Format Vista and set up XP

Συζητήσεις σχετικά με θέματα που αφορούν λειτουργικά συστήματα (Linux, *BSD, MacOS, Windows, κτλ.) .
dimitra2009
byte level
byte level

Format Vista and set up XP

Post by dimitra2009 » Thu Mar 13, 2008 9:35 pm

Γεια σας,
ξέρετε πώς μπορώ να βάλω στο laptop τα Windows XP, δεδομένου ότι τώρα έχω Vista?
(Για τα Vista έχω μόνο το recovery disc.)
Σας ευχαριστώ πολύ.
Master_ex
Mbyte level
Mbyte level
Academic status: N>4
Re: Format Vista and set up XP

Post by Master_ex » Thu Mar 13, 2008 10:27 pm

Νομίζω πως θα δυσκολευτείς να στήσεις windows xp στο μηχάνημα δεδομένου ότι οι drivers που έχεις είναι για vista. Μην κάνεις τίποτα πριν σιγουρευτείς ότι έχεις όλους τους drivers που θα σου χρειαστούν για windows xp.
http://foss.aueb.gr the penguin strikes back <(' ) | channel #foss-aueb @ irc.freenode.net
Image Play and help!
Bloody Mary
Venus Former Team Member
Academic status: Alumnus/a

Post by Bloody Mary » Thu Mar 13, 2008 11:04 pm

Με λίγα λόγια αυτά που θα πρέπει να κάνεις (και με την απόλυτη σειρά που τα γράφω από κάτω) είναι τα εξής:

1. Θα πρέπει να κατεβάσεις όλους τους drivers για το laptop σου που υποστηρίζονται με το λειτουργικό των Windows XP και να τους γράψεις σε ένα cd. Σημείωση: Φροντισε να κατεβάσεις τους drivers από το official site της εταιρίας που ειναι το laptop (πχ Τoshiba, Fujitsu-Siemens κλπ) για να αποφευχθούν σοβαρά προβλήματα.

2. Στη συνέχεια θα πρέπει να ελέγξεις (μέσα από το BIOS) από πού κάνει boot το laptop σου. Το πιό πιθανό είναι να κάνει boot κατευθείαν από το σκληρό σου. Θα πρέπει να το αλλάξεις και να ορίσεις ότι ως πρώτη συσκευή για boot θα είναι το CD/DVD ROM. Αυτό μπορείς να το αλλάξεις σχετικά εύκολα μέσα από τις επιλογές του BIOS

3. Υποθέτω πως έχεις κάποιο CD εγκατάστασης για τα Windows XP. Ενώ έχεις αναμμένο τον υπολογιστή σου στην περιοχή των Windows Vista, βάζεις μέσα το εν λόγω CD εγκατάστασης και πριν κάνει autorun, κάνεις restart τον υπολογιστή σου.

4. Κανονικά αν έχεις κάνει τις ρυθμίσεις που αναφέρω στο 2, θα πρέπει τώρα πια να σε βγάλει σε μια μαύρη οθόνη που να σου αναφέρει λεπτομέρειες για το format κλπ. Διαλέγεις την επιλογή που φαίνεται να είναι η πιο αργή από όλες (δε θυμάμαι τώρα πώς ακριβώς λέγεται :-p - κάτι με πλήρες format κλπ είναι πάντως) , κάνεις τις ρυθμίσεις που σου ζητάει και μετά από κάμποση ώρα θα ολοκληρωθεί το format σου και θα έχεις επιτέλους XP στο laptop!

5. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να βάλεις μέσα το CD με τους drivers και να τους εγκαταστήσεις προκειμένου να σου δουλεύουν όλα οκ (θύρες usb, κάρτα γραφικών κλπ).

Σημείωση: Όταν τελειώσεις όλη τη διαδικασία δεν είναι απαραίτητο να αλλάξεις πάλι το boot menu ωστε να φορτώνει από το σκληρό σου μόλις ανοίγεις το pc. Απλά θα πρέπει να φροντίζεις να μένει άδεια η θήκη του cd rom έτσι ώστε να μην προσπαθεί το laptop σου (άστοχα) να φορτώσει το λειτουργικό του από το cd που θα είναι ξεχασμένο στη θήκη.

Ελπίζω να βοήθησα... :roll: Αν έχεις καμιά απορία σχετικά με αυτά που σου έγραψα postαρε μήπως μπορώ να σε βοηθήσω... Έκανα κι εγώ αλλαγή από Vista σε XP πριν από καιρό και τα έμαθα με τον αγριο τρόπο :-p
Στείλε μας το άρθρο σου, βοήθησε να αναπτυχθεί
το portal με θέματα που σε ενδιαφέρουν!
Υπάρχουν 10 είδη ανθρώπων: Αυτοί που ξέρουν δυαδικό σύστημα και αυτοί που δεν ξέρουν.
gasparosoft
Gbyte level
Gbyte level

Post by gasparosoft » Thu Mar 13, 2008 11:08 pm

Βασικά πρόσεξε μην κλειδωθεί κανένα boot menu.Εγώ με το laptop μου επειδή έβαλα windows xp(όχι αυτά που είχε εξ' αρχής αλλά δικά μου) δεν μπορώ να αλλάξω καμμιά ρύθμιση στο boot menu μόνο τις βλέπω.Βεβαία μπορεί να φταίει και κάτι άλλο αλλά όταν άλλαξα τα windows μου παρουσιάστηκε αυτό.
emperormario
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by emperormario » Fri Mar 14, 2008 12:31 am

Bloody Mary wrote:Διαλέγεις την επιλογή που φαίνεται να είναι η πιο αργή από όλες (δε θυμάμαι τώρα πώς ακριβώς λέγεται :-p - κάτι με πλήρες format κλπ είναι πάντως)
Αυτό ποτε δεν καταλαβα που αποσκοπεί..Αφού και τα 2 το ίδιο αποτέλεσμα έχουν τελικά. Τι σημασία έχει πως διαγράφεται ο τομεας? Μια φορά που επελεξε την επιλογή αυτή, το μετανιωσα, αφού είχαν περάσει 50 λεπτά, και ακόμα στο 9% ήταν. Τελικά, έκανα hard-restart και επέλεξα τη γρήγορη επιλογή..
Don't drink and drive. You might spill your drink :b-The Snake
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
Giggity giggity goo! [img]http://www.eternalduel.com/forums/images/smiles/quag.gif[/img]
[color=#800000][size=85]1) You are on the internet 2) You are visiting Venus forum 3) You are reading my signature 5) You didn't notice that point 4 is missing 6) You just checked for point 4 7) You are smiling [/size][/color]
Bloody Mary
Venus Former Team Member

Post by Bloody Mary » Fri Mar 14, 2008 12:35 am

Βασικά αν και δεν το έχω δοκιμάσει εγώ, απ'ό,τι έχω καταλάβει αν διαλέξεις τη γρήγορη επιλογή για να κάνεις format σε XP τη στιγμή που έχεις ήδη XP στο σύστημα σου, νομίζω πως απλά σου περνάει από πάνω τα XP πάλι, με αποτελεσμα να μη χάνεις τα δεδομένα σου. Καλο μεν για ορισμένες περιπτώσεις, αλλά αν πχ θες να κάνεις format γιατί έχεις πρόβλημα με κάποιο trojan, το πρόβλημα παραμένει...
Υπάρχουν 10 είδη ανθρώπων: Αυτοί που ξέρουν δυαδικό σύστημα και αυτοί που δεν ξέρουν.
emperormario
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by emperormario » Fri Mar 14, 2008 12:41 am

Δεν ισχύει αυτό που λες..
Και τα 2 σου περνάνε απο την αρχή τα Windows. Απ'ότι υποψιάζομαι, μάλλον έχει σχέση με τον τρόπο που γεμίζει με "0" και "1" ο σκληρός

~edit:
Όταν επιλέγετε να εκτελεστεί κανονική διαμόρφωση ενός τόμου, τα αρχεία διαγράφονται από τον τόμο που διαμορφώνετε και ο σκληρός δίσκος ελέγχεται για ύπαρξη κατεστραμμένων τομέων. Ο έλεγχος για κατεστραμμένους τομείς ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου που απαιτείται για τη διαμόρφωση ενός τόμου.

Εάν κάνετε την επιλογή "Γρήγορη διαμόρφωση" (Quick format), τα αρχεία θα διαγραφούν από το διαμέρισμα, δεν θα γίνει όμως έλεγχος του δίσκου για ύπαρξη κατεστραμμένων τομέων. Η επιλογή αυτή πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο εάν ο σκληρός σας δίσκος είχε διαμορφωθεί προηγουμένως και είστε βέβαιοι ότι δεν είναι κατεστραμμένος.
Microsoft
Don't drink and drive. You might spill your drink :b-The Snake
Giggity giggity goo! [img]http://www.eternalduel.com/forums/images/smiles/quag.gif[/img]
[color=#800000][size=85]1) You are on the internet 2) You are visiting Venus forum 3) You are reading my signature 5) You didn't notice that point 4 is missing 6) You just checked for point 4 7) You are smiling [/size][/color]
Zifnab
Venus Former Team Member
Academic status: MSc

Post by Zifnab » Fri Mar 14, 2008 12:59 am

Εμένα το laptop είχε δύο partitions ένα για τα vista και ένα για τα data... Έβαλα στο δεύτερο (data) XP...Προσοχή σε τέτοιες αλλαγές γιατί τα νέα laptop δεν έχουν drivers για XP, για πολλά εξαρτήματα τους(ειδικά για GPU)...
Shocker
Gbyte level
Gbyte level

Post by Shocker » Fri Mar 14, 2008 2:13 am

ΠΩπω,τι συμπτωση
Εγω πριν λιγα λεπτα εβαλα σε ενα
Dell Inspiron 1501 XP ,αφου πρωτα φορμαρισα τα VISTA,
drivers βρηκα στην ιστοσελιδα της ΝΤΕΛ,ολα δουλευουν τελεια εκτος απο τους Drivers της Καρτας γραφικων,κατι πρεπει να κανω και για αυτο αλλα εινια αργα για τωρα

ΑΠΟΡΙΑ:Τι μαρκας/μοντελο λαπτοπ εχεις Δήμητρα ;
*estrngd
Mbyte level
Mbyte level

Post by *estrngd » Fri Mar 14, 2008 11:05 am

Όταν πήγα να κάνω το ίδιο (svista->xp), δεν υπήρχαν drivers για αρκετά πράγματα. Laptop, asus f3s. (κι έβαλα μόνο fedora 8 :) ) Αν η Δήμητρα έχει τέτοιο ...
cyberpython
Mbyte level
Mbyte level

Post by cyberpython » Fri Mar 14, 2008 11:08 am

Αν αποφασίσεις να κάνεις format δώσε μεγάλη προσοχή γιατί σε μερικά laptops οτι έχει σχέση με ACPI ελέγχεται από software (π.χ. ανεμιστήρες, ενεργοποίηση συσκευών μετά από suspend/hibernate που είναι σημαντικό για την κατανάλωση ενέργειας κ.α.) που δεν είναι διαθέσιμο πολλές φορές για άλλα λειτουργικά συστήματα (για παράδειγμα στο δικό μου laptop όταν έσβησα τα vista και έβαλα xp δε λειτουργούσε το σύστημα ψύξης και έκανε επανεκκινήσεις λόγω υπερθέρμανσης με αποτέλεσμα να αναγκαστώ να χρησιμοποιήσω drivers από άλλο παρόμοιο μοντέλο). Γι' αυτό το λόγο ότι κάνεις, κάντο με ΠΡΟΣΟΧΗ. Επίσης, κοίταξε τους όρους της εγγύησής σου γιατί σε μερικές περιπτώσεις αν αντικαταστήσεις το προεγκατεστημένο λειτουργικό σύστημα παραβιάζονται οι όροι και η εγγύηση δεν ισχύει.
redlabel
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: Professor

Post by redlabel » Fri Mar 14, 2008 2:37 pm

*estrngd wrote:Όταν πήγα να κάνω το ίδιο (svista->xp), δεν υπήρχαν drivers για αρκετά πράγματα. Laptop, asus f3s. (κι έβαλα μόνο fedora 8 :) ) Αν η Δήμητρα έχει τέτοιο ...
When it comes to O.S. consider making use of the last but one! :smt002

Δ. Γκρ.
Bloody Mary
Venus Former Team Member

Post by Bloody Mary » Fri Mar 14, 2008 8:30 pm

Η αλήθεια είναι ότι μερικοι drivers μπορεί να λείπουν από την επίσημη σελίδα της εταιρίας, αν και αυτό μάλλον το καταλαβαίνεις αργά... Οι βασικοί drivers έχουν εγκατασταθεί πάντως μεχρι τότε, οπότε μπορείς να ψάξεις στο Ιντερνετ για παρόμοια μοντέλα και να κάνεις τη δουλειά σου άνετα. Shocker αν ψάξεις λίγο με το google όλο και κάπου θα βρεις λύση.. Αν δεν υπήρχαν οι σωστοί drivers στο site, τότε σίγουρα δεν είσαι ο μόνος που αντιμετώπισε το προβλημα... Κάποιος που θα έχει βρει τη λύση μπορεί να την έχει ποστάρει σε κάποιο forum καλή ώρα!

Κι εγώ έναν Dell εχω και δεν είχα πρόβλημα με τους drivers, όλα δούλευαν οκ και προχθες εγκατέστησα σε ένα partition τα Fedora 8, όλα δουλεύουν κανονικά! ;)
marios
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by marios » Mon Mar 17, 2008 11:22 pm

Εγώ πάντως με τον αρχαίο Toshiba μου, όταν έκανα το format, δεν είχα κανένα θέμα...
Bloody Mary wrote:Βασικά αν και δεν το έχω δοκιμάσει εγώ, απ'ό,τι έχω καταλάβει αν διαλέξεις τη γρήγορη επιλογή για να κάνεις format σε XP τη στιγμή που έχεις ήδη XP στο σύστημα σου, νομίζω πως απλά σου περνάει από πάνω τα XP πάλι, με αποτελεσμα να μη χάνεις τα δεδομένα σου. Καλο μεν για ορισμένες περιπτώσεις, αλλά αν πχ θες να κάνεις format γιατί έχεις πρόβλημα με κάποιο trojan, το πρόβλημα παραμένει...
Αυτό επειδή το έχω κάνει, είναι άλλη επιλογή(δεν θυμάμαι ποια ακριβώς και εγώ :-p ), στην οποία ουσιαστικά περνάει από πάνω το "λογισμικό των windows"(Ισοβίτη περιμένω σχόλιο για τα "" :-D :-D ) ώστε να διορθώσει τυχόν λάθη(στην δική μου περίπτωση, είχα κατεβάσει sp3 windows 2000 στον σταθερό, ενώ δεν τα σήκωνε, με αποτέλεσμα να σερνεται σε βαθμό που με κομπιουτεράκι να έκανα τις πράξεις, θα ήταν πιο σύντομο...
Μην κλαις επειδή τελείωσε. Χαμογέλα επειδή συνέβη- G.G.M.
Η μεγαλύτερη ευτυχία είναι να ξέρεις την πηγή της δυστυχίας-F.D.
Η μουσική εκφράζει αυτά που δεν μπορούν να ειπωθούν και που είναι αδύνατο να μείνουν στη σιωπή-V.H.
Πίστη στην πρόοδο, δεν σημαίνει και πίστη στο ότι έχει συμβεί κάποια πρόοδος-F.K.
Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος-F.N
Ισοβίτης
Venus Former Team Member

Post by Ισοβίτης » Tue Mar 18, 2008 12:29 am

Στο θέμα "αργής" και "γρήγορης" διαμόρφωσης, η Microsoft αναφέρει σχετικά:
Microsoft Corporation wrote:When you choose to run a regular format on a volume, files are removed from the volume that you are formatting and the hard disk is scanned for bad sectors. The scan for bad sectors is responsible for the majority of the time that it takes to format a volume.

If you choose the Quick format option, format removes files from the partition, but does not scan the disk for bad sectors. Only use this option if your hard disk has been previously formatted and you are sure that your hard disk is not damaged.
Αυτό στο οποίο αναφέρεται η Μπλάντυ_Μαίρη είναι η "αναβάθμιση", δηλαδή η εκ νέου εγκατάσταση του λειτουργικού των Windows χωρίς να πειραχτούν τα αρχεία και τα εγκατεστημένα προγράμματα, κάτι το οποίο δεν συνδέεται με την ταχύτητα διαμόρφωσης. Γενικώς, η αναβάθμιση επιτρέπεται μόνο αν η έκδοση που πρόκειται να εγκατασταθεί είναι μεταγενέστερη της υπάρχουσας (σε αντίθετη περίπτωση, τα Παράθυρα πετάνε μήνυμα αποτροπής).

ΥΓ
Μάριε, βγάλε τα εισαγωγικά από το κορυφαίο λειτουργικό του πλανήτη αλλιώς ένα πράσινο openSUSE θα φάει το Toshiba σου :smt025
Συγχώρα με που δεν καταλαβαίνω τι λένε τα κομπιούτερς κι οι αριθμοί...

Image

Find me: Image Image Image Image Image
Bloody Mary
Venus Former Team Member

Post by Bloody Mary » Tue Mar 18, 2008 1:12 pm

Τι μαθαίνει κανεις... Παιδιά χρήσιμες οι πληροφορίες σας, thanks για τη διόρθωση!!! :)
dimitra2009
byte level
byte level

Post by dimitra2009 » Wed Mar 19, 2008 12:21 pm

Bloody Mary wrote:1. Θα πρέπει να κατεβάσεις όλους τους drivers για το laptop σου που υποστηρίζονται με το λειτουργικό των Windows XP και να τους γράψεις σε ένα cd. Σημείωση: Φροντισε να κατεβάσεις τους drivers από το official site της εταιρίας που ειναι το laptop (πχ Τoshiba, Fujitsu-Siemens κλπ) για να αποφευχθούν σοβαρά προβλήματα.
*estrngd wrote:Όταν πήγα να κάνω το ίδιο (svista->xp), δεν υπήρχαν drivers για αρκετά πράγματα. Laptop, asus f3s. (κι έβαλα μόνο fedora 8 ) Αν η Δήμητρα έχει τέτοιο ...
Γεια σας,
σας ευχαριστώ πολύ όλους που απαντήσατε.
Αρχικά το laptop που πήρα είναι Multirama, και έχω ένα CD με drivers αλλά έχω την εντύπωση ότι αυτοί είναι για τα Vista.
Προσπάθησα να βάλω τα XP αλλά από ό,τι κατάλαβα δεν αναγνωρίζει τον σκληρό, οπότε δεν έγινε το format.
Τώρα αν υποθέσω ότι αυτοί οι drivers που έχω είναι και για XP τότε τι ακριβώς πρέπει να κάνω για να μην βγάζει αυτό το μήνυμα (που ουσιαστικά λέει ότι δεν αναγνωρίζει τον σκληρό) για να μπορέσω να συνεχίσω με το format?
Σας ευχαριστώ πολύ.
*estrngd
Mbyte level
Mbyte level

Post by *estrngd » Wed Mar 19, 2008 5:58 pm

Καλύτερα να σιγουρευτείς ότι οι drivers που έχεις είναι για xp και να μην υποθέτεις. Πιθανόν να είναι μόνο για vista... Αν στο σιντι σου δεν παίζουν directories πχ που να λένε κάτι για xp, μάλλον δεν είναι εξπι.

Σχετικά με την εγκατάσταση και τον σκληρό:

Αν έχεις xp service pack >=2 ίσως να δουλέψει η εγκατάσταση.

Αν δεν δουλεύει ή αν δεν έχεις, πιθανόν να πρέπει να πεις στο BIOS να έχεις τον σκληρό σου δίσκο ως IDE κι όχι ως sata, αν αυτό τον έχει ως sata. Στην περίπτωση που αυτό δεν γίνεται, μπορείς να κατεβάσεις drivers για το μοντέλο του sata σου και κατά το setup των xp, να τους πεις να στους φορτώσει από την δισκέτα ή από το cd (από το σιντι δεν είμαι σίγουρος).

Επίσης πάντα υπάρχει η πρόταση του linux (εκτός αν θες να παίζεις παιχνίδια ή είσαι υποχρεωμένη πχ να χρησιμοποιείς microsoft sql server 2005 κλπ κλπ).
Last edited by *estrngd on Wed Mar 19, 2008 6:01 pm, edited 1 time in total.
gasparosoft
Gbyte level
Gbyte level

Post by gasparosoft » Wed Mar 19, 2008 6:00 pm

*estrngd wrote:Στην περίπτωση που αυτό δεν γίνεται, μπορείς να κατεβάσεις drivers για το μοντέλο του sata σου και κατά το setup των xp, να τους πεις να στους φορτώσει από την δισκέτα ή από το cd (από το σιντι δεν είμαι σίγουρος).
Νομίζω μόνο με δισκέτα γίνεται.Aντιθέτως στα Vista τους φορτώνεις από όπου θέλεις.
evridikitasou
byte level
byte level

Post by evridikitasou » Fri Oct 23, 2009 12:59 pm

παιδιά έχω το λαπ τοπ toshiba satelitte a200-1m8(PSAE6E)

και έχω Vista και θελω να βαλω τα ΧΡ

δεν μπορώ να βρω με τίποτα τους sata drivers toshiba..μπορει καποιος να με βοηθησει?
απο χθες το ψαχνω κ δν βρισκω ακρη..

περιμενω με ανυπομονησια θελω να βγαλω το VISTA μου σπανε τα νευρα..
!!!!!
marios
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by marios » Fri Oct 23, 2009 2:37 pm

Αν και δεν κατάλαβα τι εννοείς ως sata driver ότι driver σου χρειάζεται είναι εδώ. Αρκεί να του βάλεις εκεί που λέει Λειτουργικό την επιλογή XP ;)
Μην κλαις επειδή τελείωσε. Χαμογέλα επειδή συνέβη- G.G.M.
Η μεγαλύτερη ευτυχία είναι να ξέρεις την πηγή της δυστυχίας-F.D.
Η μουσική εκφράζει αυτά που δεν μπορούν να ειπωθούν και που είναι αδύνατο να μείνουν στη σιωπή-V.H.
Πίστη στην πρόοδο, δεν σημαίνει και πίστη στο ότι έχει συμβεί κάποια πρόοδος-F.K.
Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος-F.N
~~Wind~~
Gbyte level
Gbyte level

Post by ~~Wind~~ » Sat Oct 24, 2009 6:44 am

evridikitasou wrote:παιδιά έχω το λαπ τοπ toshiba satelitte a200-1m8(PSAE6E)

και έχω Vista και θελω να βαλω τα ΧΡ

δεν μπορώ να βρω με τίποτα τους sata drivers toshiba..μπορει καποιος να με βοηθησει?
απο χθες το ψαχνω κ δν βρισκω ακρη..

περιμενω με ανυπομονησια θελω να βγαλω το VISTA μου σπανε τα νευρα..
!!!!!
Γιατί όχι 7 ?
ImageImage
Come to foss-aueb ...we have cookies.. yamyam~nomnomnomnomnomnomnomnom
a cookie ~ I will do science to it
Post Reply

Return to “Λειτουργικά συστήματα”