thefreak wrote:chriskin wrote:
*οι μισθοι στη νορβηγια ειναι ετσι (και) λογω της υψηλης φορολογιας στους πλουσιους.
οποτε ναι, η βασικη λογικη λεει πως αμα αυξηθει η φορολογια στους πλουσιους θα αυξηθουν (αρχικα θα μεινουν σταθεροι αντι να πεσουν) και οι μισθοι των περισσοτερων.
Εξήγησε μου πως θα αυξηθούν οι μισθοί των περισσοτέρων όταν αυξήσουμε την φορολογία στους πλουσίους; Οι μισθοί στην Νορβηγία είναι έτσι λόγω των εξαγωγών της! Εξάγει σε όλο σχεδόν τον πλανήτη φυσικό αέριο/πετρέλαιο και εκεί πληρώνουν ΟΛΟΙ τους φόρους τους.
αρχικα, θα ειδες ενα "(και)" στο μηνυμα μου. δειχνει οτι δεν ειναι ο μοναδικος λογος που υπαρχουν υψηλοτεροι μισθοι
για το πως μπορει η φορολογια, μεσα σε λογικα ορια, να αυξησει τους μισθους ειναι σχετικα απλο παντως.
ο πιο απλος τροπος ειναι μεσω μεγαλυτερης συμμετοχης στη χρηματοδοτηση του κοινωνικου κρατους απο τα χρηματα των πλουσιοτερων* - αρα να χρειαζεται μικροτερη συμμετοχη των πιο αδυναμων. οποτε και ο μισθος τους πρακτικα θα ειναι υψηλοτερος απο οτι ηταν πριν χωρις να εχουν παρει κανονικη αυξηση.
αυτο που λες, παντως, για το οτι το υψος των μισθων εκει σχετιζεται με τις εξαγωγες τους (οχι μονο αυτες που ειναι σχετικες με το πετρελαιο) ισχυει προφανως - αλλα δεν ειναι εκει το θεμα μας.
εγω αναφερομαι στο οτι γινεται μεσω φορολογησης να μικρυνει η διαφορα πλουσιων/φτωχων, οχι να φτασουν ολοι οι ελληνες σε επιπεδο κατοικων πλουσιοτερων χωρων
*πριν πεσει το αστειο "μα τις εισφορες στα ταμεια οι εργοδοτες τις δινουν": δεν μπορω να θεωρησω αυτα τα χρηματα δικα τους. μερος του μισθου του εργαζομενου ειναι, τον οποιο (θεωρητικα) εχει κερδισει ηδη με τη δουλεια του