2 access points /bridge ή οχι

Συζητήσεις σχετικά με θέματα που αφορούν το networking και ευρυζωνικές συνδέσεις, providers, τηλεφωνικά δίκτυα, δίκτυα κινητής κτλ.
Post Reply
fotisaueb
Kilobyte level
Kilobyte level

2 access points /bridge ή οχι

Post by fotisaueb » Sun Jan 02, 2005 12:09 pm

Hi

Θέλω να συνδέσω δύο access points το ένα θα είναι σε έναν όροφο και το άλλο σε άλλον θα ανήκουν και τα δύο στο ίδιο δίκτυο γίνεται να τα συνδέσω ώστε τα pc που είναι πάνω στο AP του ενός ορόφου να βλέπουν τα pc του άλλου ΧΩΡΙΣ να αγοράσω wireless bridge?Δεν γίνεται να συνδεσω καλώδιο μεταξυ των δύο AP οπότε μην το προτείνετε σαν λύση.
TaRaNTuLa
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: PhD

Post by TaRaNTuLa » Sun Jan 02, 2005 12:12 pm

Υπάρχουν δύο τρόποι σύνδεσεις από ό,τι θα ξέρεις,η ενσύρματη και η ασύρματη.Εφόσον αποκλείουμε την περίπτωση της ενσύρματης,μας μένει μόνο η ασύρματη(όπου μπαίνουν και άλλες παράμετροι στο παιχνίδι,δυνατότητα οπτικής επαφής κουλουπου κουλουπου)...Τα συμπεράσματα δικά σου... ;-)
Tamiya rulezZz....

TL-01 Full Carbon, TL-01 Upgraded, FF-01 Upgraded, M03, CC-01, ΤΤ-01 TypeE, Volvo και Scania Trucks και η λίστα συνεχίζεται...
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Academic status: Alumnus/a

Re: 2 access points /bridge ή οχι

Post by HdkiLLeR » Sun Jan 02, 2005 12:59 pm

fotisaueb wrote:Hi

Θέλω να συνδέσω δύο access points το ένα θα είναι σε έναν όροφο και το άλλο σε άλλον θα ανήκουν και τα δύο στο ίδιο δίκτυο γίνεται να τα συνδέσω ώστε τα pc που είναι πάνω στο AP του ενός ορόφου να βλέπουν τα pc του άλλου ΧΩΡΙΣ να αγοράσω wireless bridge?Δεν γίνεται να συνδεσω καλώδιο μεταξυ των δύο AP οπότε μην το προτείνετε σαν λύση.
Όταν λές βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο τι εννοείς; Τα pc(routers) πάνω στα οποία πέφτουν τα aps είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους; Εάν ναι τότε δεν χρειάζεται να κάνεις τπτ. Εάν όχι τότε:

1) ή συνδέεις αυτά μεταξύ τους και τα έχεις όλα στο ίδιο subnet.
2) ή βάζεις κάθε ap σε διαφορετικό subnet και κάνεις forwarding μεταξύ των routers.
3) βάζεις τα aps εάν και εφόσον το καθένα πιάνει το σήμα του άλλου(όπως αναφέρει και ο Χάρης παραπάνω) και εφόσον υποστηρίζουν wireless roaming στο αντίστοιχο mode.
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
fotisaueb
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by fotisaueb » Sun Jan 02, 2005 1:36 pm

Ο ένας όροφος έχει ένα AP και πάνω του 3 pc με ip 192.168.0-100 (apo dhcp) o άλλος τα ίδια με ip 192.168.0.101-200
Υποθετικά τα παραπάνω...
Αυτό που ρωτάω είναι μπορεί ενα Pc με ip 192.169.0.200 να δει το 192.168.0.2 χωρίς να αγοράσω wireless bridge και χωρίς να αλλάξω το SSID του και να πέσει στο άλλο AP?
Ένα AP δεν μπορεί να λειτουργίσει σαν client υπο την ένοια να δώσεις ενα SSID ώστε να συνδεθεί με ένα υπάρχον AP.
Επιπλέον θεωρήστε ότι τα pc του ενός ορόφου δεν βλέπουν το AP του άλλου οπότε δεν τείθεται θέμα roaming. Θέλω απλα να ενώσω το δίκτυο του ενός με το άλλο. Δεν ξέρω αν γίνομαι κατανοητός
TaRaNTuLa
Gbyte level
Gbyte level

Post by TaRaNTuLa » Sun Jan 02, 2005 2:25 pm

Γιατί δεν κάνεις μια τρυπούλα(τόση δα! :lol: ) να περάσει ένα UTP καλωδιάκι και να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο;;;Και καλύτερες ταχύτητες θα πετυχαίνεις και δε θα έχεις παρεμβολές και άλλες ιστορίες(από φούρνους κλπ γιατί μεταξύ τους τα ΑΡs δε θα βγάλουν πρόβλημα,αφού θα δουλεύουν σε διαφορετικά channels)...

Υ.Γ.Ο μανιακός με τις τρύπες!!! :twisted: :twisted: :twisted: :lol: :lol:
Tamiya rulezZz....

TL-01 Full Carbon, TL-01 Upgraded, FF-01 Upgraded, M03, CC-01, ΤΤ-01 TypeE, Volvo και Scania Trucks και η λίστα συνεχίζεται...
fotisaueb
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by fotisaueb » Sun Jan 02, 2005 2:34 pm

Δε θα κάνω τρύπα τότε αλλά τρυπάρα απο το ταβάνι στο δάπεδο του άλλου ορόφου και εκτός αυτού πάρτο στην γενική του περίπτωση αν η διάταξη αυτή αφορούσε δύο γειτονικά σπίτια πως θα γινόταν θα πέρναγες καλώδιο στο δρόμο ? :smile:
Anyway είμαι σχεδον σίγουρος ότι θέλει bridge απλά επειδη θέλει αλλα 80 € είχα μια ελπίδα οτι υπάρχει καμιά μόντα που δε χρειάζεται bridge
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Sun Jan 02, 2005 5:40 pm

Γενικά η τοπολογία που έχεις δεν είναι και η καλύτερη δυνατή γι' αυτό και το bridge δεν θα σε βοηθήσει. Για να κάνεις αυτό που θέλεις θές δύο wireless bridges εκτός και εάν τα APs που έχεις λειτουργούν σε wireless bridge mode. Εάν μπορείς πές μου ακριβώς ποιά APs θα χρησιμοποιήσεις ώστε να σου πω τι μπορείς να κάνεις για να γλυτώσεις το bridge.

ΥΓ: Πάντος γενικά παίζειςι με wireless bridges(πλην εξαιρετικών περιπτώσεςν cisco που πάνε κομματάκια ακριβά) γιατί μεταξύ των APs θα έχεις τραγικά χαμηλό rate.
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
TaRaNTuLa
Gbyte level
Gbyte level

Post by TaRaNTuLa » Sun Jan 02, 2005 7:59 pm

fotisaueb wrote:Δε θα κάνω τρύπα τότε αλλά τρυπάρα απο το ταβάνι στο δάπεδο του άλλου ορόφου και εκτός αυτού πάρτο στην γενική του περίπτωση αν η διάταξη αυτή αφορούσε δύο γειτονικά σπίτια πως θα γινόταν θα πέρναγες καλώδιο στο δρόμο ? :smile:
Θα έβαζα δύο ωραία πιατάκια(για να μην παράγουμε και θόρυβο) με δύο wireless καρτούλες και θα είχα καθαρίσει... :-D
Tamiya rulezZz....

fotisaueb
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by fotisaueb » Sun Jan 02, 2005 8:07 pm

~HdKiller
Εσύ τι θα πρότεινες σαν τοπολογία. Ξέχασε το παράδειγμα με δύο ορόφους πες ότι είναι δύο γειτονικά σπίτια με δύο ασύρματα δίκτυα ένα ΑΡ σε κάθε σπιτι. Εσύ τι θα έκανες για να μπορούν τα pc του ενός σπιτιού να δουν αυτά του άλλου τι μου προτείνεις να κάνω. δύο σπίτια έχουν οπτική επαφή και υπάρχουν τα δύο AP που εξυπηρετούν το ασύρματο δίκτυο του κάθε σπιτιού

Μου είπες ότι θέλω δύο wireless bridges γιατι αυτό? Ένα δεν φτάνει που να περμβάλεται ανάμεσα απο τα δύο AP

Για να μιλάμε συγκεκριμένα θα αγοραστούν 2 τέτοια AP 3COM ACCESS POINT 54 Mbps 3CRWE454G72 υποστηρίζουν bridging αλλά το manual λέει ότι αυτό που θα λειτουργεί σαν bridge δε θα μπορεί να λειτουργεί σαν ΑΡ απλά θα ενώνει το υπάρχον ενσύρματο με ένα απομακρυσμένο ασύρματο δίκτυο.
vagalati
Mbyte level
Mbyte level

Post by vagalati » Mon Jan 03, 2005 8:00 pm

fotisaueb wrote: Εσύ τι θα έκανες για να μπορούν τα pc του ενός σπιτιού να δουν αυτά του άλλου τι μου προτείνεις να κάνω. δύο σπίτια έχουν οπτική επαφή και υπάρχουν τα δύο AP που εξυπηρετούν το ασύρματο δίκτυο του κάθε σπιτιού
Η γνώμη μου είναι ότι σε αυτό σου απάντησε ήδη ο TaRaNTuLa. Δύο κατευθυντικά ifaces είναι ότι πρέπει για αυτή την περίπτωση.
Ni!! Ni!! Ni!!
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Mon Jan 03, 2005 8:18 pm

fotisaueb wrote:~HdKiller
Εσύ τι θα πρότεινες σαν τοπολογία. Ξέχασε το παράδειγμα με δύο ορόφους πες ότι είναι δύο γειτονικά σπίτια με δύο ασύρματα δίκτυα ένα ΑΡ σε κάθε σπιτι. Εσύ τι θα έκανες για να μπορούν τα pc του ενός σπιτιού να δουν αυτά του άλλου τι μου προτείνεις να κάνω. δύο σπίτια έχουν οπτική επαφή και υπάρχουν τα δύο AP που εξυπηρετούν το ασύρματο δίκτυο του κάθε σπιτιού
Σενάριο 1(low cost - low interbandwidth):
Το κάθε σπίτι έχει το δικό του AP και εξυπηρετεί τους cilents του σε διαφορετικό ή ίδιο subnet δεν μας πειράζει. Επιλέγεις ένα απο τα δύο σπίτια ανάλογα με το ποιό απο τα δύο "βλέπει" το άλλο καλύτερα και βγάζεις ένα link απο το σπίτι αυτό στο AP του άλλου. Το μόνο που θα χρειαστείς παραπάνω είναι μία wireless client card η οποία θα της έχεις associated με το AP του άλλου σπιτιού. Το pcάκι που έχει επάνω αυτή την κάρτα μπορεί να έχει και το AP εάν θέλεις και να κάνει routing(εάν το κάθε σπίτι έχει ips απο τιαφορετικό private range) ή software bridging εάν όλα είναι στο ίδιο subnet. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό είναι η πιο φθηνή λύση. Εάν έχεις δυσκολίες στο link βγάλτο με μία μεγαλύτερη κεραία(πάντα κατευθυντική 22-24dbi) απο την μεριά την μεριά του client. To πρόβλημα είναι πως στην ουσία το 2ο AP παίρνει σαν bw ένα μέρους του πρώτου. Πχ εάν έχεις AP 1 <--------> Outdoor link <---router--->AP 2. Μεταξύ AP 1 και AP 2 με traffic πάνω απο 1-2 Μbps δεν πρόκειται να πιάσεις γιατί το ενδιάμεσο link μοιράζεται ένα τμήμα του bw του AP 1 και το δίνει στο AP 2.

Σενάριο 2(high cost - high interbandwidth):
Αυτό που αναφέρθηκε και παραπάνω. Το κάθε σπίτι με το δικό του AP και δυο κάρτες επιπλέον για outdoor. Σε αυτή την περίπτωση το ενδιάμεσο link είναι μαμιστερό έχεις 5.5Mbps για ενδιάμεση γραμμή μεταφοράς και δεν θα έχεις προβλήματα. Βέβαια θέλει καλές κάρτες και μεγάλες και κατευθυντικές κεραίες. Ενδεικτικά θα σου πρότεινα καρούλες CISCO 350 series για win(αλλά πληρώνεις μάρκα) ή netgear MA 311 για χαμηλό κόστος και πολύ καλά αποτελέσματα(εδώ μόνο με linux θα παίζεις σωστά). Για κεραιούλές Andrew 24άρες ή PW 24 dbi καθώς και πιατάκια 65-80cm.

ΥΓ: Έχω εδώ μερικές photos απο τα outdoor links μου για να καταλάβεις πάνω κάτω τι σου λέω: http://dias.aueb.gr/~p3010076/asm/

TaRaNTuLa
Gbyte level
Gbyte level

Post by TaRaNTuLa » Mon Jan 03, 2005 8:54 pm

-EDIT-

Άκυρο...

Άμα δεν πιάνεις καλά το ένα ΑΡ από το άλλο,συνέδεσέ τα με τις πιο μικρές κατευθυντικές κεραίες που θα βρεις μέσω μπαλκονιών...(μόλις τώρα μου ήρθε...)
Tamiya rulezZz....

Post Reply

Return to “Δίκτυα υπολογιστών - Internet”