Δεν καθησυχάζομαι από τίποτα.
Η ερώτηση ήταν αν εμένα(σαν προγραμματιστή) θα με πείραζε να πάρει ο άλλος τον κόπο μου(το πρόγραμμα που θα είχα γράψει δηλαδή) χωρίς να με πληρώσει. Και είπα ότι δεν θα με πείραζε. Από κει και πέρα, αν θέλει χρήματα η εταιρία που δουλεύω, είναι δικό της πρόβλημα να προστατεύσει τον κώδικα και όχι δικό μου.
Τώρα πως από αυτό καταλήγουμε ότι θα απολυθούν άλλοι και eventually αργότερα εγώ κλπ δεν το καταλαβαίνω.
Αν αυτοί που θα αναλάβουν να βρουν τρόπους να προστατεύσουν το πρόγραμμα από την πειρατεία, δεν τα καταφέρουν τότε θα απολυθούν εκείνοι(αφού δεν θα έχουν κάνει σωστά την δουλειά τους). Αν βρουν τέτοιο τρόπο δεν θα καταφέρουν οι "πειρατές" να σπάσουν το πρόγραμμα(οπότε και θα πληρωθούν ανάλογα).
Εμένα η δουλειά μου σαν προγραμματιστή είναι συγκεκριμένη και άσχετη με αυτό το σκέλος(και επειδή κατά 99,999999% δεν θα ασχοληθώ με την ασφάλεια σαν αντικείμενο παραπάνω από τα μαθήματα του προπτυχιακού, δεν μπορώ να μπω στην θέση των υπεύθυνων ασφαλείας).
Ισοβίτης wrote:Το επιχείρημα περί open source είναι αρκετά συγκεχυμένο. Εξηγώ γιατί:
- Open source σημαίνει ότι παρέχω τον κώδικα. Δεν σημαίνει ούτε ότι κάποιος μπορεί να τον χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν ούτε τίποτα περισσότερο. Free != Open Source.
- Το ότι δίνω κάτι open source δεν συνεπάγεται ότι δεν πληρώνομαι. Μπορεί να έχω μια εταιρία που πουλάει open source products.
Νομίζω ότι παίζουμε με τις λέξεις αγαπητέ μοντεράτορα
Όπως λέω και παραπάνω, εμένα η δουλειά μου είναι να γράψω κάποιο πρόγραμμα και για αυτό πληρώνομαι. Η εταιρία που δουλεύω μπορεί να είναι open ή closed ή ότι θέλει. Δική της αρμοδιότητα να το προστατεύσει ή όχι. Ο προγραμματιστής το μόνο πρόβλημα που μπορεί να έχει είναι στο να μην θέλει να διαβάσει κάποιος άλλος αυτό που έχει γράψει(λόγω πνευματικών δικαιωμάτων). Και πάνω σε αυτό απάντησα(για τον εαυτό μου)
Ισοβίτης wrote:Οι λέξεις "ανιδιοτέλεια", "προσφορά", "δημιουργία" δεν έχουν άμεση σχέση με όλα αυτά. Ο μουσικός που συμμετέχει σε έναν δίσκο δεν το κάνει επειδή του αρέσει η Βανδή, αλλά γιατί έτσι βγάζει το ψωμί του (χωρίς να αποκλείουμε ότι το διασκεδάζει, κλπ). Αντίστοιχα, ο προγραμματιστής δεν σημαίνει ότι δημιουργεί ένα έργο software για να περάσει την ώρα του. Ναι, θα δημιουργήσει και ανιδιοτελώς επειδή τον ευχαριστεί, αλλά κάπως πρέπει να ζήσει.
Σε αυτό συμφωνώ και για αυτό είπα πιο πάνω ότι η πειρατεία σε σχέση με την Τέχνη, δεν είναι σωστή. Αλλά για την μουσική που ακούω εγώ, οι ίδιοι οι καλλιτέχνες στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν υποστηρίξει/απενοχοποιήσει την πειρατεία σε κάποιο βαθμό(ειδικά οι πιο μικρές μπάντες). Therefore την θεωρώ αποδεκτή(btw, κάτι που ήθελα να γράψω για ένα προηγούμενο ποστ, νομίζω του abujafar: το να μην είναι σωστό κάτι, δεν το κάνει αυτόματα λάθος, εκτός αν είναι boolean μεταβλητή

).
Ισοβίτης wrote:Η σχετική νομοθεσία έχει υποχρέωση να φροντίζει όλα τα παραπάνω διότι κανείς μας δεν είναι υπεύθυνος για την αξιολόγηση του κόπου που κατέβαλε κάποιος.
Αυτό είναι άλλη συζήτηση, παρότι με τον γενικό κανόνα συμφωνώ

Μην κλαις επειδή τελείωσε. Χαμογέλα επειδή συνέβη- G.G.M.
Η μεγαλύτερη ευτυχία είναι να ξέρεις την πηγή της δυστυχίας-F.D.
Η μουσική εκφράζει αυτά που δεν μπορούν να ειπωθούν και που είναι αδύνατο να μείνουν στη σιωπή-V.H.
Πίστη στην πρόοδο, δεν σημαίνει και πίστη στο ότι έχει συμβεί κάποια πρόοδος-F.K.
Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος-F.N