Βάσεις Πανελλαδικών 2009 και το τμήμα μας

Συζητήσεις σχετικές με την λειτουργία του Πανεπιστημίου και του Τμήματος, νέα, αποφάσεις συγκλήτου, αποφάσεις συνελεύσεων πληροφορικής. Γενικότερα ό,τι έχει σχέση με τον Πανεπιστημιακό χώρο.
redlabel
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: Professor
Re: Βάσεις Πανελλαδικών 2009 και το τμήμα μας

Post by redlabel » Sat Oct 10, 2009 6:03 pm

Το επόμενο "βήμα" στην περαιτέρω ωρίμανση της Πληροφορικής εκτιμώ ότι θάναι προς κάποια υβρίδια, που θα προέλθουν από το συνδυασμό και τη γόνιμη ώσμωσή της με άλλες (κυρίως) Επιστήμες, αλλά και Τεχνολογίες.

Νομίζω ότι διακρίνω ήδη κάποια τέτοια δείγματα, αλλά δεν μπορώ να πω ότι διακρίνω και διαμορφωμένες κατευθύνσεις. Έχω, όμως, την πεποίθηση ότι η γενιά σας θα συμμετάσχει και θα επηρεάσει τη νέα αυτή πορεία.

Δ. Γκρ.
rose
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: 4th year

Post by rose » Sat Oct 10, 2009 7:00 pm

redlabel wrote:Το επόμενο "βήμα" στην περαιτέρω ωρίμανση της Πληροφορικής εκτιμώ ότι θάναι προς κάποια υβρίδια, που θα προέλθουν από το συνδυασμό και τη γόνιμη ώσμωσή της με άλλες (κυρίως) Επιστήμες, αλλά και Τεχνολογίες.

Νομίζω ότι διακρίνω ήδη κάποια τέτοια δείγματα, αλλά δεν μπορώ να πω ότι διακρίνω και διαμορφωμένες κατευθύνσεις. Έχω, όμως, την πεποίθηση ότι η γενιά σας θα συμμετάσχει και θα επηρεάσει τη νέα αυτή πορεία.

Δ. Γκρ.
Καταλαβαίνω τι λέτε, ομως πολλά απο αυτά τα υβρίδια έχουν προεξοφληθεί. Ειναι οκ όμως, κουβέντα να γίνεται και κανένα μεταπτυχιακό ;) Παρόλα αυτά πιστεύω οτι εχουμε καλή δουλειά, πρώτα τραβαει αρκετό μαλλι - ούτε κρίση καταλάβαμε, μεγάλες προκλήσεις και με μεγάλη ανάπτυξη σε επιχειρησιακό επίπεδο (βλέπε intralot - ειναι τοσο καλη που μερικές φορές αναρωτιέμαι αν αυτό ειναι Ελλάδα ;) ).
που θα πάει θα το δουμε...
Ισοβίτης
Venus Former Team Member

Post by Ισοβίτης » Sat Oct 10, 2009 7:41 pm

@Punisher

Χωρίς να εκφέρω την προσωπική μου άποψη (για τον απλό λόγο ότι δεν πιστεύω σε ανωτερότητα τμημάτων, αλλά σε ανωτερότητα δυναμικού), θα ήθελα να δω τα στοιχεία στα οποία στηρίζεις την δική σου. Δηλαδή πιστεύεις ότι το ΕΚΠΑ βγάζει 100 "κορυφαίους" επιστήμονες το χρόνο και εμείς 10 "κορυφαίους" επιστήμονες το χρόνο; Πολύ φλου μού ακούγεται...

Εκτός από το λινκ που παρέθεσες (από το οποίο δεν συνάγεται με καμία απολύτως λογική διεργασία η ισοδυναμία "36 / 60 NTUA ισοδύναμα με 36 AUEB"), μπορείς να δώσεις αξιόπιστα παραδείγματα;
Συγχώρα με που δεν καταλαβαίνω τι λένε τα κομπιούτερς κι οι αριθμοί...

Image

Find me: Image Image Image Image Image
The Punisher
Venus Former Team Member
Academic status: Alumnus/a

Post by The Punisher » Sun Oct 11, 2009 2:23 pm

Ισοβίτης wrote:Δηλαδή πιστεύεις ότι το ΕΚΠΑ βγάζει 100 "κορυφαίους" επιστήμονες το χρόνο και εμείς 10 "κορυφαίους" επιστήμονες το χρόνο;
Όχι, εννοώ ότι το ΕΚΠΑ παίρνει τουλάχιστον k βραβεία κάθε χρόνο, ενώ εμείς ένα βραβείο κάθε k χρόνια :roll:

Για τα μαθήματα της ροης της πληροφορικής το λέω επειδή έχω κανα-δυο γνωστούς και έχω δει την ύλη τους. Είναι αρκετά πιο θεωρητική ας πούμε απ' την δικιά μας (κι όμως..)
enum21
Venus Former Team Member

Post by enum21 » Sun Oct 11, 2009 2:27 pm

Εννοείς ότι κάνουν παραπάνω μαθήματα Θεωρητικής κατεύθυνσης? Ποια?
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ultimate_aektzis » Sun Oct 11, 2009 2:35 pm

Βασικα το προβλημα δεν ειναι το ποσο παραπανω κανουν αυτοι, αλλα ποσο αποτελεσματικα διδασκονται τα δικα μας.Να παρουμε ολα τα της θεωρητικης πληροφορικης και τα μαθηματικα τωρα ας πουμε?

Αλγοριθμοι:Ασχολιαστο.

Αυτοματα(οπως εγινα φετος):Βλεπε παραπανω.

Λειτουργικα:By the book...οποιος πει bit αντι για δυφιο, -1 για παραδειγματισμο.

Ποια αλλα εμπιπτουν στην κατηγορια, δεν θυμαμαι?
The Punisher
Venus Former Team Member

Post by The Punisher » Sun Oct 11, 2009 3:58 pm

Βασικά κανένα από αυτά δεν είναι στον κύκλο της Θεωρητικής Πληροφορικής, και ειδικότερα τα Λειτουργικά θα έλεγα ότι είναι μακριά από το θέμα γενικότερα :-D

Ας μην μπούμε πάλι σε αυτή τη διαδικασία όμως. Το έχουμε κάνει σε τόσα άλλα topics :roll:
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ultimate_aektzis » Sun Oct 11, 2009 4:24 pm

Δεν μιλαω μονο για κυκλους.Το οτι ειναι υποχρεωτικα δεν σημαινει οτι δεν ανηκουν στον εν λογω πεδιο. ;)

Τα λειτουργικα που υπαγονται?
The Punisher
Venus Former Team Member

Post by The Punisher » Sun Oct 11, 2009 4:33 pm

περισσότερο στα συστήματα ίσως? έτσι φαντάζομαι τουλάχιστον
nickpro
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: N>4

Post by nickpro » Sun Oct 11, 2009 5:09 pm

The Punisher wrote:Όχι, εννοώ ότι το ΕΚΠΑ παίρνει τουλάχιστον k βραβεία κάθε χρόνο, ενώ εμείς ένα βραβείο κάθε k χρόνια :roll:
Ναι, σε αυτή την αξιόπιστη χώρα που ζούμε τα βραβεία δίνονται με τρομερά αξιόπιστο τρόπο.Είμαι σίγουρος για αυτό.
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
Υπουργός/Βουλευτής: Ναι το βραβείο θα πάει στον κ.Τάδε.Έδωσε πτυχίο στον γιό μου Ίδρυμα : Βεβαίως, αφού είστε 5 ολόκληρα μηδενικά γενναιόδωρος προς το ίδρυμά μας. :smt011
The Punisher
Venus Former Team Member

Post by The Punisher » Sun Oct 11, 2009 5:14 pm

Αναφέρομαι σε διεθνή βραβεία. Μην ψάχνετε παντού να βρίσκετε θεωρίες. Υπάρχουν πιο απλές αιτίες αυτών των φαινομένων
sandra
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by sandra » Sun Oct 11, 2009 5:26 pm

Δε νομιζω ότι εννοεί ελληνικά βραβεία, who cares γι'αυτά στο κάτω κάτω. Οι διακρίσεις και η φήμη στο εξωτερικό κάνουν τη διαφορά και σίγουρα ΕΚΠΑ και ΕΜΠ είναι πολύ πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα των ελληνικών πανεπιστημίων στην Πληροφορική από ότι η ΑΣΟΕΕ.
Για κάποιο λόγο όταν συζητάμε για τέτοια θέματα πάντα καταλήγουμε σε δύο άκρα. Είτε είμαστε οι τέλειοι, είτε για τα μπάζα. Νομίζω ότι τίποτε από τα δύο δε συμβαίνει. Σε κάποια σημεία υπερτερούμε και σε κάποια άλλα χωράει βελτίωση και αυτό θα πρέπει να μας νοιάζει. Για τους α, β λόγους βρεθήκαμε είτε από προσωπική επιλογή είτε από τύχη σε αυτό το τμήμα, οπότε εμείς πρέπει να καθορίσουμε την μετεξέλιξη μας. Το όνομα μετράει αλλά η προσωπική εργασία κάνει τη διαφορά. Ίσως κάποια ιδρύματα ενισχύουν το ψάξιμο, αλλά και πάλι ο ίδιος ο φοιτητής θα καθορίσει το πόσο και με ποιο τρόπο θα το κάνει. Και στο τμήμα μας μπορείς να πάρεις όσα μαθήματα θες χωρίς να κολλήσεις στα 36 υποχρεωτικά αν σε καίει ο αριθμός των μαθημάτων που θα αναγράφεται στο πτυχίο. Αλλά αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ποια μαθήματα θα κυνηγήσεις, ποιες εργασίες θα τραβήξεις στα άκρα, γιατί αλλιώς αν θες μπορείς να βγάλεις με λίγο κόπο τις ευκολότερες κατευθύνσεις.
Πάντως πέρα από τη σύγκριση με τους άλλους δεν κοιτάμε να διορθώσουμε πράγματα όπως εργαστήρια, κακή κατανομή εργασιών και έλλειψη συνεννόησης μεταξύ διδασκόντων ώστε να μη συγκρούονται οι προθεσμίες, πρακτική στη σχολή με νόημα και αναγνώριση, κατάργηση βιβλίων που χρησιμεύουν για το τζάκι κλπ? Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε και το καλο είναι ότι η ΑΣΟΕΕ έχει τη μαγιά και τις βάσεις για κάτι τέτοιο. Στο αν δίνει τις απαραίτητες θεωρητικές βάσεις για να ξεφύγουμε πέρα από τα τετριμμένα και να κάνουμε κάτι πιο επιστημονικο δεν έχω άποψη ακόμα. Πάντως μέσα στο εξάμηνο πήζω στις εργασιες άρα φόρτος και δουλειά υπάρχει. Το θέμα είναι η ποιότητα των projects που μας δίνονται όχι η ποσότητα.
Από εδώ κι εμπρός θα είσαι για πάντα υπεύθυνος για εκείνο που έχεις ημερώσει.
Είσαι υπεύθυνος για το τριαντάφυλλο σου...
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ultimate_aektzis » Sun Oct 11, 2009 9:06 pm

Τα περισσοτερα που λες γινονται.Τα βιβλια με ΤΙΠΟΤΑ ομως. :smt011

Και φανηκε ξεκαθαρα με την εφαρμογη του καινουργιου νομου.Δεν ειδα κανενα καθηγητη (μεχρι σημερα, για να μην ειμαι αδικος) διαθεσιμο να κανει support σε αλλο βιβλιο απο το δικο του/αυτο που διδασκε χρονια.Δεν μιλαω αν το εκανε καλα ή οχι αλλα για προθεση.Εξαιρουνται φυσικα οσοι δεν προτεινουν συγγραμα...
rose
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: 4th year

Post by rose » Sun Oct 11, 2009 9:26 pm

Tι εγινε ρε παιδια? Μας πηραν τα σωβρακα? Αμαν αυτό το ΕΚΠΑ
The Punisher wrote:Για τα μαθήματα της ροης της πληροφορικής το λέω επειδή έχω κανα-δυο γνωστούς και έχω δει την ύλη τους. Είναι αρκετά πιο θεωρητική ας πούμε απ' την δικιά μας (κι όμως..)

Τι θα πει "ειναι αρκετά πιο θεωρητική ας πούμε", δηλαδή χάνουμε κανένα θεώρημα και δεν το εχω καταλάβει, πέστο το μου να πάω σε ψυχολόγο. :lol:
Αν δεν κάνω λάθος το θέμα μας εινα οι βάσεις, υπομονή, εχουμε σοβαρές προοπτικές ανόδου ;)
που θα πάει θα το δουμε...
tsilochr
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: PhD

Post by tsilochr » Sun Oct 11, 2009 11:39 pm

Για την σύγκριση με το τμήμα του ΕΚΠΑ θα ήθελα να επισημάνω ότι το τμήμα εκεί λειτουργεί σε αρκετά διαφορετικό περιβάλλον. Κατ' αρχάς ανήκει σε ένα πολύ μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο, ανήκει σε σχολή θετικών επιστημών (συναστρέφονται με μαθηματικό και φυσικό, κάνουν βιοπληροφορική και computer visualization), έχει δικά του κτίρια και διαφορετική σύνθεση ως προς τα μέλη ΔΕΠ(τα δίκτυα τα βλέπουν από την μεριά των τηλεπικοινωνιών, κάνουν φυσική, ηλεκτρομαγνητισμό και εργαστήρια ηλεκτρονικής που όλοι οι φοιτητές βαριούνται τη ζωή τους). Η φιλοσοφία του είναι πιο θεωρητική (βιβλιογραφικές εργασίες και ασκήσεις μαθηματικών ή στο matlab).

Το όλο πακέτο σου δίνει πιο πολλά κίνητρα για έρευνα. Αυτό όμως καλύπτει πολύ μικρό αριθμό ενδιαφερομένων, δεν θέλουν όλοι να κάνουν έρευνα και διδακτορικά. Για το κόσμο που "απλά θέλει το πτυχίο και να φύγει", το τμήμα στο ΕΚΠΑ προσφέρει ότι κάθε άλλο τμήμα. Τίποτα περισσότερο. Και λιγότερη εξάσκηση με εφαρμοσμένες τεχνολογίες ΤΠΕ. Ανάπτυξη κάνουν κυρίως σε c χωρίς να σημαίνει ότι μαθαίνουν καλή c διότι κι εκεί όλοι αντιγραφουν :-) Είχε τύχει να κάνω φροντιστήρια σε μάθημα 4ου έτους και οι φοιτητές δεν είχαν διαδαχθεί ποτέ πριν πως να κάνουν ssh στο unix server και να φτιάξουν προσωπική σελίδα στο web server της σχολής (μηδενική γνώση σε τεχνολογίες ιστού). Σε προπτυχιακό επίπεδο, κάνουν τόσο βασικά και θεμελιώδη πράγματα, που ζητήματα που αφορούν τις πραγματικές τεχνολογίες που εφαρμόζονται τώρα τα κάνουν στο μεταπτυχιακό τους. Εξαρτάται από ποιο πρίσμα κοιτάς τα τμήματα.

Οσον αφορά τα βραβεία, είναι πολύ λογικό φοιτητές από το ΕΜΠ και μετά το ΕΚΠΑ να παίρνουν πιο πολλά βραβεία, διότι κάθε χρόνο η αφρόκρεμα των δυνατών απόφοιτων Λυκείου επιλέγει πρώτα αυτά τα ιδρύματα. Στατιστικά δλδ, είναι πιο πιθανό να παίρνουν πιο πολλά βραβεία απ' ότι η ΑΣΟΕΕ, τι να κάνουμε;

Άποψη μου είναι πάντως, ότι αν πάρουμε 1 απόφοιτο από το κάθε τμήμα και τους βάλουμε στην ίδια δουλειά (πχ C# development ή system admin), σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και οι 2 θα έχουν συγκλίνει και μετά από 1 χρόνο κανείς δεν θα λογαριάζει το πτυχίο. Και αντίστοιχα από το ΤΕΙ Αθήνας βγαίνουν απόφοιτοι που στέκονται ισάξια :) Η ουσία είναι στο άτομο και όχι στο χαρτί. (και οι μηχανικοί των Πολυτεχνείων με μπλοκάκι δουλεύουν, η συλλογική τους σύμβαση δεν τηρείται)
The Punisher
Venus Former Team Member

Post by The Punisher » Mon Oct 12, 2009 12:26 am

well said από τον φρέσκο υποψήφιο διδάκτορα :-D

υ.γ. καλή αρχή :smt023
Post Reply

Return to “Τμήμα - Πανεπιστήμιο”