Bug tracking service and CVS

Συζητήσεις για γλώσσες προγραμματισμού και θέματα σχετικά με προγραμματισμό.
Post Reply
rapadder
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: Alumnus/a
Bug tracking service and CVS

Post by rapadder » Sun Jul 25, 2010 7:27 pm

Θα ήθελα την βοήθεια σας γύρω από ένα θέμα. Ιδανικά θα ήθελα να ξεκινήσω προγραμματιστικά project με άλλα άτομα. Κάθε σοβαρό project έχει:

1. Ένα bug tracking system, στο οποίο ο team manager του έργου αναθέτει στην ομάδα issues, bugs κλπ. Αυτό είναι κάτι καλύτερο από την ανταλλαγή ενός αρχείου Excel μεταξύ των μελών της ομάδας ή την δημιουργία ενός αντίστοιχου shared google document στο gmail ;).

2. Ένα CVS repository στο οποίο (ιδανικά) τα μέλη της ομάδας θα μπορούν (από το σπίτι τους, από την εργασία τους) να συνδέονται και να παρακολουθούν τις αλλαγές του project. Να σημειωθεί ότι τα μέλη της ομάδας εργάζονται απομακρυσμένα και μπορούν σε αραιά χρονικά διαστήματα να έχουν συναντήσεις από κοντά.

3. Αν δεν έχει γίνει προφανές από τα παραπάνω, θα πρέπει να υπάρχει ένα web interface για το bug tracking system (στο οποίο τα μέλη θα κάνουν login). Αντίστοιχα, για την περίπτωση του CVS, τα μέλη θα μπορούν να συνδέονται στον CVS server (μέσα από το IDE, π.χ. Eclipse) εισάγοντας την ip address του CVS server και να κάνουν update/ commit κλπ.

Τι έχω βρει:

1. Υπάρχει open source λογισμικό για bug tracking, όπως ο bugzilla, Mantis κλπ. Το θέμα είναι ότι δεν έχω server στο σπίτι μου για να το εγκαταστήσω και static ip (...), οπότε θέλω κάτι που να προσφέρει ένα web interface. Έχω δοκιμάσει το http://www.bugtrack.net/ το οποίο είναι αρκετά καλό.

2. Το μεγάλο πρόβλημα είναι το CVS. Πώς θα έχεις πρόσβαση στο CVS repository (από το web); Τυπικά στις εταιρίες συνδέεσαι με vpn από το σπίτι σου στο δίκτυο της εταιρίας και από εκεί (θεωρητικά) μπορείς να συνδεθείς με τον CVS server. Υπάρχει αντίστοιχη υπηρεσία διαθέσιμη στο web και με τι κόστος;

Θα ήθελα λοιπόν τις προτάσεις/ απόψεις σας σχετικά με τα παραπάνω.

Να σημειωθεί ότι δεν ψάχνω για κάτι που να είναι απαραίτητα δωρεάν αλλά θα ήθελα να έχει ένα μικρό κόστος (όχι 150$/ μήνα :-) ). Επίσης δεν θα φτιάξω κάτι academic/ open source αλλά κάτι από το οποίο φιλοδοξώ να βγάλω χρήματα (είμαι άπληστη φυσιογνωμία). Έτσι δεν μπορώ να βασίζομαι στις αντίστοιχες δωρεάν λύσεις των εταιριών (π.χ. JIRA). Τέλος τα μέλη της ομάδας υπολογίζονται σε 2 - 3 (το αναφέρω επειδή η χρέωση αντίστοιχων υπηρεσιών γίνεται με βάση τα μέλη της ομάδας).
... Γράφτε κώδικα όσο είναι καιρός ...
Sreak
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Academic status: PhD

Re: Bug tracking service and CVS

Post by Sreak » Sun Jul 25, 2010 8:32 pm

Χρήσιμο!
Δυστυχώς δεν έχω δοκιμάσει κάτι.
Τώρα για να στήσεις σπίτι σου dyndns κτλ φαντάζομαι και η ταχύτητα δεν θα είναι ότι καλύτερο.
cyberpython
Mbyte level
Mbyte level

Post by cyberpython » Sun Jul 25, 2010 10:58 pm

Όσον αφορά το source code hosting:
CVS/SVN: Centralized Version Control Systems : :smt018
Mercurial / Git / Bazaar : Distributed Version Control Systems : :smt023
Στο Git, κάθε χρήστης διατηρεί το δικό του αντίγραφο του repo τοπικά, κάνει τις αλλαγές που θέλει και όταν είναι έτοιμος ζητά από το διαχειριστή του master να κάνει merge τις αλλαγές.
Υπάρχουν διάφορες υπηρεσίες hosting για Mercurial, Git και Bazaar.

Για open-source projects πιο γνωστά είναι το Launchpad(Bazaar), τα Github/Gitorious(Git) και τα Project Kenai/Bitbucket/Google Code(Mercurial). Το SourceForge νομίζω υποστηρίζει και τα τρία συστήματα.

Από εκεί πέρα μπορείς να στήσεις το δικό σου server με οποιοδήποτα από τα παραπάνω, αλλά θέλει λίγο περισσότερο ψάξιμο.
Για το Git μπορείς να χρησιμοποιήσεις το gitosis για να ρυθμίσεις το server και για το Mercurial στο επίσημο wiki υπάρχει σελίδα που περιγράφει τη διαδικάσια για να γίνει ένα αποθετήριο διαθέσιμο σε τρίτους μέσω διαδικτύου.

Τέλος, το bandwidth δε νομίζω οτι είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα, αφού συνήθως η κίνηση αφορά κυρίως αρχεία κώδικα και όχι μεγάλα σε μέγεθος binaries. Το πρόβλημα είναι οτι θα πρέπει ο server να τρέχει συνέχως με ότι αυτό συνεπάγεται (αντοχή μηχανήματος, θερμοκρασίες, χώρος + θόρυβος κλπ.)
rapadder
Gbyte level
Gbyte level

Post by rapadder » Mon Jul 26, 2010 11:05 am

Ευχαριστώ πολύ cyberpython για το χρήσιμo post.

Έπειτα από ψάξιμο στο google βρήκα μια υπηρεσία η οποία καλύπτει τις ανάγκες μου απόλυτα! Είναι η εταιρία Assembla η οποία προσφέρει με μόλις 4$ τον χρήστη χώρο 200 ΜΒ, SVN repository, bug tracking system καθώς και άλλα καλούδια. Φαίνεται ότι παρέχει αξιόπιστη σύνδεση και ο Websense της εταιρίας μου δεν το κόβει.

Μπορείτε να το δοκιμάσετε για 30 ημέρες δωρεάν.
tsilochr
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: PhD

Post by tsilochr » Mon Jul 26, 2010 1:00 pm

σταμάτη, το github ή το google code δεν σε καλύπτουν?
rapadder
Gbyte level
Gbyte level

Post by rapadder » Mon Jul 26, 2010 2:36 pm

To google code είναι free για open source projects. Οπότε δεν μου κάνει γιατί δεν θέλω ο κώδικας μου να είναι public available. Αντίστοιχα συμβαίνει και με το github (στην δωρεάν του μορφή). Αυτό όμως παρέχει και υπηρεσίες ($) αντίστοιχες με αυτές της Assembla που ανέφερα.
Έχω ήδη εγγραφεί στην Assembla, κάποια στιγμή θα δοκιμάσω και το GitHub.
Post Reply

Return to “Προγραμματισμός”