Ναι, καμία παρεξήγηση. Απλά προχώρησα, το συλλογισμό λίγο πιο πέρα. Επειδή δεν με άφησε 100% σύμφωνη, ας πούμε πως εξέθεσα μια άλλη οπτική.Theofaman wrote: Δεν διαφωνώ με αυτό που λές. Εγώ άλλωστε έφερα αυτό το παράδειγμα για να τονίσω την άποψη μου στο τί θεωρώ ιστορικό κείμενο, και τί όχι.
AmmarkoV wrote: Δεν το σχολιάζω.. Γιατί ας πούμε να μην μπαίνουν οι γυναίκες στο ιερό..?
The Punisher wrote: Η νεοκόρος του ναού (αν αυτός που καθαρίζει τον ναό είναι γυναίκα) πέρνει ειδική ευχή και εισέρχεται στο ιερό...
auebstudent wrote: Κοίτα καταλαβαίνω ότι γενικά σου δίνεται η εντύπωση πως οι γυναίκες είναι "ρηγμένες" στις θρησκείες. Αυτό ήταν και το πνεύμα του βιβλίου "Κώδικας DaVinci". Ωστόσο αν ρωτήσεις πιστούς θα δεις πως το πιο προσφιλές τους πρόσωπο είναι η μητέρα του Χριστού.
Επειδή βλέπω πως πολύ προβληματιστήκατε να σας απαντήσω και σε αυτό, με μια ιστοριούλα που ξεκινά κάπως έτσι. Στο γυμνάσιο ρωτήσαμε τη θεολόγο μας να μας απαντήσει (μια κυρία πολύ καλή στο μάθημά της, από αυτές που μπορούσαν να απαντήσουν με γλυκό τρόπο σε κάθε επιχείρημα και ουδεμία σχέση έχουν με τη Λουκά). Εκείνη αφού έδιωξε διακριτικά τα αγόρια από την αίθουσα στο διάλειμμα μας απάντησε ως εξής:Μπορεί το πιο προσφιλές πρόσωπο να είναι η μητέρα του Ιησού, αλλά στην ερώτηση δεν απάντησες...
1) Για να τιμήσουν το πρόσωπο της Παναγίας, αποφασίστηκε να είναι η μόνη γυναίκα με πρόσβαση στο ιερό
2) Ε λοιπόν το δεύτερο που μας είπε μπορείτε να το μαντέψετε αν αναλογιστείτε πως οι γυναίκες νεοκώροι είναι πάντα μεγάλης ηλικίας... και τι συμβαίνει σε εμάς τις γυναίκες όταν μεγαλώνουμε;
Προσωπικά ο δεύτερος λόγος προσβάλλει κι εμένα, μιας και δεν αφορά μονάχα την πρόσβαση στο ιερό (ακόμα και στα μωρά!), αλλά και τις μέρες που κάνει να κοινωνήσουμε, προσκυνήσουμε εικόνα, βαφτίσουμε μωρό κτλ κτλ κτλ, λες και αυτό το στοιχείο της θυληκότητάς μας είναι κάτι ακάθαρτο κι όχι ένα δώρο από το Θεό για να γίνουμε μητέρες. Anyway, αυτή είναι η απάντηση, αυτήν παραθέτω.
Κατά την προσωπική μου άποψη, αναφέρεσαι σε πράγματα που αποτελούν γεγονός και που κι εγώ είχα σκεφτεί και διαβάσει κατά καιρους (πχ, "Ομίχλες της Άβαλον", Marion Bradley). Απλά νομίζω πως τα χρωματίζεις με υπερβολικά σκούρα χρώματα και με πολύ δογματικό τρόπο. Ιστορικά έχουμε πολλά παραδείγματα θρησκειών που απορρόφησαν η μία την άλλη σταδιακά πότε ομαλά, πότε βίαια. Για παράδειγμα πιστεύεται πως η προβολή της Παναγίας τονίστηκε στα πρωτοχριστιανικά χρόνια για να μην ξενίσει αυτούς που πριν λάτρευαν το γυναικείο στοιχείο της μητέρας γης. Η Εκκλησία πάνω στην προσπάθειά της να επιβιώσει έκανε λάθη που δεν διορθώνονται. Πώς όμως εμείς τα αντιμετωπίζουμε καλύτερα; Απορρίπτοντας με τη μία όλα αυτά που τόσος κόπος (ηθικός κι ανήθικος) έγινε για να διατηρηθούν (και αναφέρομαι στο μήνυμα της αγάπης κι όχι στη διαφθορά μελών του ιερατείου) ή με το να διδαχθούμε από τα λάθη των προκατόχων μας;ailouros wrote: Ο χριστιανισμός είναι μια κατασκευασμένη θρησκεία που ξεκίνησε ως ένα φιλοσοφικό ρεύμα αντίθετο στην τότε οργανωμένη θρησκεία και εξελίχτηκε πολύ έξυπνα σε αυτό που πολεμούσε.Προωθεί την κοσμοθεωρία μαύρο-άσπρο ,καλό -κακό και γενικά "δυσκοίλιες" καταστάσεις.
Όσον αφορά αυτή την τρέλλα με τα ιερά λείψανα (υποθέτω πως αναφέρθηκες στον Άγιο Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα), θα μου φαινόταν δίκαιη αν η Εκκλησία έπαυε να παίρνει χρήματα ως δωρεές από τους πιστούς. Όσο για τα παιδάκια το τραγικό είναι πως τα σέρνουν από δω κι από κει χωρίς να τους εξηγούν πρώτα τι γίνεται, χωρίς να είναι σε θέση να επιλέξουν. Οι ενήλικοι όμως, όσον αφορά το καθαρό προσκύνημα έξω από τα οικονομικά, αυτό τον τρόπο βρίσκουν να εκφράσουν το σεβασμό τους. Ποιοι είμαστε εμείς να κοροϊδεύουμε τον τρόπο που κάποιοι πλησιάζουν το Θεό τους;
Ammarkov wrote: Αυτό που δεν καταλαβαίνετε είναι ότι αν βάλεις στο ίδιο τραπέζι έναν άθεο έναν χριστιανό έναν μουσουλμάνο έναν εβραίο κτλ ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να βγεί άκρη..
Όλοι έχουν δίκιο..
Όλοι βασίζονται σε αυθεντικά στοιχεία και μαρτυρίες (για αυτούς γιατί για τους άλλους είναι αιρετικά ψεύτικα κτλ..)
Αυτό είναι πράγματι αλήθεια. Και μάλιστα αποδεικνύει γιατί οι "ιεροί πόλεμοι" είναι ανώφελοι - τουλάχιστον στο θεολογικό επίπεδο - μιας και κανείς δεν πρόκειται ποτέ να υποχωρήσει υπέρ του άλλου. Αλλά δεν νομίζω ότι επειδή κανείς δεν μπορεί να αποδείξει πως έχει δίκιο είναι σωστό να λέμε άντε ας παρατήσουμε την πίστη μας γιατί όλα είναι κατασκευάσματα των εκάστοτε ιερατείων. Άλλοστε ο λόγος που η ανθρωπότητα δημιούργησε τη θρησκεία δεν ήταν ούτε γιατί πεθύμησε να χωριστεί σε κόμματα, ούτε γιατί έχει ανάγκη να προσκυνά κάτι τύπους με ράσα, που στην τελική έκαναν κατά καιρους πολλά αξιοκατάκριτα πράγματα όπως αυτά που ανέφερε ο Marauder. Απλά αυτό που είναι αναγκαίο είναι να πάψει ο κάθε άνθρωπος να περιφρονεί τα πιστεύω του άλλου και να βάζει νερό στο κρασί του ώστε να τα βρουν στα πολιτικά/κοινωνικά/οικονομικά...
Το απόλυτο γεγονός, στο οποίο νομίζω πως συμφωνούμε οι περισσότεροι είναι πως κάποιοι εκμεταλλέυτηκαν την έμφυτη τάση του ανθρώπου στη θρησκεία για να αποκτήσουν κοσμική εξουσία ή χρήματα. Υπάρχουν σε όλες τις θρησκείες και τα δόγματα και δεν αποτελούν την πλειοψηφία του ιερατείου για να έιμαστε δίκαιοι. Ο Θεός όμως τι φταίει για να του γυρίζουμε την πλάτη; Όποιος θέλει να το κάνει, ας το κάνει για λόγους συνείδησης κι όχι επειδή βαρέθηκε να ακούει τα ανέκδοτα του Χριστόδουλου...
Και για να μείνουμε στα υμέτερα, ο χριστιανισμός δεν είναι θρησκεία δομημένη στο φόβο, αλλά στην Αγάπη (rappader++). Τώρα αν κάπου στην πορεία βγήκαν κάτι ανέγκέφαλοι κι αρχίσαν να απειλούν με τιμωρίες της κόλασης γιατί υποπέσαμε στο αμάρτημα της αναπνοής, βαδίσματος και κοιτάγματος στον καθρέφτη, ε μου φαίνετε από τα post σας έχετε αρκετά κριτική σκέψη να τους διακρίνετε. Η νέα γενιά δεν είναι και τόσο πρόβατα όσο θέλουν να νομίζουν μερικοί.
Τέλος, κι εγώ νομίζω ότι εκτός από τεράστια posts, η συζήτηση απέκτησε κι αξία. Εφόσον πολλά ακούστηκαν ήταν καλό που ο καθένας είπε τη γνώμη του. Και μάλιστα φάνηκε πως ανάμεσά μας δεν υπάρχουν μονάχα οι θρησκόληπτοι φανατικοί τους οποίους αρέσκεται να προβάλλει η τηλεόραση. Μάλιστα δεν ξέρω αν το παρατηρήσατε, αλλά οδέυοντας προς το σημείο που βρισκόμαστε αρχίσαμε όχι μόνο να πλησιάζουμε ο ένας στη γνώμη του άλλου, αλλά και να διαβάζουμε ο ένας τον άλλο προσεκτικά, απολογούμενοι όπου γινόμασταν επιθετικοί. Η ουσία της δημοκρατίας! Εγώ πάντως σας ευχαριστώ για την επικοδομητική συζήτηση.