Ασφάλεια - Εξέταση
Έχω και εγώ μια ερώτηση σχεικά με τα θέματα που μας είχε δώσει ο Γκρίτζαλης...
Ποιά είναι η σκοπιμότητα λήψης εφεδρικού αντιγράφου ενός εκτελέσιμου αρχείου;
Η προστασία του αρχείου από ιομορφικές προσβολές. (λάθος)
Η προάσπιση της ακεραιότητας και της διαθεσιμοτητάς του.(σωστό)
Η διασφάλιση της δυνατότητας ελέγχου του. (?)
Στις απαντήσεις που έχουν δωθεί από τον ίδιο υπάρχει και η εκδοχή που θεωρεί την τελευταία απάντηση σωστή και εκείνη που τη θεωρεί λάθος....
Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διασφάλιση της δυνατότητας ελέγχου του... όμως προϋποθέτει ότι τα αρχεία δεν έχουν προσβληθεί τη στιμή που κάνουμε το backup... τελικά η απάντηση ποια είναι?
Ποιά είναι η σκοπιμότητα λήψης εφεδρικού αντιγράφου ενός εκτελέσιμου αρχείου;
Η προστασία του αρχείου από ιομορφικές προσβολές. (λάθος)
Η προάσπιση της ακεραιότητας και της διαθεσιμοτητάς του.(σωστό)
Η διασφάλιση της δυνατότητας ελέγχου του. (?)
Στις απαντήσεις που έχουν δωθεί από τον ίδιο υπάρχει και η εκδοχή που θεωρεί την τελευταία απάντηση σωστή και εκείνη που τη θεωρεί λάθος....
Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διασφάλιση της δυνατότητας ελέγχου του... όμως προϋποθέτει ότι τα αρχεία δεν έχουν προσβληθεί τη στιμή που κάνουμε το backup... τελικά η απάντηση ποια είναι?
Και όμως παιδιά να διαβάζεται προσεκτικά και να μην είστε 100% σίγουροι για τίποτα. Εγώ βρήκα ένα λάθος στου προπτυχιακού: Εξεταστική περίοδος Ιουνίου 2001, Αποψη 18 (Εγκυρότητα ονομάζεται...). Το σωστό είναι οτι συμφωνώ, σωστά?Sreak wrote:Βασικά δεν έχω κοιτάξει ακόμα του μεταπτυχιακού. Αλλά του προπτυχιακού από όσο θυμάμαι ήταν σωστά. Για πες peavey ακριβώς πια ερώτηση λες.
(Δεν έχω κοιτάξει ακόμα του μεταπτυχιακού)
Όποιος προσέξει κάτι άλλο ας το πει. Απο ότι κατάλαβα το θέμα κρίνεται στη λεπτομέρεια.
Παιδιά βρήκα κάτι για τα νευρωνικά δίκτυα και το ιομορφικό λογισμικό. Ίσως σας ενδιαφέρει, γι'αυτό το γράφω παρακάτω. Σόρρυ για το μεγάλο post.
Ένα χαρακτηριστικό των ιών και των αναπαραγωγών είναι ότι κατά τη διάρκεια της δράσης τους αυξάνεται σημαντικά το πλήθος των εκτελέσιμων ιομορφικών αρχείων. Συνεπώς, για τον εντοπισμό τους απαιτείται η παρακολούθηση της δραστηριότητας των εκτελέσιμων αρχείων ενός συστήματος, καθώς και η αξιολόγηση των παρατηρήσεων με βάση την εμπειρία που έχει προκύψει από την παρακολούθηση της δράσης γνωστών ιομορφών. Έτσι διαφαίνεται η αναγκαιότητα ανάπτυξης μιας μεθοδολογίας, η οποία θα είναι σε θέση να αποφανθεί αν οι δραστηριότητες που παρατηρούνται σε ένα Π.Σ. είναι συνήθεις ή όχι. Οι διαπιστώσεις αυτές αξιοποιούνται με τη χρήση νευρωνικών δικτύων. Τα νευρωνικά δίκτυα:
- Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποδοτικά για την ανίχνευση γνωστών και άγνωστων ιομορφών, με γνωστή φιλοσοφία δράσης.
- Μπορούν να εκπαιδεύονται, ώστε να προσαρμόζονται στη μεταβαλλόμενη φιλοσοφία λειτουργίας των ιομορφών.
- Είναι απρόσβλητα, στο βαθμό που στηρίζονται σε υλικό.
- Μπορούν να υλοποιήσουν εργασίες ταξινόμησης σε μικρό χρονικό διάστημα.
- Έχουν αποδοτικότητα που εξαρτάται από την υπάρχουσα γνώση για μια ιομορφή.
- Έχουν υψηλό κόστος.
Ένα χαρακτηριστικό των ιών και των αναπαραγωγών είναι ότι κατά τη διάρκεια της δράσης τους αυξάνεται σημαντικά το πλήθος των εκτελέσιμων ιομορφικών αρχείων. Συνεπώς, για τον εντοπισμό τους απαιτείται η παρακολούθηση της δραστηριότητας των εκτελέσιμων αρχείων ενός συστήματος, καθώς και η αξιολόγηση των παρατηρήσεων με βάση την εμπειρία που έχει προκύψει από την παρακολούθηση της δράσης γνωστών ιομορφών. Έτσι διαφαίνεται η αναγκαιότητα ανάπτυξης μιας μεθοδολογίας, η οποία θα είναι σε θέση να αποφανθεί αν οι δραστηριότητες που παρατηρούνται σε ένα Π.Σ. είναι συνήθεις ή όχι. Οι διαπιστώσεις αυτές αξιοποιούνται με τη χρήση νευρωνικών δικτύων. Τα νευρωνικά δίκτυα:
- Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποδοτικά για την ανίχνευση γνωστών και άγνωστων ιομορφών, με γνωστή φιλοσοφία δράσης.
- Μπορούν να εκπαιδεύονται, ώστε να προσαρμόζονται στη μεταβαλλόμενη φιλοσοφία λειτουργίας των ιομορφών.
- Είναι απρόσβλητα, στο βαθμό που στηρίζονται σε υλικό.
- Μπορούν να υλοποιήσουν εργασίες ταξινόμησης σε μικρό χρονικό διάστημα.
- Έχουν αποδοτικότητα που εξαρτάται από την υπάρχουσα γνώση για μια ιομορφή.
- Έχουν υψηλό κόστος.
- Sreak
- Venus Project Founder
- Academic status: PhD
Να προσέξετε τη διαφορά προσωπικών και ευαίσθητων δεδομένων. Για τα πρώτα πρέπει απλά να ενημερώσης την ΑΡΧΗ ενώ για τα δεύτερα να πάρεις άδεια.
Επιπλέον προσοχή όταν αναφέρεται η λέξη κατασταλτικά ή προληπτικά (για την αντιμετόπιση ιών).
Ο dgrit αναφέρετε στο κακόβουλο λογισμικό ως ιομορφικό λογισμικό (προσοχή και σε αυτό - υπάρχει διαφορά με την ορολογία του κόκκινου βιβλίου)
Αν θυμηθώ και άλλα θα ενημερώσω
Επιπλέον προσοχή όταν αναφέρεται η λέξη κατασταλτικά ή προληπτικά (για την αντιμετόπιση ιών).
Ο dgrit αναφέρετε στο κακόβουλο λογισμικό ως ιομορφικό λογισμικό (προσοχή και σε αυτό - υπάρχει διαφορά με την ορολογία του κόκκινου βιβλίου)
Αν θυμηθώ και άλλα θα ενημερώσω

- P3
- Venus Project Founder
- Academic status: Alumnus/a
Γενικότερα τα σωστά-λάθος πρέπει να τα διαβάζετε με πολύ προσοχή. Να μάθετε και να θυμάστε καλά τα θεωρήματα και τα συμπεράσματα από τις διαφάνειες του κακόβουλου λογισμικού.
ΥΓ. Θα σας παρακαλούσα να μην γράφετε με κεφαλαία γιατί φαίνεται σαν να φωνάζετε!!!Ευχαριστώ!
ΥΓ. Θα σας παρακαλούσα να μην γράφετε με κεφαλαία γιατί φαίνεται σαν να φωνάζετε!!!Ευχαριστώ!
Last edited by P3 on Tue Feb 07, 2006 9:21 am, edited 1 time in total.
"Το δικό μου το ποίημα δεν έχει ομοιοκαταληξία.", ο υπογράφων
- Einherjar
- Venus Project Founder
- Academic status: Alumnus/a
Βασικά έχει κλείσει την αίθουσα για 6 ώρες (9-3)nantia wrote:πάντως είναι λίγο ανησυχητικό το γεγονός ότι έκλεισε την αίθουσα για 3 ώρες, χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό.

Το πρόβλημα ήταν ότι ήθελε η εξέταση να ξεκινήσει στις 10 αλλά η αίθουσα ήταν διαθέσιμη μόνο για 9-12 και 12-3. Επίσης όλα τα μαθήματα είναι για 3 ώρες υποτίθεται αλλά κανένα δεν έχει κρατήσει τόσο.
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
-
- Buffer underflow exception
Καλησπέρα,
Μια ερώτηση:
στο Bell-LaPadula στην δευτερη ιδιότητα* το c(o)<=c(p) ειναι σωστό?
"Ένα υποκείµενο s, που κατέχει άδεια προσπέλασης ανάγνωσης ενός αντικειµένου o, µπορεί να αποκτήσει άδεια προσπέλασης εγγραφής σε άλλο αντικείµενο p µόνο αν c(o) ≤ c(p)"
Γιατι αν έχει αδεια ανάγνωσης, πχ σε Ακρως Απόρρητο (ο) τότε μου φαίνεται λογικό να έχει άδεια εγγραφής σε χαμηλότερης διαβάθμισης πληροφορία, πχ Απόρρητο (p).
Αρα μήπως πρέπει c(p)<=c(o) ?.
Και στην τελική μήπως δεν χρειάζεται καθόλου να μπλέξουμε με τις ιδιότητες?
Επίσης και τέλος τα θέματα ανάπτυξης που βάζει είναι κρίσεως ή συγκεκριμένα κομμάτια ???
Μια ερώτηση:
στο Bell-LaPadula στην δευτερη ιδιότητα* το c(o)<=c(p) ειναι σωστό?
"Ένα υποκείµενο s, που κατέχει άδεια προσπέλασης ανάγνωσης ενός αντικειµένου o, µπορεί να αποκτήσει άδεια προσπέλασης εγγραφής σε άλλο αντικείµενο p µόνο αν c(o) ≤ c(p)"
Γιατι αν έχει αδεια ανάγνωσης, πχ σε Ακρως Απόρρητο (ο) τότε μου φαίνεται λογικό να έχει άδεια εγγραφής σε χαμηλότερης διαβάθμισης πληροφορία, πχ Απόρρητο (p).
Αρα μήπως πρέπει c(p)<=c(o) ?.
Και στην τελική μήπως δεν χρειάζεται καθόλου να μπλέξουμε με τις ιδιότητες?
Επίσης και τέλος τα θέματα ανάπτυξης που βάζει είναι κρίσεως ή συγκεκριμένα κομμάτια ???
- Sreak
- Venus Project Founder
- Academic status: PhD
Να κάνεις Risk analysis πρώτα, να πρέπει να κοιτάξεις αν θα υπάρχουν ομάδες που θα αντιδράσουν στη βιομετρική τεχνολογία. Να αναφέρεις δυο τρεις βιομετρικές τεχνολογίες και ανάλογο με το περιβάλλον που σου λέει να διαλέξεις κάποια για χψζ λόγους κτλ.
Δεν ξέρω αν χρειάζεται να πάρεις άδεια από την αρχή. Θυμάμαι ότι κάτι έλεγε περί του θέματος στην τάξη αλλά σε ένα πολλαπλής ανέφερε πως δεν χρειάζεται για τη χρήση βιομετρικής τεχνολογίας να πάρεις άδεια από την αρχη... Ίσως απλά να την ενημερώσεις? Θα κρατάς ευαίσθητα δεδομένα ή προσωπικού χαρακτήρα?
Δεν ξέρω αν χρειάζεται να πάρεις άδεια από την αρχή. Θυμάμαι ότι κάτι έλεγε περί του θέματος στην τάξη αλλά σε ένα πολλαπλής ανέφερε πως δεν χρειάζεται για τη χρήση βιομετρικής τεχνολογίας να πάρεις άδεια από την αρχη... Ίσως απλά να την ενημερώσεις? Θα κρατάς ευαίσθητα δεδομένα ή προσωπικού χαρακτήρα?
Τι ψάχνεις τώρα.... highlights:
Άμα είναι σε άλλο layer δηλαδή είναι ιόμορφικό (εν τω μεταξύ ιομορφικό εννοεί malware)? Άμα εσύ τροποποιήσεις ένα αντικείμενο που χρησιμοποιείται σε ένα dll δηλαδή και το εγκαταστήσω εγώ στο pc μου είναι ιομορφικό σώνει και ντε? Το IPSec άμα το εγκαταστήσω χωρίς να ξέρω τι κάνει είναι ιομορφικό (τα άλλα layers φυσικά δεν ξέρουν τι κάνει, λέγεται abstraction )?
Καλός ο φορμαλισμός, αλλά δεν δουλεύει στη φυσική γλώσσα, γι αυτό τις έννοιες τις ορίζουν παντού εξηγώντας τες, με κεφάλαια, με μαθήματα, και όχι με wannabe Πυθαγόρια φιλοσοφία, εκτός άν είναι και μαθηματικά διατυπωμένες ή πρωτογενείς&πολύ βασικές. Και όταν ο άλλος πιάσει το νόημα, μπορεί ίσως να το περιγράψει και να επικοινωνήσει. Άμα ισχύει αυτό που λες για την εξασφάλιση, τι να πω, για μένα είναι απλώς λάθος το σκεπτικό αυτό.
Εγώ χάθηκα.προκαλεί την άμεση ή έμμεση εκτέλεση διαδικασιών οι οποίες δεν είναι γνωστές ούτε στο λογικό υποκείμενο που προκαλεί την ενεργοποίησή του, ούτε στο
διαχειριστή του υπολογιστικού συστήματος.
Άμα είναι σε άλλο layer δηλαδή είναι ιόμορφικό (εν τω μεταξύ ιομορφικό εννοεί malware)? Άμα εσύ τροποποιήσεις ένα αντικείμενο που χρησιμοποιείται σε ένα dll δηλαδή και το εγκαταστήσω εγώ στο pc μου είναι ιομορφικό σώνει και ντε? Το IPSec άμα το εγκαταστήσω χωρίς να ξέρω τι κάνει είναι ιομορφικό (τα άλλα layers φυσικά δεν ξέρουν τι κάνει, λέγεται abstraction )?
Ενώ υπάρχουν υπολογιστικά συγκροτήματα αιθέρια, μέσα σε μια σούπα, που φτιάχτηκαν για πλάκα. Φανερή η διαφορά στον ορισμό συγκροτήματος-συστήματος. Ορίζουμε για να ορίζουμε?ονομάζεται ένα συγκεκριμένο υπολογιστικό συγκρότημα, το
οποίο εναι εγκατεστημένο σε συγκεκριμένες τοποθεσίες,
πλαισιώνεται από συγκεκριμένο επιχειρησιακό περιβάλον
και αποβλέπει στην εκπλήρωση συγκεκριμένων στόχων.
Καλός ο φορμαλισμός, αλλά δεν δουλεύει στη φυσική γλώσσα, γι αυτό τις έννοιες τις ορίζουν παντού εξηγώντας τες, με κεφάλαια, με μαθήματα, και όχι με wannabe Πυθαγόρια φιλοσοφία, εκτός άν είναι και μαθηματικά διατυπωμένες ή πρωτογενείς&πολύ βασικές. Και όταν ο άλλος πιάσει το νόημα, μπορεί ίσως να το περιγράψει και να επικοινωνήσει. Άμα ισχύει αυτό που λες για την εξασφάλιση, τι να πω, για μένα είναι απλώς λάθος το σκεπτικό αυτό.
Χρησιμοποιώ κάποια δόση υπερβολής...