Προεδρικές Εκλογές Τμήματος σήμερα!

Συζητήσεις σχετικές με την λειτουργία του Πανεπιστημίου και του Τμήματος, νέα, αποφάσεις συγκλήτου, αποφάσεις συνελεύσεων πληροφορικής. Γενικότερα ό,τι έχει σχέση με τον Πανεπιστημιακό χώρο.
WoLfeN Ilic
Mbyte level
Mbyte level

Re: Προεδρικές Εκλογές Τμήματος σήμερα!

Post by WoLfeN Ilic » Wed Jun 17, 2009 10:37 pm

redlabel wrote:
WoLfeN Ilic wrote:
redlabel wrote:Θα κληθείς να αναλάβεις τις ευθύνες σου.

Δ. Γκρ.
Hail ελευθερια αποψης!
Άλλο η ελευθερία της άποψης κι άλλο η συκοφαντία περί "επικύρωσης προειλημμένων αποφάσεων"...

Δ. Γκρ.

ΥΓ. Έσπευσες να κρίνεις και εκτέθηκες, όπως θα διαπίστωσες...
Nope, δε θα το ελεγα.
Ολες οι αρνητικες αποψεις για 1 θεμα ειναι εν δυναμει "συκοφαντιες"
barbarosa
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: N>4

Post by barbarosa » Wed Jun 17, 2009 11:31 pm

Εγω πανω στο θεμα εχω να πω τα εξης.

Καταρχας εγω δεν ηξερα καν οτι εγιναν σημερα εκλογες και ουτε καν φανταζομουνα οτι θα μπορουσαν να ψηφισουν οι φοιτητες εστω και τυπικα, (καθως απ οσα διαβασα παραπανω δεν εχει και μεγαλη σημασια η ψηφος τους).

Ενα μεγαλο μειον στις παραταξεις που κατα τη γνωμη μου σκοπιμα αγνοησαν να μας ενημερωσουν. Στην περιοδο των φοιτητικων εκλογων γεμιζουν διαφημισεις ολο το κτηριο τοποθετωντας ακομα και στα χερουλια της σκαλας αφισες σχετικα με τις εκλογες. Γιατι δεν ανεφεραν τιποτα σχετικο με αυτη τη διαδικασια? Τουλαχιστον εγω δεν ακουσα τιποτα απο αυτους και απ οτι βλεπω κανενας αλλος συνφορουμιτης...

Εφοσον αυτοι οι οποιοι οριζουν την ημερομηνια θελουν την συμμετοχη των φοιτητων σε αυτες τις εκλογες δεν πρεπει να γινονται μεσα στην εξεταστικη.
vaggelis
byte level
byte level
Academic status: PhD

Post by vaggelis » Wed Jun 17, 2009 11:38 pm

μερικές σύντομες (και ατάκτως εριμμένες) παρατηρήσεις:

ι) Συμφωνούμε νομίζω όλοι ότι ουδείς δικαιούται να υποχρεώσει κάποιον να πάει να ψηφίσει
ιι) Συμφωνούμε νομίζω όλοι ότι ουδείς δικαιούται να εμποδίσει κάποιον από να πάει να ψηφίσει
ιιι)Συμφωνούμε νομίζω όλοι ότι θα ήμασταν ευτυχέστεροι αν οι υποψήφιοι για κάθε θέση ήταν > 1.
ιv)Συμφωνούμε νομίζω όλοι ότι η ενημέρωση για τις εκλογές μπορούσε και έπρεπε να είναι έγκυρη και έγκαιρη.
v) Συμφωνούμε νομίζω όλοι ότι η καθολική ψηφοφορία στα πανεπιστήμια είναι προτιμότερη από το να ψηφίζουν μόνο "οι γνωρίζοντες" που λέει και ο Θ. Μικρούτσικος (ανεξάρτητα από το αν θα μπορούσαν να γίνουν βελτιώσεις ως προς τα ποσοστά συμμετοχής της ψήφου για κάθε ακαδημαϊκή ομάδα ή whatever....)

:smt006
Loner
Venus Former Team Member

Post by Loner » Wed Jun 17, 2009 11:41 pm

barbarosa wrote:Εφοσον αυτοι οι οποιοι οριζουν την ημερομηνια θελουν την συμμετοχη των φοιτητων σε αυτες τις εκλογες δεν πρεπει να γινονται μεσα στην εξεταστικη.
Μήπως να μην το θεωρούμε δεδομένο ότι ήθελαν τη συμμετοχή των φοιτητών? Αλλά και να την ήθελαν, οι εκλεγμένοι "εκπρόσωποι των φοιτητών" αποφάσισαν να μην ψηφίσει κανείς μας
SeniorCarbone wrote:
Ισοβίτης wrote:Νομίζω (εκτός αν το μπερδεύω) οτι το δικαίωμα ψήφου είχε εκχωρηθεί (και) στους φοιτητές με το νέο νόμο - πλαίσιο. Συνεπώς, δεν χρειαζόταν επιπλέον ενημέρωση από το Πανεπιστήμιο εκτός από την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.
Κι εγώ έτσι νόμιζα αλλά όταν πέρασα να δω εαν ισχύει με ενημέρωσαν κάτι παιδιά από παρατάξεις
ότι με απόφαση του συλλόγου φοιτητών θα ψηφίσουν μόνο καθηγητές.
Όχι πως θα καθόριζε κ πολλά το αν θα ψηφίζαμε :-p
You either die a Spongebob or live long enough to see yourself become the Squidward.
para
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: Alumnus/a

Post by para » Wed Jun 17, 2009 11:59 pm

Οι αποφάσεις του συλλόγου φοιτητών δεν παίρνονται από τις γενικές συνελεύσεις που γίνονται;
Γύρνα είμαι ένα άψυχο κορμί που σ' αγαπάει, αισθάνομαι στον άνεμο φτερό
Σαν μέσα σε όνειρο η ζωή με προσπερνάει, δείξε μου οίκτο μια στιγμή παρακαλώ...
#!
Κοίτα πως με κατάντησε η δική σου η αγάπη, να μη γνωρίζω από που να κρατηθώ
Στο τελευταίο της ζωής το σκαλοπάτι, Γύρνα, είμαι ένα βήμα απ' το γκρεμό...
PASCAL
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by PASCAL » Thu Jun 18, 2009 12:35 am

Θα ήθελα να εκφράσω κι εγώ μία αναιδέστατη άποψη: ποιός μπορεί να αποκλείσει το γεγονός ότι η ανάδειξη υποψηφιοτήτων δεν είναι ένα βρώμικο παιχνίδι εξουσίας, απειλών και αποκλεισμών; Κανείς. Αλλά και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και το αντίθετο. Και αυτό γιατί κανείς δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα σε όλα τα πηγαδάκια, τις συζητήσεις, τα γραφεία, τις συναντήσεις και τις συνελεύσεις καθηγητών και φοιτητών. Το μόνο που έχουμε είναι μία ένδειξη -μία και μοναδική υποψηφιότητα- και καμία απόδειξη για τα παρασκήνια των προεδρικών εκλογών.
dexter
Venus Former Team Member

Post by dexter » Thu Jun 18, 2009 1:24 am

ποια ήταν η μία και μοναδική υποψηφιότητα?
http://foss.aueb.gr
always aim for for the sky for if you fail you can at least reach the clouds..
ALL BLACKS supporter..
http://www.bringthemback.org/
para
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by para » Thu Jun 18, 2009 1:46 am

redlabel wrote:Υποψήφιος Πρόεδρος είναι ο συνάδελφος Πάνος Κωνσταντόπουλος.

Υποψήφιος Αναπληρωτής Πρόεδρος είναι ο συνάδελφος Τάκης Κατερίνης.

Δ. Γκρ.
#!
aguero88
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by aguero88 » Thu Jun 18, 2009 1:50 am

Να πω και εγώ την άποψη μου πάνω στο θέμα.

Καταρχάς η καθολική ψηφοφορία είναι πτυχή του μερικώς εφαρμοζόμενου νόμου-πλαίσιου της Γιαννάκου....Άρα έχουμε μία πτυχή του νόμου που μερικώς εφαρμόζεται όχι μόνο στην Ασοεε, αλλά γενικά στην Ελλάδα. Θα εξηγήσω παρακάτω την άποψη μου περί καθολικής πλειοψηφίας...

Ζήτημα δεύτερον
, είναι αδιανόητο να πει κάποιος ότι οι φοιτητές δεν μπορούν να ψηφίσουν επειδή το αποφάσισε ο φοιτητικός σύλλογος. Από τα λίγα νομικά που γνωρίζω δεν νομίζω καμία απόφαση οπουδήποτε συλλόγου να παραβλέπει η να είναι υπεράνω του νόμου. Αν πήγαινε κανείς σήμερα και έλεγε αυτό το επιχείρημα και ζητώντας ακόμα και την γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του Πανεπιστημίου θα δημιουργούσε θέμα. Άρα δεν υπάρχει αυτό.

Αυτό που υπάρχει νομίζω ότι είναι μια άτυπη ας το πούμε μη αναγνώριση του νόμου-πλαίσιο και απαξίωση της διαδικασίας...Με ότι και αν αυτό συνεπάγεται....

Άρα αυτό το επιχείρημα ότι αποφάσισε το Γ.Σ είναι γελοίο....

Περί υποψηφίων....Έχω ακούσει την άποψη ότι κανένας δεν θέλει να γίνει πρόεδρος επειδή δεν θέλει να μπλέξει με αρμοδιότητες....Το πιστεύω εν μέρει...

Όμως ας μην είμαστε αφελείς, οι συσχετισμοί ανάμεσα στα μέλη ΔΕΠ είναι γνωστοί....Τα κουκιά μετρημένα....Τόσοι "συντηρητικοί" , τόσοι "προοδευτικοί" τόσοι "ντεμί-κατάσταση"....Οπότε αν κάποιος βάλει ξέρει τι τον περιμένει....Άρα αν δεν έχει ελπίδες δεν βάζει....Απλό....

Το τι ισχύει μόνο οι καθηγητές το ξέρουν(δηλαδή αν υπάρχει όντως αδιαφορία για την θέση ή αν διακυβεύονται πράγματα με την θέση του Προέδρου)

Η αλήθεια θεωρώ ότι είναι κάπου στην μέση....Όπως πάντα άλλωστε....

Ζητημα 3ο Περί της ημερομηνίας τον εκλογών.
Δεν είναι τυχαία προφανώς...Όλοι βολεύονται ανεξαιρέτως να γίνουν οι εκλογές μέσα στην εξεταστική για να μην υπάρχουν αντιδράσεις η για να μην πάρει κανένας χαμπάρι ή στην τελική για να μην είμαστε και τόσο καχύποπτοι γιατί τότε βολεύει...

Ζήτημα 4ο για τον είναι "σωστό" να υπάρχει ένας υποψήφιος....
Άκουσα τα απίστευτα...Ε τι να κάνουμε ένας έβαλε....Δηλαδή π.χ για Πρόεδρος της Δημοκρατίας ένας δεν βάζει συνήθως;
Το θέμα είναι να γίνεται σωστά η εκλογή...Το πόσοι είναι οι υποψήφιοι δεν παίζει κανέναν ρόλο....Αλλά και ένας να έχει βάλει η εκλογή πρέπει να γίνει γιατί πρέπει να έχουμε επικύρωση του αποτελέσματος....

Ζήτημα 5ο
Για τους συγκεκριμένους υποψηφίους δεν μπορώ να τους κρίνω ως διοικητικούς υπαλλήλους αλλά ως καθηγητές...Μπορώ επίσης να έχω και μια υποκειμενική άποψη για την φιλοσοφία τους "νεοφιλελεύθερη" ή "εκσυγχρονιστική" π.χ...(η οτιδήποτε άλλο). Αυτό μόνο. Τώρα ποια είναι η άποψη μου η βασικά ποια είναι η άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των φοιτητών για τους δύο υποψηφίους την ξέρετε...Συζητιέται η "στάση" του καθενός έξω από τα αμφιθέατρα....

Ζήτημα 6ο και σημαντικότερο. Η διαδικασία αυτή καθ' αυτή:

Όπως είπα και στην αρχή του post μου αυτή η διαδικασία είναι αποτέλεσμα του νέου νόμου πλαίσιο της Γιαννάκου... Ο προηγούμενος νόμος πλαίσιο(νομίζω ήταν ο 1268/1982) όριζε ότι δικαίωμα ψήφου είχαν οι καθηγητές και οι εκπρόσωποι των φοιτητων κατά αναλογία 50 της εκατό. Δηλαδή 20 καθηγητές 10 εκπρόσωποι + διοικητικοί υπάλληλοι(νομίζω-αλλά δεν μας αφορά αυτό)...Η διάταξη αυτή του νόμου που ήταν ριζοσπαστική για την εποχή , αν και έδινε το δικαίωμα στους φοιτητές να συναποφασίζουν για την πορεία του Πανεπιστήμιου τους, στην πορεία αποδείχθηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα καρκινώματα του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Και αυτό γιατί οδηγούσε στην συναλλαγή καθηγητών-φοιτητών(φοιτητικών παρατάξεων). Αυτό προσπάθησε(;) να αλλάξει ο νόμος της Γιαννάκου(αλήθεια δεν ξέρω αν όντως προσπάθησε ή ήταν για τα μάτια του κόσμου, γιατί μην ξεχνάμε ότι και το καθηγητικό κατεστημένο πολλές φορές ευνοεί τις κυβερνήσεις) με την καθολική ψηφοφορία....

Όπως όμως φαίνεται και οι φοιτητές είναι αναρμόδιοι να ψηφίσουν έναν πρόεδρο τμήματος...Και αυτό γιατί δεν μπορούν να τον κρίνουν παρά μόνο από την εικόνα και από την ακαδημαϊκή του(υποκειμενικά πάντα) επάρκεια....

Από την άλλη θα έχουμε καθηγητές που δεν θα κάνουν μάθημα στους φοιτητές τους αλλά σε ένα εν δυνάμει εκλογικό σώμα με ότι και αν αυτό συνεπάγεται....

Δημιουργείτε δηλαδή ένας ατέρμων κύκλος, όπως και στα ζητήματα 1-5 αν εκφράσει κάποιος αντίθετη επιχειρηματολογία....

Ποια είναι η λύση λοιπόν;
Δεν ξέρω...Και η διάταξη του παλιού νόμου και η διάταξη του νέου δημιουργούν θέματα....Από μία πρώτη επεξεργασία που έχω κάνει στο μυαλό μου, και τώρα και στο παρελθόν πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερο ένα σύστημα με πολλούς και διαφορετικούς εκλέκτορες για την ύπαρξη όσο τον δυνατόν καθαρής επιλογής προσώπων
Οι εκλέκτορες θα μπορούσαν μεταξύ άλλων(καθηγητών, παρατάξεων υπαλλήλων) π.χ να είναι 1-κάμποσοι φοιτητές του τμήματος ως εξής
Κάθε έτος να βγάζει κάποιους εκλέκτορες:
π.χ 1ο έτος 10
2ο έτος 10
3ο έτος 10
4ο έτος 10
επι πτυχίο 10

Η π.χ να αυξάνονται οι εκλέκτορες καθώς ανεβαίνουμε τα έτη....Οι εκλέκτορες αυτοί θα προέκυπταν απο Γενική Συνέλευση του κάθε έτους φοιτητών και θα ήταν αυτοί που θα μετέφεραν και τα προβλήματα κάθε έτους ξεχωριστά....( καλά θα μου πείτε τι λέω τώρα αλλά λέμε....)

Προφανώς αν ψηφίσει όσο το δυνατό διαφορετικό μείγμα ψηφοφόρων τότε τόσο πιο δύσκολο γίνεται η χειραγώγηση των ψηφοφόρων και αποτρέπεται η συναλλαγή....

Και πάλι όμως κάτι αρνητικό θα υπάρχει....

Αυτά είχα να πω από την μεριά μου....
Λεφτά υπάρχουν: Και άξιοι επίσης δείτε αυτή την εκπληκτική ιστορία --------> http://www.youtube.com/watch?v=yraCtUo9N6E Και για όσους βαριούνται εδω ---------> http://blogthea.gr/NextStep/aeeaeidhyo/ ... -ueea.html
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
Eytixws den eimai Notios Makedonas na mou leei o Anthimos ti na psifisw...
Kchatzi
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by Kchatzi » Thu Jun 18, 2009 6:52 am

Το θέμα είναι απλό. Με τον νέο νόμο πλαίσιο μπορούμε όλοι να ψηφίσουμε. Κι αν δεν το γνωρίζαμε φέτος, θα το ξέρουμε του χρόνου.
Επίσης σε μία διαδικασία εκλογών υποψήφιοι μπορούν να είναι όσοι το επιθυμούν. Στην περίπτωση του ενός υποψηφίου, η άσκηση της ψήφου παίρνει την μορφή ΝΑΙ-ΟΧΙ.

Τώρα παρασκηνιακές συζητήσεις επί τούτου νομίζω δεν έχουν νόημα, φιλολογικό μόνο!
PEACE! :-)

edit: Ναι, 7 το πρωί κι ακόμα διαβάζω!!! :-D :smt021
para
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by para » Thu Jun 18, 2009 7:02 am

Kchatzi wrote:Στην περίπτωση του ενός υποψηφίου, η άσκηση της ψήφου παίρνει την μορφή ΝΑΙ-ΟΧΙ.
Δεν ισχύει αυτό.. Γι' αυτό έχει γίνει και τόσος χαμός στο thread :-p
Αν ψηφίσει ο ίδιος και είναι ο μόνος που πει "ΝΑΙ" και πει όλη η Ελλάδα "ΟΧΙ", πάλι θα εκλεχθεί. Γιατί ως ναι είναι η ψήφος προς αυτόν, ενώ ως όχι είναι η ψήφος προς κανέναν. Και η επιλογή κανένας δεν μπορεί να νικήσει.
#!
Kchatzi
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by Kchatzi » Thu Jun 18, 2009 7:43 am

para wrote:
Kchatzi wrote:Στην περίπτωση του ενός υποψηφίου, η άσκηση της ψήφου παίρνει την μορφή ΝΑΙ-ΟΧΙ.
Δεν ισχύει αυτό.. Γι' αυτό έχει γίνει και τόσος χαμός στο thread :-p
Αν ψηφίσει ο ίδιος και είναι ο μόνος που πει "ΝΑΙ" και πει όλη η Ελλάδα "ΟΧΙ", πάλι θα εκλεχθεί. Γιατί ως ναι είναι η ψήφος προς αυτόν, ενώ ως όχι είναι η ψήφος προς κανέναν. Και η επιλογή κανένας δεν μπορεί να νικήσει.
Μπορεί να μην υπάρχει θεσμικό πλαίσιο που να καθορίζει κατώτατο όριο ψήφων, αλλά φαντάσου αυτό:
Είσαι καθηγητής. Διδάσκεις μαθήματα της σχολής σε ευρύ κοινό. Είσαι υποψήφιος για πρόεδρος τμήματος. Μοναδικός υποψήφιος.. Παίρνεις ελάχιστες ψήφους και η πλειοψηφία των φοιτητών προτίμησε να ψηφίσει λευκό.. Και πάλι θα εκλεγείς. Αλλά δεν θα σε προβληματίσει η επιλογή των φοιτητών στον "κανένα"?? Αυτό και μόνο πιστεύω αρκεί για να σε κάνει καλύτερο..! ;)
tsilochr
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by tsilochr » Thu Jun 18, 2009 10:37 am

συνφορουμίτη redlabel, μιας και σε αυτό το φόρουμ μιλάμε με nicknames αλλά ουσιαστικά μιλάμε επώνυμα, και με όλο το σεβασμό, δεν καταννοώ την έκρηξη σας στα λεγόμενα του συνφορουμίτη panagi.

Και παρότι προσωπικά δεν συμφωνώ με το νόμο, δεν μπορώ να αγνοήσω την φιλοσοφία του νόμου όπως αυτή παρουσιάστηκε πρόπερσυ από την κυβέρνηση: οι εκλογές να γίνονται όσο πιο ανοιχτά γίνεται για να αποφευχθούν φαινόμενα δοσοληψιών που είχαν εμφανιστεί κατά το παρελθόν

Στη δική μας περίπτωση μας, έχουμε μια εκλογική διαδικασία κατα την οποία μέρος του εκλεκτορικού σώματος (φοιτητές) ισχυρίζεται ότι δεν ενημερώθηκε καθόλου. Επιπλέον, κάποιος φοιτητής ανέφερε ότι ο φοιτητικός σύλλογος είπε σε φοιτητές ότι αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν οι φοιτητές στις προεδρικές εκλογές - δεν ξέρω αν αυτό επιβεβαιώνεται. Και ταυτόχρονα εμφανίζεται ένας μοναδικό υποψήφιος, ο οποίος μπορεί να είναι η κοινά αποδεκτή καλύτερη υποψηφιότητα, ή έστω ο μοναδικός πρόθυμος.

Σε περίπτωση που δεν βλέπω τα πράγματα λάθος, θα ήθελα να ρωτήσω τι από τα παραπάνω με αποτρέπει από το σκεφτώ και να διατυπώσω σενάριο περί προαποφασισμένης εκλογής? Αναρτήθηκε κάπου ανακοίνωση για τις εκλογές? Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι? Δόθηκε κάποιου είδους ενημέρωση για τις θέσεις του/των υποψήφιου/ων ως προς το τι θα επιδιώξει ως πρόεδρος του τμήματος?

Και για να είμαι και ειλικρινής, δεν νομίζω ότι είναι κατ' ανάγκη κακό, διότι όντως μπορεί ο υποψήφιος να είναι η καταλληλότερη και κοινά αποδεκτή επιλογή. Αλλά δεν θα μπορούσα να σκεφτώ ότι "οι καθηγητές συμφώνησαν μεταξύ τους και κάνανε τις εκλογές για το τυπικό της διαδικασίας?"
vasvas
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by vasvas » Thu Jun 18, 2009 1:06 pm

Γεια χαρά,

χαίρομαι που δημιουργήθηκε ενδιαφέρον για τη διαδικασία επιλογής Προέδρου του Τμήματος. Όσοι από σας έχετε λίγο παραπάνω χρόνο, ίσως μπορείτε να ρίξετε μια ματιά σε κανονισμούς λειτουργίας άλλων πανεπιστημίων (και εκτός ΗΠΑ -- τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ είναι τα πιο εύκολα γιατί όλα αυτά τα στοιχεία είναι πιο εύκολα προσβάσιμα βέβαια). Θα έχει ενδιαφέρον να δείτε πως επιλέγεται ο Πρόεδρος σε όλη την υπόλοιπη υφήλιο (Hint: όχι με ψηφοφορίες με 2000 εκλέκτορες και κάλπες, και συνήθως όχι με ψηφοφορίες με κάλπες.) Επίσης ενδιαφέρον έχει πως επιλέγεται σε όλη την υφήλιο ο Πρύτανης και πως γίνεται η κεντρική διοίκηση του πανεπιστημιου. Για αυτό το θέμα είμαστε τυχεροί που η Επιτροπή του ΕΣΥΠ το 2006 (αυτή που πρότεινε κάποιες διατάξεις του πρόσφατου νόμου για τα ΑΕΙ) είχε κάνει μια αποδελτίωση: http://www.sci.ccny.cuny.edu/~themis/gr ... 170406.pdf δείτε τον πίνακα στη σελίδα 18 και κάτω. Κάντε και μια σύγκριση της υφηλίου με τα δικά μας, απλό είναι... Φυσικά, μπορεί η παγκόσμια πρωτοτυπία μας να είναι βελτιωτική! Σε αυτή την περίπτωση, είναι περίεργο που 30+ χρόνια κανείς άλλος δε σκέφτηκε να μας ακολουθήσει...

Γενικότερο θέμα:
Το κρίσιμο θέμα για μια κοινωνία είναι αν το πολίτευμα είναι δημοκρατικό. Σε κάθε επιμέρους επιλογή διοικητικής φύσεως, μια δημοκρατική κοινωνία μπορεί να επιλέξει, μέσω νομοθεσίας, άλλο τρόπο επιλογής. Η Βουλή αποφάσισε ότι οι διοικητές των νοσοκομείων διορίζονται από τον Υπουργό, και οι Δ/ντες κλινικών κάπως αλλιώς (και πάντως όχι με εκλογή). Το να πει κανείς ότι ο τρόπος επιλογής διοικητών νοσοκομείων είναι "αντιδημοκρατικός" είναι μάλλον άνευ νοήματος -- η Βουλή τον επέλεξε δημοκρατικά και άρα ο τρόπος επιλογής έχει ευρύτατη δημοκρατική νομιμοποίηση. Ομοίως για τον τρόπο επιλογής των διοικήσεων των δημοσίων επιχειρήσεων ή των ανεξάρτητων αρχών ή των ασφαλιστικών ταμείων, και ακόμα περισσότερο για την επιλογή των προϊσταμένων δ/νσεων όλων αυτών των οργανισμών. Ομοίως και για την επιλογή των διευθυντών και των υπο/διευθυντών σχολείων, κοκ. Οι διάφοροι τρόποι επιλογής μπορεί να κριθούν ως προς την αντιπροσωπευτικότητά τους, την αποτελεσματικότητά τους, και ένα σωρό άλλες παραμέτρους. Η επιμονή η κρίση να γίνει ως προς τη "δημοκρατικότητά" υποθέτει κατά κάποιο τρόπο ότι το "πεδίο ορισμού" δεν είναι η κοινωνία (που πληρώνει το δ/ντή του σχολείου, χτίζει το κτήριο και γενικώς νομιμοποιεί το σχολείο) αλλά είναι οι υπηρετούντες δάσκαλοι και οι μαθητές.
Ερώτηση: Το να διορίζει τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ η Βουλή είναι περισσότερο ή λιγότερο δημοκρατικό από τον να τον εκλέγουν (!) με ψηφοφορία οι εργαζόμενοι του ΑΣΕΠ; Οι εργαζόμενοι και οι εξεταζόμενοι του ΑΣΕΠ;

Τώρα, υπάρχουν πολιτικά ρεύματα που προτείνουν αυτοοργάνωση τέτοια ώστε κάθε εργοστάσιο, νοσοκομείο, σχολείο να λειτουργεί με δικά του εκλεγμένα συμβούλια κλπ. Αυτό μπορεί να είναι μια θεμιτή πολιτική επιδίωξη μέσα στο πλαίσιο του πολιτεύματος, αλλά α) δεν λειτουργεί έτσι ακόμα η δική μας κοινωνία, β) δεν σημαίνει ότι αυτό αποτελεί την πεμπτουσία της δημοκρατίας. Μάλιστα, από τα ποσοστά που κάποιοι πολιτικοί σχηματισμοί που προωθούν την ανωτέρω κοινωνική/οικονομική οργάνωση παίρνουν σε διάφορες εκλογές, το 95+% του πληθυσμού δε θεωρεί ότι αυτού του τύπου η αυτοοργάνωση είναι επιθυμητή, για πολλούς και διάφορους λόγους.

Έχει ίσως ενδιαφέρον η μεταφορά των ανωτέρω σκέψεων σε θέματα διοίκησης του πανεπιστημίου μας.
?:=2b|~2b
Kilobyte level
Kilobyte level
Academic status: Professor

Post by ?:=2b|~2b » Thu Jun 18, 2009 4:04 pm

Γειά σε όλους,

Καταρχήν, προσπάθησα να στείλω ήδη 2-3 μηνύματα, αλλά ακόμα δεν έχουν εμφανιστεί, δεν ξέρω γιατί (είμαι newbie στο venus). Τέλος πάντων, αν διαβάσετε εις διπλούν/τριπλούν το post, συγνώμη.

Κατά δεύτερον, ως μέλος της εφορευτικής επιτροπής, σας ενημερώνω επισήμως ότι εκλέχτηκαν οι κκ. Κωνσταντόπουλος και Κατερίνης. Επειδή κάποιοι ρώτησαν, ψήφισαν ελάχιστοι φοιτητές (κάτω από δέκα, δεν θυμάμαι ακριβώς), και οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους (δηλαδή ΔΕΠ, ΕΕΔΙΠ, κοκ.). Υπήρξαν και κάποια λευκά, αλλά δεν θυμάμαι πόσα.

Θα ήθελα να καταθέσω κάποιες προσωπικές απόψεις. Ελπίζω να μην αλληλοκαλύπτομαι πολύ με άλλα posts, τα έχω διαβάσει όλα, αλλά στα γρήγορα. Θα προσπαθήσω επίσης να περιορίσω τις επαναλήψεις.

Σχετικά με το γιατί δεν έχουμε πολλούς υποψηφίους. Ωραία θα ήταν να είχαμε πολλούς υποψήφιους, θα αναβαθμιζόταν ουσιωδώς η δημοκρατία στο τμήμα. Δυστυχώς όμως πρόεδρος δεν μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε. Πρέπει να είναι αναπληρωτής και άνω, και να μην έχει νομικά κολλήματα (πχ τρίτη θητεία δεν επιτρέπετε. Επίσης δεν μπορεί να είναι σε εκπαιδευτική άδεια. Πιθανόν να υπάρχουν διάφορα άλλα ασυμβίβαστα). Επίσης, πολλοί από όσους θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι δεν θέτουν υποψηφιότητα, για διάφορους σοβαρούς λόγους, όπως γιατί *θα* λείπουν σε εκπαιδευτική άδεια στο άμεσο μέλλον, επίκειται συνταξιοδότηση τους κοκ. Από τους υπόλοιπους, οι περισσότεροι δεν θέλουν. Και δεν τους κατηγορώ, ούτε και εγώ θα ήθελα!: από την μικρή μου εμπειρία διαπίστωσα ότι το να είσαι πρόεδρος τμήματος δεν είναι ακριβώς dream job! Σκεφτείτε τι περιλαμβάνει η θέση: άπειρη γραφειοκρατία σε ένα πολύ άσχημο περιβάλλον, μπορείς να βρεθείς από το πουθενά με μηνύσεις (γιατί ο πρόεδρος είναι εν γένει υπεύθυνος για τα πάντα) κτλ, στοχοποίηση από παρατάξεις με αντιδιαμετρικά αντίθετους στόχους η κάθε μια, κτλ κτλ. Και συνήθως αναλαμβάνει αυτός που θα προβάλει την λιγότερη αντίσταση. Και συνήθως η πίεση πέφτει σε αυτόν που το εκλεκτορικό σώμα κρίνει ότι θα είναι (ο πλέον) κατάλληλος και έχει τις λιγότερες δικαιολογίες (πχ δεν ήταν προσφάτως πρόεδρος ή πρύτανης ή κοσμήτορας, δεν είναι διευθυντής σε μεταπτυχιακό, δεν έχει 6 παιδιά, whatever). Και είναι πολύ δύσκολο να γίνεται "ψηστήρι" σε δύο υποψήφιους ταυτόχρονα, γιατί μόλις πειστεί ο πρώτος ο δεύτερος αποχωρεί. Εξάλλου, είναι πολύ πιο δύσκολο να πειστεί κάποιος να γίνει πρόεδρος, από το να γίνει υποψήφιος, για να μας κάνει χάρη και μετά ενδεχομένως να τον μαυρίσουμε. Αυτός είναι και ο λόγος που πολύ σπάνια (από την εμπειρία μου) βλέπεις πάνω από δύο υποψηφιότητες, και σε μικρά τμήματα συχνά μια. Ακόμα και στην περίπτωση που υπάρχουν δύο που όντως ενδιαφέρονται, ο ένας ξέρει ότι δεν του βγαίνουν τα κουκιά, και αποσύρεται, ή αποσύρεται γιατί ο άλλος έχει εν γένει πλεονέκτημα (πχ δεν ήταν ποτέ πριν πρόεδρος, δεν είναι από τομέα που έβγαλε πρόσφατα πρόεδρο, κτλ)
ΣΗΜΑΝΤΙΚΉ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ: τα άνω τα καταθέτω από την προσωπική μου εμπειρία, κυρίως στο πανεπιστήμιο Κύπρου. Δεν έχω ίδια άποψη για το τι ακριβώς ίσχυσε στο δικό μας τμήμα και στα άλλα, αλλά κατά τη γνώμη μου, και όσα μου είπαν πιο παλιοί, έγινε ένα υποσύνολο από τα όσα γράφω άνω. Όταν άκουσα ότι υπάρχει ένας υποψήφιος, μου φάνηκε απολύτως φυσιολογικό. Ένα μήνα πριν δεν υπήρχε κανείς υποψήφιος, που επίσης μου φάνηκε απολύτως φυσιολογικό.

Το μόνο που μπορώ να πω καθέτως είναι ότι δεν υπήρξε προειλλημένη απόφαση. Τι νομίζετε, ότι κλειστήκαμε σε μια αίθουσα όλοι μαζί και αποφασίσαμε να εκλέξουμε έναν μόνο και να τον επιβάλλουμε στους φοιτητές? Και προφανώς δεν έπαιξε κανένα ρόλο η πολιτική θεωρία του καθενός. Αυτό έλλειπε να είμασταν χωρισμένοι σε πράσινους, μπλε, κίτρινους, κόκκινους, πολύχρωμους, κτλ. και να ψηφίζαμε ανάλογα. Ένα χρόνο στο τμήμα δεν έχω διαπιστώσει ποτέ τέτοιο θέμα. Ασε που για τα φοιτητικά δεδομένα, είμαστε όλοι μας συντηρητικοί μέχρι το κόκκαλο

Σημειωτέων, σε καμία από τις εκλογές που συμμετείχα με έναν υποψήφιο δεν ακούστηκε ο ισχυρισμός ότι δεν είναι δημοκρατικές, και σε καμία εκλογή με πολλούς υποψήφιους δεν χρησιμοποίησε κάποιος το επιχείρημα ότι είναι καλό να υπάρχουν επιλογές. Το γεγονός ότι ανέκυψε αυτό ως θέμα, και το ότι κάποιοι μίλησαν για προειλημμένες αποφάσεις το αποδίδω σε άγνοια. Στόχος του post μου είναι να εξαλειφθεί αυτή η άγνοια.

Προσωπικά είμαι πολύ ευγνώμων στους δύο που φιλοτιμηθήκαν, και τους εύχομαι ολόψυχα καλό κουράγιο, και καλή επιτυχία. Δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από αυτή τη διαδικασία, απλώς θα θυσιάσουν πολύ χρόνο και ενέργεια για να γίνουν λίγο καλύτερα τα πράγματα.

Σχετικά με το τι νόημα έχουν οι εκλογές υπό αυτές τις συνθήκες (δηλαδή της μιας υποψηφιότητας). Από τεχνικής άποψης, χρειάζεται ο μοναδικός υποψήφιος να λάβει το 33% των ψήφων για να εκλεγεί. Άρα αν μια ισχυρή πλειοψηφία δεν θέλει τον μοναδικό υποψήφιο, μπορεί να μπλοκάρει την εκλογή του με μαζικό λευκό. Αυτό καταρρίπτει 2-3 από τα προηγούμενα posts. Βέβαια, αυτό το σενάριο είναι κάπως ακραίο. Πιο πρακτικά, ένα ισχυρό ναι βοηθά τον εκλεγμένο να κάνει κάποιες τομές, και αποτελεί μια ψυχολογική υποστήριξη. Από την άλλη, αν τα λευκά είναι, πχ, 50%, αυτό λέει πάρα πολλά. Υπάρχει και το απλό επιχείρημα ότι οι εκλογές είναι κορυφαία στιγμή της δημοκρατίας, κτλ κτλ. Εμένα αυτό με πείθει, φαντάζομαι και πολλούς άλλους.

Επειδή υπήρξαν και κάποιοι που δεν ήξεραν ότι εκλέγουν οι φοιτητές πρόεδρο: ναι, βεβαιώς! Η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι αλλαγή του νόμου πλαισίου, και για πολλούς η ουσιωδέστερη. Εξ όσον γνωρίζω, οι περισσότερες παρατάξεις αρνούνται την εφαρμογή του νόμου πλαισίου συνολικά, άρα και του συγκεκριμένου μέτρου, και έχουν μάλιστα και επιχειρήματα για αυτό το συγκεκριμένο μέτρο. Η λογική αυτής της στάσης νομίζω μπορεί να αναζητηθεί στις ανακοινώσεις τους.

Σχετικά με το κατά πόσο είναι δίκαιο να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα η ψήφος των καθηγητών από τους φοιτητές. Αν και είναι άσχετο με το θέμα αρχής που τίθεται, να αναφέρω ότι στην συγκεκριμένη ψηφοφορία, κάθε ψήφος φοιτητή ήταν πιο σημαντική, ακριβώς γιατί ψήφισαν τόσο λίγοι φοιτητές! Επίσης να αναφέρω ότι το παρόν ποσοστό είναι πολύ μεγάλο για τα διεθνή δεδομένα (δείτε και το σχετικό post του vasvas). Η λογική
(φαντάζομαι) είναι ότι οι καθηγητές είναι μόνιμοι (άρα έχουν μεγαλύτερο συμφέρον στα τεκταινόμενα) και πιο έμπειροι (κατά μέσο όρο 10πλασια εμπειρία σε πανεπιστημιακό χώρο) άρα είναι λογικό να έχουν μεγαλύτερο βάρος. Αλλά για να είμαι ειλικρινής, αν βρίσκει κανείς δίκαιο ή όχι αυτό το μέτρο είναι θέμα βιοθεωρίας, και δεν ισχυρίζομαι ότι κάποιος που το θεωρεί άδικο έχει άδικο. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το ποσοστό πρέπει να μικρύνει κάπως (μάλλον στεναχωρώ κάποιους, sorry).

Σχετικά με το τι κάνει ένας πρόεδρος. Καλή ερώτηση:) Είμαι και εγώ
καινούργιος:) Ας το πει αυτό ο κ. Γκρίτζαλης ή κάποιος άλλος. Εν περιλήψει, είναι υπεύθυνος για την εύρυθμη λειτουργία του τμήματος, για την διαμόρφωση και διεκπεραίωση της ατζέντας, κτλ. κτλ. Η θέση του είναι σημαντική, αλλά έχει να κάνει με συναδέλφους του, και μάλιστα ακαδημαϊκούς, άρα δεν είναι τόσο προϊστάμενος, όσο πρώτος μεταξύ ίσων. Αυτή είναι η σύντομη εντύπωση που έχω σχηματίσει από το ελληνικό σύστημα. (Στην Αμερική ο πρόεδρος έχει μεγαλύτερη εξουσία, στην Κύπρο όση και στην Ελλάδα.)

Σχετικά με την ενημέρωση, έχετε απόλυτο δίκιο!!!! Υπήρχε βέβαια ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΟΠΑ, αλλά την επόμενη φορά, ας κάνουμε όλοι μας πολύ περισσότερα! Αν και για μένα, ο βασικός λόγος της ισχνής συμμετοχής των φοιτητών δεν ήταν η έλλειψη ενημέρωσης, αλλά η έλλειψη ενδιαφέροντος, που βασιζόταν σε επιχειρήματα του στυλ "τι να πάω να ψηφίσω αφού υπάρχει ένας υποψήφιος". Προφανώς από όσους λίγους το ήξεραν, ήρθαν πολύ, μα πολύ, λιγότεροι. Νομίζω ότι το μέτρο είναι καινούργιο, με τον καιρό θα μπούμε όλοι στο πνεύμα.

Σταύρος
The Punisher
Venus Former Team Member

Post by The Punisher » Thu Jun 18, 2009 4:30 pm

Καλή αρχή λοιπόν στη θητεία τους :smt001
tsilochr
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by tsilochr » Thu Jun 18, 2009 5:39 pm

Νομίζω ότι το post του κύριου Τουμπή ήταν καταλυτικό για να κατατοπίσει του άπιστους θωμάδες (όπως εγώ). Νομίζω τέτοια ενημέρωση θα έπρεπε να είναι από πριν διαθέσιμη στους φοιτητές από την στιγμή που ο νέος νόμος τους επιτρέπει να ψηφίσουν (καλώς η κακώς, αυτό το κουβεντιάζουμε αλλού) έτσι ώστε να αποτρέψει άπιστους θωμάδες σαν κι εμένα να εκφράσουν καχυποψίες.
redlabel
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: Professor

Post by redlabel » Thu Jun 18, 2009 6:04 pm

tsilochr wrote:συνφορουμίτη redlabel, μιας και σε αυτό το φόρουμ μιλάμε με nicknames αλλά ουσιαστικά μιλάμε επώνυμα, και με όλο το σεβασμό, δεν καταννοώ την έκρηξη σας στα λεγόμενα του συνφορουμίτη panagi.
Καλησπέρα, Χρήστο. Υπήρξε ένα ζήτημα, αλλά ο panagis μερίμνησε και η παρεξήγηση λύθηκε.

Δ. Γκρ.
AmmarkoV
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by AmmarkoV » Thu Jun 18, 2009 6:30 pm

Πάντως με τα 2-3 posts ( επίσης Τουμπής ++ ) προσωπικά κατατοπίστηκα αρκετά! :smt023
I would love to change the world, but they won't give me the source code. Οι καθηγητές πληρώνονται από το δημόσιο αρα από όλους τους Έλληνες για να κάνουν τα μαθήματα. Όλοι οι Έλληνες θα έπρεπε να μπορούν να δουν τα μαθήματα τα οποία πληρώνουν! Tο πνευματικό έργο που επιτελείται με τα χρήματα του δημοσίου ΔΕΝ είναι μόνο δικό σας Όποιος δεν δίνει πανελλήνιες έχει δικαίωμα στην γνώση που πληρώνει [url=http://ammar.gr/gddg]gddg blog[/url]
Image
proskopos
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by proskopos » Thu Jun 18, 2009 6:54 pm

Πολύ χρήσιμες οι παρεμβάσεις σας κ.Τουμπή και VasVas.. :smt023

<οφφ>Θα ήταν πολύ χρήσιμο για το φόρουμ και (νομίζω) για τα μέλη του, να έχουν τα μέλη ΔΕΠ, πιο ενεργή παρουσία
Σόρρυ για το οφφ, αλλά ήθελα να το πω απο καιρό :-)
</οφφ>
Extreme Makeover... Mind edition...
3,6 μαθήματα/εξεταστική....
Image
Elder
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by Elder » Thu Jun 18, 2009 11:08 pm

Μου είχε κάνει εντύπωση ο τρόπος που τα λέει ο κ. Τουμπής απο το μήνυμα που μου είχε στείλει για την ανάθεσή του ως σύμβουλος καθηγητής μου.Πολύ θετική η συμμετοχή σας στο forum!

Κρίμα που δεν σας είχα σε κάποιο μάθημα και δεν προβλέπεται να σας έχω στο μέλλον. Keep going :-)
Όσες κι αν χτίζουν φυλακές
κι αν ο κλοιός στενεύει,
ο νους μας είναι αληταριό
που όλο θα δραπετεύει..
enum21
Venus Former Team Member

Post by enum21 » Fri Jun 19, 2009 5:09 pm

Ανακοινώθηκαν και επισήμως τα αποτελέσματα και για τα 3 τμήματα.
Στο Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής δεν υπήρχε κανένας υποψήφιος αντιπρόεδρος :roll:
Post Reply

Return to “Τμήμα - Πανεπιστήμιο”