Το e-class είναι λογισμικό που έχει αναπτυχθεί από το Ελληνικό Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο (
http://www.gunet.gr/), προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στα ελληνικά πανεπιστήμια. Είναι λογισμικό ανοικτού πηγαίου κώδικα και ως εκ τούτου η απόκτησή του δεν κόστισε τίποτα στο Ο.Π.Α.
Η εγκατάσταση του e-class στο Ο.Π.Α., η προσαρμογή του στις ανάγκες του πανεπιστημίου μας και η αντιμετώπιση των τεχνικών προβλημάτων που κατά καιρούς εμφανίζονται στον εξυπηρετητή e-class του πανεπιστημίου έγινε (και συνεχίζει να γίνεται) αποκλειστικά από φοιτητές (προπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες) του Τμήματός μας, όχι εξωτερικούς συνεργάτες. Τα ονόματα των φοιτητών αυτών αναφέρονται στην αρχική ιστοσελίδα του εξυπηρετητή. Οι φοιτητές αυτοί έχουν εργασθεί ως τώρα πολύ σκληρά, με συμβολική μόνο αμοιβή. Αισθάνομαι την υποχρέωση να τους ευχαριστήσω και δημοσίως.
Το πρόβλημα ασφάλειας στη λειτουργία υποβολής εργασιών προϋπήρχε στο λογισμικό e-class και δυστυχώς δεν έγινε αντιληπτό κατά την εγκατάσταση του λογισμικού στο Ο.Π.Α. Προγραμματίζονται πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης της ασφάλειας του εξυπηρετητή e-class του πανεπιστημίου μας, σε συνεργασία με μέλη ΔΕΠ του Τμήματός μας που ειδικεύονται σε θέματα ασφάλειας. Οι φοιτητές του Τμήματος μπορούν να προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια αναφέροντας αμέσως προβλήματα ασφαλείας ή άλλα που εντοπίζουν στο e-class. Παρακαλώ οι αναφορές προβλημάτων να στέλνονται και μέσω e-mail στο διαχειριστή του συστήματος (eclass ατ aueb τελεία gr), στο Χάρη Γεωργιάδη (harisgeo ατ aueb τελεία gr), υποψήφιο διδάκτορα του Τμήματός μας που ασχολείται με τη συντήρηση του συστήματος, καθώς και σε εμένα (ion ατ aueb τελεία gr).
Παρακαλώ πολύ να μη δημοσιεύονται στις περιοχές συζητήσεων του Venus τεχνικές πληροφορίες τις οποίες θα μπορούσε κάποιος να εκμεταλλευτεί για να αξιοποιήσει κενά ασφάλειας του e-class, ιδιαίτερα πληροφορίες που περιγράφουν προβλήματα ασφάλειας τα οποία δεν έχουν ακόμα αντιμετωπιστεί. Ως προς αυτό παρακαλώ τους διαχειριστές του Venus να εφαρμόζουν την ίδια πολιτική που εφαρμόζουν όταν δημοσιεύονται πληροφορίες για cracks, hacks κλπ.
Οι διδάσκοντες του πανεπιστημίου είναι ενήμεροι για το πρόβλημα που εμφανίστηκε στη λειτουργία υποβολής εργασιών και αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται να λάβουν πρόσθετα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος. Εκ μέρους της ομάδας υποστήριξης του εξυπηρετητή e-class του Ο.Π.Α., ζητώ συγγνώμη από τους φοιτητές που ταλαιπωρήθηκαν εξαιτίας του μη έγκαιρου εντοπισμού του προβλήματος.
Προγραμματίζεται η εγκατάσταση νεότερης έκδοσης του e-class στο Ο.Π.Α., η οποία παρέχει αρκετές βελτιώσεις. Απαιτείται, όμως, ακόμη χρόνος, προκειμένου να δοκιμασθεί η νέα έκδοση και να ενσωματωθούν σε αυτήν οι βελτιώσεις και προσαρμογές που έχουν γίνει στην υπάρχουσα. Είναι πολύ πιθανόν να εγκατασταθεί για ένα διάστημα η νέα έκδοση δοκιμαστικά (π.χ. για δύο-τρία μαθήματα) στο Ο.Π.Α., παράλληλα με την υπάρχουσα, και να προταθεί στους φοιτητές (ή ομάδες φοιτητών) του Τμήματος να συμμετάσχουν σε ομάδες που θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν προβλήματά της. Θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση, ελπίζω τους προσεχείς μήνες.
Μου φαίνεται σπατάλη πόρων να αναπτυχθεί νέα πλατφόρμα, παρόμοια του e-class, από το Τμήμα μας. Μου αρέσει, όμως, ιδιαίτερα η ιδέα της συμμετοχής φοιτητών (π.χ. μέσω Venus) στην ανάπτυξη ή συντήρηση λογισμικού και σκοπεύω να συζητήσω με συνεργάτες μου το ενδεχόμενο να ζητήσουμε από ομάδες φοιτητών να αναλάβουν τη συντήρηση και βελτίωση λογισμικού ανοικτού πηγαίου κώδικα που έχουμε αναπτύξει και που διατίθεται (ή θα διατίθεται σύντομα) ελεύθερα. Ελπίζω ότι θα έχω και επ' αυτού νεότερα τους προσεχείς μήνες.
Ίων Ανδρουτσόπουλος