Η Πληροφορική στο χώρο του ΟΠΑ
- rapadder
- Gbyte level
- Academic status: Alumnus/a
Συμφωνό με τους παραπάνω αλλά ο μέσος φοιτητής δεν θα κάτσει να ψάξει μόνος του πώς γίνεται το καθετί στο Linux. Θα μπορούσε να υπήρχε ένας "Οδηγός για Linux" που να περιγράφει τα βασικά πράγματα και να μοιραστεί στους φοιτητές ή να υπάρχει κάπου on-line. Μια κάλή ιδέα είναι να εξετάζονται σε 5 πράγματα οι πρωτοετείς φοιτητές στο μάθημα Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών. Να γίνονται δηλαδή και 2 Φροντιστήρια για Linux, όπως γίνονται για Windows. Τέλος θέλω να ρωτήσω εάν κάποιος μπορεί να συνδεθεί με τα μηχανήματα του CSLAB1 (τα 600 MHz) από το σπίτι.
- PaP
- Venus Project Founder
Αν ο μέσος φοιτητής δεν κάτσει να ψάξει πως λειτουργεί ένα kde gnome front-ended Linux τότε μάλλον ας ξανασκεφτεί το μέλλον του στην πληροφορική.
Μπορεί να ακούγεται άσχημα αλλά έχει ξαναειπωθεί πως επειδή τόσοι καταλήξαν από σπόντα εδώ θα αποκτήσουν μέτριεσ γνώσεις, μέτρια καριέρα και μάλλον δυστυχία αν κάθε μέρα κάνουν μια δουλειά που δεν τους γεμίζει.
Γ*&( το εκεπαιδευτικό μας σύστημα !
Μπορεί να ακούγεται άσχημα αλλά έχει ξαναειπωθεί πως επειδή τόσοι καταλήξαν από σπόντα εδώ θα αποκτήσουν μέτριεσ γνώσεις, μέτρια καριέρα και μάλλον δυστυχία αν κάθε μέρα κάνουν μια δουλειά που δεν τους γεμίζει.
Γ*&( το εκεπαιδευτικό μας σύστημα !
- leste
- bit level
Σε αυτή τη φάση όχιrapadder wrote: Τέλος θέλω να ρωτήσω εάν κάποιος μπορεί να συνδεθεί με τα μηχανήματα του CSLAB1 (τα 600 MHz) από το σπίτι.

Κάτι έχει ακουστεί για την εγκατάσταση τερματικών υπηρεσιών διαθέσιμες στους χρήστες, μέσω του server (MIKONOS), στα πλαίσια επικείμενων αλλαγών.
"Twas brillig and the slithly toves,
did gyre and gimble in the wabe.
All mimsy were the borogoves,
and the mome raths outgrabe."
did gyre and gimble in the wabe.
All mimsy were the borogoves,
and the mome raths outgrabe."
- jimmyD
- Venus Former Team Member
- Academic status: MSc
Εγώ προτιμώ να υπάρχει μόνο linux στο cslab2 γιατί έτσι θα υπάρχει χώρος για surf και ασταμάτητο κατάβασμα καθώς δε θα υπάρχει εισβολή από διάφορους ξέμπαρκους λόγω ασχετοσύνης. Εγωιστικό αυτό ίσως αλλά έτσι κι αλλίώς κάθε φοιτητής πληροφορικής που σέβεται τον εαυτό του και την επιστημή την οποία παρακολουθεί είναι απαράδεκτο να μην μπορεί να κάνει τα καθημερινά απο τιο πιγκουίνο.
Since I was born I started to decay
now nothing ever ever goes my way...

now nothing ever ever goes my way...

- HdkiLLeR
- Venus Project Founder
Δεν θέλω να σας ξενερώσω αλλά βάλτε open bsd να πατάμε 2-3 μόνο να γουστάρουμε
...Πέρα απο την πλάκα τα μηχανάκια θα πάνε σίγουρα στράφι με winxp/2000 και όχι με Linux μιας και η απόδοση τέτοιοων μηχανημάτων με linux(ειδικά με 2.6 kern) είναι μακράν πολύ πολύ πολύ μεγαλύτερη....Θα σου φαίνεται σαν να κάθεσε σε mainframe 

-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------
"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------
"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
- koki
- Kilobyte level
- Academic status: N>4
Αυτό δεν είναι προς τιμήν του. Αλίμονο δηλ, μήπως να βάλουμε και καφετιέρες γιατί ο μέσος φοιτητής θέλει τον καφέ του όταν παίζει τάβλι στο yahoo.rapadder wrote:Συμφωνό με τους παραπάνω αλλά ο μέσος φοιτητής δεν θα κάτσει να ψάξει μόνος του πώς γίνεται το καθετί στο Linux.
Υπάρχουν ΤΟΝΟΙ επί ΤΟΝΩΝ documentation. Οι μισοί από αυτούς ξέρουν απ'έξω που να βρίσκουν cracks & cheats για το μέσο παιχνίδι για Windows, και θες να με πείσεις ότι δεν μπορούν να κάνουν ένα google search ή να διαβάσουν τo παρεχόμενο με τις διανομές documentation? Δεν είναι λύκειο εδώ να πάμε σε φροντιστήρια για να μη σκεφτούμε μόνοι μας πώς να λύσουμε μια εξίσωση αλλά να μας την μάθουν παπαγαλία σε 3 απλά βήματα για την ελληνίδα νοικοκυράrapadder wrote: Θα μπορούσε να υπήρχε ένας "Οδηγός για Linux" που να περιγράφει τα βασικά πράγματα και να μοιραστεί στους φοιτητές ή να υπάρχει κάπου on-line.
rapadder wrote:Μια κάλή ιδέα είναι να εξετάζονται σε 5 πράγματα οι πρωτοετείς φοιτητές στο μάθημα Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών. Να γίνονται δηλαδή και 2 Φροντιστήρια για Linux, όπως γίνονται για Windows.
Aυτό, βέβαια είναι μια σαφώς καλή πρόταση. Εξεπλάγην στο πρώτο έτος όταν μας μάθαιναν πώς να φτιάξουμε έναν φάκελο και πώς να μη χάνουμε αυτό που γράφαμε φτιάχνοντας τη σελίδα μας. Καλά είναι όλα αυτά, αλλά θα ήταν ακόμα καλύτερο να πήγαιναν τους φοιτητές και ένα βήμα μπροστά
Καλά θα ήταν.. αλλά...rapadder wrote: Τέλος θέλω να ρωτήσω εάν κάποιος μπορεί να συνδεθεί με τα μηχανήματα του CSLAB1 (τα 600 MHz) από το σπίτι.
ΥΓ. Και πάλι μην το παρεις προσωπικά, απαντώ σε σένα γιατί είχε συνοπτικά πολλά από τα σημεία που ήθελα να απαντήσω

``Άναρθρες κραυγές τύπου απόλυσης από στρατό' ' + ``'Άναρθρες κραυγές τύπου θα πάω στο Παρίσι' ' + ``Άναρθρες κραυγές τύπου μαμά μου φοβάμαι' '
Τα βλογς είναι σαν τις ********, όλοι έχουν από μία
Death By Popcorn : Η απάντηση σε κάθε εσωτερική και εξωτερική σινε/σειρο-αναζήτηση. :D

Death By Popcorn : Η απάντηση σε κάθε εσωτερική και εξωτερική σινε/σειρο-αναζήτηση. :D
- rapadder
- Gbyte level
Μπορεί να έχεις δίκιο για τον μέσο 2ετή ή 3ετή φοιτητή, αλλά ο κακομοίρης ο πρωτοετής δεν ξέρει τι είναι το google και πιθανός να μην ξέρει καλά Αγγλικά ή να αδυνατεί να ψάξει σε ένα τεράστιο documentation για το πώς πρέπει να κάνει το καθετί. Άμα τον αφήσουμε στην μοίρα του, οι φουκαράδες οι system administrators θα βομβαρδίζονται με τις ίδιες ερωτήσεις συνέχεια. Πιστεύω δηλαδή ότι ειδικά ο πρωτοετής θέλει καθοδήγηση. Εγώ ξέρω ένα σωρό άτομα που μόλις πήραν ένα PC το στόλισαν με ένα πετσετάκι από πάνω (ή που το βγάζανε και το βάζανε στην πρίζα για να κάνουν reboot). Οι υπόλοιποι όντως πρέπει να μάθουν να ψάχνουν και να μην θέλουν μασημένη τροφή, αλλά δυστυχώς είναι αρκετοί αυτοί που αντιμετωπίζουν αυτή την διαδικασία σαν αγγαρεία και ρωτάνε τους δίπλα. Οπότε ένας «Οδηγός Linux για άσχετους» θα βοηθούσε πολλούς.
- Einherjar
- Venus Project Founder
Υπάρχουν βιβλία που κυκλοφορούν στο εμπόριο και στάνταρ θα υπάρχουν και οδηγοί στο internet. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το φόβο του "τι θα γίνει εαν...". Όλοι (και ο πρωτοετής) πρέπει να σπάσουν τα μουτρα τους 1,2,3 φορές. Μετά θα μάθει και αυτό θα είναι υπέρ του!
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
- koki
- Kilobyte level
Τωρα τι συζηταμε.. Δε θέλω να φανώ 'κάπως' αλλά όποιος είναι να βρει τον τρόπο, θα τον βρει. Οι άλλοι που θα παίζουν yahoo games, θα παίζουν yahoo games και μετά το στήσιμο στην ουρά στη Βιβλιοδιανομή για τον "Οδηγο Linux για άσχετους". Oι περιπτώσεις που απλά δεν έτυχε να βρει κάτι ακόμα, αλλά θα ήθελε, όταν του δωθεί η ευκαιρία θα το κάνει. >τόνοι γκρίνιας< αυτά 

``Άναρθρες κραυγές τύπου απόλυσης από στρατό' ' + ``'Άναρθρες κραυγές τύπου θα πάω στο Παρίσι' ' + ``Άναρθρες κραυγές τύπου μαμά μου φοβάμαι' '

Ήθελα να αναφέρω και μερικές ΠΙΘΑΝΕΣ αλλαγές που ίσως γίνουν από την αρχή του καινούριου εξαμήνου. Ολα τα PCs (CSLAB1,2) θα είναι dual boot και τα home directories στα Windows θα είναι σαν αυτά του CSLAB2 (διαθέσιμα από κάθε PC τα ίδια αρχεία).
Θέλω επίσης να προσθέσω ότι κάποιοι από εσάς μπορείτε να υλοποιήσετε κάποιες ιδέες που αναφέρονται σε αυτό το θέμα. Συγκεκριμένα ζητούνται άτομα τα οποία θα καταλάβουν τις θέσεις των administrators για το επόμενο εξάμηνο, κατά προτίμηση αυτοί που έχουν περάσει τα υποχρεωτικά μαθήματα του τμήματος.
π.χ απαντώντας σε κάποιο προηγούμενο post, θα μπορούσαν να υπάρχουν δύο από τα 40 μηχανήματα στο CSLAB2 τα οποία να είναι triple boot (windows, linux, openbsd).
Επίσης για όσους θέλουν να ασχοληθούν με Linux μια καλή αρχη είναι η διεύθυνση http://www.linux.gr και από εκεί θα βρείτε και άλλα links.
Θέλω επίσης να προσθέσω ότι κάποιοι από εσάς μπορείτε να υλοποιήσετε κάποιες ιδέες που αναφέρονται σε αυτό το θέμα. Συγκεκριμένα ζητούνται άτομα τα οποία θα καταλάβουν τις θέσεις των administrators για το επόμενο εξάμηνο, κατά προτίμηση αυτοί που έχουν περάσει τα υποχρεωτικά μαθήματα του τμήματος.
π.χ απαντώντας σε κάποιο προηγούμενο post, θα μπορούσαν να υπάρχουν δύο από τα 40 μηχανήματα στο CSLAB2 τα οποία να είναι triple boot (windows, linux, openbsd).
Επίσης για όσους θέλουν να ασχοληθούν με Linux μια καλή αρχη είναι η διεύθυνση http://www.linux.gr και από εκεί θα βρείτε και άλλα links.
- koki
- Kilobyte level
Χεχ.. Καλή ιδέα αυτό με τους admins, αλλά μάλλον θα γλυτώσετε από εμένα. Και τα υποχρεωτικά μου είναι πίσω, και παρ'ότι θέλω να 'πλησιάσω' τη σχολή, μάλλον τη δουλειά μου δεν την αφήνω για το adminιλίκι. Παρ'όλα αυτά η απειλή (μου) υπάρχει, beware.

- TaRaNTuLa
- Gbyte level
- Academic status: PhD
Να πω ότι,αυτή τη στιγμή,στο CSLAB1 κάποιος μπορεί να δει τα αρχεία που έχει σε κάποιο άλλο PC του εργαστηρίου μέσα από το My Network Places-->Microsoft Network(αν δεν κάνω λάθος για την ονομασία)-->CSLAB , και από εκεί επιλέγει το όνομα του pc όπου τα έχει...Βέβαια το μειονέκτημα σε αυτό είναι ότι πρέπει να θυμάσαι που καθόσουν την προηγούμενη φορά...minas wrote:home directories στα Windows θα είναι σαν αυτά του CSLAB2 (διαθέσιμα από κάθε PC τα ίδια αρχεία).

Tamiya rulezZz....
TL-01 Full Carbon, TL-01 Upgraded, FF-01 Upgraded, M03, CC-01, ΤΤ-01 TypeE, Volvo και Scania Trucks και η λίστα συνεχίζεται...
TL-01 Full Carbon, TL-01 Upgraded, FF-01 Upgraded, M03, CC-01, ΤΤ-01 TypeE, Volvo και Scania Trucks και η λίστα συνεχίζεται...
- vagalati
- Mbyte level
Αυτό που λες ισχύει αλλά όπως ανέφερες εσυ ο ίδιος πρέπει να ξέρεις ακριβώς τον υπολογιστή που είχες σώσει τα αρχεία. Πέρα απο αυτό όμως υπάρχουν άλλες ευκολίες που προσφέρει η τεχνική του home directory. Τα settings θα είναι ίδια σε όποιο υπολογιστή και να κάτσεις (π.χ οι ρυθμίσεις του mozilla). Επίσης μπορεί να δωθεί ένα τέλος στο πρόβλημα του χώρου που συναντάμε στους υπολογιστές. Το home θα είναι μόνιμος χώρος αποθήκευσης ενώ τα τοπικά αρχεία θα σβήνονται περιοδικά. Έτσι μπορούμε να έχουμε τοπικό χώρο πάνω απο ένα giga για να αποθηκεύουμε προσωρινά αρχεία (τα οποία αν θες να τα κρατήσεις, πρέπει τα γράφεις σε cdάκι ή άλλο backup μέσο) αλλιώς κάποια στιγμή θα σβηστούν αναγκαστικά.TaRaNTuLa wrote:Να πω ότι,αυτή τη στιγμή,στο CSLAB1 κάποιος μπορεί να δει τα αρχεία που έχει σε κάποιο άλλο PC του εργαστηρίου μέσα από το My Network Places-->Microsoft Network(αν δεν κάνω λάθος για την ονομασία)-->CSLAB , και από εκεί επιλέγει το όνομα του pc όπου τα έχει...Βέβαια το μειονέκτημα σε αυτό είναι ότι πρέπει να θυμάσαι που καθόσουν την προηγούμενη φορά...minas wrote:home directories στα Windows θα είναι σαν αυτά του CSLAB2 (διαθέσιμα από κάθε PC τα ίδια αρχεία).Το αναφέρω αυτό,επειδή μου έχουν πει πολλές φορές:"Να κάτσουμε εδώ επειδή έχουμε κάποια αρχεία;;" και λοιπές δικαιολογίες....
Ni!! Ni!! Ni!!
- TaRaNTuLa
- Gbyte level
- Academic status: PhD
Ναι βρε vagalati....Δεν αντιλέγω ότι είναι καλύτερο το home directory από το σύστημα που ισχύει τώρα...Απλά το ανέφερα για να το δούνε κάποιοι που πιθανώς δεν το ξέρουν,για να το χρησιμοποιήσουν μέχρι να ισχύσει το δεύτερο...Σαφώς και είναι καλύτερο και έχει πολλά προτερήματα... 

Tamiya rulezZz....
- rapadder
- Gbyte level
Σχετικά με τις φωτογραφίες που υπάρχουν στο site η εξήγηση είναι πολύ απλή. Λόγω έλλειψης αιθουσών διδασκαλίας και χώρων, από το νέο ακαδημαϊκό έτος κάποια μαθήματα θα γίνονται στην ταράτσα του κτιρίου (κάτω από τέντα για τις βροχερές μέρες), οπότε και θα φαίνεται από ψηλά η θέα των εγκαταστάσεων του Πανελληνίου.