redlabel wrote:Συνforumίτη rose, νομίζω ότι η συλλογική εμπειρία που έχουμε αποκομίσει στον τόπο μας δεν περιλαμβάνει αξιόλογα παραδείγματα "υπεύθυνης" επιχειρηματικότητας (στο βαθμό που θα μπορούσε νάχει νόημα ο όρος αυτός). Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει, κατά τη γνώμη μου.
Πράγματι, διότι ως λαός δεν έχουμε εμπεδώσει έννοιες όπως επαγγελματισμός, διορατικότητα, επένδυση στη γνώση κτλ. και αντιμετωπίζουμε τα πάντα από την σκοπιά της λαμογιάς. Οι σοβαρές επιχειρήσεις όντως μετρώνται στα δάχτυλα των χεριών. Εκεί φυσικά που λείπει κάθε έννοια υπευθυνότητας είναι ασφαλώς στο δημόσιο, όπου η απουσία κάθε ελέγχου και η ασυδοσία είναι ο κανόνας. Και βέβαια οι υγιείς επιχειρήσεις περνάνε από το στοιχειώδες κόσκινο της αγοράς ενώ το κράτος ζει από τους φόρους των κορόιδων επ' αόριστον (μέχρι να μας πάρουν χαμπάρι οι διεθνείς αγορές και εταίροι).
Το πιο διασκεδαστικό (ή εξοργιστικό, ανάλογα με το πως το βλέπει κανείς) είναι ότι οι
Ευρωπαίοι θα πληρώσουν τελικά τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μας... (ελπίζω όχι χωρίς κάποιο αντάλλαγμα)
redlabel wrote:Ιστορικά, οι πρακτικές των (μεγαλο)επιχειρηματιών υπήρξαν, σχεδόν πάντα, από αδιάφορες έως προκλητικές για το μέσο εργαζόμενο. Αυτό δύσκολα μπορεί να το αμφισβητήσει κάποιος.
Έχοντας εμπειρία από πρώτο χέρι, επιτρέψτε μου να διαφωνήσω κάθετα. Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις είναι σαφώς πιο σταθερές και ξέρουν πολύ καλύτερα το αντικείμενο με το οποίο ασχολούνται. Το περιβάλλον για έναν εργαζόμενο είναι
μακράν καλύτερο σε μια μεγαλύτερη επιχείρηση απ' οτι σε μία μικρότερη. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην λάβεις το μισθό σου στο τέλος του μήνα, οι υπερωρίες είναι περιορισμένες (και "απλήρωτες" υπερωρίες εντελώς ανύπαρκτες) χώρια τις επιπλέον παροχές που μία μεγαλύτερη επιχείρηση είναι σε θέση να παρέχει. Στις μικρότερες επιχειρήσεις, η εργασία πέραν του ωραρίου (και ειδικά Σ/Κ) είναι συνηθισμένη, οι "δυσκολίες" στην καταβολή των μισθών όχι και τόσο σπάνιες και οι δουλειές με τις οποίες ασχολείσαι δεν είναι καλά ορισμένες και έχουν... μεγάλο εύρος (μπορεί να δουλεύεις σε γραφείο, μπορεί στον πελάτη, μπορεί στο δρόμο, μπορεί να ασχολείσαι με υπολογιστές, μπορεί και όχι.....).