Παγκόσμια ψηφοφορία για τα επτά θαύματα του σύγχρονου κόσμου

Αναδημοσιεύσεις άρθρων και κειμένων που βρήκατε κάπου αλλού και θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας .
kill bill
Kilobyte level
Kilobyte level
Academic status: Alumnus/a

Παγκόσμια ψηφοφορία για τα επτά θαύματα του σύγχρονου κόσμου

Post by kill bill » Fri Jul 06, 2007 2:31 pm

Λίγες μόνο ημέρες απομένουν για να ολοκληρωθεί η παγκόσμια ψηφοφορία που διεξάγεται στο ίντερνετ, για την ανάδειξη των επτά σύγχρονων θαυμάτων του κόσμου.

Πάνω από 70 εκατομμύρια ψήφοι έχουν ήδη καταγραφεί και πολλές χώρες έχουν κινητοποιηθεί με σκοπό τα δικά τους μνημεία να πάρουν μια θέση στη λίστα των σύγχρονων θαυμάτων.

Ο Αντίπατρος της Σιδώνας, όταν έφτιαξε τον κατάλογο με τα επτά θαύματα βασίστηκε στον ιστορικό και γεωγράφο Ηρόδοτο και στον ποιητή Καλλίμαχο. Σήμερα το μόνο από εκείνα τα θαύματα που έχει παραμείνει όρθιο είναι η Πυραμίδα του Χέοπος, ενώ μια νέα λίστα θαυμάτων επιλέγεται μέσω μιας παγκόσμιας διαδικτυακής ψηφοφορίας. Η ιδέα ήταν ενός Ελβετο-καναδού κινηματογραφιστή, του Μπέρναρντ Ουέμπερ, ο οποίος σκέφτηκε να αναδείξει την αρχιτεκτονική του σύγχρονου κόσμου μέσα από το site http://www.new7wonders.com.

Το Σάββατο αναμένεται να ανακοινωθεί η λίστα των επτά σύγχρονων θαυμάτων, χωρίς όμως να δοθεί η κατατακτήρια σειρά. Το Ταζ Μαχάλ φαίνεται να είναι φαβορί λόγω της μεγάλης καμπάνιας που έγινε στην Ινδία, η Πέτρα στην Ιορδανία χάρη στην εκστρατεία που έκανε η βασιλική οικογένεια της χώρας και το άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή στο Ρίο ντε Ζανέιρο μετά από παρέμβαση του προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Λούλα ντα Σίλβα.

Αλλα υποψήφια θαύματα είναι η δική μας Ακρόπολη, η Αλάμπρα της Ισπανίας, το Κολοσσαίο της Ιταλίας, το Αγαλμα της Ελευθερίας των ΗΠΑ, ο Πύργος του Αιφελ της Γαλλίας κ.ά

Το Σινικό Τείχος δεν είχε μπει στα αρχικά επτά θαύματα του κόσμου και ίσως να μην τα καταφέρει να μπει ούτε αυτή τη φορά στη λίστα, αφού οι Κινέζοι δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ψηφοφορία.
πηγή:Ant1

12 ώρες έχουν μείνει μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας.
Image
para
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Post by para » Fri Jul 06, 2007 2:42 pm

Πάντως δεν ξέρω κατά πόσο είναι αντικειμενική η ψηφοφορία. Κάθε χώρα ψηφίζει σίγουρα το δικό της "θαύμα". Οπότε όποια χώρα έχει τον περισσότερο πληθυσμό μπορεί άνετα να προσθέσει το δικό της μνημείο στη λίστα.

Η ημερομηνία που διάλεξαν για λήξη 07.07.07 θυμίζει "φρουτάκια". Λέτε να πιάσουμε κάνα jackpot? :lol:
Γύρνα είμαι ένα άψυχο κορμί που σ' αγαπάει, αισθάνομαι στον άνεμο φτερό
Σαν μέσα σε όνειρο η ζωή με προσπερνάει, δείξε μου οίκτο μια στιγμή παρακαλώ...
#!
Κοίτα πως με κατάντησε η δική σου η αγάπη, να μη γνωρίζω από που να κρατηθώ
Στο τελευταίο της ζωής το σκαλοπάτι, Γύρνα, είμαι ένα βήμα απ' το γκρεμό...
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by Einherjar » Fri Jul 06, 2007 5:03 pm

Το site έχει σκάσει ;)
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
tZoLe
Venus Former Team Member

Post by tZoLe » Sun Jul 08, 2007 12:26 pm

Τα νέα επτά θαύματα του κόσμου
8/7/2007 11:03

Το Σινικό Τείχος στην Κίνα, η Πέτρα στην Ιορδανία, το Άγαλμα του Χριστού στη Βραζιλία, είναι μεταξύ των σύγχρονων επτά θαυμάτων του κόσμου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που έγινε στο διαδίκτυο, μεταξύ 100 εκατομμυρίων χρηστών.

Όπως ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές της ψηφοφορίας, σε μία λαμπρή τελετή στο στάδιο της Μπενφίκα, στην Πορτογαλία, τα άλλα τέσσερα θαύματα είναι η περιοχή Μάτσου Πίτσου, στο Περού, που συμβολίζει την αυτοκρατορία των Ίνκας, τα ερείπια του πολιτισμού των Μάγιας, στο Τσίτσεν Ίτζα, του Μεξικού, το Κολοσσαίο στη Ρώμη και το Ταζ Μαχάλ, στην Ινδία.

Τα "νέα" Επτά Θαύματα του Κόσμου αναδείχτηκαν από την ψηφοφορία στο Ίντερνετ, για την οποία η ηθοποιός Χίλαρι Σουάνκ δήλωσε ότι "ουδέποτε έως τώρα στην ιστορία δεν συμμετείχαν τόσοι πολλοί άνθρωποι στη λήψη μίας παγκόσμιας απόφασης".

Οι διοργανωτές της ψηφοφορίας ανακοίνωσαν ότι η επιλογή των "νέων" Επτά Θαυμάτων έγινε για να αναγνωριστούν και τα επιτεύγματα πολιτισμών εκτός της Ευρώπης.
πηγή
Image
"αν ελευθερία σημαίνει κάτι τελικά , σημαίνει το δικαίωμα να λες στους ανθρώπους αυτό που δεν θέλουν να ακούσουν"
George Orwell (1903 - 1950)

έτσι

Θα μας λείψεις μάγκα Σισσέ...σε ευχαριστούμε για όλα...
AnINffected
Gbyte level
Gbyte level

Post by AnINffected » Sun Jul 08, 2007 12:50 pm

Πολύ πρόσφατα έμαθα για τα "νέα 7 θαύματα".
Δεν το ήξερα καν οτί ψηφίζει ο κόσμος.

Τι λέτε καλέ, δικαιότατη πρέπει να ήταν η ψηφοφορία, ειδικά με τόσους Κινέζους... :roll:
Κατα τ'άλλα δεν έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ψηφοφορία.
Φαντάσου να έδειχναν δηλαδή. :???:
The Analytical Engine has no pretensions to originate anything. It can do whatever we know how to order it to perform (...)
Ada Lovelace

Θέλω και εγώ να παίξω D&D λέμε!!! :-( :-(
SeniorCarbone
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by SeniorCarbone » Sun Jul 08, 2007 12:56 pm

To πιο λογικό είναι να πήραν ποσοστό από τους
ψηφοφόρους της κάθε χώρας.Άμα πήγαν απλά
με άθροισμα τότε μούφα η ψηφοφορία.
*--Common sense is not so common--*
M.I.T.as
byte level
byte level

Post by M.I.T.as » Sun Jul 08, 2007 1:54 pm

Διαφωνώ, ο καθένας έχει δικαίωμα να έχει άποψη. αν πήραν ποσοστό κάθε χώρας υποβαθμίζουν την ατομική και προσωπική ψήφο. Κάθε ψήφος πρέπει να μετράει ως μια, πόσο μάλλον σε τέτοια πολιτιστικά θέματα. Δεν είναι πόλεμος πολιτισμών, όσο και αν μερικοί μπορει να το βλέπουν έτσι. Και αυτό άλλωστε το δείχνει και το οτι βγήκε η Πέτρα (που η Ιορδανία έχει λιγότερο πληθυσμό από την Ελλάδα)
It is forbidden to kill. therefore all murderers are punished unless they kill in large numbers and to the sound of trumpets.
Voltaire
barbarosa
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: N>4
Post by barbarosa » Sun Jul 08, 2007 1:59 pm

[φωνή 4](αυτό για όσους ακούνε fight club)
Αφού δεν βγήκε η Ακρόπολη την θεωρώ άκυρη την ψηφοφορία[/φωνή 4]
Zifnab
Venus Former Team Member
Academic status: MSc

Post by Zifnab » Sun Jul 08, 2007 4:16 pm

btw για όσους δεν το έψαξαν... Έκανες μια free εγγραφή και σου έδιναν 7 ψήφους για να τις χρησιμοποιήσεις (μάλλον σε διαφορετικό μνημείο)
para
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Post by para » Sun Jul 08, 2007 4:40 pm

Κι εμένα 7 ψήφους μου έδωσαν όταν ήμουν στο παλιό pc αλλά όταν ψήφισα απ' αυτό μου έδωσαν 2 Οο
#!
M.I.T.as
byte level
byte level

Post by M.I.T.as » Sun Jul 08, 2007 5:12 pm

[φωνή 4] Ουστ, το παλιοερείπιο...
[/φωνή 4]
It is forbidden to kill. therefore all murderers are punished unless they kill in large numbers and to the sound of trumpets.
Voltaire
Zifnab
Venus Former Team Member

Post by Zifnab » Sun Jul 08, 2007 5:15 pm

para μήπως είχες χρησιμοπιήσει ήδη τις 5 ?
M.I.T.as wrote:[φωνή 4] Ουστ, το παλιοερείπιο...
[/φωνή 4]
Πολύ φιλελληνικό....
para
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Post by para » Sun Jul 08, 2007 5:28 pm

Καλή σκέψη αλλά δε νομίζω να μ' άφηνε να ξαναψηφίσω Ακρόπολη και Αγ.Σοφια.

Πάντως πριν λίγο καιρό μας έλεγαν 2ους...

Τελοσπάντων τώρα κλήρωσε! Και εις άλλα με καλύτερη τύχη κ με υγεία!
#!
M.I.T.as
byte level
byte level

Post by M.I.T.as » Sun Jul 08, 2007 8:03 pm

Zifnab wrote:
M.I.T.as wrote:[φωνή 4] Ουστ, το παλιοερείπιο...
[/φωνή 4]
Πολύ φιλελληνικό....
Το ξέρω, γι' αυτό το είπα...
Voltaire
ciao
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: PhD

Post by ciao » Sun Jul 08, 2007 8:28 pm

Ξέρεις πώς είναι αυτά τα προγνωστικά...
Όπως είπες ό,τι έγινε έγινε!
S.S.D.D.
xrokos
Gbyte level
Gbyte level

Post by xrokos » Mon Jul 09, 2007 3:37 pm

Εκτός των Επτά Θαυμάτων του σύγχρονου κόσμου βρέθηκε η Ακρόπολη και η Αγία Σοφία, ανατρέποντας προβλέψεις που ήθελαν τα δύο μνημεία ως φαβορί
Το Σινικό Τείχος, η αρχαία πόλη της Ιορδανίας Πέτρα, το άγαλμα του Χριστού στο Ρίο ντε Ζανέιρο, το Μάτσου Πίτσου στο Περού, η πυραμίδα της Σίμσεν Ίτζα στο Μεξικό, το Κολοσσαίο της Ρώμης και το Ταζ Μαχάλ στην Ινδία είναι τα επτά σύγχρονα θαύματα του κόσμου που κατάφεραν να ξεχωρίσουν από τη λίστα των 21 υποψηφίων. Έτσι αποφάσισαν 100 εκατομμύρια άνθρωποι που ψήφισαν μέσω Διαδικτύου και κινητών τηλεφώνων, ύστερα από μία διαδικασία που θύμιζε περισσότερο Γιουροβίζιον παρά την ανάδειξη των σημαντικότερων μνημείων του κόσμου.
Νικήτριες με ίσο αριθμό μνημείων η Λατινική Αμερική και η Ασία, ενώ τελευταία και καταϊδρωμένη η Ευρώπη κατέκτησε μόλις και μετά βίας μία θέση στην λίστα, πληρώνοντας το τίμημα της επιλογής της να αντιμετωπίσει πολύ χαλαρά το ζήτημα της ψηφοφορίας. Αντιθέτως, το Περού έδρεψε τους καρπούς των κόπων του- είχε τοποθετήσει ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε δημόσιους χώρους για να διευκολύνει την ψηφοφορία- όπως και η Ινδία, όπου γνωστός τραγουδιστής είχε αφιερώσει τραγούδι του στο Ταζ Μαχάλ, ενώ ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα είχε αναγάγει την ψήφιση του αγάλματος του Ιησού σε εθνικό θέμα. Στο δε Μεξικό μήνυμα υπέρ του Τσίτσεν Ίτζα είχε θέση ακόμη και στα κουτάκια αναψυκτικών .
Στην Ελλάδα δεν είναι λίγοι οι αρχαιολόγοι που θεωρούν ως ήττα το γεγονός ότι η Ακρόπολη δεν εντάχθηκε στα επτά θαύματα του σύγχρονου κόσμου. «Εκφράζουμε τη λύπη μας, αλλά τα αποτελέσματα εκφράζουν την άποψη όσων επέλεξαν να ψηφίσουν και όχι του συνόλου της παγκόσμιας κοινής γνώμης», υποστήριζαν κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού. Ενώ ο πρόεδρος του Οργανισμού Νέου Μουσείου Ακροπόλεως, Δημήτρης Παντερμαλής, τοποθετήθηκε λακωνικά: «ουδέν σχόλιο».
Την απογοήτευσή τους εξέφραζαν και οι Βρετανοί που είδαν το Στόουνχετζ εκτός λίστας χαρακτηρίζοντας τον διαγωνισμό ως Γιουροβίζιον, ενώ και το Βατικανό αντέδρασε γιατί αγνοήθηκαν σημαντικά χριστιανικά μνημεία, όπως η Καπέλα Σιστίνα, από τις υποψηφιότητες. Η επιστημονική κοινότητα με πρώτη την UΝΕSCΟ αρνήθηκαν να υποστηρίξουν την όλη διαδικασία (από ελβετική μη κερδοσκοπική εταιρεία) και διατύπωσαν σοβαρές επιφυλάξεις. «Αυτή η καμπάνια έγινε με διαφορετικά κριτήρια και σκοπούς από εκείνους της UΝΕSCΟ», δήλωνε η Σου Ουίλιαμς, εκπρόσωπος της διεθνούς οργάνωσης, ενώ έντονες ήταν και οι αντιδράσεις της αιγυπτιακής πλευράς ως προς τα κριτήρια και τον τρόπο της ψηφοφορίας- γι΄ αυτό και απέσυρε εξαρχής τις Πυραμίδες. «Αυτή η ψηφοφορία δεν έχει αξία, διότι δεν είναι οι μάζες που γράφουν την Ιστορία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Ζαχί Χαουάς. «Οι πυραμίδες παραμένουν το μόνο εναπομείναν θαύμα του κόσμου» (σ.σ.: το μοναδικό σωζόμενο από τα επτά του αρχαίου κόσμου).

tanea.gr
Horrific, deplorable violence is okay, as long as people don't say any naughty words!
N@z_Plir
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by N@z_Plir » Tue Jul 10, 2007 1:12 am

M.I.T.as wrote:Διαφωνώ, ο καθένας έχει δικαίωμα να έχει άποψη. αν πήραν ποσοστό κάθε χώρας υποβαθμίζουν την ατομική και προσωπική ψήφο. Κάθε ψήφος πρέπει να μετράει ως μια, πόσο μάλλον σε τέτοια πολιτιστικά θέματα. Δεν είναι πόλεμος πολιτισμών, όσο και αν μερικοί μπορει να το βλέπουν έτσι. Και αυτό άλλωστε το δείχνει και το οτι βγήκε η Πέτρα (που η Ιορδανία έχει λιγότερο πληθυσμό από την Ελλάδα)
πάντως ο κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος. άλλωστε εκτός του γεγονότος ότι οι μισοί άνθρωποι στον κόσμο είναι κινέζοι σε τέτοιες ψηφοφορίες υπάρχουν πολλοί τρόποι να παρεμβληθούν εμπορικά συμφέροντα, παιχνίδια μαρκετινγκ κτλ.
AnINffected
Gbyte level
Gbyte level

Post by AnINffected » Tue Jul 10, 2007 1:57 am

para wrote:Κι εμένα 7 ψήφους μου έδωσαν όταν ήμουν στο παλιό pc αλλά όταν ψήφισα απ' αυτό μου έδωσαν 2 Οο
Zifnab wrote:para μήπως είχες χρησιμοπιήσει ήδη τις 5 ?
Αν έκανες login με το ίδιο account, para, αυτό πρέπει να συνέβη.
Έτσι αποφάσισαν 100 εκατομμύρια άνθρωποι που ψήφισαν μέσω Διαδικτύου και κινητών τηλεφώνων, ύστερα από μία διαδικασία που θύμιζε περισσότερο Γιουροβίζιον παρά την ανάδειξη των σημαντικότερων μνημείων του κόσμου.
Πόλεμος πολιτισμών δεν είναι, αλλά η παραπάνω περίοδος συνοψίζει την άποψη μου για το θέμα.Και πιστεύω πως έχει βάση αυτό που λέει ο N@z_Plir.
Ακόμη και με ποσοστό να έβγαινε, ακόμη και η Ακρόπολη να ήταν μέσα, πάλι δεν θα θεωρούσα έγκυρο το "event" (αν και στη δεύτερη περίπτωση θα χαιρόμουν, ομολογουμένως).

Πάντως δεν έχω καταλάβει το γιατί ένα "Θαύμα του κόσμου" πρέπει να είναι οπωσδήποτε κάποιο μνημείο (χωρίς να θέλω να υποβιβάσω την αξία κανενός, αλοίμονο!) και όχι οποιοδήποτε πολιτισμικό επίτευγμα.
Τελικά, τί σημαίνει "Θαύμα του Κόσμου";
The Analytical Engine has no pretensions to originate anything. It can do whatever we know how to order it to perform (...)
Ada Lovelace

Θέλω και εγώ να παίξω D&D λέμε!!! :-( :-(
barbarosa
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: N>4
Post by barbarosa » Tue Jul 10, 2007 12:16 pm

Συμφωνω... Γιατί όταν αναφερόμαστε σε θαύματα του κόσμου πρέπει να είναι ΠΑΝΤΑ καλλιτεχνικά μνημεία?
Το internet ας πούμε (με όλες τις συνατότητες που προσφέρει) δεν μπορεί να θεωρηθεί ως σύγχρονο 'Θαύμα'?
Costantine
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by Costantine » Tue Jul 10, 2007 12:56 pm

.
Last edited by Costantine on Fri Nov 14, 2008 1:50 am, edited 1 time in total.
jimmyD
Venus Former Team Member

Post by jimmyD » Tue Jul 10, 2007 10:37 pm

Ως ιδεά είναι παντελώς άκυρη. Προσπαθούν να ταξινομήσουν και να συγκρίνουν προιόντα τέχνης λες και είναι η γκαλερί Μιραράκι.
Since I was born I started to decay
now nothing ever ever goes my way...
Image
ciao
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: PhD

Post by ciao » Wed Jul 11, 2007 12:47 am

Costantine wrote:Εγώ θα πρότεινα ως σύγχρονο θαύμα το air-condition...μεγάλη εφεύρεση.. :cool:
Τέτοια υπάρχουν πάρα πολλά... ;) (θαύματα εννοείται...)
S.S.D.D.
Post Reply

Return to “Αναδημοσιεύσεις”