ΠηγήΤου Βασίλη Ανδρέου
Μπορεί να έχουμε πλέον συνειδητοποιήσει ότι έχουμε ουσιαστικά χρεοκοπήσει οικονομικά ως κράτος, το τραγικό όμως είναι ότι δεν κατανοούμε τι σημαίνει το γεγονός ότι έχουμε χρεοκοπήσει και κοινωνικά και μάλιστα προ πολλού. Ακόμη και σε αυτή την ιστορική ευκαιρία -γιατί περί ευκαιρίας πρόκειται- στόχο αποτελεί η μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ και όχι η αντιμετώπιση της παθογένειας που μας έφερε ως εδώ. Δυστυχώς, έτσι νομίζουμε ότι θα διορθωθούν τα κακώς κείμενα των τελευταίων 30 ετών. Για την «ταμπακιέρα» ούτε λόγος...
Μάλιστα, φτάσαμε στο σημείο να πανηγυρίζουμε γιατί αποφύγαμε την στάση πληρωμών. Το ερώτημα βέβαια είναι... «Ποιος πληρώνει»; Γιατί μπορεί «λεφτά να υπάρχουν», αλλά είναι σε βιβλιάρια με λατινικούς χαρακτήρες. Οι έχοντες και κατέχοντες πριν πεινάσουν...
Το άλλο ερώτημα είναι «ποιός φταίει»; Προφανώς κάτι ή κάποιος φταίει για την κατάντια μας, αλλά η έρευνα διεξάγεται σε ασφαλή απόσταση από την δική μας σκιά. Εμείς άλλωστε, είμαστε απόγονοι του Σωκράτη και του Πλάτωνα και είχαμε και έναν χρυσό αιώνα, αυτόν του Περικλή. Το ανάθεμα στην Μέρκελ, στις τράπεζες που μας έδιναν δάνεια με το... ζόρι και στους Ευρωπαίους που μας έδιναν κατ’ επανάληψη πακέτα χρηματοδότησης και έτσι μας έμαθαν να ζούμε με 3 αυτοκίνητα αλλά χωρίς δρόμους, αυθαίρετο εξοχικό με παράνομο ρεύμα, σκάφος χωρίς μαρίνες και να περνάμε χριστουγεννιάτικες στιγμές περισυλογής στα chalet της Γαλλίας.
Ευτυχώς όμως για το μέλλον αυτής της χώρας, που η νέα γενιά είναι πάντα στις επάλξεις γράφοντας την δική της ιστορία με καταλήψεις κάθε χρόνο, με τελευταίο αίτημα «καλύτερες τυρόπιτες». Όσο για την γενιά των 700 ευρώ, που εσχάτως μετονομάστηκε ως των 593, αψηφώντας το κρύο του χειμώνα, έριξε πάνω της ένα απλό Burberry κασκόλ (μάρτυς μου το βίντεο), βγήκε στους δρόμους το 2008 για να διεκδικήσει λέει ένα καλύτερο «αύριο» με αφορμή την δολοφονία του άτυχου Αλέξη. Μάλλον ξέχασε να συνειδητοποιήσει ότι ουσιαστικά διαδηλώνει εναντίον των πατεράδων της που με την σειρά τους ξέχασαν να κάνουν φορολογική δήλωση ή θέλουν φακελάκι ή δεν κόβουν αποδείξεις και δεν πληρώνουν ΦΠΑ ή λαμβάνουν επίδομα προθέρμανσης αυτοκινήτου ή ζητούν από τον κ. Πάγκαλο, μετά το... κοινό τους φαγοπότι, να βάλει την κόρη τους στο δημόσιο για να μπορεί το κορίτσι να μεγαλώσει με την δέουσα άνεση χρόνου τα παιδιά της. Καλό θα ήταν η επανάστασή τους να ξεκινήσει από το ίδιο τους το σπίτι...
Αλλά τί λέμε τώρα... Οι Έλληνες δεν κάνουν τέτοια παραπτώματα. Φαίνεται ξεκάθαρα και από την κατάσταση στις φυλακές. Μόνο αλλοδαπούς συναντάς εκεί. Άρα...
Άρα οι Φιλανδοί ανήκουν στην κατηγορία «πας μη Έλλην βάρβαρος» που στερούνται πολιτισμού και σέρνουν στα δικαστήρια πρωην πρωθυπουργό τους για υπόθεση 30.000 ευρώ. Αν τους εξηγούσαμε πως να κάνουν περαίωση δεν θα χρειαζόταν να πέσουν τόσο χαμηλά...
Τελικά, ίσως μόνο μια επίσημη χρεοκοπία να βοηθούσε αυτή την κοινωνία να προσδόσει τον πραγματικό ορισμό στην λέξη «κλέβω» και να μην δέχεται ως πράξη δημοκρατίας την τήρηση κομματικής γραμμής των κατά τα άλλα νόμιμα εκλεγμένων βουλευτών από τα ΜΜΕ. Γιατί τότε όλοι μας θα βγούμε στους δρόμους για τους σωστούς λόγους, χωρίς να χρειαζόμαστε υπόδειξη γι’ αυτό από το κάθε ΠΑΜΕ. Ίσως έτσι αποκτήσουμε εκ νέου το δικαίωμα να επικαλούμαστε την ιστορία μας και τελειώσει αυτό το κακόγουστο ελληνικό αστείο... Μέχρι τότε...
* Ο κ. Βασίλης Ανδρέου είναι Επενδυτικός Σύμβουλος στη Fortius Finance
"Δυστυχώς κύριοι επτωχεύσαμεν... προ πολλού"
"Δυστυχώς κύριοι επτωχεύσαμεν... προ πολλού"
*EDIT: Link fixed*
Last edited by MpoMp on Thu Dec 23, 2010 3:13 am, edited 1 time in total.
“Any fool can make something complicated. It takes a genius to make it simple.”
MpoMp @ Discord
- Ισοβίτης
- Venus Former Team Member
Re: "Δυστυχώς κύριοι επτωχεύσαμεν... προ πολλού"
Πολλά ++ για την ανάρτηση του άρθρου. Συμφωνώ σχεδόν απόλυτα. Έχει και εύστοχο χιούμορ ο Ανδρέου
.
Το παρήγορο είναι ότι τα ποσοστά αποχής από τις εκλογές φτάνουν πλέον το 70%. Αλλά είναι αργά.

Βασίλης Ανδρέου wrote:Το άλλο ερώτημα είναι «ποιός φταίει»;
Βασίλης Ανδρέου wrote:ζητούν από τον κ. Πάγκαλο, μετά το... κοινό τους φαγοπότι, να βάλει την κόρη τους στο δημόσιο
Και επειδή ο Έλληνας τα γουστάρει όλα αυτά, εξέλεγε με ποσοστά 50% τον άνθρωπο που νομιμοποίησε την καταλήστευση του δημόσιου χρήματος:Βασίλης Ανδρέου wrote:Τελικά, ίσως μόνο μια επίσημη χρεοκοπία να βοηθούσε αυτή την κοινωνία να προσδόσει τον πραγματικό ορισμό στην λέξη «κλέβω»
Η Βουλή είναι μικρογραφία της κοινωνίας. Όταν εμείς οι ίδιοι είμαστε λαμόγια (πλάγιοι διορισμοί, αυθαίρετα, ρουσφετάκια, τζόγος, ξύσιμο), αναρωτιέμαι γιατί περιμένουμε οι πολιτικοί (τους οποίους ΕΜΕΙΣ εκλέγουμε) να είναι τίμιοι... Δέχομαι ότι αυτά που "τρώει" ο πολιτικός είναι απείρως περισσότερα από αυτά που "έφαγε" ο άβουλος ψηφοφόρος. Δέχομαι επίσης ότι και οι εταίροι μας (Ευρωπαίοι / Αμερικάνοι) έβαλαν το χεράκι τους δίνοντας δάνεια με παράλογα επιτόκια και στηρίζοντας τους καλοθελητές γείτονές μας (μήπως όμως σε αυτό δεν έχει συμμετοχή και η χείριστη εξωτερική μας πολιτική;). Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης φέρει ο ψηφοφόρος που έβλεπε τον πρωθυπουργό του να είναι πέρα για πέρα ανήθικος, αλλά εξακολουθούσε να τον ψηφίζει με κλειστά μάτια.Ανδρέας Παπανδρέου είπε, δεν wrote:Είπαμε να κάνεις ένα δωράκι στον εαυτό σου, αλλά όχι και 500 εκατομμύρια.
Το παρήγορο είναι ότι τα ποσοστά αποχής από τις εκλογές φτάνουν πλέον το 70%. Αλλά είναι αργά.
- abujafar
- Mbyte level
- Academic status: Alumnus/a
Πολυ καλο αρθρο.Μπορεις να φτιαξεις μια το λινκ γιατι με βγαζει στην αρχικη σελιδα.
Κατα τη γνώμη μου οτι καλύτερο εχω διαβάσει απο τότε που "ενημερωθήκαμε" οτι η χώρα μας εισήλθε σε αυτή την κατάσταση!!!
Μπράβο στον συνάδελφο MpoMp για τη δημοσίευση του συγκεκριμένου άρθρου!!!
Μπράβο στον συνάδελφο MpoMp για τη δημοσίευση του συγκεκριμένου άρθρου!!!
- Zifnab
- Academic status: MSc
Πολλά ++ Συμφωνώ σχεδόν σε όλα!
- ultimate_aektzis
- Wow! Terabyte level
Μονο εμενα μου βγαζει ενα στυλακι "κοιταχτε οι υπολοιποι μλκ τι κανατε"?
Εμενα δεν μου αρεσε καθολου
Δεν ειναι ολος ο λαος και ο κοσμος ετσι!! Προφανως υπαρχουν νεο-πλουτη λαμογια που τα φαγανε τα τελευταια 20 χρονια με το πασοκ και τη ΝΔ ,βολευτικαν, πηραν βιλες και σπιταρονες τζιπαρες ,πλοια,εξωχικα αλλα επι της ουσιας παρεμειναν "απολιτιστοι" νεο ελληνες νεο καφροι.
ΟΜΩΣ αυτοι ειναι σχετικα λιγοι.Και ελεως δεν χρεωκοπει μια χωρα απο αυτους !Σημερα μιλαμε για μια παγκοσμια κριση του καπιταλισμου
που περασε στο Ελλλαδισταν και απλα το διελυσε !Προφανως φταιμε σαν κοσμος γιατι μαθαμε στην υπερβολη και στα δανεικα αλλα αυτο συμβαινει παγκοσμιος.
Υ.Γ Δεν μας φταινε τα παιδια που κανουν καταληψεις για δωρεαν παιδια!!Ξεφτιλα δηλαδη
Δεν ειναι ολος ο λαος και ο κοσμος ετσι!! Προφανως υπαρχουν νεο-πλουτη λαμογια που τα φαγανε τα τελευταια 20 χρονια με το πασοκ και τη ΝΔ ,βολευτικαν, πηραν βιλες και σπιταρονες τζιπαρες ,πλοια,εξωχικα αλλα επι της ουσιας παρεμειναν "απολιτιστοι" νεο ελληνες νεο καφροι.
ΟΜΩΣ αυτοι ειναι σχετικα λιγοι.Και ελεως δεν χρεωκοπει μια χωρα απο αυτους !Σημερα μιλαμε για μια παγκοσμια κριση του καπιταλισμου
που περασε στο Ελλλαδισταν και απλα το διελυσε !Προφανως φταιμε σαν κοσμος γιατι μαθαμε στην υπερβολη και στα δανεικα αλλα αυτο συμβαινει παγκοσμιος.
Υ.Γ Δεν μας φταινε τα παιδια που κανουν καταληψεις για δωρεαν παιδια!!Ξεφτιλα δηλαδη
- ja_the_invincible
- Wow! Terabyte level
- Academic status: N>4
τι μαλ***κιες μωρέ είναι αυτές?και τρέξατε όλοι να βάλετε και ++.δεν ξέρω για σας εγώ ούτε τρία αυτοκίνητα έχω , ούτε διακοπές εκτός ελλάδας κάνω ούτε τίποτα..σαν να ζούμε σε άλλη χώρα κάποιοι μου φαίνεται....
ultimate και εμένα έτσι μου φάνηκε.έχω κουραστεί να βλέπω κατηγορίες εναντίον μιας ολόκληρης κοινωνίας για την κατάντια που προκάλεσε μία ελάχιστη μειοψηφία.έχω κουραστεί να μου μιλάνε για πρόοδο ενός κράτους που ξεκίνησε με υπέρογκο χρέος και μέσα σε 2 αιώνες έχει περάσει από 6 πολέμους..έχω βαρεθεί να μου μιλάνε για ξένα πρότυπα τύποι που στατιστικά ενώ εκθειάζουν τις συμπεριφορές των "ανώτερων βορειοευρωπαίων" όταν γυρνάνε στην χώρα τους δρουν με τα χειρότερα χαρακτηριστικά του νεοέλληνα.και προσωπικά μιας και αναφέρθηκε η φινλανδία , με αφήνει παγερά αδιάφορο να μοιάσω σε μια χώρα με τέτοιο ποσοστό αυτοκτονιών από κατάθλιψη..και ας έχουν το τελειότερο σύστημα εκπαίδευσης.
ultimate και εμένα έτσι μου φάνηκε.έχω κουραστεί να βλέπω κατηγορίες εναντίον μιας ολόκληρης κοινωνίας για την κατάντια που προκάλεσε μία ελάχιστη μειοψηφία.έχω κουραστεί να μου μιλάνε για πρόοδο ενός κράτους που ξεκίνησε με υπέρογκο χρέος και μέσα σε 2 αιώνες έχει περάσει από 6 πολέμους..έχω βαρεθεί να μου μιλάνε για ξένα πρότυπα τύποι που στατιστικά ενώ εκθειάζουν τις συμπεριφορές των "ανώτερων βορειοευρωπαίων" όταν γυρνάνε στην χώρα τους δρουν με τα χειρότερα χαρακτηριστικά του νεοέλληνα.και προσωπικά μιας και αναφέρθηκε η φινλανδία , με αφήνει παγερά αδιάφορο να μοιάσω σε μια χώρα με τέτοιο ποσοστό αυτοκτονιών από κατάθλιψη..και ας έχουν το τελειότερο σύστημα εκπαίδευσης.
f**k robin and batman i'm robbin with a bat man
- vasilaros69
- Gbyte level
Απο τη μια σε μερικα σημεια ισως και να εχει δικιο στο οτι οι πολιτες δεν ειναι τοσο ενεργοι οσο θα επρεπε να ειναι και στις περιπτωσεις που οντως ειναι ενεργοι να μην πανε σαν τα βοδια με συνδικατα και αλλες ομαδες την ωρα που οι αρχισυνδικαλιστες κανουν συμφωνιες κατω απο το τραπεζι,εχουν 2 κ 3 δουλειες και μισθους εξωπραγματικους.
Ισως, να εχει δικιο και στο οτι εχουμε μαθει να συγχωρουμε σκανδαλα που γινονται εις βαρος ολων μας και δεν τους σερνουμε στα δικαστηρια οπως λεει κι εκεινος που ειναι το λιγοτερο βεβαια.
Αλλα εχω βαρεθει να μας βαζουν ολους στο ιδιο τσουβαλι οποτε τους συμφερει εκεινους.Οταν μιλαμε για ανεργια στην Ελλαδα,μιλαμε για αν-έργους και οχι για α-έργους.Γιατι μπορει να βγαινει η σαρα και η μαρα με τα burberry καθε μερα για καφε και να λεει οτι "χτυπηθηκε απο την ανεργια", σε ρεπορταζ του Σταρ και του καθε Σταρ την ωρα που δεν θελει να δουλεψει γιατι εχει ενα τρομακτικα μεγαλο χαρτζιλικι απο τον μπαμπα βιομηχανο.Και τοτε βλεπωντας αυτο το παραδειγμα, ολοι θα πουνε "καλοπερνανε οι ανεργοι στην Ελλαδα", "εχουν λεφτα κι ας μην εχουν δουλειες", να'σου και τα νεα μετρα μετα που πληττουν τους απλους πολιτες και οχι τους ψευτοανεργους.
Κατα τη γνωμη μου ατομα που γραφουν τετοιου ειδους αρθρα σ'αυτο το υφος μου δινουν να καταλαβω οτι οι ιδιοι ειναι απλα τα ατομα που κατηγορουν στα λεγομενα τους, αυτοι που εχουν τα τοσα αυτοκινητα και σπιτια, και απλα ειναι συνειδητοποιημενοι αλλα ντρεπονται να παραδεχτουν οτι ανηκουν σαυτη την κοινωνικη ταξη και ετσι βαζουν ολους εμας μαζι τους!!!!
Γι αυτο δεν μαρεσε και πολυ αυτο που διαβασα.
Ισως, να εχει δικιο και στο οτι εχουμε μαθει να συγχωρουμε σκανδαλα που γινονται εις βαρος ολων μας και δεν τους σερνουμε στα δικαστηρια οπως λεει κι εκεινος που ειναι το λιγοτερο βεβαια.
Αλλα εχω βαρεθει να μας βαζουν ολους στο ιδιο τσουβαλι οποτε τους συμφερει εκεινους.Οταν μιλαμε για ανεργια στην Ελλαδα,μιλαμε για αν-έργους και οχι για α-έργους.Γιατι μπορει να βγαινει η σαρα και η μαρα με τα burberry καθε μερα για καφε και να λεει οτι "χτυπηθηκε απο την ανεργια", σε ρεπορταζ του Σταρ και του καθε Σταρ την ωρα που δεν θελει να δουλεψει γιατι εχει ενα τρομακτικα μεγαλο χαρτζιλικι απο τον μπαμπα βιομηχανο.Και τοτε βλεπωντας αυτο το παραδειγμα, ολοι θα πουνε "καλοπερνανε οι ανεργοι στην Ελλαδα", "εχουν λεφτα κι ας μην εχουν δουλειες", να'σου και τα νεα μετρα μετα που πληττουν τους απλους πολιτες και οχι τους ψευτοανεργους.
Κατα τη γνωμη μου ατομα που γραφουν τετοιου ειδους αρθρα σ'αυτο το υφος μου δινουν να καταλαβω οτι οι ιδιοι ειναι απλα τα ατομα που κατηγορουν στα λεγομενα τους, αυτοι που εχουν τα τοσα αυτοκινητα και σπιτια, και απλα ειναι συνειδητοποιημενοι αλλα ντρεπονται να παραδεχτουν οτι ανηκουν σαυτη την κοινωνικη ταξη και ετσι βαζουν ολους εμας μαζι τους!!!!
Γι αυτο δεν μαρεσε και πολυ αυτο που διαβασα.
"Sometimes questions are more powerful than answers,..."
- PASCAL
- Wow! Terabyte level
Αφού όλοι μαζί τα φάγαμε γιατί πεινάμε χώρια;
- vasilaros69
- Gbyte level
PASCAL wrote:Αφού όλοι μαζί τα φάγαμε γιατί πεινάμε χώρια;

"Sometimes questions are more powerful than answers,..."
- marios
- Wow! Terabyte level
Άρα για όλα φταίει η μειοψηφία που με αθέμιτα μέσα έκανε περιουσίες και όλοι οι υπόλοιποι είμαστε οι καημένοι που μας έπιασαν κορόιδα;
Οι ευθύνες είναι όλων(χωρίς φυσικά να εξαιρώ τον εαυτό μου), όχι προφανώς ομοιόμορφα μοιρασμένες, αλλά κοινές.
Ο μέσος Έλληνας ψήφιζε με βάση το ρουσφέτι και την προσωπική του αποκατάσταση χωρίς να ασχολείται με το αν είναι ο άλλος ικανός να κυβερνήσει, ο μέσος Έλληνας δεν ζητούσε και δεν έκοβε όποτε μπορούσε απόδειξη, δεν ήταν η μειοψηφία που τα έκανε αυτά.
Γι'αυτό και δεν έχει γίνει (ακόμα) της που...ς γιατί απλά υπάρχει ένα αίσθημα "ενοχής" από τον μέσο Έλληνα.
Όλο το νόημα του άρθρου για μένα είναι αυτό:
β) Στην Φινλανδία από κάποια μελέτη που είχα διαβάσει παλιότερα, ένας από τους βασικότερους λόγους(αν δεν κάνω λάθος ο πιο βασικός, αλλά δεν βρίσκω τώρα την μελέτη αυτή) της κατάθλιψης ήταν οι κλιματολογικές συνθήκες τον χειμώνα(στα βόρεια μέρη ~7 μήνες χειμώνα, πάρα πολλές μέρες χωρίς καθόλου ήλιου, πολύ χιόνι που δυσκολεύει ή και απαγορεύει κοινωνικές εξόδους κλπ), κάτι για το οποίο νομίζω δεν έχουμε φόβο
P.S.2:
Οι ευθύνες είναι όλων(χωρίς φυσικά να εξαιρώ τον εαυτό μου), όχι προφανώς ομοιόμορφα μοιρασμένες, αλλά κοινές.
Ο μέσος Έλληνας ψήφιζε με βάση το ρουσφέτι και την προσωπική του αποκατάσταση χωρίς να ασχολείται με το αν είναι ο άλλος ικανός να κυβερνήσει, ο μέσος Έλληνας δεν ζητούσε και δεν έκοβε όποτε μπορούσε απόδειξη, δεν ήταν η μειοψηφία που τα έκανε αυτά.
Γι'αυτό και δεν έχει γίνει (ακόμα) της που...ς γιατί απλά υπάρχει ένα αίσθημα "ενοχής" από τον μέσο Έλληνα.
Όλο το νόημα του άρθρου για μένα είναι αυτό:
P.S.1:Βασίλης Ανδρέου wrote:Μάλλον ξέχασε να συνειδητοποιήσει ότι ουσιαστικά διαδηλώνει εναντίον των πατεράδων της που με την σειρά τους ξέχασαν να κάνουν φορολογική δήλωση ή θέλουν φακελάκι ή δεν κόβουν αποδείξεις και δεν πληρώνουν ΦΠΑ ή λαμβάνουν επίδομα προθέρμανσης αυτοκινήτου ή ζητούν από τον κ. Πάγκαλο, μετά το... κοινό τους φαγοπότι, να βάλει την κόρη τους στο δημόσιο για να μπορεί το κορίτσι να μεγαλώσει με την δέουσα άνεση χρόνου τα παιδιά της. Καλό θα ήταν η επανάστασή τους να ξεκινήσει από το ίδιο τους το σπίτι...
α) Γιατί το να πάρεις τα θετικά από μια χώρα αναγκαστικά να συνεπάγεται να πάρεις και τα αρνητικά της; Ή αν έχει πιο σωστή εφαρμογή των νόμων και καλύτερο σύστημα παιδείας αυτόματα παθαίνει κάποιος κατάθλιψη;ja_the_invincible wrote:προσωπικά μιας και αναφέρθηκε η φινλανδία , με αφήνει παγερά αδιάφορο να μοιάσω σε μια χώρα με τέτοιο ποσοστό αυτοκτονιών από κατάθλιψη..και ας έχουν το τελειότερο σύστημα εκπαίδευσης.
β) Στην Φινλανδία από κάποια μελέτη που είχα διαβάσει παλιότερα, ένας από τους βασικότερους λόγους(αν δεν κάνω λάθος ο πιο βασικός, αλλά δεν βρίσκω τώρα την μελέτη αυτή) της κατάθλιψης ήταν οι κλιματολογικές συνθήκες τον χειμώνα(στα βόρεια μέρη ~7 μήνες χειμώνα, πάρα πολλές μέρες χωρίς καθόλου ήλιου, πολύ χιόνι που δυσκολεύει ή και απαγορεύει κοινωνικές εξόδους κλπ), κάτι για το οποίο νομίζω δεν έχουμε φόβο

P.S.2:
"Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά κάποια ζώα είναι πιο ίσα από τα άλλα"PASCAL wrote:Αφού όλοι μαζί τα φάγαμε γιατί πεινάμε χώρια;

Μην κλαις επειδή τελείωσε. Χαμογέλα επειδή συνέβη- G.G.M.
Η μεγαλύτερη ευτυχία είναι να ξέρεις την πηγή της δυστυχίας-F.D.
Η μουσική εκφράζει αυτά που δεν μπορούν να ειπωθούν και που είναι αδύνατο να μείνουν στη σιωπή-V.H.
Πίστη στην πρόοδο, δεν σημαίνει και πίστη στο ότι έχει συμβεί κάποια πρόοδος-F.K.
Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος-F.N
Η μεγαλύτερη ευτυχία είναι να ξέρεις την πηγή της δυστυχίας-F.D.
Η μουσική εκφράζει αυτά που δεν μπορούν να ειπωθούν και που είναι αδύνατο να μείνουν στη σιωπή-V.H.
Πίστη στην πρόοδο, δεν σημαίνει και πίστη στο ότι έχει συμβεί κάποια πρόοδος-F.K.
Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος-F.N
- ja_the_invincible
- Wow! Terabyte level
δεν ντρεπόμαστε λίγο λέω γω?ναι από αυτά πτώχευσε η χώρα..+ οκ δεκτό για τους δημόσιους υπαλλήλους ότι κάποιοι βάλαν μέσα , παίρνουν φακελάκια κλπ.ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΟΜΩΣ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ..υπάρχουν και άνθρωποι που δεν βολεύτηκαν από κανένα.όχι ότι φυσικά τα φακελάκια θα στείλουν το δημόσιο χρέος στα 300+ δισ ευρώ..όποιος το πιστεύει αυτό σκέφτεται σαν 10χρονος.marios wrote: Όλο το νόημα του άρθρου για μένα είναι αυτό:Βασίλης Ανδρέου wrote:Μάλλον ξέχασε να συνειδητοποιήσει ότι ουσιαστικά διαδηλώνει εναντίον των πατεράδων της που με την σειρά τους ξέχασαν να κάνουν φορολογική δήλωση ή θέλουν φακελάκι ή δεν κόβουν αποδείξεις και δεν πληρώνουν ΦΠΑ ή λαμβάνουν επίδομα προθέρμανσης αυτοκινήτου ή ζητούν από τον κ. Πάγκαλο, μετά το... κοινό τους φαγοπότι, να βάλει την κόρη τους στο δημόσιο για να μπορεί το κορίτσι να μεγαλώσει με την δέουσα άνεση χρόνου τα παιδιά της. Καλό θα ήταν η επανάστασή τους να ξεκινήσει από το ίδιο τους το σπίτι...
αυτό που έχω να προσθέσω είναι ότι αφού έχουμε τόσο διεφθαρμένη κοινωνία γιατί το χρέος των ιδιωτών και των επιχειρήσεων είναι τόσο μικρό?έχετε υπόψιν ότι το ιδιωτικό χρέος των Ελλήνων είναι από τα μικρότερα στην ευρώπη?θα φορτώσουμε την κακοδιαχείριση μιας διεφθαρμένης εξουσίας στην πλάτη ενός λαού?
Έπειτα , έστω ότι είμαστε τόσο μαζόχες που βγάζουμε τα ίδια λαμόγια επί 10ετίες..ε ρε παιδιά η πολιτική αμορφωσιά είναι παγκόσμιο φαινόμενο..εδώ στην αμερική θεωρούν τον ομπάμα κομμουνιστή..
πολλά ++ στον βασίλαρο και στον πασκάλ.
ja_the_invincible wrote:τι μαλ***κιες μωρέ είναι αυτές?και τρέξατε όλοι να βάλετε και ++.δεν ξέρω για σας εγώ ούτε τρία αυτοκίνητα έχω , ούτε διακοπές εκτός ελλάδας κάνω ούτε τίποτα..σαν να ζούμε σε άλλη χώρα κάποιοι μου φαίνεται....
εγω αντι για το αρθρο θα βαλω εδω περα τα ++
- Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
Δεν ξέρω τίποτα για το ποιόν του συγγραφέα του κειμένου, αλλά ξέρω ότι το άρθρο όταν το βρήκα και το διάβασα, το έβαλα εδώ για να συζητήσουμε και χαίρομαι που το πέτυχα. Αλλά μην ξεφεύγετε πάλι με υπερβολές. Εδώ συζητάμε, δεν προσπαθούμε να επιβάλλουμε τη γνώμη μας (έστω έμμεσα). Ή κάνω λάθος?
Επιμένετε και λέτε ότι δεν φταίει ο λαός.
Ξέρω ότι έχουμε κάποιου είδους ολιγαρχία στην Ελλάδα, αλλά ξέρω και ότι υπάρχουν εκλογές για να επηρεάσουν τη σύσταση της ολιγαρχίας.
ΟΚ, όντως είναι μια μειοψηφία (όσες χιλιάδες κι αν είναι αυτοί) οι βολεμένοι.
ΟΚ, οι υπόλοιποι ζουν σε άλλη πραγματικότητα, μια δύσκολη ζωή, ακόμα και μια ακραία βιοπάλη.
ΟΚ, υπάρχουν πολιτικά ευσυνείδητα άτομα.
ΟΚ, την κατάντια την προκάλεσαν μετρημένα άτομα στην Ελλάδα.
ΟΚ, έχουμε περάσει πολλά δεινά ως χώρα τους τελευταίους αιώνες και δικαιολογείται εν μέρει η κατάντια αυτή.
ΟΚ, δεν τα "φάγαμε μαζί".
ΟΚ, στο κείμενο ίσως διατυπώνονται υπερβολικά γενικευμένες δηλώσεις.
Αλλά εγώ συμφωνώ με τον marios.
ΝΑΙ, εμείς φταίμε γιατί υποτίθεται ότι έχουμε δημοκρατία.
ΝΑΙ, εμείς φταίμε γιατί τα πρόβατα αν ξυπνήσουν ΜΠΟΡΟΥΝ να ποδοπατήσουν τον τσοπάνη και να ξεφύγουν από το λύκο.
ΝΑΙ, εμείς φταίμε γιατί (όντως!) είμαστε μαζόχες, ψηφίζουμε τα ίδια λαμόγια.
ΝΑΙ, εμείς φταίμε γιατί κύριος μπορεί να λες ως δικαιολογία ότι μόνο τα δύο μεγάλα κόμματα μπορούν να κυβερνήσουν την χώρα και να μη καταρρεύσει αλλά αφού έχει έτσι κύριος, ξεκίνα το δικό σου κόμμα.
ΝΑΙ, εμείς φταίμε γιατί θεωρούμε το παραπάνω αδύνατο και η πιο βολική απάντηση που δίνουμε μετά είναι "ε ρε μια χούντα που μας χρειάζεται".
ΝΑΙ, εμείς φταίμε γιατί ακόμα και ο "μέσος" πολίτης και εργαζόμενος που δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα, συχνά ισχύει ότι ψηφίζει συγκεκριμένα άτομα γιατί έχει και συγκεκριμένες σχέσεις μαζί τους.
ΝΑΙ, υπάρχουν τέτοιοι και είναι ανάμεσά μας! Αν δεν είναι οι γονείς και συγγενείς μας, είναι οι γονείς και συγγενείς των φίλων και των συμφοιτητών μας!
Ας σκεφτούμε λίγο καλές λύσεις για το πολιτικό μας πρόβλημα ως χώρα, και αφήστε τη διαμάχη για το αν φταίει ο λαός ή οι κυβερνώντες. Στην τελική, όλους τους παίρνει το κουβάρι. Και φυσικά εκείνους που δε φταίνε σε τίποτα.
Διαφωνώ εδώ.ja_the_invincible wrote: αυτό που έχω να προσθέσω είναι ότι αφού έχουμε τόσο διεφθαρμένη κοινωνία γιατί το χρέος των ιδιωτών και των επιχειρήσεων είναι τόσο μικρό?έχετε υπόψιν ότι το ιδιωτικό χρέος των Ελλήνων είναι από τα μικρότερα στην ευρώπη?θα φορτώσουμε την κακοδιαχείριση μιας διεφθαρμένης εξουσίας στην πλάτη ενός λαού?
Επιμένετε και λέτε ότι δεν φταίει ο λαός.
Ξέρω ότι έχουμε κάποιου είδους ολιγαρχία στην Ελλάδα, αλλά ξέρω και ότι υπάρχουν εκλογές για να επηρεάσουν τη σύσταση της ολιγαρχίας.
ΟΚ, όντως είναι μια μειοψηφία (όσες χιλιάδες κι αν είναι αυτοί) οι βολεμένοι.
ΟΚ, οι υπόλοιποι ζουν σε άλλη πραγματικότητα, μια δύσκολη ζωή, ακόμα και μια ακραία βιοπάλη.
ΟΚ, υπάρχουν πολιτικά ευσυνείδητα άτομα.
ΟΚ, την κατάντια την προκάλεσαν μετρημένα άτομα στην Ελλάδα.
ΟΚ, έχουμε περάσει πολλά δεινά ως χώρα τους τελευταίους αιώνες και δικαιολογείται εν μέρει η κατάντια αυτή.
ΟΚ, δεν τα "φάγαμε μαζί".
ΟΚ, στο κείμενο ίσως διατυπώνονται υπερβολικά γενικευμένες δηλώσεις.
Αλλά εγώ συμφωνώ με τον marios.
ΝΑΙ, εμείς φταίμε γιατί υποτίθεται ότι έχουμε δημοκρατία.
ΝΑΙ, εμείς φταίμε γιατί τα πρόβατα αν ξυπνήσουν ΜΠΟΡΟΥΝ να ποδοπατήσουν τον τσοπάνη και να ξεφύγουν από το λύκο.
ΝΑΙ, εμείς φταίμε γιατί (όντως!) είμαστε μαζόχες, ψηφίζουμε τα ίδια λαμόγια.
ΝΑΙ, εμείς φταίμε γιατί κύριος μπορεί να λες ως δικαιολογία ότι μόνο τα δύο μεγάλα κόμματα μπορούν να κυβερνήσουν την χώρα και να μη καταρρεύσει αλλά αφού έχει έτσι κύριος, ξεκίνα το δικό σου κόμμα.
ΝΑΙ, εμείς φταίμε γιατί θεωρούμε το παραπάνω αδύνατο και η πιο βολική απάντηση που δίνουμε μετά είναι "ε ρε μια χούντα που μας χρειάζεται".
ΝΑΙ, εμείς φταίμε γιατί ακόμα και ο "μέσος" πολίτης και εργαζόμενος που δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα, συχνά ισχύει ότι ψηφίζει συγκεκριμένα άτομα γιατί έχει και συγκεκριμένες σχέσεις μαζί τους.
ΝΑΙ, υπάρχουν τέτοιοι και είναι ανάμεσά μας! Αν δεν είναι οι γονείς και συγγενείς μας, είναι οι γονείς και συγγενείς των φίλων και των συμφοιτητών μας!
Ας σκεφτούμε λίγο καλές λύσεις για το πολιτικό μας πρόβλημα ως χώρα, και αφήστε τη διαμάχη για το αν φταίει ο λαός ή οι κυβερνώντες. Στην τελική, όλους τους παίρνει το κουβάρι. Και φυσικά εκείνους που δε φταίνε σε τίποτα.
MpoMp @ Discord
αμα δεν βρεις Πρωτα Ακριβως ποιος φταιει ειναι παραλογο να ψαχνεις να βρεις τροπο να διορθωσεις οτιδηποτε.
εξηγησε μου πως θελεις να κουβεντιασουμε για τη λυση του προβληματος αποφευγοντας να κουβεντιασουμε για το προβλημα
εξηγησε μου πως θελεις να κουβεντιασουμε για τη λυση του προβληματος αποφευγοντας να κουβεντιασουμε για το προβλημα

- Ισοβίτης
Σωστή παρατήρηση. Η πλειονότητα των χρημάτων δεν φαγώθηκαν. Επέστρεψαν από εκεί που ήρθαν. Τι εννοώ; Σκεφτείτε πού πάει το μεγαλύτερο ποσοστού του ΑΕΠ: Στους πολεμικούς εξοπλισμούς! Ποιος μας προμηθεύει όπλα; Οι εταίροι μας! Τα "πολλά" χρήματα στην πραγματικότητα έχουν κάνει κύκλο!ja_the_invincible wrote:δεν ντρεπόμαστε λίγο λέω γω?ναι από αυτά πτώχευσε η χώρα..+ οκ δεκτό για τους δημόσιους υπαλλήλους ότι κάποιοι βάλαν μέσα , παίρνουν φακελάκια κλπ.ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΟΜΩΣ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ..υπάρχουν και άνθρωποι που δεν βολεύτηκαν από κανένα.όχι ότι φυσικά τα φακελάκια θα στείλουν το δημόσιο χρέος στα 300+ δισ ευρώ..όποιος το πιστεύει αυτό σκέφτεται σαν 10χρονος.
Αυτό όμως μάς απαλλάσσει από τις ευθύνες μας; Νομίζω πως όχι... Στην τελική, όταν έχεις ανίκανους πολιτικούς 40 ολόκληρα χρόνια, τότε και η εξωτερική σου πολιτική θα είναι ανίκανη να επιβάλλει τα εθνικά συμφέροντα. Όταν η εξωτερική πολιτική είναι ανίκανη, τότε οι εξοπλιστικές δαπάνες θα είναι παράλογες και η χώρα θα κάνει σημαντικές υποχωρήσεις.
Άρα, όσοι ψηφίζουν ΦΤΑΙΝΕ.
Αλλά πριν βιαστεί κάποιος να "θιχτεί", ας κοιτάξει λίγο την νεότερη ελληνική ιστορία. Ναι, εσείς κι εγώ δεν τα φάγαμε διότι δεν είχαμε γεννηθεί. Το μεγάλο φαγοπότι έγινε στα 80s (η αρχή του τέλους κατ' εμέ).
Ιδού το πώς γράφτηκε η ιστορία:
- 1981: Ο ελληνικός λαός εκλέγει με ποσοστό 48% τον Α. Παπανδρέου, ιδρυτή του πρώτου μεγάλου πολυσυλλεκτικού κόμματος (aka "μπείτε όλοι, αρκεί να πάρουμε τις εκλογές"). Τα κονδύλια αρχίζουν να ρέουν (παρά τα προεκλογικά αντι-ΕΟΚ-ικά και αντι-ΝΑΤΟ-ικά συνθήματα), ο πληθωρισμός αυξάνεται, η ανεργία επίσης. Ενώ μέχρι το 1980 η Ελλάδα είχε μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης, μετά αυτοί αρχίζουν να πέφτουν κατακόρυφα!!! Γιατί;
- 1983: Η δραχμή υποτιμάται.
- 1985: Η δραχμή ξαναϋποτιμάται.
- 1988: Ο ελληνικός λαός βλέπει ότι οι κυβερνώντες που εξέλεξε είναι κλέφτες (σκάνδαλο Κοσκωτά).
- 1993: Ο ελληνικός λαός ξαναψηφίζει τους ίδιους κλέφτες με ποσοστό 47%!!!
- 1999: Ο ελληνικός λαός τζογάρει με τις ευλογίες της κυβέρνησης.
Τα υπόλοιπα φαντάζομαι τα θυμάστε. Κάθε χρόνος και σκάνδαλο. Κι όμως, οι βουλευτικές καρέκλες σταθερές.
Συμπέρασμα: Είτε ο Ελληνικός λαός είναι ηλίθιος, είτε έχει (μικρά / μεγάλα) συμφέροντα. Θα ευχόμουν να ισχύει το πρώτο.
Όταν λέω "συμφέροντα" δεν εννοώ απαραιτήτως Mercedes και κότερα. Τα "συμφέροντα" περιλαμβάνουν διορισμούς στο δημόσιο, διορισμούς σε επιτροπές (aka έναν νέο τρόπο να μοιράζονται τα λεφτά οι ημέτεροι...), πάσης φύσεως δωράκια, αναξιοκρατία, αεργία, ακόμα και ξύσιμο εν ώρα εργασίας. Παράλληλα, έχουμε όργια του φασιστικού συνδικαλισμού και της άρρωστης μεταπολιτευτικής αριστεράς.
Ε, αν όλα αυτά δεν προδιαγράφουν κρίση και χρεωκοπία, δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι προδιαγράφουν κάτι άλλο...
- ja_the_invincible
- Wow! Terabyte level
εδώ θα βάλω ένα μεγάλο ++ .Αντικειμενικά έτσι έγιναν τα πράγματα και έτσι εξανεμίστηκε το δημόσιο χρήμα , με το περιβόητο "Τσοβολα δωστα όλα".Έτσι έγιναν καπνός εκατομμύρια επιχορηγήσεων.Αλλά , μετά κάνεις ένα μεγάλο λάθος.Μπορείς να κατηγορήσεις το απλό κόσμο με τα μικρο/συμφέροντα για το ελάχιστο δημόσιο χρήμα που καταχράστηκε?Μην ξεχνάτε παιδιά ότι η χώρα μας τυχαίνει στατιστικά κάθε 50 χρόνια να μπαίνει σε πόλεμο.Οι γονείς μας και πιο πίσω μεγαλώσανε με τεράστιες στερήσεις..Δεν μπορείς να κατηγορήσεις το κόσμο που επιδίωξε το βόλεμα..Δεν φταίει αυτός όταν έχει ζήσει τόσο άσχημα.Κατηγορείς τον πολιτικό που βασιζόμενος στην πείνα που υπήρχε μοίρασε ποσά που ΔΕΝ υπήρχαν για να διατηρήσει την φιλολαική του εικόνα.Ισοβίτης wrote: Αλλά πριν βιαστεί κάποιος να "θιχτεί", ας κοιτάξει λίγο την νεότερη ελληνική ιστορία. Ναι, εσείς κι εγώ δεν τα φάγαμε διότι δεν είχαμε γεννηθεί. Το μεγάλο φαγοπότι έγινε στα 80s (η αρχή του τέλους κατ' εμέ).
Ιδού το πώς γράφτηκε η ιστορία:
- 1981: Ο ελληνικός λαός εκλέγει με ποσοστό 48% τον Α. Παπανδρέου, ιδρυτή του πρώτου μεγάλου πολυσυλλεκτικού κόμματος (aka "μπείτε όλοι, αρκεί να πάρουμε τις εκλογές"). Τα κονδύλια αρχίζουν να ρέουν (παρά τα προεκλογικά αντι-ΕΟΚ-ικά και αντι-ΝΑΤΟ-ικά συνθήματα), ο πληθωρισμός αυξάνεται, η ανεργία επίσης. Ενώ μέχρι το 1980 η Ελλάδα είχε μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης, μετά αυτοί αρχίζουν να πέφτουν κατακόρυφα!!! Γιατί;
- 1983: Η δραχμή υποτιμάται.
- 1985: Η δραχμή ξαναϋποτιμάται.
- 1988: Ο ελληνικός λαός βλέπει ότι οι κυβερνώντες που εξέλεξε είναι κλέφτες (σκάνδαλο Κοσκωτά).
- 1993: Ο ελληνικός λαός ξαναψηφίζει τους ίδιους κλέφτες με ποσοστό 47%!!!
- 1999: Ο ελληνικός λαός τζογάρει με τις ευλογίες της κυβέρνησης.
Τα υπόλοιπα φαντάζομαι τα θυμάστε. Κάθε χρόνος και σκάνδαλο. Κι όμως, οι βουλευτικές καρέκλες σταθερές.
Έπειτα στο θέμα των εξοπλισμών , μπορείς να μην δίνεις τόσα όταν έχεις τόσο άσχημη προιστορία με τους γείτονες σου?Όταν έχεις κάθε μέρα τόσες παραβιάσεις?Η ευρωπαίοι σύμμαχοί μας το ξέρετε ότι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΘΕΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ?Να τα βράσω τα δάνεια , δεν μας χαρίζουν λεφτά μας τα δανείζουν και με πολύ υψηλό επιτόκιο μάλιστα.Γιατί όμως δεν μπορούν να εγγυηθούν τα σύνορα μας στο αιγαίο?
- ultimate_aektzis
- Wow! Terabyte level
offtopic:Έπειτα στο θέμα των εξοπλισμών , μπορείς να μην δίνεις τόσα όταν έχεις τόσο άσχημη προιστορία με τους γείτονες σου?Όταν έχεις κάθε μέρα τόσες παραβιάσεις?Η ευρωπαίοι σύμμαχοί μας το ξέρετε ότι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΘΕΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ?Να τα βράσω τα δάνεια , δεν μας χαρίζουν λεφτά μας τα δανείζουν και με πολύ υψηλό επιτόκιο μάλιστα.Γιατί όμως δεν μπορούν να εγγυηθούν τα σύνορα μας στο αιγαίο?
Βασικα το προβλημα ειναι οτι οσο βολευε στο δημοσιο(αν ρωτησεις πασοκο για αυτο θα σου πει "καλα εκανε, μεχρι τοτε μπαινανε μονο δεξιοι στο δημοσιο") ενα αλλο κυβερνητικο thread εκλεινε την ελαχιστη βιομηχανια που ειχαμε στην Ελλαδα(πχ Izola).Κατηγορείς τον πολιτικό που βασιζόμενος στην πείνα που υπήρχε μοίρασε ποσά που ΔΕΝ υπήρχαν για να διατηρήσει την φιλολαική του εικόνα.
Τα πολλά λεφτά του ΑΕΠ πάνε στην κατανάλωση, οι Έλληνες πιο πολύ από όλους κατανάλωναν σχεδόν το σύνολο του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα τα πλεονάσματα των αναπτυγμένων χώρων. Η κατανάλωση σε επιπεδα πάνω απο 80% του ΑΕΠ εχει αμεση επίπτωση στο ισοζυγιο τρεχουσων συναλλαγών και φυσικά στις επενδύσεις αφου μειώνει την αποταμίευση. Ετσι εχουν μειωθει οι μισθοι ακριβώς για να μειωθει η κατανάλωση και για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Ενθαρρυντική η ανοδική πορεία των εξαγωγων...http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&c ... id=4609901Ισοβίτης wrote:Σωστή παρατήρηση. Η πλειονότητα των χρημάτων δεν φαγώθηκαν. Επέστρεψαν από εκεί που ήρθαν. Τι εννοώ; Σκεφτείτε πού πάει το μεγαλύτερο ποσοστού του ΑΕΠ: Στους πολεμικούς εξοπλισμούς! Ποιος μας προμηθεύει όπλα; Οι εταίροι μας! Τα "πολλά" χρήματα στην πραγματικότητα έχουν κάνει κύκλο!
που θα πάει θα το δουμε...
Ο κύριος που γράφει το αρθράκι απ ότι φαίνεται δεν ξεμυτίζει από την Κηφισιά όπου όλα τα παιδιά φοράνε burberry. Έχει πάει καμια βόλτα απ το Πέραμα να δει τι φοράνε εκεί? Έχει πάει στο Μενίδι να δει αν κάνουν κατάληψη τα παιδιά για τις τυρόπιτες?
Όχι μόνο μια μειοψηφία έφερε όλα αυτά τα δεινά στον τόπο αλλά θέλει να τη βγάλει λάδι τώρα κατηγορώντας εμάς ότι τα φάγαμε κι έτσι θα πρέπει να δεχτούμε τα μέτρα εξαθλίωσης για να βγάλει ακόμα περισσότερα.
Όχι μόνο μια μειοψηφία έφερε όλα αυτά τα δεινά στον τόπο αλλά θέλει να τη βγάλει λάδι τώρα κατηγορώντας εμάς ότι τα φάγαμε κι έτσι θα πρέπει να δεχτούμε τα μέτρα εξαθλίωσης για να βγάλει ακόμα περισσότερα.
Φταίνε και οι δύο πλευρές, έφταιξαν και οι δύο πλευρές. Ο καθένας έχει κάνει τα λάθη του, θεωρώ πως είναι πλέον ανούσιο και υποκριτικό να προσπαθούμε να επαναδιατυπώνουμε τα λάθη του καθενός.chriskin wrote:αμα δεν βρεις Πρωτα Ακριβως ποιος φταιει ειναι παραλογο να ψαχνεις να βρεις τροπο να διορθωσεις οτιδηποτε.
Δεν αποφεύγουμε τίποτα. Το ξέρουμε το πρόβλημα. Πολύ καλά. Δεν βλέπω να κουβεντιάζουμε καθόλου για τη λύση.chriskin wrote: εξηγησε μου πως θελεις να κουβεντιασουμε για τη λυση του προβληματος αποφευγοντας να κουβεντιασουμε για το προβλημα![]()
![]()
Ίσως αλλά το κάνω για χάρη έμφασης και όχι επίθεσης στους πάντες.chriskin wrote:επισης γενικευεις επικινδυνα, ειδικα στα "ναι" σου
MpoMp @ Discord