TOEFL

Συζητήσεις και ενημέρωση σχετικά με μεταπτυχιακές σπουδές σε Ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια.
Zifnab
Venus Former Team Member
Academic status: MSc

Re: TOEFL

Post by Zifnab » Thu Nov 03, 2011 3:14 pm

sandra wrote:1) όχι μαθήματα, το ΤOEFL έχει pool εκθεσεων, οποτε ξερεις εκ των προτερων ολα τα πιθανα θεματα που μπορουν να πεσουν. Ψαξε καποιο βιβλιο μονο για εκθεση και δες ενδεικτικες προσεγγισεις
2) Δεν ειχα βιβλιο για TOEFL αλλα νομιζω οτι το επισημο της ETS ήταν καλο
3) Ψαξε για λεξιλογιο που πεφτει συχνα στο TOEFL, κανε practice στον υπολογιστη στο speaking part, με μικροφωνο και ακουστικα και χρονομετρα τον εαυτο σου.
Και καλη επιτυχια
Λοιπόν σήμερα που πήρα και εγώ τα αποτελέσματα μου από TOEFL (μετά από 1.5 εβδομάδα) να πω και εγώ την εμπειρία μου μιας και πλέον έχω μια συνολική εικόνα.
Τυπικά έχω Lower (FCE) αλλά με την πολλή τριβή της γλώσσας (ταινίες,τραγούδια,ξένοι συγγενείς,άρθρα στο interent) καθώς και την πρόσθετη πιεστική προετοιμασία για το GRE, μπορώ να πω ότι είμαι σε επίπεδο κοντά στο Proficiency. Το TOEFL το έδωσα με προετοιμασία ~15 ωρών (2 μέρες). Αυτό που έκανα είναι να δω την δομή του test και να δω πώς βαθμολογούνται οι ενότητες. Είδα παραδείγματα Reading από το official guide. Έκανα ελάχιστα παραδείγματα listening από το Cracking the TOEFL (Princeton Press) για να δω το επίπεδο δυσκολίας και είδα λίγο στρατηγικές από Speaking στο Youtube. Στο κανονικό test που είναι (αριστερά input, δεξιά το δικό σου output)
1) Reading --> απαντήσεις
2) Listening --> απαντήσεις
Break 10min
3) Reading + Listening --> Speaking
4) Reading + Listening --> Writing

έπεσα στα εξής προβλήματα που δεν τα είχα καταλάβει από πριν:
1) νόμιζα ότι το listening ήταν μικρότερο - διαρκεί (πάρα) πολύ (~1.5h)! νομίζω συνολικά είχε 12 διαλέξεις/διαλόγους και εγώ νόμιζα ότι ήταν 9 - άσε που μόλις τελείωσα το 9ο μέρος - ετοιμαζόμουν για διάλειμμα - και το πρόγραμμα με ενημερώνει ότι έχω άλλες 3. Στις 9 είχα ήδη κουραστεί αφού με είχαν ζαλήσει όλοι αυτοί. :smt021 ..Δες στο cracking the TOEFL τι πρέπει να σημειώνεις σε σχέση με αυτά που ακούς αλλά και στο youtube έχει ωραία βιντεάκια..
2) μου είχαν πει ότι τα ακουστικά που φοράμε και τα μικρόφωνα τσιμπάνε και τον παραμικρό ήχο μέσα στο δωμάτιο - και γενικά ακόμα και το κλικ του ποντικιού από μακρινούς υπολογιστές έφτανε στα αυτιά μου. Αλλά δεν είχα φανταστεί ότι έπρεπε να φοράω τα ακουστικά μου σε όλη την διάρκεια του test καθώς i) δεν δίνουν όλοι μαζί τις ενότητες ταυτόχρονα - μπορεί να έχουν διαφορά 2-3 λεπτά οπότε εσύ να είσαι στο reading και να ακούς άτομα που τώρα μπαίνουν στην αίθουσα και κάνουν φασαρία κατά την εγγραφή ή ρυθμίζουν το μικρόφωνο τους. Για κάποιο λόγο όταν ήμουν στο reading άκουγα κάποιους να μιλάνε αγγλικά αρκετή ώρα - πιθανώς έδιναν κάτι άλλο εκτός από TOEFL. Στη δική μας αίθουσα υπήρχαν πλαίσια (Π) που έκοβαν τον ήχο αλλά στην άλλη , κάποιοι παραπονέθηκαν ότι υπήρχε θέμα...
3) Γενικά μου είχαν πει ότι το δύσκολο είναι να γεμίσεις σωστά το 1 λεπτό και να μιλήσεις στο speaking αλλά εγώ δυσκολεύτηκα ειδικά στην πρώτη ενότητα,που θεωρώ πως πήγα χάλια αφού τρεμούλιαζε και η φωνή μου καθώς σοκαρίστηκα :smt016 επειδή άκουγα τον εαυτό μου (και τους άλλους) - και ήταν η πρώτη μου επαφή με speaking τέτοιου τύπου αφού δεν είχα προετοιμαστεί αναλόγως (κάνοντας ηχογραφήσεις του εαυτού μου). Παρ' όλα αυτά στο πρώτο listening πήρα Fair score. Και στα υπόλοιπα Good (δεν έχει πιο πάνω κλίμακα), αφού πλέον μπόρεσα και ησύχασα έγγραψα στο χαρτί μου τα points που ήθελα να πω και τα δόμησα στο μυαλό μου (μέσα σε 15 δεύτερα).
4) Στο Reading τα κείμενα ήταν πιο δύσκολα από αυτά που είδα στο Official Guide και στο Cracking the TOEFL και θα τολμήσω να πω ότι άγγιζαν σε δυσκολία τα εύκολα/μεσαία του GRE (όσον αφορά το περιεχόμενο) και βέβαια οι ερωτήσεις ήταν ευκολότερες - αλλά όταν σε ζαλίζει το κείμενο και πρέπει να πατάς τα ακουστικά σου για να μην σε ενοχλεί ο θόρυβος είναι ένα θέμα!! Σε μερικά σημεία με έπιασα να βάζω κάποια στην τύχη.. και γενικά με κούραζαν κάτι κείμενα αρχαιολογίας, ιστορίας (με κάτι νομαδικούς και μη λαούς) και κοινωνιολογίας που μου έπεσαν. Κάποια άλλα τεχνολογικά ή βιολογικά ήταν πολύ πιο άνετα για μένα να τα παρακολουθήσω και να μην πονέσει το κεφάλι μου. Ευτυχώς οι ερωτήσεις συνήθως πάνε βήμα βήμα με το κείμενο - και γενικά σε όλο το Reading δεν είχα την ευκαιρία να διαβάσω το κείμενο ολόκληρο και μετά να πάω στις ερωτήσεις - αλλά πήγαινα κατευθείαν στις ερωτήσεις..

Για το Writing δεν είδα καν θέματα και έχοντας διαβάσει θεματολογίες για το GRE πίστευα ότι δεν θα μου πέσει κάτι δύσκολο και όντως έτσι έγινε.. Για ψυχολογικούς λόγους δες το pool των θεμάτων writing από το site του ets :smt023 -
Για το timing στο γενικότερο test είχα συνηθίσει από το GRE που είναι πολύ πιο πιεστικό - οπότε χρονομέτρησε τον εαυτό σου όπως λέει η sandra

Με 2 μέρες ουσιαστικής προετοιμασίας 15-20 ώρες πήρα ένα 105/120 (Reading: 26, Listening: 26, Speaking: 26, Writing: 27) ενώ περίμενα ένα 90 με βάση το πώς πίστευα πως πήγα :smt016

Όσο για τα βιβλία προτείνω Cracking the TOEFL (Princeton) και φυσικά Official Guide (ets).. Κάτι παραπάνω είναι overkill...
nik_sak
Kilobyte level
Kilobyte level
Academic status: N>4

Post by nik_sak » Thu Nov 03, 2011 10:21 pm

Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
[quote="Zifnab"][quote="sandra"]1) όχι μαθήματα, το ΤOEFL έχει pool εκθεσεων, οποτε ξερεις εκ των προτερων ολα τα πιθανα θεματα που μπορουν να πεσουν. Ψαξε καποιο βιβλιο μονο για εκθεση και δες ενδεικτικες προσεγγισεις 2) Δεν ειχα βιβλιο για TOEFL αλλα νομιζω οτι το επισημο της ETS ήταν καλο 3) Ψαξε για λεξιλογιο που πεφτει συχνα στο TOEFL, κανε practice στον υπολογιστη στο speaking part, με μικροφωνο και ακουστικα και χρονομετρα τον εαυτο σου. Και καλη επιτυχια[/quote] Λοιπόν σήμερα που πήρα και εγώ τα αποτελέσματα μου από TOEFL (μετά από 1.5 εβδομάδα) να πω και εγώ την εμπειρία μου μιας και πλέον έχω μια συνολική εικόνα. Τυπικά έχω Lower (FCE) αλλά με την πολλή τριβή της γλώσσας (ταινίες,τραγούδια,ξένοι συγγενείς,άρθρα στο interent) καθώς και την πρόσθετη πιεστική προετοιμασία για το GRE, μπορώ να πω ότι είμαι σε επίπεδο κοντά στο Proficiency. Το TOEFL το έδωσα με προετοιμασία ~15 ωρών (2 μέρες). Αυτό που έκανα είναι να δω την δομή του test και να δω πώς βαθμολογούνται οι ενότητες. Είδα παραδείγματα Reading από το official guide. Έκανα ελάχιστα παραδείγματα listening από το Cracking TOEFL (Princeton Press) για να δω το επίπεδο δυσκολίας και είδα λίγο στρατηγικές από Speaking στο Youtube. Στο κανονικό test που είναι (αριστερά input, δεξιά το δικό σου output) 1) Reading --> απαντήσεις 2) Listening --> απαντήσεις Break 10min 3) Reading + Listening --> Speaking 4) Reading + Listening --> Writing [b]έπεσα στα εξής προβλήματα που δεν τα είχα καταλάβει από πριν:[/b] 1) νόμιζα ότι το listening ήταν μικρότερο - διαρκεί (πάρα) πολύ (~1.5h)! νομίζω συνολικά είχε 12 διαλέξεις/διαλόγους και εγώ νόμιζα ότι ήταν 9 - άσε που μόλις τελείωσα το 9ο μέρος - ετοιμαζόμουν για διάλειμμα - και το πρόγραμμα με ενημερώνει ότι έχω άλλες 3. Στις 9 είχα ήδη κουραστεί αφού με είχαν ζαλήσει όλοι αυτοί. :smt021 ..Δες στο cracking the TOEFL τι πρέπει να σημειώνεις σε σχέση με αυτά που ακούς αλλά και στο youtube έχει ωραία βιντεάκια.. 2) μου είχαν πει ότι τα ακουστικά που φοράμε και τα μικρόφωνα τσιμπάνε και τον παραμικρό ήχο μέσα στο δωμάτιο - και γενικά ακόμα και το κλικ του ποντικιού από μακρινούς υπολογιστές έφτανε στα αυτιά μου. Αλλά δεν είχα φανταστεί ότι έπρεπε να φοράω τα ακουστικά μου σε όλη την διάρκεια του test καθώς i) δεν δίνουν όλοι μαζί τις ενότητες ταυτόχρονα - μπορεί να έχουν διαφορά 2-3 λεπτά οπότε εσύ να είσαι στο reading και να ακούς άτομα που τώρα μπαίνουν στην αίθουσα και κάνουν φασαρία κατά την εγγραφή ή ρυθμίζουν το μικρόφωνο τους. Για κάποιο λόγο όταν ήμουν στο reading άκουγα κάποιους να μιλάνε αγγλικά αρκετή ώρα - πιθανώς έδιναν κάτι άλλο εκτός από TOEFL. Στη δική μας αίθουσα υπήρχαν πλαίσια (Π) που έκοβαν τον ήχο αλλά στην άλλη , κάποιοι παραπονέθηκαν ότι υπήρχε θέμα... 3) Γενικά μου είχαν πει ότι το δύσκολο είναι να γεμίσεις σωστά το 1 λεπτό και να μιλήσεις στο speaking αλλά εγώ δυσκολεύτηκα ειδικά στην πρώτη ενότητα,που θεωρώ πως πήγα χάλια αφού τρεμούλιαζε και η φωνή μου καθώς σοκαρίστηκα :smt016 επειδή άκουγα τον εαυτό μου (και τους άλλους) - και ήταν η πρώτη μου επαφή με speaking τέτοιου τύπου αφού δεν είχα προετοιμαστεί αναλόγως (κάνοντας ηχογραφήσεις του εαυτού μου). Παρ' όλα αυτά στο πρώτο listening πήρα Fair score. Και στα υπόλοιπα Good (δεν έχει πιο πάνω κλίμακα), αφού πλέον μπόρεσα και ησύχασα έγγραψα στο χαρτί μου τα points που ήθελα να πω και τα δόμησα στο μυαλό μου (μέσα σε 15 δεύτερα). 4) Στο Reading τα κείμενα ήταν πιο δύσκολα από αυτά που είδα στο Official Guide και στο Cracking the TOEFL και θα τολμήσω να πω ότι άγγιζαν σε δυσκολία τα εύκολα/μεσαία του GRE (όσον αφορά το περιεχόμενο) και βέβαια οι ερωτήσεις ήταν ευκολότερες - αλλά όταν σε ζαλίζει το κείμενο και πρέπει να πατάς τα ακουστικά σου για να μην σε ενοχλεί ο θόρυβος είναι ένα θέμα!! Σε μερικά σημεία με έπιασα να βάζω κάποια στην τύχη.. και γενικά με κούραζαν κάτι κείμενα αρχαιολογίας, ιστορίας (με κάτι νομαδικούς και μη λαούς) και κοινωνιολογίας που μου έπεσαν. Κάποια άλλα τεχνολογικά ή βιολογικά ήταν πολύ πιο άνετα για μένα να τα παρακολουθήσω και να μην πονέσει το κεφάλι μου. Ευτυχώς οι ερωτήσεις συνήθως πάνε βήμα βήμα με το κείμενο - και γενικά σε όλο το Reading δεν είχα την ευκαιρία να διαβάσω το κείμενο ολόκληρο και μετά να πάω στις ερωτήσεις - αλλά πήγαινα κατευθείαν στις ερωτήσεις.. Για το Writing δεν είδα καν θέματα και έχοντας διαβάσει θεματολογίες για το GRE πίστευα ότι δεν θα μου πέσει κάτι δύσκολο και όντως έτσι έγινε.. Για ψυχολογικούς λόγους δες το pool των θεμάτων writing από το site του ets :smt023 - Για το timing στο γενικότερο test είχα συνηθίσει από το GRE που είναι πολύ πιο πιεστικό - οπότε χρονομέτρησε τον εαυτό σου όπως λέει η sandra Με 2 μέρες ουσιαστικής προετοιμασίας 15-20 ώρες πήρα ένα 105/120 (Reading: 26, Listening: 26, Speaking: 26, Writing: 27) ενώ περίμενα ένα 90 [u]με βάση το πώς πίστευα πως πήγα[/u] :smt016 Όσο για τα βιβλία προτείνω Cracking the TOEFL (Princeton) και φυσικά Official Guide (ets).. Κάτι παραπάνω είναι overkill...[/quote]
κατατοπιστικοτατος!
στα βιβλια που προτεινεις υπαρχει ικανοποιητικο υλικο για to writing , tips , χρησιμες φρασεις , λεξεις κλισε κλπ ?
Zifnab
Venus Former Team Member

Post by Zifnab » Thu Nov 03, 2011 10:43 pm

nik_sak wrote: κατατοπιστικοτατος!
στα βιβλια που προτεινεις υπαρχει ικανοποιητικο υλικο για to writing , tips , χρησιμες φρασεις , λεξεις κλισε κλπ ?
Πιστεύω ότι το official guide είναι αρκετά αντιπροσωπευτικό για το υλικό του - ενώ το cracking the TOEFL έχει ωραίες στρατηγικές για το timing και για εισαγωγικές φράσεις κτλ..
Serendipity
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: Alumnus/a

Post by Serendipity » Fri Nov 04, 2011 9:15 am

Πιστευω ότι και τα τεστ του Barrons ειναι πολυ σημαντικά να γίνουν ,γιατί σου έχει και τα long versions reading και listening ενω άλλοι έχουν μόνο το short version. Eπίσης, πολύ ωραία τεστ έχει και το Cambridge 3rd edition με υποδειγματικές απαντήσεις και στο speaking και στο writting και τα reading ειναι καπως πιο αντιπροσωπευτικά του τι θα συναντήσεις. Μακρυά από LongMan (μεγάλη μούφα) είναι πανεύκολα.
-Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe.
--Albert Einstein--

ImageImage

My new blog Serendipity's thoughts!
nik_sak
Kilobyte level
Kilobyte level
Academic status: N>4

Post by nik_sak » Tue Nov 15, 2011 12:43 am

να ρωτησω κατι, εαν δεν γραψεις καλαα στο TOEFL και το ξαναδωσεις, μετρανε και οι προηγουμενοι βαθμοι οπως στο GRE, ή οχι ?
Zifnab
Venus Former Team Member

Post by Zifnab » Tue Nov 15, 2011 4:04 pm

nik_sak wrote:να ρωτησω κατι, εαν δεν γραψεις καλαα στο TOEFL και το ξαναδωσεις, μετρανε και οι προηγουμενοι βαθμοι οπως στο GRE, ή οχι ?
Απ' όσο ξέρω όχι :smt023
Post Reply

Return to “Μεταπτυχιακά”