κωδικας Ντα Βινσι

Εδώ μπαίνουν θέματα σχετικά με την "έβδομη" τέχνη.
Fairy
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: Alumnus/a

Post by Fairy » Sun May 21, 2006 6:07 pm

Theofaman wrote: Δεν διαφωνώ με αυτό που λές. Εγώ άλλωστε έφερα αυτό το παράδειγμα για να τονίσω την άποψη μου στο τί θεωρώ ιστορικό κείμενο, και τί όχι.
Ναι, καμία παρεξήγηση. Απλά προχώρησα, το συλλογισμό λίγο πιο πέρα. Επειδή δεν με άφησε 100% σύμφωνη, ας πούμε πως εξέθεσα μια άλλη οπτική.
AmmarkoV wrote: Δεν το σχολιάζω.. Γιατί ας πούμε να μην μπαίνουν οι γυναίκες στο ιερό..?
The Punisher wrote: Η νεοκόρος του ναού (αν αυτός που καθαρίζει τον ναό είναι γυναίκα) πέρνει ειδική ευχή και εισέρχεται στο ιερό...
auebstudent wrote: Κοίτα καταλαβαίνω ότι γενικά σου δίνεται η εντύπωση πως οι γυναίκες είναι "ρηγμένες" στις θρησκείες. Αυτό ήταν και το πνεύμα του βιβλίου "Κώδικας DaVinci". Ωστόσο αν ρωτήσεις πιστούς θα δεις πως το πιο προσφιλές τους πρόσωπο είναι η μητέρα του Χριστού.
Μπορεί το πιο προσφιλές πρόσωπο να είναι η μητέρα του Ιησού, αλλά στην ερώτηση δεν απάντησες...
Επειδή βλέπω πως πολύ προβληματιστήκατε να σας απαντήσω και σε αυτό, με μια ιστοριούλα που ξεκινά κάπως έτσι. Στο γυμνάσιο ρωτήσαμε τη θεολόγο μας να μας απαντήσει (μια κυρία πολύ καλή στο μάθημά της, από αυτές που μπορούσαν να απαντήσουν με γλυκό τρόπο σε κάθε επιχείρημα και ουδεμία σχέση έχουν με τη Λουκά). Εκείνη αφού έδιωξε διακριτικά τα αγόρια από την αίθουσα στο διάλειμμα μας απάντησε ως εξής:
1) Για να τιμήσουν το πρόσωπο της Παναγίας, αποφασίστηκε να είναι η μόνη γυναίκα με πρόσβαση στο ιερό
2) Ε λοιπόν το δεύτερο που μας είπε μπορείτε να το μαντέψετε αν αναλογιστείτε πως οι γυναίκες νεοκώροι είναι πάντα μεγάλης ηλικίας... και τι συμβαίνει σε εμάς τις γυναίκες όταν μεγαλώνουμε;

Προσωπικά ο δεύτερος λόγος προσβάλλει κι εμένα, μιας και δεν αφορά μονάχα την πρόσβαση στο ιερό (ακόμα και στα μωρά!), αλλά και τις μέρες που κάνει να κοινωνήσουμε, προσκυνήσουμε εικόνα, βαφτίσουμε μωρό κτλ κτλ κτλ, λες και αυτό το στοιχείο της θυληκότητάς μας είναι κάτι ακάθαρτο κι όχι ένα δώρο από το Θεό για να γίνουμε μητέρες. Anyway, αυτή είναι η απάντηση, αυτήν παραθέτω.
ailouros wrote: Ο χριστιανισμός είναι μια κατασκευασμένη θρησκεία που ξεκίνησε ως ένα φιλοσοφικό ρεύμα αντίθετο στην τότε οργανωμένη θρησκεία και εξελίχτηκε πολύ έξυπνα σε αυτό που πολεμούσε.Προωθεί την κοσμοθεωρία μαύρο-άσπρο ,καλό -κακό και γενικά "δυσκοίλιες" καταστάσεις.
Κατά την προσωπική μου άποψη, αναφέρεσαι σε πράγματα που αποτελούν γεγονός και που κι εγώ είχα σκεφτεί και διαβάσει κατά καιρους (πχ, "Ομίχλες της Άβαλον", Marion Bradley). Απλά νομίζω πως τα χρωματίζεις με υπερβολικά σκούρα χρώματα και με πολύ δογματικό τρόπο. Ιστορικά έχουμε πολλά παραδείγματα θρησκειών που απορρόφησαν η μία την άλλη σταδιακά πότε ομαλά, πότε βίαια. Για παράδειγμα πιστεύεται πως η προβολή της Παναγίας τονίστηκε στα πρωτοχριστιανικά χρόνια για να μην ξενίσει αυτούς που πριν λάτρευαν το γυναικείο στοιχείο της μητέρας γης. Η Εκκλησία πάνω στην προσπάθειά της να επιβιώσει έκανε λάθη που δεν διορθώνονται. Πώς όμως εμείς τα αντιμετωπίζουμε καλύτερα; Απορρίπτοντας με τη μία όλα αυτά που τόσος κόπος (ηθικός κι ανήθικος) έγινε για να διατηρηθούν (και αναφέρομαι στο μήνυμα της αγάπης κι όχι στη διαφθορά μελών του ιερατείου) ή με το να διδαχθούμε από τα λάθη των προκατόχων μας;

Όσον αφορά αυτή την τρέλλα με τα ιερά λείψανα (υποθέτω πως αναφέρθηκες στον Άγιο Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα), θα μου φαινόταν δίκαιη αν η Εκκλησία έπαυε να παίρνει χρήματα ως δωρεές από τους πιστούς. Όσο για τα παιδάκια το τραγικό είναι πως τα σέρνουν από δω κι από κει χωρίς να τους εξηγούν πρώτα τι γίνεται, χωρίς να είναι σε θέση να επιλέξουν. Οι ενήλικοι όμως, όσον αφορά το καθαρό προσκύνημα έξω από τα οικονομικά, αυτό τον τρόπο βρίσκουν να εκφράσουν το σεβασμό τους. Ποιοι είμαστε εμείς να κοροϊδεύουμε τον τρόπο που κάποιοι πλησιάζουν το Θεό τους;
Ammarkov wrote: Αυτό που δεν καταλαβαίνετε είναι ότι αν βάλεις στο ίδιο τραπέζι έναν άθεο έναν χριστιανό έναν μουσουλμάνο έναν εβραίο κτλ ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να βγεί άκρη..
Όλοι έχουν δίκιο..
Όλοι βασίζονται σε αυθεντικά στοιχεία και μαρτυρίες (για αυτούς γιατί για τους άλλους είναι αιρετικά ψεύτικα κτλ..)

Αυτό είναι πράγματι αλήθεια. Και μάλιστα αποδεικνύει γιατί οι "ιεροί πόλεμοι" είναι ανώφελοι - τουλάχιστον στο θεολογικό επίπεδο - μιας και κανείς δεν πρόκειται ποτέ να υποχωρήσει υπέρ του άλλου. Αλλά δεν νομίζω ότι επειδή κανείς δεν μπορεί να αποδείξει πως έχει δίκιο είναι σωστό να λέμε άντε ας παρατήσουμε την πίστη μας γιατί όλα είναι κατασκευάσματα των εκάστοτε ιερατείων. Άλλοστε ο λόγος που η ανθρωπότητα δημιούργησε τη θρησκεία δεν ήταν ούτε γιατί πεθύμησε να χωριστεί σε κόμματα, ούτε γιατί έχει ανάγκη να προσκυνά κάτι τύπους με ράσα, που στην τελική έκαναν κατά καιρους πολλά αξιοκατάκριτα πράγματα όπως αυτά που ανέφερε ο Marauder. Απλά αυτό που είναι αναγκαίο είναι να πάψει ο κάθε άνθρωπος να περιφρονεί τα πιστεύω του άλλου και να βάζει νερό στο κρασί του ώστε να τα βρουν στα πολιτικά/κοινωνικά/οικονομικά...

Το απόλυτο γεγονός, στο οποίο νομίζω πως συμφωνούμε οι περισσότεροι είναι πως κάποιοι εκμεταλλέυτηκαν την έμφυτη τάση του ανθρώπου στη θρησκεία για να αποκτήσουν κοσμική εξουσία ή χρήματα. Υπάρχουν σε όλες τις θρησκείες και τα δόγματα και δεν αποτελούν την πλειοψηφία του ιερατείου για να έιμαστε δίκαιοι. Ο Θεός όμως τι φταίει για να του γυρίζουμε την πλάτη; Όποιος θέλει να το κάνει, ας το κάνει για λόγους συνείδησης κι όχι επειδή βαρέθηκε να ακούει τα ανέκδοτα του Χριστόδουλου...

Και για να μείνουμε στα υμέτερα, ο χριστιανισμός δεν είναι θρησκεία δομημένη στο φόβο, αλλά στην Αγάπη (rappader++). Τώρα αν κάπου στην πορεία βγήκαν κάτι ανέγκέφαλοι κι αρχίσαν να απειλούν με τιμωρίες της κόλασης γιατί υποπέσαμε στο αμάρτημα της αναπνοής, βαδίσματος και κοιτάγματος στον καθρέφτη, ε μου φαίνετε από τα post σας έχετε αρκετά κριτική σκέψη να τους διακρίνετε. Η νέα γενιά δεν είναι και τόσο πρόβατα όσο θέλουν να νομίζουν μερικοί.

Τέλος, κι εγώ νομίζω ότι εκτός από τεράστια posts, η συζήτηση απέκτησε κι αξία. Εφόσον πολλά ακούστηκαν ήταν καλό που ο καθένας είπε τη γνώμη του. Και μάλιστα φάνηκε πως ανάμεσά μας δεν υπάρχουν μονάχα οι θρησκόληπτοι φανατικοί τους οποίους αρέσκεται να προβάλλει η τηλεόραση. Μάλιστα δεν ξέρω αν το παρατηρήσατε, αλλά οδέυοντας προς το σημείο που βρισκόμαστε αρχίσαμε όχι μόνο να πλησιάζουμε ο ένας στη γνώμη του άλλου, αλλά και να διαβάζουμε ο ένας τον άλλο προσεκτικά, απολογούμενοι όπου γινόμασταν επιθετικοί. Η ουσία της δημοκρατίας! Εγώ πάντως σας ευχαριστώ για την επικοδομητική συζήτηση.
"Αν αυτό που έκανες χτες σου φαίνεται ακόμα μεγάλο, δεν έχεις κάνει αρκετά σήμερα."
nap
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by nap » Sun May 21, 2006 9:21 pm

Μερικά σχόλια:
Πρώτον,
Fairy wrote:Προσωπικά ο δεύτερος λόγος προσβάλλει κι εμένα, μιας και δεν αφορά μονάχα την πρόσβαση στο ιερό (ακόμα και στα μωρά!), αλλά και τις μέρες που κάνει να κοινωνήσουμε, προσκυνήσουμε εικόνα, βαφτίσουμε μωρό κτλ κτλ κτλ, λες και αυτό το στοιχείο της θυληκότητάς μας είναι κάτι ακάθαρτο κι όχι ένα δώρο από το Θεό για να γίνουμε μητέρες. Anyway, αυτή είναι η απάντηση, αυτήν παραθέτω.
Αυτό δεν είναι ένα αναχρονιστικό (και συνάμα προσβλητικό για κάποιους) στοιχείο της θρησκείας; Για την άποψη αυτή, φταίει η θρησκεία και αυτά που πρεσβεύει ή οι λειτουργοί της και οι πιστοί της που εξακολουθούν να είναι προσκολλημένοι σε κάτι τέτοιο; (Προσωπικά πιστεύω και τα δύο, αν θέλετε να το αποσαφηνίσω σε άλλο ποστ...)

Και δεύτερον,
Fairy wrote:Το απόλυτο γεγονός, στο οποίο νομίζω πως συμφωνούμε οι περισσότεροι είναι πως κάποιοι εκμεταλλέυτηκαν την έμφυτη τάση του ανθρώπου στη θρησκεία για να αποκτήσουν κοσμική εξουσία ή χρήματα. Υπάρχουν σε όλες τις θρησκείες και τα δόγματα και δεν αποτελούν την πλειοψηφία του ιερατείου για να έιμαστε δίκαιοι.
Συνήθως αποτελούν όμως την κεφαλή του ιερατείου, που προβάλλεται προς τα έξω ως το πλέον αντιπροσωπευτικό τμήμα των λειτουργών της θρησκείας...
It is by will alone I set my mind in motion...
The Punisher
Venus Former Team Member

Post by The Punisher » Sun May 21, 2006 10:13 pm

Συνήθως αποτελούν όμως την κεφαλή του ιερατείου, που προβάλλεται προς τα έξω ως το πλέον αντιπροσωπευτικό τμήμα των λειτουργών της θρησκείας...
Απλά θέλω να τονίσω το "Συνήθως" λίγο παραπάνω...:-D

--------------------
2) Ε λοιπόν το δεύτερο που μας είπε μπορείτε να το μαντέψετε αν αναλογιστείτε πως οι γυναίκες νεοκώροι είναι πάντα μεγάλης ηλικίας... και τι συμβαίνει σε εμάς τις γυναίκες όταν μεγαλώνουμε;

Προσωπικά ο δεύτερος λόγος προσβάλλει κι εμένα, μιας και δεν αφορά μονάχα την πρόσβαση στο ιερό (ακόμα και στα μωρά!), αλλά και τις μέρες που κάνει να κοινωνήσουμε, προσκυνήσουμε εικόνα, βαφτίσουμε μωρό κτλ κτλ κτλ, λες και αυτό το στοιχείο της θυληκότητάς μας είναι κάτι ακάθαρτο κι όχι ένα δώρο από το Θεό για να γίνουμε μητέρες. Anyway, αυτή είναι η απάντηση, αυτήν παραθέτω.
Βασικά αυτό δεν νομίζω ότι ισχύει...πρέπει να είναι μια δοξασία του λαού (από αυτά που ράδιο παράγκα δαδώθηκαν) αλλά θα διαβάσω και θα σας ενημερώσω για την επίσημη άποψη της εκκλησίας πάνω στο θέμα...μην είμαστε και ανακριβείς ;)
Αυτό δεν είναι ένα αναχρονιστικό (και συνάμα προσβλητικό για κάποιους) στοιχείο της θρησκείας; Για την άποψη αυτή, φταίει η θρησκεία και αυτά που πρεσβεύει ή οι λειτουργοί της και οι πιστοί της που εξακολουθούν να είναι προσκολλημένοι σε κάτι τέτοιο; (Προσωπικά πιστεύω και τα δύο, αν θέλετε να το αποσαφηνίσω σε άλλο ποστ...)
Θεώρησέ το αυτό σαν μια εκκρεμότητα...απλά να βρω λίγο χρόνο και θα σου απαντήσω...γιατί όπως είπα και πιο πάνω μπορεί να μην ισχύει κάτι τέτοιο

----------------------------------------
έλος, κι εγώ νομίζω ότι εκτός από τεράστια posts, η συζήτηση απέκτησε κι αξία. Εφόσον πολλά ακούστηκαν ήταν καλό που ο καθένας είπε τη γνώμη του. Και μάλιστα φάνηκε πως ανάμεσά μας δεν υπάρχουν μονάχα οι θρησκόληπτοι φανατικοί τους οποίους αρέσκεται να προβάλλει η τηλεόραση. Μάλιστα δεν ξέρω αν το παρατηρήσατε, αλλά οδέυοντας προς το σημείο που βρισκόμαστε αρχίσαμε όχι μόνο να πλησιάζουμε ο ένας στη γνώμη του άλλου, αλλά και να διαβάζουμε ο ένας τον άλλο προσεκτικά, απολογούμενοι όπου γινόμασταν επιθετικοί. Η ουσία της δημοκρατίας! Εγώ πάντως σας ευχαριστώ για την επικοδομητική συζήτηση.
Σε βρίσκω πολύ σωστή...υποδειγματική απάντηση σε όποιον έχει αντίθετη άποψη :-)
ailouros
Gbyte level
Gbyte level

Post by ailouros » Sun May 21, 2006 10:47 pm

Εγώ αφήνω απέξω την εκκλησία Α.Ε και την σαθρότητά της.Δεν με ενδιαφέρουν για την ώρα ούτε τα εγκλήματα που διαπράχθησαν στο όνομα του γιατί κανένας πιστός δεν ευθύνεται για την ηθική του κάθε τραγόπαπα(με το συμπάθιο). Θα ήθελα να γυρίσω πίσω στα θεμέλια του χριστιανισμού και να κρίνουμε τις αρχές πάνω στις οποίες δομήθηκε και ίσως συγκλίνουμε σε κάτι. Όπως μπορούμε να πούμε για τον κομφουκιανισμό ότι βασίζεται στην μη βια έτσι και για το χριστιανισμό :

1)Θεμελιώθηκε πάνω σε γραπτά κείμενα τα οποία βρίθουν αντιφάσεων.Και αντιφάσεις=παραποιήσεις ,επεμβάσεις εκ των υστέρων αλλαγές.Π.χ το πίστευε και μη ερεύνα είναι η παραποίηση του πίστευε μετ’ερεύνης.Πόσα ακόμα τσιτάτα (απαράδεκτα και αναχρονιστικά) ,ναυαρχίδες της θρησκείας αυτής ,έχουν προκύψει στην πορεία. Ζωντανός οργανισμός η εκκλησία αλλά μήπως το όλο σύστημα δεν εξελίσσεται τόσο τυχαία αλλά βάση συγκεκριμένης λογικής?
2)Θέση της γυναίκας:
Στο πρόσωπο της Παναγίας λέτε ,η γυναίκα έχει την θέση της ψηλά σε αυτήν την θρησκεία. Παράλληλα όμως η εκκλησία αποθεώνει την παρθενία ως την ύψιστη αρετή. Αρκετά έξυπνο να «ευνουχίσεις» την γυναίκα ,να την κάνεις να νιώσει ενοχές για τον ερωτισμό που εκπέμπει από την φύση της και να την κολλήσεις στην γωνία παραβλέποντας τον απόλυτα θεϊκό της ρόλο στην διαδικασία της εξέλιξης και της αναπαραγωγής .Και αυτό το κάνουν μόνο οι μονοθεϊστικές θρησκείες (με κέντρο τον άντρα) γιαυτό και η θέση της γυναίκας σήμερα είναι τόσο υποβαθμισμένη (ποια γυναίκα ηγέτης θα έστελνε τον λαό της στον πόλεμο βάζοντας τα παιδία της να σκοτωθούν και να σκοτώσουν?εκτός από την Ράις που είναι μεταλλαγμένη).Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν ιέρειες και οι γυναίκες αυτές ήταν σύμβολα ,όχι εξουσίας όπως είναι σήμερα οι άντρες ιερείς, αλλά απόλυτου σεβασμού. Η ίδια η θρησκεία με τον Δία ψηλότερα αλλά διακατεχόμενο από πάθος για τις γυναίκες δεν αποφάσιζε ο ίδιος αλλά οι γυναίκες του (συμβολικό παράδειγμα για το πώς ήταν δομημένη όλη η αρχαία ελληνική κοινωνία).
3)Δομημένη θρησκεία στον φόβο και όχι την αγάπη:
Γιατί να πρέπει η αγάπη να είναι μια υποταγή σε κάποιο θεϊκό ακαθόριστο θέλημα και όχι κάποια φυσική λειτουργία;Γιατί να υπάρχει μια τεράστια λίστα με πρέπει και δεν πρέπει ;Άραγε το γεγονός της αλλοτρίωσης του ανθρώπου από τα ένστικτά του την φύση και τον συνάνθρωπο ,είναι τυχαίο; Ποιός χαρακτρίζει τα ανθρώπινα ένστικτα ,κατώτερα και ζώωδη και ποιος έχει αναγάγει την επαφή με την φύση σε πρωτογονισμό (και καμια φορά και σε σατανισμό).Εγώ προσωπικά θα μιλήσω και πάλι έχω παρακολουθήσει και κατηχητικό αρκετά χρόνια και ομολογώ ότι αν κάτι μου κράταγε το μυαλό από το να σκεφτώ λογικά σε κάποια θέματα ,ήταν ένας γενικός φόβος (ενώ αντικρύζοντας π.χ την Ακρόπολη το συναίσθημα ήταν δέος) προερχόμενος από τις ιστορίες με θαύματα ,από την μαυρίλα τα θυμιατά τις ψαλμωδίες ,από ατάκες που όλοι έχουμε ακούσει «να είσαι ήσυχος για να σε αγαπάει ο Χριστούλης και να μην πας στην κόλαση ‘ πράγματα που σήμερα τα θεωρώ παρά φύσει και αντιπαιδαγωτικά ,εκτός του ότι ο δογματισμός και το «έτσι είναι γιατί τα γράφει το Ευαγγέλιο» δεν προετοιμάζει ένα παιδικό μυαλό να σκέφτεται κριτικά.
Και μια τελευταία παρατήρηση. Έχετε δει ποτέ σε αναπαράσταση αγίου σε εικόνες κάποιον να γελάει-χαμογελάει;Όπως έλεγε και ο Σωκράτης νομίζω «όταν γελάς δεν φοβάσαι και όταν δεν φοβάσαι δεν πιστεύεις στον Θεό».Αυτό σαν σύνοψη για τα πρότυπα,το πνεύμα και την λογική της Εκκλησίας.

Σόρρυ για το μακροσκελές ποστ
Theofaman
Mbyte level
Mbyte level

Post by Theofaman » Sun May 21, 2006 10:59 pm

ailouros wrote:Και αυτό το κάνουν μόνο οι μονοθεϊστικές θρησκείες (με κέντρο τον άντρα) γιαυτό και η θέση της γυναίκας σήμερα είναι τόσο υποβαθμισμένη (ποια γυναίκα ηγέτης θα έστελνε τον λαό της στον πόλεμο βάζοντας τα παιδία της να σκοτωθούν και να σκοτώσουν?εκτός από την Ράις που είναι μεταλλαγμένη).
Η Μαργαρίτα Θάτσερ :-D
Βέβαια θα μου πεις είναι Αγγλίδα :lol:
Theo(pame na)fam(e mprizoles)an!
AmmarkoV
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by AmmarkoV » Mon May 22, 2006 2:19 am

Τελειώνοντας το post συνειδητοποιώ πόσο τεράστιο είναι..
1000 συγνώμη , αλλά δεν ξέρω , να το σβήσω ?
Το αφήνω και όποιος (το :) ) αντέχει ας το διαβάσει..
:oops: #-o :roll:
Fairy wrote:Εκείνη αφού έδιωξε διακριτικά τα αγόρια από την αίθουσα στο διάλειμμα μας απάντησε ως εξής
...
...
και τι συμβαίνει σε εμάς τις γυναίκες όταν μεγαλώνουμε;
Γενικότερα υπάρχει κάτι στην ανθρώπινη προσωπικότητα σε σχέση με τις ομάδες που λέγεται σύνδρομο του "καμμένου δέντρου".. (Αυτό είναι αν θυμάμαι καλά από διάλεξη στο μάθημα Κοινωνιολογίας στο πολιτικό της νομικής , τώρα πως το παρακολουθούσα και δεν παρακολουθώ τα δικά μας μαθήματα πχ , άλλη ιστορία..) Δηλαδή..
Έστω οτι υπάρχει μια φυλή Ζουλού..
Τώρα όλοι αυτοί είναι ζουλού και άνθρωποι και άρα είναι σε μια ομάδα.. Αν ένα βράδυ είναι 10 άτομα και χορεύουν γύρω από ένα δέντρο και πέσει κεραυνός σε αυτό , αυτά πλέον θα αποτελούν μια ομάδα από μόνα τους από εκεί και εμπρός.. Και πάντα θα θυμούνται το γεγονός (ακόμα και αν η εξήγηση που τους δώθηκε τότε ήταν άκυρη ή ανύπαρκτη)
Και όχι μόνο αυτό αλλά το βίωμα τους θα το μετέφεραν και σε άλλους δημιουργώντας αντίστοιχες πεποιθήσεις και so on..
Αν πχ τα αρχαία χρόνια πίστευαν οτι ο κεραυνός προκλήθηκε από τους θεούς τότε αυτό θα σήμαινε αντίστοιχη ανάπτυξη πίστης εκ μέρους τους..

Η συμπεριφορά αυτής της καθηγήτριας (η οποία δεν σημαίνει οτι έγινε με αυτό υπ`όψην) λοιπόν ακριβώς αυτό μου θυμίζει..
Μαζεύουμε όλους όσους έχουν το πρόβλημα , μαζεύουμε όλα τα κοριτσάκια και με δυο άσχετα επιχειρήματα τα οποία είναι λογικοφανή και προέρχονται από μια μεγαλύτερη γυναίκα "που τό`χει ζήσει" τελειώνουμε την συζήτηση , ομαδοποιώντας τα και διαφοροποιώντας τα από τους άνδρες που δεν αδιαθετούν και για αυτό έχουν το δικαίωμα να μπαίνουν στο ιερό.. Νιώθοντας σαν ομάδα τα κοριτσάκια το καταπίνουν χωρίς αντίσταση..
Τώρα το πιο αστείο είναι οτι μάλλον και σε αυτή την γυναίκα το ίδιο ακριβώς είχε γίνει , απλά ο κοινωνικός κύκλος της μάλλον ποτέ δεν το αμφισβήτησε σοβαρά και απλά Fairy είσαι τυχερή αφενός που έχεις εμάς να συζητάμε ;) (λες και είμαστε group therapy και καλά :lol: ) και αφετέρου που η κοινωνία μας με την τηλεόραση/παγκοσμιοποίηση κτλ εκτός των αρνητικών επιτρέπει κάποια ευρήτητα σκέψης με τα πολλά πράματα που βλέπει κανείς..

Αυτή η συμπεριφορά μάλιστα λογικά θα έχει υπάρξει και την έχουμε υποστεί όλοι μας..
Πχ εγώ πρώτος πρώτος την διακρίνω σε εμένα σε πολλά πράγματα..
Κάτι που μου έρχεται στο μυαλό πχ είναι πως δεν θα φορέσω ποτέ ροζ μπλούζα και σκουλαρίκι (παρότι είναι της μόδας :-p ) γιατί αυτοπροσδιορίζομαι ως άντρας και οι άντρες δεν φοράνε τέτοιες μπλούζες όπως έχω μάθει από την οικογένεια μου (να και το context) ..

Η η Fairy δεν θα θέλει να μπεί σε ιερό ή αν μπεί θα αισθάνεται άσχημα με τον εαυτό της.

Επίσης σχετικά με τον 2ο λόγο δεν μπορώ να καταλάβω..
Δηλαδή ήταν θέμα καθαριότητας?
Κάποιες φορές εύχομαι όταν ήμουν μικρός να είχα την δύναμη του λόγου για να άρθρωνα κάποια τέτοια αντίρηση στα παρόμοια που μας έλεγαν στο δημοτικό κυρίως..
Fairy wrote: Εγώ πάντως σας ευχαριστώ για την επικοδομητική συζήτηση.
Επίσης και από εμένα το ίδιο , είναι όντως πολύ ενδιαφέροντα αυτά που λέγονται .. :-D

nap wrote:Συνήθως αποτελούν όμως την κεφαλή του ιερατείου, που προβάλλεται προς τα έξω ως το πλέον αντιπροσωπευτικό τμήμα των λειτουργών της θρησκείας...
Βασικά σκέφτομαι αυτό σε συνδυασμό με αυτά που είπε η Fairy για το ιερό και την δασκάλα της και θυμάμαι να έχω κάνει εγώ παρόμοια παρατήρηση/ερώτηση με αυτά που λές nap στην θρησκευτικό μας..
Η απάντηση ήταν , ναι αλλά δεν είναι αυτό το μήνυμα της εκκλησίας και δεν είναι όλοι έτσι..
Πατ τέρμα ο διάλογος...
Πόσα άλλα τέτοια έχω ακούσει.. (Ένα ένα μου έρχονται τώρα και τσαντίζομαι..)
Οτι το η δε γυνή να φοβείται τον άντρα σημαίνει να τον σέβεται..
Οτι ο Αδαμ και η Εύα και το μήλο δεν σημαίνει οτι η γυναίκα είναι πιο αμαρτωλή απλά είναι έτσι η αφήγηση..
Οτι η Εύα δημιουργήθηκε από τα πλευρά του Αδάμ για να είναι ίσοι και επειδή είναι η καρδιά του εκεί και κάτι τέτοια..
Άλλος πονεμένος τομέας , οτι η επιστήμη και η εκκλησία ταυτίζονται και δεν υπάρχουν διαφορές..
Οτι το πίστευε και μη ερεύνα σημαίνει οτι πίστευε και ερεύνα , μπορείς να ερευνήσεις αλλά όπως πολλοί μεγάλοι επιστήμονες ερεύνησαν και τελικά κατέληξαν στο οτι η αλήθεια είναι ο Θεός γι`αυτό..
Αηδίες , αηδίες , αηδίες μετά από άλλες αηδίες και όλα αυτά εξεταζόμενα και με ρόλο στον μέσο όρο εξαμήνου.. Και όχι μόνο αυτό αλλά να έχουν εντυπωθεί στο μυαλό μου τόσα χρόνια μετά..

ailouros wrote:Παράλληλα όμως η εκκλησία αποθεώνει την παρθενία ως την ύψιστη αρετή. Αρκετά έξυπνο να «ευνουχίσεις» την γυναίκα ,να την κάνεις να νιώσει ενοχές για τον ερωτισμό..
Καλύτερα από το να είμασταν σαν τα σκυλιά και τις γάτες δηλαδή 3-4 σύντροφοι ανα αναπαραγωγική σεζόν.. Και θα μου πεί κανείς γιατί δηλαδή οί Αρχαίοι Έλληνες που δεν ήταν χριστιανοί έτσι ήταν..? Όχι αλλά νιώθω τον κίνδυνο να παρασυρθούν οι άνθρωποι σε φαινόμενα τύπου παιδιά των λουλουδιών (hippies) .. Ενδεικτικά έχω διαβάσει για τον Mick Jagger (γνωστός hippie) οτι τα είχε με μια κοπέλα και σε κάποια φάση γυρνάει εκεί που έμεναν και την βρίσκει να συνουσιάζεται (:-D το είπα κόσμια) με κάποιον άγνωστο και όταν την ρωτάει για εξηγήσεις γυρνάει και του κάνει αυτή , relax honey , it`s just sex..
Τώρα και το άλλο άκρο σχετικά με την παρθενία κτλ δεν είναι σωστό αλλά το προτιμώ (γνώμη μου) ..
ailouros wrote:ποια γυναίκα ηγέτης θα έστελνε τον λαό της στον πόλεμο βάζοντας τα παιδία της να σκοτωθούν και να σκοτώσουν?
Μακάρι να σκέφτονταν έτσι οι γυναίκες , και όλοι οι ηγέτες να ήταν γυναίκες τότε..
Αλλά 1 δεν νομίζω οτι οι άντρες δηλαδή θέλουν να σκοτώνονται τα παιδιά τους.. Και 2 ούτε οι λακεδεμώνιες είχαν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα πχ.. Από τα ιστορικά κείμενα μάλλον μια χαρά διακρίνω στο να πεθάνει κάποιος για την πατρίδα ή για κάποιον ανώτερο σκοπό..
Επίσης για σήμερα είναι τόσο μεγάλα τα συμφέροντα , τόσο πολύπλοκες οι καταστάσεις και τόσο συγκεκριμένος ο ρόλος των ηγετών που δεν επιτρέπει φιλειρηνισμό.. Γιατί μπορεί να φας καμμία αδέσποτη σφαίρα , να ξεσπάσει κανένα σκάνδαλο , να σε σκοτώσει κάποιος φανατικός , να γίνει κάποιο ατύχημα και πάει λέγοντας ..

ailouros wrote: 3)Δομημένη θρησκεία στον φόβο και όχι την αγάπη:
Γιατί να πρέπει η αγάπη να είναι ...
...
...
...σαν σύνοψη για τα πρότυπα,το πνεύμα και την λογική της Εκκλησίας.
Αυτό ισχύει πολύ και συμφωνώ..
Γενικά υπάρχει μια μαζοχιστική τάση (μοναχοί,μην το ένα,μην το άλλο,προσευχές,μετάνειες,γονατισμοί,φίλα την εικόνα κτλ κτλ) ..
Και προσωπικά τα βρίσκω όντως υπερβολικά , όπως τον "πολύ" πιστό που θα αφίσει πολλά στο παγκάρι , θα φιλήσει όλες τις εικόνες και το χέρι του παπά και θα γονατίζει γιατι αλλιώς θα είναι λιγότερο πιστός από τους άλλους και δεν θα τον αγαπάει εξίσου ο Θεός..
Αυτό σε συνδυασμό με το πνεύμα φόβου τις ασκητικές εικόνες κτλ υποθέτω οτι ήθελε να δημιουργεί κλίμα σεβασμού βέβαια κατέληξε καταπίεση..
Υπάρχουν όμως και όρισμένα στοιχεία όπως η νηστεία και η αυτοσυγκράτηση που είναι όντως σημαντικά αλλά παραγνωρισμένα λόγω συμφερόντων τις εποχής.. Δηλαδή φανταστείτε αν υπήρχε μια παγκόσμια σαρακωστή πόσο λιγότερη τροφή θα καταναλωνόταν πόσο πιο υγιείες θα ήμασταν , πόσο καλό θα έκανε στα υποσητιζόμενα παιδιά , πόσο καλό θα έκανε στον πλανήτη να έχουμε μια Power Saving περίοδο... Και παράλληλα πόσο κακό θα έκανε στα McDonalds , Food industries κτλ που μας θέλουν κοιλιόδουλους..
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
I would love to change the world, but they won't give me the source code. Οι καθηγητές πληρώνονται από το δημόσιο αρα από όλους τους Έλληνες για να κάνουν τα μαθήματα. Όλοι οι Έλληνες θα έπρεπε να μπορούν να δουν τα μαθήματα τα οποία πληρώνουν! Tο πνευματικό έργο που επιτελείται με τα χρήματα του δημοσίου ΔΕΝ είναι μόνο δικό σας Όποιος δεν δίνει πανελλήνιες έχει δικαίωμα στην γνώση που πληρώνει [url=http://ammar.gr/gddg]gddg blog[/url]
Image
auebstudent
byte level
byte level

Post by auebstudent » Mon May 22, 2006 7:14 am

Καταρχήν Fairy συμφωνώ με όλα όσα έγραψες.
Θέλω όμως να κάνω ένα σχόλιο σε αυτά που έγραψε ο ailouros.

ailouros wrote: Στο πρόσωπο της Παναγίας λέτε ,η γυναίκα έχει την θέση της ψηλά σε αυτήν την θρησκεία.

Ναι, με πιο συχνό ρόλο αυτόν του μεσολαβητή

ailouros wrote: Παράλληλα όμως η εκκλησία αποθεώνει την παρθενία ως την ύψιστη αρετή.
Ναι, θεωρείται και είναι αρετή, το ύψιστη το θεωρώ άστοχο επίθετο.

ailouros wrote: Αρκετά έξυπνο να «ευνουχίσεις» την γυναίκα ,να την κάνεις να νιώσει ενοχές για τον ερωτισμό που εκπέμπει από την φύση της και να την κολλήσεις στην γωνία
Κοίτα, δεν νομίζω ότι το να ζητήσει η θρησκεία και από το αγόρι και από το κορίτσι να δείξουν μια σχετική εγκράτεια είναι κατακριτέο. Επιπλέον αν ξέρεις τι σημαίνει η "πρώτη φορά" για την πλειοψηφία τον κοριτσιών θα καταλάβεις πως αυτός ο ερωτισμός που όντως εκπέμπει έχει μεν αξία αλλά όχι αυτή που πας να τη δώσεις.
ailouros wrote: παραβλέποντας τον απόλυτα θεϊκό της ρόλο στην διαδικασία της εξέλιξης και της αναπαραγωγής.
καμία θρησκεία δεν μπορεί να αποδείξει ότι η γυναίκα δεν έχει κύριο ρόλο στη διαδικασία της εξέλιξης και αναπαραγωγής ότι κι αν πει. Για όλους είναι αυτονόητο αυτό.

ailouros wrote: Και αυτό το κάνουν μόνο οι μονοθεϊστικές θρησκείες (με κέντρο τον άντρα) γιαυτό και η θέση της γυναίκας σήμερα είναι τόσο υποβαθμισμένη (ποια γυναίκα ηγέτης θα έστελνε τον λαό της στον πόλεμο βάζοντας τα παιδία της να σκοτωθούν και να σκοτώσουν?
Εδώ με βρίσκεις σύμφωνο και φυσικά δεν φταίνε μόνο οι θρησκείες, φταίμε όλοι ανεξαρτήτως θρησκείας. Απ' την άλλη το να λες ότι οι άνδρες δεν σκέφτονται τα παιδιά τους που θα σκοτωθούν στον πόλεμο ακούγεται κάπως παράξενα.

Επίσης για το "πίστευε και μη ερεύνα" και το "ερευνάτε τις γραφές" εγώ το βλέπω κάτι σαν "ψάξε αλλά να ξέρεις αποκλείεται να τα καταλάβεις όλα" Εσύ δες το σα να το σου λέει ο παπάς "σκάσε και πίστευε".

Για την αρχαία Ελλάδα ωραία μεν αυτά που λες αλλά θα συμπληρώσω πως οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα ψήφου. Στους ναούς της Αφροδίτης τις γυναίκες τις "χρησιμοποιούσαν" οι άνδρες για να ικανοποιήσουν τις ερωτικές τους επιθυμίες. Επιφανείς άνδρες της Αθήνας είχαν τις γυναίκες στο σπίτι και έξω έβγαιναν με τις παλλακίδες τους.
ailouros wrote: Και μια τελευταία παρατήρηση. Έχετε δει ποτέ σε αναπαράσταση αγίου σε εικόνες κάποιον να γελάει-χαμογελάει;Όπως έλεγε και ο Σωκράτης νομίζω «όταν γελάς δεν φοβάσαι και όταν δεν φοβάσαι δεν πιστεύεις στον Θεό».Αυτό σαν σύνοψη για τα πρότυπα,το πνεύμα και την λογική της Εκκλησίας.
Για το αν έχω δει σε εικόνα άγιο να χαμογελάει τι να σου πω τώρα; :) :) :) Πέταξες και έναν Σωκράτη και το έδεσες το επιχείρημα :) :) :) Για την ιστορία υπάρχουν τέτοιες εικόνες μόνο που δεν συνηθίζεται. Μπορείς να δεις εικόνες που περιγράφουν κάτι χαρούμενο και οι συμμετέχοντες να χαμογελούν. Με συγχωρείς που δεν θα σου βάλω link αν και υπάρχουν αν ψάξεις αλλά ήδη αισθάνομαι "παράξενα" που συζητάω κάτι τέτοιο. Από κει και πέρα μην ξεχνάς πως είναι αφηρημένες απεικονίσεις και όχι φωτογραφίες που έχουν "ποζάρει".
ailouros
Gbyte level
Gbyte level

Post by ailouros » Mon May 22, 2006 11:25 am

ailouros έγραψε:
Παράλληλα όμως η εκκλησία αποθεώνει την παρθενία ως την ύψιστη αρετή.

Ναι, θεωρείται και είναι αρετή, το ύψιστη το θεωρώ άστοχο επίθετο.

To ότι θεωρείται το γνωρίζω το ότι είναι όμως;;;;
Κοίτα, δεν νομίζω ότι το να ζητήσει η θρησκεία και από το αγόρι και από το κορίτσι να δείξουν μια σχετική εγκράτεια είναι κατακριτέο. Επιπλέον αν ξέρεις τι σημαίνει η "πρώτη φορά" για την πλειοψηφία τον κοριτσιών θα καταλάβεις πως αυτός ο ερωτισμός που όντως εκπέμπει έχει μεν αξία αλλά όχι αυτή που πας να τη δώσεις.
Ποια αξία πάω να της δώσω;Από ότι κατάλαβα νομίζεις ότι είπα κάτι κάντε σεξ ελεύθερα και κυληθείτε στις λάσπες σαν τα γουρούνια.Ερωτισμός δεν είναι μόνο η γεννετήσια διαδικασία ,ούτε να κυκλοφορεί η κάθε κοπέλα με μίνι και να πηγαίνει με τον πρώτο τυχόντα.Αυτός είναι ο ερωτισμός του φαλλοκράτη.Για μένα η αποθέωση της θηλυκότητας όπως έχει εκφραστεί μέσα από τις τέχνες σε διάφορες περιόδους είναι ερωτισμός.Αν εσένα πηγαίνει ο νους σου σε άλλα πράγματα όπως Εμμανουέλα το 4 :roll: Άλλο η πολυγαμία και η ασυδοσία και άλλο να υποβαθμίζεις τον ρόλο της γυναίκας σε μια κατα τα άλλα θρησκεία που προάγει δήθεν την αγάπη.Εκτός αν το αν μια γυναίκα είναι γόνιμη και έχει περίοδο είναι κακό ,ενώ όταν της έρχεται κλιμακτήριος το πράγμα κάπως διορθώνεται..
Επίσης για το "πίστευε και μη ερεύνα" και το "ερευνάτε τις γραφές" εγώ το βλέπω κάτι σαν "ψάξε αλλά να ξέρεις αποκλείεται να τα καταλάβεις όλα" Εσύ δες το σα να το σου λέει ο παπάς "σκάσε και πίστευε".
Αυτό ο καθένας το ερμηνεύει όπως επιθυμεί.
Για το αν έχω δει σε εικόνα άγιο να χαμογελάει τι να σου πω τώρα; Smile Smile Smile Πέταξες και έναν Σωκράτη και το έδεσες το επιχείρημα Smile Smile Smile Για την ιστορία υπάρχουν τέτοιες εικόνες μόνο που δεν συνηθίζεται. Μπορείς να δεις εικόνες που περιγράφουν κάτι χαρούμενο και οι συμμετέχοντες να χαμογελούν. Με συγχωρείς που δεν θα σου βάλω link αν και υπάρχουν αν ψάξεις αλλά ήδη αισθάνομαι "παράξενα" που συζητάω κάτι τέτοιο. Από κει και πέρα μην ξεχνάς πως είναι αφηρημένες απεικονίσεις και όχι φωτογραφίες που έχουν "ποζάρει".
Το συγκεκριμένο θέμα με το γέλιο είναι πολυσυζητημένο και μάλιστα είχε πέσει και θέμα στην έκθεση στις πανελλήνιες δεσμών άρα δεν πρέπει να νιώθεις παράξενα :) .Τον ρόλο του γέλιου στην κουλτούρα μιας κοινωνίας ,ενός συστήματος αξιών ,μιας θρησκείας ,τον έχουν αναλύσει άλλοι πριν και καλύτερα από μένα (δεν σου δίνω και γω link για να ισοφαρίσουμε).

Πάντως νιώθω περίεργα να απαντάμε επί των σημείων λες και εγώ είμαι γραφείο τύπου του τάδε δόγματος και εσύ κάποιου άλλου.Τις απόψεις μας λέμε και δεν χρειάζεται να έχουμε την λογική διάψευσης ,αντίκρουσης του κάθε σημείου με λινκ παραπομπές κλπ :lol:
mahi
bit level
bit level

Post by mahi » Mon May 22, 2006 3:26 pm

Εγώ πάντως που είδα τον Κώδικα μου άρεσε πάρα πολύ (σίγουρα το βιβλίο είναι πολύ καλύτερο!!!!) αλλά για ταινία ήταν αρκετά καλή...
auebstudent
byte level
byte level

Post by auebstudent » Mon May 22, 2006 3:47 pm

Ναι με συγχωρείς ailoure αλλά το κάνω κυρίως για μένα γιατί είναι πολλά μαζεμένα και προσπαθώ να τα βάλω σε μια τάξη.
Φυσικά είσαι άδικος αν νομίζεις ότι εννοώ το "Εμμανουέλα 4" και ότι άλλο έγραψες μετά. Απ την άλλη βεβαια τι σόι υπεράσπιση κάνεις στα δικαιώματα των γυναικών με κάτι τόσο υποκειμενικό όσο είναι οι "τέχνες" ειλικρινά δεν μπορώ να το καταλάβω. Απλά πετάς έτσι κάτι για να το πεις.
Για το θέμα που όπως λες έπεσε στις πανελλήνιες καταλαβαίνω το ρόλο του γέλιου αλλά νομίζω ότι υπάρχει ένα όριο μέχρι εκεί που δεν επηρρεάζεται η λειτουργικότητα της παραμέτρου που εξετάζεις.
Fairy
Gbyte level
Gbyte level

Post by Fairy » Mon May 22, 2006 5:10 pm

The Punisher wrote: Θεώρησέ το αυτό σαν μια εκκρεμότητα...απλά να βρω λίγο χρόνο και θα σου απαντήσω...γιατί όπως είπα και πιο πάνω μπορεί να μην ισχύει κάτι τέτοιο.
Αν τα καταφέρεις να βρεις την επίσημη άποψη, καλό θα ήταν, πάντως ότι ισχύει είμαι απόλυτα σίγουρη. Σαν κοριτσάκι, το βρίσκω εδώ και χρόνια μπροστά μου...
ailouros wrote: Εγώ αφήνω απέξω την εκκλησία Α.Ε και την σαθρότητά της.
---
---
Αυτό σαν σύνοψη για τα πρότυπα,το πνεύμα και την λογική της Εκκλησίας. Σόρρυ για το μακροσκελές ποστ.
Θα ήθελα να κάνω μερικά γενικά σχόλια και όσον αφορά τα υπόλοιπα που αναφέρονται στο συγκεκριμένο post μπορέιτε να θεωρήσετε πως συμφωνώ.

Θεμελιώθηκε πάνω σε γραπτά κείμενα τα οποία βρίθουν αντιφάσεων. Επειδή δεν έχω ακούσει κάτι σχετικά, θα παρακαλούσα τουλάχιστον όσον αφορά τα Ευαγγέλια να μου αναφέρει κάποιος ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Αν η λίστα είναι μακροσκελής, μου αρκούν ένα-δύο. (Πολύ πιθανόν να υπάρχουν δεν αντιλέγω.) Αν τώρα έχει χρησιμοποιηθεί η λέξη "αντιφάσεις" για τις κατοπινές - συχνά λανθασμένες - ερμηνείες του ιερατείου, νομίζω πως έχω πει αρκετά σε πολλά προηγούμενα post και δεν θα ήθελα να σας κουράσω άλλο.

Γιατί να πρέπει η αγάπη να είναι μια υποταγή σε κάποιο θεϊκό ακαθόριστο θέλημα και όχι κάποια φυσική λειτουργία; Εγώ πάλι νομίζω πως ο Χριστός ήταν αρκετά σαφής: "Αγαπάτε αλλήλους" ακόμη και τους εχθρούς σας.

Γιατί να υπάρχει μια τεράστια λίστα με πρέπει και δεν πρέπει ;Νομίζω ότι πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός: 1)Στα πνευματικά πρέπει πχ, το "Αγαπάτε Αλλήλους" που δεν ήταν διαταγή στρατηγού αλλά συμβουλή με σκοπό τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Άν δεν το κάνουμε πάμε στην κόλαση. Σκεφτείτε το καλύτερα! Ποια κόλαση εννοείται: αυτή με τα καζάνια και τα τέρατα με τα κερατάκια :evil: ή η ζωή σε έναν κόσμο που ο αδερφός βασανίζει τον αδερφό του; 2)Τα πρέπει της λατρείας, που είναι κανόνες που θεμελίωσαν άνθρωποι. Δεν νομίζω πως αν κάνεις το καλό ο Θεός θα νοιαστεί που μπήκες σε μοναστήρι φορώντας σορτσάκι. Ο Χριστός όρισε την Κοινωνία και το "Πάτερ Ημών".

ιστορίες με θαύματα ,από την μαυρίλα τα θυμιατά τις ψαλμωδίες ,από ατάκες που όλοι έχουμε ακούσει «να είσαι ήσυχος για να σε αγαπάει ο Χριστούλης και να μην πας στην κόλαση ? πράγματα που σήμερα τα θεωρώ παρά φύσει και αντιπαιδαγωτικά Εδώ συμφωνώ απολύτως!!! Κι εγώ πάντα ανατρίχιαζα με κάτι τέτοια...

Έχετε δει ποτέ σε αναπαράσταση αγίου σε εικόνες κάποιον να γελάει-χαμογελάει; Νομίζω πως η επιλογή αυτή έχει γίνει, για να δείξει την πνευματικότητα του εικονιζόμενου προσώπου. Αν έβλεπες άγιο να γελάει, εσύ μπορέι να θεωρούσες πως είναι ευτυχισμένος γιατί βρίσκεται με το Θεό, κάποιος άλλος όμως θα τον θεωρούσε (με το συμπάθειο) χάχα. Οπότε καλύτερα απλά να τονίζεται η σοβαρότητα του πράγματος.
ΑmmarkoV wrote: Μαζεύουμε όλους όσους έχουν το πρόβλημα , μαζεύουμε όλα τα κοριτσάκια και με δυο άσχετα επιχειρήματα τα οποία είναι λογικοφανή και προέρχονται από μια μεγαλύτερη γυναίκα "που τό`χει ζήσει" τελειώνουμε την συζήτηση , ομαδοποιώντας τα και διαφοροποιώντας τα από τους άνδρες που δεν αδιαθετούν και για αυτό έχουν το δικαίωμα να μπαίνουν στο ιερό.. Νιώθοντας σαν ομάδα τα κοριτσάκια το καταπίνουν χωρίς αντίσταση..
Για φαντάσου... Εγώ είχα πιστέψει πως θεωρούσε απλώς ταμπού να αναφέρει τη λέξη από π... μπροστά στα αγόρια. Είμαι πολύ αθώα τελικά...
nap wrote: Για την άποψη αυτή, φταίει η θρησκεία και αυτά που πρεσβεύει ή οι λειτουργοί της και οι πιστοί της που εξακολουθούν να είναι προσκολλημένοι σε κάτι τέτοιο;
AmmarkoV wrote: Η η Fairy δεν θα θέλει να μπεί σε ιερό ή αν μπεί θα αισθάνεται άσχημα με τον εαυτό της.
Εδώ ανοίγεται μεγάλο θέμα. Νομίζω πως είναι θέμα ψυχολογίας. Από τη στιγμή που έχω ακούσει αυτές τις σαχλαμάρες τόσες φορές, αρχίζω έστω και στο υποσυνείδητό μου να τις πιστεύω. Ενώ τσαντίζομαι από αυτή τη σαχλή απαγόρευση, αν έστω και καταλάθος "παρανομήσω" νιώθω πράγματι στον πάτο του μυαλού μου ενοχές. Και για να το καταλάβουν αμφότερα τα φύλα, να φέρω ένα άλλο παράδειγμα. Πώς θα νιώθατε αν τρώγατε αρνάκι τη Μ.Παρασκευή ή μέρα μεσημέρι στο Ραμαζάνι (κτλ.) Θα ξέρατε πως κεραυνός δεν θα πέσει να σας πλακώσει επιτόπου, άντε να σας στραβοκοιτάξει η μαμά σας. Αλλά ενώ ξέρετε πως δε θα συμβεί τίποτε γιατί δεν το κάνετε; Από πραγματικό σεβασμό στη μέρα ή από κάποιο ασυνείδητο φόβο για την τιμωρία του Θεού; Από την άλλη ανάλογο φόβο νιώθουν οι παλιοί αν δε τα μεταβιβάσουν στους νεότερους... Έτσι διαιωνίζονται πολλά, ακόμη κι αυτά που θεωρούμε πλέον ανόητα.
ΑmmarkoV wrote:Όχι αλλά νιώθω τον κίνδυνο να παρασυρθούν οι άνθρωποι σε φαινόμενα τύπου παιδιά των λουλουδιών (hippies) ..
Κι εγώ πιστεύω πως οι απόψεις αυτές ευσταθούν για να διατηρείται μία κοινωνική τάξη, κι όχι ακριβώς γιατί είναι κακό οι άνθρωποι να συνουσιάζονται ή ακόμη να έχουν φαντασιώσεις (έστω Εμμανουέλλα 144) :smurfin: .
AmmarkoV wrote: Και προσωπικά τα βρίσκω όντως υπερβολικά , όπως τον "πολύ" πιστό που θα αφίσει πολλά στο παγκάρι , θα φιλήσει όλες τις εικόνες και το χέρι του παπά και θα γονατίζει γιατι αλλιώς θα είναι λιγότερο πιστός από τους άλλους και δεν θα τον αγαπάει εξίσου ο Θεός..
Άλλοστε, ακόμη κι ο Χριστός τα προέβλεψε αυτά. Θυμηθείτε την παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου...
AmmarkoV wrote: Υπάρχουν όμως και όρισμένα στοιχεία όπως η νηστεία και η αυτοσυγκράτηση που είναι όντως σημαντικά αλλά παραγνωρισμένα λόγω συμφερόντων τις εποχής..
Εδώ όλοι θυμούνται πως κοντά στη Σαρακοστή είναι και το καλοκαίρι και νηστεύουν για να χωράνε στο μαγιό τους... :geek:

Και για να τελειώνει κάπου η σημερινή ακατάσχετη φλυαρία μου, και για να μην νιώθουν αδικημένα τα παιδιά που μένουν πολύ πιστά στο θέμα του topic, συμφωνώ με τον ailouro πως ο Σίλας "ζωντάνεψε" από το χαρτί με μεγάλη δεξιοτεχνία. Ο Πολ Μπέτανι είναι πολύ καλός, αν τον παρακολουθείτε κι από πριν... (Ο Θρύλος ενός Ιππότη, Α Beautiful Mind, Master and Commander).
"Αν αυτό που έκανες χτες σου φαίνεται ακόμα μεγάλο, δεν έχεις κάνει αρκετά σήμερα."
auebstudent
byte level
byte level

Post by auebstudent » Mon May 22, 2006 6:09 pm

Θεμελιώθηκε πάνω σε γραπτά κείμενα τα οποία βρίθουν αντιφάσεων. Επειδή δεν έχω ακούσει κάτι σχετικά, θα παρακαλούσα τουλάχιστον όσον αφορά τα Ευαγγέλια να μου αναφέρει κάποιος ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Αν η λίστα είναι μακροσκελής, μου αρκούν ένα-δύο.
Εμμ.. κοίτα γνώμη μου είναι πως αντιφάσεις δεν υπάρχουν αλλά μπορώ να σου πω τι μπορεί να θεωρήσει κάποιος αντίφαση....
π.χ. Γιατί ο Ιωάννης ο Βαπτιστής στέλνει μαθητές του να ρωτήσουν τον Ιησού αν αυτός είναι ο Μεσσίας από τη στιγμή που εκείνος τον βάφτισε;

Αυτό για κάποιον είναι αντίφαση. Για μένα απλά ο Ιωάννης είχε αμφιβολίες και έστειλε τους μαθητές να δουν αν έκανε θαύματα, τίποτα παραπάνω.

Αν όπως λέει κι η Fairy κάποιες φράσεις το ιερατείο τις έχει παρερμηνεύσει ή τις έχει χρησιμοποιήσει μόνο εκεί που το βολεύει π.χ. "Αγαπάτε αλλήλους αλλά μόνο αν είναι Έλληνες κι Ορθόδοξοι" γι' αυτό δεν φταίνε τα κείμενα.
ailouros
Gbyte level
Gbyte level

Post by ailouros » Mon May 22, 2006 7:06 pm

http://neologismoi.com/dimosieyseis.html
ρίξτε ματιά ,κάπου αναφέρει ότι έχουν παρατηρηθεί στα ευαγγέλια 80.000 αποκλίσεις.To αν αυτό είναι τεκμηριωμένο δεν είναι δύσκολο να το ψάξουμε και να το βρούμε.Και κάτι πιο τεκμηριωμένο
http://www.esoterica.gr/articles/contri ... stchr1.htm

Όσο για τον ρόλο του γέλιου στην θρησκεία "μας" σας παραπέμπω εδώ:
http://www.iospress.gr/ios2006/ios20060402.htm
Υπάρχουν κάτω και παραπομπές σε άλλα κείμενα για όσους ενδιαφέρονται.Προφανώς και δεν εννοούσα να αναπαρίσταται ο τάδε άγιος να κλείνει το μάτι και να κάνει κερατάκια στον διπλανό του.. :oops:

Περί ερωτισμού:
Ερωτισμός και αισθησιασμός είναι θέματα που έχουν απασχολήσει πολύ τους ανά τον κόσμο καλλιτέχνες από τις απαρχές κιόλας της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Από την ζωγραφική των σπηλαίων ήδη, οι παραστάσεις είναι τέτοιες που υποθέτουμε ότι το γυμνό σώμα και η ερωτική πράξη παίζουν ρόλο συμβολικό ή θρησκευτικό. Η τάση αυτή του ανθρώπου να ταυτίζει την θρησκεία και το θείο με τον έρωτα μέσω της τέχνης, διατηρείται έως και την έλευση του χριστιανισμού οπότε το γυμνό και το ερωτικό «ποινικοποιούνται» και περιορίζονται χωρίς να πάψουν οι ανά τόπους και ιστορικές περιόδους εξάρσεις καλλιτεχνικών τάσεων που τα χρησιμοποιούν και τα εκθέτουν, όχι χωρίς λογοκρισία.
http://users.otenet.gr/~scoutari/mitriarhia.htm
Σχετικά με την μητριαρχία ή και τον ρολο της λατρέιας της Μεγάλης Μητέρας ..

Δυστυχώς αναγκάζομαι και εγώ να μπαίνω στην διαδικασία των παραπομπών.ΤΗν γνώμη μου πάντως την είπα εξαρχής και αυτό είναι που θα πρεπε να κάνει ο καθένας μας.Ο λόγος που δίνω τόσα links είναι γιατί είτε δεν λέω κάποια πράγματα σωστά και παρεξηγούνται,είτε δεν έχουμε κοινή γλωσσα και κοινούς ορισμούς για κάποιες λέξεις,είτε γιατί δεν είναι σωστό να κάνω copy paste ατελείωτα κείμενα μέσα στο φόρουμ.
jimblanc
Kilobyte level
Kilobyte level
Academic status: 4th year
Post by jimblanc » Mon May 22, 2006 7:11 pm

παντως παιδια σαν ταινια δεν αξιζει και παρα πολλα...την ειδα και μαλιστα σε καποιες στιγμες γελασα απο την κακη σκηνοθεσια και γενικα το ολο στυλ του εργου....ειδικα οταν η σοφι μαθαινει οτι καλα ειναι απογονος του Ιησου.... χαχαχαχαχαχα ο "λανγκτον" το λεει με μια τρελλη φυσικοτητα λες και ειναι το πιο απλο πραγμα στον κοσμο και το πιο κοινο...
Theofaman
Mbyte level
Mbyte level

Post by Theofaman » Mon May 22, 2006 9:33 pm

jimblanc wrote:παντως παιδια σαν ταινια δεν αξιζει και παρα πολλα...την ειδα και μαλιστα σε καποιες στιγμες γελασα ..............
Επειδή δεν την έχουν δει όλοι την ταινία, καλό είναι να μην αποκαλύπτεις το ζουμί :-D
Theo(pame na)fam(e mprizoles)an!
auebstudent
byte level
byte level

Post by auebstudent » Mon May 22, 2006 10:30 pm

ailoure eλπίζω να μην πλατιάσω...

1)Για το πρώτο link σου μιλάω ειλικρινά το βιβλίο δείχνει τρελή μούφα. Αντιγραφή του βιβλίου του Κορδάτου.

Ενδεικτικά σου αναφέρω μια φράση του φοβερού συγγραφέα που δεν νομίζω να έψαξες πολύ για να τον βρείς:
"Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι ο ιστορικός Justus, από τη Τιβεριάδα της Παλαιστίνης, σύγχρονος του Ιησού και συμπατριώτης του, δεν τον αναφέρει καθόλου. Ούτε ο Φίλων ο Αλεξανδρινός επίσης."

Μάλιστα, εγώ σου λέω λοιπόν και ότι ο ιστορικός Ιώσηπος τον αναφέρει και άλλοι δύο Ρωμαίοι ιστορικοί ως κάποιον που "φερόταν" να έκανε θαύματα στην περιοχή της Παλαιστίνης. Δεν σου φαίνεται ύποπτο ότι παρέλειψε αυτά τα στοιχεία;

Anyway ο τύπος είναι εξοργιστικός και ελάχιστα σοβαρός, πες ότι θες αλλά μην τον επικαλείσαι σαν "αυθεντία"

2) Το δεύτερο κείμενο που βρήκες είναι από site με πρώτη είδηση οι ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΒΡΟΧΗΣ.

Για το γέλιο δεν συμφωνώ φυσικά ότι είναι δαιμονικό. Αν είναι δυνατόν. Από κει και πέρα δεν είχα εξετάσει ποτέ τις θρησκείες από την άποψη του γέλιου γιατί τα θεωρώ άσχετα πράγματα. Υποθέτω ότι αν έγιναν κάποιες αναφορές από τους πατέρες της εκκλησίας ήταν σε σχέση με το ειρωνικό ή το υπεροπτικό ή το οποιοδήποτε άλλο γέλιο που τους φαινόταν ότι δεν ήταν "χριστιανικό". Για να στο κάνω μια και καλή σαφές: Υπάρχουν άτομα που γελάνε όταν βλέπουν ανήμπορους ανθρώπους στην τηλεόραση να τους κοροϊδεύει μια τηλεπαρουσιάστρια. Υπάρχουν κορίτσια γυμνασίου που γελάνε με τη συμμαθήτρια τους που δεν είναι καλα ντυμένη και δεκάδες άλλα τέτοια περιστατικά. Αυτό το γέλιο δηλαδή υπερασπίζεσαι; Κάποιος που το κατακρίνει αυτό είναι κατά του γέλιου;
auebstudent
byte level
byte level

Post by auebstudent » Mon May 22, 2006 10:33 pm

Theofaman wrote:
jimblanc wrote:παντως παιδια σαν ταινια δεν αξιζει και παρα πολλα...την ειδα και μαλιστα σε καποιες στιγμες γελασα ..............
Επειδή δεν την έχουν δει όλοι την ταινία, καλό είναι να μην αποκαλύπτεις το ζουμί :-D
Ναι ρε παιδιά, όχι spoilers, είναι που είναι μουφα :) :) :)
ailouros
Gbyte level
Gbyte level

Post by ailouros » Tue May 23, 2006 4:17 am

Ναι τις "πηγές" δεν μου πήρε πάνω από 5 λεπτά να τις βρω ούτε εξέτασα την εγκυρότητά τους και φυσικά η αντίληψή που έχω διαμορφώσει περί θρησκείας έχει γίνει σε βάθος χρόνου και με άλλες διαδικασίες και φυσικά άλλα αναγνώσματα.Απλά έστω και μια φράση από αυτήν που ίσως περιέχονται σε αυτά τα κείμενα ίσως αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού.Κυρίως δεν με νοιάζει να επιτεθώ εναντίον τον ευαγγελίων και της εγγυρότητάς τους.Όσο γελοίος και αν είναι ο συγγραφέας δεν παύει να υπάρχουν ψήγματα αλήθειας στα γραφόμενά του.Το περί ερωτισμού,τέχνης +μητριαρχίας(πολύ εξαντλημένο βιβλιογραφικά θέμα) λινκ φαντάζομαι είναι πιο χρήσιμο για τον διάλογο.

Όσο για το γέλιο νιώθω ότι είσαι λίγο εκτός θέματος.Ίσως δεν διάβασες προσεκτικά το κείμενο αλλά ανφέρει ότι οι χριστιανικές γραφές ορίζουν το γέλιο ως μέσο ειρωνίας και χλευασμού και τίποτά άλλο.Φυσικά και δεν ισχύει κάτι τέτοιο.Όλοι ξέρουμε ότι το γέλιο είναι μέσο έκφρασης πολλών και θετικών συναισθημάτων άρρηκτα δεμένων με την ανθρώπινη ύπαρξη,την ζωή και τον κύκλο της ,την ανθρώπινη νοημοσύνη,συναισθήματα και αντιδράσεις που ποτέ δεν συναντούμε στον αυστηρό και σοβαροφανή κόσμο της Κ.Διαθήκης.(Κάπου θα ήθελα να αναφέρω ότι η επίσημη εκκλησία κατά τας γραφάς θεωρέι και το θέατρο αμαρτία).Ακόμα και το γέλιο με την μορφή σάτιρας των κακών κειμένων (Αριστοφάνης) ήταν δημιουργικό όταν το πνευματικό επίπεδο της κοινωνίας που το παρήγαγε ήταν υψηλό.

Όπως και ναχει υπάρχει και η συγκριτική θεολογία ,μελέτη και έρευνα χρόνων , που έχει αποδώσει σαφή χαρακτηριστικά σε κάθε θρησκευτικό κίνημα.Οι λέξεις που χρησιμοποίησα όπως γέλιο,ερωτισμός ,θέση της μητέρας σε μια κοινωνία , αφενός μεν δεν τις έβγαλα από το κεφάλι μου αφετέρου δε είναι πολιτιστικά χαρακτηριστικά -κλειδιά μια εποχής ή κοινωνίας ,χρήσιμα εργαλεία για τον επιστήμονα κοινονιωλόγο-θεολόγο και δεν πρέπει να ερμηνεύονται κυριολεκτικά (γέλιο=κοροιδεύω την συμμαθήτριά μου και κάνω τον καραγκιόζη,ερωτισμός=σεξ και ασυδοσία κλπ).Για τα υπόλοιπα δόξα τω θεώ ,στην εποχή της πληροφορίας ζούμε υπάρχουν τρόποι να διαβαστούν και άλλα κείμενα έξω από τα 4 ευαγγέλια και το "Προς την Νίκη" ,ώστε να διαμορφώσει ο καθένας την δική του άποψη και όχι αυτή που είναι "σωστή" επειδή είναι και πάντα ήταν κλπ...
Proxenos
Gbyte level
Gbyte level

Post by Proxenos » Tue May 23, 2006 12:11 pm

auebstudent wrote: Για να στο κάνω μια και καλή σαφές: Υπάρχουν άτομα που γελάνε όταν βλέπουν ανήμπορους ανθρώπους στην τηλεόραση να τους κοροϊδεύει μια τηλεπαρουσιάστρια. Υπάρχουν κορίτσια γυμνασίου που γελάνε με τη συμμαθήτρια τους που δεν είναι καλα ντυμένη και δεκάδες άλλα τέτοια περιστατικά. Αυτό το γέλιο δηλαδή υπερασπίζεσαι; Κάποιος που το κατακρίνει αυτό είναι κατά του γέλιου;
Τότε γιατί όταν κάποιος θίγει την Εκκλησία θίγεσαι και εσύ; Σε αυτή την περίπτωση, τα κορίτσια είναι η Εκκλησία και το γέλιο το θρησκευτικό συναίσθημα. Κανείς δε θίγει το θρησκευτικό συναίσθημα γιατί είναι προσωπικό. Η Εκκλησία όμως, εκείνοι που την εκπροσωπούν (δήθεν δημοκρατικά, στο Βυζάντιο τουλάχιστον εκλέγονταν) και η δύναμη την οποίά θέλει θα έπρεπε να είναι εντελώς διακριτά σε σχέση με την καθημερινή ζωή. Όταν λοιπόν η Εκκλησία δημιουργεί θρησκευτικό συναίσθημα, το κατευθύνει εδώ και αιώνες εκεί που θέλουν οι κρατούντες και απορρίπτει τις υπόλοιπες γνώμες σαν αιρετικές, δε μπορεί να γίνει συζήτηση. Η Εκκλησία θέλει η κοινή γνώμη να σκέφτεται με βάση τις αρχές της και το κράτος να διοικείται με βάση δόγματα. Λυπάμαι, με αυτή τη λογική θα έπρεπε και οι γυναίκες να μένουν στο σπίτι. Γιατί δηλαδή αυτό μας φαίνεται σήμερα σε γενικές γραμμές φυσιολογικό αλλά ο διαχωρισμός Εκκλησίας και Κράτους όχι;

Εγώ προτείνω να αφαιρεθεί το βήμα στο forum από τις συμφοιτήτριές μας και να ξεκινήσουμε καμπάνια για να τους αφαιρεθεί και το δικαίωμα να σπουδάζουν. Το βασίζω δε στα δεδομένα της εποχής λέγοντας ότι έχουμε πολλούς πτυχιούχους στην αγορά εργασίας και ότι όταν οι γυναίκες έμεναν στο σπίτι όλα πήγαιναν καλύτερα (δηλαδή τις δέρναμε και δε λέγανε και τίποτα). "Μας πήρε αιώνες να εκπολιτίσουμε τον Χριστιανισμό σε αυτό, το οποίο σήμερα ζητάμε από το Ισλάμ να γίνει".
One who pays some attention to history will not be surprised if those who cry most loudly that we must smash and destroy are later found among the administrators of some new system of repression. - Noam Chomsky
magdalena
bit level
bit level

Post by magdalena » Tue May 23, 2006 2:32 pm

Γεια σας και από μένα

Οφείλω να ομολογήσω οτι είναι πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Επιτρέψτε μου να πω και εγώ τη γνώμη μου
Μας πήρε αιώνες να εκπολιτίσουμε τον Χριστιανισμό σε αυτό, το οποίο σήμερα ζητάμε από το Ισλάμ να γίνει
Δεν πιστεύω ότι κάποιος χρειάστηκε ποτέ να εκπολιτίσει το Χριστιανισμό. Είναι μια θρησκεία που δε βασίστηκε σε ανθρώπινες διδασκαλίες ή οτιδήποτε άλλο ανθρώπινο (για όσους τη πιστεύουν) αλλά όλα προέρχονται από το Θεό. Όσο για τις γυναίκες αγαπητέ φίλε proxene δεν δίδαξε ποτέ ο Χριστιανισμός ότι πρέπει να κάθονται σπίτι τους και να τις βαράει ο άντρας τους. Η αγία Αικατερίνη ήταν πολύ σοφή και είχε πολλές γνώσεις στην εποχή της. Η γερόντισσα Γαβριηλία (πέθανε το 199κάτι και ήταν ιεραπόστολος στην Ινδία, Αφρική) ήταν η 2η που είχε περάσει σε πανεπιστήμιο για την εποχή της. Απλά οι αντιλήψεις της κοινωνίας ήταν τέτοιες. Εξάλλου αν δεν το θεωρούσε καλό θα το δίδασκε και στις μέρες μας, όπως άλλωστε με τις προγαμιαίες σχέσεις που παρόλο είναι κάτι δεδομένο στην εποχή μας αυτή το αμφισβητούσε, το αμφισβητεί και θα το αμφισβητεί.

αγαπητή φίλη Fairy συμφωνώ γενικά με ότι λες αλλά...
Τα πρέπει της λατρείας, που είναι κανόνες που θεμελίωσαν άνθρωποι. Δεν νομίζω πως αν κάνεις το καλό ο Θεός θα νοιαστεί που μπήκες σε μοναστήρι φορώντας σορτσάκι.
Όχι απλά άνθρωποι αλλά άγιοι άνθρωποι και πρώτα από όλα οι Απόστολοι. Εκτός και αν αμφισβητείς τους Αποστόλους τους οποίους ο Χριστός έστειλε στον κόσμο να μιλήσουν και μάλιστα ύστερα από φωτισμό του Αγίου Πνεύματος (δες τα γεγονότα της Πεντηκοστής). Αν κάποιος πιστεύει ότι όσα διδάσκει η εκκλησία βασίστηκαν σε ανθρώπινες διδασκαλίες έχει κάθε δίκιο να αμφισβητεί την ορθοδοξία. Όμως για όσους πιστεύουν, ξέρουν ότι αυτό δεν ισχύει.
Όσο για την ενδυμασία ο Απόστολος Πέτρος στην Επιστολή του στην Καινή Διαθήκη λέει ότι πρέπει οι γυναίκες να είναι σεμνά ενδεδυμένες και πόσο μάλλον στους χώρους της λατρείας. Το ότι εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό είναι ένα άλλο θέμα, όχι όμως να νομίζουμε ότι είναι λόγια των παπάδων και της εκκλησίας.
ιστορίες με θαύματα ,από την μαυρίλα τα θυμιατά τις ψαλμωδίες ,από ατάκες που όλοι έχουμε ακούσει «να είσαι ήσυχος για να σε αγαπάει ο Χριστούλης και να μην πας στην κόλαση ? πράγματα που σήμερα τα θεωρώ παρά φύσει και αντιπαιδαγωτικά Εδώ συμφωνώ απολύτως!!! Κι εγώ πάντα ανατρίχιαζα με κάτι τέτοια...
Ιστορίες με θαύματα; : Καλύτερα ρωτήστε όσους τα έζησαν και εκεί που δεν υπήρχε καμιά ελπίδα από πλευρά επιστήμης ο ανθρωπός τους γιατρεύτηκε. Πηγαίνετε και ρίξτε μια ματιά στον Άγιο Εφραίμ και δείτε πόσο κόσμος συρρέει. Τελικά είναι όλοι αυτοί χαζοί; Μόνο εμείς ξέρουμε τι μας γίνεται;
από την μαυρίλα τα θυμιατά τις ψαλμωδίες
Είναι τρόπος δοξολογίας στο Θεό και κρύβουν τρομερό συναίσθημα κρύβουν για όποιον τις ζει και δεν κάνει τυπικότητες
AmmarkoV έγραψε:

Και προσωπικά τα βρίσκω όντως υπερβολικά , όπως τον "πολύ" πιστό που θα αφίσει πολλά στο παγκάρι , θα φιλήσει όλες τις εικόνες και το χέρι του παπά και θα γονατίζει γιατι αλλιώς θα είναι λιγότερο πιστός από τους άλλους και δεν θα τον αγαπάει εξίσου ο Θεός..

Άλλοστε, ακόμη κι ο Χριστός τα προέβλεψε αυτά. Θυμηθείτε την παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου...

Στην παραβολή αυτή ο Χριστός καταδικάζει την υποκρισία του Φαρισαίου και όχι τις πράξεις. Το ότι έδινε το 1/10 στους φτωχούς δεν ήταν κακό αλλά το ότι το έκανε με κομπασμό. Να φιλήσεις όλες τις εικόνες δεν είναι κακό αρκεί να ξέρεις ότι αυτό δε θα σε σώσει. Η εκδήλωση ευσέβειας είναι πολύ καλη και δεχτή στο Θεό όταν αυτή δε γίνεται με τυπικότητα. Θυμηθείτε την πόρνη που σκούπισε με τα μαλλιά της τα ποδια του Χριστού. Ο Χριστος το δέχτηκε γιατί είδε ότι το έκανε με την καρδιά της.

Oups! :!: Μάλλον το post είναι λίγο μεγάλο. Σόρυ :)

[/b]
Proxenos
Gbyte level
Gbyte level

Post by Proxenos » Tue May 23, 2006 4:12 pm

magdalena wrote:
Δεν πιστεύω ότι κάποιος χρειάστηκε ποτέ να εκπολιτίσει το Χριστιανισμό. Είναι μια θρησκεία που δε βασίστηκε σε ανθρώπινες διδασκαλίες ή οτιδήποτε άλλο ανθρώπινο (για όσους τη πιστεύουν) αλλά όλα προέρχονται από το Θεό. Όσο για τις γυναίκες αγαπητέ φίλε proxene δεν δίδαξε ποτέ ο Χριστιανισμός ότι πρέπει να κάθονται σπίτι τους και να τις βαράει ο άντρας τους. Η αγία Αικατερίνη ήταν πολύ σοφή και είχε πολλές γνώσεις στην εποχή της. Η γερόντισσα Γαβριηλία (πέθανε το 199κάτι και ήταν ιεραπόστολος στην Ινδία, Αφρική) ήταν η 2η που είχε περάσει σε πανεπιστήμιο για την εποχή της. Απλά οι αντιλήψεις της κοινωνίας ήταν τέτοιες. Εξάλλου αν δεν το θεωρούσε καλό θα το δίδασκε και στις μέρες μας, όπως άλλωστε με τις προγαμιαίες σχέσεις που παρόλο είναι κάτι δεδομένο στην εποχή μας αυτή το αμφισβητούσε, το αμφισβητεί και θα το αμφισβητεί.
Μα δε δίδαξε η θρησκεία κάτι τέτοιο. Η Εκκλησία το δίδαξε και θα το δίδασκε ακόμη και σήμερα αν κάποιοι δεν είχαν αναπτύξει σθεναρά άλλη άποψη. Δυστυχώς οι άνθρωποι δεν μπορούν να ξεφύγουν από αυτό που έχουν μάθει από μικροί (και όλοι, μα όλοι, φοβούνται αυτό που δεν έχουν μάθει). Η αποσπασματική συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνία πιστεύεις οτι ενισχύει τη θέση σου; Αν οι γυναίκες είχαν τη θέση και το σεβασμό που τους άξιζε, δε θα χρειαζόταν καν να φέρεις παραδείγματα.
One who pays some attention to history will not be surprised if those who cry most loudly that we must smash and destroy are later found among the administrators of some new system of repression. - Noam Chomsky
auebstudent
byte level
byte level

Post by auebstudent » Tue May 23, 2006 4:26 pm

Proxene τα 'χεις βάλει σε ένα μπλέντερ όλα. Δεν φταίει ο χριστιανισμός που ένας ψυχάκιας βαράει τη γυναίκα του. Οποιαδήποτε πράξη βίας είναι ελεεινή και κατακριτέα. Απορώ που το συζητάς. Για το διαχωρισμό έχεις δίκιο απ' την άποψη ότι πρέπει να περιοριστούν στο πνευματικό τους έργο. Όσο για τον αν θίγομαι με κάποια πράγματα έχουν να κάνουν με τον πυρήνα της θρησκείας και παραπομπές που μου έκανε ο ailouros σε κάποιες ιστοσελίδες που γνώμη μου ήταν πως δεν ήταν αξιόπιστες, εκτός από τη τελευταία με το γέλιο.
Τώρα ailoure έχεις δίκιο για τα ψήγματα αλήθειας που μπορεί να υπάρχουν αλλά αυτά μπορείς να τα δεις και μόνος σου και δεν έχουν μεγάλη σημασία στην ουσία. Αν βάλεις 4 άτομα που έζησαν χρόνια μαζί να σου γράψουν πως βίωσαν κάποια γεγονότα είναι αδύνατο να πάρεις 4 πανομοιότυπα κείμενα. Το θέμα είναι στα ουσιώδη να μην υπάρχουν τρελές αντιφάσεις. Το κείμενο με το γέλιο όντως δεν το διάβασα πολύ προσεκτικά αλλά αν ορίζεται έτσι όπως το λες είναι λάθος διότι υπάρχει και το γέλιο όπως το ορίζεις κι εσύ. Για τη τη σάτιρα και τον αυτοσαρκασμό νομίζω πως δεν ενοχλούσε μόνο τους "θρησκευτικούς" ηγέτες αλλά γενικά οποιονδήποτε είχε αξίωμα. Όσο για την εποχή την πληροφορίας στην οποία ζούμε δεν σου είπα φυσικά ότι για ότι γίνεται στον κόσμο θα πρέπει να ενημερώνεσαι από τα 4 ευαγγέλια :) Αυτά τα κείμενα έχουν ένα συγκεκριμένο σκοπό να επιτελέσουν. Και αν μου επιτρέπεις ακριβώς επειδή ο όγκος της πληροφορίας είναι τεράστιος αν δεν έχεις ισχυρά "φίλτρα" μέσα σου για τις πληροφορίες αυτές γίνεται έρμαιο του καθένα που προσπαθεί να σε πείσει για ότι κατεβάσει η κούτρα του.
Post Reply

Return to “Κινηματογράφος - Τηλεοπτικά”