Αναδημοσιεύσεις άρθρων και συζητήσεις με θέμα την τεχνολογία.
-
AnINffected
- Gbyte level

by AnINffected » Tue May 23, 2006 3:16 am
Τηρώντας την υπόσχεση που είχε δώσει νωρίτερα αυτό το μήνα, η Sun επιβεβαίωσε στο συνέδριο JavaOne στο San Francisco ότι σκοπεύει να μετατρέψει την τεχνολογία Java σε open-source, ζητώντας και την βοήθεια της κοινότητας του ανοικτού λογισμικού πάνω σε αυτό. Όπως δήλωσε ο Rich Green, αντιπρόεδρος του τμήματος λογισμικού της εταιρείας “το ερώτημα δεν είναι αν θα “ανοίξουμε” την Java, αλλά το πώς”, ενώ δεν έδωσε κάποιο ακριβές χρονοδιάγραμμα όσον αφορά το πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Η κίνηση αυτή της Sun ήταν κάτι που το ήθελαν οι developers πολύ καιρό τώρα, αν και η εταιρεία μέχρι πρότινος αντιστέκονταν.
Προς το παρόν δεν έχει διατεθεί ο κώδικας της Java, αλλά ήδη έχει ξεκινήσει η διάθεση του Sun Java Studio Creator και του System Portal Server στους developers. Ακόμη, η Sun παρουσίασε ένα νέο πρόγραμμα αδειοδότησης λειτουργικών συστημάτων που θα κάνει πολύ πιο εύκολη την χρήση της Java σε αυτά.
Όπως δήλωσε ο Green, από εδώ και πέρα θα υπάρξει συνεργασία με την κοινότητα της Java για να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος μετατροπής της Java σε open source. Η συμβατότητα είναι ένας από τους κύριους στόχους τους.
Πηγή:
http://www.techteam.gr
Πολύ ενδιαφέρον αυτό...
Δηλαδή θα μπορέσουμε να "παίξουμε" με την Object class;

The Analytical Engine has no pretensions to originate anything.
It can do whatever we know how to order it to perform (...)
Ada Lovelace
Θέλω
και εγώ να παίξω
D&D λέμε!!!

-
The Punisher
- Venus Former Team Member
- Academic status: Alumnus/a
by The Punisher » Tue May 23, 2006 10:35 am
Εχμ...και τώρα μπορείς αν βρεις έναν καλό decompiler

-
PaP
- Venus Project Founder

-
Κρίμα τα παλικάρι από το Classpath, Harmony project τόσο κόπος για να φτιάξουνε μια GNU υλοποίηση της Java και τώρα η Java ανοίγει...
Φανταστείτε πίκρα που θα φάγανε
-
AnINffected
- Gbyte level

by AnINffected » Tue May 23, 2006 1:26 pm
Σωστός Punisher αλλά μιλάω για την "επίσημη κατάσταση".Δε νομίζω οτι επιτρέπεται να δημοσιοποιήσεις "πειραγμένο" κώδικα ή προγράμματα γραμμένα σε τέτοιο κώδικα (όχι οτι εγώ έχω δημοσιοποιήσει και τίποτα ούτως ή αλλιώς μέχρι στιγμής αλλά λέμε τώρα!

).
Όντως.Το είχα ξεχάσει τελείως το ClassPath.
Αφού η εταιρία προφανώς προτιμούσε να μείνει κλειστός ο κώδικας, τους βόλευε η ύπαρξη του Classpath.Δεν ενημερώνομαι για τις εξελίξεις στην κοινότητα της Java, αλλά απ'ότι καταλαβαίνω κάποιοι developers είχαν την αντίθετη άποψη.Ήθελαν να βγάζουν χρήματα από τον κώδικα που θα παρήγαγαν (και η άδεια από το GNU δε σου επιτρέπει να "πουλήσεις", σωστά; ).
Ada Lovelace
Θέλω
και εγώ να παίξω
D&D λέμε!!!

-
PaP
- Venus Project Founder

-
Ουτως ή αλλώς από το JDK, JRE δεν έβγαζε κανείς χρήματα αφού διατίθεται δωρεάν απλά η Sun ήθελε τον απόλυτο έλεχγο της αλλά βλέποντας ότι τα προϊόντα της να παίρνουν την κατιούσα το "άνοιγμα" είναι η μόνη σωτηρία της αφού μπορεί πλέον να γίνει πιο δημοφιλής ανάμεσα στους developpers και ας ελπίσουμε να δούμε και πιο ελαφριές JVM αλλά και QT bindings
-
AnINffected
- Gbyte level

by AnINffected » Tue May 23, 2006 2:17 pm
Ουτως ή αλλώς από το JDK, JRE δεν έβγαζε κανείς χρήματα
Το γνήσιο JDK διατίθεται δωρεάν, αλλά αν κάποιος το τροποποιήσει, δε μπορει να πουλήσει το τροποποιημένο;Απαγορεύεται ε;
Ακόμη και έτσι όμως, από software releases που
χρησιμοποιούν το τροποποιημένο JDK μπορείς να βγάλεις χρήματα, σωστά;Εκτός και αν είναι στα πλαίσια του GNU (βλ. με τη βοήθεια του Classpath) γραμμένο.
Ada Lovelace
Θέλω
και εγώ να παίξω
D&D λέμε!!!

-
HdkiLLeR
- Venus Project Founder

-
AnINffected wrote:...(και η άδεια από το GNU δε σου επιτρέπει να "πουλήσεις", σωστά; ).
Καμία open source άδεια δεν σου το απαγορεύει αυτό. Οτιδήποτε μπορείς να πουλήσεις και μάλιστα δεν ενοχλείς και κανέναν κάνοντας το. Γενικότερα για την GNU Public Licence τα freedoms που ορίζει είναι:
the freedom to run the program, for any purpose.
the freedom to study how the program works, and modify it.
(Access to the source code is a precondition for this)
the freedom to redistribute copies.
the freedom to improve the program, and release the improvements to the public. (Access to the source code is a precondition for this)
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------
"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
-
Einherjar
- Venus Project Founder

-
Η Sun χρησιμοποιεί δικό της licence το Sun Public Licence (SPL) το οποίο ορίζει αν θυμάμαι καλά και εκτός των άλλων ότι οτιδήποτε έχει ονομασία Java είναι ιδιοκτησία της Sun. Γι'αυτό και όποιος φτιάχνει π.χ. μια JVM (π.χ. kaffe) ορίζει πολύ προσεκτικά αυτό που φτιάχνει.
Επίσης το GPL (φαντάζομαι αυτή εννοείς όταν λες για το GNU) δεν επιτρέπει την πώληση προϊόντων που διατίθενται με αυτή την άδεια γι'αυτό και έχει βγει η LGPL που επιτρέπει την εμπορική εκμετάλλευση των προϊόντων
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
-
PaP
- Venus Project Founder

-
Νομίζω ότι το GPL δεν απαγορεύει να πουλάς κάτι ...
Πχ το CD Debian μπορείς να το αγοράσεις σε μία συμβολική τιμή...
Στην ουσία δεν πουλάς το πρόγραμμα με τη GPL γιατί αφού είναι GPL είναι και λίγο χαζό να πληρώσει κάποιος απλά αυτό που αγοράζεις είναι το packaging, support, documentation etc etc
-
HdkiLLeR
- Venus Project Founder

-
Το ανέφερα και παραπάνω δεν σου απαγορεύει να το πουλάς.
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------
"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie