Zifnab wrote:Τώρα ήθελα να ρωτήσω κάτι ίσως offtopic: αν για το flash κινδυνεύει καθόλου στο μέλλον να αντικατασταθεί από κάποια άλλη τεχνολογία πχ HTML5 / js canvas κτλ...?
Κατά τη γνώμη μου, όχι. Τουλάχιστον, όχι ακόμα. Για πολλούς λόγους:
- Το Flash είναι cross-platform, cross-browser. Η HTML5 τίποτα από τα δύο.
- Η HTML5 δεν θα υποστηριχθεί ούτε αμέσως ούτε πλήρως από όλους ανεξαιρέτως τους browsers.
- Μπορεί η HTML να κάνει βήματα προς τα μπρος, άλλο τόσο όμως κάνει και το Flash. Αυτή τη στιγμή, οι δυνατότητές τους δεν συγκρίνονται.
- Η JavaScript ακόμα δεν έχει τόσο ισχυρά frameworks. Ένα jQuery δεν αρκεί.
- Υπάρχουν πάρα πολλά business apps σε Flash με ό,τι αυτό συνεπάγεται (support, κλπ).
- Το Flash είναι αυτή τη στιγμή η νούμερο 1 gaming platform. Τα παιχνίδια που κάνεις με Flash (και με το πανίσχυρο IDE του) δεν είναι τόσο εύκολο (ή εφικτό) να γίνουν σε canvas.
Άποψή μου είναι ότι η HTML5 θα γίνει απολύτως επαρκής για μικρές, μεσαίες και μεγάλες εφαρμογές που φτάνουν μέχρι τον χειρισμό video. Για να δούμε κάτι περισσότερο, πρέπει να αλλάξει η JavaScript (να προστεθούν frameworks, libraries και tools) και, φυσικά, να αποκτήσει καθολική υποστήριξη.
Zifnab wrote:Πάντως κατα τη γνώμη μου δεν γίνεται να φτιάχνεις πράγματα δίχως να γράφεις κώδικα...απλά τα προγράμματα αυτά είτε θα είναι πολύπλοκα είτε περιορισμένα - είτε τα output τους δύσκολα συντηρήσιμα...
Ήδη φτιάχνουμε πράγματα χωρίς να γράφουμε κώδικα και μόνο που χρησιμοποιούμε κάποιο IDE

. Γενικώς, έχεις δίκιο, αλλά σκοπός είναι να συνδυάζεται το εκάστοτε "WYSIWYG" με τις τεχνικές γνώσεις του developer ώστε να αποφεύγονται οι αδυναμίες που επισημαίνεις

.