Προσοχή στα πράγματα σας...

Συζητήσεις σχετικές με την λειτουργία του Πανεπιστημίου και του Τμήματος, νέα, αποφάσεις συγκλήτου, αποφάσεις συνελεύσεων πληροφορικής. Γενικότερα ό,τι έχει σχέση με τον Πανεπιστημιακό χώρο.
a_s
Mbyte level
Mbyte level
Academic status: Alumnus/a

Post by a_s » Sun Jul 03, 2005 11:34 am

fotisaueb wrote:
jimmyD wrote:Το άσυλο έχει λόγους που υφίσταται στους χώρους του πανεπιστημίου ακόμη και αν μερικοί κάνουν κατάχρηση του ασύλου δε σημαίνει ότι πρέπει να το καταργηθεί με κανένα τρόπο. Είναι σαν να λέμε πως επειδή υπάρχουν οδηγοί που αναπτύσουν υπερβολικοί ταχυτητα πρέπει να καταργηθεί το αυτοκίνητο!!!!

Το άσυλο δεν νομίζω ότι θεσπίστικε για να κάνει ο καθένας ότι θέλει άλλωστε μην ξεχνας ότι τότε ήταν άλλες εποχές και με προοπτική αύτες τις εποχές θεσπίστικε .
Για το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, έχω ανοίξει νέα δημοσκόπηση εδώ
όλα στη ζωή είναι ένας κύκλος...
rapadder
Gbyte level
Gbyte level
Post by rapadder » Sun Jul 03, 2005 11:40 am

fotisaueb wrote:Γιατί ο τύπος που θα μπει να κλέψει πόσες πιθανότητες έχει να κάνει login ?Ανοίγει την πόρτα κοιτάει και βουτάει αυτό δεν καταγράφεται πουθενά μόνο καμία κάμερα χώρου βλέπω σαν λύση μιας και παραγίνεται συχνό το συγκεκριμένο φαινόμενο.

Μπορούμε να κάνουμε την παραδοχή ότι κάποιος θα κάνει login ή ότι θα σταθεί για λίγο σε μια θέση. Θα είναι δύσκολο κάποιος να μπεί και να βγεί έτσι απλά. Οι admin θα μπορούσαν απλά να καταγράφουν τα περιστατικά για να έχουμε μια εικόνα του φαινομένου. Σε κάθε περίπτωση μπορούμε να στήσουμε ένα δόλωμα, δηλαδή να βάλουμε μια παλιά τσάντα κάπου και να κάνουμε ότι δεν προσέχουμε. Αν κάποιος την βουτήξει, φράπ, θα τον πιάσουμε, θα καλέσουμε το 100 και θα τον συνοδέψουμε συνοδεία 3-4 ατόμων στην έξοδο της σχολής (ή τουλάχιστον θα τον κράξουμε αν δεν έχουμε όρεξη για περαιτέρω μπλεξίματα ανάλογα με την περίπτωση).
(Το βρήκα! Θα βάλουμε ένα γομάρι μεταμφιεσμένο σε χαζοχαρούμενη κοπελίτσα, ντυμένος κομψά με μάρκες, να χαζογελάει, με τσάντες Hondos δίπλα κλπ και μόλις γίνει η κλοπή, φράπ, θα το πιάσουμε το κακοποιό στοιχείο. Σαν τις μεταμφιέσεις των ΑΜΑΝ. :-D )
Last edited by rapadder on Sun Jul 03, 2005 11:44 am, edited 1 time in total.
... Γράφτε κώδικα όσο είναι καιρός ...
a_s
Mbyte level
Mbyte level

Post by a_s » Sun Jul 03, 2005 11:44 am

rapadder wrote: (Το βρήκα! Θα βάλουμε ένα γομάρι μεταμφιεσμένο σε χαζοχαρούμενη κοπελίτσα, ντυμένος κομψά με μάρκες, να χαζογελάει, με τσάντες Hondos δίπλα κλπ και μόλις γίνει η κλοπή, φράπ, θα το πιάσουμε το κακοποιό στοιχείο. :-D )
Σταμάτη, προθυμοποιείσαι εσύ να μεταμφιεστείς σε γυναίκα? :-D :rendeer: :cat: :flower: :jocolor: :albino: :-D
rapadder
Gbyte level
Gbyte level
Post by rapadder » Sun Jul 03, 2005 11:46 am

Πρέπει να κάνω χαλαϊουα πρώτα :). Πρέπει να βρούμε κάποιον πιο χειροδύναμο, να μπορεί να φανεί χρήσιμος και στη δεύτερη φάση (του μπουζουριάσματος) :) . Πάντως πέρα από την πλάκα, νομίζω ότι η λογική του δολώματος μπορεί εύκολα να λειτουργήσει. Μπορούμε να συννενοηθούμε ώστε να είμαστε μαζεμένοι 3-4 άτομα κάποια μέρα.
Last edited by rapadder on Sun Jul 03, 2005 11:55 am, edited 2 times in total.
a_s
Mbyte level
Mbyte level

Post by a_s » Sun Jul 03, 2005 11:48 am

rapadder wrote:Πάντως πέρα από την πλάκα, νομίζω ότι η λογική του δολώματος μπορεί εύκολα να λειτουργήσει.
Θα μας πουν πάλι ασφαλίτες ρε φίλε... :-p
rapadder
Gbyte level
Gbyte level
Post by rapadder » Sun Jul 03, 2005 11:52 am

Σε τελική ανάλυση δεν βγάζεις άκρη, καθότι από τη μια υπάρχει το άσυλο, από την άλλη η λογική του ασφαλίτη, οπότε δεν καταλήγουμε πουθενά. Τουλάχιστον να καταγράφουν οι admin τα περιστατικά (σε συνεννόηση με τον Πολύζο) για να υπάρχει μια εικόνα του φαινομένου. Αυτά θα δημοσιοποιούνται στη συνέχεια. Έτσι και οι φοιτητές θα είναι πιο προσεκτικοί, βλέποντας ότι υπάρχει ένα υπαρκτό πρόβλημα.
a_s
Mbyte level
Mbyte level

Post by a_s » Sun Jul 03, 2005 12:09 pm

rapadder wrote:Σε τελική ανάλυση δεν βγάζεις άκρη, καθότι από τη μια υπάρχει το άσυλο, από την άλλη η λογική του ασφαλίτη, οπότε δεν καταλήγουμε πουθενά.
Το ξέρω... καταλήγουμε στην "αποποίηση ευθύνης" χωρίς να λύσουμε το πρόβλημα. Τελικά είχε δίκιο ο Semis19 σε αυτό που ανέφερε...
Erevodifwntas
Gbyte level
Gbyte level

Post by Erevodifwntas » Sun Jul 03, 2005 12:59 pm

"Αποποίηση ευθύνης"???? Ευθύνη έχει αυτός που δεν προσέχει τα πράγματά του, είναι ξεκάθαρο.

Τα παράδειγμα με το γκαράζ είναι άστοχο... πιο πολυ μοιάζει με το αυτοκίνητο που έχεις parkάρει στο δρόμο. δηλαδή τι? θα πρέπει να γεμίσουμε την πόλη με κάμερες?

Μία ερώτηση: πόσες κάμερες φαντάζεστε ότι χρειάζονται στο εργαστήριο? πόσο καιρό θα κρατούνται αρχεία (φακέλωμα??). Το θέμα δεν είναι τόσο απλό. βάζω κάμερες και τελείωσε. έχει πάρα πολλές προεκτάσεις.

Τώρα για το δόλωμα... Δεν νομίζω ότι έχουμε τόσες πολλές κλοπές που το δόλωμα έχει ελπίδες να πιάσει.

Ξέρετε πόσα πράγματα έχουν κατακαιρούς ξεχαστεί στο εργαστήρι? μέχρι και μπλούζες είχαμε (μιλάμε ότι είχαν μείνει στα "αζήτητα" και πάνω απο μία εβδομάδα). Αν δεν γίνουμε πιο υπεύθυνοι για τα πράγματά ΜΑΣ και το RoboCop να μας φέρουν πάλι θα χάνονται πράγμτα
Go To Statement Considered Harmful (Τιτλος δημοσίευσης του Edsger Dijkstra).

my personal site
a_s
Mbyte level
Mbyte level

Post by a_s » Sun Jul 03, 2005 1:28 pm

Erevodifwntas wrote:Μία ερώτηση: πόσες κάμερες φαντάζεστε ότι χρειάζονται στο εργαστήριο?
1 ή 2 αρκούν
Erevodifwntas wrote: πόσο καιρό θα κρατούνται αρχεία (φακέλωμα??).
Τη λέξη φακέλωμα δεν την αντιλαμβάνομαι, έτσι όπως τη χρησιμοποιείς. Τι εννοείς "φακέλωμα"?

Φακέλωμα είναι και όλα τα στοιχεία στα οποία έχουν πρόσβαση οι admins (πότε έκανες login, ποιες σελίδες είδες, ποια IP έχεις, ποια password χρησιμοποιήσες, κλπ κλπ...).

Πιστεύεις ακόμα λοιπόν ότι η κάμερα είναι το κακό?

Οι κασέτες από τις κάμερες μπορούν να σβήνονται κάθε μέρα, εφόσον δεν υπάρχει κάποια κλοπή. 1 κασέτα αρκει... και η οποία θα επαναχρησιμοποιείται.
jimmyD
Venus Former Team Member
Academic status: MSc

Post by jimmyD » Sun Jul 03, 2005 1:33 pm

Erevodifwntas++
Προσωπικά οι κάμερες δε μου αρέσουν γιατί θίγουν την αξιοπρέπειά μου και επειδή δε μου αρέσει να ζω σε ένα κόσμο όπου όλοι είναι εν δυνάμει ένοχοι και επικρατεί παντού καχυποψία.
Last edited by jimmyD on Sun Jul 03, 2005 1:36 pm, edited 1 time in total.
Since I was born I started to decay
now nothing ever ever goes my way...
Image
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by Einherjar » Sun Jul 03, 2005 1:33 pm

ότι προτάσεις έχεις a_s (και ο οποιοσδήποτε άλλος) μπορείς να τις παραθέσεις στον Πολύζο ή τον Ξυλωμένο.
εδώ σίγουρα ο καθένας έχει τις απόψεις του και δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό νόημα στο να αντιδικούμε! Είναι πολύπλοκο θέμα με πάρα πολλές παραμέτρους. Άκρη δε βγάζουμε σίγουρα ;)
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
a_s
Mbyte level
Mbyte level

Post by a_s » Sun Jul 03, 2005 1:45 pm

jimmyD wrote:Erevodifwntas++
Προσωπικά οι κάμερες δε μου αρέσουν γιατί θίγουν την αξιοπρέπειά μου και επειδή δε μου αρέσει να ζω σε ένα κόσμο όπου όλοι είναι εν δυνάμει ένοχοι και επικρατεί παντού καχυποψία.
Ίσα ίσα ... τώρα που δεν έχει βρεθεί ο κλέφτης και όλοι φοβούνται (κρύβουν ερμητικά τα πράγματά τους), τώρα είναι που υπάρχει περισσότερη καχυποψία! Ολοι θα κοιτάζουν γύρω γύρω μήπως έρθει κάποιος και τους ληστέψει

Και να στο θέσω λίγο διαφορετικά:

Εσύ σε λίγα χρόνια, αν έχεις μια μεγάλη επιχείρηση σαν το Πλαίσιο κλπ, δεν θα έβαζες κάμερες για να προστατεψεις την περιουσία σου? Θα άφηνες τους κλέφτες να δρουν ανενόχλητοι?

Επίσης, τόσες και τόσες φορές έχουν εντοπιστεί ληστές από τις κάμερες των τραπεζών... Εσυ θεωρείς δηλαδή ότι οι κάμερες αυτές είναι κακές και δημιουργούν καχυποψία?? Εγώ θα έλεγα το αντίθετο... Δημιουργούν περισσότερη ασφάλεια
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by Einherjar » Sun Jul 03, 2005 2:05 pm

Όποιος θέλει πολλή ασφάλεια να γίνει ασφαλίτης, όπως πολύ σοφά έχει πει ένας καθηγητής μας!
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
a_s
Mbyte level
Mbyte level

Post by a_s » Sun Jul 03, 2005 2:08 pm

Einherjar wrote:Όποιος θέλει πολλή ασφάλεια να γίνει ασφαλίτης, όπως πολύ σοφά έχει πει ένας καθηγητής μας!
Τις έφη τα λεγόμενα? :cool:
Marauder
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by Marauder » Sun Jul 03, 2005 2:39 pm

Einherjar wrote:Όποιος θέλει πολλή ασφάλεια να γίνει ασφαλίτης, όπως πολύ σοφά έχει πει ένας καθηγητής μας!

Και για να το θέσουμε επιστημονικά (όπως έλεγε μετά απο το παραπάνω ρητό), απόλυτη ασφάλεια σημαίνει απόλυτη απομόνωση.... :-D
Ethel
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by Ethel » Sun Jul 03, 2005 2:47 pm

Eπίσης too much security is bad security...
There's no place like 127.0.0.1
Erevodifwntas
Gbyte level
Gbyte level

Post by Erevodifwntas » Sun Jul 03, 2005 2:59 pm

1 ή 2 ΔΕΝ αρκούν. εδώ αν βάλουμε 2 ανθρώπους, δε θα μπορούν να εποπτεύουν το εργαστήρι (που έχουν και μεγαλύτερη γωνία θέασης) γιατί υπάρχουν πολλά τυφλά σημεία. τώρα αν θες καμία από τις καινούριες που βάλαμε για τους Ολυμπιακούς αγώνες... Τι budget έχει το πανεπιστήμιο? εδώ χαρτιά για τις εκτύπωσεις δεν έχουμε (για να μη μιλήσω για το μελάνι). είναι και 2 τα εργαστήρια...

θα συμφωνήσω απόλυτα με το jimmyD. Οι κάμερες θα με ενοχλούσαν αφόρητα. εγώ πάω σε ένα χώρο για να κάνω τη δουλειά μου και όχι για να με παρακολουθούν (δεν είμαστε πλαίσιο).

Τώρα για το φακέλωμα... ούτε τα passwords τα ξέρει κανείς admin, ούτε ποιες σελίδες έχεις απισκεφθεί (αυτά τα ξέρει το NOC αλλά γενικά γίνεται ένας χαμός σε παγκόσμιο επίπεδο για το αν πρέπει να κρατούνται αυτα τα στοιχεία από τους ISP, αλλά αυτό είναι άλλο τεράστιο θέμα), οι IPs είναι στατικές, "περιουσία" του πανεπιστημίου και δεν είναι προσωπικό σου στοιχείο. τώρα για το login-logout. Ναι το κρατά ο υπολογιστής, αλλά μόνο το userName που αποτελεί απλά ένδειξη ότι εσύ μπήκες, αλλά σε καμία περίπτωση απόδειξη. Αντίθετα λύσεις του τύπου "λίστα με το ποιος ήταν Logged in τη στιγμή των συμβάντων" είναι φακέλωμα. το να υπάρχει βιντεοκασέτα που να δείχνει πότε έξυσες τη μύτη σου είναι φακέλωμα... γενικά υπάρχουν τρόποι να σε φακελώσουν. απλά δεν χρειάζεται να τους δίνεις και εσύ περισσότερα μέσα.

(και στο τέλος όταν απομονωθείς να δούμε ποιος θα σε προστατεύει από τον ίδιο σου το εαυτό)
Go To Statement Considered Harmful (Τιτλος δημοσίευσης του Edsger Dijkstra).

my personal site
a_s
Mbyte level
Mbyte level

Post by a_s » Sun Jul 03, 2005 3:03 pm

Erevodifwntas wrote:ούτε τα passwords τα ξέρει κανείς admin,
Μάλλον δεν ξέρεις για ποιο λόγο κάθε φορά κάνουν format... ειδικά την τελευταία φορά ειπώθηκε από admin ότι βρέθηκε πρόγραμμα που κρατούσε στοιχεία για κωδικούς. ;) Και γι αυτό είπαν να μην κάνουμε συναλλαγές e-banking από τους υπολογιστές του cslab ;)
mikem4600
Gbyte level
Gbyte level

Post by mikem4600 » Sun Jul 03, 2005 3:21 pm

Βασικά, δεν το είπε αυτός, απλώς το διάβασε σε ένα ντουβάρι της Αθήνας. :-D Anyhow, τα παιδιά παρουσιάζουν ένα ενδιαφέρον θέμα, και απαιτείται να γίνει στάθμιση. :-)
a_s wrote:
Erevodifwntas wrote:ούτε τα passwords τα ξέρει κανείς admin,
Μάλλον δεν ξέρεις για ποιο λόγο κάθε φορά κάνουν format... ειδικά την τελευταία φορά ειπώθηκε από admin ότι βρέθηκε πρόγραμμα που κρατούσε στοιχεία για κωδικούς. ;) Και γι αυτό είπαν να μην κάνουμε συναλλαγές e-banking από τους υπολογιστές του cslab ;)
Άστο, μην το κουράζεις το θέμα. ;) Δεν έχεις την big picture. Ο Erevodifwntas έχει δίκιο, οι admins δεν ξέρουν τα passwords των χρηστών (ή τις σελίδες που μπήκαν κτλ.). Δεν είναι το 1984 εδώ. :) Επίσης, μάλλον ο Erevodifwntas είναι αυτός που στο είπε αυτό. Και, όχι, το format προφανώς και δεν γίνεται κάθε φορά για τέτοιους λόγους (ας πούμε, από το format που κάναμε τα Χριστούγεννα, το μόνο που αφορούσε τον τελικό χρήστη, δηλ. εσάς, ήταν το πέρασμα από Windows 2000 σε XP και η ανανέωση όλων των εγκατεστημένων προγραμμάτων - τίποτε άλλο).

Προσωπικά νομίζω ότι η ασφάλεια στα cslabs είναι λίγο στην κατηγορία του 60-70 ("security? what security?"), το οποίο δεν είναι ό,τι καλύτερο. Κάποιες από τις απόψεις που διατυπώθηκαν όμως για τη βελτίωσή της είναι ασφαλώς ακραίες και/ή ανεφάρμοστες σε αυτή την περίπτωση.

Αν πάντως επρόκειτο για εργαστήρια ιδιωτικής σχολής, είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα είχαν κάμερες και άλλο σύστημα συναγερμού. Εμένα προσωπικά δεν θα με χάλαγαν κάμερες στα cslabs, υπό ορισμένες προϋποθέσεις (π.χ. τήριση αρχείου για 1-2 μέρες κτλ.). Φυσικά, η συζήτηση αυτή είναι τελείως ακαδημαϊκή, καθώς, όπως αναφέρθηκε, δεν περισεύουν €€€, αλλά κυρίως, θα πρέπει να οριστεί με κάποιον τρόπο κάποιος "υπεύθυνος" ασφαλείας που είναι πολύ πιο ακανθώδες θέμα.
Last edited by mikem4600 on Sun Jul 03, 2005 3:36 pm, edited 2 times in total.
Autocracy hates questions. Anarchy hates answers.
rapadder
Gbyte level
Gbyte level
Post by rapadder » Sun Jul 03, 2005 3:28 pm

Κάμερες δεν μπορούν να μπουν στο εργαστήριο για πολλούς λόγους. Σε τελική ανάλυση δεν είναι και απαραίτητο. Πάντως το να κρατούνται στοιχεία σχετικά με το ποιος ήταν logged in την στιγμή των συμβάντων δεν το θεωρώ και τόσο φακέλωμα. Τουλάχιστον να κρατιέται το ιστορικό για μια μέρα ή δύο. Επίσης θα μπορούσαν οι φοιτητές να προσκομίζουν και μια φωτογραφία τύπου ταυτότητας στο πρώτο έτος. Οι φωτογραφίες των φοιτητών θα είναι σε μια βάση των χρηστών. Έτσι εάν κάποιος ξεχάσει το πάσο του και θέλει να συνδεθεί, αντί να παρακαλάει τον δίπλα θα μπορεί να απευθυνθεί στον admin. Καλό είναι να υπάρχουν φωτογραφίες των φοιτητών σε μια βάση, ώστε να μην απαιτούνται χιλιοδυό χαρτιά για να πιστοποιήσεις την ταυτότητα σου. Προσπαθήστε να είστε λίγο πιο δημιουργικοί, δεν χρειάζεται να καταργηθεί το άσυλο ή να βάλουμε κάμερες. Υπάρχουν ενδιάμεσες λύσεις :-) .
jimmyD
Venus Former Team Member
Academic status: MSc

Post by jimmyD » Sun Jul 03, 2005 5:14 pm

a_s wrote:
jimmyD wrote:Erevodifwntas++
Ίσα ίσα ... τώρα που δεν έχει βρεθεί ο κλέφτης και όλοι φοβούνται (κρύβουν ερμητικά τα πράγματά τους), τώρα είναι που υπάρχει περισσότερη καχυποψία! Ολοι θα κοιτάζουν γύρω γύρω μήπως έρθει κάποιος και τους ληστέψει

Και να στο θέσω λίγο διαφορετικά:

Εσύ σε λίγα χρόνια, αν έχεις μια μεγάλη επιχείρηση σαν το Πλαίσιο κλπ, δεν θα έβαζες κάμερες για να προστατεψεις την περιουσία σου? Θα άφηνες τους κλέφτες να δρουν ανενόχλητοι?

Επίσης, τόσες και τόσες φορές έχουν εντοπιστεί ληστές από τις κάμερες των τραπεζών... Εσυ θεωρείς δηλαδή ότι οι κάμερες αυτές είναι κακές και δημιουργούν καχυποψία?? Εγώ θα έλεγα το αντίθετο... Δημιουργούν περισσότερη ασφάλεια
1)Προηγουμένως είχες αναρωτηθεί γιατί δεν αρέσουν γενικά οι κάμερες και εγώ απάντησα σε αυτό (στο γενικά). Το παράδειγμα που φέρνεις συγκεκριμενοποιείται στο θέμα του εργαστηρίου. (τουλάχιστον να θυμόμαστε αυτά που γράφουμε οι ίδιοι )

2)Το αν όλοι φοβούνται δε το ξέρω. Προσωπικά δε φοβάμαι κάτι ή κάποιον

3) Το cslab έχει μια χαοτική διαφορά με το πλαίσιο: δεν είναι επιχείρηση και δεν έχει σκοπό το κέρδος!!!

4)Οι κάμερες δημιουργούν την ψευδαίσθηση της ασφάλειας. Και όπως προειπώθηκε όποιος θέλει την απόλυτη ασφάλεια καλύτερα να απομονωθεί να κινδυνεύει πλέον μόνο από τον εαυτό του.
Since I was born I started to decay
now nothing ever ever goes my way...
Image
tsilochr
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: PhD

Post by tsilochr » Sun Jul 03, 2005 5:47 pm

Την ώρα του περιστατικού είχα βάρδια εγώ στο cslab (αν και τυπικά ακόμα ήταν υπεύθυνη η γραματέας). Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο άβολα ένιωσα. Όμως ρε παιδιά το χάσαμε και πάλι το τρένο με τις συζητήσεις.

Anyway, δεν θα αναμασήσω τις ήδη χιλιοειπωμένες απόψεις αλλά μου έκανε εντύπωση ότι χρειάστηκαν μόλις 2-3 δημοσιεύσεις για να συμφωνήσουμε όλοι ότι είναι προσωπική ευθύνη του καθένα να προσέχει τα πράγματα του και άλλες 4 σελίδες για δούμε αν έχουν ευθύνη οι admin, ο Πολύζος, το τμήμα, το πανεπιστήμιο, η κοινωνία...

Και όμως από αύριο πάλι θα υπάρχουν φοιτήτές που θα αφήνουν τα πράγματα τους πάνω στο pc απροστάτευτα.
Post Reply

Return to “Τμήμα - Πανεπιστήμιο”