Επίθεση εθνικιστών στην ελληνική πρεσβεία στα Σκόπια

Αναδημοσιεύσεις άρθρων και κειμένων που βρήκατε κάπου αλλού και θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας .
Proxenos
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: Alumnus/a

Re: Επίθεση εθνικιστών στην ελληνική πρεσβεία στα Σκόπια

Post by Proxenos » Sun Apr 13, 2008 9:13 pm

tZoLe wrote:
Crab wrote: Δηλαδή ποια η διαφορά του συγκεκριμένου χάρτη απ΄αυτόν;
Ότι ο ένας βρίσκεται στον τάφο του Γκότσε,ενώ ο άλλος στα σχολικά βιβλία;
Το είπες και μόνος σου ποια είναι η διαφορά...επίσης υπάρχει ακόμα μία άλλη διαφορά εγώ σαν μπάσταρδο του αριστοφάνη δεν μεγαλώνω μαθαίνοντας για τη μεγάλη ελλάδα πια, ούτε καν ο παππούς μου δεν μιλάει για αυτή...

Crab wrote: ΥΓ.
Όπως και να το δω το συγκεκριμένο θέμα,πάντα καταλήγω στο ίδιο συμπέρασμα:
Εκεί που είναι,ήμασταν...
Πρέπει να τους βοηθήσουμε αν θέλουμε να έρθουν εδώ που είμαστε τώρα.
Σε αυτή την παρατήρηση συμφωνώ, ωστόσο δεν προσεγγίζω το θέμα με τον δικό σου τρόπο. Ο λόγος είναι απλός: εμείς γνωρίσαμε μία Μικρασιατική καταστροφή για να στανιάρουμε και να έρθουμε στα ίσια μας. Αυτοί προς το παρών έχουν γίνει το χαϊδεμένο παιδί των αμερικανών συμμάχων μας.
Κι εμείς ήμασταν χαϊδεμένο παιδί των Μεγάλων Δυνάμεων κατά καιρούς. Ή μήπως πολλαπλασιάσαμε την έκταση της χώρας μόνο με το "αίμα των παιδιών μας"; Ας είναι καλά κάποιοι πολιτικοί μας με απίστευτο διπλωματικό τακτ, ονόματα δε λέμε;)

Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή πάλι αντιμετωπίζαμε τους Μικρασιάτες σαν "Τουρκόσπορους", όταν είχαν έρθει χάνοντας οικογένειες και περιουσίες. Σήμερα πάλι ακούμε που και που - σπάνια είναι η αλήθεια, έχεις δίκιο - κάτι κορώνες για "χαμένες πατρίδες" έτσι, για να δακρύσουμε. Οποία υποκρισία - και μη μου πεις ότι τη βρίσκουμε έτσι στα βιβλία! Από αυτό και μόνο θα έπρεπε εμείς οι νέοι να έχουμε μάθει ότι μόνο η μετριοπάθεια και η κατανόηση φέρνουν αποτελέσμα...
One who pays some attention to history will not be surprised if those who cry most loudly that we must smash and destroy are later found among the administrators of some new system of repression. - Noam Chomsky
vangos
Mbyte level
Mbyte level

Post by vangos » Sun Apr 20, 2008 12:21 am

Αυτό το έχετε δει;
http://www.bulgarmak.org/mainpage.htm
http://www.bulgarmak.org/makedonia.htm

Αναρωτιέμαι γράφτηκε από "Έλληνες"; Ήξερα ότι υπάρχουν Έλληνες-εθνικιστές αλλά δεν ήξερα ότι υπάρχουν Έλληνες-Ανθέλληνες.
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ultimate_aektzis » Sun Apr 20, 2008 12:24 am

Τα βιντεακια ειναι τουλαχιστον αισχος.Τα υπολοιπα τα αφηνω ασχολιαστα :smt013 :smt012
crash_override
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by crash_override » Sun Apr 20, 2008 1:36 pm

Ο Χριστός και η Παναγία...

Μα καλά, είναι δυνατόν να λένε τέτοια πράγματα για εμάς?
Τόσο ηλίθιοι είναι, τόσα ξέρουν...

Ευτυχώς που η Ελλάδα άσκησε βέτο αλλιώς θα μας έπαιρναν και την Θεσσαλονίκη...
What to say man...what to say....
mikem4600
Gbyte level
Gbyte level

Post by mikem4600 » Sun Apr 20, 2008 1:42 pm

Χμ, καλά, δεν νομίζω να μπορούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο ακόμα και αν ήθελαν... Βασικά, θα είναι τυχεροί αν το κράτος τους παραμείνει αδιάσπαστο τις επόμενες δεκαετίες... :smt002
Autocracy hates questions. Anarchy hates answers.
StormRider
Gbyte level
Gbyte level

Post by StormRider » Sun Apr 20, 2008 2:58 pm

Καλά μην ταράζεστε τόσο, μίση αλήθεια δική τους, μισή της Ελλάδας και η Ιστορική Αλήθεια κανενός... Ναι, και πώς να μην συμφωνήσω με τον Νίμιτς που αναφέρει ότι δε θα ταν ιδιαίτερα περήφανος αν δεν είχε τον Μ.Αλεξ. πρόγονο...

Αν θέλετε να φτιάξετε τη μέρα σας, μπορείτε να δείτε τον Γ' Βαλκανικό πόλεμο, εμπλουτισμένο με αρκετό Call Of Duty...
Image
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ultimate_aektzis » Sun Apr 20, 2008 3:16 pm

Αν θέλετε να φτιάξετε τη μέρα σας, μπορείτε να δείτε τον Γ' Βαλκανικό πόλεμο, εμπλουτισμένο με αρκετό Call Of Duty...
Ναι οντως.Το αλλο με τον Τοτο τους το ειπε κανεις?
crash_override
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by crash_override » Sun Apr 20, 2008 7:01 pm

Μπορεί να μου πει κάποιος γιατί προκαλούν τόσο?

Νομίζουν ότι επειδή έχουν τον Μπους με το πλευρό τους μπορούν να κάνουν ότι θέλουν...
Αλλά τώρα που θα βγει ο Ομπάμα να δούμε ποιόν θα πρωτοπαρακαλάνε...

Νομίζω ότι τους δώσαμε πολύ θάρρος...

Βέβαια, δεν ξέρω αν αυτή είναι η κοινή γνώμη ή η άποψη μερικών "ζώων" σαν και τα δικά μας.
StormRider
Gbyte level
Gbyte level

Post by StormRider » Sun Apr 20, 2008 7:45 pm

crash_override wrote:Μπορεί να μου πει κάποιος γιατί προκαλούν τόσο?

Νομίζουν ότι επειδή έχουν τον Μπους με το πλευρό τους μπορούν να κάνουν ότι θέλουν...
Αλλά τώρα που θα βγει ο Ομπάμα να δούμε ποιόν θα πρωτοπαρακαλάνε...

Νομίζω ότι τους δώσαμε πολύ θάρρος...

Βέβαια, δεν ξέρω αν αυτή είναι η κοινή γνώμη ή η άποψη μερικών "ζώων" σαν και τα δικά μας.
Γιατί πιστεύεις ότι δεν κατέχουν ένα μέρος της Αλήθειας? Περιγράφουν μερικά στοιχεία αρκετά πειστικά για τη σχέση Ελλήνων-Μακεδόνων... Το τί είδους σχέση έχουν οι σκοπιανοί με τους Μακεδόνες το στηρίζουν στο όνομα του Αεροδρομίου κτλ τραγελαφικά. Επίσης, ορίζουν την μακεδονία ως την περιοχή πριν το θάνατο του Φιλλίπου. Για σένα η μακεδονία είναι μέχρι το θάνατο του Αλεξάνδρου και για τους Αιγύπτιους μέχρι τη στιγμή της κατάκτησής τους. Για τους συγκεκριμένους Βούλγαρους που έχουν το site, απλά πιστεύουν ότι η Θεσσαλονίκη είναι δική τους. Ορίζουν τη Βουλγαρία τους ως τη Θεσσαλονίκη νοσταλγώντας το Βυζάντιο...

Η Μακεδονία ανήκει στους Μακεδόνες. Είναι αστείο να κάνουμε λόγο σε ποιόν ανήκε τί και να το παριστάνουμε τους (απογόνους) γεωμέτρες πάνω στα εκατομμύρια που έσφαξε ο "Μέγας". Ας μάθουμε κάτι, από την Ιστορία... Οι Νεοέλληνες ξεστραβώθηκαν -θα θέλα- και δεν αποζητούν την Μεγάλη Ελλάδα. Αν γίνει το ίδιο με τους Σκοπιανούς, αν τα Βαλκάνια συνειδητοποιήσουν τη θέση και την αυτονομία τους και δεν αποτελέσουν προτεκτοράτο των Ηνωμένων Συμφερόντων, τότε ίσως να γράψουν την καλύτερη Ιστορία τους...

Πάντως το στυλάκι του "Νομίζω ότι τους δώσαμε πολύ θάρρος..." φοριέται αρκετά (και εδώ μέσα) και μαρτυρά πολλά για την δομή της υπάρχουσας κοινωνίας... Για μένα είναι κυρίως ζήτημα μόρφωσης και όχι εκπαίδευσης, στην οποία απρόσωπα πολλοί αναφέρονται. Είναι επικίνδυνο και αν συνεχίσει αυτή η "μόρφωση", θα παραμείνουμε ουραγοί.

Αλήθεια, επιστημόνες, το question everything ισχύει όπου μας βολεύει?
Image
vangos
Mbyte level
Mbyte level

Post by vangos » Sun Apr 20, 2008 10:37 pm

StormRider συμφωνώ με τα περισσότερα από όσα λες αλλά το ότι οι Μακεδόνες είχαν πολεμήσει εναντίων των Αθηναίων δεν σημαίνει τίποτα. Και οι Σπαρτιάτες είχαν πολεμήσει εναντίων των Αθηναίων και πολλοί άλλοι Έλληνες. Εκείνη την εποχή υπήρχε ο θεσμός της πόλης-κράτος και όποιος τύχαινε να είναι πιο ισχυρός τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο προσπαθούσε να επιβληθεί στους άλλους. Αυτό που έχει σημασία είναι τι γλώσσα μιλούσαν, τι θρησκεία υποστήριζαν και τι ήθη και έθιμα είχαν. Αυτά είναι που ενώνουν ή χωρίζουν τους λαούς και δημιουργούν την κοινή εθνική συνείδηση.
cyberpython
Mbyte level
Mbyte level

Post by cyberpython » Mon Apr 21, 2008 12:21 am

vangos wrote:Αυτό που έχει σημασία είναι τι γλώσσα μιλούσαν, τι θρησκεία υποστήριζαν και τι ήθη και έθιμα είχαν. Αυτά είναι που ενώνουν ή χωρίζουν τους λαούς και δημιουργούν την κοινή εθνική συνείδηση.
vangos ++

Και όσο και αν δε θέλουν να το παραδεχθούν, οι Σκοπιανοί είναι Σλάβοι (ως επι το πλείστον γιατί γενικότερα αποτελούν ένα συνοθύλευμα εθνικοτήτων). Γι' αυτό το λόγο άλλωστε φοβούνται και τόσο πολύ τους Βούλγαρους και θέλουν οπωσδήποτε να αποτινάξουν κάθε είδους δεσμό που μπορεί να τους συνδέει, αφού οι συγκεκριμένοι γείτονές τους αποτελούν απειλή που δεν αποτελεί η Ελλάδα...(μεχρι και πρώην πρωθυπουργός τους πήρε τη Βουλγαρική εθνικότητα και δήλωσε οτι οι Σκοπιανοί είναι Βούλγαροι - μήπως τελικά ο λόγος που οι γείτονες "σκοτώνονται" για το όνομα είναι η εθνική τους επιβίωση και όχι η δήλωση της "ιδιαίτερής" τους ταυτότητας; Μην ξεχνάμε άλλωστε και το μεγάλο σε ποσοστό αριθμό Αλβανών που ζουν στα Σκόπια και ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμοι να δηλώσουν ανεξάρτητοι...) Από την άλλη, με κολακεύει λίγο που ζηλεύουν τόσο την ιστορία μας που θέλουν ντε και καλά να πάρουν το όνομα ενός από τα σημαντικότερα ελληνικά φύλα :) . Το θέμα είναι πως θα αντιμετωπίσουμε εμείς ως κράτος το "Είμαι ό,τι δηλώσω". (και εννοείται οτι δεν υπονοώ καμία μορφή βίας, αλλά την καλύτερη ενημέρωση και μόρφωση εμάς των ίδιων αλλά και όλων των άλλων - βέβαια, όταν οι πολίτες κάποιων χωρών δε γνωρίζουν καν σε ποιά ήπειρο βρίσκεται μία χώρα με την οποία βρίσκονται σε πόλεμο -ονόματα δε λέμε-, τι να τους πεις για Ιστορία....)
StormRider
Gbyte level
Gbyte level

Post by StormRider » Mon Apr 21, 2008 2:49 am

vangos wrote:StormRider συμφωνώ με τα περισσότερα από όσα λες αλλά το ότι οι Μακεδόνες είχαν πολεμήσει εναντίων των Αθηναίων δεν σημαίνει τίποτα. Και οι Σπαρτιάτες είχαν πολεμήσει εναντίων των Αθηναίων και πολλοί άλλοι Έλληνες. Εκείνη την εποχή υπήρχε ο θεσμός της πόλης-κράτος και όποιος τύχαινε να είναι πιο ισχυρός τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο προσπαθούσε να επιβληθεί στους άλλους. Αυτό που έχει σημασία είναι τι γλώσσα μιλούσαν, τι θρησκεία υποστήριζαν και τι ήθη και έθιμα είχαν. Αυτά είναι που ενώνουν ή χωρίζουν τους λαούς και δημιουργούν την κοινή εθνική συνείδηση.
Μου φαίνεται την απάντηση τη δίνεις μόνος σου... Ο θεσμός της πόλης-κράτους, ήταν τόσο ισχυρός που αποτυπώνεται από τους συγγραφείς της εποχής και από τους σύγχρονους φιλοσόφους. Τη στιγμή που γίνεται λόγος για την πρώτη ιστορική ρήξη της ετερονομίας* στην αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία, δεν μπορούμε να ερμηνεύουμε τα τότε γεγονότα με τη θεωρία του έθνους που εφευρέθηκε στη γαλλική επανάσταση -και χρησιμοποιήθηκε για ένα σωρό άλλες, συμπεριλαμβανομένης του 1821.

@cyberpython, too
Γενικά η Γλώσσα, η Θρησκεία και οι Παραδόσεις είναι ενδείξεις, αλλά όχι αποδεικτικά της ομοιογένειας ενός λαού. Ο επηρεασμός των Ιλλυρικών φυλών από τον πρωταγωνιστικό ρόλο του τότε Αθηναϊκού πολιτισμού φαίνεται από τη αποδοχή της Ελληνικής γλώσσας από τους ευγενείς της φυλής. Aλλά, επίσης, και από την μετέπειτα δημιουργία ενός απλούστερου κράματος των γλωσσών που ονομάστηκε Ελληνιστική κοινή (=γλώσσα των χρόνων του Μ.Α).

Πώς μπορούμε να μιλάμε για ομοιογένεια των Έλλήνων της εποχής, όταν με την κάθοδο των Δωριαίων, οι περισσότεροι των Ιώνων, των Αχαιών και των Αιολών την "έκαναν" εν τάχει από τον ελλαδικό χώρο, κινούμενοι προς τα Μ.Ασιατικά παράλια; Σύμφωνοι, τα τέσσερα αυτά φύλα συνυπήρχαν στον αρχαιοελλαδικό χώρο και αργότερα το ίδιο μπορεί να έγινε με τις Ιλλυρικές φυλές. Αλλα, ποιός είναι τότε το συνοθύλευμα;

Οπότε το "πας μη Έλλην Βάρβαρος" δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει, όπως επίσης, και αν οι πρότερες διαφοροποιήσεις των Αρχαιοελληνικών διαλέκτων είχαν να κάνουν με διαφορές τόσο μικρές ώστε όλες να αποτελούν υποσύνολο της Ελληνικής.

Τέλος, συνεχίζω να λέω, πως η Ιστορία υπάρχει για να μελετάμε τα ανθρώπινα λάθη και τις αδυναμίες και όχι να την καθιστάμε επαναλαμβανόμενη, όπως μάταια μας πρότρεψε ο Θουκιδίδης. Αν αναλωνόμαστε, γύρω από τις θεωρίες του παρελθόντος ή/και του μέλλοντος (Λιακό), απλά δεν μπορούμε να αποφύγουμε το τέλμα στο οποίο έχουμε επέλθει και αδυνατούμε να κάνουμε λόγο για πρόοδο της ανθρωπότητας ή την ανθρωπότητα του 21ου αι.

*Ετερονομία, το αντίθετο της αυτονομίας, όπως το εντόπισε ο Κ.Καστοριάδης αναφορικά με την κοινωνικο-ιστορική δημιουργία που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Αρχαία Ελλάδα. Το πρόταγμα της αυτονομίας θέτει την απαίτηση μιας ρητής αυτοθέσμισης της κοινωνίας, που συναρτάται με την ισοκατανομή των εξουσιών (πολιτική, οικονομική). Με βάση τη δημιουργία νόμων και ξεχωριστών βίων (π.χ οίκος (ιδιωτικός βίος), αγορά(δημόσιος-ιδιωτικός και εκκλησία του Δήμου(δημόσιος))που έλαβαν χώρα στην αρχαία Αθήνα, οι άνθρωποι αποφασίζουν να επωμιστούν τη μοίρα τους και να διαμορφώσουν τη ατομική και συλλογική τους ύπαρξη.

ΥΓ. Αν αυτο έκαναν στην αρχαιότητα πόσο μάλλον πρέπει να το κάνουμε εμείς σήμερα, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα των πολλών με κοινωνικούς αγώνες και απαιτήσεις. Συνεχίζω λοιπόν να βλέπω το θέμα ως εξαιρετικά επικίδυνο και αποπροσανατολιστικό, όταν τα δικαιώματα και ο παραγωγικός πλούτος των πολιτών αυτού του τόπου (που κουτσά-στραβά κατέκτησαν) είτε καταργούνται (ασφαλιστικό, ΑΠΠΔ, κτλ), είτε μεταναστεύουν (ΟΤΕ, λιμάνια, εκπαίδευση κτλ).
Επίσης μακρυγορώ επικίνδυνα, αλλά οφείλεται στις χαλαρωτικές διακοπές...
Image
Proxenos
Gbyte level
Gbyte level

Post by Proxenos » Mon Apr 21, 2008 11:35 am

StormRider για τα τελευταία post σου ++ και κυρίως γι αυτό:
StormRider wrote: Πάντως το στυλάκι του "Νομίζω ότι τους δώσαμε πολύ θάρρος..." φοριέται αρκετά (και εδώ μέσα) και μαρτυρά πολλά για την δομή της υπάρχουσας κοινωνίας... Για μένα είναι κυρίως ζήτημα μόρφωσης και όχι εκπαίδευσης, στην οποία απρόσωπα πολλοί αναφέρονται. Είναι επικίνδυνο και αν συνεχίσει αυτή η "μόρφωση", θα παραμείνουμε ουραγοί.
Ζήτω οι μάγκες...
One who pays some attention to history will not be surprised if those who cry most loudly that we must smash and destroy are later found among the administrators of some new system of repression. - Noam Chomsky
crash_override
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by crash_override » Mon Apr 21, 2008 12:17 pm

Νομίζω ότι είναι πολύ εύκολο να κρίνεις κάποιον χωρίς να συμμετέχεις σε αυτό για το οποίο αγωνίζονται και παλεύουν.

Είναι το ίδιο με το: "Έξω από τον χορό πολλά τραγούδια λένε..."

Αντί να προσπαθήσετε και σεις να κάνετε κάτι, κατηγορείτε αυτούς που κάνουν.

Δηλαδή εσείς δεν είστε έλληνες? Τέτοιου είδους προβλήματα που αφορούν την κληρονομιά μας δεν σας αφορούν καθόλου?

Δεν μπορώ να καταλάβω πως βολεύονται έτσι μερικοί. Δηλαδή, στην ταυτότητα είμαι έλληνας, δέχομαι κάθε εξυπηρέτηση και ενίσχυση του κράτους, εκμεταλεύομαι κάθε διαθέσιμο πόρο του, αλλά δεν μου αρέσει να είμαι Έλληνας! Δεν δέχομαι καμία εξουσία πάνω από το κεφάλι μου και δεν με ενδιαφέρει κανένα εθνικό θέμα. Όποιος ασχολείται είναι δεξιός και φασιστής και ετοιμάζει τις μπότες του για τον Γ' Βαλκανικό...

Ανοίξτε επιτέλους τα μάτια σας και δείτε την αλήθεια...παρωπίδες μια ζωή....
Proxenos
Gbyte level
Gbyte level

Post by Proxenos » Mon Apr 21, 2008 2:23 pm

crash_override wrote:Νομίζω ότι είναι πολύ εύκολο να κρίνεις κάποιον χωρίς να συμμετέχεις σε αυτό για το οποίο αγωνίζονται και παλεύουν.

Είναι το ίδιο με το: "Έξω από τον χορό πολλά τραγούδια λένε..."

Αντί να προσπαθήσετε και σεις να κάνετε κάτι, κατηγορείτε αυτούς που κάνουν.

Δηλαδή εσείς δεν είστε έλληνες? Τέτοιου είδους προβλήματα που αφορούν την κληρονομιά μας δεν σας αφορούν καθόλου?

Δεν μπορώ να καταλάβω πως βολεύονται έτσι μερικοί. Δηλαδή, στην ταυτότητα είμαι έλληνας, δέχομαι κάθε εξυπηρέτηση και ενίσχυση του κράτους, εκμεταλεύομαι κάθε διαθέσιμο πόρο του, αλλά δεν μου αρέσει να είμαι Έλληνας! Δεν δέχομαι καμία εξουσία πάνω από το κεφάλι μου και δεν με ενδιαφέρει κανένα εθνικό θέμα. Όποιος ασχολείται είναι δεξιός και φασιστής και ετοιμάζει τις μπότες του για τον Γ' Βαλκανικό...

Αν θέλεις να κάνεις κάτι για την πατρίδα, ξεκίνα να πληρώνεις τους φόρους σου... όλους τους φόρους σου, ε;
StormRider
Gbyte level
Gbyte level

Post by StormRider » Mon Apr 21, 2008 3:08 pm

crash_override wrote:Δηλαδή εσείς δεν είστε έλληνες? Τέτοιου είδους προβλήματα που αφορούν την κληρονομιά μας δεν σας αφορούν καθόλου?

Δεν ξέρω αν είμαι Ίωνας, Οθωμανός ή Αρβανίτης... είμαι λίγο απ' όλα και τίποτα, είμαι άνθρωπος πάνω απ' όλα. Γεννήθηκα στον Ελλαδικό χώρο και δεν πολυασχολούμαι με την κληρονομιά του μικρασιάτη παππού μου, αλλά ενδιαφέρομαι για τις εμπειρίες του και τις αξίες του, τις επεκτείνω, τις κρίνω ανάλογα με το κοινωνικό-ιστορικό πλαίσιο στο οποίο διαμορφώθηκαν και προσπαθώ να καταλάβω τη λειτουργία/αναζητήσεις/προβλήματα της ανθρώπινης φύσης. Ομοίως συμπεριφέρομαι στους Θουκιδίδη, Δάντη, Μαρξ, Μπακούνιν, Νίτσε,..., Αλτουσερ, Καστοριάδη κ.α. που τόσο προσπαθώ να τους προσεγγίσω, αλλά μοιάζει λίγο αδύνατο με τους εντατικοποιημένους ρυθμούς της σχολής.

Οι ταυτότητες, τα στερεότυπα, οι εθνότητες κτλ. προσπαθώ να τα κρατώ μακριά μου, αλλά φυσικά αυτό δεν σημαίνει αποπομπή ευθυνών. Έχω την ευθύνη του (ίσως μάταιου για πολλούς) καθορισμού του χωροχρόνου μου, και μέσα από την ατομική, αλλά και συλλογική δράση, προσπαθώ να συζητήσω με τους γύρω μου και να αγωνιστώ για τη βελτίωση της κοινωνίας στην οποία ανήκω. Σε όλες αυτές τις προσπάθειες, τόσο τόσο δικές μου, αλλά πολύ περισσότερο αντι-συμβατικών/συστημικών συντρόφων μου, το κράτος-σύστημα δεν έχει απλά σταθεί τροχοπέδη αλλά έχει βαλθεί να τις καταστείλει με όλα του τα μέσα ( κλούβια αεολογία-ιδεολογία, (προ)φυλακίσεις, tv, πολιτική των μπουζουκιών, χρηματοπιστωτικό σύστημα, διαφήμιση, lifestyle).

Το θέμα, εξακολουθώ να λέω, δεν είναι για τους φασίστες, αλλά για τους παρωπιδοφόρους πατριώτες που αποπροσανατολίζονται από τον χωροχρόνο της καθημερινότητάς τους, αφήνοντάς τον λάφυρο στους εξουσιαστές-εκμεταλλευτές τους. Προς το παρόν δεν με ενδιαφέρει η χαμένη μου πατρίδα στη Μ.Ασία, αλλά η κοινωνία και ο τόπος οπου δραστηριοποιούμαι...

Οι αρχαίοι Έλληνες (και γενικότερα η αρχαιότητα), δεν είναι αποκλειστικά κληρονομιά δική μας, είναι κληρονομιά του Ανθρώπου (και θα μπορούσε να ήταν σαφώς μεγαλύτερη, αν οι ισοπεδωτικοί "Μέγας" της Ιστορίας ήταν λιγότεροι - Θεοδόσιος, Αλέξανδρος). Όσο για τους σύγχρονους Ανθρώπους, φιλοσόφους και επιστήμονες, αυτοί, είναι -κατα πλειοψηφία- διεθνηστές.
Image
redlabel
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: Professor

Post by redlabel » Mon Apr 21, 2008 3:13 pm

Μήπως θα μπορούσα, παρακαλώ, να είμαι πολίτης του κόσμου...

Δ. Γκρ.
shodanjr_gr
Mbyte level
Mbyte level

Post by shodanjr_gr » Mon Apr 21, 2008 5:00 pm

crash_override wrote: Δεν μπορώ να καταλάβω πως βολεύονται έτσι μερικοί. Δηλαδή, στην ταυτότητα είμαι έλληνας, δέχομαι κάθε εξυπηρέτηση και ενίσχυση του κράτους, εκμεταλεύομαι κάθε διαθέσιμο πόρο του, αλλά δεν μου αρέσει να είμαι Έλληνας! Δεν δέχομαι καμία εξουσία πάνω από το κεφάλι μου και δεν με ενδιαφέρει κανένα εθνικό θέμα. Όποιος ασχολείται είναι δεξιός και φασιστής και ετοιμάζει τις μπότες του για τον Γ' Βαλκανικό...

Υπάρχει διαφορά μεταξύ του "είμαι Έλληνας πολίτης" και του "βασίζω όλη μου τη ζωή γύρω από τα καμώματα ανθρώπων που έζησαν στην Ελλάδα πριν 2.000 χρόνια".

Το πρόβλημα κατά τη γνώμη μου, είναι ότι πολλοί συμπατριώτες μας ανήκουν στη δεύτερη από τις παραπάνω κατηγορίες. Προφανώς επειδή σαν λαός, τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε πετύχει και πάρα πολλά, επιμένουν να "κρατιούνται" πάνω στην ιστορική μας κληρονομιά σαν να είναι σωσίβιο...Όπως ανέφερε σωστά ο Redlabel, πλέον πρέπει να ξεπεράσουμε την φάση του "είμαι Έλληνας πολίτης, απόγονος του Αριστοτέλη", και να αναχθούμε σε πολίτες του κόσμου. Γιατί αν θέλετε να το αναλύσουμε και να πάμε πίσω μερικές γενιές στο γεναολογικό δέντρο του καθενός από μας, πιστεύω ότι θα βρούμε και Τούρκο, και Ρωμαίο, και κάναν Αζτέκο ακόμα μέσα...

Προσωπικά είμαι Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ, υπακούω στους νόμους, επιλέγω αυτούς που κυβερνούν τον τόπο. Αλλά δεν μπαίνω σε self-righteousness mode όταν κάποια άλλη χώρα θελήσει (δίκαια ή άδικα) να μπορεί να θεωρεί κομμάτι της αρχαίας ιστορίας ως (και) δικό της.

Αυτό που χάσαμε πριν 17 χρόνια με το Σκοπιανό ήταν την ευκαιρία να αποκτήσουμε ένα σύμμαχο τον οποίο να διαμορφώσουμε εμείς, ως "χώρα-νονος", όχι την "ιστορία" μας...

Υπόψιν ότι τα bold στο quoted post συνήθως πολύ άνετα αντιστρέφονται, και γίνονται ως εξής:

Όποιος δεν ασχολείται είναι αριστερός και αναρχικός και ετοιμάζει τις μπότες του για τον κουμουνισμό...

ή κάτι άλλο αντίστοιχα γελοίο...
"Liberal" isn't a dirty word Blackadder!
tZoLe
Venus Former Team Member

Post by tZoLe » Sun Jun 22, 2008 5:36 pm

«Βόρεια Μακεδονία» είναι η νέα πρόταση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής». Η πρόταση αυτή καταγράφεται σε έγγραφο εργασίας το οποίο υπέβαλε ο κ. Νίμιτς, στους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό, αν η πρόταση αυτή μιλά για μοναδική ονομασία, σύμφωνα με τη βούληση της Αθήνας, η για «διπλή ονομασία».

Σχολιάζοντας τις παραπάνω πληροφορίες, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα αναφέρουν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει αφετηρία διαπραγματεύσεων μόνον υπό την προϋπόθεση ότι το «Βόρεια Μακεδονία» θα είναι η μία και μοναδική ονομασία της ΠΓΔΜ.

Πρωτοβουλία από την Κοντολίζα Ράις

Όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής», η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, έχει αναλάβει μια τελευταία πρωτοβουλία διαπραγματεύσεων για το όνομα, μεσολαβώντας στην ελληνίδα ομόλογό της Ντόρα Μπακογιάννη. Στόχος της αμερικανικής πολιτικής είναι να λυθεί η εκκρεμότητα του ονόματος ώστε η ΠΓΔΜ να μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Αυτό το μήνυμα αναμένεται να μεταφέρει η Κ. Ράις στην Ντ. Μπακογιάννη κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο, την Τρίτη, η οποία γίνεται κατόπιν αιτήματος της «σιδηράς κυρίας» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές, από την έκβαση των συνομιλιών αυτών θα κριθεί αν θα μεταβεί στα τέλη Ιουνίου σε Σκόπια και Αθήνα ο Μάθιου Νίμιτς.

Αμερικανικές διπλωματικές πηγές επισημαίνουν πως κατά την Ουάσινγκτον πρέπει τώρα να βρεθεί λύση, καθώς «αν περάσει το καλοκαίρι, τότε η παρούσα αμερικανική κυβέρνηση θα χάσει οποιαδήποτε δυνατότητα παρέμβασης. Θα απαιτηθούν μετά πολλοί μήνες για να επανέλθει ο διπλωματικός μηχανισμός των ΗΠΑ σε πλήρη λειτουργία».
πηγή
Image
"αν ελευθερία σημαίνει κάτι τελικά , σημαίνει το δικαίωμα να λες στους ανθρώπους αυτό που δεν θέλουν να ακούσουν"
George Orwell (1903 - 1950)

έτσι

Θα μας λείψεις μάγκα Σισσέ...σε ευχαριστούμε για όλα...
xrokos
Gbyte level
Gbyte level

Post by xrokos » Sun Jun 22, 2008 9:30 pm

Διάβασα σήμερα στο Βήμα της Κυριακής μία συνέντευξη του Τζοζεφ Ναι, καθηγητή του Harvard.
Παραθέτω δύο απαντήσεις του:
Στα Βαλκάνια παρατηρούμε ενίσχυση της σταθερότητας. Ωστόσο υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα, όπως το Κοσσυφοπέδιο ή η εκκρεμότητα της ονομασίας των Σκοπίων. Ποια είναι η άποψή σας για αυτά;

«Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να δημιουργήσει ένα περιβάλλον σταθερότητας. Πρόκειται για την υπερδύναμη των Βαλκανίων. Αναφορικά με το Κοσσυφοπέδιο, ανεξαρτήτως του τι πιστεύει ο καθένας, έχουμε πλέον ένα γεγονός μπροστά μας. Και αυτό στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε είναι πώς θα βάλουμε τη Σερβία στον δρόμο προς την Ευρώπη. Η ελληνική πολιτική έναντι του Βελιγραδίου είναι σε γενικές γραμμές καλή. Στο θέμα της πΓΔΜ όμως είναι κοντόφθαλμη. Παραμένοντας τόσο "κολλημένοι" σε ένα συμβολικό ζήτημα πλήττετε τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά σας».

- Ποια είναι η άποψή σας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και πώς πιστεύετε ότι επηρεάζονται από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ;

«Μία Τουρκία η οποία θα γυρίσει την πλάτη στην Ευρώπη και θα μετατραπεί σε ισλαμικό κράτος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα. Η ελληνική πολιτική ενθάρρυνσης της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη».
Δεν προσθέτει κάτι καινούριο απλώς ενισχύεται η ιδέα πως πρέπει να αλλάξουμε πολιτική στα Βαλκάνια και να ενεργήσουμε ως υπερδύναμη. Είναι ευκαιρία η Ελλάδα από χώρα καταναλωτών να γίνει χώρα που παράγει και διαθέτει αγαθά και υπηρεσίες σε όλα τα Βαλκάνια. Αυτό προσπαθεί να κάνει αυτή τη στιγμή βέβαια αλλά να το κάνει πολύ πιο έντονα.
Τον καλύτερο έλεγχο τον πετυχαίνεις όταν ελέγχεις οικονομικά τις χώρες αυτές.
Horrific, deplorable violence is okay, as long as people don't say any naughty words!
Proxenos
Gbyte level
Gbyte level

Post by Proxenos » Sun Jun 22, 2008 9:44 pm

«Μία Τουρκία η οποία θα γυρίσει την πλάτη στην Ευρώπη και θα μετατραπεί σε ισλαμικό κράτος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα. Η ελληνική πολιτική ενθάρρυνσης της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη».
Γι αυτό δε θα πει κανείς πατριώτης τίποτα;
tZoLe
Venus Former Team Member

Post by tZoLe » Sun Jun 22, 2008 11:31 pm

Εγώ πάντως έχω την αίσθηση πως μία ισλαμική τουρκία εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα. Την άποψη αυτή την έχω ακούσει από μέλη της ελληνικής διπλωματίας. Βλέπετε στην τουρκία τυχαίνει οι εθνικιστές να είναι οι σοσιαλιστές και όχι οι ισλαμιστές.
Image
"αν ελευθερία σημαίνει κάτι τελικά , σημαίνει το δικαίωμα να λες στους ανθρώπους αυτό που δεν θέλουν να ακούσουν"
George Orwell (1903 - 1950)

έτσι

Θα μας λείψεις μάγκα Σισσέ...σε ευχαριστούμε για όλα...
Post Reply

Return to “Αναδημοσιεύσεις”