Το άρθρο εδώkathimerini.gr wrote:«Οτιδήποτε σπάσει την αδράνεια που επικρατεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι μια αλλαγή θεμιτή, που πρέπει να γίνει», επεσήμανε ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, καθηγητής Θάνος Βερέμης, περιγράφοντας ως «μινιμαλιστικές» τις προτάσεις του. «Βρισκόμαστε σε πλήρη πόλεμο ιδεών και έλλειψης ιδεών, καθώς ουδεμία από αυτές τις οργανώσεις, που δήθεν κόπτονται για την Παιδεία, δεν έθεσε ποτέ θέμα για τη βελτίωση της διδασκαλίας», ανέφερε ο κ. Βερέμης, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία», που διοργάνωσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, το Παράρτημα Θεσσαλονίκης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».
Ο κ. Βερέμης χαρακτήρισε «ψευτοδίλημμα», το δίλημμα «δημόσια ή ιδιωτικά πανεπιστήμια», λέγοντας ότι «πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια περιωπής» και επεσήμανε ότι «η δημόσια δωρεάν παιδεία είναι αίτημα, το οποίο έχει συντελεστεί προ πολλού».
Ο κ. Βερέμης, μίλησε ακόμη για «φοιτητές απόντες και παρόντες, ισόβιους και εν ενεργεία, που έχουν φτάσει σε ποσοστό του 50 - 50», ενώ τάχθηκε υπέρ της μεγαλύτερης αυτονόμησης των πανεπιστημίων, υπό προϋποθέσεις, όπως η κατάργηση της «αιώνιας» φοίτησης, η εκλογή των πρυτάνεων από όλους τους φοιτητές και η κατάργηση του μοναδικού συγγράμματος.
«Στο μόνο τομέα, που πανεπιστήμιο παρακολουθεί την τεχνολογία, είναι στην τέχνη της αντιγραφής. Πάει γόνατο», είπε σκωπτικά ο καθηγητής, ενώ αναφερόμενος στις καταλήψεις, τόνισε ότι «καμία συνέλευση δεν μπορεί να αναιρέσει τη νομιμότητα».
Τέλος, αποκάλεσε τον πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ιωακείμ Γρυσπολάκη, που δέχτηκε πρόσφατα επίθεση με τούρτα από κουκουλοφόρους, «σταυρωμένο» και «Τσε Γκεβάρα», τονίζοντας, ότι «στις μέρες μας, έχει φτάσει και η απλή αξιοπρέπεια να είναι ηρωισμός».Στην κοινή διαπίστωση ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία είναι αναγκαίες, συμφώνησαν και οι υπόλοιποι ομιλητές της εκδήλωσης.
Ο ομότιμος καθηγητής της Παντείου, Χρήστος Γιανναράς υποστήριξε ότι «αν οι προτεινόμενες αλλαγές είχαν εμφανιστεί από τον πρώτο μήνα της νέας διακυβέρνησης, θα είχαν ``περάσει`` ως αυτονόητα μέτρα», ώστε «να μη δοθεί χρόνος στη συντήρηση να οργανωθεί».Ο καθηγητής υποστήριξε επίσης ότι χρειάζονται «τομές», που «είναι ανέφικτες χωρίς γενική πολιτική πρόταση, που να δίνει νόημα στην κοινωνική μας συμβίωση».
«Ο διάλογος γίνεται ενάμιση χρόνο και έχει ωριμάσει», τόνισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ηλίας Κουσκουβέλης, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να ξεκινήσει από μηδενική βάση, αλλά επάνω στο υπάρχον κείμενο» και πρότεινε να γίνει κωδικοποίηση του νομικού πλαισίου, να διατυπωθεί κώδικας δεοντολογίας και να θεσπιστεί θέση οικονομικού διαχειριστή, υποκείμενου στους πρυτάνεις.
Υπέρ της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ, αλλά «με διαφάνεια, λογοδοσία και αξιοπρέπεια», τάχθηκε ο πρύτανης του ΑΠΘ Αναστάσιος Μάνθος, προσθέτοντας ότι πρέπει «να ψηφίζουν όλοι οι φοιτητές και μάλιστα με αναγωγή, ώστε να προσαρμόζεται η ψήφος τους, με βάση την προσέλευσή τους», ενώ τάχθηκε κατά του μοναδικού συγγράμματος. «Η γνώση δεν εξαντλείται σε ένα βιβλίο», τόνισε ο κ. Μάνθος, επισημαίνοντας ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο «δεν ακολουθεί την εξέλιξη της διδακτικής», ώστε να γίνεται θελκτικό το γνωστικό αντικείμενο.
Τη συζήτηση, συντόνισε η πρόεδρος του Παραρτήματος Ολυμπία Γκίμπα -Τσιαμπίρη, ενώ παρέστησαν οι βουλευτές Τάσος Σπηλιόπουλος, Γιάννης Ιωαννίδης, Κώστας Γκιουλέκας, Στέλιος Παπαθεμελής, ο πρόεδρος του ΟΕΕΚ Κώστας Μαργαρίτης, αντιπρυτάνεις, καθηγητές πανεπιστημίου κ.α.
Ο Θ.Βερέμης είναι πρόεδρος του εθνικού συμβουλίου για την παιδεία