Βασικά γιατί να μην θέλει να τα αναβαθμίσουν?XaviannNJ wrote:ultimate_aektzis wrote:Ναι, πιθανον να μην θελει να τα αναβαθμισουν.
Αν μιλάμε για προγράμματα σαν το msn γιατί δεν τα απεγκαθιστούν τελείως να βρούμε κι εμείς την ησυχία μας?

Βασικά γιατί να μην θέλει να τα αναβαθμίσουν?XaviannNJ wrote:ultimate_aektzis wrote:Ναι, πιθανον να μην θελει να τα αναβαθμισουν.
Αν μιλάμε για προγράμματα σαν το msn γιατί δεν τα απεγκαθιστούν τελείως να βρούμε κι εμείς την ησυχία μας?
Αυτό με το fb λύνεται πολύ εύκολα με έναν proxy. Τώρα γιατί δεν το κάνουν μην με ρωτάς.lost_noni_dw wrote:Και για κάτι άλλο που ειπώθηκε πιο πάνω,ότι δηλαδή να μην μπορούμε να μπαίνουμε facebook και τέτοια συμφωνώ και με το παραπάνω.Μου έχει τύχει πολλές φορές να έχω εργαστήριο,να μην βρίσκω θέση και να τη βγάζω σε καμιά χαλασμένη καρέκλα χωρίς υπολογιστή.Και βλέπεις μετά από κάνα τέταρτο οι μισοί να έχουν μπει facebook και εσύ που θες να παρακολουθήσεις να μην μπορείς.Ε έλεος.Ή ακόμη και αν δεν έχεις μάθημα και θες να κάνεις εργασία πάλι υπάρχουν παρόμοιες καταστάσεις.Όπως είπε κ ο ultimate εκπαιδευτικά εργαστήρια είναι,όχι internet cafe.
Ακριβώς! Δε γινόταν να την κάνουμε σε MySQL γιατί ζητάγαν και T-SQL.chriskin wrote:βασεις δεδομενων πχ, δεν σε υποχρεωνουν καθολου να κανεις την εργασια σε καποιο περιβαλλον...
wait, wut?
θελεις να πεις οτι αμα πηγαινα και τους ελεγα πως θα εκανα την εργασια σε mysql πχ θα μου ελεγαν απλα οκ;
I beg to differ. Δεν είναι δουλειά του πανεπιστημίου να δώσει ατού για εργασία. Αυτό (πρέπει να) είναι παράπλευρο. Δουλειά του είναι να σε μάθει 5-10 βασικά πράγματα για την επιστήμη και καλώς ή κακώς ένα framework μιας εταιρίας δεν είναι μέρος της, ακόμα και αν έχει επικρατήσει (σχεδόν) καθολικά στην αγορά εργασίας.nachos wrote:αφετέρου δε γιατί γενικά το .NET framework "παίζει" πάρα πολύ στην αγορά εργασίας και η εξοικείωση με αυτό αποτελεί σημαντικό ατού για τον καθένα.
Παρότι μιλάω εκ του ασφαλούς, καθώς δεν είχα ποτέ τον κ.Βασσάλο(είχα όμως αναγκαστεί να βάλω windows λόγω άλλου μαθήματος), υποθέτω όλοι θα ήθελαν την επιλογή, ακόμα και αν την επέλεγαν λίγοι ή ελάχιστοι.nachos wrote:Ως εκ τούτου λοιπόν φαντάζομαι προέκυψε και αυτό το "αδικαιολόγητο" κόλλημα του κου. Βασάλου να διδάσκει το μάθημα με χρήση MS SQL Server. Όσο για την Oracle, με δύο λέξεις είναι απλά και οι εφτά πληγές του φαραώ μαζί. Έχετε τα κότσια να τις υποστείτε;![]()
Το παράδειγμα σου είναι ατυχές, καθώς περιγράφει την αντικατάσταση ενός γνωστικού αντικειμένου, με ένα άλλο. Εδώ μιλαμε για την διδασκαλία του ίδιου γνωστικού αντικειμένου με διαφορετικά εργαλεία. Και δεν υπάρχει καμία διαφορά του να μάθεις programming σε C# ή VB .ΝΕΤ αντί σε Java. Εκτώς αν κάνει τη διαφορά η δαιμονοποίηση της Microsoft επειδή είναι εταιρικός κολοσσός. By the way, τα περισσότερα frameworks που χρησιμοποιούνται για development έχουν αναπτυχθεί απο κάποια εταιρία. J2SE/EE by Sun-Oracle, Qt by Nokia, MySQL etc. Τι σημαίνει αυτό; Η μήπως τη διαφορά την κάνει το ότι τα frameworks αυτά είναι είτε opensource είτε free to use;marios wrote:I beg to differ. Δεν είναι δουλειά του πανεπιστημίου να δώσει ατού για εργασία. Αυτό (πρέπει να) είναι παράπλευρο. Δουλειά του είναι να σε μάθει 5-10 βασικά πράγματα για την επιστήμη και καλώς ή κακώς ένα framework μιας εταιρίας δεν είναι μέρος της, ακόμα και αν έχει επικρατήσει (σχεδόν) καθολικά στην αγορά εργασίας.
Για να γίνω λίγο πιο κατανοητός, με την ίδια λογική, αντί για λειτουργικά συστήματα, θα έπρεπε να κάνουμε web design/development στα υποχρεωτικά, γιατί τα λειτουργικά συστήματα είναι (ουσιαστικά) άχρηστα στην (μέση) αγορά εργασίας ενώ αντίθετα το web design έχει μεγάλη απήχηση.
Ακριβώς γι'αυτό το τόνισα ότι το γράφω σε προσπάθεια να γίνω πιο κατανοητός(συνήθως δίνεις ένα ακραίο παράδειγμα ώστε να γίνει πιο φανερή η διαφορά).nachos wrote:Το παράδειγμα σου είναι ατυχές, καθώς περιγράφει την αντικατάσταση ενός γνωστικού αντικειμένου, με ένα άλλο
Προγραμματισμό μαθαίνεις με κάθε γλώσσα(με κάποιες εμφανείς εξαιρέσεις στυλ brainfuck(nachos wrote:Εδώ μιλαμε για την διδασκαλία του ίδιου γνωστικού αντικειμένου με διαφορετικά εργαλεία. Και δεν υπάρχει καμία διαφορά του να μάθεις programming σε C# ή VB .ΝΕΤ αντί σε Java.
Δεν δαιμονοποιώ κανέναν. Η Microsoft κάνει την δουλειά της, προσπαθεί να κρατήσει τους χρήστες της σε αυτή(και τα προϊόντα της) και πολύ καλά κάνει. Η Java έχει αρκετά χρόνια παραπάνω στην πλάτη της(1995 αντί για 2002) με ότι αυτό συνεπάγεται και έχει επίσημα versions για OS εκτός windows(σε αντίθεση με το .NET που έχει μόνο το mono project που (φυσικά) δεν είναι επίσημο).nachos wrote:Εκτώς αν κάνει τη διαφορά η δαιμονοποίηση της Microsoft επειδή είναι εταιρικός κολοσσός.
Μάλλον δεν κατάλαβες τι εννοώ. Μέρος της επιστήμης είναι το μάθημα που διδάσκεται. Μέρος του μαθήματος(και κατά συνέπεια της επιστήμης) είναι η εργασία που έχουμε να παραδώσουμε. Μέρος της εργασίας(και κατά συνέπεια και του μαθήματος και της επιστήμης) δεν είναι τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε για αυτή. Αυτό έγραψα και τίποτα παραπάνω.nachos wrote:By the way, τα περισσότερα frameworks που χρησιμοποιούνται για development έχουν αναπτυχθεί απο κάποια εταιρία. J2SE/EE by Sun-Oracle, Qt by Nokia, MySQL etc. Τι σημαίνει αυτό; Η μήπως τη διαφορά την κάνει το ότι τα frameworks αυτά είναι είτε opensource είτε free to use;
Δικό σου συμπέρασμα αυτό. Το μάθημα που έχουμε σαν επιλογής είναι μια χαρά για όποιον θέλει να ασχοληθεί. Απο κει και πέρα, το html project + το project των βάσεων(που έχει μέσα site) για μένα είναι αρκετά σαν εργασίες σε υποχρεωτικά μαθήματα πάνω στον τομέα.nachos wrote:Επίσης, το ότι δεν είναι αυτοσκοπός του πανεπιστημίου να σου δώσει ατού για την αγορά (που ισχύει), δεν σημαίνει ότι πρέπει σκοπίμως να στο στερεί. Με την ίδια λογική, και για να φέρω παραπλήσιο με το δικό σου παράδειγμα, δεν θα έπρεπε ποτέ να διδάσκονται τεχνολογίες web design, γιατί είναι πολύ εφαρμοσμένες στην αγορά. Αρκεί το html project που κάναμε στην Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών, όπου γράφουμε όλο τον κώδικα σε notepad, για να νιώθουμε και το essence of pure programming.
Ο καθένας μπορεί να ασχοληθεί με ότι θέλει. Το πανεπιστήμιο θα έπρεπε να έχει εργασίες που να μην απαιτούν ούτε ανοιχτά ούτε κλειστά εργαλεία.nachos wrote:Το point είναι να κρατάμε ανοιχτούς τους ορίζοντες μας. Όσο κλειστόμυαλο είναι να απορίπτουμε τις ανοιχτές λύσεις, άλλο τόσο είναι και να τις θεωρούμε μονόδρομο.
++marios wrote: Προγραμματισμό μαθαίνεις με κάθε γλώσσα(με κάποιες εμφανείς εξαιρέσεις στυλ brainfuck() ή ακραίες (π.χ. assembly)), απλά αλλάζει το πόσο low-level θες να πας. Αν θες την γνώμη μου, καλύτερα να ξεκινάγαμε από C++ και όχι από Java ή οποιαδήποτε άλλη high(er)-level (OO) γλώσσα, ώστε να μαθαίναμε καλύτερα και τι παίζει με την μνήμη(και να μαθαίναμε να κάνουμε και λίγο κανονικό debugging).
Δυστυχώς το πρόβλημα είναι πως δεν συνεπάγεται και πολλά απαραίτητα. Σε αυτό θα πιαστώ από ένα σχόλιο του Ισοβίτη που έτυχε να διαβάσω, πως δεν νοείται να κάνεις μάθημα επικοινωνίας ανθρώπου - υπολογιστή σε linux. Ο βασικός λόγος για τον οποίο ισχύει, είναι πως η Java έχει αποτύχει παταγωδώς στο να δώσει ένα presentation api της προκοπής. Όταν στο .NET μιλάμε (εδώ και μερικά χρόνια, αλλά ) πλέον (ώριμα) για τελείως διαφορετική διάσταση στο presentation με WPF (πράγμα που ο CSharp-άκιας Ισοβίτης φαίνεται να ξέρει πολύ καλά), στη Java έχουμε ξεμείνει με τη σαχλαμάρα που ακούει στο όνομα Swing, όπου χρειάζεσαι ένα εκατομμύριο γραμμές κώδικα για να τοποθετήσεις ένα button σε σχετική διάταξη με το παραπάνω textbox, σε σχετική απόσταση από το παραδίπλα label με το τσούκου τσούκου διάκενο από την κορφή του παραθύρου, και όπου θεωρούμε επανάσταση τον gui builder του neatbeans. Sorry, αλλά δεν βλέπω για ποιον λόγο πρέπει να παραμένει κανείς σε αυτές τις λογικές όταν υπάρχει η δυνατότητα για κάτι καλύτερο!marios wrote: Η Java έχει αρκετά χρόνια παραπάνω στην πλάτη της(1995 αντί για 2002) με ότι αυτό συνεπάγεται
+1nickpro wrote:Αυτό για την C++ χωράει πολύ συζήτηση. Μετά από χρόνια έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ευτυχώς που η πρώτη μας γλώσσα ΔΕΝ είναι η C++, γιατί πολλοί θα παράταγαν τη σχολή από το 1ο εξάμηνο.
What more do you need?Μάριος Συντιχάκης wrote:Πριν αρκετά χρόνια ήμουν C++ developer, και σε κάποια φάση έτυχε να αγοράσω ένα βιβλίο για τα "100 recipies σε C++ που δεν γνωρίζετε" (σσ. κάπως έτσι δεν θυμάμαι ακριβώς). Αφού το διάβασα, το έκλεισα και είπα πως αυτή η γλώσσα δεν είναι για μένα!
Με την C(++) ξέρεις κάθε δεδομένη στιγμή τι γίνεται στην μνήμη σου γιατί δεν έχεις το JVM να κάνει την δουλειά για σένα. Δεν προκαλεί κανένα δέος, αλλά επειδή έχεις τον έλεγχο σε θέματα βελτιστοποίησης είναι ασύγκριτα προτιμότερη από κάθε high-level γλώσσα. Και προφανώς για εκπαιδευτικούς σκοπούς, όσο πιο καλά καταλαβαίνεις τι γίνεται "κάτω", τόσο πιο σωστά μπορείς να δουλέψεις "πάνω".nachos wrote:Αυτό το θέμα με τη C++ δεν το πιάνω, γιατί πρέπει να είναι κάποιου είδους φετίχ. Πότε δεν κατάλαβα τον ισχυρισμό ότι η C++ σε διδάσκει καλύτερα memory management, εκτώς αν οι pointers και τα deletes προκαλούν τόσο δέος. Αυτό με το debbuging δεν έχει τύχει να ξανακούσω, σε ό,τι γλώσσα και να γράφεις το τροπάρι ίδιο είναι: breakpoints, prints, asserts και άγιος ο θεός.![]()
Δεν είπα πουθενά ότι είναι το linux προτιμότερο από τα windows, ούτε η java προτιμότερη από .ΝΕΤ σε θέματα HCI. Και ειδικά εγώ δεν θα μπορούσα να έχω γνώμη γιατί αυτοί οι τομείς μου είναι σχετικά αδιάφοροι.nachos wrote:Δυστυχώς το πρόβλημα είναι πως δεν συνεπάγεται και πολλά απαραίτητα. Σε αυτό θα πιαστώ από ένα σχόλιο του Ισοβίτη που έτυχε να διαβάσω, πως δεν νοείται να κάνεις μάθημα επικοινωνίας ανθρώπου - υπολογιστή σε linux. Ο βασικός λόγος για τον οποίο ισχύει, είναι πως η Java έχει αποτύχει παταγωδώς στο να δώσει ένα presentation api της προκοπής. Όταν στο .NET μιλάμε (εδώ και μερικά χρόνια, αλλά ) πλέον (ώριμα) για τελείως διαφορετική διάσταση στο presentation με WPF (πράγμα που ο CSharp-άκιας Ισοβίτης φαίνεται να ξέρει πολύ καλά), στη Java έχουμε ξεμείνει με τη σαχλαμάρα που ακούει στο όνομα Swing, όπου χρειάζεσαι ένα εκατομμύριο γραμμές κώδικα για να τοποθετήσεις ένα button σε σχετική διάταξη με το παραπάνω textbox, σε σχετική απόσταση από το παραδίπλα label με το τσούκου τσούκου διάκενο από την κορφή του παραθύρου, και όπου θεωρούμε επανάσταση τον gui builder του neatbeans. Sorry, αλλά δεν βλέπω για ποιον λόγο πρέπει να παραμένει κανείς σε αυτές τις λογικές όταν υπάρχει η δυνατότητα για κάτι καλύτερο!
Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ούτε αυτό. Το μάθημα λέγεται "Βάσεις δεδομένων", όχι "Βάσεις Δεδομένων με χρήση SQL Server". Η εργασία ας ήταν abstract ως προς τα εργαλεία, ώστε να μπορεί ο καθένας να κάνει την επιλογή του και ας ήταν ο SQL Server ως "συμβουλή".nachos wrote:Συμφωνώ απόλυτα στο ότι ο καθένας μπορεί να ασχοληθεί με ό,τι θέλει. Το θέμα είναι πως η σχολή οφείλει να δώσει έναυσμα προς πάσα κατεύθυνση. Και στο μάθημα των Βάσεων επί παραδείγματι, δεν βλέπω τι πρόβλημα δημιουργείται από την χρήση του sql server, όταν σε ένα κάρο άλλα μαθήματα μπορεί ο καθένας να χρησιμοποιήσει ό,τι dbms θέλει για να χτίσει το back-end του. So simple!![]()
Το κακό σε αυτό που είναι;nickpro wrote:Αυτό για την C++ χωράει πολύ συζήτηση. Μετά από χρόνια έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ευτυχώς που η πρώτη μας γλώσσα ΔΕΝ είναι η C++, γιατί πολλοί θα παράταγαν τη σχολή από το 1ο εξάμηνο.
Μια μικρή παρέμβαση :nachos wrote: όπου χρειάζεσαι ένα εκατομμύριο γραμμές κώδικα για να τοποθετήσεις ένα button σε σχετική διάταξη με το παραπάνω textbox, σε σχετική απόσταση από το παραδίπλα label με το τσούκου τσούκου διάκενο από την κορφή του παραθύρου, και όπου θεωρούμε επανάσταση τον gui builder του neatbeans. Sorry, αλλά δεν βλέπω για ποιον λόγο πρέπει να παραμένει κανείς σε αυτές τις λογικές όταν υπάρχει η δυνατότητα για κάτι καλύτερο!![]()
marios wrote:πρέπει να δίνεται η δυνατότητα να γράψω σε ότι θέλω εγώ
Συγνώμη αλλά αυτό δεν είναι σωστή νοοτροπία. Αλλό πραγμα να υπάρχει εύρος στη χρήση εργαλείων διάσπαρτα στον οδηγό σπουδών σου, και άλλο να θέλει ο καθένας να κάνει ό,τι επιθυμεί στο scope ενός υποχρεωτικού μαθήματος, όπου η συμμετοχή είναι μεγάλη. Είναι παντελώς αντιρεαλλιστικό να ζητάμε από τον διδάσκοντα να παράσχει support και να επιβλέψει γενικά ό,τι κατεβαίνει στο κεφάλι του καθενός. Εσύ μπορεί να θες C++ & MySQL, άλλος Java & oracle, ο παράλλος python & sqlite, C# και sql server και πάει λέγοντας. Σου φαίνεται feasible; Σημειώνω πως το διαχωρίζω τελείως από μαθήματα επιλογής, όπου ζητούμενο δεν είναι το να μάθεις programming (ή database design εν προκειμενω), αλλά να εφαρμόσεις τη γνώση σου για να παράσχεις μια υλοποίηση. Εκεί χρησιμοποιείς ό,τι θες και νομίζω πως γενικά είναι πολύ πιο ευέλικτα τα πράγματα.marios wrote:Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ούτε αυτό. Το μάθημα λέγεται "Βάσεις δεδομένων", όχι "Βάσεις Δεδομένων με χρήση SQL Server". Η εργασία ας ήταν abstract ως προς τα εργαλεία, ώστε να μπορεί ο καθένας να κάνει την επιλογή του και ας ήταν ο SQL Server ως "συμβουλή".
Καταλαβαίνω τι λες , απλά το java.swing δεν είναι τόσο δύσχρηστο πακέτο εν τέλει.Το θέμα είναι ότι για να φτάσεις στο σημείο να μπεις στην φιλοσοφία του θέλεις αρκετή (βασικά πολύ) ενασχόληση ενώ το GUI για το 99% αυτών που το χρειάζονται πρέπει να είναι εργαλείο και όχι επιστήμη ολόκληρη.Εκεί η C# για παράδειγμα υπερέχει κατά κράτος.nachos wrote: @ja
Σκέψου το εξής: μου λες για extend, repaint και συντεταγμένες, όταν το WPF της microsoft σου δείνει coordinance - free design, control animation system, custom data & control templates που μπορούν να σου μετατρέψουν αυτόματα ένα listbox ακόμα και σε data grid και όλα αυτά χωρίς να χρειάζεται να γράφεις το σύμπαν απ' το μηδέν. Μιλάμε για τελείως διαφορετική φιλοσοφία
Το ποσοστό αυτών που δεν έχουν ενδιαφέρον να δουν κάτι διαφορετικό είναι γύρω στο 50-60 % κάθε έτους( μπορεί και παραπάνω).Εκεί στραβώνει το πράγμα...stoupeace wrote: Το αν θα έμπαινε κανείς σε linux, δεν είναι πρόβλημα του πανεπιστημίου, αλλά του ίδιου του φοιτητή που δεν έχει κίνητρο/υπομονή/ενδιαφέρον να δει κάτι διαφορετικό (υποθέτοντας ότι πριν τη σχολή δεν έχει ξαναδει ούτε ubuntu).