Η Ελλάδα αντιστέκεται

Αναδημοσιεύσεις άρθρων και κειμένων που βρήκατε κάπου αλλού και θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας .
Locked
necrofear_13
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: Alumnus/a

Re: Η Ελλάδα αντιστέκεται

Post by necrofear_13 » Tue Jun 05, 2012 12:46 pm

barbarosa wrote:Necrofear το λάθος που κάνεις εσύ το κάνουν και πολλοί άλλοι Έλληνες. Νομίζουν ότι ξέρουν τις απόψεις του κκε διαβάζοντας αυτά που γράφουν/αναφέρουν για αυτό διάφορες εφημερίδες μεγαλοεπιχειρηματιών ή παρακολουθώντας κανάλια ιδιοκτησίας εφοπλιστών.
Όποιος θέλει να μάθει τις απόψεις του κομμουνιστικού κόμματος να διαβάσει την εφημερίδα του(Ριζοσπάστης), το πρόγραμμα του, την επίσημη ιστοσελίδα http://www.kke.gr ή ας παρακολουθήσει λίγο το επίσημο κανάλι του (902). Μέχρι να το κάνει αυτό, ας μην σχολιάζει πράγματα τα οποία δεν γνωρίζει γιατί εκτίθεται κιόλας.
Το πρόβλημα με το ΚΚΕ δεν είναι ότι δεν έχει ξεκάθαρη στάση. Έχει ίσως την πλέον ξεκάθαρη.
Το πρόβλημα είναι ότι έχει ακριβώς την ίδια στάση/πρόγραμμα από το '81 που μπήκαμε στην ΕΕ.
30+ χρόνια με το ίδιο πρόγραμμα (και το ίδιο λεξιλόγιο στις ανακοινώσεις :-p ), δεν σημαίνει σταθερότητα απόψεων. Σημαίνει έλλειψη διάθεσης (ή ίσως δυνατότητας;) εκσυγχρονισμού.
Τουλάχιστον στα δικά μου μάτια.
Μάριε αυτό σημαίνει ντομπροσύνη και δεν την έχει κανένα άλλο κόμμα. Φαίνεται βέβαια πως η συγκεκριμένη αρετή δεν εκτιμάται όσο πρέπει στις μέρες μας.
Καλό είναι πάντως που τουλάχιστον αναγνωρίζεται από αρκετά άτομα που γνωρίζουν την θέση του απλά διαφωνούν με αυτή.
Επειδή είναι και οι δυο γονείς μου κομμουνιστές και την παλιοφυλλάδα σας διαβάζω και το κ@λοκανάλι σας βλέπω και έχω και φίλο που δούλευε στην τυποεκδοτική. Αυτά τα δεν ξέρετε εσείς ενημερωθείτε κλπλπ εκεί που σας παίρνει.

Υ.Σ. Επίσης όπως λέει ο Πόποτας εμπρός πίσω( προσέχετε όμως μην είναι εμπρός από πίσω).
No matter what kind of sadness envelops the darkness of our despair, if you put one foot in front of the other, at some point you will reach a place where you can see the light.

In heaven or earth, no matter to where we progress, no matter where we walk, that becomes our road.
As long as we keep walking the battle will continue.
And that is exactly why this place will always be a paradise
marios
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by marios » Tue Jun 05, 2012 1:00 pm

barbarosa wrote:Μάριε αυτό σημαίνει ντομπροσύνη και δεν την έχει κανένα άλλο κόμμα. Φαίνεται βέβαια πως η συγκεκριμένη αρετή δεν εκτιμάται όσο πρέπει στις μέρες μας.
Καλό είναι πάντως που τουλάχιστον αναγνωρίζεται από αρκετά άτομα που γνωρίζουν την θέση του απλά διαφωνούν με αυτή.
Ντομπροσύνη είναι το ότι λέει (ουσιαστικά) "αν εφαρμοστούν αυτά που λέμε, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, θα είναι δύσκολα, μέχρι να στρώσει η κατάσταση". Δεν το λένε explicitly (τουλάχιστον εγώ δεν το έχω ακούσει), αλλά το υπονοούν ξεκάθαρα, οπότε fair enough.

Δεν μίλησα γι'αυτό το σκέλος. Μίλησα για το ότι στην πολιτική δεν μπορεί 30 χρόνια να έχεις τα ίδια πράγματα σαν στόχο. Αλλάζουν οι συνθήκες και μαζί τους πρέπει να εξελίσσεται και το πρόγραμμα.
Μην κλαις επειδή τελείωσε. Χαμογέλα επειδή συνέβη- G.G.M.
Η μεγαλύτερη ευτυχία είναι να ξέρεις την πηγή της δυστυχίας-F.D.
Η μουσική εκφράζει αυτά που δεν μπορούν να ειπωθούν και που είναι αδύνατο να μείνουν στη σιωπή-V.H.
Πίστη στην πρόοδο, δεν σημαίνει και πίστη στο ότι έχει συμβεί κάποια πρόοδος-F.K.
Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος-F.N
ja_the_invincible
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: N>4

Post by ja_the_invincible » Tue Jun 05, 2012 1:06 pm

Το κκε είναι κολλημένο στις οικονομικές συνθήκες του προηγούμενου αιώνα.Τότε οι υπηρεσίες ήταν ασήμαντο ποσοστό της οικονομίας τώρα αποτελούν το μεγαλύτερο.
f**k robin and batman i'm robbin with a bat man
michalis
Gbyte level
Gbyte level

Post by michalis » Tue Jun 05, 2012 2:32 pm

barbarosa wrote:Necrofear το λάθος που κάνεις εσύ το κάνουν και πολλοί άλλοι Έλληνες. Νομίζουν ότι ξέρουν τις απόψεις του κκε διαβάζοντας αυτά που γράφουν/αναφέρουν για αυτό διάφορες εφημερίδες μεγαλοεπιχειρηματιών ή παρακολουθώντας κανάλια ιδιοκτησίας εφοπλιστών.
Όποιος θέλει να μάθει τις απόψεις του κομμουνιστικού κόμματος να διαβάσει την εφημερίδα του(Ριζοσπάστης), το πρόγραμμα του, την επίσημη ιστοσελίδα http://www.kke.gr ή ας παρακολουθήσει λίγο το επίσημο κανάλι του (902). Μέχρι να το κάνει αυτό, ας μην σχολιάζει πράγματα τα οποία δεν γνωρίζει γιατί εκτίθεται κιόλας.
Το πρόβλημα με το ΚΚΕ δεν είναι ότι δεν έχει ξεκάθαρη στάση. Έχει ίσως την πλέον ξεκάθαρη.
Το πρόβλημα είναι ότι έχει ακριβώς την ίδια στάση/πρόγραμμα από το '81 που μπήκαμε στην ΕΕ.
30+ χρόνια με το ίδιο πρόγραμμα (και το ίδιο λεξιλόγιο στις ανακοινώσεις :-p ), δεν σημαίνει σταθερότητα απόψεων. Σημαίνει έλλειψη διάθεσης (ή ίσως δυνατότητας;) εκσυγχρονισμού.
Μάριε αυτό σημαίνει ντομπροσύνη και δεν την έχει κανένα άλλο κόμμα. Φαίνεται βέβαια πως η συγκεκριμένη αρετή δεν εκτιμάται όσο πρέπει στις μέρες μας.

Ναι, απλώς σημαίνει ΜΟΝΟ ντομπροσύνη και ΜΟΝΟ στα λόγια. Το τελευταίο φάνηκε ξεκάθαρα απ'τη στάση που κράτησε το κόμμα στις διαπραγματεύσεις για την κυβέρνηση, αποδεικνύοντας όχι μόνο ότι δε μπορεί να φέρει αλλαγές, αλλά δεν τις θέλει κιόλας, είναι εντάξει με το status quo, δεν θέλει και ούτε τολμάει να αναλάβει ευθύνες. Αυτού του είδους η ντομπροσύνη είναι συνώνυμη του συντηρητισμού, όχι ότι περιμέναμε να το μάθουμε τώρα βέβαια....είναι απόλυτα λογικό ότι κάποιος ταυτίζεται με το συντηρητισμό όταν, αρνούμενος να προσαρμοστεί στις αλλαγές που έχουν έρθει όπως είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων, συνεχίζει να κάνει και να λέει ακριβώς τα ίδια τα τελευταία 90 χρόνια. Ναι, ως προς αυτό είναι ντόμπρο το κόμμα. Και φυσικά αναγνωρίζω τη στάση τους αυτή. Κι εγώ αν είχα καταφέρει να χτίσω με πολύ κόπο μία οργανωμένη μάζα ανθρώπων, έναν όμιλο επιχειρήσεων κι ένα ολόκληρο κοινωνικό γίγνεσθαι με σήμα το σφυροδρέπανο (φεστιβάλ, καλλιτέχνες, νεολαίες, σωματεία, ετήσιους εράνους κλπ.) θα είχα υψηλή αδράνεια στις αλλαγές. Δεν είναι εύκολο να πεις στην Coca Cola να αλλάξει το σχήμα της συσκευασίας της...όχι τουλάχιστον όσο "πουλάει".

PS: Διαβάζω κι εγώ Ριζοσπάστη, καιρό τώρα. Εκτός κι αν έχετε κάποιο "κρυφό" πρόγραμμα (όπως οι κρυφοί χρηματοδότες του κόμματος) το οποίο το μαθαίνεις μόνο όταν ενταχθείς.
necrofear_13
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by necrofear_13 » Tue Jun 05, 2012 2:39 pm

michalis wrote:

Ναι, απλώς σημαίνει ΜΟΝΟ ντομπροσύνη και ΜΟΝΟ στα λόγια. Το τελευταίο φάνηκε ξεκάθαρα απ'τη στάση που κράτησε το κόμμα στις διαπραγματεύσεις για την κυβέρνηση, αποδεικνύοντας όχι μόνο ότι δε μπορεί να φέρει αλλαγές, αλλά δεν τις θέλει κιόλας, είναι εντάξει με το status quo, δεν θέλει και ούτε τολμάει να αναλάβει ευθύνες. Αυτού του είδους η ντομπροσύνη είναι συνώνυμη του συντηρητισμού, όχι ότι περιμέναμε να το μάθουμε τώρα βέβαια....είναι απόλυτα λογικό ότι κάποιος ταυτίζεται με το συντηρητισμό όταν, αρνούμενος να προσαρμοστεί στις αλλαγές που έχουν έρθει όπως είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων, συνεχίζει να κάνει και να λέει ακριβώς τα ίδια τα τελευταία 90 χρόνια. Ναι, ως προς αυτό είναι ντόμπρο το κόμμα. Και φυσικά αναγνωρίζω τη στάση τους αυτή. Κι εγώ αν είχα καταφέρει να χτίσω με πολύ κόπο μία οργανωμένη μάζα ανθρώπων, έναν όμιλο επιχειρήσεων κι ένα ολόκληρο κοινωνικό γίγνεσθαι με σήμα το σφυροδρέπανο (φεστιβάλ, καλλιτέχνες, νεολαίες, σωματεία, ετήσιους εράνους κλπ.) θα είχα υψηλή αδράνεια στις αλλαγές. Δεν είναι εύκολο να πεις στην Coca Cola να αλλάξει το σχήμα της συσκευασίας της...όχι τουλάχιστον όσο "πουλάει".

PS: Διαβάζω κι εγώ Ριζοσπάστη, καιρό τώρα. Εκτός κι αν έχετε κάποιο "κρυφό" πρόγραμμα (όπως οι κρυφοί χρηματοδότες του κόμματος) το οποίο το μαθαίνεις μόνο όταν ενταχθείς.
Όπως λέει kαι η διαφήμιση "Simply wonderful".
No matter what kind of sadness envelops the darkness of our despair, if you put one foot in front of the other, at some point you will reach a place where you can see the light.

In heaven or earth, no matter to where we progress, no matter where we walk, that becomes our road.
As long as we keep walking the battle will continue.
And that is exactly why this place will always be a paradise
gasparosoft
Gbyte level
Gbyte level

Post by gasparosoft » Tue Jun 05, 2012 4:14 pm

Λεωφόρος Ηρακλείου 145, το μεροκάματο περιμένει. Ευχαριστώ.
rose
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: 4th year

Post by rose » Tue Jun 05, 2012 6:36 pm

Το ΚΚΕ μπορει να βοηθήσει ωστε να μην κανει κυβέρνηση ο Συριζα, ειναι πολύ χρησιμο εργαλειο σε αυτες τις εκλογές. Επισης ο κοσμος του εχει πολυ περισσότερο τσαγανο σε σχεση με την υπόλοιπη Αριστερά. Αυτο ειναι καλο στοιχειο και σε περιπτωση που υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας πιστευω οτι μπορει να προσφέρει.
που θα πάει θα το δουμε...
PASCAL
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by PASCAL » Tue Jun 05, 2012 9:03 pm

ΝΔ προς τους πελάτες της:

Link
Δείτε το έχει αξία. Και δείξτε το και στους συγγενείς σας.
fo@
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by fo@ » Tue Jun 05, 2012 10:41 pm

Όντως φρικιαστικό!

Και το παρακάτω για βαθυστόχαστους πόλιτες:

Link
"With soap, baptism is a good thing"
ja_the_invincible
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ja_the_invincible » Tue Jun 05, 2012 11:47 pm

ΘΑ ΞΕΡΑΣΩ
ala_mages
Gbyte level
Gbyte level

Post by ala_mages » Tue Jun 05, 2012 11:54 pm

ja_the_invincible wrote:ΘΑ ΞΕΡΑΣΩ
ΑΑΑΑΑΑΑ ΚΑΙ ΓΩ ΤΑ ΙΔΙΑ

@fo@
δείξε λίγο έλεος :-p
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
πλάκα πλάκα τα πράγματα έχουνε ξεφύγει σε άσχημο βαθμό, να δούμε και τι άλλο θα δούμε
Mpomp is building an army.
░░░░░███████ ]▄▄▄▄▄▄▄▄
▂▄▅█████████▅▄▃▂ ______☻/︻╦╤─
Il███████████████████]. /▌
_◥⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙◤.. _ / \
Welcome to the [url=http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=pAY9CNkKOsg#t=59]ricefields[/url] mathaf*ka [url=http://foss.aueb.gr]Turn on the foss please![/url]
fo@
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by fo@ » Tue Jun 05, 2012 11:59 pm

ala_mages μόνο μια ερώτηση:
γιατί; :shock: γιατί κύριε; :shock: :shock:
ja_the_invincible
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ja_the_invincible » Wed Jun 06, 2012 12:50 am

Ατάκα φίλου : στο αποφασιστικά το φασιστικά ήταν πολύ εμφατικό :lol: :lol:

Εντάξει είναι το προεκλογικό σποτ που θα δώσει την πρωτιά στον Τσίπρα...
MoonShadow
Venus Former Team Member

Post by MoonShadow » Wed Jun 06, 2012 1:31 am

Link
Στην αρχή είναι αστείο αλλά όταν κατάλαβα ότι οι πιθανότητες αυτές οι συνιστώσες να κυβερνήσουν αυξάνονται τότε μου έκοψε το γέλιο λίγο απότομα.
[img]http://4.bp.blogspot.com/-XOgDKLoNjek/T8yxEPLThLI/AAAAAAAAGpc/tCz7J_i3NYY/s1600/qm.png[/img]
Image
fo@
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by fo@ » Wed Jun 06, 2012 1:45 am

Το δεύτερο debate ακυρώθηκε. Αποσπάσματα από το πρώτο:

http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos- ... 9357_n.jpg
michalis
Gbyte level
Gbyte level

Post by michalis » Wed Jun 06, 2012 2:32 am

Ελπίζω ότι ο Τσίπρας θα καταφέρει να "μαζέψει" τις συνιστώσες του και να σταθεί σοβαρά γιατί πιστεύω ότι έχει κατά βάθος τη θέληση και την ικανότητα να κρατήσει τα πράγματα υπό έλεγχο (=εντός ευρώ και συμφωνιών στήριξης) και σε συνεργασία με τους άλλους να επαναδιαπραγματευτεί καλύτερους όρους για την ανάπτυξη και την αποπληρωμή του όποιου χρέους. Μεγάλο λάθος που όλα αυτά δεν τα λέει από τώρα και θα επιμείνει μέχρι την τελευταία στιγμή σε αμφιλεγόμενη ρητορική, ενώ ξέρει ότι την επόμενη μέρα το τι θα κάνει είναι καθορισμένο από σήμερα. Απλώς μέσα στα καραγκιοζιλίκια των υπολοίπων (γελοιότητες ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και ανευθυνότητα ΚΚΕ) η συγκεκριμένη του ασυνέπεια (ίσως να) συγχωρείται. Δε νοείται, πάντως, σχήμα με κυβερνητική πρόταση να έχει κάθε στέλεχος και άλλη άποψη....Καλό είναι να μαζέψει τους ανθρώπους και τις συνιστώσες του γιατί στο τέλος βλέπω να μη γίνεται λειτουργική κυβέρνηση επειδή δε θα συμφωνήσουν αυτοί οι ίδιοι στις προσεγγίσεις τους. Πάντως δυστυχώς προβλέπω ότι η αβεβαιότητα θα φέρει και πάλι κόσμο στα παλιά κόμματα...ίσως επειδή ορισμένα νέα δεν ήταν αρκετά ικανά και υπεύθυνα να διαχειριστούν την ψήφο που τους δόθηκε...
ja_the_invincible
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ja_the_invincible » Wed Jun 06, 2012 10:37 am

michalis ++
zaveti
Mbyte level
Mbyte level

Post by zaveti » Wed Jun 06, 2012 11:22 am

Βγαζω ενα πρωταρχικο συμπερασμα,απο την κουβεντα εδω μεσα,οτι καποιοι πρεπει να διαχωρισετε και να ξεδιαλυνετε στο μυαλο σας τις εννοιες εξουσια-κυβερνηση.Εχουν σοβαρες-δομικες διαφορες.
nachos
Gbyte level
Gbyte level

Post by nachos » Wed Jun 06, 2012 12:31 pm

zaveti wrote:Βγαζω ενα πρωταρχικο συμπερασμα,απο την κουβεντα εδω μεσα,οτι καποιοι πρεπει να διαχωρισετε και να ξεδιαλυνετε στο μυαλο σας τις εννοιες εξουσια-κυβερνηση.Εχουν σοβαρες-δομικες διαφορες.
http://memegenerator.net/instance/21573237
Nothing is impossible for the man who doesn't have to do it himself
barbarosa
Gbyte level
Gbyte level

Post by barbarosa » Wed Jun 06, 2012 12:44 pm

michalis wrote:PS: Διαβάζω κι εγώ Ριζοσπάστη, καιρό τώρα. Εκτός κι αν έχετε κάποιο "κρυφό" πρόγραμμα (όπως οι κρυφοί χρηματοδότες του κόμματος) το οποίο το μαθαίνεις μόνο όταν ενταχθείς.
necrofear_13 wrote: Επειδή είναι και οι δυο γονείς μου κομμουνιστές και την παλιοφυλλάδα σας διαβάζω και το κ@λοκανάλι σας βλέπω και έχω και φίλο που δούλευε στην τυποεκδοτική.
Όπως φαίνεται εδώ το μισό venus διαβάζει ριζοσπάστη. Το επόμενο βήμα είναι να γράψει ο nachos πως κυκλοφορεί με την εφημερίδα στην κωλότσεπη όπως προστάζει και η μόδα.

Και να σας πω ρε παιδιά εσείς που λέτε όλοι πως έχουν αλλάξει οι εποχές και οι συνθήκες μπορείτε να μου το εξηγήσετε λίγο γιατί δεν το καταλαβαίνω? Να μου αναφέρετε αν μπορείτε συγκεκριμένα βασικά σημεία της μαρξιστικής-λενινιστικής θεωρίας και να μου δείξετε γιατί οι σύγχρονες συνθήκες τα καταρρίπτουν. Επίσης αν δεν σας κάνει κόπο εξηγήστε μου πως εκσυγχρονίστηκαν τα υπόλοιπα μοντέλα διακυβέρνησης και κόμματα. Γιατί εγώ στο μόνο που βλέπω ανανέωση είναι οι διαφημίσεις. Που είναι και fail καμιά φορά όπως η παραπάνω της νέας δημοκρατίας_ με τα παιδάκια.
Αν κάποιος έχει την διάθεση να απαντήσει αλλά φοβάται τα σεντόνια στη δημόσια συζήτηση ας το κάνουμε με pm.
cypher
Venus Former Team Member

Post by cypher » Wed Jun 06, 2012 12:56 pm

Αν κάποιος έχει την διάθεση να απαντήσει αλλά φοβάται τα σεντόνια στη δημόσια συζήτηση ας το κάνουμε με pm.
Kαλύτερα σε πμ γιατί 1) είναι offtopic και 2) πάει για flame το θέμα.
ImageImageImageImageImageImageImage
michalis
Gbyte level
Gbyte level

Post by michalis » Wed Jun 06, 2012 2:54 pm

barbarosa wrote:
michalis wrote:PS: Διαβάζω κι εγώ Ριζοσπάστη, καιρό τώρα. Εκτός κι αν έχετε κάποιο "κρυφό" πρόγραμμα (όπως οι κρυφοί χρηματοδότες του κόμματος) το οποίο το μαθαίνεις μόνο όταν ενταχθείς.
necrofear_13 wrote: Επειδή είναι και οι δυο γονείς μου κομμουνιστές και την παλιοφυλλάδα σας διαβάζω και το κ@λοκανάλι σας βλέπω και έχω και φίλο που δούλευε στην τυποεκδοτική.
Όπως φαίνεται εδώ το μισό venus διαβάζει ριζοσπάστη. Το επόμενο βήμα είναι να γράψει ο nachos πως κυκλοφορεί με την εφημερίδα στην κωλότσεπη όπως προστάζει και η μόδα.

Και να σας πω ρε παιδιά εσείς που λέτε όλοι πως έχουν αλλάξει οι εποχές και οι συνθήκες μπορείτε να μου το εξηγήσετε λίγο γιατί δεν το καταλαβαίνω? Να μου αναφέρετε αν μπορείτε συγκεκριμένα βασικά σημεία της μαρξιστικής-λενινιστικής θεωρίας και να μου δείξετε γιατί οι σύγχρονες συνθήκες τα καταρρίπτουν. Επίσης αν δεν σας κάνει κόπο εξηγήστε μου πως εκσυγχρονίστηκαν τα υπόλοιπα μοντέλα διακυβέρνησης και κόμματα. Γιατί εγώ στο μόνο που βλέπω ανανέωση είναι οι διαφημίσεις. Που είναι και fail καμιά φορά όπως η παραπάνω της νέας δημοκρατίας_ με τα παιδάκια.
Τη μία λες "διαβάστε κάνα Ριζοσπάστη", θεωρώντας ότι είμαστε άσχετοι, μετά σου λέω ότι εγώ τουλάχιστον έχω διαβάσει και ειλικρινά αν θέλεις, σταμάτησα μετά από κάποιο σημείο γιατί ποτέ δε λέει κάτι διαφορετικό. Ακόμη κι όταν έχεις κάτι να πεις πολλές φορές μετράει και το πως θα το πεις. Πόσο μάλλον όταν δεν έχεις δυστυχώς να πεις τίποτα. Μετά λες "όλοι πια διαβάζετε Ριζοσπάστη" θεωρώντας ότι η ανάγνωσή του προυποθέτει κάποιο ιδιαίτερο επίπεδο που δεν έχει (ούτε) το μισό Venus. Δεν ξέρω αν είναι πρόβλημα διατύπωσης πάντως είναι εξαιρετικά αλαζονικό να θεωρείται πως όταν διαφωνούμε κάτι δεν ξέρουμε κι όταν λέμε ότι ενημερωθήκαμε να μας λένε ότι κάτι δε μάθαμε σωστά. Υπάρχει πρόβλημα κάπου σ'αυτή τη λογική γιατί αν δεν υπήρχε το ΚΚΕ δεν θα εκπροσωπούσε ένα 6-7% του εκλογικού σώματος, θα ήταν κυβέρνηση ή τουλάχιστον θα είχε μεγαλύτερο ποσοστό. Δεν γίνεται να υπονοείς ότι μόνο το 7% του κόσμου σκέφτεται σωστά. Και δεν θυμάμαι να είπα πουθενά ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ αποτελούν καν εναλλακτικές προτάσεις. Τον ίδιο συντηρητισμό και την ίδια στασιμότητα πρεσβεύουν κι αυτοί μόνο που είναι πολύ χειρότεροι απ'το ΚΚΕ γιατί τουλάχιστον ο Περισσός τα τρώει απ'τις επιχειρήσεις κι απ'τα κουπόνια του, όχι από μίζες. Απ'όσο γνωρίζουμε τουλάχιστον.

Πρώτα απ'όλα έχει καταρρεύσει η ΕΣΣΔ και τα περισσότερα μοντέλα κομμουνιστικής οργάνωσης λόγω παραγωγικών αδυναμιών. Ξέρω ότι στο κόμμα το ψάχνετε για τους λόγους που οδήγησαν σ'αυτό με αναλύσεις, συζητήσεις κλπ. Απ'όσα λέτε όμως φαίνεται ότι αν γυρνούσε πίσω ο χρόνος και ήσασταν εσείς στη θέση του Λένιν, του Στάλιν και των άλλων θα κάνατε ακριβώς τα ίδια. Δεύτερον έχει αλλάξει το μίγμα παραγωγής και οι άνθρωποι που ασχολούνται σ'αυτήν. Δεν υπάρχει μία ελίτ και μία μάζα εργατών, υπάρχει μία τεράστια, μορφωμένη και καταρτισμένη μεσαία τάξη την οποία επιμένει το ΚΚΕ να αγνοεί. Ως αποτέλεσμα αυτού, έχει αλλάξει η έννοια του "κεφαλαίου". Κεφάλαιο, πλέον, είναι η διάνοια και η πνευματική ικανότητα των ατόμων. Σε μία οικονομία υπηρεσιών ο εργαζόμενος δεν είναι ένα ακόμα ζευγάρι χέρια, είναι μία οντότητα που μπορεί να προσφέρει σε πνευματικό επίπεδο, λόγω εκπαίδευσης και γι'αυτό ακριβώς αμοίβεται. Το ανθρώπινο κεφάλαιο δεν κρατικοποιείται γιατί ο καθένας δικαιούται την ελευθερία να διαθέτει τον εαυτό του, τα πτυχία του και ό,τι άλλο τον κάνει ανταγωνιστικό όπως θέλει και όπου θέλει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε καμία κεντρική οργάνωση της οικονομίας. Ως προς αυτό η θεωρία σας έχει μείνει ελαφρώς πίσω. Οι άνθρωποι είναι ελεύθερες μονάδες και συνεργάζονται ομαδικά για καλά αποτελέσματα, δεν είναι μάζα.

Λόγω πληροφόρησης και εκπαίδευσης στο δυτικό κόσμο που έχει μεσολαβήσει από το Λένιν έως σήμερα, η οικονομία έχει γίνει τόσο διαφοροποιημένη που ο καθένας μπορεί να παράγει απλώς διαθέτοντας μία ιδέα και τα ελάχιστα κατάλληλα μέσα τα οποία, για λόγους ίσως ευκαιριών, πρέπει να του παρέχει η ίδια οικονομία και το κράτος. Μιλάω, πχ. για ένα αρχικό κεφάλαιο που παρέχεται ως δάνειο από το κράτος. Σε καμία περίπτωση δε μιλάω για έλεγχο κεφαλαίων από το κράτος κι εκεί είναι η διαφορά. Επίσης είναι πολύ ασφαλές να πούμε ότι σε πολλούς τομείς κάθε εργαζόμενος διαφοροποιείται από τους άλλους για διάφορους λόγους. Ενώ, λοιπόν, αναγνωρίζω την υποχρέωση του κράτους να παρέχει ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης και ευκαιριών σε όλους, ανεξαρτήτως χρώματος, εθνικότητας, πολιτικής ιδεολογίας κλπ., δεν αναγνωρίζω τη λογική ότι όλοι πρέπει να μπουν σε μία μάζα σα να μην είχαν προσωπικότητα και ν'αποφασίζει ένας "πάνσοφος" γέρος απ'το Κρεμλίνο (που ζει στη χλίδα με όλα πληρωμένα) μαζί με άλλους γραφικούς γέρους για το τι θα παράγει μία συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων και πόσο θ'αμοίβεται γι'αυτό.
Locked

Return to “Αναδημοσιεύσεις”