Ερώτηση για κοστολόγηση έργων λογισμικού.

Συζητήσεις σχετικές με την λειτουργία του Πανεπιστημίου και του Τμήματος, νέα, αποφάσεις συγκλήτου, αποφάσεις συνελεύσεων πληροφορικής. Γενικότερα ό,τι έχει σχέση με τον Πανεπιστημιακό χώρο.
Post Reply
PASCAL
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: Alumnus/a
Ερώτηση για κοστολόγηση έργων λογισμικού.

Post by PASCAL » Sat Mar 17, 2012 9:09 pm

Θα ήθελα να ρωτήσω αν διδάσκεται σε κάποιο μάθημα κοστολόγηση έργων λογισμικού(πληροφοριακού συστήματος?) ή κάτι συναφές. Κοστολόγηση εννοώ οικονομική.
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
Δεν έχω κάποια σχέση με κύκλο οικονομικών γι' αυτό ρωτάω.
nachos
Gbyte level
Gbyte level

Re: Ερώτηση για κοστολόγηση έργων λογισμικού.

Post by nachos » Sat Mar 17, 2012 9:39 pm

Δε νομίζω πως υφίσταται κάτι τέτοιο, ούτως ή άλλως το πρόβλημα αυτό δεν είναι αρκετά "βαθύ" για να μπορούσε να συστήσει επιστημονικό πεδίο από μόνο του. Σε αντίθεση π.χ. με τον τομέα των οικονομικών των δικτύων, όπου το pricing αποτελεί σημαντική συνιστώσα μεταβολής του QoS και γενικότερα τα οικονομικά μοντέλα που εφαρμόζει κανείς είναι ένας από τους πολυμεταβλητούς παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα την υπηρεσία, στο λογισμικό δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Μικρή εξαίρεση ίσως σε αυτό αποτελεί το licencing (βλ. π.χ. τις διαφορετικές εκδόσεις των Windows: Home Premium, Bussiness, Ultimate), αλλά πέραν αυτού δε μου 'ρχεται άμεσα κάτι άλλο στο νου. Γενικότερα η τιμολογιακή πολιτική στο software καθορίζεται συνήθως βάση του ανταγωνισμού.
Nothing is impossible for the man who doesn't have to do it himself
PASCAL
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by PASCAL » Sat Mar 17, 2012 10:11 pm

Ψάχνοντας λίγο το θέμα βρήκα ότι υπάρχει κλάδος της τεχνολογίας λογισμικού(software engineering) που λέγεται οικονομικά της τεχνολογίας λογισμικού(software engineering economics). Μάλιστα ο Boehm έχει γράψει και σχετικό βιβλίο και έχει αναπτύξει τον κλάδο. Άρα νομίζω κάτι πρέπει να πασαλείψαμε από κοστολόγηση στην τεχνολογία λογισμικού. Από κει και πέρα θα ήθελα να μάθω αν υπάρχει κάτι σε ολόκληρο μάθημα ή όχι.
nachos
Gbyte level
Gbyte level

Post by nachos » Sat Mar 17, 2012 10:37 pm

Δεν είχα γνώση επί της ύπαρξης αυτού του κλάδου, πάω πάσο λοιπόν. Σίγουρα πάντως στη ασοεε δεν υπήρχε αντίστοιχο μάθημα όσο ήμουν εγώ φοιτητής και αμφιβάλλω αν έχει δημιουργηθεί. Εδώ καλά καλά δεν διαθέτει πραγματικό μάθημα software engineering, θα έχει και economics;

edit: Πάντως μιας που το ανέφερες, έχω τη διαίσθηση πως τα software engineering economics δεν έχουν να κάνουν τόσο με τιμολογιακές πολιτικές στο software, αλλά περισσότερο με το πως το είδος του engineering μπορεί να αποτελεί συνάρτηση διαφόρων οικονομικών μεγεθών. Π.χ. σε διαφορετικού scale μεγέθους επιχειρήσεων ή ακόμα και στο lifecycle της ίδιας της επιχεόρησης θα είχε νόημα να εφαρμόσεις διαφορετικά αναπτυξιακά μοντέλα (π.χ. agile vs waterfall vs extreme κλπ).
michalis
Gbyte level
Gbyte level

Post by michalis » Sat Mar 17, 2012 11:11 pm

Το πιο σχετικό που έχω υπ'όψιν μου ειναι η Διαχείριση Έργων Πληροφορικής. Αλλά δεν το έχω παρακολουθήσει οπότε δεν ξέρω τι ακριβώς περιέχει.
Ισοβίτης
Venus Former Team Member

Post by Ισοβίτης » Sun Mar 18, 2012 5:56 am

michalis wrote:Το πιο σχετικό που έχω υπ'όψιν μου ειναι η Διαχείριση Έργων Πληροφορικής. Αλλά δεν το έχω παρακολουθήσει οπότε δεν ξέρω τι ακριβώς περιέχει.
Όχι κάτι που να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα.

Γενικώς, στις ελληνικές σχολές Πληροφορικής έχουν την τάση να διδάσκουν αναχρονιστικά πράγματα.
Συγχώρα με που δεν καταλαβαίνω τι λένε τα κομπιούτερς κι οι αριθμοί...

Image

Find me: Image Image Image Image Image
nachos
Gbyte level
Gbyte level

Post by nachos » Sun Mar 18, 2012 11:23 am

Ισοβίτης wrote:
michalis wrote:Το πιο σχετικό που έχω υπ'όψιν μου ειναι η Διαχείριση Έργων Πληροφορικής. Αλλά δεν το έχω παρακολουθήσει οπότε δεν ξέρω τι ακριβώς περιέχει.
Όχι κάτι που να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα.

Γενικώς, στις ελληνικές σχολές Πληροφορικής έχουν την τάση να διδάσκουν αναχρονιστικά πράγματα.
Plus, δεν έχει και καμία σχέση με το ζήτημα που συζητάμε. Απ' όσο θυμάμαι το αντικείμενό του ήταν τεχνικές χρονοπρογραμματισμού εργασιών, εντός ενός συνολικού έργου.
Post Reply

Return to “Τμήμα - Πανεπιστήμιο”