Πτυχίο... και μετά τι?? Μεταπτυχιακό?? Διδακτορικό??

Συζητήσεις και ενημέρωση σχετικά με μεταπτυχιακές σπουδές σε Ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια.
photisd
Mbyte level
Mbyte level
Academic status: Alumnus/a
Πτυχίο... και μετά τι?? Μεταπτυχιακό?? Διδακτορικό??

Post by photisd » Fri Oct 16, 2009 2:45 pm

Θα ήθελα με αυτό το post να εκφράσω κάποιους από τους προβληματισμούς μου, που νομίζω είναι και πολλών άλλων, όσον αφορά την αναγκαιότητα για μεταπτυχιακό και τη διαφορά με διδακτορικό.. Δεν έγραψα σε άλλα posts γιατί νομίζω θα έβγαινα off topic + το ότι εξειδικεύετε αρκετά κάποια πράγματα με αποτέλεσμα να μου ακούγονται σαν κινέζικα όπως και σε άλλους.. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή..

Είμαι 3ο έτος και όλα ξεκίνησαν όταν κλήθηκα να επιλέξω τι κύκλους να ακολουθήσω και συνάντησα διαφορετικές απόψεις... Είμαι άτομο που δεν ψαχνόμουν ποτέ με τα pc μανιωδώς (αντιθέτως πιο πολύ το έβλεπα σαν μέσο διασκέδασης όπως όλα τα παιδιά) αλλά στο λύκειο σκέφτηκα πως μου αρέσει να ασχοληθώ πλεόν με αυτό το αντικείμενο. Με λίγα λόγια εννοώ πως δεν είμαι ο τύπος του φοιτητή που σκέφτεται "πως θα τελειώσουμε τώρα και πως θα βγάλω τη σχολή και ποια είναι τα πιο εύκολα μαθήματα κλπ"... Από την αρχή που μπήκα ήθελα να μάθω όσο μπορούσα.. Έτσι αποφάσισα αρχικώς να πάρω τους κύκλους Βάσεων και Δικτύων που μου προσφέρονταν για να μάθω πολλά!! Στην πορεία όμως οι διάφορες "σειρήνες" που φώναζαν "είναι δύσκολα", "δε θα μάθεις τίποτα στο πανεπιστήμιο αλλά στη δουλειά με την εμπειρια", "πάρε τα εύκολα για να τελειώσεις γρήγορα και με βαθμό" με προβλημάτισαν... Και να εξηγήσω γιατί...

Μέχρι στιγμής έχω στο μυαλό μου τις εξής εικόνες:
Ένα συγγενικό μου πρόσωπο έχοντας ακόμα 2 μαθήματα για να πάρει το πτυχίο πληροφορικής στο ΠΑΠΕΙ(επομένως δίχως μεταπτυχιακό) και απλά έχοντας βγάλει το στρατό δουλεύει ήδη σε εταιρεία με αντικείμενο την κατασκευή GPS και πρωτίστως προγράμματα για τη χρήση τους και με μισθό 1000-1100 ευρώ και από την άλλη ένα άλλο συγγενικό πρόσωπο έχοντας τελειώσει πολυτεχνείο και έχοντας κάνει μεταπτυχιακό και διδακτορικό Αγγλία για αρκετά χρόνια,δουλεύει εδώ και 5 χρόνια περίπου στη NOKIA πρώτα Φινλανδία και τώρα Δανία ασχολούμενος με VHDL κυρίως και με μισθό 10.000 ευρώ(ασχέτως αν τα μισά του τα παίρνει η εφορία) έχοντας απορριφθεί επανειλλημένως στην Ελλάδα και βρίσκοντας το δύσκολο να γυρίσει προς το παρόν...
Σίγουρα επίσης όλοι μας έχουμε στο μυαλό μας την εικόνα όλων των παιδιών που φεύγουν συνέχεια στο εξωτερικό για μεταπτυχιακά και δυσκολεύονται μετά να βρουν δουλειά...

Εδώ λοιπόν έχω κάποιους προβληματισμούς:
1. Τελικά τι αξίζει?? Να τελειώσεις γρήγορα τη σχολή με εύκολο τρόπο ή να μάθεις ασχέτως τις δυσκολίες που θα συναντήσεις?? Σίγουρα είναι υποκειμενικό και ανάλογα τι θέλει ο καθένας αλλά θα ήθελα να ξέρω τι απαιτεί η αγορά πλέον..
2. Αξίζει δηλαδή να παιδευτώ πραγματικά με τους κύκλους των Βάσεων και των Δικτύων που μου αρέσουν πιο πολύ αλλά έχω λιγότερες πιθανότητες για αξιοπρεπή βαθμό πτυχίου ή καλύτερα να καταλήξω τελικά σε κύκλους εύκολους όπως θεωρούνται τα Οικονομικά και η Ασφάλεια???
3. Το μεταπτυχιακό τελικά αξίζει?? Σου προσφέρει πράγματι κάτι παραπάνω ή είναι + στο βιογραφικό έναντι κάποιου άλλου συνάδελφου-συναγωνιστή?? Πόσο διαρκεί και τι κοστίζει στο περίπου??? Τι μέσο όρο χρειάζεται να έχει κάποιος για να τον δεχτούν?? Ένα μεταπτυχιακό σε ποιους χώρους σου εξασφαλίζει καλύτερη μοίρα?? Στον ιδιωτικό(δλδ σε μια εταιρεία),κάπου αλλού??
4. Το διδακτορικό ισχύει ότι χρειάζεται σε περίπτωση που επιθυμεί κάποιος μια θέση σε πανεπιστήμιο?? Ισχύει επίσης ότι στο διδακτορικό πληρώνεσαι αντί να πληρώνεις?? Γιατί έχω ακούσει ότι με το που πας λαμβάνεις την πρώτη δόση βοήθειας από το πανεπιστήμιο... Πόσο χρόνο διαρκεί και αυτό,σε τι βοηθά?? Προϋποθέτει όπως έχω ακούσει μια σχετική πτυχιακή??
5. Πτυχιακή και διπλωματική είναι το ίδιο?? Αν ναι, από το Πανεπιστήμιο δε θεωρείται απαραίτητη, είναι όμως τελικά??
Σίγουρα με απασχολούν και άλλα όπως έστω ότι αποφασίζω να κάνω κάτι από τα παραπάνω, με τι κριτήρια να επιλέξω σε τι τομέα, σε ποια πανεπιστήμια, κόστη κλπ αλλά νομίζω προέχουν τα προηγούμενα να ξεκαθαρίσουν στου καθενός το μυαλό..

Δεν ξέρω ίσως σας κούρασα αν και ανέφερα μόλις μερικούς από τους προβληματισμούς μου που νομίζω απασχολούν πολλούς.. Πραγματικά ελπίζω στις πολύτιμες γνώμες σας μιας και είστε συνάδελφοι και πολλοί απο εσάς όλα αυτά τα έχετε ζήσει ή τα ζείτε!!
‎...Τα μεγαλύτερα όνειρα δεν βγαίνουν ποτέ έξω απ' το κουτί. Χρειάζεται μεγάλο θάρρος για να τα βγάλεις στο φως, να τα κρατήσεις ψηλά και να δεις τον πραγματικό σου εαυτό να αντικατοπτρίζεται μέσα τους...
Ganther
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: 3rd year
Re: Πτυχίο... και μετά τι?? Μεταπτυχιακό?? Διδακτορικό??

Post by Ganther » Fri Oct 16, 2009 3:18 pm

1.Ολα εξαρτωνται απο τους στοχους σου. Εαν εχεις στοχους για πρωτοκλασσατα πανεπιστημια στο εξωτερικο και κυριως στις ΗΠΑ πχ, πρεπει να μαθεις, να τελειωσεις γρηγορα, και με καλο βαθμο. :smt016
Γενικα για εμενα η αληθεια ειναι καπου στη μεση. Γενικα ειμαι κατα των ατομων που τελειωνουν τη σχολη χωρις να εοχυν παρει μυρωδια τι επαιξε, και τετοιοι υπαρχουν και με 4 χρονια να την τελειωσουν και με 10... Επισης δεν μου αρεσει που βλεπω μερικους να λενε καλυτερα σχολη σε περισσοτερα χρονια ωστε να μαθω καλα κτλ, και να παρω μεγαλυτερο ΜΟ. Για εμενα καλυτερα τελειωσε στην ωρα σου μαθε τα βασικα και μετα τραβα δουλεψε. Και καλυτερα θα μαθεις, και προυπηρεσια θα εχεις.

2. Εξαρταται τι μεταπτυχιακο θες να ακολουθησεις.

3.Εξαρταται απο 100 παραγοντες το αν θα αξιζει η οχι. Συνηθως τα λεφτα του δεν θα τα βγαλει στον δημοσιο τομεα οπου θα παρεις μια μικρη αυξηση. Σε μια επιχειρηση μπορει να εχει συγκρητικο πλεονεκτημα μπορει και οχι. Γενικα ολα αυτα ειναι θολα. Το μεταπτυχιακο συνηθως το κανεις για την εμπειρια, να σπουδασεις λιγο παραπανω που λεει και ο Βενερης, και γιατι σου αρεσει. Το κοστος εξαρταται. Υπαρχουν δωρεαν υπαρχουν και με διδακτρα αρκετες χιλιαδες δολαρια το χρονο. Δεν εξαρταται μονο απο το ΜΟ, εξαρταται απο το πανεπιστημιο που θα κανεις αιτηση. Συνηθως 7.5 ειναι αρκετο. Γενικα ξεκολατε επιτελους με το ΜΟ που μας εχουν πιπιλισει στην Ελλαδα οτι ειναι το παν. Εκανα αιτηση στα ΚΤΗ, DTU, Utrecht Univestity και με πηραν και τα 3, και εχω ΜΟ κατω απο 7... προφανως κανενα δεν ειναι ΜΙΤ, αλλα ειναι καλα πανεπιστημια.
4. Ναι ισχυει αλλα δεν ειναι αμφιδρομη σχεση. Θεση στο πανεπιστημιο -> διδακτορικο, ομως διδακτορικο -> Θεση στο πανεπιστημιο ΠΡΟΦΑΝΩΣ δεν ισχυει. Ναι συνηθως θελει πτυχιακη, το αν πληρωνεσαι η οχι παλι ειναι σχετικο
5. Δεν ειναι απαραιτητη αλλα ειναι καλο στοιχειο στο βιογραφικο και μια πολυ καλη εμπειρια πανω σε ερευνα.

Οσο για το αν μπορεις να γυρισεις και να βρεις δουλεια μετα το μεταπτυχιακο, επετρεψε μου να εχω τις αμφιβολιες μου για τα γραφομενα σου. Δηλαδη ο φιλος σου με τα 10.000 ευρω μισθο δεν μπορει να βρει μια δουλεια στην Ελλαδα με 1.000-1.200 ευρω? πολυ δυσκολο μου φαινεται. Φυσικο ειναι αν πριμενει θεσεις με 5.000 ευρω πρωτο μισθο οι οποιες παιζουν στο εξωτερικο να μη μπορει να τις βρει στην Ελλαδα, αλλα δνε νομιζω οτι ειναι και σε χειροτερη μοιρα απο καποιον που απλα εχει πτυχιο και δουλευει για 1.000 ευρω... Προφανως και εχει μεγαλυτερες απαιτησεις απο τον αλλον φιλο σου, και ειναι και πολυ μεγαλυτερος, οποτε νομιζω τα 2 παραδειγματα σου ειναι καπως μη συγκρισιμα.
Προσωπικα πιστευω επρεπε να ειχα δουλεψει 2 χρονια πριν παω για μεταπτυχιακο παντως κρινοντας εκ των υστερων.
Erevodifwntas
Gbyte level
Gbyte level

Post by Erevodifwntas » Fri Oct 16, 2009 3:41 pm

photisd wrote:1. Τελικά τι αξίζει?? Να τελειώσεις γρήγορα τη σχολή με εύκολο τρόπο ή να μάθεις ασχέτως τις δυσκολίες που θα συναντήσεις?? Σίγουρα είναι υποκειμενικό και ανάλογα τι θέλει ο καθένας αλλά θα ήθελα να ξέρω τι απαιτεί η αγορά πλέον..
Αν δεν μάθεις στη σχολή πού θα μάθεις? Στη δουλειά? εκεί θα τρέχεις και δε θα προλαβαίνεις. Το θέμα είναι να εκμεταλευτείς αυτά τα 4 χρόνια όσο περισσότερο γίνεται για να γίνεις καλύτερο (κυρίως για σένα).
photisd wrote: 2. Αξίζει δηλαδή να παιδευτώ πραγματικά με τους κύκλους των Βάσεων και των Δικτύων που μου αρέσουν πιο πολύ αλλά έχω λιγότερες πιθανότητες για αξιοπρεπή βαθμό πτυχίου ή καλύτερα να καταλήξω τελικά σε κύκλους εύκολους όπως θεωρούνται τα Οικονομικά και η Ασφάλεια???
Ασχολήσου με τα μαθήματα που σε ενδιαφέρουν. Σου αρέσει η ασφάλεια, πάρε το, ανεξάρτητα από το αν είναι εύκολο ή δυσκολο μάθημα.
photisd wrote: 3. Το μεταπτυχιακό τελικά αξίζει?? Σου προσφέρει πράγματι κάτι παραπάνω ή είναι + στο βιογραφικό έναντι κάποιου άλλου συνάδελφου-συναγωνιστή?? Πόσο διαρκεί και τι κοστίζει στο περίπου??? Τι μέσο όρο χρειάζεται να έχει κάποιος για να τον δεχτούν?? Ένα μεταπτυχιακό σε ποιους χώρους σου εξασφαλίζει καλύτερη μοίρα?? Στον ιδιωτικό(δλδ σε μια εταιρεία),κάπου αλλού??
Το μεταπτυχιακό δε συγκρίνεται με την αντιστοιχη επαγγελματική εργασία. Αν σε ενδιαφέρει η αποκατάσταση, τότε καλύτερα να δουλέψεις. Για να γίνεις δεκτός γενικά χρειάζεσαι ένα μέσο όρο πάνω από 7.5
photisd wrote: 4. Το διδακτορικό ισχύει ότι χρειάζεται σε περίπτωση που επιθυμεί κάποιος μια θέση σε πανεπιστήμιο?? Ισχύει επίσης ότι στο διδακτορικό πληρώνεσαι αντί να πληρώνεις?? Γιατί έχω ακούσει ότι με το που πας λαμβάνεις την πρώτη δόση βοήθειας από το πανεπιστήμιο... Πόσο χρόνο διαρκεί και αυτό,σε τι βοηθά?? Προϋποθέτει όπως έχω ακούσει μια σχετική πτυχιακή??
Στο διδακτορικό δεν πληρώνεσαι, απλά αρκετά συχνά έχεις την ευκαιρία να δουλέψεις σε συναφή (με το θέμα του διδακτορικού σου) ερευνητικά projects. Η πτυχιακή δεν έχει υποχρεωτικά σχέση με το PhD. Άλλωστε στο ενδιάμεσο συνήθως έχεις κάνει και μία διπλωματική. Ωστόσο συνήθως όταν τελειώνεις τη σχολή, το πιο σημαντικό που έχεις να παρουσιάσεις είναι η πτυχιακή σου.
Go To Statement Considered Harmful (Τιτλος δημοσίευσης του Edsger Dijkstra).

my personal site
photisd
Mbyte level
Mbyte level

Post by photisd » Fri Oct 16, 2009 5:18 pm

@ Ganther όσα όσα είπα ισχύουν.. Απλά δε διευκρύνισα κάτι.. Ότι αυτό τον ξαδελφό μου δεν τον έπαιρναν στην Ελλάδα επί ένα χρόνο που έστελνε βιογραφικά και τον πήραν εκεί..Αυτό! Τώρα εννοείται πως όσο πληρώνεται εκεί τόσα χρήματα και όσο δε σκέφτεται να κάνει οικογένεια καθώς είναι 34 χρονών δε σκέφτεται να γυρίσει... Αν το αποφασίσει δε νομίζω πλέον και με τόσα χρόνια εργασίας στη ΝΟΚΙΑ να μην τον δεχτεί κάποιος... Σαν παράδειγμα τον ανέφερα θέλοντας να πω πως με μεταπτυχιακό και διδακτορικό δεν βρήκε δουλειά ένα χρόνο!!
Επίσης θα ήθελα αν μπορείς να μου πεις τι εννοείς στο 2 ότι εξαρτάται από το μεταπτυχιακό και γιατί πιστεύεις θα χρειαζόταν εμπειρία εργασίας πριν το μεταπτυχιακό..
‎...Τα μεγαλύτερα όνειρα δεν βγαίνουν ποτέ έξω απ' το κουτί. Χρειάζεται μεγάλο θάρρος για να τα βγάλεις στο φως, να τα κρατήσεις ψηλά και να δεις τον πραγματικό σου εαυτό να αντικατοπτρίζεται μέσα τους...
Ganther
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by Ganther » Fri Oct 16, 2009 6:15 pm

Εννοω οτι μπορει να διαλεξεις να παρεις απλα ενα χαρτι στο μεταπτυχιακο οποτε να μη παιζει καποιο ρολο το τι μαθηματα εκανες. Επισης και τα μεταπτυχιακα εχουν μαθηματα οποτε αναλογα το μεταπτυχιακο μπορεις να δεις πραγματα που εχεις ξανακανει.
Γενικα για την προυπηρεσια βλεποντας απο τους αλλους εδω στο μεταπτυχιακο, πολλες φορες σε κανει μεγαλο εξυπνακια το να εχεις δουλεψει, αλλα σε γενικες γραμμες ειναι πολυ χρησιμη εμπειρια και ψησιμο το να εχεις δουλεψει αρκετα. Σε βοηθαει να δεις αρκετα πραγματα με αλλο ματι πιστευω.
shodanjr_gr
Mbyte level
Mbyte level

Post by shodanjr_gr » Sat Oct 17, 2009 8:58 pm

Ganther wrote: 3.Εξαρταται απο 100 παραγοντες το αν θα αξιζει η οχι. Συνηθως τα λεφτα του δεν θα τα βγαλει στον δημοσιο τομεα οπου θα παρεις μια μικρη αυξηση. Σε μια επιχειρηση μπορει να εχει συγκρητικο πλεονεκτημα μπορει και οχι. Γενικα ολα αυτα ειναι θολα. Το μεταπτυχιακο συνηθως το κανεις για την εμπειρια, να σπουδασεις λιγο παραπανω που λεει και ο Βενερης, και γιατι σου αρεσει. Το κοστος εξαρταται. Υπαρχουν δωρεαν υπαρχουν και με διδακτρα αρκετες χιλιαδες δολαρια το χρονο. Δεν εξαρταται μονο απο το ΜΟ, εξαρταται απο το πανεπιστημιο που θα κανεις αιτηση. Συνηθως 7.5 ειναι αρκετο. Γενικα ξεκολατε επιτελους με το ΜΟ που μας εχουν πιπιλισει στην Ελλαδα οτι ειναι το παν. Εκανα αιτηση στα ΚΤΗ, DTU, Utrecht Univestity και με πηραν και τα 3, και εχω ΜΟ κατω απο 7... προφανως κανενα δεν ειναι ΜΙΤ, αλλα ειναι καλα πανεπιστημια.
Για MsC όντως ο ΜΟ δεν είναι τόσο σημαντικός. Όμως στα PhDs, και ειδικά σε αυτά που admission συνεπάγεται και χρηματοδότηση από το Πανεπιστήμιο (κυρίως στις ΗΠΑ όπου το admission offer περιέχει και κάποιο Teaching Assistantship, Research Assistantship κλπ) το GPA είναι "tie-breaker". Όταν έχεις 100 applicants με καλές συστατικές, καλές πτυχιακές, καλά GREs, καλά statements of purpose, κάπου πρέπει να βασιστείς για να διαλέξεις...
"Liberal" isn't a dirty word Blackadder!
sandra
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by sandra » Sat Oct 17, 2009 9:30 pm

Και όταν λέμε Μ.Ο. για Αμερική μιλάμε για 8,5 και πάνω?
Από εδώ κι εμπρός θα είσαι για πάντα υπεύθυνος για εκείνο που έχεις ημερώσει.
Είσαι υπεύθυνος για το τριαντάφυλλο σου...
shodanjr_gr
Mbyte level
Mbyte level

Post by shodanjr_gr » Sat Oct 17, 2009 9:57 pm

sandra wrote:Και όταν λέμε Μ.Ο. για Αμερική μιλάμε για 8,5 και πάνω?
Ανάλογα. Θα έλεγα (από τα λίγα πειραματικά δεδομένα που έχω συλλέξει :Ρ), ότι για top 5-10 θες >=8.5, top 20 >= 8.0, top 30 >= 7.5.

Άλλα όπως είπα, το GPA είναι το tiebreaker, όχι το μοναδικό κριτήριο.
"Liberal" isn't a dirty word Blackadder!
Ganther
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by Ganther » Sat Oct 17, 2009 10:59 pm

shodanjr_gr wrote: Για MsC όντως ο ΜΟ δεν είναι τόσο σημαντικός. Όμως στα PhDs, και ειδικά σε αυτά που admission συνεπάγεται και χρηματοδότηση από το Πανεπιστήμιο (κυρίως στις ΗΠΑ όπου το admission offer περιέχει και κάποιο Teaching Assistantship, Research Assistantship κλπ) το GPA είναι "tie-breaker". Όταν έχεις 100 applicants με καλές συστατικές, καλές πτυχιακές, καλά GREs, καλά statements of purpose, κάπου πρέπει να βασιστείς για να διαλέξεις...
Συμφωνω 100%. Συνηθως παντως στα ευρωπαικα PhD μπαινεις με το βαθμο του MSc σου αφου το εχεις πρωτα παρει :-) Στην Αμερικη ειναι οντως τελειως διαφορετικα τα πραγματα συμφωνω.
Απλα γενικα θεωρω οτι υπαρχει μια υστερια με τους ΜΟ απο μερικους.
photisd
Mbyte level
Mbyte level

Post by photisd » Sun Oct 18, 2009 12:05 am

Πιστεύετε δηλαδή ότι τα καλύτερα μεταπτυχιακά είναι Αγγλία?? Το έχει ψάξει κανένας να μου πει πχ πάνω σε τι τομείς μπορεί να κάνει κάποιος πληροφορικάριος μεταπτυχιακό (σε γενικές γραμμές)??
Απλά πχ θέματα όπως είδα που η santra δηλώνει σε άλλο post είναι ενδιαφέροντα αλλά θέλουν ψάξιμο αν μπορείς να τα καταφέρεις..
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ultimate_aektzis » Sun Oct 18, 2009 12:12 pm

Στην Αγγλια μην πας σε κατω απο το top5-top10.Κατε με δεν αξιζει τοσο...καλυτερα αμερικη αν σκοπευεις να τα σκασεις.
Last edited by ultimate_aektzis on Sun Oct 18, 2009 1:15 pm, edited 1 time in total.
redlabel
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: Professor

Post by redlabel » Sun Oct 18, 2009 1:07 pm

Η γνώμη μου είναι, σε αδρές γραμμές, ότι τα πολύ καλά Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρεττανίας είναι σχετικά κοντά σε ό,τι αφορά την ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχουν. Εκτιμώ, όμως, ότι η τα αμερικάνικα υπερέχουν αισθητά στην εμβέλεια και την αξιοποιησιμότητα της έρευνάς τους.

Δ. Γκρ.
jimm
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by jimm » Mon Oct 19, 2009 9:03 am

Μιλας για πληροφορικη, συνεπως ειτε μιλας για πανεπιστημια,phd κλπ, ειτε μιλας για business και δουλεια, η καλυτερη λυση ειναι η Αμερικη, μη το σκεφτεσαι.

Και αμα δεν σε ενδιαφερει να γινεις ακαδημαικος (που δεν αξιζει να σε ενδιαφερει κατα τη γνωμη μου) μη κολας με top-10, top-20 κλπ. Πηγαινε σε ενα απλως decent αμερικανικο πανεπιστημιο να παρεις ενα τυπικο χαρτι (msc λχ) και τελειωσες. Ειναι απειρως πιο αξιοκρατικη χωρα και αμα εισαι καλος στη δουλεια θα κανεις λεφτα, period, δε μετρανε και πολυ τα "χαρτια" απο μονα τους (μη σου πω και καθολου) στο business world της Αμερικης.
Απο την αλλη, αμα σε τρομαζει η δουλεια στον πραγματικο κοσμο, κυνηγησε καμια θεση σε κανα πανεπιστημιο, οποτε και παλι αμερικη ερχεσαι.

στην ελλαδα παντως τα chances ειναι να μεινεις στη μετριοτητα, αξιζεις δεν αξιζεις.
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by Einherjar » Fri Oct 23, 2009 6:52 am

Δεν υπάρχει συνταγή για όλους όπως μπορείς να φανταστείς. Πρέπει να κοιτάξεις α' τι σε ικανοποιεί και β' τι έχει προοπτικές και βεβαίως ποια είναι η ικανότητά σου να ακολουθήσεις την κάθε δυνατότητα που σου προσφέρεται.
Πιστεύω ότι είναι νωρίς να σκέφτεσαι το διδακτορικό καθώς δε μπορείς εν γένει να ξέρεις τι είναι. Η Αμερική είναι εν γένει μια καλή επιλογή για να επεκτείνεις τις γνώσεις σου. Ο μέσος όρος είναι σίγουρα ένα από τα κριτήρια όπως αναφέρθηκε αλλά κρίνω ότι δεν είναι από τα βασικότερα αν έχεις μια αξιοπρεπή μέχρι τώρα παρουσία στο πανεπιστήμιο. Ούτως ή άλλως αν αποφασίσεις κάτι τέτοιο είτε θα έχεις μια γενικά καλή πορεία μέχρι τώρα είτε θα έχεις μια εξειδικευμένα καλή πορεία με 1-2 δημοσιεύσεις οπότε σε κάθε περιπτωση είσαι καλυμένος. Η ακαδημαϊκή εμπειρία της Αμερικής είναι σίγουρα πολύτιμη.

Ξαναλέω οι επιλογές σου πρέπει να βασίζονται στα θέλω σου, όχι στο τι κάνουν όλοι οι άλλοι. Αν μετά το πτυχίο σου θες και βρείς μια δουλειά που να σε ικανοποιεί τότε γιατί να το σκεφτείς παραπάνω? Μπορείς πάντα να κάνεις ένα μεταπτυχιακό αργότερα αν πιστεύεις ότι σου χρειάζεται. Εγώ το έκανα καπάκι μετά το πτυχίο (πληροφοριακά συστήματα ΟΠΑ) και δε μπορώ να πω ότι οι γνώσεις μου επεκτάθηκαν σημαντικά. Με βοήθησε η όλη διαδικασία ώστε να αναπτύξω καλύτερη γνώση σε κάποιες παραμέτρους της επιστήμης (καθώς είχα πάρει κατεύθυνση επιστήμης υπολογιστών - τότε ήταν διαφορετικά) και με βοήθησε στη φάση της διπλωματικής να πάρω μια καλή κατεύθυνση επαγγελματική. Και πάλι όμως αυτό ήταν αποτέλεσμα επιλογής μου να ασχοληθώ με κάτι που πιστευα ότι έχει προοπτικές (RFID). Οπότε οι συμπτώσεις δε θεωρώ ότι πρέπει να υποτιμούνται.

3 χρόνια αφού τελείωσα και το master βρίσκομαι στο carnegie mellon κάνωντας phd σε cybersecurity and policy. Καμια επαφή δηλαδή με το αντιμείμενο με το οποίο ασχολιόμουν τόσα χρόνια. Δε λέω ότι είμαι το παράδειγμα - αντιθέτως. Προσπαθώ να αναδείξω ότι δεν έχεις παρά τον παραμικρό έλεγχο στην έκβαση των πραγμάτων. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να κάνεις τις καλύτερες βραχυπρόθεσμες επιλογές και να ελπίζεις :)
Καλή τύχη!
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ultimate_aektzis » Fri Oct 23, 2009 2:24 pm

Ξαναλέω οι επιλογές σου πρέπει να βασίζονται στα θέλω σου, όχι στο τι κάνουν όλοι οι άλλοι. Αν μετά το πτυχίο σου θες και βρείς μια δουλειά που να σε ικανοποιεί τότε γιατί να το σκεφτείς παραπάνω? Μπορείς πάντα να κάνεις ένα μεταπτυχιακό αργότερα αν πιστεύεις ότι σου χρειάζεται. Εγώ το έκανα καπάκι μετά το πτυχίο (πληροφοριακά συστήματα ΟΠΑ) και δε μπορώ να πω ότι οι γνώσεις μου επεκτάθηκαν σημαντικά. Με βοήθησε η όλη διαδικασία ώστε να αναπτύξω καλύτερη γνώση σε κάποιες παραμέτρους της επιστήμης (καθώς είχα πάρει κατεύθυνση επιστήμης υπολογιστών - τότε ήταν διαφορετικά) και με βοήθησε στη φάση της διπλωματικής να πάρω μια καλή κατεύθυνση επαγγελματική. Και πάλι όμως αυτό ήταν αποτέλεσμα επιλογής μου να ασχοληθώ με κάτι που πιστευα ότι έχει προοπτικές (RFID). Οπότε οι συμπτώσεις δε θεωρώ ότι πρέπει να υποτιμούνται.
Δηλδη πιστευεις οτι αν δεν σκοπευεις να το προχωρησεις σε phd ή να σου ζητηθει σε μια εξειδικευμενη θεση δεν αξιζει τοσο?Μιλαμε παντα για επαγγελματικη αποκατασταση...
rose
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: 4th year

Post by rose » Fri Oct 23, 2009 3:59 pm

Ultimate ετσι δεν βγάζεις άκρη, οτι κάνεις ειναι καλό και πτυχίο ιστορίας να κάνεις καλό ειναι. Πέρα απο αυτό στις business δεν αποδεικνύεται τίποτα ετσι απλά, δεν προκύπτει καν οτι ο πιο έξυπνος ειναι απαραίτητα και επιτυχημένος. Αλλα και αυτό σχετικό ειναι. Σε γενικές γραμμές σπάνια μια δουλεια(σαν entry level πάντα) απαιτεί περισσότερες γνώσεις απο ενα πτυχιο, αν συμβαινει, εχετε χτυπήσει λάθος πόρτα.
που θα πάει θα το δουμε...
redlabel
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by redlabel » Fri Oct 23, 2009 4:07 pm

Βρείτε κάτι να σας αρέσει και κάποιον να σας πληρώνει καλά για να το κάνετε... :)

Δ. Γκρ.
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ultimate_aektzis » Fri Oct 23, 2009 4:20 pm

rose wrote:Ultimate ετσι δεν βγάζεις άκρη, οτι κάνεις ειναι καλό και πτυχίο ιστορίας να κάνεις καλό ειναι. Πέρα απο αυτό στις business δεν αποδεικνύεται τίποτα ετσι απλά, δεν προκύπτει καν οτι ο πιο έξυπνος ειναι απαραίτητα και επιτυχημένος. Αλλα και αυτό σχετικό ειναι. Σε γενικές γραμμές σπάνια μια δουλεια(σαν entry level πάντα) απαιτεί περισσότερες γνώσεις απο ενα πτυχιο, αν συμβαινει, εχετε χτυπήσει λάθος πόρτα.

Προφανως μετραει η εμπειρια πιο πολυ, οι συστασεις, το παρελθον σου...στην αρχη τι γινεται ειναι το θεμα...αν θα παιξει ρολο το να εχεις μεταπτυχιακο εσυ και ο αλλος οχι.
mikem4600
Gbyte level
Gbyte level

Post by mikem4600 » Fri Oct 23, 2009 6:33 pm

Για επαγγελματική αποκατάσταση νομίζω πως περισσότερη σημασία έχει ο χρόνος και το είδος της προυπηρεσίας.
Autocracy hates questions. Anarchy hates answers.
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by Einherjar » Fri Oct 23, 2009 6:38 pm

Στον χώρο μας η ζήτηση είναι ακόμα μεγαλύτερη από την προσφορά. Το να έχεις ++ ποτέ δεν πείραξε κανέναν εργοδότη. Το θέμα είναι αν (αισθάνεσαι ότι) χρειάζεσαι το ++
Επίσης βάλε σε 2 πολύ μακρυνά μέρη στο μυαλό σου το master και το phd. Μέχρι και το επίπεδο του μεταπτυχιακού λαμβάνεις γνώση. Στο διδακτορικό παράγεις γνώση. Τελειως διαφορετικές διαδικασίες.

dgrit++
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
panagis
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by panagis » Fri Oct 30, 2009 4:34 pm

Πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Θίγονται πολλά ζητήματα. photisd νομίζω το πρώτο πράγμα που πρέπει να δείς είναι τι θες κάνεις. Το βασικότερο είναι αυτό που είπε o redlabel. Να σε πληρώνουν για να κάνεις κάτι που σου αρέσει.

Απο εκεί και πέρα ανοίγεις πολλά θέματα. Αν σε ενδιαφέρει πρωτίστως η αγορά εργασία με ένα διδακτορικό νομίζω είσαι over-qualified για την Ελλάδα. Προφανώς εννοώ για την συντριπτική πλειοψηφία των θέσεων που είναι τύπου "3 κιλά κώδικα". Το μεταπτυχιακό που λές είναι πολύ καλό plus με την διαφορά ότι πρέπει να ξέρεις τι κάνεις. Δηλαδή δεν το κάνεις απλά για να το κάνεις. Έχοντας κάνει master κατέληξα στο συμπέρασμα ότι καλύτερα είναι να δείς την αγορά εργασίας (να δουλέψεις 1-2 χρόνια) και ακολούθως να διαλέξεις ένα μεταπτυχιακό που ταιριάζει καλύτερα σε αυτό που θές να κάνεις. Από "σπόντα" μπορεί να σου κάτσει από καλή έως εξαιρετική επιλογή όμως αναμφισβήτητα έχεις άλλη ματιά αν έχεις δουλέψει!

Για το διδακτορικό είναι μεγάλη ιστορία. Πράγματι παράγεις γνώση και μαθαίνεις να μεταδίδεις γνώση (βασικότατο). Πράγματι είναι απαραίτητο για να κάνεις ακαδημαϊκή καριέρα. Πράγματι οι περισσότεροι στην Ελλάδα το κάνουν με αυτό τον στόχο. Το πρόβλημα είναι ότι είναι μεγάλη επένδυση κόπου και χρόνου και όσο και αν "γουστάρεις" τελικά την έρευνα και αυτό που κάνεις, αν δεν έχεις χρηματοδότηση είναι πολύ μα πάρα πολύ ζόρικα τα πράγματα (σου μιλάω από προσωπική εμπειρία). Μην ξεχνάς ότι το κάνεις σε μια ηλικία που άλλοι έχουν ξεκινήσει επαγγελματική σταδιοδρομία. Οπότε πρέπει να ζυγίσεις πολύ τα πράγματα και να μην κινηθείς σε καμία περίπτωση παρορμητικα.

Δεν ξέρω αν σε βοήθησα (όπως κατάλαβες σου κατέθεσα απλά την προσωπική μου εμπειρία :-) ) όμως σου εύχομαι καλή τύχη!
redlabel
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by redlabel » Fri Oct 30, 2009 8:55 pm

Οι μεταπτυχιακοί (κυρίως οι Υ.Δ.) φοιτητές που έγραψαν παραπάνω την άποψή τους πιστεύω ότι αποδίδουν πολύ καλά την πραγματικότητα.

Δ. Γκρ.
Post Reply

Return to “Μεταπτυχιακά”