Στο χθεσινο επεισοδιο εξεταζε την πτωση του MD-83 της Alaska Airlines το οποιο επεσε το 2000 νομιζω. Τελικα η ερευνα εδειξε οτι εφταιγε αυτο το εξαρτημα(δεξια μερια που ειναι σαν κονταρι και εφαρμοζει μεσα στο αριστερο κομματι που ειναι σαν τρυπα) το οποιο χαλασαν οι σπειρες του λογω ελλιπους λιπανσης (ειχαν επεκτεινει τα διαστηματα μεταξυ των σερβις για περιορισμο του κοστους)
Eιναι ενας "γρυλος" ουσιαστικα ο οποιος κινει το πτερυγιο που βρισκεται στην Ουρα των MD-80 και δινει κατευθυνση (πανω - κατω) στο αεροπλανο.
Προσεξτε πως τα MD-80 εχουν τις τουρμπινες στην ουρα και οχι στα φτερα, κατι το οποιο τα κανει ξεχωριστα στη σχεδιαση τους!
Αποτι ελεγε στην εκπομπη τα MD-80 εχουν κατασκευαστικο λαθος και παραβιαζουν ενα κανονισμο που λεει οτι δεν επιτρεπεται ενα αεροπλανο να πεφτει απο μια και μονο βλαβη. Αυτο δεν ισχυει στα MD-80 γιατι αν χαλασει αυτο το μεταλο δεν υπαρχει backup συστημα. Δυστηχως εχω πεταξει μετα το 2000 με τετοιο αεροσκαφος αρα εαν λεει αληθεια η εκπομπη (δεν ειμαι ειδικος) δεν τα καθηλωσαν δυστηχως ως επικυνδυνα...
Αυτα για οσους πιστευουν(μαζι και εγω) οτι τα αεροπλανα ειναι πολυ ασφαλη και οτι οι εταιρειες χαμηλου κοστους δεν εχουν διαφορα σε ασφαλεια απο τις ακριβοτερες...
Μιλωντας γενικα, εμενα αυτο που μου προκαλει φοβο στο αεροπλανο ειναι τα εξης.
1.Αισθηση οτι δεν μπορεις να φυγεις. Οπου και να εισαι και να φοβηθεις βγαινεις εξω, ενω στο αεροπλανο οχι.
2.Η πτηση κουναει σχεδον παντα. Δεν ξερω ειχα την εντυπωση πριν μπω οτι το αεροπλανο πεταει χαρουμενα και ωραια αλλα οσες φορες εχω μπει 1-2 να μην κουνησε σχεδον καθολου
3. Οι ευρωπαικες πτησεις ειναι πολυ μικρα τα αεροπλανα και δημιουργουν αισθηση κλειστοφοβικη. Το μεγαλυτερο που εχω μπει ειναι Α321 για παρισι (3+3 θεσεις) ενω πεταξα για Μιλανο με MD-80 (νομιζω) (2+2 κατι σαν κτελ :-P ) και αυτο γιατι αποφευγω τις εσωτερικου γιατι δε θελω να μπω σε κανενα ελικοφορο η κανενα τζετ 30 θεσεων
Γενικα τη θεωρω πολυ διαφορετικη εμπειρια απο καθε τι αλλο γιατι ειναι κατι εντονο και πραγματικο (δεν ειναι πχ λουνα παρκ)
Punisher αν πεταγαμε μαζι θα ετρωγες μπουνια, μισω αυτους που οταν κουναει χαιρονται