[SPACE]Αποστολή εξετελέσθη

Αναδημοσιεύσεις άρθρων και κειμένων που βρήκατε κάπου αλλού και θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας .
Post Reply
The Punisher
Venus Former Team Member
Posts: 7561
Joined: Thu Oct 27, 2005 1:43 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:
Location: Boston, MA

[SPACE]Αποστολή εξετελέσθη

Post by The Punisher » Mon Sep 04, 2006 7:04 pm

Με... συντριβή ολοκληρώθηκε η πρώτη ευρωπαϊκή αποστολή στη Σελήνη
Image
H «βουτιά θανάτου» του δορυφόρου καταγράφηκε από τηλεσκόπιο στη Χαβάη

Η αποστολή του ευρωπαϊκού Smart-1 ολοκληρώθηκε την Κυριακή με το σκάφος να συντρίβεται ελεγχόμενα σε μια σεληνιακή πεδιάδα. Επίγεια τηλεσκόπια ανέλυσαν τη σκόνη που σηκώθηκε από την πρόσκρουση, αναζητώντας στοιχεία για τη σύσταση του φεγγαριού.

Στις 05.42 ώρα Γκρίνουιτς (08.42 ώρα Ελλάδας) το σκάφος, βάρους 366 κιλών, συνετρίβη σε μια πεδιάδα γνωστή ως «Λίμνη της Υπεροχής», ανακοίνωσε το κέντρο ελέγχου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας.

Αφού απέφυγε στην κάθοδό του το απειλητικό χείλος ενός κρατήρα, το Smart προσέκρουσε με ταχύτητα δύο χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο, δημιουργώντας κρατήρα με διάμετρο από τρία έως δέκα μέτρα.

Η λάμψη της συντριβής καταγράφηκε από το γαλλοκαναδικό τηλεσκόπιο στο Μάουνα Κέα της Χαβάης.

Ήταν το πιο εντυπωσιακό -και χρήσιμο- τέλος για την τριετή αποστολή του Smart, το οποίο εκτοξεύτηκε το Σεπτέμβριο του 2003, έφτασε στη Σελήνη έπειτα από μια σειρά από περίπλοκες μανούβρες, και παρέμεινε σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι για 16 μήνες.

Βασικός στόχος της αποστολής ήταν να δοκιμαστεί με μικρό κόστος ο πρωτοποριακός κινητήρας ιόντων, ο οποίος έχει χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά στο παρελθόν, στο σκάφος Deep Space 1 της NASA που εκτοξεύτηκε το 1998.

Ο κινητήρας εκτοξεύει προς τα πίσω έναν γαλαζωπό πίδακα πλάσματος -ιόντα του αέριου ξένου σε χαμηλή πυκνότητα. Η επιτάχυνση είναι πολύ μικρή, αλλά η τελική ταχύτητα μεγάλη, καθώς ο κινητήρας μπορεί να λειτουργεί διαρκώς για μήνες ή για χρόνια, σε αντίθεση με τους πυραυλοκινητήτες, που προσφέρουν μεγάλη ώση αλλά λειτουργούν το πολύ για μερικά λεπτά.

Το Smart-, κόστους μόλις 120 εκατ. ευρώ, χαρτογράφησε με λεπτομέρεια τη σεληνιακή επιφάνεια στις περιοχές του υπέρυθρου και των ακτίνων Χ και εντόπισε περιοχές στους πόλους της Σελήνης όπου ο ήλιος δεν φτάνει ποτέ και είναι πιθανό να κρύβουν μεγάλα αποθέματα πάγου.
Πηγή: news.in.gr, με πληροφορίες από Associated Press
Babedacus
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 299
Joined: Mon Nov 21, 2005 1:05 pm

Post by Babedacus » Tue Sep 05, 2006 11:54 am

Καλά ας κάνει τέτοια η ESA και βλέπω καμμιά εισβολή απ'τους σελήνιους να πλησιάζει.
Post Reply

Return to “Αναδημοσιεύσεις”