h4wk wrote:ειπώθηκε οτι η προηγούμενη γενιά πάλεψε για τη δημοκρατία και τη ψήφο και αυτό το σέβομαι και ξέρω οτι κι εγώ το ίδιο θα έκανα μια γενιά πρίν. αλλά είναι αυτό που είμαστε σήμερα αυτό για το οποίο παλέψατε; πού είναι η δημοκρατία;
[Οn-topic]. Θα πω, με λίγα λόγια, τι είδους Δημοκρατία και ποιές εκλογικές διαδικασίες παρέλαβε η γενιά μου, για να τις συγκρίνετε με τις σημερινές (αυτές που άρχισαν να διαμορφώνονται, από το 1974 και δώθε, με τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού).
Παραλάβαμε μια βαθειά διχασμένη Ελλάδα. Οι πολίτες ήσαν χωρισμένοι σε δυο κατηγορίες, τους "εθνικόφρονες" και τα "μιάσματα". Για να διοριστείς στο Δημόσιο χρειαζόσουν "Πιστοποιητικό Κοινωνικών Φρονημάτων" (που να βεβαιώνει ότι ήσουν "εθνικόφρονας"). Οι πολίτες δίπλωναν την εφημερίδα τους, για να μη φαίνεται ποιά διαβάζουν. Περιπτεράδες ρουφιάνευαν στην Ασφάλεια ποια εφημερίδα διαβάζαμε. Οι φάκελοι πολιτικών φρονημάτων, που τηρούνταν από την Ασφάλεια, ακολουθούσαν τους πολίτες σε κάθε βήμα τους. Οι εκλογές χαρακτηρίζονταν από βία και νοθεία. Υπάρχουν άπειρα περιστατικά που κάποιοι διπλοψήφισαν ή ψήφισαν πεθαμένοι ή κάτοικοι ανύπαρκτων διευθύνσεων. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι αποφάσιζαν κάτω από το άγρυπνο μάτι των ένοπλων ανδρών των Ταγμάτων Εθνικής Ασφαλείας, πιστών "εθνικοφρόνων". Οι εκλογικοί αντιπρόσωποι, κυρίως των μικρών κομμάτων της αντιπολίτευσης, τρομοκρατούνταν, ειδικά στην επαρχία, και συχνά δεν εμφανίζονταν κάν στα εκλογικά κέντρα. Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών απέπνεαν "εθνικοφροσύνη". Και την επέβαλαν. Οι άλλοι, οι πολλοί, σιωπούσαν φοβισμένοι. Ακόμη και όταν η κρατική τρομοκρατία δεν περνούσε (πχ. "δημοψήφισμα" της χούντας, Ιούλης 1973), οι κάλπες άνοιγαν στο τέλος και τα ψηφοδέλτια άλλαζαν (δείτε στο Υ.Γ. το κείμενο μιας θρυλικής γελοιογραφίας της εποχής).
Η Δημοκρατία που έχουμε σήμερα απέχει ΠΟΛΥ από αυτή των ονείρων της γενιάς μου. Ίσως γιατί κάναμε λίγα. Ίσως γιατί τα όνειρά μας ήσαν πολύ μεγάλα. Ταυτόχρονα, όμως, απέχει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ απ' ό,τι παραλάβαμε. Η γενιά μας δεν ήλθε για να "κρεμάσει" (αν και κάποιοι το άξιζαν, όπως οι συνεργάτες των ναζί κατακτητών και οι καταδότες των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης). Η γενιά μας ήλθε για να ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΕΙ. Για να αφήσει όλα τα λουλούδια ν' ανθίσουν. Όλα. Χωρίς εξαίρεση. Το μίσος του εμφύλιου και της τραγικής μετεμφυλιακής Ελλάδας δεν μας διαπέρασε. Δεν μας νίκησε, αν και κάποτε-κάποτε συμβιβαστήκαμε.
Σήμερα, οι εκλογικές διαδικασίες (για να μείνω σ' αυτές μόνο) δεν μοιάζουν σε τίποτα με αυτές που παραλάβαμε. Είμαστε περήφανοι γιαυτό, αλλά δεν "τελειώσαμε" τίποτα. Στο δικό σας χέρι - το χέρι της νέας γενιάς - είναι να πάτε τη Δημοκρατία πιο μπροστά. Όπως και όπου εσείς θέλετε. Εμείς σας στηρίζουμε και σας ελέγχουμε. Η αντίδραση, η αφασία και η απολίτικη στάση είναι οι αντίπαλοί μας - μαζί με τους αφελείς ή ενσυνείδητους προβοκάτορες και τους πολύχρωμους ρουφιάνους. Αντίπαλός μας είναι και η άγνοια της Ιστορίας. Όσοι και όποιοι τα εκφράζουν αυτά ας μας βρίσκουν, παντού και πάντα, απέναντί τους. Γιατί αν δεν ξέρουμε τις τραγωδίες του παρελθόντος μας, είμαστε καταδικασμένοι να τις υποστούμε και πάλι.
Δ. Γκρ.
ΥΓ. "
Ποτές δεν εματάγινε τέτοιο κουτί ρημάδι, να ρίχνεις ΟΧΙ το πρωί να βγαίνει ΝΑΙ το βράδυ" (θρυλική γελοιογραφία της "Βραδυνής" για "δημοψήφισμα" της χούντας, όπου ένοπλοι ΤΕΑτζήδες άδειαζαν τις κάλπες στο τέλος της ψηφοφορίας - τρομοκρατώντας δικαστικούς αντιπροσώπους και μέλη εφορευτικών επιτροπών - και άλλαζαν τα ΟΧΙ με ΝΑΙ). Ήμουν, παιδί, στο Διμηνιό της Κορινθίας εκείνο το καλοκαίρι. Ο ΤΕΑτζής σπιτονοικοκύρης μας μάς περιέγραψε, με περηφάνεια και με κάθε λεπτομέρεια, τι έκαναν. Το ξέρω και δεν το ξεχνώ.