
Δύο στους τρεις έλληνες δεν έχουν καμία σχέση με τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών αλλά και γενικότερα με την Πληροφορική. Όπως αναφέρει Το Βήμα (21/6/2006), με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα από τις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είμαστε οι κατ'εξοχήν ψηφιακά αναλφάβητοι ευρωπαίοι.
Τα στοιχεία αφορούν το 2005 και είναι χαρακτηριστικό ότι στο ερώτημα αν έχουν υψηλό επίπεδο γνώσεων στον τομέα της Πληροφορικής, θετικά απαντά μόνο το 9% των ελλήνων ενώ ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος είναι 22%. Εντελώς άσχετο με την Πληροφορική και τους υπολογιστές δηλώνει το 37% των ευρωπαίων ηλικίας μεταξύ 16-74 ετών, με το μεγαλύτερο ποσοστό να ανήκει στην Ελλάδα (65%), και να την ακολουθούν η Ιταλία (59%), η Ουγγαρία (57%), η Κύπρος και η Πορτογαλία (54%) και η Λιθουανία (53%).
Αντίθετα, οι πλέον εξοικειωμένοι πολιίες είναι ο Δανοί, όπου μόνο το 10% δηλώνει ψηφιακά αναλφάβητο. Ακολουθούν οι σουηδοί με 11%, οι Λουξεμβούργιοι με 20% και οι Γερμανοί με 21%.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι έλληνες ηλικίας μεταξύ 16 και 24 ετών που δηλώνουν άσχετοι με την Πληροφορική αντιστοιχούν στο 32% του πληθυσμού ενώ ο αντίστοιχος κοινοτικός όρος είναι 10%. Στις ηλικίες μεταξύ 25-54 ετών, άσχετοι με την Πληροφορική εμφανίζονται οι έλληνες κατά 59% ενώ ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος είναι 29%. Για τους έλληνες, ηλικίας μεταξύ 55 και 74 ετών, δηλώνει πως δε έχει καμία σχέση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές το 93%, ενώ ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος είναι 65%.
Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι και τα πσοοστά των ελλήνων αποφοίτων Πανεπιστημίων καθώς και φοιτητών που δηλώνουν άσχετοι με την Πληροφορική. Συγκεκριμένα, το 19% των φοιτητών στην Ελλάδα δηλώνει πως δεν έχει καμία γνώση των ηλεκτρονικών υπολογιστών έναντι 4% που είναι ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος. Σε ό,τι αφορά τους πτυχιούχους Πανεπιστημίων δηλώνει άσχετομε την Πληροφορική το 23% των ερωτηθέντων ελλήνων έναντι 11% που είναι ο μέσος κοινοτικός όρος.
Αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό των ελλήνων που δεν εργάζονται και το οποίο δηλώνει άσχετο με την Πληροφορική κατα 56% ενώ ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος είναι 39%.
Πηγή: e-Paideia