Η νοημοσύνη του νεοέλληνα...

Αναδημοσιεύσεις άρθρων και κειμένων που βρήκατε κάπου αλλού και θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας .
The Punisher
Venus Former Team Member
Academic status: Alumnus/a

Post by The Punisher » Mon Sep 17, 2007 12:21 pm

Είναι κάτι παραπάνω από λυπηρό το να μην έχεις πολιτική συνείδηση
γιατί όμως να συμβαίνει κάτι τέτοιο? μήπως δε φταίει μόνο ο κόσμος τελικά?
Δηλαδή το 80% των ψηφισάντων είνα ηλίθιοι ή χαμηλώτερης νοημοσύνης?
Είναι κρίμα να επικρατούν τέτοιες απόψεις. να θεωρούμε δηλαδή όλους τους έλληνες χαζούς κι εμάς ξύπνιους ... (καταλαβαίνω ότι εσύ το έθεσες σαν ερώτημα, κι όχι ως θέση ;))
Η νοημοσύνη του νεοέλληνα...
τίτλος που δε βάζει ταμπέλες :-D

edit:
Όταν η δυσαρέσκεια έχει ως αποτέλεσμα να χάνει ψήφους κόμμα της αντιπολίτευσης, τότε κάτι δεν πάει καλά.
φαντάζομαι από αυτό καταλαβαίνεις επίσης ότι κάτι δεν πάει καλά και απ τη μεριά του κόμματος της αντιπολίτευσης ε?
emperormario
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by emperormario » Mon Sep 17, 2007 12:31 pm

Όταν ξαναβγαίνει το ίδιο κόμμα με αυτοδύναμη κυβέρνηση η επίδειξη δυσαρέσκειας έχει αποτύχει παταγωδώς...
Απο την άλλη, το γεγονός ότι και τα 2 μεγάλα κόμματα είχαν σημαντικες απώλειες, άρα μικρότερη εκπροσώπηση, είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα, το οποίο θεωρώ πως θα ληφθεί σοβαρά υπ'όψιν.
Don't drink and drive. You might spill your drink :b-The Snake
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
Giggity giggity goo! [img]http://www.eternalduel.com/forums/images/smiles/quag.gif[/img]
[color=#800000][size=85]1) You are on the internet 2) You are visiting Venus forum 3) You are reading my signature 5) You didn't notice that point 4 is missing 6) You just checked for point 4 7) You are smiling [/size][/color]
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by Einherjar » Mon Sep 17, 2007 12:33 pm

Ναι... δε τους είδες πως κλαίγανε? :)
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
tsilochr
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: PhD

Post by tsilochr » Mon Sep 17, 2007 12:37 pm

Να οπλιστούμε με όρεξη και φωνή, νομίζω ήρθε η ώρα να ακουστούμε ακόμα πιο δυνατά. Τη δυσαρέσκια που εκφράζουμε εδώ μέσα πρέπει κάποια στιγμή να την εξωτερικεύσουμε ακόμα πιο έντονα. Εγώ μια φορά θα κοιτάξω να είμαι παρόν σε περισσότερες πορείες πλέον, ειδικα αυτές που στάνταρ θα γίνουν με την εκπαιδευτική μεταρύθμιση.

[οφφ]
Απότι άκουσα η κ. Γιάννακου δεν εξελέγη (μάλλον πλήρωσε το πολιτικό κόστος της μεταρύθμισης) οπότε θα τοποθετήσουν άλλον στο ΥΠΕΠΘ. Πείτε μου ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν θα είναι βουλευτής...
[/οφφ]
The Punisher
Venus Former Team Member

Post by The Punisher » Mon Sep 17, 2007 12:39 pm

Πείτε μου ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν θα είναι βουλευτής...
κι όμως είναι, όπως και ο Βαΐτσης ... αλί μας!
sandra
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by sandra » Mon Sep 17, 2007 12:40 pm

The Punisher wrote:
Είναι κάτι παραπάνω από λυπηρό το να μην έχεις πολιτική συνείδηση
γιατί όμως να συμβαίνει κάτι τέτοιο? μήπως δε φταίει μόνο ο κόσμος τελικά?

Και ποιος φταίει Pun? Περιμένεις ότι θα σε πάρει το κάθε κόμμα από το χέρι και θα σε μυήσει στις ιδέες του? (αν υπάρχει πλέον κάτι τέτοιο). Μεγάλα παιδιά είμαστε, πάμπολλες πηγές έχουμε στην διάθεση μας για να διαβάσουμε και να κρίνουμε. Μπορεί η πρόσφατη ιστορία να μην έχει γραφτεί ακόμα, λίγο όμως να ρωτήσεις τους παλιούς θα αποκτήσεις και μια ιδέα για το τι συνέβαινε παλιότερα. Κάτι τέτοια εκμεταλλεύονται οι πολιτικοί και μας κάνουν ότι θέλουν. Αν δεν ψάξεις εσύ, αν δεν νοιαστείς εσύ για το μέλλον σου, ποιος θα το κάνει?

The Punisher wrote:
Όταν η δυσαρέσκεια έχει ως αποτέλεσμα να χάνει ψήφους κόμμα της αντιπολίτευσης, τότε κάτι δεν πάει καλά.
φαντάζομαι από αυτό καταλαβαίνεις επίσης ότι κάτι δεν πάει καλά και απ τη μεριά του κόμματος της αντιπολίτευσης ε?
++ για αυτό. Proxenos αν είναι δυνατόν να θεωρούμε ότι αν στηρίξουμε την αντιπολίτευση θα λυθούν τα προβλήματα. Αφού όσο συνεχίζεται αυτό το παιχνίδι θα ανεβοκατεβαίνουν ανά τετραετίες κυβερνήσεις, η μία θα προχωράει το έργο της άλλης και μετά θα αλληλοκατηγορούνται. Και για πράγματα που οι ίδιοι έκανα πριν 4 χρόνια.

emperormario δλδ εσύ είσαι ικανοποιημένος από τέτοια ποσοστά? Πολύ ηχηρή απάντηση, τι να πω :roll:
Από εδώ κι εμπρός θα είσαι για πάντα υπεύθυνος για εκείνο που έχεις ημερώσει.
Είσαι υπεύθυνος για το τριαντάφυλλο σου...
Manousos
byte level
byte level

Post by Manousos » Mon Sep 17, 2007 12:43 pm

Παιδια, να ρωτήσω κάτι, τι ακριβώς περιμένατε σε αυτές τις εκλογές?
1. Να βγάλουν τα δυο μεγάλα κόμματα 50% συνολικά? Πιστεύετε ότι αυτό ήταν πιθανό όταν δεν έχουν αλλάξει τίποτα τα μικρότερα κόμματα? Ο κόσμος ψηφίζει με βάση το βραχυπρόθεσμο υποτιθέμενο κέρδος που θα έχει. Μακάρι να υπήρχε και ένα άλλο κόμμα που να είχε να μας πει κάτι. Πιστεύω θα μπορούσε να κάνει την διαφορά.
2. Να βγεί το ΠΑΣΟΚ? Πείτε μου τι διαφορετικό θα είχαμε σημερα αν εβγαίνε το ΠΑΣΟΚ? Μια απο τα ίδια.

Οπως και να έχει τα μικρά κόμματα ανέβηκαν πράγμα που βοηθάει κάπως την κατάσταση. Δεν πιστεύω κάνεις μας να περίμενε μεγαλύτερα ποσοστά στα μικρά κόμματα. Εξάλλου αθροιστικά η αριστερά συγκέντρωσε απο τα μεγαλύτερα ποσοστά απο μετά την μεταπολίτευση. Τώρα για το ΛΑΟΣ. Απλα ο Γ. Καρατζαφέρης είναι αρκετά έξυπνος ώστε να καταφέρει να συγκεντρώσει τις ψήφους των πατριωτών.
The Punisher
Venus Former Team Member

Post by The Punisher » Mon Sep 17, 2007 12:47 pm

Και ποιος φταίει Pun?
το που έχουμε οδηγηθεί μπορεί να αποτρέπει τους μη-πορωμένους με την πολιτική από το να ασχοληθούν. Μυρίζει σαπίλα, και όποιος δεν έχει μανταλάκι, γιατί να πλησιάσει? Η δύναμη της μονάδας είναι αμελητέα (θόρυβος θα έλεγα) Η μόνη λύση είναι η ομαδοποίηση (το groupάρισμα, η συμμετοχή κάπου), η συγκέντρωση μονάδων ώστε η δύναμη να συνδυάζεται. Ευχαριστώ αλλά δε θα πάρω !
xrokos
Gbyte level
Gbyte level

Post by xrokos » Mon Sep 17, 2007 12:48 pm

Παιδιά μία μικρή ανάλυση για τα χθεσινά αποτελέσματα που είναι προσωπική εκτίμηση και όχι απαραίτητα κανόνας.
Λέει το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αριστερά κόμματα ότι χτυπήθηκε ο δικομματισμός χθες. Παιδιά να πούμε μερικές αλήθειες. Χθες χτυπήθηκε το ΠΑΣΟΚ για τα λάθη του ως αντιπολίτευση και κυρίως για τα λάθη του ως εικοσάχρονη κυβέρνηση του τόπου μας. Αν δεν έπαιρνε ένα μέρος από τους άκρους δεξιούς το ΛΑΟΣ από τη ΝΔ θα λέγαμε ότι η ΝΔ βγήκε με ελάχιστη φθορά μίας 4ετίας όπου δεν υλοποίησε μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.
Τα μικρά αριστερά κόμματα δεν κατάφεραν να πλήξουν τη ΝΔ αλλά το ΠΑΣΟΚ, άρα έπληξαν το ένα μέρος του δικομματισμού και κυρίως έπληξαν συγγενικότερο πρόσωπο. Η πραγματική νίκη της αριστεράς θα ήταν να πάρουν ψηφοφόρους από τη ΝΔ, άρα για εμένα απέτυχαν τα μικρά κόμματα. Δηλαδή έχουν λόγο ύπαρξης μόνο και μόνο για να εκδηλώσουμε δυσαρέσκεια στο ΠΑΣΟΚ; Ωραία λογική! Γνωρίζω ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα αλλά τα πράγματα στην πολιτική θέλουν ρεαλισμό και η ψήφος δυστυχώς πρέπει να κινείται με συγκεκριμένη τακτική.
Δε λέω σε καμία περίπτωση πως το αποτέλεσμα ήταν άδικο, ήταν δίκαιο γιατί αυτό θέλησε ο ελληνικός λαός. Όμως, πρέπει να δούμε τις νέες τάσεις που επικρατούν στην πολιτική ζωή και γενικότερα στην κοινωνία μας.
Horrific, deplorable violence is okay, as long as people don't say any naughty words!
rigo
Gbyte level
Gbyte level

Post by rigo » Mon Sep 17, 2007 12:48 pm

The Punisher wrote:
Πείτε μου ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν θα είναι βουλευτής...
κι όμως είναι, όπως και ο Βαΐτσης ... αλί μας!
Καλα εδώ βγήκε κ ο Πολύδωρας!!!! :lol: :lol:
Last edited by rigo on Mon Sep 17, 2007 12:51 pm, edited 1 time in total.
"Αλλού κοιμάται το κορμί, και αλλού η ψυχή ξυπνάει"
Manousos
byte level
byte level

Post by Manousos » Mon Sep 17, 2007 12:50 pm

Απότι άκουσα η κ. Γιάννακου δεν εξελέγη (μάλλον πλήρωσε το πολιτικό κόστος της μεταρύθμισης) οπότε θα τοποθετήσουν άλλον στο ΥΠΕΠΘ
Αυτό πως το συμπεραίνεις? Δεν απαγορεύετε να βάλεις κάποιον υπουργό που δεν βγήκε βουλευτής. Άσχετο απο αυτό προσωπική μου γνώμη είναι ότι κάποια στιγμή θα της δώσει κάποιο υπουργείο ίσως όχι το Παιδείας. Η κ. Γιαννάκου πήρε αυτό το υπουργείο επειδή είναι αρκετά σκληρή για να βγάλει το φίδι απο την τρύπα. Εφόσον τελικά τα κατάφερε με ελάχιστες απώλειες για το κόμμα ίσως ο Πρωθυπουργός την ανταμοίψει με κάποιο πιο εύκολο Υπουργείο.
tsilochr
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by tsilochr » Mon Sep 17, 2007 12:54 pm

sandra wrote:Μεγάλα παιδιά είμαστε, πάμπολλες πηγές έχουμε στην διάθεση μας για να διαβάσουμε και να κρίνουμε.
Όχι η πλειοψηφία που ζει από την ενημέρωση που λαμβάνει από τα ΜΜΕ. Το ΛΑΟΣ ήταν αναμενόμενο ότι θα βγει με βάση τις κοινωνικές αναταραχές που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή σε όλην την Ευρώπη.

Πάρτε κι ένα επεισόδιο από της Ελλάδος τα παιδία έτσι για να χαλαρώσουμε λίγο: Από σμήναρχος... σμηνίτης (fixed)
Last edited by tsilochr on Mon Sep 17, 2007 12:59 pm, edited 1 time in total.
sandra
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by sandra » Mon Sep 17, 2007 12:55 pm

@Pun

Θέλοντας και μη από την στιγμή που είσαι πολίτης που θα συμμετέχει στα κοινά θα πρέπει να μπεις σε ένα group. Δεν σου λέω σε μπουλούκι. Μπορείς να κρατήσεις τις ιδέες σου και να διαλέξεις κάποια ομάδα που σε χαρακτηρίζει πιο πολύ. Ανεξάρτητοι πολιτικοί, ακόμα και σε κόμματα μέσα υπάρχουν, οπότε η άποψη απέχω γιατί δεν γουστάρω την βρώμα τους δεν είναι λύση. Τι να κάνουμε είμαστε πολλοί δεν μπορεί καθένας να ακουστεί. Αναγκαστικά θα προσαρμοστείς στην ομάδα που σε εκφράζει πιο πολύ.
Από εδώ κι εμπρός θα είσαι για πάντα υπεύθυνος για εκείνο που έχεις ημερώσει.
Είσαι υπεύθυνος για το τριαντάφυλλο σου...
tsilochr
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by tsilochr » Mon Sep 17, 2007 1:03 pm

@Manousos: ναι έχεις δίκιο, το μυαλό μου κόλλησε. Να σου πω, αν έχουμε νέο υπουργό παιδείας θα πρέπει να βγουν και νέα συνθήματα από την αρχή, ενώ με την Μαρριέτα απλά θα εμπλουτίσουμε τα υπάρχοντα. Πιστεύω θα γίνει πανικός και φέτος...

Εγώ πάντως έχω στο μυαλό μου μια ομάδα που μπορούμε να χωρέσουμε όλοι: αγανακτισμένοι Έλληνες με διάθεση να αλλάξουμε τα πράγματα.
The Punisher
Venus Former Team Member

Post by The Punisher » Mon Sep 17, 2007 1:03 pm

Άποψή μου είναι ότι εκπτώσεις του στυλ "συμφωνούμε στα περισσότερα" δε χωράνε σε αυτά τα θέματα. Επίσης πόσο ανεξάρτητοι είναι δηλαδή αυτοί οι πολιτικοί μέσα σε κάποιο κόμμα? Στις "ομάδες" επικρατεί η καθετοποίηση, το ψηστίρι, brainwashing.

Λέξεις-φράσεις κλειδιά στο post σου : "θέλοντας και μη", "αναγκαστικά", "προσαρμοστείς"

καταλαβαίνεις τι εννοώ. Τέσπα, αρχίζουμε να βγαίνουμε off.

--------------

ερώτηση δημοσιογράφου στον Παπαθεμελή, αναφερόμενος στον Καραντζαφέρη: "Και τώρα τι θα κάνετε? θα διχάσετε το εκκλησίασμα?" :-D

---------------
Εγώ πάντως έχω στο μυαλό μου μια ομάδα που μπορούμε να χωρέσουμε όλοι: αγανακτισμένοι Έλληνες με διάθεση να αλλάξουμε τα πράγματα.
"Συνάδελφε, τοποθετήσου! Αριστερά, κέντρο ή δεξιά ?" :-D
Reminds you of anything ... :roll: ?
Last edited by The Punisher on Mon Sep 17, 2007 1:05 pm, edited 1 time in total.
Fairy
Gbyte level
Gbyte level

Post by Fairy » Mon Sep 17, 2007 1:04 pm

Εγώ για να απαντήσω στην ερώτηση περί νοημοσύνης του νεοέλληνα θέλω να κάνω μια ερώτηση:

Η Έφη Σαρρή βγήκε; Μη με αφήνετε άλλο σε αγωνία!!! :smt005
"Αν αυτό που έκανες χτες σου φαίνεται ακόμα μεγάλο, δεν έχεις κάνει αρκετά σήμερα."
Proxenos
Gbyte level
Gbyte level

Post by Proxenos » Mon Sep 17, 2007 1:06 pm

xrokos wrote:Παιδιά μία μικρή ανάλυση για τα χθεσινά αποτελέσματα που είναι προσωπική εκτίμηση και όχι απαραίτητα κανόνας.
Λέει το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αριστερά κόμματα ότι χτυπήθηκε ο δικομματισμός χθες. Παιδιά να πούμε μερικές αλήθειες. Χθες χτυπήθηκε το ΠΑΣΟΚ για τα λάθη του ως αντιπολίτευση και κυρίως για τα λάθη του ως εικοσάχρονη κυβέρνηση του τόπου μας. Αν δεν έπαιρνε ένα μέρος από τους άκρους δεξιούς το ΛΑΟΣ από τη ΝΔ θα λέγαμε ότι η ΝΔ βγήκε με ελάχιστη φθορά μίας 4ετίας όπου δεν υλοποίησε μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.
Τα μικρά αριστερά κόμματα δεν κατάφεραν να πλήξουν τη ΝΔ αλλά το ΠΑΣΟΚ, άρα έπληξαν το ένα μέρος του δικομματισμού και κυρίως έπληξαν συγγενικότερο πρόσωπο. Η πραγματική νίκη της αριστεράς θα ήταν να πάρουν ψηφοφόρους από τη ΝΔ, άρα για εμένα απέτυχαν τα μικρά κόμματα. Δηλαδή έχουν λόγο ύπαρξης μόνο και μόνο για να εκδηλώσουμε δυσαρέσκεια στο ΠΑΣΟΚ; Ωραία λογική! Γνωρίζω ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα αλλά τα πράγματα στην πολιτική θέλουν ρεαλισμό και η ψήφος δυστυχώς πρέπει να κινείται με συγκεκριμένη τακτική.
Δε λέω σε καμία περίπτωση πως το αποτέλεσμα ήταν άδικο, ήταν δίκαιο γιατί αυτό θέλησε ο ελληνικός λαός. Όμως, πρέπει να δούμε τις νέες τάσεις που επικρατούν στην πολιτική ζωή και γενικότερα στην κοινωνία μας.
Σωστή απάντηση, δεν έχω τίποτα άλλο να πω... xrokos++
One who pays some attention to history will not be surprised if those who cry most loudly that we must smash and destroy are later found among the administrators of some new system of repression. - Noam Chomsky
Manousos
byte level
byte level

Post by Manousos » Mon Sep 17, 2007 1:17 pm

Fairy wrote:Εγώ για να απαντήσω στην ερώτηση περί νοημοσύνης του νεοέλληνα θέλω να κάνω μια ερώτηση:

Η Έφη Σαρρή βγήκε; Μη με αφήνετε άλλο σε αγωνία!!! :smt005
Δυστυχώς δεν βγήκε. Βγηκέ 10η μεταξύ των υποψηφιών του ΛΑΟΣ. Πραγματικα δεν μπορώ να καταλάβω τι σκεφτόντουσαν οι ψηφοφόροι της Β' Αθήνας και ψήφισαν οτιδήποτε άλλο. Άισχος
redlabel
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: Professor
Post by redlabel » Mon Sep 17, 2007 1:20 pm

tsilochr wrote:[οφφ]
Απότι άκουσα η κ. Γιάννακου δεν εξελέγη (μάλλον πλήρωσε το πολιτικό κόστος της μεταρύθμισης) οπότε θα τοποθετήσουν άλλον στο ΥΠΕΠΘ. [/οφφ]
Μάλλον το πολιτικό κόστος του ...βιβλίου της Ιστορίας πλήρωσε, μια και η "αποδοκιμασία" προέρχεται από το δικό της πολιτικό χώρο.

Δ. Γκρ.
AmmarkoV
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by AmmarkoV » Mon Sep 17, 2007 1:22 pm

Από γνωστούς μου 1 οικογένεια (4+ άτομα) ψήφισε ΝΔ για να μην χάσει η κόρη την θέση της επειδή που είναι γραμματέας σε έναν υπουργό..
1 οικογένεια (6+) επειδή έχουν ένα βουλευτή κονέ που ρίχνει τηλέφωνα και τους σβήνει κλίσεις/επιστρέφει πινακίδες..
(Το + είναι οτι προσπαθούσαν να πείσουν και άλλους)
Κάποιοι άλλοι επειδή απλά πάντα ψήφιζαν ΝΔ και κάποιοι άλλοι επειδή επέμενε η γιαγιά/μαμά/μπαμπάς κτλ..

Και αυτοί παιδιά στην ηλικία μας..
Δεν είναι να πείς οτι δεν τους αγγίζουν το άρθρο 16 κτλ απλά είναι πιο σημαντικό να σου σβήνουν τις κλήσεις.. Εεε ναι λογικό μου κάνει τώρα.. :-p

Οπότε υποθέτω οτι και μακροσκοπικά για τέτοιους λόγους κράτησαν τόσο μεγάλο ποσοστό..
Ιδεολογικά και με σοβαρά επιχειρήματα (για οποιοδήποτε κόμμα ακόμα και το ΛΑΟΣ) γενικότερα ψήφισε 1/8 από τους γνωστούς μου..

Η Έφη Σαρρή δεν βγήκε... (thank god..)

Επίσης σχετικά με το λευκό..
http://lefko-2007.blogspot.com/
http://lefko-2007.blogspot.com/ wrote:

Αυτό το κείμενο αποτελεί μια προσπάθεια να διαλυθεί η σύγχυση που υπάρχει σχετικά με το ‘λευκό’, το άκυρο και την αποχή σε μεγάλη μερίδα των πολιτών. Είναι, δηλαδή, πρωτίστως μια προσπάθεια ενημέρωσης, με επιστημονικό και έγκυρο τρόπο, σχετικά με το ερώτημα «πού πάει η ψήφος μας». Ταυτόχρονα, και ανεξάρτητα από αυτό, συνιστά πρόταση για ‘λευκή’ ψήφο στις επερχόμενες εκλογές.

Το ‘λευκό’ είναι ψήφος διαμαρτυρίας για εκείνους τους πολίτες που επιθυμούν να παραμείνουν ενεργοί και να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, όμως δεν εκφράζονται από τα υφιστάμενα κόμματα, είτε σε ιδεολογικό είτε σε πρακτικό επίπεδο. Πολίτης, άλλωστε, είναι αυτός που συμμετέχει στα κοινά, στα ‘της πόλης’ του. Συνεπώς, η συμμετοχή στις εκλογές είναι επιβεβλημένη μορφή συμμετοχής στο πολιτικό σύστημα, ακόμα και γι’ αυτούς που θα ήθελαν την αλλαγή του –ή μάλλον πρωτίστως γι’ αυτούς.

Το ‘λευκό’ ως συνειδητή επιλογή
Το λευκό, από την άλλη, υπάρχει για να καταγράφεται η δυσαρέσκεια των πολιτών καθώς είναι μια επιλογή που προσφέρεται από την εκλογική διαδικασία: είναι μια πολιτική επιλογή, αλλά όχι μια κομματική επιλογή, που αρμόζει σε όσους δεν ταυτίζονται ή σε όσους διαφωνούν με τα υφιστάμενα κόμματα, είτε σε ιδεολογικό είτε σε πρακτικό επίπεδο (δηλαδή σε επίπεδο αποτελεσματικότητας). Προτείνεται, επίσης, ως άρνηση της λογικής που λέει «μην ψηφίσετε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ψηφίστε μικρά κόμματα, όποια κι αν είναι αυτά», δηλαδή ως άρνηση της λογικής που προτείνει το μικρό κόμμα εξ’ ορισμού, λόγω του μεγέθους του. Αλλά, η λογική του ‘εξ ορισμού’ είναι λανθασμένη ως τέτοια –εκτός και αν το μέγεθος μετράει!!! Αντιθέτως, αν ΚΑΙ τα μικρά κόμματα είναι αναποτελεσματικά, πρέπει και αυτά να απορρίπτονται. Δεν είναι παράλογο, για παράδειγμα, να προτείνεται η επιλογή του Καρατζαφέρη ως αντίδραση ή λύση σε ένα σαθρό και ανίκανο κομματικό σύστημα; Από την άλλη, βέβαια, αν κάποιος εκφράζεται από κάποιο από τα μικρά κόμματα, τότε θα πρέπει να προτιμήσει να ψηφίσει αυτά και όχι λευκό. Αν όμως πράγματι εκφράζεται. Όχι στη λογική «να τους βάλουμε στη Βουλή», ή στη λογική ‘του μεγέθους’… Κι αυτό γιατί πρέπει επιτέλους να λειτουργήσουν οι πολίτες, και το πολιτικό μας σύστημα, στη βάση της συνειδητοποίησης και της πραγματικής έκφρασης, και όχι στη βάση του εκβιασμού, των ψευτοδιλλημάτων και του δήθεν κατεπείγοντος (που βιώνουμε σε κάθε εκλογές).

Το βασικότερο ‘επιχείρημα’ εναντίον του λευκού είναι ότι «πάει στο πρώτο κόμμα»!!! Μάλιστα πρόκειται για μια άποψη που προβάλλει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, αποδεικνύοντας τόσο την αδυναμία των Ελλήνων να σκεφτούν λογικά και κριτικά όσο και την κυριαρχία της κομματικής προπαγάνδας (είτε πρόκειται για μικρά είτε για μεγάλα κόμματα). Δεν υπάρχει μεγαλύτερο και καλύτερα συντηρούμενο ψέμα. Είναι σαν να υποστηρίζει κανείς πως το ποσοστό που έχει καταγραφεί για τα λευκά δίνεται σε κάποιο, οποιοδήποτε κόμμα. Είναι απλά παράλογο.
Η αλήθεια είναι πως ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΜΑ. Ποτέ δεν ίσχυσε κάτι τέτοιο και, φυσικά, δεν ισχύει και σήμερα. Πρόκειται για μια προπαγάνδα η οποία ξεκίνησε από τα μικρά κυρίως κόμματα, διαμορφώθηκε από τον παραλογισμό που διέπει πολλούς, και έγινε αυταπόδεικτη αλήθεια. Ξεκίνησε, λοιπόν, η φημολογία αυτή από τα μικρά κόμματα μέσα από την, σωστή αρχικά, επιχειρηματολογία τους κατά του λευκού που βασιζόταν στην άποψη ότι ρίχνοντας λευκό δεν ενισχύεις κάποιο μικρό κόμμα και, εμμέσως, ενισχύεις το δικομματισμό. Γιατί το λευκό είναι ψήφος διαμαρτυρίας, και, ως γνωστόν, τα μικρά κόμματα λαμβάνουν πολλές ψήφους διαμαρτυρίας. Συνεπώς, το λευκό θίγει τα μικρά κόμματα. Κι αυτό είναι αλήθεια. Είναι όμως διαφορετικό αυτό απ’ τη διαστρέβλωση πως το λευκό προσμετράται στο ποσοστό των μεγάλων κομμάτων ή του πρώτου κόμματος! Μια στρέβλωση που δεν έχει αποκατασταθεί από κανένα μικρό κόμμα –εννοείται, αφού στην προκειμένη περίπτωση η αλήθεια τα θίγει– και από κανένα μεγάλο –εννοείτε, αφού το ψέμα τα ευνοεί. Κι έτσι, τα μικρά κόμματα δεν επιδεικνύουν διαφορετική πολιτική λειτουργία από τα μεγάλα στο βαθμό που δεν αποκαθιστούν την αλήθεια, απλά ‘μικρότερη’ και αυτό συνιστά λόγο να ψηφίσει κανείς λευκό, δηλαδή να διαμαρτυρηθεί και εναντίων τους.
Last edited by AmmarkoV on Mon Sep 17, 2007 1:28 pm, edited 1 time in total.
I would love to change the world, but they won't give me the source code. Οι καθηγητές πληρώνονται από το δημόσιο αρα από όλους τους Έλληνες για να κάνουν τα μαθήματα. Όλοι οι Έλληνες θα έπρεπε να μπορούν να δουν τα μαθήματα τα οποία πληρώνουν! Tο πνευματικό έργο που επιτελείται με τα χρήματα του δημοσίου ΔΕΝ είναι μόνο δικό σας Όποιος δεν δίνει πανελλήνιες έχει δικαίωμα στην γνώση που πληρώνει [url=http://ammar.gr/gddg]gddg blog[/url]
Image
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by Einherjar » Mon Sep 17, 2007 1:27 pm

Ευχαριστώ AmmarkoV για την επισήμανση και που ξεκαθάρισες κάτι αρκετά θολό (προσωπικά μιλώντας)
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
The Punisher
Venus Former Team Member

Post by The Punisher » Mon Sep 17, 2007 1:40 pm

Λάθος αυτό για τα λευκά

http://www.ypes.gr/ypes_po/detail.asp?docid=1716
[...]Επισημαίνεται επίσης ότι, τα λευκά ψηφοδέλτια δεν προσμετρώνται στα έγκυρα (άρθρο 98 παρ.8 του Π.Δ. 96/2007).[...]
Συνεπώς δίνονται περισσότερες έδρες στο νικηφόρο κόμμα, καθώς το ποσοστό υπολογίζεται πάνω σε μικρότερο αριθμό έγκυρων ψήφων.πάρα πολύ καλή ανάλυση από το translatum.gr
translatum.gr wrote:Εν ολίγοις η πρακτική του εκλογοδικείου ήταν να μην συμπεριλαμβάνεται η λευκή ψήφος στις έγκυρες. Έγραφε πουθενά στον εκλογικό νόμο ότι η
λευκή ψήφος είναι άκυρη ή οτι δεν είναι έγκυρη; Όχι, τότε γιατί συνέβαινε αυτό; Γιατί πολύ απλά συνέφερε το 1ο κόμμα αλλά και τα μικρά κόμματα.
Το λευκό λοιπόν δε συνυπολογιζόταν στον υπολογισμό του εκλογικού μέτρου.
Τι εστί εκλογικό μέτρο; Είναι ο χρυσός αριθμός που ορίζει πόσες ψήφους χρειάζεται ο κάθε συνδυασμός για να εκλέξει βουλευτή σε μια εκλογική περιφέρεια.
Πώς υπολογίζεται πλέον;
π.χ στο νομό Δράμας οι έδρες είναι 4. Αν υπάρξουν 100 εγκυρα ψηφοδέλτια, το εκλογικό μέτρο για την εκλογική περιφέρεια της Δράμας ειναι 100/4=25.
Άρα χρειάζεται 25 ψηφους ένα κόμμα για να εκλέξει βουλευτή κατ' αρχήν. (Με τον προηγούμενο νόμο στο 4 προσθέταμε και 1 μονάδα αλλά αυτό άλλαξε από όσο ξέρω...)

Σύμφωνα με το νέο εκλογικό σύστημα/νόμο τα λευκά ψηφοδέλτια δεν προσμετρώνται ώς έγκυρα και αυτό έχεις τις συνέπειές του...

Παράδειγμα 1ο
Στην παραπάνω εκλογική περιφέρεια της Δράμας ψηφίζουν 100. 80από τους ψηφοφόρους ψηφίζουν κάποια απο τα κόμματα και 20 λευκό. Δεν υπάρχουν άκυρα.

Το πρώτο κόμμα παίρνει 40 ψήφους.
Α) αν στο εκλογικό μέτρο προσμετρηθούν τα λευκά τότε έχουμε 80+20 λευκά=100 έγκυρες ψήφους. Εκλογικό μέτρο= 100 έγκυρες ψήφοι / 4 έδρες=25 το εκλογικό μέτρο.
Το πρώτο με κόμμα με 40 ψήφους/25= βγάζει 1 βουλευτή κατ'αρχήν.

Β) αν στο εκλογικό μέτρο δεν προσμετρηθούν τα λευκά τότε έχουμε 80 έγκυρες ψήφοι / 4 έδρες= 20 το εκλογικό μέτρο
Το πρώτο κόμμα με 40 ψήφους/20= βγάζει 2 βουλευτές στην περιφέρεια από την 1η κατανομή ήδη...

Παράδειγμα 2ο
Για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή χρειάζεται το 3% των εγκύρων ψήφων στο σύνολο της επικράτειας.

Αν ψηφίσουν 100 κάποιο κόμμα και 1 λευκό τότε
Το κόμμα που πήρε 3 ψήφους
α) αν προσμετρηθουν τα λευκά στα έγκυρα παίρνει 3 ψήφους/101(100+1 λευκή)<3% και δεν μπαίνει στη Βουλή.
β) αν δεν προσμετρηθούν τα λευκά στα έγκυρα τότε 3 ψήφοι/100 έγκυρα=3% και έχει τη δυνατότητα εισόδου στη Βουλή αν εκλέξει βουλευτή...

Σύμφωνα με το νέο εκλογικό νόμο που θα εφαρμοστεί σε αυτές τις εκλογές, τα λευκά δεν προσμετρώνται στα έγκυρα.
Έτσι μεγαλώνει το ποσοστό τόσο του 1ου κόμματος όσο και των μικρότερων κομμάτων.
Και για αυτό ακόμα και πριν υπάρξει ρητή πρόβλεψη για μη προσμέτρηση των λευκών στα έγκυρα, κανείς δε διαμαρτυρόταν.
Γιατί ευνοούσε και τα μικρά κόμματα στην άσκηση της μικροπολιτικής τους τακτικής...

Άρθρο 98 του ΠΔ 96/2007 περι κωδικοποίησης εκλογικής νομοθεσίας

(Άρθρα 4 και 11 ν. 3231/2004 και άρθρο 1 ν. 3434/2006)
8. Κατά την αληθή έννοια των διατάξεων της παρ. 4 του παρόντος άρθρου και
των άρθρων 99 και 100, κατά τη σύνταξη, ανά εκλογική περιφέρεια, των πινάκων
αποτελεσμάτων από τα αρμόδια δικαστήρια, κατά την κατανομή των εδρών, καθώς
και για τον καθορισμό του εκλογικού μέτρου, τα λευκά ψηφοδέλτια δεν
προσμετρούνται στα έγκυρα.
Post Reply

Return to “Αναδημοσιεύσεις”