Προβλημα με Windows &Linux

Συζητήσεις σχετικά με θέματα που αφορούν λειτουργικά συστήματα (Linux, *BSD, MacOS, Windows, κτλ.) .
Post Reply
adam98
Gbyte level
Gbyte level

Προβλημα με Windows &Linux

Post by adam98 » Sat Nov 11, 2006 11:54 am

Εχω τα εξής προβληματα
1.Προσπαθώ να στήσω το suse 10 σε φορητο δισκο στο laptop μου.Ξεκινάω την εγκατάσταση άλλα όταν τελειώνω με το 1/5 σιντί μου κάνει επανεκίνηση και δεν ξέρω πότε να βάλω το δεύτερο.Μετά την επανεκίνηση αν βάλω το 2 μου ζητάει το πρώτο.
2.Αν κάνω reboot και δεν έχω το usb δίσκο πάνω μου βγάζει Grub loading ... Error 21 κα ιδεν μπορώ να μπώ στα windows που είναι στο σκληρό του laptop.Αν συνδέσω το δίσκο θα μου βγει μια οθόνη linux και απο εκεί τα windows ξεκινάνε κανονικα
3.To windows partition με δεδομέτνα στο φορητό είναι hidden.Partition έκανα με το partition magic 8,αν το κάνω unhidden θα λυθεί το πρόβλημα
H δύναμη της εξαπάτησης και της καταστροφής μπορεί να γοητεύσει μόνο μέτριους και αδύναμους
Τhe lessons we learn from pain are the ones that make us the strongest
AmmarkoV
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by AmmarkoV » Sat Nov 11, 2006 2:53 pm

Kλασσικό πρόβλημα που έχει να κάνει με το μέγεθος του σκληρού δίσκου/bios/partitions
Μου έχει συμβεί το ίδιο που λές με τον GRUB σε PC με IDE (όχι φορητό) hd 120GB και παλιό BIOS.. Λύθηκε θέτοντας από τον Partioner του SuSE installation τα εξής 4 partitions
1) /boot/ Σε σύστημα EXΤ2 64MB περίπου
2) /swap , swap , 1GB
3) / ,Root Partition , ReiserFS 80GB
4) /windows/ , Windows Partition , FAT32 ότι έμεινε..

Το πρόβλημα ποιό είναι , για κάποιο λόγο το GRUB τα χάνει με μεγάλους σκληρούς με κάποια filesystems.. Και γι`αυτό βγάζει Error 21. Με τον παραπάνω τρόπο φτιάχνεις έναν "σκληρό" με EXT2 μόνο για το GRUB , και μοιράζεις τον υπόλοιπο ανάλογα..
Τώρα δεν ξέρω κατα πόσο θα σου δουλέψει αλλά κατα πάσα πιθανότητα αυτό είναι το πρόβλημα..

ADDED
Ααα Επίσης μια που κάνεις την διαδικασία βάλε 10.1 ή 10.2beta (τα καινούργια) για να είσαι πιο κυριλλέ
;)

ADDED
Τώρα που ξαναδιαβάζω εννοείς ότι το GRUB έγραψε και πάνω στον Windows XP Loader , για να τον επαναφέρεις χρειάζεται να μπείς σε Recovery Mode
και να κάνεις , FIXBOOT ή και FIXMBR
FIXBOOT
fixboot drive name:
Use this command to write the new Windows boot sector code on the system partition. In the command syntax, drive name is the drive letter where the boot sector will be written. This command fixes damage in the Windows boot sector. This command overrides the default setting, which writes to the system boot partition. The fixboot command is supported only on x86-based computers.
FIXMBR
fixmbr device name
Use this command to repair the MBR of the boot partition. In the command syntax, device name is an optional device name that specifies the device that requires a new MBR. Use this command if a virus has damaged the MBR and Windows cannot start.

Warning This command can damage your partition tables if a virus is present or if a hardware problem exists. If you use this command, you may create inaccessible partitions. We recommend that you run antivirus software before you use this command.

You can obtain the device name from the output of the map command. If you do not specify a device name, the MBR of the boot device is repaired, for example:
fixmbr \device\harddisk2
If the fixmbr command detects an invalid or non-standard partition table signature, fixmbr command prompts you for permission before rewriting the MBR. The fixmbr command is supported only on x86-based computers.
Τώρα κατα πόσο θα δουλέψει , ένας θεός το ξέρει..
Προτείνω και backup καθώς Windows work in mysterious ways και μπορεί να χρειαστεί format κτλ..
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
I would love to change the world, but they won't give me the source code. Οι καθηγητές πληρώνονται από το δημόσιο αρα από όλους τους Έλληνες για να κάνουν τα μαθήματα. Όλοι οι Έλληνες θα έπρεπε να μπορούν να δουν τα μαθήματα τα οποία πληρώνουν! Tο πνευματικό έργο που επιτελείται με τα χρήματα του δημοσίου ΔΕΝ είναι μόνο δικό σας Όποιος δεν δίνει πανελλήνιες έχει δικαίωμα στην γνώση που πληρώνει [url=http://ammar.gr/gddg]gddg blog[/url]
Image
adam98
Gbyte level
Gbyte level

Post by adam98 » Mon Nov 13, 2006 2:51 pm

Τώρα που ξαναδιαβάζω εννοείς ότι το GRUB έγραψε και πάνω στον Windows XP Loader , για να τον επαναφέρεις χρειάζεται να μπείς σε Recovery Mode
και να κάνεις , FIXBOOT ή και FIXMBR
1.Κάτι τέτοιο πρέπει να έγινε,όταν ξεκίνησα να στήνω το linux(1 cd) στον εξωτερικό σκληρό, έθεσε κάποιες παραμέτρους και για να ξεκινήσει τώρα το pc πρέπει να έχω τον φορητό δίσκο συνδεδεμένο στο laptop.

2. Χρησιμοποίησα το partition magic για να κάνω το partition που θα στηθεί το linux στον εξωτερικό σκληρό,και μου έκανε το άλλο partition στον ίδιο δίσκο που έχω καμιά 25G δεδομένα hidden ή inactive ή κάτι τέτοιο.Μέσα το πρόγραμμα έχει μια επιλογή που το ανοιγει αλλά φοβάμαι μήπως έτσι σταματήσει να κάνει boot το μηχανημα με το grub όποτε έτσι θα χάσω και τα windows

Merged by silegav

A παραθέτω και τα περιεχομενα του boot.ini
[boot loader]
timeout=0
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect /NoExecute=OptIn /TUTag=TAAVT4 /Kernel=TUKernel.exe
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional (TuneUp Backup)" /fastdetect /NoExecute=OptIn /TUTag=TAAVT4-BAK
αλλά μου φαίνονται καλά
H δύναμη της εξαπάτησης και της καταστροφής μπορεί να γοητεύσει μόνο μέτριους και αδύναμους
adam98
Gbyte level
Gbyte level

Post by adam98 » Fri Nov 17, 2006 3:42 pm

Τελικά με fixmbr λύνεται το πρόβλημα thanks AmmarkoV ,όποιος έχει παρόμοιο πρόβλημα μπορεί να διαβάσει και το παρακάτω που έχει και κάποια ενδιαφέροντα links

http://forums.whirlpool.net.au/forum-re ... .html[list][/list]
AnINffected
Gbyte level
Gbyte level

Post by AnINffected » Wed Dec 13, 2006 10:40 pm

Το παρακάτω είναι περισσότερο μία απορία παρά ένα πρόβλημα, αλλά νομίζω οτί ταιριάζει στο topic.

Θα ήθελα να διαμορφώσω το δίσκο μου (80GB Western Digital) ως εξής:

α) Ένα partition για Windows (XPSP2 ή Vista, δεν έχω αποφασίσει ακόμη) και για τα Windows apps + games
β) Ένα partition για Ubuntu και για τα Linux apps
γ) (Το swap partition του Ubuntu 6.06 LTS-από αυτή την έκδοση σκοπεύω να κάνω install)
δ) Ένα ακόμη partition για αρχεία ανεξάρτητα από λειτουργικά σύστηματα και τις σχετικές εφαρμογές-εν ολίγοις, για τα προσωπικά μου αρχεία.

Η απορία μου αφορά το τελευταίο.Είναι δυνατόν να το κάνω έτσι, ώστε να έχω πρόσβαση στα αρχεία του partition αυτού από οποιοδήποτε λειτουργικό;Αν ναί, πως μπορώ να το κάνω αυτό;Τί filesystem να έχει το συγκεκριμένο parttion;

Σημειώνω οτί είμαι n00b στο χώρο του Linux! :oops:
Περισσότερες συμβουλές ευπρόσδεκτες-χωρίς να θέλω να σας κουράσω!

Ευχαριστώ πολύ!
The Analytical Engine has no pretensions to originate anything. It can do whatever we know how to order it to perform (...)
Ada Lovelace

Θέλω και εγώ να παίξω D&D λέμε!!! :-( :-(
jimmyD
Venus Former Team Member
Academic status: MSc

Post by jimmyD » Thu Dec 14, 2006 12:40 am

Κάνοντας το ntfs θα έχεις πλήρη πρόσβαση από win και μόνο read απο linux . Οπότε μονόδρομος το fat32 στο οποίο έχεις read write από οποιοδήποτε λειτουργικό. Πρόβλημα αποτελούν τα όρια του fat καθώς το partiotion δε μπορεί να είναι μεγαλύτερο των 32 Gb ενώ επίσης δεν υπόστηρίζει αρχεία μεγέθους μεγαλύτερου των 4Gb.
Since I was born I started to decay
now nothing ever ever goes my way...
Image
AmmarkoV
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by AmmarkoV » Thu Dec 14, 2006 1:12 am

jimmyD για την ιστορία ;) υπάρχει κάποιο Workaround στον Kernel για να μπορείς να κάνεις και Write σε NTFS με Linux..
Απλά είναι ολόκληρη ιστορία και στην τελική δεν σου χρειάζεται.. έχεις ένα ReiserFS ή ένα Ext3 και είσαι μια χαρά..
Επίσης για το FAT32 δεν ισχύει οτι το Partition δεν μπορεί ναναι μεγαλύτερο από από 32GB , έχω 1 σκληρό 80GB με FAT32 partition (έχει ξεμείνει από τα Win98 SE) το όριο αν δεν κάνω λάθος είναι κάπου στα 130GB.. :)
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
I would love to change the world, but they won't give me the source code. Οι καθηγητές πληρώνονται από το δημόσιο αρα από όλους τους Έλληνες για να κάνουν τα μαθήματα. Όλοι οι Έλληνες θα έπρεπε να μπορούν να δουν τα μαθήματα τα οποία πληρώνουν! Tο πνευματικό έργο που επιτελείται με τα χρήματα του δημοσίου ΔΕΝ είναι μόνο δικό σας Όποιος δεν δίνει πανελλήνιες έχει δικαίωμα στην γνώση που πληρώνει [url=http://ammar.gr/gddg]gddg blog[/url]
Image
ciao
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: PhD

Post by ciao » Thu Dec 14, 2006 2:37 am

Αυτό για το όριο στα 32Gb όντως δεν πρέπει να παίζει..είχα και εγώ έναν 100Gb και ήταν μια χαρά σε fat32.. ;)
Επίσης να προσθέσω Aninffected ότι νομίζω ότι είναι λίγο μικρός ο δίσκος σου για τόσα partition...οκ και εγώ το είχα δοκιμάσει κάποτε αλλά οι απαιτήσεις σε χώρο αυξάνονταν με τον καιρό...δεν λέω είναι μια λύση να πάρεις έναν μεγαλύτερο μετά...αλλά αν το σκέφτεσαι σοβαρά γιατί όχι έναν από τώρα... ;)
Τα παραπάνω βέβαια με κάθε επιφύλαξη γιατί δεν ξέρω τις ανάγκες σου, τις απαιτήσεις σου,τις δυνατότητες σου και τις "δουλειές" σου στο pc σου.
S.S.D.D.
jimmyD
Venus Former Team Member
Academic status: MSc

Post by jimmyD » Thu Dec 14, 2006 10:54 am

AmmarkoV wrote:jimmyD για την ιστορία ;) υπάρχει κάποιο Workaround στον Kernel για να μπορείς να κάνεις και Write σε NTFS με Linux..
Απλά είναι ολόκληρη ιστορία και στην τελική δεν σου χρειάζεται.. έχεις ένα ReiserFS ή ένα Ext3 και είσαι μια χαρά..
Επίσης για το FAT32 δεν ισχύει οτι το Partition δεν μπορεί ναναι μεγαλύτερο από από 32GB , έχω 1 σκληρό 80GB με FAT32 partition (έχει ξεμείνει από τα Win98 SE) το όριο αν δεν κάνω λάθος είναι κάπου στα 130GB.. :)
Για την ακρίβεια το θεωρητικό όριο του FAT32 είναι τα 2Tb απλά natively τα windows χωρίς service pack 1 βλέπουν γενικά drives μέχρι 137Gb και φορμάρουν μέχρι 32Gb σε fat32 ( όχι με partition magic ή κάποιο άλλο πρόγραμμα). Επίσης νομίζω πως η red hat στις διανομές της έχει υποστήριξη για write σε ntfs.
Since I was born I started to decay
now nothing ever ever goes my way...
Image
AnINffected
Gbyte level
Gbyte level

Post by AnINffected » Fri Dec 15, 2006 9:28 pm

ciao, σ'ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.το έχω σκεφτεί και εγώ αυτό που λές αλλά προς το παρόν η τσέπη μου δεν είναι σε καλή κατάσταση!Το καλό είναι πως θεωρώ τον εαυτό μου αρκετά ολιγαρκή, δεν θα έχω πρόβλημα.
Πάντως με την πρώτη ευκαιρία θα τσακώσω ενα δίσκο.Έρχονται και οι γιορτές, οπότε εντάξει.

Έτσι και αλλιώς περίπου 30GB ήθελα να είναι το εν λόγω partition, οπότε μάλλον πηγαίνω για το παλιό, μακρινό FAT!
Linux... σου'ρχομαι!
Ευχαριστώ για τη βοήθεια σας! :)
The Analytical Engine has no pretensions to originate anything. It can do whatever we know how to order it to perform (...)
Ada Lovelace

Θέλω και εγώ να παίξω D&D λέμε!!! :-( :-(
Post Reply

Return to “Λειτουργικά συστήματα”