Ερωτήσεις... ψύξεως...

Συζητήσεις για θέματα που σχετίζονται με hardware.
Post Reply
vincent
Kilobyte level
Kilobyte level
Academic status: 4th year

Ερωτήσεις... ψύξεως...

Post by vincent » Sun Jul 26, 2009 12:50 pm

Αφού μπήκε το καλοκαίρι τα γνωστά προβλήματα θερμοκρασίας εμφανίστηκαν και θέλω να κάνω τις εξής ερωτήσεις...

1) Θέλω να αγοράσω 2 ανεμιστηράκια για να τοποθετήσω πίσω και πάνω και μπροστά και κάτω στον υπολογιστή. Γνωρίζω ότι το ενα πρέπει να βάζει αέρα και το άλλο να βγάζει. α) Ποιο τοποθετώ να βάζει και ποιο τοποθετώ να βγάζει? β) Πως ξεχωρίζω απο ποια πλευρά πρεέπι να τα τοποθετήσω ώστε να βάζει ή αντιστοιχα να βγάζει?

2)Έχω επεξεργαστή τον AMD 64 Athlon X2 Dual Core και από πάνω την ψύκτρα της συσκευασίας. Ο επεξεργαστής μου φτάνει μέχρι και τους 65 βαθμούς και η ψύκτρα από ότι φαίνεται εκτός από ότι δεν κάνει καλά την δουλειά της κάνει και υπερβολικό θόρυβο. Το socket μου υποστηρίζει AMD. AM2+ AM3 processors... Έχεται να προτείνεται κάποια καλή και προπαντώς ύσηχη ψύκτρα??? (Το οικονομικό όσο κινείτε σε λογικά πλαίσια δεν με πειράζει...)
Image
cypher
Venus Former Team Member
Academic status: Alumnus/a
Re: Ερωτήσεις... ψύξεως...

Post by cypher » Sun Jul 26, 2009 12:58 pm

vincent wrote:Αφού μπήκε το καλοκαίρι τα γνωστά προβλήματα θερμοκρασίας εμφανίστηκαν και θέλω να κάνω τις εξής ερωτήσεις...

1) Θέλω να αγοράσω 2 ανεμιστηράκια για να τοποθετήσω πίσω και πάνω και μπροστά και κάτω στον υπολογιστή. Γνωρίζω ότι το ενα πρέπει να βάζει αέρα και το άλλο να βγάζει. α) Ποιο τοποθετώ να βάζει και ποιο τοποθετώ να βγάζει? β) Πως ξεχωρίζω απο ποια πλευρά πρεέπι να τα τοποθετήσω ώστε να βάζει ή αντιστοιχα να βγάζει?

2)Έχω επεξεργαστή τον AMD 64 Athlon X2 Dual Core και από πάνω την ψύκτρα της συσκευασίας. Ο επεξεργαστής μου φτάνει μέχρι και τους 65 βαθμούς και η ψύκτρα από ότι φαίνεται εκτός από ότι δεν κάνει καλά την δουλειά της κάνει και υπερβολικό θόρυβο. Το socket μου υποστηρίζει AMD. AM2+ AM3 processors... Έχεται να προτείνεται κάποια καλή και προπαντώς ύσηχη ψύκτρα??? (Το οικονομικό όσο κινείτε σε λογικά πλαίσια δεν με πειράζει...)
1) το συνηθεστερο μοντελο airflow λεει οτι απο μπροστα/πλαγια του κουτιου θα μπαινει ο φρεσκος αερας και απο πισω και πανω θα βγαινει ο ζεστος. Ετσι τοποθετεις λοιπον και τα ανεμιστηρια. Τωρα για να δεις απο ποια πλευρα φυσανε θα κοιταξεις στα πλαγια του ανεμιστηρα οπου υπαρχουν σχεδον παντα 2 βελακια που δειχνουν πως γυρναει ο ανεμιστηρας και προς τα που φυσαει. Εναλλακτικα νομιζω στα περισσοτερα ισχυει οτι φυσανε προς την μερια που εχει το αυτοκολλητο.

2) υποθετω εχεις το sAM2 socket οποτε 2 καλες προτασεις θα ηταν αυτη http://www.plaisio.gr/product.aspx?prod ... 2830B3714F με χαμηλο κοστος ειτε αυτη http://www.plaisio.gr/product.aspx?prod ... 2830B3714F που θα επαρκεσει πληρως απο πλευρας ψυξης και θορυβου.

Μην ξεχασεις να ξεσκονισεις καλα το εσωτερικο του pc και να τακτοποιησεις και τα καλωδια.
ImageImageImageImageImageImageImage
zweistein
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by zweistein » Sun Aug 16, 2009 12:53 am

vincent wrote:2)Έχω επεξεργαστή τον AMD 64 Athlon X2 Dual Core και από πάνω την ψύκτρα της συσκευασίας. Ο επεξεργαστής μου φτάνει μέχρι και τους 65 βαθμούς και η ψύκτρα από ότι φαίνεται εκτός από ότι δεν κάνει καλά την δουλειά της κάνει και υπερβολικό θόρυβο. Το socket μου υποστηρίζει AMD. AM2+ AM3 processors... Έχεται να προτείνεται κάποια καλή και προπαντώς ύσηχη ψύκτρα??? (Το οικονομικό όσο κινείτε σε λογικά πλαίσια δεν με πειράζει...)
Ένα καλο λεπτομερές ξεσκόνισμα της ψήκτρας και είναι κομπλέ man.
Τουλάχιστον να γλιτώσεις έξοδα αν σε ενδιαφέρει το ενδεχόμενο.
Ο θόρυβος στους ανεμιστήρες είναι πάντα ένδειξη συσσώρευσης σκόνης(Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με ότι ότι ανεβαίνει η θερμοκρασία στο CPU σου είναι ένδειξη ότι έχουν πέσει οι στροφές του. Κάτι που μπορεί να το προκαλεί η πολύ σκόνη).
Οινόπνευμα + αέρας + κανένα πινέλο και είσαι ok. check it out ;)
Image
Luke
Gbyte level
Gbyte level

Post by Luke » Sun Aug 16, 2009 2:16 am

zweistein wrote: Οινόπνευμα + αέρας + κανένα πινέλο και είσαι ok.
Επειδή είναι καιρός κάποια στιγμή να καθαρίσω και το δικό μου pc για πινέλο και αέρα (φαντάζομαι εννοείς τον πεπιεσμένο) το καταλαβαίνω αλλά το οινόπνευμα πού το χρησιμοποιείς; :smt017
Είμαι ένας μοναχικός cowboy...
zweistein
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by zweistein » Sun Aug 16, 2009 4:12 am

Luke wrote:
zweistein wrote: Οινόπνευμα + αέρας + κανένα πινέλο και είσαι ok.
Επειδή είναι καιρός κάποια στιγμή να καθαρίσω και το δικό μου pc για πινέλο και αέρα (φαντάζομαι εννοείς τον πεπιεσμένο) το καταλαβαίνω αλλά το οινόπνευμα πού το χρησιμοποιείς; :smt017
Είναι το καλύτερο μέσο για να "ξεπλύνεις" βρωμιές πάνω από κυκλώματα.
Εξατμίζεται 100% :)

Όσο για αέρα μπορείς να χρησιμοποιήσεις πεπιεσμένο ατμοσφαιρικό αέρα (HPA) η από φιάλη διοξειδίου του άνθρακα και αλλα πολλά μέσα...
Αρκεί να είναι εντελώς Dry κατάσταση γιατί κάποιες φιάλες που κρατάνε μέσα υδρατμούς (εκτος από το ότι είναι επικίνδυνες να σκάσουν) μπορεί να βγάλουν την υγρασία τους πάνω στα κυκλώματα σου..
Image
Luke
Gbyte level
Gbyte level

Post by Luke » Sun Aug 16, 2009 1:15 pm

Δεν το ήξερα ότι έκανε το οινόπνευμα πάνω στα κυκλώματα, μου φαινόταν λίγο επικύνδυνο. Μόνο στην περίπτωση του να καθαρίσω την παλιά θερμοαγώγιμη πάστα από τον επεξεργαστή το είχα χρησιμοποιήσει. :-)
Και πώς ακριβώς μπορείς να το χρησιμοποιήσεις; Με κάποιο πανάκι ίσως;
cypher
Venus Former Team Member

Post by cypher » Sun Aug 16, 2009 1:17 pm

Luke wrote:Δεν το ήξερα ότι έκανε το οινόπνευμα πάνω στα κυκλώματα, μου φαινόταν λίγο επικύνδυνο. Μόνο στην περίπτωση του να καθαρίσω την παλιά θερμοαγώγιμη πάστα από τον επεξεργαστή το είχα χρησιμοποιήσει. :-)
Και πώς ακριβώς μπορείς να το χρησιμοποιήσεις; Με κάποιο πανάκι ίσως;
Mε πανακι φυσικα και απαλο σκουπισμα. Αλλα να ειναι οσο γινεται πιο καθαρο το οινοπνευμα. Εγω εχω απο 98% περιεκτικοτητας και πανω (απο τα hondos :-p ). Το μπλε οινοπνευμα προφανως δεν ειναι και οτι καλυτερο μιας και περιεχει χρωστικες κτλ και ποτε δεν ξερεις τι θα μεινει αν εξατμιστει το υπολοιπο υγρο.
Luke
Gbyte level
Gbyte level

Post by Luke » Sun Aug 16, 2009 1:33 pm

Ωραία, ευχαριστώ για τις πληροφορίες και συγγνώμη που ξεφύγαμε για λίγο εκτός θέματος. :)
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ultimate_aektzis » Sun Aug 16, 2009 2:10 pm

Τι οινοπνευματα?Εμενα η ψυκτρα δεν φαινοταν απο την σκονη και αρπαξα ηλεκτρικη :-p

Ειχα καμποσο καιρο να το ανοιξω με τουτα και με κεινα και επαιρνε φωτια στο 10λεπτο. :oops:
Ganther
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: 3rd year

Post by Ganther » Sun Aug 16, 2009 2:42 pm

ultimate_aektzis wrote:Τι οινοπνευματα?Εμενα η ψυκτρα δεν φαινοταν απο την σκονη και αρπαξα ηλεκτρικη :-p

Ειχα καμποσο καιρο να το ανοιξω με τουτα και με κεινα και επαιρνε φωτια στο 10λεπτο. :oops:
1. ΠΟΤΕ ηλεκτρικη σκουπα κοντα σε υπολογιστες, καμμια φορα κανει "σπινθηρα" απο στατικο ηλεκτρισμο και καιει πραγματα

2. ΠΟΤΕ δεν ριχνουμε με υπερβολη μεσα σε ψυχτρα φορητου πεπιεσμενο αερα η αναροφηση απο σκουπα, γιατι εαν γυρισει το ανεμιστηρακι περισσοτερες απο καποιες στροφες/λεπτο, χαλαει

Αναλυτικο αρθρο με σωστους τροπους
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ultimate_aektzis » Sun Aug 16, 2009 5:19 pm

Το πρωτο δεν το ηξερα ειναι η αληθεια.Αλλα και να το ηξερα μαλλον θα το εκανα.Η ψυκτρα απλα δεν φαινοταν απο την σκονη.Με το χερι θα εκανα μια ωρα να το βγαλω.

Το 2ο το ξερω αλλα ποσο γρηγορα να μπορεσει να το περιστρεψει το σπρευ?Δεν νομιζω να υπαρχει πρακτικος κινδυνος. :smt017
cypher
Venus Former Team Member

Post by cypher » Sun Aug 16, 2009 6:15 pm

ultimate_aektzis wrote:Το πρωτο δεν το ηξερα ειναι η αληθεια.Αλλα και να το ηξερα μαλλον θα το εκανα.Η ψυκτρα απλα δεν φαινοταν απο την σκονη.Με το χερι θα εκανα μια ωρα να το βγαλω.

Το 2ο το ξερω αλλα ποσο γρηγορα να μπορεσει να το περιστρεψει το σπρευ?Δεν νομιζω να υπαρχει πρακτικος κινδυνος. :smt017
Kι ομως υπαρχει, οχι μονο επειδη μπορει να ξεκεντραριστει ο ανεμιστηρας απο την ταχυτητα περιστροφης αλλα και επειδη οταν τον γυρνας αναποδα με τοση ταχυτητα και ειναι εκτος ρευματος το pc μπορει να δημιουργηθει ελαχιστο φορτιο απο τον ανεμιστηρα και να βραχυκυκλωσει την μητρικη. Εχουν υπαρξει αρκετα περιστατικα. Η απλουστερη λυση ειναι να κρατας με το χερι τα ανεμιστηρια για να μην γυρνανε οσο φυσας το pc. :-p Αλλιως δεστα και με ενα κομματακι σελοτειπ μεχρι να τα καθαρισεις.
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ultimate_aektzis » Sun Aug 16, 2009 7:47 pm

Οκ thanks για τις συμβουλες :)

Αν και εχω ηδη παραγγειλει σπευ αερα, μιας και δεν σκοπευω να το αφησω για τοσο καιρο ετσι. :smt006
Post Reply

Return to “Hardware”