Link

capital.grΈτοιμο το νομοσχέδιο για την εξυγίανση του ΟΣΕ
Το μεγάλο «αγκάθι» του ΟΣΕ, τα συσσωρευμένα χρέη, αφαιρεί το νομοσχέδιο για την εξυγίανση του Οργανισμού.
Το νομοσχέδιο, τo οποίο είναι έτοιμο, προβλέπει την απαλοιφή του συνολικού χρέους του Οργανισμού προς το Δημόσιο, ενώ το τελευταίο θα τεθεί ως εγγυητής για τις οφειλές της ΔΕΚΟ προς τρίτους. Στην πράξη, το δημόσιο αναλαμβάνει χρέη άνω των 10 δισ. ευρώ, επιβαρύνοντας έτσι το δημόσιο χρέος.
Παράλληλα, το νομοσχέδιο για την εξυγίανση του ΟΣΕ προβλέπει την πώληση του 49% των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε ιδιώτη, τη διακοπή των ζημιογόνων γραμμών του ΟΣΕ, τον επανασχεδιασμό δρομολογίων αλλά και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού, της οποίας η αξία -βάσει αποτιμήσεων- ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ.
Το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ αναμενόταν να ανακοινωθεί έως το τέλος Ιουνίου, ωστόσο το υπουργείο Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων καθυστέρησε την ανακοίνωσή του καθώς περίμενε να λάβει το «πράσινο φως» από την Κομισιόν. Πλέον, η Ε.Ε. φέρεται να έχει δώσει την έγκρισή της στο σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ.
New York Times: Μια κατηγορία από μόνος του ο ΟΣΕ
Με μελανά χρώματα σκιαγραφούν τον ΟΣΕ οι New York Times, σχολιάζοντας δηκτικά πως πρόκειται για έναν υπερχρεωμένο οργανισμό όπου πολλοί οδηγοί παίρνουν παχυλές αμοιβές για να οδηγούν άδεια τρένα σε απαρχαιωμένα δίκτυα, ενώ το άρθρο θεωρεί κάπως αισιόδοξα τα σχέδια της κυβέρνησης να πουλήσει το 49% της εταιρείας.
Αναφέρεται πως οι κρατικές εγγυήσεις επέτρεψαν στον οργανισμό να δανείζεται δισεκατομμύρια, αν και τα οικονομικά της εταιρείας ήταν σε τόσο άσχημη κατάσταση ώστε τα ποσά που πλήρωνε σε τόκους ήταν τριπλάσια από τα έσοδά της.
Ο συντάκτης του άρθρου υπογραμμίζει πως μέχρι τώρα η κυβέρνηση χρησιμοποιούσε τον ΟΣΕ για να τονώσει την απασχόληση. «Ήταν ένα λογιστικό κόλπο, ένας τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση έκρυβε το χρέος της…αλλά μια εταιρεία με έσοδα 100 εκατ. ευρώ δε μπορεί πια να δανείζεται 1 δις,» αναφέρει ο πρώην επικεφαλής της εταιρείας Γιάννης Μουρμούρης.
Η εφημερίδα αναγνωρίζει πως όλοι οι σιδηρόδρομοι της Ευρώπης αντιμετωπίζουν προβλήματα καθώς χρησιμοποιούνται για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, αλλά υπογραμμίζει πως ο ΟΣΕ «είναι μια κατηγορία από μόνος του.»
Γίνεται λόγος για τους μισθούς που απολαμβάνουν οι υπάλληλοι της εταιρείας και τονίζεται πως αυτό το γεγονός μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα σχέδια της κυβέρνησης.
Φιλοξενούνται επίσης δηλώσεις του πρώην Υπουργού Μεταφορών Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος αποκαλύπτει γιατί δεν προσπάθησε να ιδιωτικοποιήσει την εταιρεία.
«Όταν ήμουν υπουργός, είπα πως δε θα ιδιωτικοποιούσα τον ΟΣΕ γιατί ήξερα πως δε θα μπορούσαν να βρω έναν επενδυτή τόσο χαζό ώστε να επενδύσει σε μια εταιρεία με τόσο μεγάλο χρέος,» είπε στην εφημερίδα.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_art ... 010_408856Ενα νέο όραμα για την Ελλάδα
Του Πασχου Mανδραβελη
Πληθαίνουν οι φωνές των «παραγωγικών» τάξεων (σ.σ.: στην Ελλάδα «παραγωγική τάξη» θεωρούμε τους μεταπράτες, τους εμπόρους, τους αργυραμοιβούς κ.λπ.) για ένα εθνικό σχέδιο στην οικονομία. Δεν διευκρινίζουν αν πρέπει να είναι πενταετές, όπως στην αλήστου μνήμης ΕΣΣΔ, αλλά δηλώνουν ότι χωρίς κάποιο κρατικά υπαγορευμένο όραμα για την οικονομία δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη.
Η αλήθεια είναι ότι η μόνη ανάπτυξη που γνώρισε η χώρα ήταν κρατικοδίαιτη και κρατικά ελεγχόμενη. Με τα θαλασσοδάνεια αμέτρητων «αναπτυξιακών» νόμων, με τις ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων για τις οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία και με χιλιάδες νομοθετήματα για τον ανταγωνισμό, οι Ελληνες επιχειρηματίες έγιναν κάτι σαν «free lancer δημόσιοι υπάλληλοι». Ηξεραν ότι βρέξει - χιονίσει, κάνουν - δεν κάνουν σωστές επιχειρηματικές επιλογές, κάποιο ΤΕΜΠΕ θα τους σώσει. Στο όνομα, φυσικά, της ανάπτυξης και της διατήρησης των θέσεων εργασίας.
Το θέμα όμως είναι ότι η ελληνική οικονομία δεν χρειάζεται ένα κρατικό όραμα για να σωθεί. Χρειάζεται πολλά και ιδιωτικά οράματα. Οποιος στις δεκαετίες ’60 - ’70 έλεγε ότι οι χίπις γύρω από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ θα πυροδοτούσαν την τρομακτική ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας θα εθεωρείτο τρελός. Τα παιδιά της Σίλικον Βάλεϊ δεν είχαν ένα υπαγορευμένο από την Ουάσιγκτον γκράντε όραμα για τη δημιουργία της πληροφορικής κοινωνίας. Είχαν μικρά οράματα να κάνουν καλούς υπολογιστές. Δεν τους καθοδηγούσε κάποιο σοβιετικού τύπου πλάνο, αλλά δεν υπήρχαν και εμπόδια στο να πετύχουν.
Στην Ελλάδα τα οράματα πεθαίνουν εν τη γενέσει τους. Ακόμη και τα πιο ταπεινά. Αν π.χ. κάποιο παιδί θέλει να γίνει φορτηγατζής, ο κ. Ρέππας προτείνει ένα χαράτσι 200.000 ευρώ. Αν θέλει να ανοίξει φαρμακείο στην πόλη του, η κ. Κατσέλη θα θέσει πληθυσμιακά κριτήρια και θα το στείλει στην Ανω Αγουλινίτσα για να μαραζώσει. Αν κάποιος έχει την ιδέα να ανοίξει ένα δισκάδικο που θα λειτουργεί τις ώρες που τα μεγα-καταστήματα είναι κλειστά, θα πεταχτούν οι περιβόητες «παραγωγικές» τάξεις να το κλείσουν, στο όνομα του... «θεμιτού ανταγωνισμού». Γενικώς, στην Ελλάδα θέλουμε το κράτος να έχει όραμα και δεν το επιτρέπουμε στους ιδιώτες. Ολα –ακόμη και αυτή η ρητορική περί νέου αναπτυξιακού προτύπου– συνηγορούν στην αναπαραγωγή του υπάρχοντος αντιπαραγωγικού μοντέλου.
Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται μόνο ένα όραμα· αυτό της ελευθερίας. Να αφήσουμε, επιτέλους, τα παιδιά να δουλέψουν και να προκόψουν. Είτε θέλουν να γίνουν φορτηγατζήδες, είτε ονειρεύονται να κερδίσουν στις επιχειρήσεις βιοτεχνολογίας. Φυσικά, δεν θα πετύχουν όλα. Κάποιες επιχειρήσεις τους θα αποτύχουν, αλλά και κάποιες άλλες θα γίνουν η ατμομηχανή ενός νέου αναπτυξιακού κύκλου. Αν, όμως, η Ελλάδα δεν απελευθερώσει τις αγορές και δεν απελευθερωθεί από τα σοβιετικής υφής ιδεολογήματα (π.χ. «τι κάνει το κράτος για την ανάπτυξη;»), τότε θα αποτύχουμε όλοι μας.
Ποιός ή ποιοί είναι αυτοί που θα καθορίσουν ότι ο κάθε διοικητής του κάθε ΟΤΕ αξίζει τέτοια ποσά; Σε καιρούς μάλιστα χρεοκοπίας. Αλλά και πάλι τι είναι δηλαδή ο διοικητής; Ο Θεός; Δεν έχουν απλά όλοι τα φοβερά προσόντα του γλοιώδη-υποτακτικού-διαπλεκόμενου-εργασιομανη(?) μάνατζερ. Διαφορετικά θα πήζαμε στους διοικητές. Και για να το θέσουμε και αλλιώς. Είναι πρόκληση σε αυτή τη χώρα το 20% να ζει στα όρια της φτώχειας, ο βασικός μισθός να είναι στα 500/700 ευρώ, να υπάρχει 20% ανεργία και ταυτόχρονα κάποιοι να έχουνε δεκαπλάσιο εισόδημα μόνο και μόνο επειδή είναι διοικητές.L30N wrote:Αν τον δικαιολογεί με το έργο που προσφέρει , γιατί οχι ; Το πλειοψηφικό πακέτο του ΟΤΕ κατέχει πλεον η Deutsche Telekom , το Δημόσιο δεν είναι παρα ένας απλός μέτοχος του με ότι αυτό συνεπάγεται . Θα μπορούσε να αμοίβεται και με 1.000.000 και να είναι απόλυτα φυσικό , αν το κεφάλαιο που διαθέτει στην εταιρεία ως διευθυντής της και ο αντίστοιχος χρόνος εργασίας του , αξίζει για τοσο .PASCAL wrote:Κι ο ετήσιος μισθός του διοικητή του ΟΤΕ παραμένει στα 400.000 ευρώ.
Λεφτά υπάρχουν!
Συζητήσεις προκάλεσε η δήλωση του Θεόδωρου Πάγκαλου πως "τα λεφτά τα φάγαμε όλοι μαζί" - οι πολιτικοί μαζί με τους πολίτες. Μέσα στο θόρυβο που προκάλεσε η δήλωση του κ. Πάγκαλου, πέρασε απαρατήρητο πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε σε αυτό που αναρωτιόντουσαν όλοι:
Το ερώτημα που έθεταν όλοι -ακόμα και ο Γιώργος Παπανδρέου- είναι το "πού πήγαν τα λεφτά;". Ο κ. Πάγκαλος είπε "τα φάγαμε". Όλοι νόμισαν πως εννοούσε ότι τα λεφτά δεν υπάρχουν πια. Όχι, ο κ. Πάγκαλος κυριολεκτούσε: τα λεφτά τα έχουν φάει. Τα λεφτά είναι στο στομάχι τους.
Κοιτάξτε το στομάχι του Πάγκαλου. Απορείτε ακόμα για το πού είναι τα λεφτά; Το περίεργο είναι πώς δεν το είχαμε σκεφτεί τόσο καιρό.
Είναι αδύνατο να ξοδέψεις τόσα δισεκατομμύρια, ενώ το πόθεν έσχες των πολιτικών δείχνει πως τα χρήματα δεν τα έχουν σε καταθέσεις. Άρα, πού είναι τα λεφτά; Εξαφανίστηκαν;
Τα λεφτά είναι στα στομάχια των πολιτικών. Ναι, αλλά δεν είναι όλοι οι πολιτικοί εύσωμοι σαν τον κ. Πάγκαλο. Είναι απλό: δεν τα έφαγαν όλοι - τα κατάπιαν αυτοί που έχουν κοιλάρες και μπορούν να αποθηκεύσουν πολύ χρήμα.
Στα στομάχια του Πάγκαλου και του Βενιζέλου πρέπει να βρίσκεται σχεδόν όλο το χρέος της χώρας. Το νου σας μη το σκάσουν από τη χώρα και χάσουμε τα λεφτά.
Ναι, αλλά πώς τα βγάζουν τα χρήματα όταν θέλουν ρευστό; Κι αυτό είναι απλό: Τραβάει ένα χέσιμο ο Πάγκαλος, βγάζει καμιά δεκαριά εκατομμύρια ευρώ και τα μοιράζει στους υπουργούς για να περάσουν το μήνα.
(Θα περίμενε κάποιος η χυδαία δήλωση του Θεόδωρου Πάγκαλου -που παρουσιάζει ένα ολόκληρο λαό ως κλέφτες- να βγάλει τους πολίτες στο δρόμο. Δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Όσο περνάει ο καιρός, γίνεται όλο και πιο εμφανές πως η ζημιά που έχει γίνει στα μυαλά και στις ψυχές των Ελλήνων είναι τεράστια. Ίσως, ανεπανόρθωτη. Τώρα οι κλέφτες -σύμφωνα με τον κ. Πάγκαλο- πολίτες θα πάνε να ψηφίσουν τους κλέφτες -πάλι σύμφωνα με τον κ. Πάγκαλο- πολιτικούς. Ωραία φάση. Εγώ δεν θα πάω. Ούτε κλέφτης είμαι, ούτε κλέφτες ψηφίζω. Καλό βόλι, κλέφτες!)
Με το συμπάθειο κιόλας αλλά εδώ που έχουμε φτάσει αυτό δεν είναι φίδι είναι η λερναία ύδρα!mxsar.opa wrote:Σίγουρα υπάρχει μερίδιο ευθύνης όλων μας. Όσους Έλληνες γνωρίζω κοιτάζουν με κάποιο τρόπο να γλιτώσουν κάτι είτε από φορολογία είτε να βρουν κάποιο παραθυράκι στους νόμους. Ακόμα κι εμείς οι νεότεροι με την ψήφο μας (ή την αποχή μας) εντείνουμε το πρόβλημα.
Θεωρώ πως έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν αφού στην Ελλάδα 2 είναι τα κριτήρια ψήφου:
α) θα μου κάνει το ρουσφέτι
β) αφού οι άλλοι είναι χειρότεροι ας ψηφίσω τους λιγότερο κακούς (όπως είχα διαβάσει κάποτε, είμαστε από τους λίγους ψηφοφόρους που δεν ψηφίζουν με θετική ψήφο ποιο κόμμα προτιμούν, αλλά ουσιαστικά δίνουν αρνητική σε ποιο δεν προτιμούν)![]()
Το θέμα είναι πως ποτέ δεν την πληρώνουν οι καρχαρίες αλλά πάλι οι μικρομεσαίοι θα βγάλουν το φίδι από την τρύπα...
Σόρρυ αλλά εγώ δεν φταίω..Σίγουρα υπάρχει μερίδιο ευθύνης όλων μας. Όσους Έλληνες γνωρίζω κοιτάζουν με κάποιο τρόπο να γλιτώσουν κάτι είτε από φορολογία είτε να βρουν κάποιο παραθυράκι στους νόμους. Ακόμα κι εμείς οι νεότεροι με την ψήφο μας (ή την αποχή μας) εντείνουμε το πρόβλημα.
Εμείς οι μικροί ακόμα δεν έχουμε φταίξει. Αλλά αν συνεχίσουμε την παράδοση θα γίνουμε και εμείς φταίχτες. Ελπίζω πως σε εμάς θα σταματήσει.proskopos wrote:Σόρρυ αλλά εγώ δεν φταίω..Σίγουρα υπάρχει μερίδιο ευθύνης όλων μας. Όσους Έλληνες γνωρίζω κοιτάζουν με κάποιο τρόπο να γλιτώσουν κάτι είτε από φορολογία είτε να βρουν κάποιο παραθυράκι στους νόμους. Ακόμα κι εμείς οι νεότεροι με την ψήφο μας (ή την αποχή μας) εντείνουμε το πρόβλημα.
Διαβάστε περισσότερα στο http://www.capital.gr/News.asp?id=1054318Μέσα σε 10 χρόνια…
FT: Πιθανότητες 90% για χρεοκοπία της Ελλάδας!
Οι αγορές ομολόγων «καρφώνουν» την Ελλάδα, σαν ένα οικονομικό… σουβλάκι. Αυτή την παρομοίωση χρησιμοποιούν οι Financial Times για να περιγράψουν την οικονομική κατάσταση της χώρας και τη συμπεριφορά των αγορών κεφαλαίου, σε άρθρο τους που αναφέρεται στο γεγονός ότι πλέον δεν υπάρχουν κρατικά ομόλογα χωρίς ρίσκο.
Όπως αναφέρουν οι FT, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει και τελικά θα χρεοκοπήσει – με τις υπερβολικά υψηλές έως και άνω του 10% αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να υποδεικνύουν ότι οι πιθανότητες χρεοκοπίας μέσα στην επόμενη δεκαετία αγγίζουν το 90%, σύμφωνα με το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ.
δηλαδή δεν υπάρχει έστω ούτε μία χώρα που να μην χρωστάει?Theofaman wrote:Global Debt Clock
Το έγγραφο είναι εντελώς κουκουρούκου...greekglish αγγλικά εντελώς σε επίσημο "secret" έγγραφο αμερικάνικου φορέα; Abbreviations του στυλ won't σε official χαρτί;tsilochr wrote:η ερμηνεία της είδησης είναι υποκειμενική, αλλά το έγγραφο μιλάει από μόνο του
http://www.greekamericannewsagency.com/ ... 3&Itemid=7
"Liberal" isn't a dirty word Blackadder!
όλοι χρωστάνε μωρέ απλά αυτοί τα φάγανε λίγα λίγα ενώ εμείς τα φάγαμε με τον πάγκαλο και έκανε μπαμdexter wrote:δηλαδή δεν υπάρχει έστω ούτε μία χώρα που να μην χρωστάει?Theofaman wrote:Global Debt Clock
οι αμερικανοτσολιάδες παπανδρέου που αναλάβανε τα πουλήσουν την χώρα..δεν ξέρω αν το έγγραφο είναι όντως γνήσιο αλλά πολλά από αυτά που αναγράφει συνέβησαν/συμβαίνουν..βασική γνώση της σύγχρονης ιστορίας τα επιβεβαιώνει.tsilochr wrote:η ερμηνεία της είδησης είναι υποκειμενική, αλλά το έγγραφο μιλάει από μόνο του
http://www.greekamericannewsagency.com/ ... 3&Itemid=7