Περί του Πανεπιστημιακού Ασύλου

Συζητήσεις σχετικές με την λειτουργία του Πανεπιστημίου και του Τμήματος, νέα, αποφάσεις συγκλήτου, αποφάσεις συνελεύσεων πληροφορικής. Γενικότερα ό,τι έχει σχέση με τον Πανεπιστημιακό χώρο.
Post Reply
tasoskar
bit level
bit level

Post by tasoskar » Sat Feb 10, 2007 2:59 pm

Η συζήτηση ήταν πολύ καλή.Εμένα προσωπικά με ενδιέφερε να ακούσω απόψεις των ομιλητών.Κάποιες παρατάξεις-σχήματα τοποθετήθηκαν σε συγκεκριμένα σημεία πάνω στις απόψεις που είχαν εκφράσει οι ομιλητές.Πάνω κάτω τις απόψεις των παιδιών τις ξέρω.Ανένταχτοι φοιτητές δε θέλησαν να πάρουν το λόγο(τουλάχιστον όσο κάθισα έγω,γιατί έχω την εντύπωση ότι λίγο μετά έληξε).

-Θα ήθελα να σημείωσω κάτι που ήταν κοινώς αποδεκτό και το τόνισαν και οι 3 ομιλητές (ΚΑΙ συμφωνώ εννοείται) το εξής:

Οι φοιτητές(κι η κοινωνία) θα πρέπει να ασχοληθούν πρωταρχικά με την υπεράσπιση του ασύλου κι όχι με την περιφρούρηση του ασύλου.Υπάρχουν πολιτικοί χώροι και συντονισμένα ΜΜΕ (όπως κανάλια,fora...)που τονίζουν την περιφρούρηση αγνοώντας επίτηδες τη βασική προτεραιότητα του να ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΕΙΣ το άσυλο.Είναι προβληματικό και ύπουλο.

...Πάντως έπρεπε να έρθετε.Πώς πάει η διαφήμιση για to Swan Lake?...Μεινετε με το παράπονο ότι το χάσατε ;) :-p
nap
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by nap » Sat Feb 10, 2007 3:36 pm

tasoskar wrote:...
Οι φοιτητές(κι η κοινωνία) θα πρέπει να ασχοληθούν πρωταρχικά με την υπεράσπιση του ασύλου κι όχι με την περιφρούρηση του ασύλου.
...
Μπορείς να μου επισημάνεις λίγο τις διαφορές σε αυτά που έχω σημειώσει;

(Δεν είναι ειρωνική η ερώτηση, απλά θέλω να ξέρω για τι μιλάμε...)
It is by will alone I set my mind in motion...
Proxenos
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: Alumnus/a

Post by Proxenos » Sat Feb 10, 2007 3:50 pm

Καμία άλλη άποψη ακούστηκε;
One who pays some attention to history will not be surprised if those who cry most loudly that we must smash and destroy are later found among the administrators of some new system of repression. - Noam Chomsky
tasoskar
bit level
bit level

Post by tasoskar » Sun Feb 11, 2007 1:09 am

Θα δώσω ένα παράδειγμα: Η αστυνομία σε αρκετές φορές έχει περιφρουρήσει το άσυλο πχ σε γιορτή του Πολυτεχνείου είχαν περικυκλώσει την ΑΣΟΕΕ τα ΜΑΤ.Αυτό περάστηκε από τα ΜΜΕ στην κοινωνία σαν καλά σχεδιασμένα μέτρα πρόληψης επεισοδείων.Η μητέρα μου θα πει λογικά: "καλύτερα έτσι.Έξυπνο αυτό που σκεφτήκανε "και θα επικροτήσει την ενέργεια αυτή.

Για μένα αυτή η περιφρούρηση είναι προκλητική επίδειξη απολυταρχικής δύναμης και καταφανής καταπάτηση του ασύλου.(προσπάθησε να μπεις στην κλειστή σχολή που περιφρουρείται από μπάτσους)

Σε αυτή την περίπτωση αν υπηρχε φοιτητικό κίνημα σοβαρό το οποίο θα σεβόταν τις προτεραιότητες του θα έπρεπε να ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΜΑΖΙΚΑ κάπως έτσι:

-θα ζήταγε την αποχώρηση των ΜΑΤ απ'την είσοδο με διαμεσολαβηση του πρυτανη και δε θα αποχωρούσε από εκεί μέχρι να γίνει.
ή
-θα την απαιτούσε με σύγκρουση(δεν είμαι υπέρ αλλά...)

ΥΣ:Αυτό το παράδειγμα μου ήρθε πρώτο στο μυαλό...Υπάρχει και το εξίσου προβληματικό του face control από τους φοιτητές στους εισερχόμενους
tasoskar
bit level
bit level

Post by tasoskar » Sun Feb 11, 2007 1:15 am

Βέβαια κι ακούστηκαν άλλες απόψεις.Εγώ απλά σημειώσα στο forum κάποια.Τώρα αν εννοείς υπέρ της αλλαγής στον τρόπο που θα αίρεται το άσυλο όχι.Ίσα ίσα που σε μια τέτοια αλλαγή ένας πολιτικός χώρος είπε να εγκαταλείψουμε τον ισχύοντα τρόπο(πρώτα στη 3μελη επιτροπη κι αν δεν έχουμε ομοφωνία πάμε σε εκτακτη συγκλητο)και να περάσει μόνο στα χέρια των φοιτητών.
PASCAL
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Post by PASCAL » Sun Feb 11, 2007 1:31 am

Περιφρούρηση της σχολής από τα ΜΑΤ χωρίς να υπάρχει ανάγκη είναι καταπάτηση του ασύλου. Μη περιφρούρηση της σχολής από τα ΜΑΤ ενώ υπάρχει ανάγκη είναι αδιαφορία. Όμως ούτε η καταπάτηση ούτε η αδιαφορία είναι θεμιτές. Επομένως η αστυνομία πρέπει να μάθει να εκτιμά σωστά τις καταστάσεις ώστε να ασκεί προληπτική παρά κατασταλτική δράση.
nap
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by nap » Sun Feb 11, 2007 2:13 am

tasoskar wrote:Σε αυτή την περίπτωση αν υπηρχε φοιτητικό κίνημα σοβαρό το οποίο θα σεβόταν τις προτεραιότητες του θα έπρεπε να ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΜΑΖΙΚΑ κάπως έτσι:

-θα ζήταγε την αποχώρηση των ΜΑΤ απ'την είσοδο με διαμεσολαβηση του πρυτανη και δε θα αποχωρούσε από εκεί μέχρι να γίνει.
ή
-θα την απαιτούσε με σύγκρουση(δεν είμαι υπέρ αλλά...)
Έστω ότι το Φ.Κ το κάνει αυτό και φεύγει η αστυνομία. Μετά όμως το Φ.Κ. δεν θα έπρεπε να υπερασπιστεί το άσυλο απέναντι στους "μπαχαλάκηδες"/κουκουλοφόρους/δεν-ξέρω-γω-τι που θα μπαίναν μέσα και υπό την κάλυψη του ασύλου θα τα κάνανε λίμπα (μέσα και έξω); Μόνο από την αστυνομία το υπερασπιζόμαστε το άσυλο;

PASCAL, λογικά ακούγονται αυτά, αλλά έχω να προσθέσω τα εξής:
Ποιος θα ορίσει το πότε υπάρχει ανάγκη περιφρούρησης από την αστυνομία; Όταν φτάσουν οι κουκουλοφόροι έξω από το πανεπιστήμιο; Δεν θα προλάβουν να έρθουν τα ΜΑΤ... Όταν υπάρχει υποψία ότι θα γίνουν επεισόδια (π.χ. επέτειος Πολυτεχνείου); Κι αν δεν γίνουν τελικά; Πέτυχε η περιφρούρηση ή τζάμπα τη στήσαν απ'έξω και απαγορεύσανε την είσοδο και σε κανονικούς φοιτητές (όπως επισημαίνει ο tasoskar);
It is by will alone I set my mind in motion...
PASCAL
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Post by PASCAL » Sun Feb 11, 2007 3:38 am

nap wrote: PASCAL, λογικά ακούγονται αυτά, αλλά έχω να προσθέσω τα εξής:
Ποιος θα ορίσει το πότε υπάρχει ανάγκη περιφρούρησης από την αστυνομία; Όταν φτάσουν οι κουκουλοφόροι έξω από το πανεπιστήμιο; Δεν θα προλάβουν να έρθουν τα ΜΑΤ... Όταν υπάρχει υποψία ότι θα γίνουν επεισόδια (π.χ. επέτειος Πολυτεχνείου); Κι αν δεν γίνουν τελικά; Πέτυχε η περιφρούρηση ή τζάμπα τη στήσαν απ'έξω και απαγορεύσανε την είσοδο και σε κανονικούς φοιτητές (όπως επισημαίνει ο tasoskar);
Η αστυνομία είναι σε θέση μέσω των οργάνων της(έμψυχων και άψυχων) να ελέγχει και να εκτιμά καταστάσεις που καθορίζουν τη δράση της σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Θεωρώ όμως ότι τόσο στην εκτίμηση όσο και στη δράση κάθε φορά λείπει ο επαγγελματισμός και η διοικητική/πολιτική βούληση. Το γιατί το έχω αναλύσει σε προηγούμενη σελίδα.
Proxenos
Gbyte level
Gbyte level

Post by Proxenos » Sun Feb 11, 2007 12:39 pm

PASCAL wrote: Η αστυνομία είναι σε θέση μέσω των οργάνων της(έμψυχων και άψυχων) να ελέγχει και να εκτιμά καταστάσεις που καθορίζουν τη δράση της σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Θεωρώ όμως ότι τόσο στην εκτίμηση όσο και στη δράση κάθε φορά λείπει ο επαγγελματισμός και η διοικητική/πολιτική βούληση. Το γιατί το έχω αναλύσει σε προηγούμενη σελίδα.
Και σε εμάς λείπει η σοβαρότητα... Υπερασπιζόμαστε έννοιες μόνο και μόνο για να τις υπερασπιζόμαστε. Επαναστάτες χωρίς αιτία... Και φυσικά με τη σιγουριά και την ασφάλεια που μας προσφέρουν οι πλάτες άλλων.
One who pays some attention to history will not be surprised if those who cry most loudly that we must smash and destroy are later found among the administrators of some new system of repression. - Noam Chomsky
rapadder
Gbyte level
Gbyte level
Post by rapadder » Sun Feb 11, 2007 1:21 pm

Να επιτραπεί η είσοδος της Αστυνομίας στα Πανεπιστήμια, προτείνει ο Θ.Πάγκαλος

Την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου προτείνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος, ζητώντας να επιτραπεί η είσοδος της Αστυνομίας στα πανεπιστήμια, ακόμα και χωρίς την άδεια των πρυτανικών αρχών.
Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο κ. Πάγκαλος υπενθυμίζει ότι ήταν ένας από εκείνους που αγωνίστηκαν για τη θέσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου, αλλά η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα πανεπιστήμια δεν έχει σχέση με την ελευθερία των ιδεών.
«Το άσυλο είναι και μόνον ένας χώρος όπου εκφράζονται ελεύθερα όλες ανεξαιρέτως οι απόψεις. Αυτό και μόνον είναι το άσυλο και δεν έχει καμία σχέση με τις παράνομες πράξεις που βλέπουμε κάθε τόσο μέσα στα πανεπιστήμια. Εγώ θα έλεγα ότι το πανεπιστημιακό άσυλο δεν σημαίνει καν ότι δεν μπαίνει η αστυνομία στα πανεπιστήμια. Εγώ δεν βλέπω γιατί πρέπει να είναι απούσα η αστυνομία τάξης από τα πανεπιστήμια» αναφέρει και επικαλείται το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης το οποίο «θυμίζει πλέον ένα τεράστιο παζάρι».
«Διάφοροι πλανόδιοι οι οποίοι προφανώς φοβούνται να πάνε στα χωριά και στις πλατείες, πωλούν ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς με εντελώς παράνομο τρόπο. Χωρίς άδεια, χωρίς να κόβουν αποδείξεις, χωρίς να πληρώνουν φόρους. Είναι δυνατόν να συγκαλύπτεται όλο αυτό το πανηγύρι με το πανεπιστημιακό άσυλο και να μην μπορεί η αστυνομία να μπει μέσα και να επιβάλει την τάξη;» διερωτάται και προσθέτει:
«Εμείς, όταν πολεμήσαμε την ΕΡΕ και την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, το κάναμε διότι μέσα στα πανεπιστήμια υπήρχε αστυνομία με πολιτικά που παρακολουθούσαν τι λέγαμε και τι κάναμε για να 'εμπλουτίσουν' τους φακέλους μας [...] Το να περιπολούν, λοιπόν, σήμερα οι αστυνομικοί μέσα στα πανεπιστήμια, όπως περιπολούν στους δρόμους, και να συλλαμβάνουν αυτούς που πουλάνε αφρικανικά αγαλματάκια δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι πιστεύουν ότι παρεμποδίζει την ομαλή διεξαγωγή της διαπάλης των ιδεών. Εκτός αν δεχθούμε ότι διαπάλη των ιδεών στη σημερινή Ελλάδα, σημαίνει βρώμα, ακαταστασία και καταστροφή δημοσίων κτιρίων. Διότι αυτή είναι η κατάσταση μέσα στα πανεπιστήμια».

Ο κ. Πάγκαλος τάσσεται επίσης υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, αφού -όπως λέει- θα επιφέρει την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, αλλά δηλώνει σύμφωνος με την επιλογή του ΠΑΣΟΚ να αποχωρήσει από τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.
Ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι ο ίδιος θα ψηφίσει κατά συνείδηση τον νέο νόμο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ και στρέφεται κατά της ΠΟΣΔΕΠ, η οποία «εκφράζει μια πολύ μικρή μειοψηφία των πανεπιστημιακών». «Έχω τη βεβαιότητα πλέον ότι από τους τρείς - τέσσερις χιλιάδες διαδηλωτές που κάνουν πορείες κάθε εβδομάδα η μεγαλη πλειοψηφία δεν έχει ιδέα καν για τι θέμα μιλάμε» σημειώνει.
Σχολιάζοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Πάγκαλος εκτιμά ότι -αν και δύσκολη- είναι δυνατή η ανατροπή των προβλέψεων των δημοσκοπήσεων και τάσσεται υπέρ της επιστροφής του Κώστα Λαλιώτη και του Γιάννου Παπαντωνίου.
Σημειώνει, δε, πως σε περίπτωση νέας εκλογικής ήττας «όλοι μας θα κριθούμε».

Πηγή: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEn ... gDtrID=244
... Γράφτε κώδικα όσο είναι καιρός ...
PASCAL
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Post by PASCAL » Sun Feb 11, 2007 1:32 pm

Proxenos wrote:
PASCAL wrote: Η αστυνομία είναι σε θέση μέσω των οργάνων της(έμψυχων και άψυχων) να ελέγχει και να εκτιμά καταστάσεις που καθορίζουν τη δράση της σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Θεωρώ όμως ότι τόσο στην εκτίμηση όσο και στη δράση κάθε φορά λείπει ο επαγγελματισμός και η διοικητική/πολιτική βούληση. Το γιατί το έχω αναλύσει σε προηγούμενη σελίδα.
Και σε εμάς λείπει η σοβαρότητα... Υπερασπιζόμαστε έννοιες μόνο και μόνο για να τις υπερασπιζόμαστε. Επαναστάτες χωρίς αιτία... Και φυσικά με τη σιγουριά και την ασφάλεια που μας προσφέρουν οι πλάτες άλλων.
Προφανώς αυτοπροσδιορίζεσαι.
rapadder
Gbyte level
Gbyte level
Post by rapadder » Sun Feb 11, 2007 1:35 pm

[ausser des Thema :-)]
Πολλές φορές στα post σου Proxene επαναλαμβάνεις ότι οι σημερινοί νέοι στηρίζονται στην τσέπη των γονιών τους, είναι τσάμπα μάγκες κλπ. Υποθέτω ότι έχεις υπόψη σου την γερμανική νοοτροπία όπου μετά τα 18 ο νέος πρέπει να βοηθάει την οικογένεια του, π.χ. να συμβάλει στο ενοίκιο ή να εργάζεται για το χαρτζιλίκι του κλπ. Σε αυτό το forum οι περισσότεροι είναι άτομα από 18 μέχρι 22-23 ετών (βγάζω τον εαυτό μου έξω). Δεν θα μπορούσαν να εργάζονται με αξιώσεις, δηλαδή να βρούν μια δουλειά με προοπτικές σε μια σοβαρή εταιρία χωρίς πτυχίο και ιδιαίτερες γνώσεις. Εξάλλου και οι Γερμανοί στην αντίστοιχη ηλικία εργάζονται σε δουλειές β' διαλογής (π.χ. πωλητές, δουλειά γραμματέας, χώροι αναψυχής κλπ). Δηλαδή τι πρέπει να κάνουν τα παιδιά, να αφήσουν την σχολή και να κάνουν αιτήσεις στον ΟΤΕ για να αποδείξουν ότι είναι ανεξάρτητοι; Δηλαδή αν έβγαζαν 300 - 500 Ευρώ το μήνα (part time) θα ήταν ανεξάρτητοι;
Επίσης αν υπάρχουν ανεπρόκοποι, χαραμοφάηδες φοιτητές (που σίγουρα υπάρχουν) αυτοί μπορεί να είναι και κατά των καταλήψεων, είναι άδικο το να γίνονται γενικεύσεις.
[/ausser des Thema]
Last edited by rapadder on Sun Feb 11, 2007 2:16 pm, edited 2 times in total.
dimitra
Mbyte level
Mbyte level
Academic status: MSc
Post by dimitra » Sun Feb 11, 2007 2:09 pm

silegav wrote:Δηλαδή αν πάω εγώ έξω από το πανεπιστήμιο για να πάω στην βιβλιοθήκη...να κρίνει αστυνομικός αν θα πρέπει να μπω ή όχι....????

Άποψη μου πως αν το φοιτητικό κίνημα θέλει να το πάρει κάποιος σοβαρά, καλό θα ήταν να αναλάβει όσες ευθύνες πρέπει και να μην κάνει μόνο όσα δεν έχουν καμία ουσιαστική επίπτωση σε όσους την έχουν δει μετενσάρκωση των ηρώων του πολυτεχνείου!
λίγο καθυστερημένα... αλλά δεν θα μπορούσα να συμφωνώ περισσότερο!!!
Η τιμωρία του ψεύτη δεν είναι ότι δεν τον πιστεύουν, αλλά ότι αυτός δεν μπορεί να πιστέψει.

Σω, Τζορτζ Μπέρναρντ
silegav
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by silegav » Sun Feb 11, 2007 3:02 pm

Ρε παιδιά...ειλικρινά πιστεύετε ότι για την διαφύλαξη του πανεπιστημίου, σαν χώρο κυρίως, χρειαζόμαστε ένστολους???

Αν δεν κάνω λάθος πρόπερυσι είχε απαιτήσει ο σύλλογος να μείνει ανοιχτό το πανεπιστήμιο με δική του ευθύνη την 17 Νοέμβρη. Δεν συνέβη τίποτα "κακό" και το πανεπιστήμιο ήταν ανοιχτό!!! Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά έτσι θυμάμαι.

Το παραπάνω γεγονός το βλέπω σαν μια κρίση υπευθυνότητας των φοιτητών, την οποία εγώ επικροτώ και νοσταλγώ!

Άλλο παράδειγμα: Τα parties που γίνονται στην ΑΣΟΕΕ...έχω ακούσει πάρα πολλές φορές για "παληκάρια' από κοντινές πλατείες, τα οποία πήγαν σε τέτοια πάρτυ με άσχημες διαθέσεις. Οι διοργανωτές, προκειμένου να διαφυλάξουν τον χώρο για τον οποίο ήταν υπεύθυνοι, τους έδιωξαν και μάλιστα με "απώλειες". Βέβαια, αν γίνοταν καφριλίκια, θα έπρεπε ο διοργανωτής να λογοδοτήσει...οπότε αναγκάζεται να είναι υπέυθυνος.

Η αστυνομία ας πάει να πιάσει κανένα μεγαλέμπορο ναρκωτικών ή ακόμα καλύτερα ας μικρύνει λίγο σαν σώμα γιατί μας πέφτει και λίγο δαπανηρό....όλα όσα γίνονται τόσο καιρό και όσα υποστηρίζουν όσοι τους θέλουν πορτιέρηδες στο πανεπιστήμιο, απλά δικαιολογούν νέες προσλήψεις, άρα επιβαρυμένη φορολογία και άλλα πολλά!!!!!!
N@z_Plir
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by N@z_Plir » Sun Feb 11, 2007 4:14 pm

silegav++
το φετιινό παράδειγμα της 17Ν στην ασοεε είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για το πως πρέπει να λειτουργεί το άσυλο.
rapadder
Gbyte level
Gbyte level
Post by rapadder » Sun Feb 11, 2007 4:15 pm

Ο φοιτητής δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αστυνομία. Ξέρω και εγώ πάρτυ που έγιναν μικροζημιές και οι διοργανωτές έκαναν τα στραβιά μάτια για να μην εξαγριώσουν χειρότερα τους μπάχαλους. Ειδικά στις εκδηλώσεις που οργανώνονται από μικρότερες παρατάξεις, εκεί είναι δύσκολο να υπάρξει φύλαξη. Στο κάτω κάτω γιατί να υποβάλουμε τον απλό φοιτητή στο να μπεί σε αυτήν την διαδικασία. Αυτό είναι δουλειά της αστυνομίας.
N@z_Plir
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by N@z_Plir » Sun Feb 11, 2007 4:22 pm

Μα δεν θα τον υποβάλλεις εσύ.Η συνείδηση του πρέπει να του επιβάλει την προάσπιση του ασύλου.Στον πανεπιστήμιο ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του.
Proxenos
Gbyte level
Gbyte level

Post by Proxenos » Sun Feb 11, 2007 5:27 pm

rapadder wrote:[ausser des Thema :-)]
Πολλές φορές στα post σου Proxene επαναλαμβάνεις ότι οι σημερινοί νέοι στηρίζονται στην τσέπη των γονιών τους, είναι τσάμπα μάγκες κλπ. Υποθέτω ότι έχεις υπόψη σου την γερμανική νοοτροπία όπου μετά τα 18 ο νέος πρέπει να βοηθάει την οικογένεια του, π.χ. να συμβάλει στο ενοίκιο ή να εργάζεται για το χαρτζιλίκι του κλπ. Σε αυτό το forum οι περισσότεροι είναι άτομα από 18 μέχρι 22-23 ετών (βγάζω τον εαυτό μου έξω). Δεν θα μπορούσαν να εργάζονται με αξιώσεις, δηλαδή να βρούν μια δουλειά με προοπτικές σε μια σοβαρή εταιρία χωρίς πτυχίο και ιδιαίτερες γνώσεις. Εξάλλου και οι Γερμανοί στην αντίστοιχη ηλικία εργάζονται σε δουλειές β' διαλογής (π.χ. πωλητές, δουλειά γραμματέας, χώροι αναψυχής κλπ). Δηλαδή τι πρέπει να κάνουν τα παιδιά, να αφήσουν την σχολή και να κάνουν αιτήσεις στον ΟΤΕ για να αποδείξουν ότι είναι ανεξάρτητοι; Δηλαδή αν έβγαζαν 300 - 500 Ευρώ το μήνα (part time) θα ήταν ανεξάρτητοι;
Επίσης αν υπάρχουν ανεπρόκοποι, χαραμοφάηδες φοιτητές (που σίγουρα υπάρχουν) αυτοί μπορεί να είναι και κατά των καταλήψεων, είναι άδικο το να γίνονται γενικεύσεις.
[/ausser des Thema]
[weit entfernt vom Thema]

To γεγονός ότι έχουμε την τύχη να μας χρηματοδοτούν οι γονείς μας και να μη χρειάζεται να δουλεύουμε σημαίνει οτι θα έπρεπε να τελειώνουμε στην ώρα μας τις σπουδές μας και όχι να τις περνάμε στην καφετέρια και σε ανούσια ταξιδάκια (πάλι με έξοδα άλλων).

- Το γεγονός ότι πολλοί θεωρούν φυσιολογικό το να σπουδάζει κάποιος που δεν έχει άλλη ασχολία 6 και 7 χρόνια δεν είναι απαράδεκτο;

- Το γεγονός ότι κάποιος κλείνει τη σχολή του μην επιτρέποντας ούτε στον εαυτό του ούτε στους άλλους να τελειώσουν στην ώρα τους μόνο και μόνο επειδή του έμαθαν ότι αυτό είναι "το σωστό" δεν είναι απαράδεκτο;

- Το γεγονός ότι οι περισσότεροι από εμάς ούτε στα 30 δεν μπορούμε να ζήσουμε από τα λεφτά που βγάζουμε δεν είναι απαράδεκτο;

- Το γεγονός οτι πολλοί νέοι σπουδάζουν αυτό που θέλουν οι γονείς τους - επειδή οι ίδιοι μόνο μέσω των γονιών τους έχουν την όποια οικονομική δυνατότητα - δεν είναι απαράδεκτο;

Σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχει κοινωνικό κράτος. Το ρόλο του κοινωνικού κράτους έχει η αναλάβει η οικογένεια. Αυτό φύσικα έχει και το ανάλογο τίμημα. Ο νέος κινείται στα πλαίσια που του θέτει η οικογένειά του. Ο Θ. Πάγκαλος έχει δύο φορές προτείνει να καταργηθεί το εφάπαξ που παίρνουν όσοι βγαίνουν στη σύνταξη και να δίνεται άμεσα από το κράτος στους νέους για να ξεκινήσουν τη ζώη τους. Φυσικά αυτή η πρόταση έχει και τις δύο φορές θαφτεί κανονικότατα από όλους. Αντ΄αυτού βλέπουμε γύρω μας μια γενιά που όχι μόνο δεν αμφισβητεί την προηγούμενη γενιά, το κατεστημένο, αλλά αναμασάει τις ιδέες της. Να μας χαιρόμαστε.
[/weit entfernt vom Thema]

N@z_Plir wrote:Μα δεν θα τον υποβάλλεις εσύ.Η συνείδηση του πρέπει να του επιβάλει την προάσπιση του ασύλου.Στον πανεπιστήμιο ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του.
Χμ, αυτό μου θυμίζει λίγο Μπακούνιν... Μμμ, για να θυμηθώ, δεν είναι ουτοπία η αναρχία;
PASCAL
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Post by PASCAL » Sun Feb 11, 2007 5:34 pm

Κανείς δεν απαίτησε η αστυνομία να μπάινει στα πανεπιστήμια επειδή μερικοί βάφουν τοίχους ή σπάνε πόρτες. Ο ρόλος της είναι εξωτερικός, αποτρεπτικός. Να προλάβει τα ταραχοποια στοιχεία πριν μπουν στις σχολές και να επεμβει εσωτερικά μόνο όταν τελούνται αυτόφορα κακουργήματα ή εγκλήματα κατά της ζωής. Εσωτερικά η προστασία των πανεπιστημίων είναι ευθύνη των παρατάξεων και των καταληψιών φοιτητών. Αν μετά την κατάληψη ένας καθηγητής βρεί το γραφείο του σπασμένο τότε πρέπει να πάει στο δικαστήριο τα μέλη των παρατάξεων και τους καταληψίες φοιτητές. Οι εκκλήσεις για κατάργηση του άσυλου και σπάσιμο των καταλήψεων με τη βία όχι απλώς δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά δείχνουν και έναν αυταρχισμό που θυμίζει άλλες εποχές.

Και κάτι ακόμα, αν η αστυνομία συλλάβει σήμερα αυτούς που δημιουργούν τα επεισόδια και αύριο είναι πάλι ελεύθεροι να ξανακάνουν τα ίδια τότε ποιό το νόημα για ελεύθερη επέμβαση εντός του ασύλου;
rapadder
Gbyte level
Gbyte level
Post by rapadder » Mon Feb 12, 2007 9:24 pm

Βάλτε μια εκπομπή στη ΝΕΤ μετά της ειδήσεις. Έχει την Γιαννάκου και τον Πάγκαλο να δίνει ρέστα (σχετικά με το άσυλο).
PASCAL
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Post by PASCAL » Mon Feb 12, 2007 9:37 pm

Δηλαδή θα έχουμε μόνο ένα ομιλητή: την Παγκαλογιαννάκου :-D
tasoskar
bit level
bit level

Post by tasoskar » Mon Feb 12, 2007 9:38 pm

-Το γεγονός ότι πολλοί θεωρούν φυσιολογικό το να σπουδάζει κάποιος που δεν έχει άλλη ασχολία 6 και 7 χρόνια δεν είναι απαράδεκτο;
- Το γεγονός ότι κάποιος κλείνει τη σχολή του μην επιτρέποντας ούτε στον εαυτό του ούτε στους άλλους να τελειώσουν στην ώρα τους μόνο και μόνο επειδή του έμαθαν ότι αυτό είναι "το σωστό" δεν είναι απαράδεκτο;

Όχι.Απαράδεκτο είναι να "τρέχεις" σε όλη σου τη ζωή.Απαράδεκτο είναι το ότι θα γίνουμε ΛΑΓΟΙ και θα γουστάρουμε(θα το θεωρούμε φυσικό)!!!Και για να σταματήσουμε να τρέχουμε έχουμε μάθει ότι το ΣΩΣΤΟ είναι να βάζουμε άλλους λαγούς να τρέχουν κ να τους εκμεταλλευομστε.Αυτό είναι απαράδεκτο...
- Το γεγονός ότι οι περισσότεροι από εμάς ούτε στα 30 δεν μπορούμε να ζήσουμε από τα λεφτά που βγάζουμε δεν είναι απαράδεκτο;

- Το γεγονός οτι πολλοί νέοι σπουδάζουν αυτό που θέλουν οι γονείς τους - επειδή οι ίδιοι μόνο μέσω των γονιών τους έχουν την όποια οικονομική δυνατότητα - δεν είναι απαράδεκτο;
Ναι,είναι απαράδεκτο.

Αντ΄αυτού βλέπουμε γύρω μας μια γενιά που όχι μόνο δεν αμφισβητεί την προηγούμενη γενιά, το κατεστημένο, αλλά αναμασάει τις ιδέες της. Να μας χαιρόμαστε.
Πράγματι για λύπηση είμαστε οι περισσότεροι...Εγώ το έχω ξαναπει.Δεν υπάρχει φοιτητικό κίνημα.Απλά πιστεύω ότι διαφωνούμε στο ποιος ευθύνεται για αυτό.
Post Reply

Return to “Τμήμα - Πανεπιστήμιο”