Κατασκευή grub loader από το μηδέν

Συζητήσεις σχετικά με θέματα που αφορούν λειτουργικά συστήματα (Linux, *BSD, MacOS, Windows, κτλ.) .
Luke
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: Alumnus/a
Κατασκευή grub loader από το μηδέν

Post by Luke » Tue May 26, 2009 10:34 pm

Μετά από πρόβλημα που αντιμετώπισα σε δίσκο που περιείχε 2 λειτουργικά (XP, Ubuntu 8.04) αναγκάστηκα, διότι δεν έμπαινε σε κανένα από τα 2, να μπω από την repair console των win και να εκτελέσω
fixboot
fixmbr
Αν δεν κάνω λάθος με την εκτέλεση της 2ης εντολής διαγράφηκε εντελώς ο boot loader που είχα προηγουμένως (grub). Θα ήθελα μια επιβεβαίωση πάνω σε αυτό για να είμαι σίγουρος.

Ακολουθώντας και τις οδηγίες από το 2o post αυτού του tutorial είχε πρόβλημα στο να διαβάσει το αρχείο stage1, συγκεκριμένα έδινε
Error 15: File not found
Πώς γίνεται να κατασκευάσω με το χέρι το menu.lst από την αρχή; Αν το κάνω αυτό από μόνο του φτάνει;
Έχω δοκιμάσει διάφορα ως τώρα και τίποτα από αυτά που δοκίμασα και αφορούσε την ανάκτηση ενός ήδη υπάρχοντος grub δε δούλεψε, κάτι το οποίο όσο και να έψαξα στο σύστημα μέσα από το live cd δε βρήκα. Γι' αυτό θέλω να μου προτείνετε μια λύση να το φτιάξω εξ' αρχής, αν γίνεται.
Είμαι ένας μοναχικός cowboy...
SeniorCarbone
Kilobyte level
Kilobyte level

Re: Κατασκευή grub loader από το μηδέν

Post by SeniorCarbone » Tue May 26, 2009 11:15 pm

To Super Grub το τσέκαρες?
Με έχει σώσει 1-2 φορές από παρόμοια κατάσταση.
*--Common sense is not so common--*
Luke
Gbyte level
Gbyte level

Post by Luke » Tue May 26, 2009 11:52 pm

Ναι, το έχω δοκιμάσει αλλά δεν έγινε κάτι παραπάνω.
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Wed May 27, 2009 10:40 am

Luke wrote: Πώς γίνεται να κατασκευάσω με το χέρι το menu.lst από την αρχή; Αν το κάνω αυτό από μόνο του φτάνει;
Έχω δοκιμάσει διάφορα ως τώρα και τίποτα από αυτά που δοκίμασα και αφορούσε την ανάκτηση ενός ήδη υπάρχοντος grub δε δούλεψε, κάτι το οποίο όσο και να έψαξα στο σύστημα μέσα από το live cd δε βρήκα. Γι' αυτό θέλω να μου προτείνετε μια λύση να το φτιάξω εξ' αρχής, αν γίνεται.
Μπορείς να κάνεις boot με ένα live-cd αλλά να χρησιμοποιήσεις σαν root partition το linux partition που έχεις installed στον δίσκο σου. Ουσιαστικά θα κάνεις boot με έναν kernel απο το live cd και όχι αυτό που είναι στο ext partition. Μετά μπορείς να κάνεις install το grub ξανά (απο console).
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
Luke
Gbyte level
Gbyte level

Post by Luke » Thu May 28, 2009 11:45 pm

Μπορείς να δώσεις κάποιες οδηγίες παραπάνω για το πώς γίνεται αυτό; Είμαι σχετικά καινούριος και δεν τα πιάνω όλα με την πρώτη. :oops:
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Fri May 29, 2009 10:23 am

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα οποιοδήποτε live-cd (πχ., knoppix, ubuntu, κλπ). Μετά το boot και μετά το startup του gui ανοίγεις ένα console/terminal και κάνεις τα εξής:
  • φτιάξε ένα tmp directory (mkdir /mnt/recover)
  • κάνε mount το root partition που είχες κάνει install το Linux στο παραπάνω dir (mount /dev/hda1 /mnt/recover)*
  • κάνε chroot στο mounted partition (chroot /mnt/recover)
  • πλέον είσαι στον δίσκο σου, οπότε κάνε install ξανά το grub (grub-install /dev/hda)**
  • exit/reboot
*: To /dev/hda1 είναι το πρώτο partition, του πρώτου device του controller -- το χρησιμοποίησα σαν παράδειγμα. Αντικατέστησε το με το Linux partition σου.
**: Εδώ πρόσεξε ότι δίνεις σαν argument device ολόκληρο και όχι device+partition number. Επίσης πάλι πρέπει να το κάνεις install στον κατάλληλο hd και όχι όπου να ναι.
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
Luke
Gbyte level
Gbyte level

Post by Luke » Sat May 30, 2009 11:15 pm

Το έχω δοκιμάσει ήδη αυτό αλλά κόλλαγε όταν πήγαινα να εκτελέσω το grub-install. Δε θυμάμαι τι ακριβώς μήνυμα έδινε αλλά αν θες μπορώ να το ξανατρέξω να σου πω.

[Added]
Συγεκριμένα δίνει αυτό το σφάλμα:
sudo: unable to resolve host ubuntu
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Sun May 31, 2009 1:36 am

To sudo κάνει fail και όχι το grub. Δώσε λίγο τα περιεχόμενα του /etc/hosts

Luke
Gbyte level
Gbyte level

Post by Luke » Sun May 31, 2009 11:10 am

127.0.0.1 localhost
127.0.1.1 ubuntu

# The following lines are desirable for IPv6 capable hosts
::1 ip6-localhost ip6-loopback
fe00::0 ip6-localnet
ff00::0 ip6-mcastprefix
ff02::1 ip6-allnodes
ff02::2 ip6-allrouters
ff02::3 ip6-allhosts
Να αναφέρω ότι το sudo το είχα χρησιμοποιήσει και σε όλες τις παραπάνω εντολές χωρίς να βγάλει αντίστοιχο σφάλμα...
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Sun May 31, 2009 6:52 pm

Κάνε comment το 127.0.1.1, ξαναδοκίμασε και πες τι έπαιξε.

Luke
Gbyte level
Gbyte level

Post by Luke » Mon Jun 01, 2009 11:15 am

Κάνοντάς το comment δε με άφηνε να τρέξω τίποτα με sudo. :) Σε ό,τι και να έδινα με sudo επέστρεφε το ίδιο
Το περίεργο (?) είναι ότι όταν επανεκκίνησα, το hosts είχε χάσει το comment. Ευτυχώς δηλαδή διαφορετικά δε μπορούσα να το αλλάξω στην αρχική κατάσταση του hosts αφού δεν έπαιζε το sudo.

Κάτι αξιοσημείωτο ακόμα είναι ότι όταν πάω να τρέξω το sudo grub-install /dev/sda δε βγάζει αμέσως το μήνυμα αλλά "κολλάει" για 5-10 δευτερόλεπτα και μετά το βγάζει. Επίσης δοκίμασα να τρέξω αυτή την εντολή χωρίς sudo και δίνει
bash: grub-install: command not found
netharis
Venus Former Team Member

Post by netharis » Mon Jun 01, 2009 2:08 pm

Luke wrote: Κάτι αξιοσημείωτο ακόμα είναι ότι όταν πάω να τρέξω το sudo grub-install /dev/sda δε βγάζει αμέσως το μήνυμα αλλά "κολλάει" για 5-10 δευτερόλεπτα και μετά το βγάζει. Επίσης δοκίμασα να τρέξω αυτή την εντολή χωρίς sudo και δίνει
Δοκίμασε να κάνεις cd στο /sbin και να το τρέξεις ή αλλιώς

Code: Select all

/sbin/grub-install
Image
Resistance is futile. Join the foss-side now!
"UNIX is very simple, it just needs a genius to understand its simplicity." - Dennis Ritchie
"The things that I want, by Max Payne. A smoke. A whiskey. For the sun to shine. I want to sleep, to forget. To change the past. Unlimited ammo and a license to kill. But right then, more than anything, I wanted her."
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Mon Jun 01, 2009 2:49 pm

Luke wrote:Κάνοντάς το comment δε με άφηνε να τρέξω τίποτα με sudo. :) Σε ό,τι και να έδινα με sudo επέστρεφε το ίδιο
Το περίεργο (?) είναι ότι όταν επανεκκίνησα, το hosts είχε χάσει το comment. Ευτυχώς δηλαδή διαφορετικά δε μπορούσα να το αλλάξω στην αρχική κατάσταση του hosts αφού δεν έπαιζε το sudo.

Κάτι αξιοσημείωτο ακόμα είναι ότι όταν πάω να τρέξω το sudo grub-install /dev/sda δε βγάζει αμέσως το μήνυμα αλλά "κολλάει" για 5-10 δευτερόλεπτα και μετά το βγάζει. Επίσης δοκίμασα να τρέξω αυτή την εντολή χωρίς sudo και δίνει
Το πρόβλημα είναι ότι θέλεις το sudo για να αλλάξεις ένα file, το οποίο επηρεάζει το sudo :) :). Προφανώς και μετά το restart θα ήταν όπως και πρίν γιατί δεν έκανες και τπτ :) :). Τώρα το lag που βλέπεις για μερικά secs είναι του sudo (delayed απο τα failed attempts).

Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να κάνεις edit το file αυτό πριν κάνεις chroot, δηλαδή κάνε edit /mnt/recover/etc/hosts, κάντο comment και μετά chroot. Επίσης μετά το chroot τρέξε λίγο το command hostname αυτό και πες μου τι σου δίνει.

Luke
Gbyte level
Gbyte level

Post by Luke » Mon Jun 01, 2009 11:08 pm

netharis wrote: Δοκίμασε να κάνεις cd στο /sbin και να το τρέξεις ή αλλιώς

/sbin/grub-install
Μια από τα ίδια και με αυτό τον τρόπο.
HdkiLLeR wrote: Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να κάνεις edit το file αυτό πριν κάνεις chroot, δηλαδή κάνε edit /mnt/recover/etc/hosts, κάντο comment και μετά chroot. Επίσης μετά το chroot τρέξε λίγο το command hostname αυτό και πες μου τι σου δίνει.
Όπα. Ανοίγοντας το /mnt/recover/etc/hosts δεν υπάρχει εγγραφή με τον συγκεκριμένο host (127.0.1.1), μόνο το loopback και ένας άλλος host, που είναι στην ουσία ο host ο κανονικός όταν δούλευα την εγκατεστημένη έκδοση (ubuntu-desktop λέγεται με μία ip 192.168.1.15). Οπότε δε μπορώ να το κάνω πλέον comment.

To command hostname δίνει ubuntu, δηλαδή τον host που υποθέτει το live cd. Κι επειδή στο παραπάνω αρχείο hosts δεν υπάρχει το ubuntu το πρόσθεσα εγώ. Τώρα βγάζει μόνο το σφάλμα με το command not found και όχι το unable to resolve host. Δεν ξέρω αν έκανα καλά, απλά το δοκίμασα.

Το chroot με αλλάζει από ubuntu@ubuntu σε root@ubuntu. Κανονικά αυτό δεν είναι λάθος; Δε θα έπρεπε αντί για τον χρήστη να αλλάζει τον host;
Μάλλον τα έχω μπλέξει λίγο, ε; :-p

Πάντως για να μην αγχώνεστε δεν έχω να χάσω δεδομένα, μόνο κάποια προγράμματα και εργαλεία πρέπει να περάσω από την αρχή, οπότε αν δε βρεθεί λύση θα του κάνω ένα format, δε χάθηκε κι ο κόσμος.
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Tue Jun 02, 2009 12:39 pm

Μισό λεπτό γιατί έχουμε μπλέξει τώρα.

Το ότι σου αλλάζει το account είναι σωστό, δεν είναι κάτι λάθος. Το γεγονός ότι το μου λές πως το file /mnt/recover/etc/hosts είναι διαφορετικό πριν και μετά το chroot είναι λίγο προβληματικό. Κάνε cat το /mnt/recover/etc/hosts και κάνε paste εδώ τα περιεχόμενα του. Επίσης κάνε ότι λέω στο πρώτο post και μετά το chroot κάνε paste εδώ τα περιεχόμενα του file /etc/hosts. Επίσης μετά το chroot τρέξε το hostname και πες μου τι σου βγάζει και επίσης το id.

Luke
Gbyte level
Gbyte level

Post by Luke » Wed Jun 03, 2009 9:37 pm

Πριν το chroot (αλλά μετά το mount)
cat /mnt/recover/etc/hosts wrote: 127.0.0.1 localhost
192.168.1.15 ubuntu-desktop
127.0.1.1 ubuntu

Τον host 127.0.1.1 ubuntu, αν θυμάμαι καλά, τον είχα προσθέσει εγώ χειροκίνητα για να μη μου λέει sudo: unable to resolve host ubuntu. Αρχικά δεν υπήρχε.

Μετά το chroot
cat /etc/hosts wrote: 127.0.0.1 localhost
192.168.1.15 ubuntu-desktop
127.0.1.1 ubuntu

cat /mnt/recover/etc/hosts wrote: cat: /mnt/recover/etc/hosts: No such file or directory
hostname wrote:ubuntu
id wrote:uid=0(root) gid=0(root) groups=0(root)

Πραγματικά πάντως δε νομίζω ότι χρειάζεται να σε κουράζω παραπάνω. Θα του κάνω ένα format να τελειώνει. Μία εβδομάδα σε παιδεύω τώρα. :) Έτσι κι αλλιώς ευτυχώς έχω linux και σε άλλο pc, αλλά και στο ίδιο σε άλλο partition (το οποίο ουσιαστικά είναι και η αιτία του προβλήματος :evil: ).
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Thu Jun 04, 2009 12:43 am

Δεν με κουράζεις don't worry :) :)

Λοιπόν πας, πριν το chroot στο file: /mnt/recover/etc/hosts, κάνεις comment το 127.0.1.1 και βάλε το ubuntu μετά το localhost δηλαδή το 127.0.0.1 θα είναι: 127.0.0.1 localhost ubuntu. Μετά chroot και δοκιμάζεις το sudo.

Luke
Gbyte level
Gbyte level

Post by Luke » Thu Jun 04, 2009 8:40 pm

ΟΚ, πλέον φαίνεται να μην έχει πρόβλημα με το sudo. Όμως εξακολουθεί να μη δουλεύει το grub-install, βγάζει πάλι αυτό

Γενικά απ' ό,τι δείχνει όταν έχει γίνει chroot δεν αναγνωρίζει "γνωστές" εντολές και εργαλεία (π.χ. το ίδιο συμβαίνει αν δοκιμάσω να τρέξω τον gedit μετά το chroot).
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Fri Jun 05, 2009 1:43 pm

Ωραία,

το grub-install πρέπει να είναι στο /sbin ή στο /usr/sbin -- τρέχτο απο εκεί.

Luke
Gbyte level
Gbyte level

Post by Luke » Sat Jun 06, 2009 1:03 pm

Κι όμως, όταν είμαι root (αφού εκτελέσω το chroot) δεν υπάρχει ούτε στο /sbin ούτε στο /usr/sbin. Όταν δεν είμαι root και κάνω ls τα περιεχόμενα αυτών των φακέλων το grub-install υπάρχει κανονικά.
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Sat Jun 06, 2009 6:49 pm

Εάν δεν κάνεις chroot τότε μιλάμε για το grub-install του live-cd που είναι φορτωμένο σε κάποιο ram disk. Αλλιώς μετά το chroot θα πρέπει να έχεις access στο grub-install του δικού σου partition (το ιδιο executable είναι αλλά απο διαφορετικά places). Anw κάτι χάνεις απο τα παραπάνω, ο συγκεκριμένος τρόπος (mount + chroot) είναι αρκετά generic για recovery σε όλα τα OSes που ξέρω και έχει χρειαστεί να κάνω κάτι αντίστοιχο (πχ, Linux, BSD).

Πάμε κάπως αλλιώς,

δώσε λίγο το partition layout σου -- κοινώς τρέξε cfdisk /dev/hdXY ή /dev/sdXY (X=a, b, c και Y = 1, 2, 3) και πες μου πόσους δίσκους έχεις, ποιούς πειράζεις, και τι hdds είναι (IDE δηλαδή hd ή SCSI δηλαδή sd). Επίσης ποιό device κάνεις mount στο /mnt/recover

Luke
Gbyte level
Gbyte level

Post by Luke » Sat Jun 06, 2009 7:09 pm

Τρέχοντας cfdisk

cfdisk (util-linux-ng 2.13.1)

Disk Drive: /dev/sda
                       Size: 320072933376 bytes, 320.0 GB
             Heads: 255   Sectors per Track: 63   Cylinders: 38913

Name        Flags      Part Type  FS Type          [Label]        Size (MB)
 ------------------------------------------------------------------------------
    sda1        Boot        Primary   NTFS             []             224393.87
    sda5                    Logical   NTFS             []              74693.77
    sda6                    Logical   Linux ext3                       19979.21
    sda7                    Logical   Linux swap / Solaris              1003.49
Κανονικά έχω κι έναν ακόμα δίσκο αλλά προκειμένου να μη γίνει κανά μπλέξιμο τον έχω αφαιρέσει για την ώρα. :-p
Επίσης όταν τρέχω fdisk -l εμφανίζεται κι ένα sda2 partition που όμως πρέπει να αφορά το windows κομμάτι (το system του είναι W95 Ext'd (LBA)).

Στο Linux κομμάτι, όπως βλέπεις, έχω μόνο 2 partition (το / και το swap). Εγώ κάνω mount στο sda6.
Post Reply

Return to “Λειτουργικά συστήματα”