστημένο και ένα μεγάφωνο για την παροχή ηχητικών οδηγιών προς τους εισερχομένους. 3) Έναν τυπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή με κατάλληλο υλικό και λογισμικό για τον έλεγχο των θυρών ασφαλείας, την επόπτευση του σήματος εικόνας (βίντεο) από την κάμερα και την επεξεργασία των εικόνων που λαμβάνονται από την κάμερα.

Η διαδικασία για να εισέλθει κάποιος στο κατάστημα της Τράπεζας έχει ως εξής, σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής: Το κοινό εισέρχεται στην καμπίνα ασφαλείας μόνο όταν αυτή είναι ελεύθερη (δεν βρίσκεται άλλο πρόσωπο στο εσωτερικό της και οι δύο θύρες είναι κλειστές), γεγονός που υποδεικνύεται από την πράσινη ένδειξη στο λαμπάκι εισόδου. Με την είσοδο στο εσωτερικό της καμπίνας και με τις προϋποθέσεις ότι α) έχει κλείσει η θύρα και β) το πρόσωπο στέκεται στο κέντρο της καμπίνας και κοιτάζει προς την κατεύθυνση της κάμερας, λαμβάνεται ψηφιακή φωτογραφία του. Για το σκοπό αυτό δίδονται και ηχητικές οδηγίες. Το λογισμικό του συστήματος επεξεργάζεται τη φωτογραφία (με τρόπο που θα αναλυθεί πιο κάτω) και αν το αποτέλεσμα αυτής της αυτοματοποιημένης επεξεργασίας είναι ότι η φωτογραφία που έχει ληφθεί είναι συμβατή με τα σχήματα χαρακτηριστικών προσώπου (δηλαδή ο άνθρωπος που βρίσκεται στην καμπίνα δεν φοράει κράνος, μάσκα, μαύρα γυαλιά, μαντήλια που να καλύπτουν το πρόσωπο κτλ), επιτρέπεται η είσοδος στην τράπεζα μέσω της δεύτερης πόρτας, γεγονός που επιβεβαιώνεται από έναν χαρακτηριστικό ήχο και από την πράσινη ένδειξη στο λαμπάκι εισόδου. Η επεξεργασία αυτή διαρκεί πολύ μικρό χρονικό διάστημα, της τάξης του ενός δευτερολέπτου.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση της Αρχής, το σύστημα συλλέγει και αποθηκεύει δεδομένα εικόνας αλλά ουσιαστικά επεξεργάζεται βιομετρικά δεδομένα και συγκεκριμένα δεδομένα της γεωμετρίας του προσώπου. Αναλυτικότερα, το σύστημα εξάγει τα χαρακτηριστικά της γεωμετρίας του προσώπου, τα οποία συγκρίνονται με πρότυπα χαρακτηριστικά, αποθηκευμένα στη βάση δεδομένων του.

Τα δεδομένα αυτά, εντάσσονται στην κατηγορία των βιομετρικών, καθώς είναι αποτέλεσμα επεξεργασίας των χαρακτηριστικών του προσώπου. Εντούτοις, δεν πραγματοποιείται καμία περαιτέρω χρήση των βιομετρικών δεδομένων, ούτε είναι δυνατό σε κάποιον χρήστη του συστήματος να εξάγει εκ νέου αυτά τα χαρακτηριστικά για όλες τις αποθηκευμένες φωτογραφίες.

Η ενημέρωση που παρέχεται από την Τράπεζα προς τους εισερχόμενους πελάτες της δεν είναι πλήρης και απόλυτα σαφής. Τα υποκείμενα των δεδομένων, δεν ενημερώνονται για την ακριβή επεξεργασία που πραγματοποιείται (συλλογή και επεξεργασία εικόνων προσώπου, αυτοματοποιημένη επεξεργασία των χαρακτηριστικών του προσώπου), καθώς και για την ύπαρξη και την άσκηση του δικαιώματος πρόσβασης.

Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται η εσφαλμένη εντύπωση ότι η επεξεργασία που πραγματοποιείται είναι περισσότερο επεμβατική για την ιδιωτικότητά τους (π.χ. δημιουργείται σε πολλούς η εντύπωση ότι πραγματοποιείται βιομετρική ανάλυση της ίριδας του ματιού).

Η τράπεζα υποστηρίζει ότι η εν λόγω επεξεργασία είναι νόμιμη με βάση το άρθρο 5 παρ. 2 στοιχ. ε΄ του Ν. 2472/1997, καθώς από την έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής του νέου συστήματος ασφαλείας, τους τελευταίους μήνες του 2008, έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των ληστειών στα καταστήματά της και δεν έχει σημειωθεί καμία ληστεία σε κατάστημα που έχει εγκατασταθεί το σύστημα. Σημειώνεται επίσης, ότι στα καταστήματα που σημειώθηκαν ληστείες και υπάρχει εγκατεστημένο απλό σύστημα βιντεοσκόπησης, από τις βιντεοκασέτες που παραδίδονται στις αστυνομικές αρχές δεν είναι δυνατή η αναγνώριση των δραστών, επειδή -κατά κανόνα- αυτοί έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους.

Και καταλήγει η Αρχή στην απόφασή της: «1) Επιφυλάσσεται να αποφανθεί οριστικά για τη νομιμότητα της επεξεργασίας, που διενεργείται με το νέο σύστημα εισόδου - εξόδου πελατών που έχει εγκαταστήσει η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, μετά την πάροδο ενός έτους από την έκδοση της παρούσας απόφασης. Η τράπεζα έχει την υποχρέωση να προσκομίσει μετά την ετήσια εφαρμογή του νέου συστήματος συγκριτική μελέτη της αποτελεσματικότητάς του σε σχέση με τα προβλεπόμενα στη με αριθμ. 301/2009 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών συστήματα ασφαλείας

2) Επιτρέπει δοκιμαστικά τη λειτουργία του συστήματος μόνο στα 152 καταστήματα της τράπεζας, στα οποία έχει ήδη το εν λόγω σύστημα εγκατασταθεί και υποχρεώνει την τράπεζα να κοινοποιήσει στην Αρχή κατάλογο των ανωτέρω 152 καταστημάτων εντός χρονικού διαστήματος δεκαπέντε ημερών από την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης. Τα δεδομένα που συλλέγονται μέσω του συστήματος επιτρέπεται να τηρούνται για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των είκοσι τεσσάρων ωρών από τη λήψη τους, με εξαίρεση την περίπτωση τέλεσης αξιόποινης πράξης

3) Υποχρεώνει την τράπεζα να προβεί σε πληρέστερη ενημέρωση των υποκειμένων των δεδομένων, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο σκεπτικό της παρούσας.

4) Επιβάλλει στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ για την παράβαση του άρθρου 6 του Ν. 2472/1997».

Τα πρώτα μου σχόλια: Δεν είμαι ικανοποιημένος, αλλά - φυσικά - ούτε απογοητευμένος. Η ΑΠΠΔ προσπάθησε να συμμαζέψει την ΕΤΕ, αλλά με ιδιαίτερη ηπιότητα, πιστεύω. Δίνει χρόνο στην ΕΤΕ να αποδείξει την πραγματική χρησιμότητα του συστήματος (εδώ σας θέλω τραπεζο-ασφαλίτες...). Μέχρι τότε, βεβαίως, της απαγορεύει ρητά οποιαδήποτε επέκτασή του και την εξαναγκάζει να ακολουθήσει όλες τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος. Τέλος, επιβάλλει στην ΕΤΕ πρόστιμο 30.000 Ευρώ για τις παρανομίες-αυθαιρεσίες της.

Η υπόθεση συνεχίζεται, λοιπόν. Η αυθαιρεσία ανακόπηκε, αλλά δεν σταμάτησε. Εδώ θάμαστε, "μεγάλη μας φίλη", δεν εφησυχάζουμε και συνεχίζουμε!

Δ. Γκρ.
Last edited by redlabel on Tue Jun 09, 2009 9:33 pm, edited 1 time in total.
Post Reply

Return to “Αναδημοσιεύσεις”