H Sun μετατρέπει τη Java σε πρόγραμμα ανοιχτού λογισμικού

Αναδημοσιεύσεις άρθρων και κειμένων που βρήκατε κάπου αλλού και θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας .
Post Reply
User avatar
rapadder
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1897
Joined: Thu Jun 17, 2004 7:12 pm
Academic status: Alumnus/a
Gender:

H Sun μετατρέπει τη Java σε πρόγραμμα ανοιχτού λογισμικού

Post by rapadder » Mon Nov 13, 2006 3:44 pm

Η εταιρεία λογισμικού και διακομιστών Sun Microsystems Inc. ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι μετατρέπει την τεχνολογία Java σε πλατφόρμα ανοιχτού λογισμικού που θα διατίθεται ελεύθερα και δωρεάν στο Διαδίκτυο.

Η ανακοίνωση αντιστοιχεί σε μια από τις μεγαλύτερες προσθήκες κώδικα στην κοινότητα ανοιχτού λογισμικού, και αποτελεί μια δραματική αλλαγή στρατηγικής για την εταιρεία, που μέχρι σήμερα προστάτευε το εργαλείο προγραμματισμού Java ως πνευματική της ιδιοκτησία.

Η τεχνολογία Java χρησιμοποιείται όχι μόνο για διαδικτυακές εφαρμογές που τρέχουν σε προσωπικούς υπολογιστές, αλλά και σε 3,8 δισεκατομμύρια κινητά τηλέφωνα, υπερυπολογιστές, ιατρικά μηχανήματα και άλλες συσκευές.

Η Sun, με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια, ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει όλο τον πηγαίο κώδικα -με την εξαίρεση τμημάτων που δεν ανήκουν στην ίδια την εταιρεία- διαθέσιμο κάτω από την άδεια χρήσης GNU General Public License.

Η ίδια άδεια καλύπτει τη διανομή του πυρήνα του δημοφιλούς λειτουργικού συστήματος Linux που ανταγωνίζεται τα Windows της Microsoft.

Η μετατροπή της Java σε πρόγραμμα ανοιχτού λογισμικού επιτρέπει σε οποιονδήποτε προγραμματιστή να εξετάσει και να μετατρέψει τον πηγαίο κώδικα στον οποίο βασίζεται η Java, να διορθώσει ατέλειες και να συνεισφέρει νέες προσθήκες. Οποιαδήποτε τροποποίηση ή προσθήκη υποχρεωτικά διατίθεται ελεύθερα κάτω από την άδεια GNU.

Η Sun, που έχασε δισεκατομμύρια δολάρια μετά την κατάρρευση των εταιρειών του Διαδικτύου το 2000, βασίζει τη στρατηγική της ανάκαμψής της εν μέρει στο διογκούμενο κίνημα ανοιχτού λογισμικού.

Με την τελευταία της κίνηση η εταιρεία ελπίζει να προσελκύσει το ενδιαφέρον περισσότερων προγραμματιστών που θα εμπλουτίσουν τη Java με νέα χαρακτηριστικά και θα παρατείνουν έτσι τη ζωή της, δήλωσε ο Ριτς Γκριν, αντιπρόεδρος στο τμήμα λογισμικού της Sun.

«Το άνοιγμα του κώδικα σημαίνει πραγματικά περισσότερα -πλουσιότερες προσφορές, μεγαλύτερες δυνατότητες, περισσότερες εφαρμογές που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι καταναλωτές» είπε ο Γκριν.

Πρόσθεσε ότι η απόφαση της εταιρείας θα ενθαρρύνει τη διανομή της Java μαζί με το Linux, καθώς καθησυχάζει τις ανησυχίες των εταιρειών διανομής του λειτουργικού συστήματος για την άδεια χρήσης της πλατφόρμας.

Πηγή: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEn ... gDtrID=252
... Γράφτε κώδικα όσο είναι καιρός ...
User avatar
AnINffected
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1935
Joined: Fri Jul 30, 2004 7:12 am
Location: There and Back Again

Post by AnINffected » Mon Nov 13, 2006 5:59 pm

Ωστέ, είναι γεγονός;
Πολύ ενδιαφέρον!

Από που μπορεί κάποιος να μάθει πως μπορεί να τροποποιήσει την Java;
The Analytical Engine has no pretensions to originate anything. It can do whatever we know how to order it to perform (...)
Ada Lovelace


Θέλω και εγώ να παίξω D&D λέμε!!! :-( :-(
User avatar
AnINffected
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1935
Joined: Fri Jul 30, 2004 7:12 am
Location: There and Back Again

Post by AnINffected » Mon Nov 13, 2006 8:11 pm

The Analytical Engine has no pretensions to originate anything. It can do whatever we know how to order it to perform (...)
Ada Lovelace


Θέλω και εγώ να παίξω D&D λέμε!!! :-( :-(
Babedacus
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 299
Joined: Mon Nov 21, 2005 1:05 pm

Post by Babedacus » Mon Nov 13, 2006 9:55 pm

Τέλειο :smt026 \:D/ (Σόρι για το άκυρο ποστ,αλλά έπρεπε να γίνει λόγω της περίστασης).
Post Reply

Return to “Αναδημοσιεύσεις”