Συστατικές Επιστολές
- ailouros
- Gbyte level
- Academic status: Alumnus/a
Συστατικές Επιστολές
Όπως όλοι γνωρίζουμε για οποιοδήποτε μεταπτυχιακό απαιτούνται 2 συστατικές επιστολές.
α)Ο καθηγητής που θα γράψει πρέπει να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο σου;Π.χ αν είναι ακαδημαϊκός με τον οποίον έχεις συνεργαστεί εξωπανεπιστημιακά π.χ σε δουλειά πιάνεται;
β)Φαντάζομαι πως από καθηγητή σε καθηγητή η ευκολία με την οποία σου δίνει συστατική ποικίλλει.Δεν θα ήθελα να αναφέρουμε ονόματα αλλά από την εμπειρία σας γενικούς κανόνες.Π.χ πρέπει να σε ξέρει,να έχεις πάρει μεγάλο βαθμό στο μάθημά του και άλλα τέτοιας μορφής(τα οποία είναι λίγο αυτονόητα αλλά χρήσιμα)
γ)Λίγο άσχετο με το θέμα αλλά κυρίως για τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού έχω την υποψία ότι τηρείται μια άτυπη σειρά προτεραιότητας ανάλογα με το πόσο νωρίς έκανες την αίτηση.
α)Ο καθηγητής που θα γράψει πρέπει να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο σου;Π.χ αν είναι ακαδημαϊκός με τον οποίον έχεις συνεργαστεί εξωπανεπιστημιακά π.χ σε δουλειά πιάνεται;
β)Φαντάζομαι πως από καθηγητή σε καθηγητή η ευκολία με την οποία σου δίνει συστατική ποικίλλει.Δεν θα ήθελα να αναφέρουμε ονόματα αλλά από την εμπειρία σας γενικούς κανόνες.Π.χ πρέπει να σε ξέρει,να έχεις πάρει μεγάλο βαθμό στο μάθημά του και άλλα τέτοιας μορφής(τα οποία είναι λίγο αυτονόητα αλλά χρήσιμα)
γ)Λίγο άσχετο με το θέμα αλλά κυρίως για τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού έχω την υποψία ότι τηρείται μια άτυπη σειρά προτεραιότητας ανάλογα με το πόσο νωρίς έκανες την αίτηση.
-
- Gbyte level
- P3
- Venus Project Founder
Το να μπορείς να προμηθευτείς συστατική από κάποιον εξωπανεπιστημιακό με τον οποίο έχεις συνεργαστεί είναι θετικό, αλλά δεν καλύπτει τη μία από τις δύο (μπορεί και τρεις) ζητούμενες συστατικές. Πρέπει να έχεις 2(ή 3) από καθηγητές του πανεπιστημίου.
Επίσης καλό θα είναι ο καθηγητής να ξέρει κάτι παραπάνω για σένα πέρα από τον πιθανό ανω του 8 βαθμό στο μαθημά του, προκειμένου να μην πάρεις μια τυπική συστατική επιστολή που δε θα έχει πάνω απο 3 γραμμές κείμενο!
Επίσης καλό θα είναι ο καθηγητής να ξέρει κάτι παραπάνω για σένα πέρα από τον πιθανό ανω του 8 βαθμό στο μαθημά του, προκειμένου να μην πάρεις μια τυπική συστατική επιστολή που δε θα έχει πάνω απο 3 γραμμές κείμενο!
"Το δικό μου το ποίημα δεν έχει ομοιοκαταληξία.", ο υπογράφων
- Ethel
- Venus Project Founder
1. Γίνεται να είναι εξωπανεπιστημιακός, το έχω κάνει, αλλά καλό θα ήταν να εξασφαλίσεις να είναι η εξτρα συστατική που θα πάρεις αυτή (συμφωνώ με ρ3 δλδ)
2. Να σε ξέρει μην πας σε κάποιον και σε ρωτήσει ποίος είσαι, με α ή β τρόπο να έχεις ξεχωρίσει σε μάθημά του, οπωσδήποτε να πάρεις μία από τον επιβλέποντα της διπλωματικής σου (αν έχεις κάνει). Προτείνω να ζητήσεις από κάποιον που γενικά έχεις συνεργαστεί και όχι απλά έχεις περάσει το μάθημά του με καλό βαθμό ώστε να έχει να σου γράψει κάτι παραπάνω πέρα από τα τυπικά (πρέπει η συστατική σου να ξεχωρίζει από μια τυπική).
3. Δεν γνωρίζω
2. Να σε ξέρει μην πας σε κάποιον και σε ρωτήσει ποίος είσαι, με α ή β τρόπο να έχεις ξεχωρίσει σε μάθημά του, οπωσδήποτε να πάρεις μία από τον επιβλέποντα της διπλωματικής σου (αν έχεις κάνει). Προτείνω να ζητήσεις από κάποιον που γενικά έχεις συνεργαστεί και όχι απλά έχεις περάσει το μάθημά του με καλό βαθμό ώστε να έχει να σου γράψει κάτι παραπάνω πέρα από τα τυπικά (πρέπει η συστατική σου να ξεχωρίζει από μια τυπική).
3. Δεν γνωρίζω
There's no place like 127.0.0.1
- Fairy
- Gbyte level

επιστολή από έναν καθηγητή; Εννοώ, αν μπορεί ο φοιτητής να το κάνει πριν πάρει ακόμη
πτυχίο, απλώς μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εν λόγω εξεταστικής.
(Υπάρχει και ο φόβος μήπως ο καθηγητής -τρια πάρει σύνταξη ή φύγει
για κάποιο λόγο από τη σχολή). Ευχαριστώ πολύ...

"Αν αυτό που έκανες χτες σου φαίνεται ακόμα μεγάλο, δεν έχεις κάνει αρκετά σήμερα."
- P3
- Venus Project Founder
Βασικά πρέπει να ξέρει ο καθηγητής για ποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ζητάς τη συστατική για να ξέρει σε ποιον θα απευθύνεται η συστατική. Αν ξέρεις που θέλεις να πας τότε μπορείς να του τη ζητήσεις όποτε θέλεις. Απλά η συστατική είναι σαν ένα γράμμα, πρέπει να έχει αποστολέα και παραλήπτη, δεν μπορεί να είναι προς "οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο".
"Το δικό μου το ποίημα δεν έχει ομοιοκαταληξία.", ο υπογράφων
- Ethel
- Venus Project Founder
Δεν έχει σημασία πότε θα πας. Οι περισσότεροι προφανώς πάνε πριν το πτυχίο επειδή τότε ψάχνονται και ετοιμάζονται για μεταπτυχιακά και λοιπά.
Τώρα αν είναι να πας σε έναν καθηγητή που απλά παρακολουθείς το μάθημά του, καλύτερα να πας αφού βγουν αποτελέσματα και πάρεις βαθμό, ώστε αν τσιμπήσεις καλό βαθμό να έχει σου γράψει καλά πράγματα. Βέβαια έχει γίνει και το να πάνε να ζητήσουν συστατική από καθηγητή στο 2ο μάθημα που παρακολουθούν -χωρίς καν να τον ξέρουν και να τους ξέρει- αλλά αυτές προσωπικά τις θεωρώ κουφές περιπτώσεις.
Τώρα αν είναι να πας σε έναν καθηγητή που απλά παρακολουθείς το μάθημά του, καλύτερα να πας αφού βγουν αποτελέσματα και πάρεις βαθμό, ώστε αν τσιμπήσεις καλό βαθμό να έχει σου γράψει καλά πράγματα. Βέβαια έχει γίνει και το να πάνε να ζητήσουν συστατική από καθηγητή στο 2ο μάθημα που παρακολουθούν -χωρίς καν να τον ξέρουν και να τους ξέρει- αλλά αυτές προσωπικά τις θεωρώ κουφές περιπτώσεις.
There's no place like 127.0.0.1
Σχετικα με συστατικες επιστολες για μεταπτυχιακα στο εξωτερικο:
1)θα πρεπει να εχω την ακριβη διευθυνση των Πανεπιστημιων?
2)εννοειται οτι θα ζητησω να ειναι γραμμενη στα Αγγλικα ε?
3)Μετα απο ποσες μερες συνηθως θα μου τη δωσουν?
4)Παει να ζητησω απο εναν καθηγητη 5-6 συστατικες επιστολες?ειναι πολλες? (θα κανω αιτηση σε 5-6 διαφορετικα μεταπτυχιακα προγραμματα)
5)ειναι καλο να παω να βρω τον καθηγητη τις ωρες μαθηματος (τη στιγμη που δεν ξερω ωρες γραφειου) ή να στειλω e-mail?
4)Παει να ζητησω απο εναν καθηγητη 5-6 συστατικες επιστολες?ειναι πολλες? (θα κανω αιτηση σε 5-6 διαφορετικα μεταπτυχιακα προγραμματα)
5)ειναι καλο να παω να βρω τον καθηγητη τις ωρες μαθηματος (τη στιγμη που δεν ξερω ωρες γραφειου) ή να στειλω e-mail?
Της φυλακής μου πόρτα εσύ και αντικλείδι
κι εγώ μικρό στολίδι στον άσπρο σου λαιμό
Θα πω ένα τραγούδι σήκω να το χορέψεις
Τα μάτια να μου κλέψεις για πάντα πριν χαθώ
Φωτια μου εσυ κι αερας......
- HdkiLLeR
- Venus Project Founder
1)τι address εννοείς; mail address ή web address;Domindora wrote:Σχετικα με συστατικες επιστολες για μεταπτυχιακα στο εξωτερικο:
2)Ναι - αλλά θα το γνωρίζει και ο ίδιος ο καθηγητής που θα ζητήσεις
3)Εξαρτάται τι δουλειές έχει ο καθένας αλλά και τι συστατική θα σου γράψει
4)Όχι
5)καλύτερα να πας απο το γραφείο του, να συζητήσετε και να του το ζητήσεις. Έτσι και αλλιώς υποτίθεται ότι θα πάρεις απο καθηγητές που σε γνωρίζουν.
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------
"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
- ailouros
- Gbyte level
Συνήθως οι συστατικές δεν απευθύνονται ξεχωριστά στο Πανεπιστήμιο αλλά προς κάθε ενδιαφερόμενο. Κάθε Πανεπιστήμιο έχει κάποιες φόρμες τις οποίες πρέπει να συμπληρώσει ή να έχει υπόψη του ο καθηγητής όταν σου γράφει την συστατική αλλά αυτό είναι τυπικό. Μερικές φορές χρειάζεται να εσωκλείσεις αυτές τις φόρμες αλλά και πάλι: Το κείμενο που θα γράψει ο καθηγητής σου δεν θα λέει προς ΤΑΔΕ αλλά "to whom it may concern" και θα είναι πάντοτε το ίδιο (έτσι η συστατική γράφεται μια φορά και εκτυπώνεται πολλές ανάλογα με το πόσες αιτήσεις θα κάνεις).1)τι address εννοείς; mail address ή web address;
Αν η αίτηση γίνει ηλεκτρονικά τότε ο καθηγητές στέλνει με email την επιστολή.
Βασικα εχω πληρη μεσανυχτα απο τη διαδικασια!
Οι αιτησεις ειναι online αλλα πρεπει οπωσδηποτε να στειλω και ταχυδρομικως ενα πακετο με ολα τα δικαιολογητικα συμπεριλαμβανομενων και των "letters of recommendation"!Φανταζομαι οτι καθε συστατικη ειναι κλεισμενη σε ενα φακελακι σαν γραμμα το οποιο πρεπει να εχει διευθυνση αποστολεα και παραληπτη.Τη διευθυνση του παραληπτη εννοω.Δηλ οταν θα παω να ζητησω συστατικη επιστολη να εχω μαζι μου και τις αληθινες διευθυνσεις των Πανεπιστημιων?Σχετικα με τις συστατικες αν θα πρεπει να σταλουν με e-mail μεχρι στιγμης δεν ειδα κατι τετοιο και πρωτη φορα το ακουω αλλα αποτι συμπεραινω με αυτα που μου λετε θα πρεπει επικοινωνησω με τα Πανεπιστημια για διευκρινησεις.
Ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση και βοηθεια!Αν ξερετε οτιδηποτε αλλο σχετικο postaρετε please!
Οι αιτησεις ειναι online αλλα πρεπει οπωσδηποτε να στειλω και ταχυδρομικως ενα πακετο με ολα τα δικαιολογητικα συμπεριλαμβανομενων και των "letters of recommendation"!Φανταζομαι οτι καθε συστατικη ειναι κλεισμενη σε ενα φακελακι σαν γραμμα το οποιο πρεπει να εχει διευθυνση αποστολεα και παραληπτη.Τη διευθυνση του παραληπτη εννοω.Δηλ οταν θα παω να ζητησω συστατικη επιστολη να εχω μαζι μου και τις αληθινες διευθυνσεις των Πανεπιστημιων?Σχετικα με τις συστατικες αν θα πρεπει να σταλουν με e-mail μεχρι στιγμης δεν ειδα κατι τετοιο και πρωτη φορα το ακουω αλλα αποτι συμπεραινω με αυτα που μου λετε θα πρεπει επικοινωνησω με τα Πανεπιστημια για διευκρινησεις.
Ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση και βοηθεια!Αν ξερετε οτιδηποτε αλλο σχετικο postaρετε please!
- ailouros
- Gbyte level
Για να στείλεις on line συστατική θα πρέπει να στο λέει κατά την διάρκεια της online αίτησης. Αλλιώς αν σου ζητάν ρητά να στείλεις πακέτο με έγγραφα :πτυχίο,συστατικές κτλ δεν χρειάζεται να σε απασχολεί η αποστολή μέσω mail.
Κάθε συστατική μπαίνει σε ένα φάκελο της ΑΣΟΕΕ (έχουν οι καθηγητές και η γραμματεία τέτοιες) και ο συστήνων υπογράφει πάνω στο κλείσιμο του φακέλου. Στην συνέχεια παίρνεις εσύ τον συγκεκριμένο σφραγισμένο φάκελο και τον βάζεις σε έναν άλλο Α4 μαζί με ότι άλλο στείλεις στο Πανεπιστήμιο.
Κάθε συστατική μπαίνει σε ένα φάκελο της ΑΣΟΕΕ (έχουν οι καθηγητές και η γραμματεία τέτοιες) και ο συστήνων υπογράφει πάνω στο κλείσιμο του φακέλου. Στην συνέχεια παίρνεις εσύ τον συγκεκριμένο σφραγισμένο φάκελο και τον βάζεις σε έναν άλλο Α4 μαζί με ότι άλλο στείλεις στο Πανεπιστήμιο.
Την online αιτηση δεν την εχω ξεκινησει και σκεφτηκα οτι πρωτα πρεπει να συγκεντρωσω ολα τα δικαιολογητικα και μετα να την κανω. Anyway θα την δοκιμασω μεχρι το προτελευταιο βημα για να δω τι παιζει και τι χρειαζεται.Thanks πολυ πολυ παντως!
- HdkiLLeR
- Venus Project Founder
Τώρα σε έπιασα, όπως σου είπε και ο ailouros παραπάνω, θα πάρεις την συστατική επιστολή που θα ζητήσεις απο τον καθηγητή σου και αυτή θα είναι κλεισμένη μέσα σε έναν φάκελο. Εσύ θα βάλεις ολα τα δικαιολογητικά σε έναν μεγαλύτερο φάκελο
και θα τα στείλεις εκεί που θέλεις (απ' έξω προφανώς ναι θα λέει τα στοιχεία του Παραλήπτη* αλλά και του Αποστολέα).
*: Η διευθυνση του παραλήπτη δεν είναι ότι να ναι, πχ διεύθυνση του πανεπιστημίου ή τμήματος. Το κάθε πανεπιστήμιο σου λέει ακριβώς που πρέπει να στείλεις τα transcripts, letters of recommendation κλπ κπλ και συνήθως είναι το admissions office - graduate school. Επειδή κάνω αιτήσεις αυτόν τον καιρό, η καλύτερη λύση που προτείνω για την αποστολή είναι UPS, Fedex, DHL κλπ και όχι με το ταχυδρομείο. Θα πάρει λιγότερες μέρες (το βασικότερο), έχεις on-line tracking και θα το παραλάβει κάποιος χέρι με χέρι - σε αντίθεση με το std mail, όπου κάπου μπορεί να παραπέσει κάτι και να χάσεις κάποιο deadline.
Τέλος θα έλεγα πρώτα να τελειώσεις με τις on-line αιτήσεις και μετά να κάνεις τα υπόλοιπα, προφανώς όμως να έχεις ενημερώσει απο πολύ πιο πρίν τους καθηγητές σου για τις συστατικές επιστολές.
Επίσης μερικές φορές οι συστατικές επιστολές πρέπει να γραφτούν σε συγκεκριμένο form που σου το δίνει (το κάνεις download δηλαδή) το Πανεπιστήμιο που κάνεις αίτηση. Συνεπώς, τσέκαρε καλά το application form πρίν κάνεις οτιδήποτε για να μην τρέχεις με συμπληρωματικά συνέχεια

*: Η διευθυνση του παραλήπτη δεν είναι ότι να ναι, πχ διεύθυνση του πανεπιστημίου ή τμήματος. Το κάθε πανεπιστήμιο σου λέει ακριβώς που πρέπει να στείλεις τα transcripts, letters of recommendation κλπ κπλ και συνήθως είναι το admissions office - graduate school. Επειδή κάνω αιτήσεις αυτόν τον καιρό, η καλύτερη λύση που προτείνω για την αποστολή είναι UPS, Fedex, DHL κλπ και όχι με το ταχυδρομείο. Θα πάρει λιγότερες μέρες (το βασικότερο), έχεις on-line tracking και θα το παραλάβει κάποιος χέρι με χέρι - σε αντίθεση με το std mail, όπου κάπου μπορεί να παραπέσει κάτι και να χάσεις κάποιο deadline.
Τέλος θα έλεγα πρώτα να τελειώσεις με τις on-line αιτήσεις και μετά να κάνεις τα υπόλοιπα, προφανώς όμως να έχεις ενημερώσει απο πολύ πιο πρίν τους καθηγητές σου για τις συστατικές επιστολές.
Επίσης μερικές φορές οι συστατικές επιστολές πρέπει να γραφτούν σε συγκεκριμένο form που σου το δίνει (το κάνεις download δηλαδή) το Πανεπιστήμιο που κάνεις αίτηση. Συνεπώς, τσέκαρε καλά το application form πρίν κάνεις οτιδήποτε για να μην τρέχεις με συμπληρωματικά συνέχεια

-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----