DSL

Συζητήσεις σχετικά με θέματα που αφορούν το networking και ευρυζωνικές συνδέσεις, providers, τηλεφωνικά δίκτυα, δίκτυα κινητής κτλ.
Post Reply
AnINffected
Gbyte level
Gbyte level

Post by AnINffected » Sun May 08, 2005 8:49 pm

Βασικά αυτό που κάνουμε εγώ και ο semis19 (το ίδιο έχουμε ;)) δεν είναι πραγματικό dial, όπως το καταλαβαίνω εγώ στέλνουμε απλά ένα πακέτο που δηλώνει οτι είμαστε έτοιμοι να λάβουμε IP address και ν'ανταλλάξουμε δεδομένα με τον ISP (με τον αποίο είμαστε ήδη συνδεδεμένοι), ανεξάρτητα από το τι περιέχει το πεδίο Dial.
Δοκίμασα να βάλω διάφορους αριθμούς (ακόμη και τον αριθμό του κινητού μου!) και πάντα με συνέδεε με τον ίδιο server της forthnet.

Τώρα, το εαν θα παίρνουμε IP address κατευθείαν ή όχι εξαρτάται από το φυσικό μέσο, όπως είπε ο hdk, ή από το αν έχεις router ή όχι;έχω μπερδευτεί λιγάκι!

Υ.Γ: [off topic]Ganther, άλλαξες avatar, άλλαξες και τον τρόπο που γράφεις;χωρίς παρεξήγηση μ'άρεσε πολύ που έγραφες έθερνετ αντί για ethernet, και πάει λέγοντας!Τί έγινε;
Υ.Γ.2:Κράτα το avatar, δεν έχω πρόβλημα! :razz: :-D [/off topic]
Υ.Γ.3:Ά, κοιτάξτε και αυτό: http://computer.howstuffworks.com/dsl.htm
The Analytical Engine has no pretensions to originate anything. It can do whatever we know how to order it to perform (...)
Ada Lovelace

Θέλω και εγώ να παίξω D&D λέμε!!! :-( :-(
Ganther
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: 3rd year
Post by Ganther » Sun May 08, 2005 10:18 pm

Λολ, ανινφεκτεντ :P το κανω αυτο (εθερνετ αντι για αγγλικα) γιατι με βολευει επειδη εχω 4 γλωσσες στο πληκτρολογιο στον υπολογιστη μου στο σπιτι. Καποια ποστ ομως επειδη ειναι απο το φορητο στο οποιο εχω μονο αγγλικα και ελληνικα, το αλλαζω :) :) :)
αυτα... Μην ανυσηχεις.
AnINffected
Gbyte level
Gbyte level

Post by AnINffected » Sun May 08, 2005 11:24 pm

Ο κόσμος ήρθε στη θέση του! :grin:
The Analytical Engine has no pretensions to originate anything. It can do whatever we know how to order it to perform (...)
Ada Lovelace

Θέλω και εγώ να παίξω D&D λέμε!!! :-( :-(
Ganther
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Post by Ganther » Mon May 09, 2005 12:26 am

Ναι ρε, σιγα μην παταω 4 κοντρολ+σιφτ καθε φορα που ειναι να γραψω αγγλικη λεξη. Λεω ημαρτον πια :)

Παντως εγω με την ΗΟΛ που εχω, ειμαι τραγικα δυσαρεστημενος, και θα την αλλαξω κατα 99% για φορθνετ 256... Δεν παει αλλο η κατασταση. Και με πεταει σχετικα συχνα, και γενικως εχω κατι πινγκ αστα να πανε. Πολυ δυσαρεστημενος... Το βοΙΡ ουτε καν διανοηθηκα να το δοκιμασω...
ailouros
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: Alumnus/a

Post by ailouros » Mon May 09, 2005 1:40 am

Εγώ πάλι με χόλ είμαι φοβερά ευχαριστημένος.Όχι μόνο πληρώνω 13 ευρώ τον μήνα για 256 αλλά παράλληλα είμαι πολύ ικανοποιημένος και με το speedtouch το οποίο δεν έχει παρουσιάσει κανένα πρόβλημα.
Τελικά άμα συνδέσεις δύο ρούτερ σε δύο διαφορετικές πρίζες για την ίδια γραμμή τι γίνεται;
lewton
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by lewton » Mon May 09, 2005 10:27 am

ailouros wrote:Τελικά άμα συνδέσεις δύο ρούτερ σε δύο διαφορετικές πρίζες για την ίδια γραμμή τι γίνεται;
Μια τρύπα στο νερό, εκτός αν δε χρησιμοποιείς splitter για το φιλτράρισμα αλλά μικροφίλτρα και τα διατάξεις με τέτοιο τρόπο ώστε να μην φιλτράρουν τις 2 μπρίζες που θα χρησιμοποιήσεις, αλλά ακόμα και τότε αν δουλεύουν ταυτόχρονα θα μπλέξουν τα μπούτια τους.
Stop playing games... feel them.
Image
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Tue May 10, 2005 10:31 am

Αυτά σε υποθετικό περιβάλλον εδώ στην τρέχουσα υποδομή δεν υποστηρίζονται.
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
vagalati
Mbyte level
Mbyte level

Post by vagalati » Tue May 10, 2005 10:50 pm

lewton wrote:
Einherjar wrote:Έχω το broadband pack 300 (384/128) με τις δωρεάν αστικές/υπεραστικές κλήσεις.
Σαν dsl είμαι απόλυτα ευχαριστημένος. Σας δωρεάν τηλέφωνο όμως είμαι πολύ δυσαρεστημένος και εξηγούμαι: τα δωρεάν τηλεφωνήματα γίνονται μέσω VoIP (σου παρέχουν adaptor για να μετατρέψεις τις συμβατικές συσκευές σε VoIP). Εξ'αρχής είχα πρόβλημα με την ποιότητα επικοινωνίας καθώς υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις και παραμορφώσεις στη φωνή.
Διαμαρτυρήθηκα στην εταιρία και μου είπαν ότι δεν φταίνε αυτοί αλλά ο ΟΤΕ που δεν αναβαθμίζει τα κέντρα του τα οποία δεν μπορούν να υποστηρίξουν όλη τη κίνηση από την έκρηξη νέων DSL συνδέσεων. Επειδή όμως αντιλαμβάνονται το πρόβλημα μού κάνουν 25% έκπτωση. Καταλαβαίνεις όμως την απογοήτευσή μου.
Πάντως το Πάσχα που ήμουν εδώ και τα 3/4 της Αθήνας λείπανε, μπορούσα και χρησιμοποιούσα το VoIP με πολύ καλή ποιότητα, άρα μάλλον έχουν δίκιο
Στο συγκεκριμένο δε φταίει ο ΟΤΕ.
Η Vivodi που δίνει επίσης Voice over IP με συνδέσεις ADSL έχει και δικό της δίκτυο, με δικά της DSLAMs, και δίνει VoIP τηλεφωνία μόνο στους πελάτες που συνδέονται σε δικό της DSLAM. Έτσι έχει τη δυνατότητα να τους δώσει έξτρα bandwidth, όπως και κάνει (δίνει έξτρα 192Kbps σε upstream & downstream τα οποία δε μπορείς να χρησιμοποιήσεις για data). Το αποτέλεσμα είναι να έχει καλή ποιότητα (όχι κάτι τέλειο, αλλά μιλάς μια χαρά).
Αυτο της Vivodi δεν είναι VoIP αλλά VoDSL. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο.
Ni!! Ni!! Ni!!
lewton
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by lewton » Tue May 10, 2005 10:52 pm

vagalati wrote:
lewton wrote:
Einherjar wrote:Έχω το broadband pack 300 (384/128) με τις δωρεάν αστικές/υπεραστικές κλήσεις.
Σαν dsl είμαι απόλυτα ευχαριστημένος. Σας δωρεάν τηλέφωνο όμως είμαι πολύ δυσαρεστημένος και εξηγούμαι: τα δωρεάν τηλεφωνήματα γίνονται μέσω VoIP (σου παρέχουν adaptor για να μετατρέψεις τις συμβατικές συσκευές σε VoIP). Εξ'αρχής είχα πρόβλημα με την ποιότητα επικοινωνίας καθώς υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις και παραμορφώσεις στη φωνή.
Διαμαρτυρήθηκα στην εταιρία και μου είπαν ότι δεν φταίνε αυτοί αλλά ο ΟΤΕ που δεν αναβαθμίζει τα κέντρα του τα οποία δεν μπορούν να υποστηρίξουν όλη τη κίνηση από την έκρηξη νέων DSL συνδέσεων. Επειδή όμως αντιλαμβάνονται το πρόβλημα μού κάνουν 25% έκπτωση. Καταλαβαίνεις όμως την απογοήτευσή μου.
Πάντως το Πάσχα που ήμουν εδώ και τα 3/4 της Αθήνας λείπανε, μπορούσα και χρησιμοποιούσα το VoIP με πολύ καλή ποιότητα, άρα μάλλον έχουν δίκιο
Στο συγκεκριμένο δε φταίει ο ΟΤΕ.
Η Vivodi που δίνει επίσης Voice over IP με συνδέσεις ADSL έχει και δικό της δίκτυο, με δικά της DSLAMs, και δίνει VoIP τηλεφωνία μόνο στους πελάτες που συνδέονται σε δικό της DSLAM. Έτσι έχει τη δυνατότητα να τους δώσει έξτρα bandwidth, όπως και κάνει (δίνει έξτρα 192Kbps σε upstream & downstream τα οποία δε μπορείς να χρησιμοποιήσεις για data). Το αποτέλεσμα είναι να έχει καλή ποιότητα (όχι κάτι τέλειο, αλλά μιλάς μια χαρά).
Γιατί, το ADSL δε χρησιμοποιεί το ΙΡ πρωτόκολλο;
Image
vagalati
Mbyte level
Mbyte level

Post by vagalati » Wed May 11, 2005 2:56 am

lewton wrote:
vagalati wrote:
lewton wrote: Στο συγκεκριμένο δε φταίει ο ΟΤΕ.
Το ADSL (απο την μεριά του χρήστη - local loop) είναι το κύκλωμα (access) της γραμμής που σου προσφέρει ο ΟΤΕ/Vivodi, όπου μιλάμε μέχρι επίπεδο συνδέσμου μετάδοσης δεδομένων. Δεν ξέρω τι διαμόρφωση χρησιμοποιεί η Vivodi στην γραμμή για τη φωνή (VoDSL - Voice over DSL) αλλά πρέπει να χρησιμοποιεί κομμάτι του φάσματος που δεν χρησιμοποιείται για τα δεδομένα του χρήστη για μια 384/128 γραμμή (Tanenbaum σελ. 169). Μπορεί όμως επίσης να χρησιμοποιεί και ένα τέτοιο κανάλι/φάσμα για ξεχωριστά IP data (για επικοινωνία μόνο προς vivodi) πάνω στο κύκλωμα (όπου εδώ έχουμε πραγματικά VoIP).

Το IP είναι στο επίπεδο δικτύου. VoIP μπορώ να έχω και εγώ που δεν έχω ADSL γραμμή. Είναι πολύ ευκολο -> skype. Αυτό που κάνει η HOL είναι ακριβώς όπως αυτό που κάνει το skype με πληρωμή (έχει gateway προς την κλασσική τηλεφωνία).

Κοινώς, VoIP != VoDSL

Περισσότερα μπορείς να δεις στην παρακάτω ενδιαφέρουσα σελίδα:
http://glasnost.itcarlow.ie/~net4/cosgr ... ndvoip.htm
Ni!! Ni!! Ni!!
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by Einherjar » Wed May 11, 2005 10:28 am

για όσους θέλουν να δουν πόσο καλά λειτουργεί το VoIP στη γραμμή τους υπάρχει μια επίσης ενδιαφέρουσα σελίδα στο http://www.testyourvoip.com
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
lewton
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by lewton » Wed May 11, 2005 11:29 am

vagalati wrote:
lewton wrote:
vagalati wrote: Αυτο της Vivodi δεν είναι VoIP αλλά VoDSL. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο.
Το ADSL (απο την μεριά του χρήστη - local loop) είναι το κύκλωμα (access) της γραμμής που σου προσφέρει ο ΟΤΕ/Vivodi, όπου μιλάμε μέχρι επίπεδο συνδέσμου μετάδοσης δεδομένων. Δεν ξέρω τι διαμόρφωση χρησιμοποιεί η Vivodi στην γραμμή για τη φωνή (VoDSL - Voice over DSL) αλλά πρέπει να χρησιμοποιεί κομμάτι του φάσματος που δεν χρησιμοποιείται για τα δεδομένα του χρήστη για μια 384/128 γραμμή (Tanenbaum σελ. 169). Μπορεί όμως επίσης να χρησιμοποιεί και ένα τέτοιο κανάλι/φάσμα για ξεχωριστά IP data (για επικοινωνία μόνο προς vivodi) πάνω στο κύκλωμα (όπου εδώ έχουμε πραγματικά VoIP).

Το IP είναι στο επίπεδο δικτύου. VoIP μπορώ να έχω και εγώ που δεν έχω ADSL γραμμή. Είναι πολύ ευκολο -> skype. Αυτό που κάνει η HOL είναι ακριβώς όπως αυτό που κάνει το skype με πληρωμή (έχει gateway προς την κλασσική τηλεφωνία).

Κοινώς, VoIP != VoDSL

Περισσότερα μπορείς να δεις στην παρακάτω ενδιαφέρουσα σελίδα:
http://glasnost.itcarlow.ie/~net4/cosgr ... ndvoip.htm
VoIP σημαίνει ότι η φωνή περνάει μέσα από IP. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να πετύχεις VoIP, από αποκλειστικά software μέχρι αποκλειστικά hardware.
H Vivodi χρησιμοποιεί καθαρά hardware μεθόδους, αφού πάνω στον ADSL router συνδέεται μια συσκευή που λέγεται ΑΤΑ και πάνω σε αυτήν τα 2 τηλέφωνα, ένα για κάθε αριθμό που σου δίνει. Δες το site του ΑΤΑ που χρησιμοποιεί η Vivodi: http://www.cisco.com/warp/public/cc/pd/as/180/186/
Γράφει τα εξής:
It is a handset-to-Ethernet adaptor that interfaces regular analog telephones with IP-based telephony networks.
...the Cisco ATA 186 addresses the needs of the emerging market of "second-line" residential voice-over-IP (VoIP) services.
Είναι ξεκάθαρα VoIP αυτό που προσφέρει η Vivodi, αλλά αυτό που ξεχωρίζει την υπηρεσία της από της HOL είναι αφενός το γεγονός ότι μπορείς να δεχτείς και εισερχόμενη κλήση και αφετέρου το ότι δίνει έξτρα bandwidth για το DSLphone με αποτέλεσμα να εξασφαλίζει μια τουλάχιστον καλή ποιότητα.
Image
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by Einherjar » Fri May 13, 2005 1:11 am

Περισσότερα νέα από το μέτωπο: μου αναβαθμίζουν τη γραμμής σε 512Kbps με δική τους επιβάρυνση ώστε να φύγω από τα υπερφορτωμένα 384άρια DSLAMs (όπως μου είπαν) και έτσι να παίζει το voip. α καλό ε
lewton
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by lewton » Fri May 13, 2005 1:15 am

Einherjar wrote:Περισσότερα νέα από το μέτωπο: μου αναβαθμίζουν τη γραμμής σε 512Kbps με δική τους επιβάρυνση ώστε να φύγω από τα υπερφορτωμένα 384άρια DSLAMs (όπως μου είπαν) και έτσι να παίζει το voip. α καλό ε
:shock: :oops:
Δε λες τίποτα. Μην το πεις πουθενά!
Image
Ganther
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Post by Ganther » Fri May 13, 2005 1:18 am

Einherjar wrote:Περισσότερα νέα από το μέτωπο: μου αναβαθμίζουν τη γραμμής σε 512Kbps με δική τους επιβάρυνση ώστε να φύγω από τα υπερφορτωμένα 384άρια DSLAMs (όπως μου είπαν) και έτσι να παίζει το voip. α καλό ε
και δεν ειναι πρωταπριλια... :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Εχω σκασει απο το κακο μου... :twisted: Θα χτυπας κατι 45αρια τωρα για πλακα στο DL... :smt074 :smt074 :smt074 :smt074 :smt074

οταν το διαβασα, πηρα την φατσα που εχει και ο Ιγκυ στο αβαταρ μου...
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by Einherjar » Fri May 13, 2005 1:20 am

40άρια πιάνω τώρα με την 384. Φαντάζομαι ότι μετά θα πιάνω 50άρια για την πλάκα μου :lol:
Ganther
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Post by Ganther » Fri May 13, 2005 1:23 am

Einherjar wrote:40άρια πιάνω τώρα με την 384. Φαντάζομαι ότι μετά θα πιάνω 50άρια για την πλάκα μου :lol:
η γραμμη σου θα πιανει θεωρητικα 64, αλλα ο προβαιντερ σου (αν συνεχισεις 384) θα εχει μαξ το 48... ε, θα εισαι κολημμενος καπου στο 45...
(Αν καταλαβα καλα, θα σου αλλαξουν μονο τη γραμμη στο ΔΣΛΑΜ και οχι και συνδεση ε? )
Η απλα τωρα, θα κανεις μια 512 συνδεση μονος σου???
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by Einherjar » Fri May 13, 2005 1:26 am

δεν θα έχω πια 384 αλλά 512. θα αλλάξω σύνδεση (αναβάθμιση ουσιαστικά λέγεται) και, ως εκ τούτου, θα αλλάξω και DSLAM
Ganther
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Post by Ganther » Fri May 13, 2005 1:31 am

Η γραμμη σου θα ειναι 512, αλλα η συνδεση σου (με Χολ) θα ειναι και αυτη 512? Δεν πιστευω να σου αλλαξουν και τα 2 τσαπμπα.
Αν το κανουν αυτο, θα τους παρω τηλεφωνο να τους πω να μου το κανουν κ εμενα τσαμπα δηλαδη... ;) ;)
ISP θα εχεις 512?
Γνωριζω οτι τα 512 περνουν απο αλλο καναλι αποτι τα 384, και γιαυτο ειναι η νυχτα με τη μερα, τα 384 ειναι πιτταρισμενα, ενω τα 512 οχι... Το ερωτημα ειναι ομως με τον ISP σου θα κανεις αναβαθμιση σε 512? Αν ναι θα την πληρωσεις?
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by Einherjar » Fri May 13, 2005 1:39 am

τώρα κατάλαβα τι εννοείς. ξεκινώντας από τα βασικά, δεν θα πληρώσω τίποτα πέρα από τα προσυμφωνηθέντα.
τώρα για το αν θα αναβαθμιστεί το ένα ή και τα 2 θα σε ενημερώσω σε 5 εργάσιμες ;)
Ganther
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Post by Ganther » Fri May 13, 2005 1:42 am

Einherjar wrote:τώρα κατάλαβα τι εννοείς. ξεκινώντας από τα βασικά, δεν θα πληρώσω τίποτα πέρα από τα προσυμφωνηθέντα.
τώρα για το αν θα αναβαθμιστεί το ένα ή και τα 2 θα σε ενημερώσω σε 5 εργάσιμες ;)
Οκ. παντως να ξερεις οτι επειδη εχω εμπειρια, το 512 ειναι τελειως αλλο πραγμα με το 384 (αναφερομενος στη γραμμη τωρα ΔΣΛΑΜ) περνας απο αλλο καναλι ως 512, και ειναι πολυ πιο "αδειο" :-D
αξιζει να κανεις εστω και 1 μηνα και την συνδεση σου (χολ) σε 512 να το δεις... :cool: :cool: :cool: [/i]
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by Einherjar » Wed May 18, 2005 2:36 pm

λοιπόν η μοντιά έγινε σήμερα. Στις πληροφορίες από το router βλέπω ότι η γραμμή είναι 512/128. έβαλα να κατεβάσω τη java για να δω τι ταχύτητα πιάνει και κειμενόταν στο διάστημα [45,50]kbps
Επίσης το VoIP παίζει jet
Post Reply

Return to “Δίκτυα υπολογιστών - Internet”