Ubuntu
- f@bio
- byte level
- Academic status: Alumnus/a
Ubuntu
Λοιπον το πρόβλημα έχει ως εξής:
έβαλα την διανομή Ubuntu αλλά μάλλον δεν δίνει την ικανότητα για επιλογή μεταξύ λειτουργικών και έτσι δεν μπορώ να εκκινήσω τα windows!!!
Λοιπον τι κάνω τώρα;;;
Υ.Γ πολύ καλή διανομή!!!!!
έβαλα την διανομή Ubuntu αλλά μάλλον δεν δίνει την ικανότητα για επιλογή μεταξύ λειτουργικών και έτσι δεν μπορώ να εκκινήσω τα windows!!!
Λοιπον τι κάνω τώρα;;;
Υ.Γ πολύ καλή διανομή!!!!!
- HdkiLLeR
- Venus Project Founder
apt-get install grub
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------
"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
- jimmyD
- Venus Former Team Member
- Academic status: MSc
Σωστός ο silegav
και θα σεταριστεί μόνο του. Αυτό φυσικά γίνεται αφού εγκαταστήσεις το grub όπως είπε ο hdkiller
A μπορεί να είναι και sda (αν πχ έχεις sata σκληρό)
Επίσης μπορείς να αλλάξεις το αρχειο ρυθμίσεων για επιλογές τύπου προεπιλεγμένο λειτουργικό η χρόνος που περιμένει το grub.
Μπορείς βέβαια και με οποιοδήποτε άλλο editor εκτός του nano.
Code: Select all
sudo grub-install /dev/hda
A μπορεί να είναι και sda (αν πχ έχεις sata σκληρό)
Επίσης μπορείς να αλλάξεις το αρχειο ρυθμίσεων για επιλογές τύπου προεπιλεγμένο λειτουργικό η χρόνος που περιμένει το grub.
nano /boot/grub/menu.lst
Since I was born I started to decay
now nothing ever ever goes my way...

now nothing ever ever goes my way...

- HdkiLLeR
- Venus Project Founder
Την πρώτη φορά που το κάνεις install θα κάνει search και θα προσθέσει τα κατάλληλα records μόνο του.
- HdkiLLeR
- Venus Project Founder
Κοινώς το κάνεις edit (vi, vim, nano ή με οποιονδήποτε άλλο γραφικό editor θέλεις) μετά απλά save και restart. Δεν θέλει κάποια άλλη εντολή για να "πάρει" την ρύθμιση. Tο menu.lst διαβάζεται σε κάθε boot.
Last edited by HdkiLLeR on Tue Sep 05, 2006 7:10 pm, edited 1 time in total.
- Ganther
- Wow! Terabyte level
- Academic status: 3rd year
ok, επειδη ειμαι ασχετος με το ολο θεμα, θα μου τα λετε βημα βημα αν θελετε να αποφυγετε κιαλλες ερωτησεις
μετα την εισαγωγη παμε παρακατω. Εκανα εγκατασταση, ολα ΟΚ, δουλευουν και τα windows XP παραλληλα, ολα τζετ.
Εχω ομως το προβλημα, οτι δε μπορω να κατεβασω την αναλυση απο 1600χ1200 ... (μου δινει μονο αυτη ως available, και δε μου κανει...)
Καμμια ιδεα?
edit
Μολις το ελυσα, αλλα επειδη ειδα οτι ειναι συχνο προβληματακι σε αυτη τη διανομη, (ισως και σε αλλες, δεν εχω ασχοληθει ποτε με λινουξ) οριστε η λυση, κανουμ ενα εντιτ εδω /etc/X11 το αρχειο xorg.conf
Aν εχει κανεις καμμια ιδεα πως να κανω το mouse bluetooth που εχω να δουλεψει, καλοδεχουμενη! Εινε ενα λοτζιτεκ ΜΧ900... (στο μεταξυ το ψαχνω κιολας αλλα μηπως ξερει κανεις...) Η πλακα ειναι οτι οταν κανω ΒΟΟΤ, δουλευει για μια στιγμη, και μολις μπει στο περιβαλλον, δεν δουλευει πια, και λεει "bluetooth USB detected" η κατι τετοιο... Αργκ!

μετα την εισαγωγη παμε παρακατω. Εκανα εγκατασταση, ολα ΟΚ, δουλευουν και τα windows XP παραλληλα, ολα τζετ.
Εχω ομως το προβλημα, οτι δε μπορω να κατεβασω την αναλυση απο 1600χ1200 ... (μου δινει μονο αυτη ως available, και δε μου κανει...)
Καμμια ιδεα?
edit
Μολις το ελυσα, αλλα επειδη ειδα οτι ειναι συχνο προβληματακι σε αυτη τη διανομη, (ισως και σε αλλες, δεν εχω ασχοληθει ποτε με λινουξ) οριστε η λυση, κανουμ ενα εντιτ εδω /etc/X11 το αρχειο xorg.conf
Aν εχει κανεις καμμια ιδεα πως να κανω το mouse bluetooth που εχω να δουλεψει, καλοδεχουμενη! Εινε ενα λοτζιτεκ ΜΧ900... (στο μεταξυ το ψαχνω κιολας αλλα μηπως ξερει κανεις...) Η πλακα ειναι οτι οταν κανω ΒΟΟΤ, δουλευει για μια στιγμη, και μολις μπει στο περιβαλλον, δεν δουλευει πια, και λεει "bluetooth USB detected" η κατι τετοιο... Αργκ!
- Ganther
- Wow! Terabyte level
- Academic status: 3rd year
Το απλο παλιο USB mouse μου δουλευει τελεια... (χωρις μετατροπεα σε PS/2)jimmyD wrote:Το απλούστερο είναι να βάλεις μια μετατροπή από usb σε ps2 και να ξεμπερδεύεις.
Απλα εχω ενα (το κανονικο μου mouse ας πουμε) το οποιο ειναι bluetooth USB ασυρματο! (logitech MX900) και επειδη ειναι κορυφη το mouse, θα ηθελα να το κανω να δουλεψει... (δε μου αρεσει η λογικη να θυσιασω μια συσκευη για να βαλω ενα "αλλο" λειτουργικο)
EDIT
Επειδη εκανα μερικα "τεστακια" το λινουξ στην εκδοση που εχω, και με την εγκατασταση που εχω κανει (αρχαριος) ειναι πιο αργο αισθητα απο τα windows ΧΡ που ολοι βριζουν παντως...
- mikem4600
- Gbyte level
Δυστυχώς, αυτό δύσκολα το αποφεύγεις με "εναλλακτικά" λειτουργικά. Αυτό γιατί φυσικά πάντα υπάρχουν drivers για Windows, ενώ για τα άλλα λειτουργικά γενικά όχι. Εγώ πλέον είμαι είμαι ικανοποιημένος απλώς αν το Linux αναγνωρίσει την κάρτα ήχου μου (Audigy 2 ZX), κι ας αφήσει το υπόλοιπο hardware άγνωστο...Ganther wrote:Απλα εχω ενα (το κανονικο μου mouse ας πουμε) το οποιο ειναι bluetooth USB ασυρματο! (logitech MX900) και επειδη ειναι κορυφη το mouse, θα ηθελα να το κανω να δουλεψει... (δε μου αρεσει η λογικη να θυσιασω μια συσκευη για να βαλω ενα "αλλο" λειτουργικο)
Α, και επίσης, η Bluetooth stack του Linux πάσχει ελαφρώς (τι "ελαφρώς", δηλαδή, τέλος πάντων...). Εδώ τα Bluetooth περιφερειακά δεν παίζουν άψογα ούτε στα Windows, όπου έχει γίνει συνειδητή προσπάθεια από τους κατασκευαστές του hardware, πόσο μάλλον... [οκ, σταματάω.

Αν πάντως πραγματικά νιώθεις adventurous (για να βάλεις paches στον πυρήνα/στην bluetooth stack), κι έχεις την απαραίτητη γνώση, ορίστε οδηγίες για το πως θα δουλέψει το ποντίκι σου: Logitech MX900 Bluetooth Optical Mouse on Linux
Autocracy hates questions. Anarchy hates answers.
Μόλις εγκατέστησα την Ubuntu και έχω τις εξής απορίες:
α) Δεν υπάρχει root user;; Ολοκλήρωσα την εγκατάσταση και δεν μου ζήτησε passwd για root!
β) Παρατηρώ ότι έχει by default τον Gnome. Δεν με ρώτησε να διαλέξω KDE ή Gnome... Nα υποθέσω ότι η Kubuntu έχει by default τον KDE αντίστοιχα;;;
γ) Θα προτιμούσα KDE. Αν βάλω Kubuntu θα χάσω πολλά που δεν θα έχω Ubuntu ή είναι περίπου ίδιες διανομές;;
Ευχαριστώ
btw: είναι "ο" Gnome/KDE ή "το", αντοίστοιχα;;
α) Δεν υπάρχει root user;; Ολοκλήρωσα την εγκατάσταση και δεν μου ζήτησε passwd για root!
β) Παρατηρώ ότι έχει by default τον Gnome. Δεν με ρώτησε να διαλέξω KDE ή Gnome... Nα υποθέσω ότι η Kubuntu έχει by default τον KDE αντίστοιχα;;;
γ) Θα προτιμούσα KDE. Αν βάλω Kubuntu θα χάσω πολλά που δεν θα έχω Ubuntu ή είναι περίπου ίδιες διανομές;;
Ευχαριστώ

btw: είναι "ο" Gnome/KDE ή "το", αντοίστοιχα;;
laikedelic !
- Einherjar
- Venus Project Founder
α)Αν θες να χρησιμοποιήσεις τον root account πρέπει να κάνεις από κονσόλα και να βάλεις το root password εκεί. Μετά μπορείς να κάνεις su και να μπαίνεις ως root.
β)Ναι
γ)Είναι το ίδιο πράγματα αλλά με διαφορετικό γραφικό. Δε χάνεις κάτι
sudo passwd
β)Ναι
γ)Είναι το ίδιο πράγματα αλλά με διαφορετικό γραφικό. Δε χάνεις κάτι
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]