Ειδικά ο nachos με την politically aggressive ιδιοσυγκρασία.

++ Η αριστερά πέρα από τα υπόλοιπα κακά που έχει πρέπει να προσλάβει και έναν image maker της προκοπής.MpoMp wrote:Πέρα από αυτά που γράφει ο necrofear και συμφωνώ, ο michalis και ο nachos μίλησαν με λογικά επιχειρήματα για τα οικονομικά και πολιτικά ζητήματα. Ειδικά ο michalis δε νομίζω να άφησε πουθενά λογικό κενό. Οπότε PASCAL με το επιχείρημα "Ας μην σκεφτόμαστε σαν ραγιάδες " και το κλασσικό κειμενάκι πολιτικού ύφους που ακολουθεί, συγνώμη, αλλά μη περιμένεις να σε πάρουν στα σοβαρά.
Ειδικά ο nachos με την politically aggressive ιδιοσυγκρασία.
Ωραίο το λογίδριο δε λέω και πολύ συγκινητικό θα έλεγα, αλλα δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από αυτό. Όταν μιλάμε για τι μας ξημερώνει αύριο, καλό είναι να μιλαμε επί του πρακτέου, χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερή μαθηματική λογική ως προς τα δεδομένα και τα αποτελέσματα. Να προσπαθούμε να σκεφτούμε τις κινήσεις οι οποίες τεκμηριωμένα μπορούν να δώσουν βιώσιμες λύσεις. Για να το κάνουμε βέβαια αυτό, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να έχουμε μια προσγειωμένη και ώριμη οπτική στο σύγχρονο γίγνεσθαι και γενικότερα του πως λειτουργεί ο κόσμος, πράγμα που είναι εκ βάθρων αντίθετο με φανφαρολογίες του τύπου "παιδιά σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους" στην προσπάθεια του να το παίξουμε έλληνες Τσε Γκεβάρα. Όχι τίποτε άλλο, αλλά οι όμορφες αμπελοφιλοσοφίες θρέφουν τα ώτα, όταν το στομάχι είναι ήδη γεμάτο. Όταν είναι άδειο, το γουργούρισμά του είναι πιο ηχηρό.PASCAL wrote:Ας μην σκεφτόμαστε σαν ραγιάδες. Αν μας κυβερνούν πάλι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ναι τα πάντα θα ξεπουληθουν. Υπάρχει όμως και ο άλλος δρόμος, αυτός της λαϊκής κυριαρχίας. Μπορούμε με τα λόγια και τις πράξεις μας, με το δρόμο και τις κάλπες, με τους αγώνες και τις συζητήσεις να επιβάλουμε μια ενότητα στο αντικαπιταλιστικό μέτωπο που διαμορφώνεται. Αν δεν θέλουμε μετά την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ να κυριαρχήσει το χάος ας το απαιτήσουμε. Ας το χτίσουμε από τώρα. Ας γίνουμε εμείς αυτοί που θα υπερασπιστούν τη δημόσιο περιουσία, τους μισθούς και τις συντάξεις, τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα. Πώς; Με ισχυρά συνδικάτα, με ισχυρές οργανώσεις, με ισχυρά κινήματα, με παρουσία και σύκρουση στους δρόμους, με παρεμβάσεις στα ΜΜΕ και το δημόσιοο λόγο, με ότι συνθέτει σε τελική ανάλυση την λαϊκή εξουσία. Το να καθόμαστε να μιξοκλαίμε για το κακό που μας βρήκε και το κακό που θα μας βρεί δεν είνα απλά ηττοπάθεια, είναι προδοσία της (όποιας) ανεξαρτησίας μας.
Ότι ισχύει για το post του pascal, ισχύει και εδώ. Ευχαριστώ.fo@ wrote:Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι δε συμφωνώ γενικά. Αλλά όμως ρεαλιστικά υπάρχει κάποιος που θεωρεί ότι η λογική της εσωτερικής υποτίμησης και του γενικότερου οικονομικού προγράμματους που ακολουθείται ότι είναι μιά διέξοδος λύση; Ότι η παραμονή στο ευρώ αποτρέπει την άηθη κερδοσκοπία άλλων ομάδων και στον περιορισμό των οικονομικών ανισοτήτων; Ας ομολογήσουν κάποιοι ότι προτείνουν την υποτέλεια και τον αυτοεξευτελισμό, επειδή θεωρούν ότι είμαστε ηττημένοι από χέρι.
Να μου αποδείξεις ότι τα οφέλη απο ενδεχόμενη επιστροφή της δραχμής, τον πρώτο μήνα, θα καλύψουν την απώλεια της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, πάνω στην οποία στηρίζεται ολόκληρη η εθνική οικονομία, αλλά και η οικονομία κάθε σπιτιού ξεχωριστά, χωρίς να χρειαστεί κανένας, ιδιώτης ή κράτος, να ξεπουλήσει έστω ένα τετραγωνικό μέτρο κάτω απ'την αντικειμενική αξία, προκειμένου να επιβιώσει. Γιατί αν έστω ένας πολίτης πουλήσει το σπίτι του, ένα εξάμηνο μετά την επιστροφή στη δραχμή, προκειμένου να εξοφλήσει δάνειο αυτοκινήτου, η πρότασή σου θα έχει αποτύχει. Είναι πάρα πολύ ωραία όλα αυτά που λες, αλλά προσωπικά δε μ'ενδιαφέρει καθόλου να έχω εργασιακά δικαιώματα, χωρίς να έχω εργασία. Είναι άλλο πράγμα το (αποτυχημένο) μνημόνιο κι άλλο πράγμα η συμμετοχή στο ευρώ. Με πολύ πετυχημένο τρόπο η γαλλογερμανική ελίτ και το IMF έχει καταφέρει να πείσει πολύ κόσμο ότι είναι το ίδιο πράγμα, προκειμένου να περνάει τα μνημόνια χωρίς κουβέντα. Συμμετοχή στο ευρώ δε σημαίνει αποδοχή των όρων των μνημονίων που οδηγούν σε συρρίκνωση της οικονομίας. Και η δουλειά του νέου πολιτικού σκηνικού που διαμορφώνεται είναι να κρατήσει το ευρώ, μειώνοντας τις ανάγκες βοήθειας στην Ελλάδα μέσω αναδιάρθρωσης/εξορθολογισμού χρέους, κράτους και εθνικής οικονομίας και αλλάζοντας τους όρους παροχής βοήθειας.PASCAL wrote:Ας μην σκεφτόμαστε σαν ραγιάδες. Αν μας κυβερνούν πάλι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ναι τα πάντα θα ξεπουληθουν. Υπάρχει όμως και ο άλλος δρόμος, αυτός της λαϊκής κυριαρχίας. Μπορούμε με τα λόγια και τις πράξεις μας, με το δρόμο και τις κάλπες, με τους αγώνες και τις συζητήσεις να επιβάλουμε μια ενότητα στο αντικαπιταλιστικό μέτωπο που διαμορφώνεται. Αν δεν θέλουμε μετά την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ να κυριαρχήσει το χάος ας το απαιτήσουμε. Ας το χτίσουμε από τώρα. Ας γίνουμε εμείς αυτοί που θα υπερασπιστούν τη δημόσιο περιουσία, τους μισθούς και τις συντάξεις, τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα. Πώς; Με ισχυρά συνδικάτα, με ισχυρές οργανώσεις, με ισχυρά κινήματα, με παρουσία και σύκρουση στους δρόμους, με παρεμβάσεις στα ΜΜΕ και το δημόσιοο λόγο, με ότι συνθέτει σε τελική ανάλυση την λαϊκή εξουσία. Το να καθόμαστε να μιξοκλαίμε για το κακό που μας βρήκε και το κακό που θα μας βρεί δεν είνα απλά ηττοπάθεια, είναι προδοσία της (όποιας) ανεξαρτησίας μας.
Δεν προτιμώ τίποτα απ'τα δύο εις βάρος του άλλου. Απλώς η εξασφάλιση εργασιακών δικαιωμάταν είναι το δεύτερο στάδιο. Το πρώτο είναι η εξασφάλιση εργασίας για όσους θέλουν να εργαστούν.fo@ wrote:@michalis
Πάντως τη δήλωση για εργασιακά δικαιώματα τη θεωρώ ατυχή. Δηλαδή προτιμάς να έχεις εργασία χωρίς εργασιακά δικαιώματα από το να μην έχεις εργασία; Ίσως η διαφορά αριστερών αντιλήψεων είναι που βάζει ο καθένας κόκκινες γραμμές. Αν κατάλαβα λάθος συγχώρα με.
Εθνικοποιήσεις τραπεζών χωρίς αποζημίωση, διαγραφή χρεών υπερχρεωμένων νοικοκυριών, στάση πληρωμών προς τα έξω, πληθωριστικό χρήμα για το έλλειμα και μπλοκάρισμα εξαγωγής κεφαλαίων. Νομίζω είναι ξεκάθαρο.michalis wrote:Να μου αποδείξεις ότι τα οφέλη απο ενδεχόμενη επιστροφή της δραχμής, τον πρώτο μήνα, θα καλύψουν την απώλεια της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, πάνω στην οποία στηρίζεται ολόκληρη η εθνική οικονομία, αλλά και η οικονομία κάθε σπιτιού ξεχωριστά, χωρίς να χρειαστεί κανένας, ιδιώτης ή κράτος, να ξεπουλήσει έστω ένα τετραγωνικό μέτρο κάτω απ'την αντικειμενική αξία, προκειμένου να επιβιώσει. Γιατί αν έστω ένας πολίτης πουλήσει το σπίτι του, ένα εξάμηνο μετά την επιστροφή στη δραχμή, προκειμένου να εξοφλήσει δάνειο αυτοκινήτου, η πρότασή σου θα έχει αποτύχει. Είναι πάρα πολύ ωραία όλα αυτά που λες, αλλά προσωπικά δε μ'ενδιαφέρει καθόλου να έχω εργασιακά δικαιώματα, χωρίς να έχω εργασία. Είναι άλλο πράγμα το (αποτυχημένο) μνημόνιο κι άλλο πράγμα η συμμετοχή στο ευρώ. Με πολύ πετυχημένο τρόπο η γαλλογερμανική ελίτ και το IMF έχει καταφέρει να πείσει πολύ κόσμο ότι είναι το ίδιο πράγμα, προκειμένου να περνάει τα μνημόνια χωρίς κουβέντα. Συμμετοχή στο ευρώ δε σημαίνει αποδοχή των όρων των μνημονίων που οδηγούν σε συρρίκνωση της οικονομίας. Και η δουλειά του νέου πολιτικού σκηνικού που διαμορφώνεται είναι να κρατήσει το ευρώ, μειώνοντας τις ανάγκες βοήθειας στην Ελλάδα μέσω αναδιάρθρωσης/εξορθολογισμού χρέους, κράτους και εθνικής οικονομίας.PASCAL wrote:Ας μην σκεφτόμαστε σαν ραγιάδες. Αν μας κυβερνούν πάλι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ναι τα πάντα θα ξεπουληθουν. Υπάρχει όμως και ο άλλος δρόμος, αυτός της λαϊκής κυριαρχίας. Μπορούμε με τα λόγια και τις πράξεις μας, με το δρόμο και τις κάλπες, με τους αγώνες και τις συζητήσεις να επιβάλουμε μια ενότητα στο αντικαπιταλιστικό μέτωπο που διαμορφώνεται. Αν δεν θέλουμε μετά την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ να κυριαρχήσει το χάος ας το απαιτήσουμε. Ας το χτίσουμε από τώρα. Ας γίνουμε εμείς αυτοί που θα υπερασπιστούν τη δημόσιο περιουσία, τους μισθούς και τις συντάξεις, τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα. Πώς; Με ισχυρά συνδικάτα, με ισχυρές οργανώσεις, με ισχυρά κινήματα, με παρουσία και σύκρουση στους δρόμους, με παρεμβάσεις στα ΜΜΕ και το δημόσιοο λόγο, με ότι συνθέτει σε τελική ανάλυση την λαϊκή εξουσία. Το να καθόμαστε να μιξοκλαίμε για το κακό που μας βρήκε και το κακό που θα μας βρεί δεν είνα απλά ηττοπάθεια, είναι προδοσία της (όποιας) ανεξαρτησίας μας.
Θα επιμείνω λίγο. Στην έσχατη ανάγκη θα δεχόσουν εργασία χωρίς εργασιακά δικαιώματα; Έστω και με την προοπτική ότι π.χ. σε ένα δύο χρόνια θα αποκατασταθεί η ισορροπία;michalis wrote:Δεν προτιμώ τίποτα απ'τα δύο εις βάρος του άλλου. Απλώς η εξασφάλιση εργασιακών δικαιωμάταν είναι το δεύτερο στάδιο. Το πρώτο είναι η εξασφάλιση εργασίας για όσους θέλουν να εργαστούν.fo@ wrote:@michalis
Πάντως τη δήλωση για εργασιακά δικαιώματα τη θεωρώ ατυχή. Δηλαδή προτιμάς να έχεις εργασία χωρίς εργασιακά δικαιώματα από το να μην έχεις εργασία; Ίσως η διαφορά αριστερών αντιλήψεων είναι που βάζει ο καθένας κόκκινες γραμμές. Αν κατάλαβα λάθος συγχώρα με.
Τι χαλάς το σάλιο σου ρε michali. Θα ανατρέψουν το σύστημα θα μας δώσουν λεφτά, θα μας κάτσουν κιόλας οι δανειστές επειδή με τόσα λεφτά θα έχουμε και καύ*ες και όλα καλά. Όλα εύκολα είναι. Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά αν φύγουμε από το ευρώ αν θα είναι καλύτερα ή χειρότερα. Απλά από την αριστερά παρουσιάζετε σαν παράδεισος σε σχέση με το ευρώ η επιστροφή στην δραχμή. Τουλάχιστον ας έχουν τα @@ να πουν ότι και με δραχμή καλά θα περάσουμε.michalis wrote:Έχεις καταλάβει ποιανού τα λεφτά βρίσκονται πίσω απ'τις τράπεζες και ποιανού τα λεφτά θέλεις να χαρίσεις χωρίς αποζημίωση; Αν όχι, δε μπορούμε να μιλάμε σε καμία βάση...Πραγματικά πιστεύεις ότι τα διαθέσιμα των τραπεζών είναι τα λεφτά του Λάτση και του Κωστόπουλου; Τα δικά σου είναι....για την ακρίβεια ούτε καν αυτά δεν είναι γιατί οι τράπεζες δεν έχουν αυτή τη στιγμή κανένα backing για τα κεφάλαια των καταθετών. Είναι μείον. Και θα είναι μέχρι η ΕΚΤ να στείλει τις αποζημιώσεις από το PSI.
necrofear_13 wrote:Τι χαλάς το σάλιο σου ρε michali. Θα ανατρέψουν το σύστημα θα μας δώσουν λεφτά, θα μας κάτσουν κιόλας οι δανειστές επειδή με τόσα λεφτά θα έχουμε και καύ*ες και όλα καλά. Όλα εύκολα είναι.michalis wrote:Έχεις καταλάβει ποιανού τα λεφτά βρίσκονται πίσω απ'τις τράπεζες και ποιανού τα λεφτά θέλεις να χαρίσεις χωρίς αποζημίωση; Αν όχι, δε μπορούμε να μιλάμε σε καμία βάση...Πραγματικά πιστεύεις ότι τα διαθέσιμα των τραπεζών είναι τα λεφτά του Λάτση και του Κωστόπουλου; Τα δικά σου είναι....για την ακρίβεια ούτε καν αυτά δεν είναι γιατί οι τράπεζες δεν έχουν αυτή τη στιγμή κανένα backing για τα κεφάλαια των καταθετών. Είναι μείον. Και θα είναι μέχρι η ΕΚΤ να στείλει τις αποζημιώσεις από το PSI.
Το χωρίς αποζημίωση αφορά Κωστόπουλους, Βγενόπουλους, Λαυρεντιάδηδες και λοιπούς μεγαλομετόχους, Έλληνες και ξένους. Για να σταματήσει το παιχνίδι της μετατροπής των καταθέσεων σε ομόλογα και το τζογάρισμα τους στις κεφαλαιοαγορές. Δεν είναι κάτι πρωτοφανές, κάτι ριζοσπαστικό. Πολλές χώρες το έκαναν, όπως η Ισλανδία και η Ιρλανδία για να σώσουν τις δημόσιες καταθέσεις και τις καταθέσεις των πολιτών.michalis wrote:Έχεις καταλάβει ποιανού τα λεφτά βρίσκονται πίσω απ'τις τράπεζες και ποιανού τα λεφτά θέλεις να χαρίσεις χωρίς αποζημίωση; Αν όχι, δε μπορούμε να μιλάμε σε καμία βάση...Πραγματικά πιστεύεις ότι τα διαθέσιμα των τραπεζών είναι τα λεφτά του Λάτση και του Κωστόπουλου; Τα δικά σου είναι....για την ακρίβεια ούτε καν αυτά δεν είναι γιατί οι τράπεζες δεν έχουν αυτή τη στιγμή κανένα backing για τα κεφάλαια των καταθετών. Είναι μείον. Και θα είναι μέχρι η ΕΚΤ να στείλει τις αποζημιώσεις από το PSI.
Οκ δεν απαντάς. Τα εργασιακά δικαιώματα δεν επινοήθηκαν για όποιον ασυνείδητο πάντως. Και το εθνικό νόμισμα με μια ελεγχόμενη υποτίμηση αυξάνει την ανταγωνιστικότητα και μεσοπρόθεσμα (στην πράξη και όχι στη θεωρία) δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.michalis wrote:Εξαρτάται απ'το αν όντως ήταν "έσχατη" η ανάγκη ή αν κάποιοι απλώς έτσι μου έλεγαν.
Το θέμα δεν είναι τι θα προτιμούσα εγώ. Το θέμα είναι ότι από μία πρόταση (έξοδος απ'το ευρώ) απ'την οποία κλείνουν επιχειρήσεις και χάνει κόσμος τη δουλειά του χωρίς λόγο (ενώ αντίθετα υπάρχουν πολλοί σοβαροί λόγοι να χάσει τη δουλειά του ένας κρατικοδίαιτος της ΔΕΗ), δεν προστατεύεις κανένα εργασιακό δικαίωμα.
Επίσης σημαντικό για να καταλάβετε οι "αριστεροί". Εμείς δεν είμαστε ούτε υπέρ του μνημονίου ούτε του ευρώ ούτε τίποτα(τουλάχιστον για εμένα και το michali μπορώ να μιλήσω). Απλά δεν είμαστε ενταγμένοι σε κάποιο χώρο και λέμε την άποψή μας για μια πρόταση που υποστηρίζει με τα μπούνια η αριστερά και έχει άπειρα flows. Όπως είπα πιο πάνω ας έχουν τα @@ να μας πουν για μια φορά τις πραγματικές συνέπειες του να γυρίσεις στη δραχμή γιατί είμαι σίγουρος οτι δεν έχουν κάνει καν μια οικονομική μελέτη για το όλο θέμα. Απλά μπλα μπλα μπλα.... Επίσης για να μπορέσεις να έχεις ανάπτυξη πρέπει να έρθουν κάποιοι να επενδύσουν. Που σημαίνει ευνοικό σύστημα για επιχειρήσεις και κυρίως για μεγάλες επιχειρήσεις. Αλλά το κεφάλαιο είναι κακό πράγμα, ο λαός να πάρει τα πάντα στα χέρια του,καπιταλισμός κλπκλπκλπ infinite loop.michalis wrote:Εξαρτάται απ'το αν όντως ήταν "έσχατη" η ανάγκη ή αν κάποιοι απλώς έτσι μου έλεγαν.
Το θέμα δεν είναι τι θα προτιμούσα εγώ. Το θέμα είναι ότι από μία πρόταση (έξοδος απ'το ευρώ) απ'την οποία κλείνουν επιχειρήσεις και χάνει κόσμος τη δουλειά του χωρίς λόγο (ενώ αντίθετα υπάρχουν πολλοί σοβαροί λόγοι να χάσει τη δουλειά του ένας κρατικοδίαιτος της ΔΕΗ), δεν προστατεύεις κανένα εργασιακό δικαίωμα.
Θα έλεγα ακριβώς το ίδιο για εσέναfo@ wrote:Εγώ λέω κάθε πολιτική έχει τα θετικά και τα αρνητικά της. Κάποια δε μπορείς να τα προβλέψεις ακριβώς. Δε νομίζω όμως ότι έχεις πραγματικά αναρωτηθεί ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά και έχεις επικεντρωθεί στα δεύτερα.
fo@ wrote:Οκ δεν απαντάς. Τα εργασιακά δικαιώματα δεν επινοήθηκαν για όποιον ασυνείδητο πάντως. Και το εθνικό νόμισμα με μια ελεγχόμενη υποτίμηση αυξάνει την ανταγωνιστικότητα και μεσοπρόθεσμα (στην πράξη και όχι στη θεωρία) δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.michalis wrote:Εξαρτάται απ'το αν όντως ήταν "έσχατη" η ανάγκη ή αν κάποιοι απλώς έτσι μου έλεγαν.
Καθόλου περίεργο. Τα όποια θετικά συμβαίνουν υπό συνθήκες. Τα αρνητικά θα συμβούν έτσι κι αλλιώς.fo@ wrote:Εγώ λέω κάθε πολιτική έχει τα θετικά και τα αρνητικά της. Κάποια δε μπορείς να τα προβλέψεις ακριβώς. Δε νομίζω όμως ότι έχεις πραγματικά αναρωτηθεί ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά και έχεις επικεντρωθεί στα δεύτερα.
Η ίδια έννοια ανταγωνιστικότητας αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά στην πράξη και μπορώ να το εξηγήσω πιο αναλυτικά αν θες. Αλλά δεν εστιάζω εκεί. Και ακριβώς ίδιο να είναι να δεχτώ. Τότε λέω και το εξής: Να η ανταγωνιστικότητα που υπόσχεται το μνημόνιο μπορεί να γίνει και με υποτίμηση σε εθνικό νόμισμα. Επιπρόσθετα, δε συμπιέζονται στην εσωτερική αγορά τα εισοδήματα των εργαζομένων. Γίνεται και μια ελάφρυνση της εξυπηρέτησης του χρέους αν θες να το ξεπληρώσεις όλο ντε και καλά. Επομένως, γιατί τη δαιμονοποιούμε την επιστροφή χωρίς να αρχίσουμε να το εξετάζουμε πιο προσεχτικά. Δεν είναι θέμα ιδεολογικής διαφοροποίησης. Όσο πιο πολύπλευρα το δούμε το θέμα τόσο καλύτερα. Και μετά ο καθένας ας υποστηρίξει αυτό που θέλει.michalis wrote:[
Η ανταγωνιστικότητα για την οποία μιλας είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα με την ανταγωνιστικότητα λόγω κόστους εργασίας που υποτίθεται ότι έρχεται να αποκαταστήσει το μνημόνιο.....σοβαρά τώρα το είπες αυτό;