ailouros wrote:Απαντώ πρώτα στον Marauder τον οποίο σέβομαι ως συνομιλητή και άνθρωπο παρόλο που διαφωνώ σε κάποια πράγματα:
Αρχικά συμφωνώ απόλυτα με την κριτική-αυτοκριτική που έκανες στις παρατάξεις.Δεν νομίζω όμως ότι είναι αυτό το θέμα αυτήν την στιγμή ούτε να ορίσουμε την έννοια αναρχικός μιας και εγώ την χρησιμοποιώ για να συνεννοηθώ με αυτούς που αναρχικός=ταραξίας.
Το πρόβλημα το δικό μου είναι ότι όλο τον χρόνο γκρινιάζουμε για το άσυλο και ένα από τα σημεία που καταλήγουμε είναι πως να υπάρξει άσυλο όταν οι φοιτητές δεν νοιάζονται για την περιφρούρησή του.Και ερχόμαστε τώρα στα γεγονότα των προηγούμενων ημερών όπου το άσυλο παραβιάστηκε από την αστυνομία (η οποία πήρε την φοβερή πρωτοβουλία να μαντρώσει την σχολή) και μια ομάδα φοιτητών οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκουν στην ΑΣΟΕΕ αντέδρασαν και τελικά κατάφεραν να μπουν στην ΑΣΟΕΕ και να μην το κουνήσουν ρούπι.Αυτοί οι φοιτητές έχουν ονόματα και τους περισσότερους τους ξέρουμε όλοι μας δεν είναι γενικά και αόριστα κωλόπαιδα που από το πρωί ως το βράδυ έχουν στο νου τους πως θα τα σπάσουν.Και είναι καμιά 200ρια που σημαίνει ότι η "κατάληψη" δεν έχει ιδεολογικό χαρακτήρα (μιας και αποτελείται από άτομα που ανήκουν σε διαφορετικούς χώρους) αλλά βασίζετιαι στην θέληση όλων για να μείνει η σχολή ανοιχτή και ζωντανή.Και όταν είναι 200 άτομα που συμφωνούν σε ένα πράγμα δεν νομίζω ότι οι 10 που θα θελήσουν να κάνουν αντάρτικο πόλης στην Πατησιών θα μπορέσουν να το κάνουν.Οι φοιτητές είναι εκεί για να κρατήσουν την σχολή ανοιχτή και όχι για να την σπάσουν.Ίσως για αυτούς να είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουν μια επέτειο που κάτι τους λέει, και είμαι σίγουρος πως οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν είναι τόσο μπανάλ ούτε τόσο ούφο ώστε να περιοριστούν στο να κλαιν ακούγοντας Θεοδωράκη.
Ευχαριστώ ailouros - ανταποδίδω τα καλά λόγια
Λες μερικά πράγματα που στο μυαλό μου θέλω να τα ξεδιανλύνω.
Πράγματι και εγώ έφερα αυτή την αντίληψη στο παρελθόν - ότι το Πολυτεχνείο ζεί, ότι οφείλουμε να το τιιμούμε, ότι σημαίνει κάτι και ότι εμείς σήμερα είμαστε οι επίγονοι αυτοών που βρέθηκαν εκεί μέσα - και ότι οι φοιτητές είμαστε η ιντελλιγκέντσια της γενιάς μας που οφείλει να παράγει προοδευτικές απόψεις ("προχώ" που λένε και στα ΒΠ) και ενάντια στο ρεύμα. Πολλές φορές όμως, έπιανα τον εαυτό μου να ισχυρίζεται δημόσια πράγματα τα οποία, όταν τα σκεφτόμουν μόνος μου σε βάθος, προσπαθώντας να λύσω "το θεώρημα", δεν κατέληγα σε λύση αλλά σε άτοπο. Τιμας το Πολυτεχνείο με τη σχολή ανοικτή, λες. Να το δεχτώ σαν αξίωμα αυτό - είναι προφανές. Αιτίαση του Πολυτεχνείου ήταν ότι η διακίνηση ιδεών στα πανεπιστήμια δεν μπορεί να περιορίζεται και να μπαίνει σε καλούπια από τους εκάστοτε κυβερνώντες. Ποιος νοήμων διαφωνεί σε αυτό; Μόνο κανένας ακροδεξιός.
Διαφωνώ επί του πρακτέου ωστόσο. Ποια πολιτική ιδέα γεννήθηκε σε ελληνικό πανεπιστήμιο κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης; Διαόλε, ποια πολιτική ιδεά γεννήθηκε σε ελληνικό πανεπιστήμιο από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους το 1830; Προκαλώ τον τους πάντες να μου πούν μια πολιτική ιδεά που γεννήθηκε σε "πανεπιστήμιο" στην Αθήνα με την ευρεία έννοια, αφού η "Ελλάδα" (or whatever it was) κατελήφθη από τους Ρωμαίους. Οι ιδέες στην Ελλάδα διαχρονικά ηταν ξενόφερτες και αν μελετήσουμε τους ανθρώπους που μας κυβέρνησαν, οι νοοτροπίες τους δεν είχαν επηρεαστεί επουδενί από καποιο κυρίαρχο ελληνικό πολιτικό/πανεπιστημιακό ρεύμα, διότι πολύ απλα κάτι τέτοιο δεν υπήρχε. όλοι κυβέρνησαν με ιδέες πανεπιστημιακών από το εξωτερικό. Και καλά έκαναν. Αυτό έχει ενταθεί τα τελευταία 20 χρόνια.
Για το θέμα με την αστυνομία μπορεί και να έχεις δίκιο και να φοράω παρωπίδες. Όμως, δηλώνω απερίφραστα ότι δεν με απασχολεί ΚΑΘΟΛΟΥ. Διότι οι εν λόγω που επεδίωξαν να μπούν, θα έπρεπε να είχαν την ίδια θέληση να πετάνε μολότωφ και για πιο ουσιώδη θέματα. Γιατι δεν είδα ποτέ κανεναν από αυτούς να μπαίνει για μάθημα σε αμφιθέατρο παρά μονο για να πει καμια μαλα**α σε κανα διαλλειμα (ναι ναι το έκανα και εγώ το ξέρω). Ποια νομίζεις ότι ηταν η γαλούχιση που έδινε η υπόγα; Ήταν¨μελετήστε να γίνετε καλύτεροι για να αλλάξετε την χώρα μας πρός το καλύτερο; Η ήταν¨μη μπείς για μάθημα, στις 12:00 έχομε ανακοίνωση στην ΟΔΕ να μοιράσουμε φυλλάδιο και να ενημερώσημε τους φοιτητές για το τι πραγματικά έγινε στο χτεσινό ξύλο με τον χ,ψ αντίπαλο; Και δεν υπάρχει αθώα παράταξη σε αυτό - μονάχα λιγότερο κα ιπερισσότερο ένοχοι. Με πιο ενόχους όλων τους πολιτικούς μας μπαμπάδες που μας χρησιμοποίησαν για να στήσουν εκλογικούς μηχανισμούς με δωράκια τις στρατολογίες και τους καθγητάδες με δωράκια να περνανε οι φοιτητοπατέρες τσαμπέ μαθήματα για να τους εκλεξουν. Και χαίρομαι που ακόμα σε αυτό τον τομέα, συγκριτικά τουλάχιστον, το πανεπιστήμιο μας είναι (σχετικα!) εξαίρεση - τουλάχιστον στην Πληροφορική εχουμε έναν αντικειμενικά πολυ αξιόλογο άνθρωπο για Πρόεδρο (δεν ξέρω για τον πρύτανη βέβαια...)
Και για να σου ανταπαντήσω - η σχολη θα είναι ζωντανή όταν:
1) Η εκλογή πρυτανικών και προεδρικών οργάνων θα γίνεται από το σύνολο της κοινότητας και όχι μόνο από μεσάζοντες
2) Θα θεωρείται πρόβλημα αν χάνεις διαλέξεις σε ένα μάθημα - και ο κανόν ας θα γίνεται η παρακολούθηση
3) Όταν δεν θα χρειάζεται να μαζευτούν 200 μαντραχαλαδες για να γίνει Γ.Σ. --> thank God έχουμε internet (ακόμα και αυτοί που απεκάλεσα αναρχικούληδες όπως φαίνεται έχουν) δεν είναι ανάγκη να παίζουμ ξύλο και να χαλάμε πόρους - κάντε τις εκλογές online τόσο για τις ΓΣ όσο για το Διοικητικό Συμβούλιο. Λιγότεροι, νεκροί στο πεδίο της ετήσιας εκλογικής μάχης, μεγαλύτερη παραγωγικότητα για τη χώρα μας
4) Όταν τα πανεπιστήμια θα συνδεθούν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Α-Π-Ο-Λ-Υ-Τ-Α με την αγορά. Δηλαδή αν δεν συνδεθούν με την αγορά εργασίας με τι θα συνδεθούν; Με τον αερα τον κοπανιστό; Πως θα ζήσουμε με 800 euro; Με εορτοδάνεια;
5) Όταν το δημόσιο θα αποσυρθεί από το 59% σε ένα 20-30% της οικονομικής δραστηριότητας - έτσι θα έρθουν 5-10 (βρωμερες ιδωτικές μπλιαχ κλπ) εταιρίες και θα προσφέρουν καννα καλό μισθούλη να λαδώσουμε το εντεράκι μας. Θα ενοίξουν 5-6 μη κρατικά πανεπιστήμια (ένα ήδη είναι έτοιμο - ειναι το ΑΙΤ στην Παιανεία με υψηλότατο επίπεδο σπουδών). Έτσι, θα ανεβεί και το δημόσιο πανεπιστήμιο που με δεδομε΄νο το εξαισιο εμψυχο δυναμικό πολλών ιδρυμάτων (όπως το δικό μας και δη το τμήμα μας) θα μπορέσε να φτάσει σε πολύ μεγαλύτερο potential.
Εδώ που είμαι, η συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών απαιτούν να τους μιλας στον ενικό σε 1ο όνομα και θεορούν υποχρέωσή τους να σε ξέρουν - και βλέπω 75χρονο καθηγητή που έχω - τεράστιο όνομα στη διεθνή βιβλιογραφία - να αγωνια να μάθει τα ονόματα 60 παιδιών που παρακολουθούμε το μάθημά του. Και δεν είναι επειδή πληρώνουμε - πολλοι είναι τσάμπα εδώ. Είναι επειδή το θεωρεί υποχρέωσή του. how is that for a change