γενικές ερωτήσεις για TFT οθόνη + αγορά
γενικές ερωτήσεις για TFT οθόνη + αγορά
Λοιπόν, είναι η πρώτη μου φορά που θα αγοράσω μια TFT και σκοπός μου είναι να την κρατήσω για αρκετά χρόνια γι' αυτό και θα ήθελα να πάρω κάτι ποιοτικό που να αντέξει χωρίς να σημαίνει ότι θέλω την super οθόνη.
1. Διαθέτω γύρω στα 250-300 ευρώ.
2. Η χρήση της θα είναι κυρίως για προγραμματισμό και για internet. Παιχνίδια και ταινίες δεν είναι στα σχέδιά μου, πολύ σπάνια ασχολούμαι με αυτά τα αντικείμενα. Γενικά περνάω αρκετές ώρες μπροστά στην οθόνη του Η/Υ μου για τις εργασίες της σχολής (προγραμματισμός και χρήση εφαρμογών γραφείου κατά κύριο λόγο) καθώς και περιήγηση στο Internet γι' αυτό και αναζητώ κάτι ξεκούραστο.
3. Να πω ότι μέχρι τώρα την οθόνη CRT που έχω τη δουλεύω έχοντας τοποθετήσει φίλτρο μπροστά και η αλήθεια είναι ότι το έχω συνηθίσει, με την έννοια ότι τα χρώματα της οθόνης δεν έιναι "φωτεινά" αλλά αρκετά έντονα και σκούρα. Θα μπορώ να έχω κάτι αντίστοιχο σε μια TFT οθόνη; Τι χρειάζεται να προσέξω για να έχω κάποιο αντίστοιχο αποτέλεσμα στην TFT; Φαντάζομαι ο λόγος αντίθεσης, απλά θα ήθελα να το επιβεβαιώσω.
4. Επιπλέον, επειδή η κάρτα γραφικών μου είναι αρκετά αρχαία (ΑΤΙ 9250) δεν ξέρω αν περιορίσει τις δυνατότητες της οθόνης. Τι λέτε; Πάντως διαθέτει έξοδο DVI.
5. Όσον αφορά τον καθαρισμό της οθόνης, απ' όσα έχω διαβάσει ως τώρα, έχω καταλήξει στο συνδυασμό απιονισμένου νερού με βαμβάκι.
6. Επειδή έχω ψιλομπερδευτεί με την ορολογία ποια η διαφορά (ή η σχέση) TFT με LCD; Συνήθως τα χρησιμοποιούμε αυτά τα 2 σε συνδυασμό ή σαν ταυτόσημες έννοιες, απλά θα ήθελα να τα διαχωρίσω κάποιος. Κοίταξα και στη wikipedia αλλά δε μπορώ να πω ότι τα ξεκαθάρισα.
7. Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω και κάποια πράγματα για την κατανάλωση ενέργειας. Οι CRT καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από τις TFT (έχω την εντύπωση ότι για τις οι πρώτες ισχύει) και αν ναι θα μπορούσατε να μου πείτε με κάποια αναλογία ή με watt πόσα παραπάνω ή παρακάτω ή μια από την άλλη τεχνολογία (στο περίπου εννοείται);
8. Τροφοδοτικό ελπίζω να μη χρειάζεται να αλλάξω. Η σύνθεσή μου είναι Pentium 4 @ 2,8 MHz, 512 RAM, Ati 9250, 80 GB HDD, Floopy, DVD-Rom, CD-RW και το τροφοδοτικό μου ένα 350 Watt Chieftec και ως τώρα δεν μου έχει παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα. Αν και δεν πιστεύω να χρειαστεί αλλαγή μιας και το ρεύμα που παίρνει η οθόνη είναι ξεχωριστό από αυτό των εξαρτημάτων του υπόλοιπου case, σωστά; Οι ερωτήσεις 7 και 8 είναι ανεξάρτητες. Την 7 τη ρωτάω απλά πληροφοριακά και την 8 συγκεκριμένα για τον Η/Υ μου.
9. Να επισημάνω ότι πηγαίνω μάλλον για 19'' γιατί τις περισσότερες φορές χρειάζεται να έχω πολλά παράθυρα ανοιχτά. Δεν ξέρω βέβαια αν μπορούσε σε μια τέτοια περίπτωση να μου φανεί χρήσιμη μια wide οθόνη.
Γενικότερα κάτι έχω στο μυαλό μου για την ώρα αλλά δε θα ήθελα να το παραθέσω για να μην επηρεάσω κανέναν. Ακούω τις προτάσεις σας!
1. Διαθέτω γύρω στα 250-300 ευρώ.
2. Η χρήση της θα είναι κυρίως για προγραμματισμό και για internet. Παιχνίδια και ταινίες δεν είναι στα σχέδιά μου, πολύ σπάνια ασχολούμαι με αυτά τα αντικείμενα. Γενικά περνάω αρκετές ώρες μπροστά στην οθόνη του Η/Υ μου για τις εργασίες της σχολής (προγραμματισμός και χρήση εφαρμογών γραφείου κατά κύριο λόγο) καθώς και περιήγηση στο Internet γι' αυτό και αναζητώ κάτι ξεκούραστο.
3. Να πω ότι μέχρι τώρα την οθόνη CRT που έχω τη δουλεύω έχοντας τοποθετήσει φίλτρο μπροστά και η αλήθεια είναι ότι το έχω συνηθίσει, με την έννοια ότι τα χρώματα της οθόνης δεν έιναι "φωτεινά" αλλά αρκετά έντονα και σκούρα. Θα μπορώ να έχω κάτι αντίστοιχο σε μια TFT οθόνη; Τι χρειάζεται να προσέξω για να έχω κάποιο αντίστοιχο αποτέλεσμα στην TFT; Φαντάζομαι ο λόγος αντίθεσης, απλά θα ήθελα να το επιβεβαιώσω.
4. Επιπλέον, επειδή η κάρτα γραφικών μου είναι αρκετά αρχαία (ΑΤΙ 9250) δεν ξέρω αν περιορίσει τις δυνατότητες της οθόνης. Τι λέτε; Πάντως διαθέτει έξοδο DVI.
5. Όσον αφορά τον καθαρισμό της οθόνης, απ' όσα έχω διαβάσει ως τώρα, έχω καταλήξει στο συνδυασμό απιονισμένου νερού με βαμβάκι.
6. Επειδή έχω ψιλομπερδευτεί με την ορολογία ποια η διαφορά (ή η σχέση) TFT με LCD; Συνήθως τα χρησιμοποιούμε αυτά τα 2 σε συνδυασμό ή σαν ταυτόσημες έννοιες, απλά θα ήθελα να τα διαχωρίσω κάποιος. Κοίταξα και στη wikipedia αλλά δε μπορώ να πω ότι τα ξεκαθάρισα.
7. Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω και κάποια πράγματα για την κατανάλωση ενέργειας. Οι CRT καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από τις TFT (έχω την εντύπωση ότι για τις οι πρώτες ισχύει) και αν ναι θα μπορούσατε να μου πείτε με κάποια αναλογία ή με watt πόσα παραπάνω ή παρακάτω ή μια από την άλλη τεχνολογία (στο περίπου εννοείται);
8. Τροφοδοτικό ελπίζω να μη χρειάζεται να αλλάξω. Η σύνθεσή μου είναι Pentium 4 @ 2,8 MHz, 512 RAM, Ati 9250, 80 GB HDD, Floopy, DVD-Rom, CD-RW και το τροφοδοτικό μου ένα 350 Watt Chieftec και ως τώρα δεν μου έχει παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα. Αν και δεν πιστεύω να χρειαστεί αλλαγή μιας και το ρεύμα που παίρνει η οθόνη είναι ξεχωριστό από αυτό των εξαρτημάτων του υπόλοιπου case, σωστά; Οι ερωτήσεις 7 και 8 είναι ανεξάρτητες. Την 7 τη ρωτάω απλά πληροφοριακά και την 8 συγκεκριμένα για τον Η/Υ μου.
9. Να επισημάνω ότι πηγαίνω μάλλον για 19'' γιατί τις περισσότερες φορές χρειάζεται να έχω πολλά παράθυρα ανοιχτά. Δεν ξέρω βέβαια αν μπορούσε σε μια τέτοια περίπτωση να μου φανεί χρήσιμη μια wide οθόνη.
Γενικότερα κάτι έχω στο μυαλό μου για την ώρα αλλά δε θα ήθελα να το παραθέσω για να μην επηρεάσω κανέναν. Ακούω τις προτάσεις σας!
Είμαι ένας μοναχικός cowboy...
- AmmarkoV
- Wow! Terabyte level
1) Καλά είναι
2) Μια χαρά , και για παιχνίδια θα σε καλύψει πλήρως
3) Μπορείς να βάλεις το φίλτρο σου (for old times sake) ή να χαμηλώσεις την λάμπα (μέσω των κουμπιών του monitor) που φωτίζει τα εικονοστοιχεία..
Ο λόγος αντίθεσης έχει σχέση με το οτι δεν είναι δυνατόν να αντιπαρασταθεί πλήρως το μαύρο αλλά δεν έχει σχέση με τις αποχρώσεις , σκούρα/φωτεινά κτλ , επίσης αν συνηθήσεις σε φωτεινή οθόνη θα δείς τι έχανες τόσο καιρό
4) Καμμία σχέση , αν θές να χρησιμοποιήσεις την DVI της κάρτας σου θα πρέπει να πάρεις Monitor με Digital in και συνήθως είναι πιο ακριβά..
Αλλά! Έχουν καλύτερη χρωματική ποιότητα η οθόνη κεντράρεται αυτόματα και άλλα ωραία! , Επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αντάπτορα από DVI σε standard VGA καλωδιάκι
5) Απλά να είναι σβηστή , να μην την πιέζεις με το χέρι σου γιατί δεν έχει τζάμι , και να μην στάζει το βαμβάκι
6) Διάβασε καλύτερα ..
7) Οι TFT καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια , ιδιαίτερα αν θέσεις το backlight σε χαμηλό φωτισμό.. Εκτός από το ότι ισχύει λογικά (παίρνοντας υπόψην την κάθοδο κτλ της CRT) το διαπιστώνεις αν έχεις UPS και κοπεί το ρεύμα!
8) Η οθόνη παίρνει ρεύμα από την μπρίζα και όχι από το PC..
Δεν έχει καμμία σχέση η σύνθεση του PC σου , η οθόνη είναι περιφερειακό..
9) Αν θές πολλά παράθυρα μην πάρεις οθόνη μεγάλου διαμετρήματος πάρε οθόνη μεγάλης ανάλυσης πχ μια οθόνη 15 inch 1680x1050 χωράει περισσότερα παράθυρα από μια 21 inch 1024x768 , τα pixels είναι που μετράνε όχι η διάμετρος..
2) Μια χαρά , και για παιχνίδια θα σε καλύψει πλήρως
3) Μπορείς να βάλεις το φίλτρο σου (for old times sake) ή να χαμηλώσεις την λάμπα (μέσω των κουμπιών του monitor) που φωτίζει τα εικονοστοιχεία..
Ο λόγος αντίθεσης έχει σχέση με το οτι δεν είναι δυνατόν να αντιπαρασταθεί πλήρως το μαύρο αλλά δεν έχει σχέση με τις αποχρώσεις , σκούρα/φωτεινά κτλ , επίσης αν συνηθήσεις σε φωτεινή οθόνη θα δείς τι έχανες τόσο καιρό

4) Καμμία σχέση , αν θές να χρησιμοποιήσεις την DVI της κάρτας σου θα πρέπει να πάρεις Monitor με Digital in και συνήθως είναι πιο ακριβά..
Αλλά! Έχουν καλύτερη χρωματική ποιότητα η οθόνη κεντράρεται αυτόματα και άλλα ωραία! , Επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αντάπτορα από DVI σε standard VGA καλωδιάκι
5) Απλά να είναι σβηστή , να μην την πιέζεις με το χέρι σου γιατί δεν έχει τζάμι , και να μην στάζει το βαμβάκι
6) Διάβασε καλύτερα ..

7) Οι TFT καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια , ιδιαίτερα αν θέσεις το backlight σε χαμηλό φωτισμό.. Εκτός από το ότι ισχύει λογικά (παίρνοντας υπόψην την κάθοδο κτλ της CRT) το διαπιστώνεις αν έχεις UPS και κοπεί το ρεύμα!
8) Η οθόνη παίρνει ρεύμα από την μπρίζα και όχι από το PC..
Δεν έχει καμμία σχέση η σύνθεση του PC σου , η οθόνη είναι περιφερειακό..
9) Αν θές πολλά παράθυρα μην πάρεις οθόνη μεγάλου διαμετρήματος πάρε οθόνη μεγάλης ανάλυσης πχ μια οθόνη 15 inch 1680x1050 χωράει περισσότερα παράθυρα από μια 21 inch 1024x768 , τα pixels είναι που μετράνε όχι η διάμετρος..
- Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη

Κατ' αρχάς ευχαριστώ Ammarkov για τις κατατοπιστικές πληροφορίες!
Όσον αφορά το 9 δεν είναι συχνό φαινόμενο οι οθόνες μεγαλύτερης διαγωνίου να υποστηρίζουν και μεγαλύτερη ανάλυση; Ίσως από αυτό επηρεάστηκα. Θα το προσέξω πάντως.
Έχεις μήπως και καμιά συγκεκριμένη πρόταση να μου υποδείξεις;
Όσον αφορά το 9 δεν είναι συχνό φαινόμενο οι οθόνες μεγαλύτερης διαγωνίου να υποστηρίζουν και μεγαλύτερη ανάλυση; Ίσως από αυτό επηρεάστηκα. Θα το προσέξω πάντως.
Έχεις μήπως και καμιά συγκεκριμένη πρόταση να μου υποδείξεις;
- AmmarkoV
- Wow! Terabyte level
Απο μάρκες προσωπικά έχω αγοράσει Sony , Samsung και η επόμενη που σκέφτομαι να πάρω είναι μια LG..
Υπάρχουν πολλά Websites (Plaisio,Multirama κτλ κτλ) που έχουν online κατάλογο με οθόνες και μπορείς να δείς τιμές κτλ
Αυτό που έλεγα είναι οτι γενικά το πλήθος των εικονοστοιχείων είναι ο χώρος που έχει μια οθόνη , το μέγεθος είναι πόσο μεγάλα τα βλέπεις..
Μια οθονίτσα 1024x768 = 786432 pixels
Μια οθόνη 1440x900 = 1296000 pixels
Μια οθόνη 1280x1024 = 1310720 pixels
Μια οθόνη 1680x1050 = 1764000 pixels
Επίσης υπάρχει ένα aspect ratio , δηλαδή συνήθως τα monitors είχαν αναλύσεις 320x240 , 640x480 , 800x600 , 1024x768
Αν κάνεις την διαίρεση X pixel size / Y pixel size = 1.3333333
Παρ`όλα αυτά οι καινούργιες οθόνες γίνονται Wide σιγά σιγά (και οι τηλεοράσεις και η οθόνες υπολογιστή)
Να έχεις λοιπόν υπ`όψην οτι αν πάρεις μια οθόνη η οποία είναι wide (πχ 1680x1050 με ratio 1.6 ) η εικόνα όταν παίζεις παλαιότερα fullscreen games οπού δεν υπήρχε πρόβλεψη για wide monitors σε μια ανάλυση 1024x768 θα "ζουπιέται" και θα πρέπει ή να το ανεχτείς ή να ρυθμίσεις από την κάρτα γραφικών σου να μην κάνει resize και απλά να αφήνει λίγο μαύρο δεξιά και αριστερά από την εικόνα..
Υπάρχουν πολλά Websites (Plaisio,Multirama κτλ κτλ) που έχουν online κατάλογο με οθόνες και μπορείς να δείς τιμές κτλ
Αυτό που έλεγα είναι οτι γενικά το πλήθος των εικονοστοιχείων είναι ο χώρος που έχει μια οθόνη , το μέγεθος είναι πόσο μεγάλα τα βλέπεις..
Μια οθονίτσα 1024x768 = 786432 pixels
Μια οθόνη 1440x900 = 1296000 pixels
Μια οθόνη 1280x1024 = 1310720 pixels
Μια οθόνη 1680x1050 = 1764000 pixels
Επίσης υπάρχει ένα aspect ratio , δηλαδή συνήθως τα monitors είχαν αναλύσεις 320x240 , 640x480 , 800x600 , 1024x768
Αν κάνεις την διαίρεση X pixel size / Y pixel size = 1.3333333
Παρ`όλα αυτά οι καινούργιες οθόνες γίνονται Wide σιγά σιγά (και οι τηλεοράσεις και η οθόνες υπολογιστή)
Να έχεις λοιπόν υπ`όψην οτι αν πάρεις μια οθόνη η οποία είναι wide (πχ 1680x1050 με ratio 1.6 ) η εικόνα όταν παίζεις παλαιότερα fullscreen games οπού δεν υπήρχε πρόβλεψη για wide monitors σε μια ανάλυση 1024x768 θα "ζουπιέται" και θα πρέπει ή να το ανεχτείς ή να ρυθμίσεις από την κάρτα γραφικών σου να μην κάνει resize και απλά να αφήνει λίγο μαύρο δεξιά και αριστερά από την εικόνα..
- Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη

-
- Mbyte level
- Academic status: Alumnus/a
Πάντως να έχεις υπόψιν σου ότι στην κατηγοριά 200-300 ευρώ και σε διαγώνιο <= 19" δεν βρίσκεις εύκολα οθόνη με ανάλυση μεγαλύτερη της 1280*1024.
Η μεγαλύτερη που βρήκα στο πλαίσιο σε αυτά τα λεφτά (σε non-wide)
είναι αυτή:
http://www.plaisio.gr/product.aspx?cata ... uct=926647
που δεν έχει και φοβερή διαφορά σε σχέση με τις 1280*1024 και είναι και λίγο "ανορθόδοξη" σαν ανάλυση (1400 * 1050) οπότε ίσως μερικά παιχνίδια να μην παίζουν σε όλη την οθόνη (να σου αφήνουν δηλαδή ένα πολύ μικρό μαύρο περιθώριο γύρω γύρω καθώς θα τρέχουν στην 1280 * 1024).
Η μεγαλύτερη που βρήκα στο πλαίσιο σε αυτά τα λεφτά (σε non-wide)
είναι αυτή:
http://www.plaisio.gr/product.aspx?cata ... uct=926647
που δεν έχει και φοβερή διαφορά σε σχέση με τις 1280*1024 και είναι και λίγο "ανορθόδοξη" σαν ανάλυση (1400 * 1050) οπότε ίσως μερικά παιχνίδια να μην παίζουν σε όλη την οθόνη (να σου αφήνουν δηλαδή ένα πολύ μικρό μαύρο περιθώριο γύρω γύρω καθώς θα τρέχουν στην 1280 * 1024).
"Liberal" isn't a dirty word Blackadder!
Η οθόνη που προτείνεις shodanjr_gr ξεπερνάει το χρηματικό όριο που έθεσα (και τα 300 να φανταστείς ακόμα δεν τα έχω γι' αυτό το έθεσα ως πάνω όριο). Αξίζει τόσο πολύ να δώσω κάτι παραπάνω για την συγκεκριμένη;
Για την ώρα έχω καταλήξει στις 2 παρακάτω:
BenQ FP91GP (μου την πρότειναν σαν πολύ καλή λύση απόδοσης-τιμής)
LG 19'' L194WT-SF WIDE SILVER (την οποία βρήκα και στο πλαίσιο στα 250 ευρώ από το κατάστημα)
Τι λέτε γι' αυτές; Καλά λόγια έχω ακούσει και για τις viesonic...
Γενικά έχω μπερδευτεί. Αξίζει, για τη χρήση που κάνω, να επενδύσω σε wide;
Αρχικά σκεφτόμουν κάτι σε LG αλλά απ' ό,τι βλέπω οι wide είναι πιο φθηνές από τις αντίστοιχες 4:3. Γιατί συμβαίνει αυτό; Δεν είναι λίγο περίεργο;
Για την ώρα έχω καταλήξει στις 2 παρακάτω:
BenQ FP91GP (μου την πρότειναν σαν πολύ καλή λύση απόδοσης-τιμής)
LG 19'' L194WT-SF WIDE SILVER (την οποία βρήκα και στο πλαίσιο στα 250 ευρώ από το κατάστημα)
Τι λέτε γι' αυτές; Καλά λόγια έχω ακούσει και για τις viesonic...
Γενικά έχω μπερδευτεί. Αξίζει, για τη χρήση που κάνω, να επενδύσω σε wide;
Αρχικά σκεφτόμουν κάτι σε LG αλλά απ' ό,τι βλέπω οι wide είναι πιο φθηνές από τις αντίστοιχες 4:3. Γιατί συμβαίνει αυτό; Δεν είναι λίγο περίεργο;
- lordelesar
- byte level
Θα προτείνω την LG 204WT. Κάπου την πήρε το μάτι μου στα 310€. Είναι αυτή που χρησιμοποιώ οπότε μιλάω από πρώτο χέρι. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο βολική είναι η wide για εφαρμογές γραφείου και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ για προγραμματισμό. Ειδικά με 1680x1050 ανάλυση φαντάσου ότι μπορείς να έχεις στην ίδια οθόνη το visual studio και το msdn, δίπλα δίπλα και σε φουλ μέγεθος το καθένα...
Γενικά πάρε μια από τις φθηνές 20.1" wide. Έχουν και οι benq, asus, samsung, απλά εγώ συμπαθώ πολύ την lg και έχω μείνει 100% ευχαριστημένος από τις 4 που είχα μέχρι τώρα. Δεν θα το μετανοιώσεις, πίστεψέ με.
Αν διαβάσεις συγκριτικά και φόρα βέβαια θα λένε "δεν έχει καλά χρώμματα, έχει το ένα, έχει το άλλο, μακριά από ΤΝ panel" κλπ. Αλλά μην μασήσεις...Με 300€ θα πάρεις το 90% της απόδοσης της 20άρας της eizo (1000€) και το 99% των samsung,nec,dell (500-600€). Εκτός αν είσαι επαγγελματίας φωτογράφος...
Γενικά πάρε μια από τις φθηνές 20.1" wide. Έχουν και οι benq, asus, samsung, απλά εγώ συμπαθώ πολύ την lg και έχω μείνει 100% ευχαριστημένος από τις 4 που είχα μέχρι τώρα. Δεν θα το μετανοιώσεις, πίστεψέ με.
Αν διαβάσεις συγκριτικά και φόρα βέβαια θα λένε "δεν έχει καλά χρώμματα, έχει το ένα, έχει το άλλο, μακριά από ΤΝ panel" κλπ. Αλλά μην μασήσεις...Με 300€ θα πάρεις το 90% της απόδοσης της 20άρας της eizo (1000€) και το 99% των samsung,nec,dell (500-600€). Εκτός αν είσαι επαγγελματίας φωτογράφος...
Αρχικά ήταν να μη δώσω πάνω από 300 ευρώ (γιατί δεν τα είχα κιόλας) αλλά τελικά μετά από αρκετό ψάξιμο και σκέψη (και επειδή βρήκα και τα χρήματα) κατέληξα σε αυτήν.
Τελικά την αγόρασα και μπορώ να πω ότι είμαι ευχαριστημένος ως τώρα. Θα δείξει και η πορεία. Η αλήθεια είναι ότι απέφευγα τις 20''. Προτιμούσα μια καλύτερη 19άρα παρά πολύ μέτρια 20άρα με το σκεπτικό ότι θέλω να την κρατήσω αρκετά.
Μάλλον αυτήν εννοείς lordelesar. Kαλή φαίνεται αλλά για να σου πω την αλήθεια δεν είχα μπει καν στον κόπο να κοιτάξω για 20''.
Τέλος πάντων, γι' αυτό λέω παραπάνω θα δείξει η πορεία...
Τελικά την αγόρασα και μπορώ να πω ότι είμαι ευχαριστημένος ως τώρα. Θα δείξει και η πορεία. Η αλήθεια είναι ότι απέφευγα τις 20''. Προτιμούσα μια καλύτερη 19άρα παρά πολύ μέτρια 20άρα με το σκεπτικό ότι θέλω να την κρατήσω αρκετά.
Μάλλον αυτήν εννοείς lordelesar. Kαλή φαίνεται αλλά για να σου πω την αλήθεια δεν είχα μπει καν στον κόπο να κοιτάξω για 20''.
Τέλος πάντων, γι' αυτό λέω παραπάνω θα δείξει η πορεία...
- Zifnab
- Venus Former Team Member
- Academic status: MSc
Βασικά γιατί και οι 17" και οι 19" TFT έχουν συνήθως την ίδια native ανάλυση 1280*1024 ? Πώς γίνεται αυτό? και μή μου πει κανείς ότι έχουν τα ίδια pixels απλά η 19άρα μεγαλύτερα...shodanjr_gr wrote:Πάντως να έχεις υπόψιν σου ότι στην κατηγοριά 200-300 ευρώ και σε διαγώνιο <= 19" δεν βρίσκεις εύκολα οθόνη με ανάλυση μεγαλύτερη της 1280*1024.

Επίσης συγκρίνοντας με του Punisher την 19άρα, οι 17άρες (και η δικιά μου) δείχνουν τα εικονίδια των Windows και τα εικονοστοιχεία μεγαλύτερα σε σχέση με εκείνου...Πού οφείλεται αυτό?
Τέλος όταν μιλάμε για Vertical/Horizontal Refresh rate τάδε κύκλων, εννούμε πόσο γρήγορα ανανεώνονται τα pixels που άλλαξαν στον κάθετο ή στον οριζόντιο άξονα? Τί ρυθμίζει αν θα γίνει για κάποιο pixel που άλλαξε refresh κάθετο ή οριζόντιο? Γιατί ενώ γράφουν άλλες τιμές για αυτά τα refresh rates, οι TFT οθόνες μας δουλεύουν στα 50-60Hz (τί αντιπροσωπεύει πάλι αυτός ο αριθμός)?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

- P3
- Venus Project Founder
Βασικά η διαφορά μεταξύ 19 και 17 είναι αυτό που λές, δηλαδή οι 19αρες έχουν πιο μεγάλο πιξελ. Εφόσον η ανάλυση είναι ίδια και ένα εικονίδιο καταλαμβάνει πχ 20x20 πιξελ στην οθόνη, εφόσον η 17 έχει μικρότερο πιξελ από τη 19άρα, το εικονίδιο θα φαίνεται μικρότερο σε αυτή. Το refresh rate αναφέρεται σε αυτό που λες, και βασικά για να είναι φυσιολογική η εικόνα και ξεκούραστη στο μάτι μας (χωρίς να μας φαίνεται ότι τρεμοπαίζει) πρέπει να λειτουργεί στα 75Ηz.
"Το δικό μου το ποίημα δεν έχει ομοιοκαταληξία.", ο υπογράφων
-
- Zifnab
Στις CRT αυτό ισχύει αφού η οθόνη αναβοσβήνει ολόκληρη - Οι LCD συνδέονται στα 60Hz και δεν υποστηρίζουν συνήθως κάτι καλύτερο, αλλά αυτό δεν μας ενδιαφέρει γιατι αλλάζει μόνο τα pixels που πρέπει κάθε φορά...με αποτέλεσμα να είναι ίδιαιτερα ξεκούραστη για internet και στατικές οθόνες...P3 wrote:Το refresh rate αναφέρεται σε αυτό που λες, και βασικά για να είναι φυσιολογική η εικόνα και ξεκούραστη στο μάτι μας (χωρίς να μας φαίνεται ότι τρεμοπαίζει) πρέπει να λειτουργεί στα 75Ηz.
Στην πράξη νομίζω οι 19" δείχνουν τα γράμματα και τα εικονίδια μικρότερα σε σχέση με τις 17"...Με βάση το μέγεθος των pixels που αναφέρατε πριν έπρεπε να ισχύει το αντίστροφο (δηλαδή αυτό που λες P3- ισχύει όμως στην πράξη?)

- lordelesar
- byte level
Ανάποδα τα λες...Στην πράξη, αλλά και στη θεωρία, οι 19άρες δείχνουν πιο μεγάλα και "φλου" τα εικονίδια σε σχέση με τη 17άρα. Το refresh rate στις TFT υπάρχει καθαρά για λόγους συμβατότητας με τις κάρτες γραφικών οι οποίες με τη σειρά τους δουλεύουν με βάση τις CRT. Στις LCD αυτό που σε ενδιαφέρει είναι το response time το οποίο δίνει τον αριθμό frames per second που μπορεί να αποδόσει μια τέτοια οθόνη.Zifnab wrote:Στις CRT αυτό ισχύει αφού η οθόνη αναβοσβήνει ολόκληρη - Οι LCD συνδέονται στα 60Hz και δεν υποστηρίζουν συνήθως κάτι καλύτερο, αλλά αυτό δεν μας ενδιαφέρει γιατι αλλάζει μόνο τα pixels που πρέπει κάθε φορά...με αποτέλεσμα να είναι ίδιαιτερα ξεκούραστη για internet και στατικές οθόνες...P3 wrote:Το refresh rate αναφέρεται σε αυτό που λες, και βασικά για να είναι φυσιολογική η εικόνα και ξεκούραστη στο μάτι μας (χωρίς να μας φαίνεται ότι τρεμοπαίζει) πρέπει να λειτουργεί στα 75Ηz.
Στην πράξη νομίζω οι 19" δείχνουν τα γράμματα και τα εικονίδια μικρότερα σε σχέση με τις 17"...Με βάση το μέγεθος των pixels που αναφέρατε πριν έπρεπε να ισχύει το αντίστροφο (δηλαδή αυτό που λες P3- ισχύει όμως στην πράξη?)Yπ' αυτήν την έννοια τότε αφού έχουν και την ίδια ανάλυση έχουν και τον ίδιο χώρο εργασίας...Άρα γιατί κανείς να πάρει 19"??? Να πάρει 17" ή να πάρει καλύτερα 21"
-
- Mbyte level
Το response time βασικά είναι ο χρόνος που χρειάζεται ένα pixel σε μία tft οθόνη για να κάνει τη μετάβαση μαύρο->άσπρο->μαύρο.
Όσο μικρότερο είναι, τόσο λιγότερο "ghosting" είναι φανερό στην οθόνη, ειδικά σε σκηνές με γρήγορες εναλλαγές (πχ παιχνίδια ή ταινίες δράσης).
Πλέον βέβαια σχεδόν όλες οι οθόνες έχουν μικρά response times (<8 ms συνήθως) οπότε ότι και να πάρεις δεν νομίζω να έχεις πρόβλημα.
Επίσης, οι 19άρες οθόνες (σε ανάλυση 1280 * 1024) δείχνουν τα πάντα μεγαλύτερα συγκριτικά με 17άρες οθόνες που τρέχουν στην ίδια ανάλυση (οι λόγοι είναι προφανείς πιστεύω
).
Όσο μικρότερο είναι, τόσο λιγότερο "ghosting" είναι φανερό στην οθόνη, ειδικά σε σκηνές με γρήγορες εναλλαγές (πχ παιχνίδια ή ταινίες δράσης).
Πλέον βέβαια σχεδόν όλες οι οθόνες έχουν μικρά response times (<8 ms συνήθως) οπότε ότι και να πάρεις δεν νομίζω να έχεις πρόβλημα.
Επίσης, οι 19άρες οθόνες (σε ανάλυση 1280 * 1024) δείχνουν τα πάντα μεγαλύτερα συγκριτικά με 17άρες οθόνες που τρέχουν στην ίδια ανάλυση (οι λόγοι είναι προφανείς πιστεύω

"Liberal" isn't a dirty word Blackadder!
- lordelesar
- byte level
Ουσιαστικά αν το καλοσκεφτείς είναι το ίδιο πράγμα...Είναι το πρόβλημα που δημιουργείται όταν η οθόνη δεν μπορεί να απεικονίσει με ταχύτητα μεγαλύτερη από τη διακριτική ικανότητα του (εκάστοτε) ματιού. Απλά λόγω τεχνολογίας και αρχών λειτουργίας, σε μια CRT όταν δεν είναι αρκετά μεγάλη η τιμή εμφανίζεται τρεμόπαιγμα (πολύ δόκιμος όρος, lol) / flickering, και στις TFT οι σκιές στην κίνηση / ghosting.shodanjr_gr wrote: Το response time βασικά είναι ο χρόνος που χρειάζεται ένα pixel σε μία tft οθόνη για να κάνει τη μετάβαση μαύρο->άσπρο->μαύρο.
Επίσης, οι 19άρες οθόνες (σε ανάλυση 1280 * 1024) δείχνουν τα πάντα μεγαλύτερα συγκριτικά με 17άρες οθόνες που τρέχουν στην ίδια ανάλυση (οι λόγοι είναι προφανείς πιστεύω).
Μιας και μιλάμε γιαυτό, προσοχή οι μελλοντικοί αγοραστές TFT: διαβάστε ε προσοχή τα specs της οθόνης. Μερικοί κατασκευαστές για λόγους μάρκετινγκ, δίνουν την τιμή white -> grey ή grey -> grey. Αν και τώρα πια δεν είανι μεγάλο πρόβλημα έχω ακούσει πωλητή σε κατάστημα να λέει "πάρτε αυτή που έχει 8ms αντί για 16ms" ενώ στην πραγματικότητα ήταν 8 grey-to-grey.
- Zifnab
Εννοείς μάλλον κάτι από αυτά: 8 white-to-grey ή 16 grey-to-grey....lordelesar wrote:Αν και τώρα πια δεν είανι μεγάλο πρόβλημα έχω ακούσει πωλητή σε κατάστημα να λέει "πάρτε αυτή που έχει 8ms αντί για 16ms" ενώ στην πραγματικότητα ήταν 8 grey-to-grey.
Αφού Time(grey-to-grey)>Time(white-to-grey) για κάποια οθόνη....
Όσο για τα Refresh Rates αυτά υπάρχουν και στις δύο τεχνολογίες όπως είπατε πριν και όχι προφωνώς για τις κάρτες γραφικών οι οποίες δουλεύουν με βάση τις CRT - απλώς τα πρώτα εκδηλώνονται με διαφορετικό τρόπο στις δύο τεχνολογίες (στις μεν CRT με αλλάγη ολόκληρης της εικόνας με τη βοήθεια του καθοδικού σωλήνα ο οποίος σαρώνει όλη την επιφάνεια-στις δε LCD μόνο με αλλαγή των pixels που έχουν αλλάξει στο επόμενο "καρέ" (όχι δόκιμος όρος

Ευχαριστώ παιδιά για τις απαντήσεις σας...
Ωστόσο δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να αγοράσει κάποιος μία 19" σε βάρος μίας 17" αφού θα βλέπει τα ίδια πράγματα, απλά πιο μεγάλα - Δηλαδή σύμφωνα με αυτά που συζητήσαμε πιο πάνω ΤΕΡΜΑ η δικαιολογία: Θα πάρω 19" LCD για να έχω μεγαλύτερο χώρο στο Desktop!

-
- Mbyte level
- lordelesar
- byte level
Μα δεν είμαστε μόνο εμείς σαν πελάτες...Ο πατέρας μου πχ πήρε 19άρα γιατί δεν χρειάζεται να βάλει τα γυαλιά του για να δουλέψει...Zifnab wrote:...
Ευχαριστώ παιδιά για τις απαντήσεις σας...
Ωστόσο δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να αγοράσει κάποιος μία 19" σε βάρος μίας 17" αφού θα βλέπει τα ίδια πράγματα, απλά πιο μεγάλα - Δηλαδή σύμφωνα με αυτά που συζητήσαμε πιο πάνω ΤΕΡΜΑ η δικαιολογία: Θα πάρω 19" LCD για να έχω μεγαλύτερο χώρο στο Desktop!