«Μη νόμιμος» ο έλεγχος εργαζομένων με βιομετρικά στοιχεία
- Einherjar
- Venus Project Founder
- Academic status: Alumnus/a
«Μη νόμιμος» ο έλεγχος εργαζομένων με βιομετρικά στοιχεία
«Μη νόμιμος» ο έλεγχος εισόδου και εξόδου εργαζομένων με βιομετρικά στοιχεία
Την επεξεργασία βιομετρικών στοιχείων εργαζομένων εταιρείας πλαστικών για τον έλεγχο της εισόδου και της εξόδου τους από τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης έκρινε παράνομη, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Η Αρχή αποφάσισε ότι είναι «μη νόμιμος» και ο έλεγχος τήρησης του ωραρίου προσέλευσης και αποχώρησής των εργαζομένων, με τη μέθοδο της ανάλυσης της γεωμετρίας του δακτύλου.
Η υπόθεση εξετάστηκε με αφορμή καταγγελία του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων της εταιρείας, για «εγκατάσταση και λειτουργία βιομετρικού συστήματος ελέγχου της εισόδου και της εξόδου των εργαζομένων». Η εταιρεία, χαρακτήρισε την εγκατάσταση του συστήματος «επιβεβλημένη» για να ελέγχει την πρόσβαση στους χώρους, λόγω της χρήσης εύφλεκτων πρώτων υλών και ρεύματος υψηλής τάσης.
Στο σκεπτικό της υπ΄αριθμ.50/2007 απόφασής της, η Αρχή τονίζει, ότι «έχει διαμορφώσει τις βασικές αρχές για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των εργαζομένων, στο πλαίσιο της Οδηγίας 115/2001, και έχει εκδώσει έναν αριθμό αποφάσεων σχετικά με την προστασία των δεδομένων από τη χρήση βιομετρικών μεθόδων ελέγχου κατά την είσοδό τους σε εγκαταστάσεις επιχειρήσεων και γενικότερα νομικών προσώπων ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου».
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=6890
Την επεξεργασία βιομετρικών στοιχείων εργαζομένων εταιρείας πλαστικών για τον έλεγχο της εισόδου και της εξόδου τους από τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης έκρινε παράνομη, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Η Αρχή αποφάσισε ότι είναι «μη νόμιμος» και ο έλεγχος τήρησης του ωραρίου προσέλευσης και αποχώρησής των εργαζομένων, με τη μέθοδο της ανάλυσης της γεωμετρίας του δακτύλου.
Η υπόθεση εξετάστηκε με αφορμή καταγγελία του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων της εταιρείας, για «εγκατάσταση και λειτουργία βιομετρικού συστήματος ελέγχου της εισόδου και της εξόδου των εργαζομένων». Η εταιρεία, χαρακτήρισε την εγκατάσταση του συστήματος «επιβεβλημένη» για να ελέγχει την πρόσβαση στους χώρους, λόγω της χρήσης εύφλεκτων πρώτων υλών και ρεύματος υψηλής τάσης.
Στο σκεπτικό της υπ΄αριθμ.50/2007 απόφασής της, η Αρχή τονίζει, ότι «έχει διαμορφώσει τις βασικές αρχές για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των εργαζομένων, στο πλαίσιο της Οδηγίας 115/2001, και έχει εκδώσει έναν αριθμό αποφάσεων σχετικά με την προστασία των δεδομένων από τη χρήση βιομετρικών μεθόδων ελέγχου κατά την είσοδό τους σε εγκαταστάσεις επιχειρήσεων και γενικότερα νομικών προσώπων ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου».
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=6890
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
- rapadder
- Gbyte level
Η αρχή προστασίας με ακατανόητες αποφάσεις όπως η παραπάνω, καθοδηγούμενη προφανώς από τις ιδεολογικές αντιλήψεις των μελών της, για μια ακόμα φορά εντυπωσιάζει δυσάρεστα. Κάποτε πρέπει να καταλάβουν ότι ρόλος τους δεν είναι να παράγουν πολιτική, παρά να υπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο διορίστηκαν και τίποτα άλλο.
Φυσικά άμα γίνει κάποιο ατύχημα όλοι θα μιλάνε για τον κακό επιχειρηματία που δεν τηρεί τους κανόνες ασφάλειας και θέτει σε κίνδυνο την ζωή των εργαζομένων.Einherjar wrote:Η εταιρεία, χαρακτήρισε την εγκατάσταση του συστήματος «επιβεβλημένη» για να ελέγχει την πρόσβαση στους χώρους, λόγω της χρήσης εύφλεκτων πρώτων υλών και ρεύματος υψηλής τάσης.
... Γράφτε κώδικα όσο είναι καιρός ...
- PASCAL
- Wow! Terabyte level
Μπράβο στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για το συγκεκριμένο θέμα. Τέτοια μέτρα δείχνουν πώς η Αρχή κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Τα βιομετρικά δεδομένα όσο κι αν δεν είναι εμφανές είναι συνάμα και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και πρέπει να διασφαλίζονται με κάθε τρόπο. Η ασφάλεια των χώρων και των μεταφορών μπορεί να εξασφάλιστει και με άλλα μέσα εκτός από την παραβίαση της προσωπικότητας και της ιδιωτικότητας των πολιτών.
- rapadder
- Gbyte level
Το σύστημα με την μαγνητική κάρτα εμφανίζει πολλά προβλήματα στην πράξη, ορισμένα από τα οποία είναι:
- Υπάλληλοι ξεχνούν την κάρτα τους (ενώ κάποιος δεν μπορεί να ξεχάσει το δάκτυλο του
).
- Υπάρχει το ενδεχόμενο η κάρτα εισόδου να χαθεί/ κλαπεί και να χρησιμοποιηθεί κακόβουλα, πρίν αυτό αναφερθεί στον υπεύθυνο του συστήματος ώστε να την ακυρώσει. Εγώ π.χ. όταν δούλευα είχα χάσει την κάρτα εισόδου μου και δεν το ανέφερα αμέσως γιατί δεν ήθελα να μου την ακυρώσουν και μετά να περιμένω για να μου βγάλουν άλλη και πληρώσω και 10 Ευρώ κλπ. Τελικά την βρήκα λίγες μέρες αργότερα.
- Αυτό που συμβαίνει συχνά (κυρίως στο δημόσιο) είναι το να παίρνει τις κάρτες ορισμένων συναδέλφων του ένας υπάλληλος (που έχει την συνήθεια να ξυπνάει πρωί). Έτσι όταν φτάνει στον χώρο εργασίας, χτυπάει την δική του και των 2-3 συναδέλφων του, οι οποίοι έτσι έχουν μια εικονική παρουσία.
- Αντίστοιχα, κάποιοι υπάλληλοι μπορούν να συμφωνήσουν ένας υπαλληλος να μείνει μέχρι αργά και να χτυπήσει και τις δικές τους κάρτες. Οι υπόλοιποι αποχωρούν νωρίτερα (μαζί με κάποιον άλλον υπαλληλο που έχει κάρτα).
- Τα βιομετρικά συστήματα τυπικά κωδικοποιούν την γεωμετρία μιας δακτυλιάς σε έναν μοναδικό αριθμό. Αυτό που αποθηκεύει το σύστημα είναι ένας αριθμός με πολλά ψηφία, π.χ. 375286453650953. Δεν αποθηκεύει μια εικόνα της δακτυλιάς, που είναι προσωπικό δεδομένο. Όταν κάποιος βάλει το δάκτυλο του, με βάση την εικόνα που προκύπτει (σάρωση) το σύστημα παράγει έναν αριθμό. Ο αριθμός αυτός συγκρίνεται με τον αριθμό που είναι αποθηκευμένος και αναγνωρίζεται ο υπάλληλος. Που υπάρχει παραβίαση των προσωπικών δεδομένων σε αυτήν την διαδικασία; Η εταιρία δεν τηρεί αρχείο με τις δακτυλιές των υπαλλήλων, παρά μόνο μια λίστα με αριθμούς, οπότε δεν μπορεί να κατηγορηθεί για παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα συστήματα των φορητών υπολογιστών:

- Υπάλληλοι ξεχνούν την κάρτα τους (ενώ κάποιος δεν μπορεί να ξεχάσει το δάκτυλο του

- Υπάρχει το ενδεχόμενο η κάρτα εισόδου να χαθεί/ κλαπεί και να χρησιμοποιηθεί κακόβουλα, πρίν αυτό αναφερθεί στον υπεύθυνο του συστήματος ώστε να την ακυρώσει. Εγώ π.χ. όταν δούλευα είχα χάσει την κάρτα εισόδου μου και δεν το ανέφερα αμέσως γιατί δεν ήθελα να μου την ακυρώσουν και μετά να περιμένω για να μου βγάλουν άλλη και πληρώσω και 10 Ευρώ κλπ. Τελικά την βρήκα λίγες μέρες αργότερα.
- Αυτό που συμβαίνει συχνά (κυρίως στο δημόσιο) είναι το να παίρνει τις κάρτες ορισμένων συναδέλφων του ένας υπάλληλος (που έχει την συνήθεια να ξυπνάει πρωί). Έτσι όταν φτάνει στον χώρο εργασίας, χτυπάει την δική του και των 2-3 συναδέλφων του, οι οποίοι έτσι έχουν μια εικονική παρουσία.
- Αντίστοιχα, κάποιοι υπάλληλοι μπορούν να συμφωνήσουν ένας υπαλληλος να μείνει μέχρι αργά και να χτυπήσει και τις δικές τους κάρτες. Οι υπόλοιποι αποχωρούν νωρίτερα (μαζί με κάποιον άλλον υπαλληλο που έχει κάρτα).
- Τα βιομετρικά συστήματα τυπικά κωδικοποιούν την γεωμετρία μιας δακτυλιάς σε έναν μοναδικό αριθμό. Αυτό που αποθηκεύει το σύστημα είναι ένας αριθμός με πολλά ψηφία, π.χ. 375286453650953. Δεν αποθηκεύει μια εικόνα της δακτυλιάς, που είναι προσωπικό δεδομένο. Όταν κάποιος βάλει το δάκτυλο του, με βάση την εικόνα που προκύπτει (σάρωση) το σύστημα παράγει έναν αριθμό. Ο αριθμός αυτός συγκρίνεται με τον αριθμό που είναι αποθηκευμένος και αναγνωρίζεται ο υπάλληλος. Που υπάρχει παραβίαση των προσωπικών δεδομένων σε αυτήν την διαδικασία; Η εταιρία δεν τηρεί αρχείο με τις δακτυλιές των υπαλλήλων, παρά μόνο μια λίστα με αριθμούς, οπότε δεν μπορεί να κατηγορηθεί για παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα συστήματα των φορητών υπολογιστών:

- mikem4600
- Gbyte level
Ναι rapadder, έχω κάνει κι εγώ ασφάλεια. 
Υποθέτω αντιλαμβάνεσαι ότι δεν είναι η μόνη λύση η χρήση βιομετρικών στοιχείων για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων, έτσι; Π.χ. για το αν χτυπάει κάποιος την κάρτα του διπλανού ή αν φεύγει νωρίτερα μαζί με κάποιον άλλο, μια λύση (που εφαρμόζεται) είναι η χρήση θυρών τουρνικέ μαζί με τις κάρτες. Επίσης μου φαίνεται περίεργο που πλήρωνες για την αντικατάσταση μαγνητικής κάρτας (εκτός κι αν είναι π.χ. RFID κάρτα, και όχι μαγνητική).
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η δαχτυλιά δεν είναι "βελτιωμένη" μαγνητική κάρτα, όπως αφελώς πιστεύουν μάλιστα και κάποιοι συνάδελφοί μου. Δηλαδή, δεν νομίζω ότι πρέπει απαραίτητα σε βάθος χρόνου να αντικαταστήσουμε όλες τις κάρτες, τα passwords κτλ. με τα δάχτυλα μας, τα μάτια μας κτλ.

Υποθέτω αντιλαμβάνεσαι ότι δεν είναι η μόνη λύση η χρήση βιομετρικών στοιχείων για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων, έτσι; Π.χ. για το αν χτυπάει κάποιος την κάρτα του διπλανού ή αν φεύγει νωρίτερα μαζί με κάποιον άλλο, μια λύση (που εφαρμόζεται) είναι η χρήση θυρών τουρνικέ μαζί με τις κάρτες. Επίσης μου φαίνεται περίεργο που πλήρωνες για την αντικατάσταση μαγνητικής κάρτας (εκτός κι αν είναι π.χ. RFID κάρτα, και όχι μαγνητική).
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η δαχτυλιά δεν είναι "βελτιωμένη" μαγνητική κάρτα, όπως αφελώς πιστεύουν μάλιστα και κάποιοι συνάδελφοί μου. Δηλαδή, δεν νομίζω ότι πρέπει απαραίτητα σε βάθος χρόνου να αντικαταστήσουμε όλες τις κάρτες, τα passwords κτλ. με τα δάχτυλα μας, τα μάτια μας κτλ.
Autocracy hates questions. Anarchy hates answers.
- PASCAL
- Wow! Terabyte level
Κακό του κεφαλιού τους(επίπληξη, απουσία, περικοπή στο μισθό κτλ.)rapadder wrote:Το σύστημα με την μαγνητική κάρτα εμφανίζει πολλά προβλήματα στην πράξη, ορισμένα από τα οποία είναι:
- Υπάλληλοι ξεχνούν την κάρτα τους (ενώ κάποιος δεν μπορεί να ξεχάσει το δάκτυλο του).
Γι' αυτό υπάρχουν α)ο φρουρός, β)ο θυρωρός και γ)ο πρωσοπάρχης. Και εν τελεί για τους ίδιους λόγους να καταργήσουμε τις πιστωτικές κάρτες, τα διαβατήρια, τις ταυτότητες κτλ.- Υπάρχει το ενδεχόμενο η κάρτα εισόδου να χαθεί/ κλαπεί και να χρησιμοποιηθεί κακόβουλα, πρίν αυτό αναφερθεί στον υπεύθυνο του συστήματος ώστε να την ακυρώσει. Εγώ π.χ. όταν δούλευα είχα χάσει την κάρτα εισόδου μου και δεν το ανέφερα αμέσως γιατί δεν ήθελα να μου την ακυρώσουν και μετά να περιμένω για να μου βγάλουν άλλη και πληρώσω και 10 Ευρώ κλπ. Τελικά την βρήκα λίγες μέρες αργότερα.
Όλα είναι θέμα θέσπισης σωστής επιθεώρησης. Πώς θα γίνει αυτό; Με το να διορίζονται στις θέσεις του προϋστάμενου και του προσωπάρχη άτομα κατόπιν αδιάβλητης αξιολόγησης και να είναι οι θέσεις τους μεταβλητές ως προς το τμήμα/υπηρεσία/περιοχή ώστε να μην αναπτύσσονται μόνιμες φιλικές σχέσεις με του εργαζόμενους.- Αυτό που συμβαίνει συχνά (κυρίως στο δημόσιο) είναι το να παίρνει τις κάρτες ορισμένων συναδέλφων του ένας υπάλληλος (που έχει την συνήθεια να ξυπνάει πρωί). Έτσι όταν φτάνει στον χώρο εργασίας, χτυπάει την δική του και των 2-3 συναδέλφων του, οι οποίοι έτσι έχουν μια εικονική παρουσία.
Γιατί η ξεχωριστή γεωμετρία των άκρων κάθε πολίτη δεν είναι ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο;- Τα βιομετρικά συστήματα τυπικά κωδικοποιούν την γεωμετρία μιας δακτυλιάς σε έναν μοναδικό αριθμό. Αυτό που αποθηκεύει το σύστημα είναι ένας αριθμός με πολλά ψηφία, π.χ. 375286453650953. Δεν αποθηκεύει μια εικόνα της δακτυλιάς, που είναι προσωπικό δεδομένο. Όταν κάποιος βάλει το δάκτυλο του, με βάση την εικόνα που προκύπτει (σάρωση) το σύστημα παράγει έναν αριθμό. Ο αριθμός αυτός συγκρίνεται με τον αριθμό που είναι αποθηκευμένος και αναγνωρίζεται ο υπάλληλος. Που υπάρχει παραβίαση των προσωπικών δεδομένων σε αυτήν την διαδικασία; Η εταιρία δεν τηρεί αρχείο με τις δακτυλιές των υπαλλήλων, παρά μόνο μια λίστα με αριθμούς, οπότε δεν μπορεί να κατηγορηθεί για παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα συστήματα των φορητών υπολογιστών:
- mikem4600
- Gbyte level
Μπα, ο Pascal κι εγώ συμφωνούμε; Πάω να δω αν στέκεται ακόμα ο Αρτοποιητής™ της γειτονιάς μου!
Πάντως Pascal το να βάζουμε κι άλλους αργόσχολους ("επιθεωρητές", "θυρωρούς", "σεκιουριδάδες" ή όπως θες πες τους) που το μόνο που κάνουν είναι να κοιτάνε πότε μπαίνει και πότε βγαίνει ο καθένας επίσης ΔΕΝ είναι λύση για μια επιχείρηση. Και οι managers (προϊστάμενοι) α) συνήθως δεν (μπορούν να) ασχολούνται οι ίδιοι με το πότε έρχεται και φεύγει ο καθένας και β) δεν μπορούν να είναι διερχόμενοι από τμήμα σε τμήμα (συνήθως εξ' αντικειμένου).

Πάντως Pascal το να βάζουμε κι άλλους αργόσχολους ("επιθεωρητές", "θυρωρούς", "σεκιουριδάδες" ή όπως θες πες τους) που το μόνο που κάνουν είναι να κοιτάνε πότε μπαίνει και πότε βγαίνει ο καθένας επίσης ΔΕΝ είναι λύση για μια επιχείρηση. Και οι managers (προϊστάμενοι) α) συνήθως δεν (μπορούν να) ασχολούνται οι ίδιοι με το πότε έρχεται και φεύγει ο καθένας και β) δεν μπορούν να είναι διερχόμενοι από τμήμα σε τμήμα (συνήθως εξ' αντικειμένου).
- rapadder
- Gbyte level
Προφανώς και η χρήση βιομετρικών στοιχείων δεν είναι η μόνη λύση και ίσως να μην είναι και η πλέον ενδεδειγμένη όταν πρόκειται απλά για τον έλεγχο του Ι/Ο των εργαζομένων μιας εταιρίας. Η κύρια ένσταση μου όμως είναι ότι:
- Η εταιρία (πλαστικών) δεν αποθηκεύει προσωπικά δεδομένα των υπαλλήλων της, παρά μόνο αριθμούς που αντιστοιχούν σε αυτά. Και είναι προφανές ότι χρησιμοποιείται μια hash function ώστε από έναν αριθμό του τύπου 392574652704765 να μην μπορούμε να ανακτήσουμε, "ζωγραφίσουμε" την γεωμετρία ενός δακτύλου. Επομένως δεν υπάρχει παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Αν δηλαδή πήγαινε ο κακός διευθυντής στον υπεύθυνο του συστήματος και του έλεγε:
"Δείξε μου την δακτυλιά του ΧΥΖ υπαλλήλου" το σύστημα θα του επέστρφε έναν αριθμό: 392574652704765.
Από κει και πέρα, το αν το σύστημα είναι το πλέον ενδεδειγμένο για τις ανάγκες μιας εταιρίας πλαστικών ή όχι, δεν νομίζω ότι αποτελεί αντικείμενο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
- Η εταιρία (πλαστικών) δεν αποθηκεύει προσωπικά δεδομένα των υπαλλήλων της, παρά μόνο αριθμούς που αντιστοιχούν σε αυτά. Και είναι προφανές ότι χρησιμοποιείται μια hash function ώστε από έναν αριθμό του τύπου 392574652704765 να μην μπορούμε να ανακτήσουμε, "ζωγραφίσουμε" την γεωμετρία ενός δακτύλου. Επομένως δεν υπάρχει παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Αν δηλαδή πήγαινε ο κακός διευθυντής στον υπεύθυνο του συστήματος και του έλεγε:
"Δείξε μου την δακτυλιά του ΧΥΖ υπαλλήλου" το σύστημα θα του επέστρφε έναν αριθμό: 392574652704765.
Από κει και πέρα, το αν το σύστημα είναι το πλέον ενδεδειγμένο για τις ανάγκες μιας εταιρίας πλαστικών ή όχι, δεν νομίζω ότι αποτελεί αντικείμενο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
- mikem4600
- Gbyte level
Φαντάζομαι ότι είναι ηλίου φαεινότερο ότι η δαχτυλιά είναι βιομετρικό στοιχείο, είτε την παίρνει ως είσοδο μια hash function, είτε αποθηκεύεται αυτούσια.
Και μόνο από το hash της δαχτυλιάς ο εργοδότης μπορεί να εξακριβώσει ένα σωρό πράγματα, αφού θα μπορεί (δυνητικά) π.χ. να αρχίζει να μαζεύει αποτυπώματα από επιφάνειες και αντικείμενα από όλη την εταιρία και να τα συγκρίνει...

- rapadder
- Gbyte level
Το ερώτημα λοιπόν είναι τι είναι μη αποδεκτό. Εγώ νομίζω ότι είναι μη αποδεκτό το να αποθηκεύεις (διατηρείς) βιομετρικά στοιχεία. Εσύ πιστεύεις ότι είναι μη αποδεκτό και το να ζητάς βιομετρικά στοιχεία από τους υπαλλήλους σου, ακόμα και αν δεν τα αποθηκεύεις αργότερα.
Επιπλέον ακόμα και αν κάποιος βρεί αποτύπωμα δακτυλιάς κάπου, μάλλον θα πρέπει να κατασκευάσει (με βάση αυτό) ένα πλαστικό δάκτυλο για να το βάλει στο μηχάνημα και να του πεί ποιός υπάλληλος είναι. Κάτι λίγο τραβηγμένο ακόμα και για εταιρία πλαστικών
.
Επιπλέον ακόμα και αν κάποιος βρεί αποτύπωμα δακτυλιάς κάπου, μάλλον θα πρέπει να κατασκευάσει (με βάση αυτό) ένα πλαστικό δάκτυλο για να το βάλει στο μηχάνημα και να του πεί ποιός υπάλληλος είναι. Κάτι λίγο τραβηγμένο ακόμα και για εταιρία πλαστικών

Last edited by rapadder on Mon Aug 13, 2007 11:33 am, edited 1 time in total.
mikem4600++
Ακριβώς και hash function να είναι, δίνει δυνατότητα ταυτοποίησης. Θα μπορούσε να μεταφερθεί ως πληροφορία σε οποιοδήποτε άλλον και να σε ταυτοποιήσει. Βέβαια ούτως ή άλλως θα έπρεπε να είναι γνωστός ο αλγόριθμος της hash function για να μπορεί να ελέγξει ο κάθε ενδιαφερόμενος την ασφάλεια της μεθόδου έστω από μαθηματική άποψη.
Ακριβώς και hash function να είναι, δίνει δυνατότητα ταυτοποίησης. Θα μπορούσε να μεταφερθεί ως πληροφορία σε οποιοδήποτε άλλον και να σε ταυτοποιήσει. Βέβαια ούτως ή άλλως θα έπρεπε να είναι γνωστός ο αλγόριθμος της hash function για να μπορεί να ελέγξει ο κάθε ενδιαφερόμενος την ασφάλεια της μεθόδου έστω από μαθηματική άποψη.
"With soap, baptism is a good thing"
- Proxenos
- Gbyte level
Μπα, εσύ μιλάς για επιθεώρηση; Θα βάλουμε Δραγάτη πάνω απ το κεφάλι μας; Του Έλληνα ο τράχηλος ζυγόν δεν υποφέρει!PASCAL wrote:Όλα είναι θέμα θέσπισης σωστής επιθεώρησης. Πώς θα γίνει αυτό; Με το να διορίζονται στις θέσεις του προϋστάμενου και του προσωπάρχη άτομα κατόπιν αδιάβλητης αξιολόγησης και να είναι οι θέσεις τους μεταβλητές ως προς το τμήμα/υπηρεσία/περιοχή ώστε να μην αναπτύσσονται μόνιμες φιλικές σχέσεις με του εργαζόμενους.
Σοβαρά τώρα, υποστηρίζεις διαδικασίες άμεσου ελέγχου των υπαλλήλων; Αυτές είναι εντελώς παλιομοδίτικες και το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν αντικίνητρα στους εργαζόμενους και να μειώνουν την παραγωγικότητα. Ο υπάλληλος πρέπει να κρίνεται από το έργο του. Όλα τα άλλα είναι από άλλες εποχές και αντιλήψεις... και άκρως επικίνδυνα.
One who pays some attention to history will not be surprised if those who cry most loudly that we must smash and destroy are later found among the administrators of some new system of repression. - Noam Chomsky
- sandra
- Wow! Terabyte level
Μιας και αναφέρεστε σε προσωπικά δεδομένα και γενικά στο τι συμβαίνει στην Ελλάδα βρήκα αυτό στο πόρταλ μας
Venus PortalΠρόστιμο 15.000 ευρώ επέβαλε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στην τράπεζα CITIBANK, διότι πέταξε σε κάδους απορριμμάτων ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα πελατών της, χωρίς προηγουμένως να τα έχουν καταστρέψει, όπως προβλέπει η νομοθεσία.
Τα 40 έγγραφα που βρέθηκαν στα σκουπίδια έξω από τα γραφεία της τράπεζας, στην οδό Συγγρού 52-54 και παραδόθηκαν στην Αρχή από την οργάνωση «ΣΕΑ Πρωτοβουλία Πολιτών», σύμφωνα με το σκεπτικό της υπ΄αριθμ. 55/2007 απόφασης, αφορούσαν «καταστάσεις αποτελεσμάτων του Τειρεσία, εκκαθαριστικό σημείωμα, αριθμούς δελτίων ταυτότητας, φορολογικών μητρώων και τραπεζικών λογαριασμών, αντίγραφα και στοιχεία επιταγών και πλήθος άλλων οικονομικών δεδομένων πελατών της τράπεζας (δάνεια πιστώσεις, οφειλές, καταλόγους με στοιχεία πελατών)».
Η Αρχή έκρινε, ότι η τράπεζα «δεν έλαβε τα κατάλληλα οργανωτικά και τεχνικά μέτρα για την ασφάλεια των δεδομένων και την προστασία τους από τυχαία ή αθέμιτη καταστροφή, τυχαία απώλεια, αλλοίωση, απαγορευμένη διάδοση ή πρόσβαση και κάθε άλλη μορφή αθέμιτης επεξεργασίας». Δέχτηκε, ακόμη, ότι δεν φρόντισε για την ασφαλή καταστροφή των προσωπικών δεδομένων μετά το πέρας της περιόδου που απαιτείται για την πραγματοποίηση του σκοπού της επεξεργασίας, ώστε αυτά να μην αποτελέσουν αντικείμενο αθέμιτης επεξεργασίας, όπως διάδοσής τους σε τρίτους.
Σύμφωνα με την απόφαση η τράπεζα είναι «υπότροπη», μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα (λιγότερο από χρόνο) γιατί «ανάλογη καταγγελία σε βάρος της ιδίας υπευθύνου επεξεργασίας έχει εξεταστεί και στο πρόσφατο παρελθόν από την Αρχή, γεγονός που φανερώνει τη μη συμμόρφωση της Τράπεζας προς την αυστηρή προειδοποίηση της Αρχής με την υπ' αρ. 21/2007 απόφαση».
Ακόμη ελήφθη υπόψη, «η κρισιμότητα των εγγράφων που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι σημαντική (ΑΔΤ, φορολογικά και οικονομικά δεδομένα) καθώς και το πλήθος τους το οποίο δεν είναι αμελητέο».
Η Αρχή καταλογίζει στην τράπεζα «σημαντικές ελλείψεις στη διαδικασία καταστροφής των δεδομένων» και αναφέρει στην απόφασή της, ότι «το συγκεκριμένο καταγγελλόμενο περιστατικό δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μεμονωμένο».
Από εδώ κι εμπρός θα είσαι για πάντα υπεύθυνος για εκείνο που έχεις ημερώσει.
Είσαι υπεύθυνος για το τριαντάφυλλο σου...
- sandra
- Wow! Terabyte level
rapadder αυτό εννοούσα. Γενικά είναι λίγο ξέφραγο αμπέλι το συγκεκριμένο θέμα και δη η προστασία ευαίσθητων δεδομένων. Μα είναι δυνατόν (κοτζάμ) τράπεζα να είναι τόσο απρόσεκτη???
Όσο για τα δαχτυλικά αποτυπώματα ειλικρινά βρίσκομαι σε σύγχυση και δεν έχω ξεκάθαρη γνώμη επί του θέματος. Και οι δυο μεριές έχουν τα δίκια τους και οι δύο λένε τραβηγμένα πράγματα, άρα δεν μπορώ να αποφανθώ για το ποιους θα υποστηρίξω από εσάς 

Από εδώ κι εμπρός θα είσαι για πάντα υπεύθυνος για εκείνο που έχεις ημερώσει.
- ailouros
- Gbyte level
Θα χαρακτήριζα το χτύπημα δαχτύλου ως κάτι ηλίθιο που λανσάρεται από εργοδότες που δεν θέλουν να ελέγχουν καλύτερα τους εργαζόμενους αλλά νομίζουν ότι είναι "ιν" και "τρέντι" λανσάροντας το τελευταίο γκάτζετ. Δηλαδή καθαρά θέμα ψώνιου. Το πολύ πολύ "πρόσφατες έρευνες" να δείξαν ότι η παραγωγικότητα αυξάνεται και ίσως και τελείως τυχαία να χρηματοδοτούσε αυτές της έρευνες η εταιρεία λανσαρίσματος της δαχτυλιάς. Αυτά συνήθως συμβαίνουν.
Κατά τα άλλα ούτε τα big brother σενάρια ενστερνίζομαι ότι δηλαδή θα ψάξει ο εργοδότης το δαχτυλικό σου αποτύπωμα όπως δεν πιστεύω ότι π.χ οι συνομιλίες του μέσου τυχαίου πολίτη θα αποτελέσουν ποτέ αντικείμενο χειροκίνητης παρακολούθησης.
Το θέμα δεν είναι τι θα κάνει πρακτικά όμως ο κάθε εργοδότης αλλά το τι δύναται να κάνει. Ακόμα και αν δεν το κάνει ποτέ οι σχέσεις, το κλιμα, η κουλτούρα της εταιρείας (τέλοσπάντων) θα μεταβληθεί.
Λίγοι (much security..)θα λέγαν ότι μπορείς εργοδότη να ελέγξεις το δαχτυλικό μου αποτύπωμα αλλά το μυαλό μου όχι. Πολλοί θα πουν "ωχ τώρα που ξέρουν και τι πιάνω ξέρουν τα πάντα για μένα". Αυτό για όσους δεν σκέφτονται και πολύ και επιδίδονται σε παντός τύπου πιασίματα.
Αλλά επειδή δεν είμαστε στο "1984" και επειδή η Αρχή ΠΠΔ είναι ανεξάρτητη λέει αρχή καλώς και καταργήται ο συγκεκριμένος έλεγχος.
Όσο για το επιχειρήματα υπέρ ή κατά της μιας μεθόδου.. Που να βγάζεις γάντια τον χειμώνα. Και αν βρεθεί κανας ανώμαλος να μου κόψει το δάχτυλο?
Κατά τα άλλα ούτε τα big brother σενάρια ενστερνίζομαι ότι δηλαδή θα ψάξει ο εργοδότης το δαχτυλικό σου αποτύπωμα όπως δεν πιστεύω ότι π.χ οι συνομιλίες του μέσου τυχαίου πολίτη θα αποτελέσουν ποτέ αντικείμενο χειροκίνητης παρακολούθησης.
Το θέμα δεν είναι τι θα κάνει πρακτικά όμως ο κάθε εργοδότης αλλά το τι δύναται να κάνει. Ακόμα και αν δεν το κάνει ποτέ οι σχέσεις, το κλιμα, η κουλτούρα της εταιρείας (τέλοσπάντων) θα μεταβληθεί.
Λίγοι (much security..)θα λέγαν ότι μπορείς εργοδότη να ελέγξεις το δαχτυλικό μου αποτύπωμα αλλά το μυαλό μου όχι. Πολλοί θα πουν "ωχ τώρα που ξέρουν και τι πιάνω ξέρουν τα πάντα για μένα". Αυτό για όσους δεν σκέφτονται και πολύ και επιδίδονται σε παντός τύπου πιασίματα.
Αλλά επειδή δεν είμαστε στο "1984" και επειδή η Αρχή ΠΠΔ είναι ανεξάρτητη λέει αρχή καλώς και καταργήται ο συγκεκριμένος έλεγχος.
Όσο για το επιχειρήματα υπέρ ή κατά της μιας μεθόδου.. Που να βγάζεις γάντια τον χειμώνα. Και αν βρεθεί κανας ανώμαλος να μου κόψει το δάχτυλο?
- mikem4600
- Gbyte level
Καταλαβαίνω τι λες και συμφωνώ ότι πιάνουμε τα άκρα. Εγώ πάντως σκέφτομαι αν θα ήθελα να δίνω το αποτύπωμά μου κάθε μέρα, μία στις 9 και μία στις 5 (αντί για την κάρτα μου), και προσωπικά θα με χάλαγε (εκτός κι αν ήμουν σε κανένα σούπερ top-secret projectsandra wrote:Και οι δυο μεριές έχουν τα δίκια τους και οι δύο λένε τραβηγμένα πράγματα, άρα δεν μπορώ να αποφανθώ για το ποιους θα υποστηρίξω από εσάς

- PaP
- Venus Project Founder
Τι λέτε ρε παιδιά, παρακολούθηση εργαζομένων ;; Μήπως κάποιος πηγαίνει και συχνά στην τουαλέτα;;;
Για τις ΣΟΒΑΡΕΣ επιχειρήσεις υπάρχει κάτι άλλο που λέγεται Παρακίνηση, Ηγεσία... και δε χρειάζεται να παρακολουθείται κανείς, αα και υψηλοί μισθοί... Αν πρέπει να φυλάς τους υπαλλήλους σαν πρόβατα τότε... κάποιο πρόβλημα υπάρχει...
Βέβαια σε εργοστάσιο που η δουλειά είναι βαρία λογικό να θέλουν να φέυγουν όλοι... αλλά στις πληροφορικές ;; Οσο χρόνια είμαστε πίσω σε τεχνολογία άλλα τόσα είμαστε και σε διοίκηση
Για τις ΣΟΒΑΡΕΣ επιχειρήσεις υπάρχει κάτι άλλο που λέγεται Παρακίνηση, Ηγεσία... και δε χρειάζεται να παρακολουθείται κανείς, αα και υψηλοί μισθοί... Αν πρέπει να φυλάς τους υπαλλήλους σαν πρόβατα τότε... κάποιο πρόβλημα υπάρχει...
Βέβαια σε εργοστάσιο που η δουλειά είναι βαρία λογικό να θέλουν να φέυγουν όλοι... αλλά στις πληροφορικές ;; Οσο χρόνια είμαστε πίσω σε τεχνολογία άλλα τόσα είμαστε και σε διοίκηση
- PASCAL
- Wow! Terabyte level
Για το ποιός ήρθε και ποιός δεν ήρθε(και γιατί) και αν ήρθε στην ώρα του μιλάμε, όχι για δραγάτες παραγωγικότητας...Proxenos wrote:Μπα, εσύ μιλάς για επιθεώρηση; Θα βάλουμε Δραγάτη πάνω απ το κεφάλι μας; Του Έλληνα ο τράχηλος ζυγόν δεν υποφέρει!PASCAL wrote:Όλα είναι θέμα θέσπισης σωστής επιθεώρησης. Πώς θα γίνει αυτό; Με το να διορίζονται στις θέσεις του προϋστάμενου και του προσωπάρχη άτομα κατόπιν αδιάβλητης αξιολόγησης και να είναι οι θέσεις τους μεταβλητές ως προς το τμήμα/υπηρεσία/περιοχή ώστε να μην αναπτύσσονται μόνιμες φιλικές σχέσεις με του εργαζόμενους.
Σοβαρά τώρα, υποστηρίζεις διαδικασίες άμεσου ελέγχου των υπαλλήλων; Αυτές είναι εντελώς παλιομοδίτικες και το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν αντικίνητρα στους εργαζόμενους και να μειώνουν την παραγωγικότητα. Ο υπάλληλος πρέπει να κρίνεται από το έργο του. Όλα τα άλλα είναι από άλλες εποχές και αντιλήψεις... και άκρως επικίνδυνα.
- Proxenos
- Gbyte level
Είδα τις προάλλες κάπου ότι πειραματίζονται και με βιομετρικές συσκευές που ανιχνεύουν αν το υποκείμενο βρίσκεται εν ζωή...ailouros wrote:[..]Και αν βρεθεί κανας ανώμαλος να μου κόψει το δάχτυλο?
One who pays some attention to history will not be surprised if those who cry most loudly that we must smash and destroy are later found among the administrators of some new system of repression. - Noam Chomsky