Προς ένα ψήφισμα για free/open source λογισμικό στα εργαστήρια

Συζητήσεις σχετικές με την λειτουργία του Πανεπιστημίου και του Τμήματος, νέα, αποφάσεις συγκλήτου, αποφάσεις συνελεύσεων πληροφορικής. Γενικότερα ό,τι έχει σχέση με τον Πανεπιστημιακό χώρο.

Συμφωνείτε με την εγκατάσταση/χρήση free/open source λογισμικού στα εργαστήρια;

Ναι, θέλω μόνο linux
10
17%
Οχι, γουστάρω παράθυρα
3
5%
Ναι, θέλω και την πίτα ανοιχτή και τον σκύλο στο παράθυρο (dual boot)
43
72%
ΔΞ/Δεν με νοιάζει, έχω pc στο σπίτι
2
3%
ΔΞ/ΔΑ/Τρέχω τις εφαρμογές μου πιο γρήγορα στο κινητό
2
3%

Total votes: 60
marios
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: Alumnus/a

Re: Προς ένα ψήφισμα για free/open source λογισμικό στα εργαστήρια

Post by marios » Mon Jun 13, 2011 4:09 pm

nachos wrote:No offence, αλλά αυτό το "το JVM κάνει τη δουλειά για σένα" είναι το μεγαλύτερο παραμύθι που έχω ακούσει. Οκ, το JVM έχει αυτόματο garbage collection ενώ στη C++ κάνεις specifically delete. Τι σημαίνει αυτό; Ακόμα και με το delete, τα objects σου περνάνε σε zombi state μέχρι να γίνουν overwritten από κάτι άλλο. Οπότε big a deal. Από κει και πέρα, η κακή υλοποίηση είναι κακή υλοποίηση either way και δεν υπάρχει κάτι στη C++ ούτε στη Java που να σε σώζει από αυτό. Ίσα ίσα που στη C++, αφενός μεν βρίσκεσαι πολλές φορές εκτεθιμένος από τα libraries της (λέγε με πάλαι ποτέ strlen που διάβαζε όλη τη μνήμη μέχρι να συναντήσει το '\0') και αφετέρου δε από τις χακεριές που σου επιτρέπει η ίδια η γλώσσα λόγω της low level αλλά και άναρχης πολλές φορές φύσης της. (πραγματικά δεν έπρεπε να το ανοίξουμε αυτό το θέμα )
Επιμένω ότι είναι πολύ σημαντικό να έχεις μόνος σου την "ευθύνη" για την μνήμη. Πέραν του ότι εκτός από το θέμα του garbage collection υπάρχουν πολλά άλλα θέματα που είναι σημαντικά να ξέρει κανείς(αποθήκευση σε stack ή heap π.χ. και γιατί), ακόμα και στο garbage collection, αυτό που αναφέρεις είναι πολύ σημαντικό σε μεγάλα projects. Το να ελευθερώνεις την μνήμη όταν το αποφασίζεις εσύ και όχι όταν αποφασίσει να τρέξει ο garbage collector από την στιγμή που δεν έχεις άλλο reference, δεν είναι κάτι τόσο αδιάφορο.
Για τα libs, έχω γράψει αρκετό κώδικα σε C++ και δεν μου έχει τύχει κάτι που να είναι λάθος του library και όχι δικό μου.
Anyway, ας αφήσουμε αυτό το θέμα γιατί πέρα από off-topic, έχει ξαναγίνει σε άλλα 1.000.000 topics και καθολική απάντηση δεν υπάρχει. :)
nachos wrote:Συγνώμη αλλά αυτό δεν είναι σωστή νοοτροπία. Αλλό πραγμα να υπάρχει εύρος στη χρήση εργαλείων διάσπαρτα στον οδηγό σπουδών σου, και άλλο να θέλει ο καθένας να κάνει ό,τι επιθυμεί στο scope ενός υποχρεωτικού μαθήματος, όπου η συμμετοχή είναι μεγάλη. Είναι παντελώς αντιρεαλλιστικό να ζητάμε από τον διδάσκοντα να παράσχει support και να επιβλέψει γενικά ό,τι κατεβαίνει στο κεφάλι του καθενός. Εσύ μπορεί να θες C++ & MySQL, άλλος Java & oracle, ο παράλλος python & sqlite, C# και sql server και πάει λέγοντας. Σου φαίνεται feasible; Σημειώνω πως το διαχωρίζω τελείως από μαθήματα επιλογής, όπου ζητούμενο δεν είναι το να μάθεις programming (ή database design εν προκειμενω), αλλά να εφαρμόσεις τη γνώση σου για να παράσχεις μια υλοποίηση. Εκεί χρησιμοποιείς ό,τι θες και νομίζω πως γενικά είναι πολύ πιο ευέλικτα τα πράγματα.
Ειδικά για το θέμα των βάσεων, όταν ήμουν εγώ, το 1 τμήμα έκανε σε JSP+SQL Server και το άλλο σε PHP+MySQL(εγώ ήμουν στο 2ο, γι'αυτό και έγραψα πιο πάνω ότι δεν είχα ποτέ τον κ. Βασσάλο), οπότε ναι, το DB-net μπορεί να έχει support για πολλαπλές επιλογές. Άλλωστε, σχεδόν σίγουρα το 95% των φοιτητών θα ακολουθούσε την συμβουλή του καθηγητή, ενώ το άλλο 5% άντε να πήγαινε σε 1 επιλογή(η αρχή της τοπικότητας σε real world :-p ). Και όσοι δεν το έκαναν(και πήγαιναν σε κάτι πιο "extreme") πιθανότατα δεν θα είχαν και πολλές απορίες :-p
Μην κλαις επειδή τελείωσε. Χαμογέλα επειδή συνέβη- G.G.M.
Η μεγαλύτερη ευτυχία είναι να ξέρεις την πηγή της δυστυχίας-F.D.
Η μουσική εκφράζει αυτά που δεν μπορούν να ειπωθούν και που είναι αδύνατο να μείνουν στη σιωπή-V.H.
Πίστη στην πρόοδο, δεν σημαίνει και πίστη στο ότι έχει συμβεί κάποια πρόοδος-F.K.
Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος-F.N
ja_the_invincible
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: N>4

Post by ja_the_invincible » Mon Jun 13, 2011 4:23 pm

Οφφτοπικ : Η java γενικά σαν γλώσσα είναι πιο "εύκολη" σε κάποιον που δεν ξέρει καθόλου προγραμματισμό( όπως π.χ ήμουνα εγώ όταν έμπαινα στην σχολή ) διότι δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τον garbage collector ούτε σε μπλέκει με δείκτες κλπ.Άρα από μία άποψη είναι καλύτερο που ξεκινάμε με java.Από την άλλη όμως , η c++ είναι ένα πολύ καλό σκαλοπάτι για να μεταβείς στην συνέχεια σε c , κάτι που όμως δεν κάνεις εύκολα απευθείας από την java right?Είναι θέμα τι ζητάει κάθε σχολή.Αν η σχολή μας απαιτούσε καλή c , για δίκτυα/κατανεμημένα/λειτουργικά κλπ κλπ τότε προφανώς θα ήταν καλύτερα να κάνουμε πρώτη γλώσσα c++.
f**k robin and batman i'm robbin with a bat man
granny_E
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by granny_E » Mon Jun 13, 2011 5:40 pm

nickpro wrote:Με το μσν γίνεται το εξής ηλίθιο και κουλό.
Από κάποια έκδοση και πριν, δεν σε αφήνει να κάνεις log in αν δεν έχεις κάνει update. Αυτό γίνεται μόνο από admin βεβαίως βεβαίως. Ενώ πέρσυ αρχικά κάναν update σε κάποια pc, μετά κάποια στιγμή σταμάτησαν τελείως και κανείς δεν κάνει update, είτε λόγω βαρεμάρας είτε λόγω δεν ξέρω και εγώ τι. :smt013
Μα καλά, τόσο δύσκολο είναι να κάνουν μερικά updates? :smt012 Να μας βάλετε μέσα να το κάνουμε εμείς άμα βαριέστε τόσο. :smt013
Θέλω απάντηση από admin εδώ και τώρα. :-p
Δεν είναι θέμα βαρεμάρας....απλά είναι πολύ απασχολημένοι με το να κάνουν παρατηρήσεις σε κάποια (συγκεκριμένα) τετράποδα που έρχονται στα εργαστήρια με καφέδες, γρανίτες, σπανακόπιτες και να μαζεύουν μετά φυλλαράκια κρούστας και ό,τι άλλο παρατάνε...γιατί φυσικά το lab εκτός από internet cafe είναι και σκουπιδότοπος γι' αυτούς.... :smt009

Σχετικά με το θέμα τώρα, θέλω να πιστεύω πως, μέσα στο καλοκαίρι, θα γίνουν αλλαγές στο λειτουργικό σύστημα των υπολογιστών...έχουν γίνει τουλάχιστον κάποια πρώτα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση...θα δείξει... :roll:
nickpro
Gbyte level
Gbyte level

Post by nickpro » Mon Jun 13, 2011 7:31 pm

granny_E wrote:Σχετικά με το θέμα τώρα, θέλω να πιστεύω πως, μέσα στο καλοκαίρι, θα γίνουν αλλαγές στο λειτουργικό σύστημα των υπολογιστών...έχουν γίνει τουλάχιστον κάποια πρώτα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση...θα δείξει... :roll:
Θα αντέξουν αυτά τα μηχανάκια κάποιο άλλο Windows με αξιοπρεπή αποτελέσματα?? Να το δω και να μην το πιστέψω. :-p

Αλλά για να μην προτρέχουμε, τι αλλαγές θα είναι αυτές ??? :?: :?:
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
Κουτσομπόλη nickpro. :-p
granny_E
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by granny_E » Mon Jun 13, 2011 7:50 pm

nickpro wrote:
granny_E wrote:Σχετικά με το θέμα τώρα, θέλω να πιστεύω πως, μέσα στο καλοκαίρι, θα γίνουν αλλαγές στο λειτουργικό σύστημα των υπολογιστών...έχουν γίνει τουλάχιστον κάποια πρώτα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση...θα δείξει... :roll:
Θα αντέξουν αυτά τα μηχανάκια κάποιο άλλο Windows με αξιοπρεπή αποτελέσματα?? Να το δω και να μην το πιστέψω. :-p

Αλλά για να μην προτρέχουμε, τι αλλαγές θα είναι αυτές ??? :?: :?:
Κουτσομπόλη nickpro. :-p
Αλλαγές προς Linux μεριά...αλλά έχουμε δρόμο ακόμη...
Michelle
Gbyte level
Gbyte level

Post by Michelle » Fri Jun 17, 2011 6:46 pm

Έχουν τρελή πλάκα αυτοί οι αριστεροί παραταξιακοί και ο τρόπος που προπαγανδίζουν το οτιδήποτε. :lol:

Κλασικό παράδειγμα το πρώτο ποστ αυτού του θέματος:
PASCAL wrote:Καθημερινά όλοι μας βιώνουμε την αναποτελεσματικότητα, την καθυστέρηση, την ασυμβατότητα, την έλλειψη ασφάλειας και τα περιορισμένα δικαιώματα στο λειτουργικό που τρέχουν τα εργαστήρια.
Περιορισμένα δικαιώματα θα έχει οποιοδήποτε λειτουργικό μπει στα εργαστήρια, όπως γίνεται σε κάθε περίπτωση τέτοιου δικτύου, διότι δεν μπορείς να αφήνεις τον καθένα να κάνει ο,τι γουστάρει.
PASCAL wrote:Κι όμως, παρά το γεγονός ότι τα Microsoft Windows κλείνουν μία δεκαετία ζωής αλλά και παύσης υποστήριξης από την Microsoft,η διοίκηση των εργαστηρίων εξακολουθεί να επιβάλει στους φοιτητές αυτό το γερασμένο και απομονωμένο λειτουργικό.
Τα Microsoft Windows XP, όχι τα Windows γενικά. Μικρή λεπτομέρεια; Λολ.
PASCAL wrote:Οι λόγοι είναι καθαρά λόγοι διαπλοκής, οικονομικών αν όχι και πολιτικών συμφερόντων. Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το Ελληνικό κράτος και οι αρμόδιοι των εργαστηρίων έχουν υπογράψει στρατηγική συμφωνία δέσμευσης σε προϊόντα της Microsoft με τα ανάλογα φυσικά όφέλη.
Έχει τρομερή πλάκα πώς τέτοιοι τύποι βλέπουν σκοτεινά συμφέροντα πίσω από το κάθετι. Ακόμα και στην επιλογή κάποιου για χαρτί τουαλέτας της τάδε μάρκας θα βρουν σκοτεινά corporate συμφέροντα και συνομωσίες (του κώλου...) :smt005 Η προφανής εξήγηση ότι 1. είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο OS 2. Το δίνει δωρέαν/οικονομικά η MS στα πανεπιστήμια, δεν είναι ποτέ good enough for them.
Και καλά, έχουμε Windows επειδή έχουμε πουλήσει την ψυχή μας στη Microsoft. Το ότι έχουμε Windows 2 εκδόσεις παλιά είναι κι αυτό αποτέλεσμα της σκοτεινής κυριαρχίας της Microsoft? (μάλλον της τεμπελιάς των υπεύθυνων θα έλεγα εγώ και του πόσο άθλια χαρακτηριστικά έχει το average pc εκει πέρα)
PASCAL wrote:Στη μερίδα αυτή των αρμοδίων θα πρέπει να προστεθούν και οι εγκάθετοι προαπαγανδιστές της Microsoft, οι φοιτητές με την ιδιότητα Microsoft Student Partner.
Φταίνε οι MSP που δεν έχουμε πρόσφατα Windows, ακούτε; Λιντσάρετε τον Ισοβίτη και τον Punisher, ΑΥΤΟΙ φταίνε, κρατάνε όμηρο τον Σαζονοφ και τους υπόλοιπους για να μην αναβαθμίσουν :smt005

-------
Τέσπα, παρά τη γελοιότητα της γραφής του πρώτου πόστ, there are a few valid points there (αν και χάνονται μέσα στη σούπα των ΚΚΕδισμών). Πρώτον, το λογισμικό των εργαστηρίων χρειάζεται συχνές αναβαθμίσεις. Και τα Windows, αλλά και τα επιμέρους προγράμματα. Έκανα πρόσφατα εργαστήριο στο μάθημα Τεχνολογίες & Προγραμματισμός Εφαρμογών στον Ιστό, και είχαν ακόμα Firefox 3.5!
Επίσης, ναι για Linux, αλλά όχι ως μοναδική επιλογή. Dual boot, όπως ειπώθηκε από κάποιον άλλο. Οι φοιτητές πρέπει να έχουν εμπειρία σε όλα τα major λειτουργικά, και γι'αυτό ίσως θα ήταν καλή ιδέα και ορισμένοι Mac.
Question everything (and first of all, yourself)

w3.org/People/all#lealea.verou.me@leaverou on Twitter
thefreak
Mbyte level
Mbyte level

Post by thefreak » Fri Jun 17, 2011 7:01 pm

Και η Michelle κάποια κρυφή συμφωνία θα έχει με την Microsoft(με τα ανάλογα οφέλη φυσικά). Λέμε ΝΑΙ στα open source λογισμικά, ΟΧΙ στον καπιταλισμό!
aquila non captat muscas. numero 5
nickpro
Gbyte level
Gbyte level

Post by nickpro » Fri Jun 17, 2011 7:05 pm

Michelle wrote:και γι'αυτό ίσως θα ήταν καλή ιδέα και ορισμένοι Mac.
Επιτρέπει/υποστηρίζει η Apple την εγκατάσταση Mac OS σε μη Mac υπολογιστές?? Μέχρι τώρα ήξερα ότι όσοι έχουν , τα έχουν illegaly. Δεν νομίζω ότι θα ήταν καλό κάτι τέτοιο για ένα πανεπιστήμιο.

Και δυστυχώς...λεφτά για Mac δεν υπάρχουν...
Michelle
Gbyte level
Gbyte level

Post by Michelle » Fri Jun 17, 2011 7:09 pm

nickpro wrote:
Επιτρέπει/υποστηρίζει η Apple την εγκατάσταση Mac OS σε μη Mac υπολογιστές?? Μέχρι τώρα ήξερα ότι όσοι έχουν , τα έχουν illegaly. Δεν νομίζω ότι θα ήταν καλό κάτι τέτοιο για ένα πανεπιστήμιο.

Σε Mac υπολογιστή εννοούσα. Δεν είναι και τόσο ακριβοί όλοι. Άλλωστε δεν είπα να πάρουν δεκάδες, μερικούς απλά, ώστε να παίρνουν οι φοιτητές μια γεύση.

PASCAL
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by PASCAL » Fri Jun 17, 2011 8:15 pm

nickpro wrote:

Η τσέπη και η αντίληψη της Michelle προφανώς και δεν είναι ίδιες με του μέσου φοιτητή. Φάνηκε και στο topic με τις αυξήσεις εισητηρίων. Στο παρόν ονειρεύεται Mac σε ένα εργαστήριο που δεν έχει λύσει καν τα βασικά(καρέκλες, οθόνες, λειτουργικό,...). Βέβαια αυτά παθαίνει όποιος ζει στη γυάλα της καλοπέρασης και του ολοήμερου Web programming.
Michelle
Gbyte level
Gbyte level

Post by Michelle » Fri Jun 17, 2011 8:32 pm

PASCAL wrote:Η τσέπη και η αντίληψη της Michelle προφανώς και δεν είναι ίδιες με του μέσου φοιτητή. Φάνηκε και στο topic με τις αυξήσεις εισητηρίων. Στο παρόν ονειρεύεται Mac σε ένα εργαστήριο που δεν έχει λύσει καν τα βασικά(καρέκλες, οθόνες, λειτουργικό,...). Βέβαια αυτά παθαίνει όποιος ζει στη γυάλα της καλοπέρασης και του ολοήμερου Web programming.
:smt017

Ουσιαστικά δηλαδή μου λες ότι ζω στη γυάλα της καλοπέρασης επειδή δουλεύω όλη μέρα; :smt005

nikolas17
Gbyte level
Gbyte level

Post by nikolas17 » Fri Jun 17, 2011 8:40 pm

Οι προσωπικές επιθεσεις δεν νομίζω ότι έχουν θέση στο παρόν τοπικ!

Συμφωνώ με την άποψη για την εκμάθηση και εξοικείωση με διαφορά λειτουργικά και πιστεύω πως πρέπει να πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Ας γίνει.η αρχή με dual boot windows-Linux που είναι και το πιο ανέξοδο!
Image
nachos
Gbyte level
Gbyte level

Post by nachos » Fri Jun 17, 2011 8:56 pm

Η δουλειά είναι ντροπή. Michelle κουφάλα, έρχεται κρεμάλα! :smt005
Nothing is impossible for the man who doesn't have to do it himself
thefreak
Mbyte level
Mbyte level

Post by thefreak » Fri Jun 17, 2011 8:57 pm

nachos wrote:Η δουλειά είναι ντροπή. Michelle κουφάλα, έρχεται κρεμάλα! :smt005
++ :lol:
aquila non captat muscas. numero 5
cypher
Venus Former Team Member

Post by cypher » Fri Jun 17, 2011 8:57 pm

Stay ontopic plz
ImageImageImageImageImageImageImage
ja_the_invincible
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ja_the_invincible » Fri Jun 17, 2011 9:03 pm

Cypha δεν βάζετε καλύτερα ένα pollακι να δούμε στην πράξη πόσοι θέλουν διαφορετικό λειτουργικό στα εργαστήρια? :)
nickpro
Gbyte level
Gbyte level

Post by nickpro » Fri Jun 17, 2011 9:49 pm

PASCAL wrote: Η τσέπη και η αντίληψη της Michelle προφανώς και δεν είναι ίδιες με του μέσου φοιτητή. Φάνηκε και στο topic με τις αυξήσεις εισητηρίων. Στο παρόν ονειρεύεται Mac σε ένα εργαστήριο που δεν έχει λύσει καν τα βασικά(καρέκλες, οθόνες, λειτουργικό,...). Βέβαια αυτά παθαίνει όποιος ζει στη γυάλα της καλοπέρασης και του ολοήμερου Web programming.
Ούτε η δική σου αντίληψη είναι ίδια με του μέσου φοιτητή πάντως.
Και από όσο ξέρω και εγώ η Michelle έχει δουλέψει πολύ για ότι έχει καταφέρει.

Η δουλειά μόνο ντροπή δεν είναι. Το να μην δουλεύεις συνειδητά όμως, είναι ντροπή. Ακόμα και αν το ντύνεις με το πέπλο της οποιασδήποτε αναρχικής ιδεολογίας.

Και καμιά φορά το να βάζεις τον εαυτό σου σε μια γυάλα μπορεί να είναι καλύτερο από το να κάνεις μια βουτιά στα σκ@τ@, μόνο και μόνο για να λες ότι ζεις στην πραγματικότητα.

Τέλος το οφφ από εμένα.
ja_the_invincible
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ja_the_invincible » Fri Jun 17, 2011 9:52 pm

Guys πληροφορικάριοι είμαστε κανείς δεν ζει στην πραγματικότητα. :-p
Loner
Venus Former Team Member

Post by Loner » Fri Jun 17, 2011 10:18 pm

ja_the_invincible wrote:Guys πληροφορικάριοι είμαστε κανείς δεν ζει στην πραγματικότητα. :-p
ja++
Image
:smt030
You either die a Spongebob or live long enough to see yourself become the Squidward.
Michelle
Gbyte level
Gbyte level

Post by Michelle » Fri Jun 17, 2011 10:25 pm

ja_the_invincible wrote:Guys πληροφορικάριοι είμαστε κανείς δεν ζει στην πραγματικότητα. :-p
Χαχαχα, true true :lol:

Seriously though, κανείς δε ζει στην πραγματικότητα, πληροφορικάριος ή μη. Όλοι ζουμε ο καθένας στη δική του γυάλα και γι'αυτό ο καθένας έχει διαφορετική άποψη περι της "πραγματικότητας".
Δυστυχώς ορισμένων η γυάλα είναι πολύ θλιβερή (ειδικά στην Ελλάδα), χωρίς απαραίτητα να ανταποκρίνεται στην "πραγματικότητα", όποια και να είναι αυτή.

ja_the_invincible
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ja_the_invincible » Fri Jun 17, 2011 10:42 pm

Μιλάμε για λειτουργικά συστήματα.Και εφόσον φτάνουμε στο σημείο να τσακωνόμαστε για λειτουργικά συστήματα , μάλλον δεν είμαστε κομμάτι της "πραγματικότητας" i think :-D .
Προσωπικά θα ήθελα μια φορά να συζητήσω με αυτούς που γνωρίζουν την "πραγματικότητα" και δεν ζούνε σε γυάλα να δω τι σκηνικά έχουν ζήσει στην δική τους ζωή.Όποτε έχω προσπαθήσει να το κάνω καταλήγω να γελάω με τις δήθεν καταστάσεις ζωής που ακούω , και κυρίως με την πεποίθηση των αφηγητών τους ότι αυτές ξεφεύγουν από τα τετριμμένα.
Θα βάλει κανείς Poll ή με γράψατε στα :-D :-D σας?
cypher
Venus Former Team Member

Post by cypher » Sat Jun 18, 2011 12:08 am

Mπήκε πολ.
[shrinkimg=25]http://i.imgur.com/1QNFV.jpg[/shrinkimg]
ImageImageImageImageImageImageImage
Post Reply

Return to “Τμήμα - Πανεπιστήμιο”