Εφόσον αναφέρθηκα κι εγώ,να καταθέσω κι εγώ την άποψη μου σχετικά με τα μεταπτυχιακά.
Συμφωνώ με τον PaP σε ότι είπε σχετικά με προσόντα. Έχω γνωρίσει άνθρωπο ο οποίος παίρνει αξιοπρεπέστατο μισθό (πάνω από τον δικό μου), είναι συνομίληκος μου, έχει core IT καθήκοντα κι έχει τελειώσει ΙΕΚ. Τι έκανε; Έχει αλλάξει 10 εταιρείες και κάθε φορά που έφευγε από τη μία εταιρεία, ζητούσε περισσότερα. Αν είσαι καλός στη δουλειά σου και δεν έχεις νοοτροπία δημοσίου υπαλλήλου (μονιμότητα, άραγμα κλπ.), τότε μπορείς να αποτελέσεις μια από τις εξαιρέσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Σχετικά με τα μεταπτυχιακά και τα κόστη της Αγγλίας. Κι εγώ θεωρώ το τμήμα ΠΣ του LSE υπερτιμημένο. Η δυσκολία που έχει είναι κυμαινόμενη, δηλαδή μπορεί κάποιος να τελειώσει το συγκεκριμένο MSc άνετα και χωρίς να ιδρώσει και πάρα πολύ, αλλά μπορεί κατ' επιλογή να χωθεί και να κάνει 15000 διαφορετικά πράγματα, αποκτώντας γνωριμίες, γεμιζόντας CV και γενικά αξιοποιώντας τα λεφτά που δίνει. Πρόταση για αυτό: αν επιλέξετε να δώσετε τόσα λεφτά, κουραστείτε κιόλας για να τα πάρετε πίσω. Τα χαρτιά των πανεπιστημίων δεν ανοίγουν πόρτες, τα βιογραφικά και οι συνεντεύξεις ανοίγουν. Ρωτήστε τα παιδιά που περνάνε κύκλους 5-8 συνεντεύξεων/εξετάσεων στην Αγγλία για να προσληφθούν.
Επίσης για την Αγγλία. Πέρα από το LSE υπάρχουν κι άλλα πανεπιστήμια εξαιρετικά αξιόλογα. To Imperial είναι ένα από αυτά. Πολύ καλές διασυνδέσεις, πολύ προσανατολισμένο στο "Science" του "computer science", αλλά εμένα αυτό δεν μου αρέσει. Προσωπικά προτιμώ το UCL, στο οποίο είναι συμφοιτητής και συμφορουμίτης, το οποίο συνδυάζει οικονομικές σπουδές, τεχνολογία λογισμικού και εμπειρία σε ένα πακετάκι της τάξης των 3-4Κ λιρών η €, δεν θυμάμαι το νόμισμα τώρα. Απλά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε μάθημα σχετικό με συστήματα τα οποία χρησιμοποιούνται στο "greater London area", το ανέβασε πολύ στα μάτια μου, πολύ απλά γιατί αυτό σημαίνει ότι κοιτάει και την αγορά, επομένως μπορεί να σε φέρει σε επαφή μαζί της.
Όπως και να έχει, η τελική πρόταση είναι μια. Το μόνο μεταπτυχιακό που αξίζει να κάνεις αν δεν έχεις μια πολύ συγκεκριμένη τάση σε κάποιον τομέα ή δεν έχεις δουλέψει για να δεις τι χρειάζεσαι, είναι το MBA. Είναι αρκετά γενικό, είναι αρκετά χρήσιμο και σου επιτρέπει να σκέφτεσαι όχι σαν πληροφορικάριος (αυτό το έχεις ήδη μάθει στο προπτυχιακό).
Υ.Γ. Με αυτό δεν απαξιώνω τις επιλογές μου. Το ΜΠΣ στα ΠΣ μου έδωσε πολύ καλή δουλειά και είμαι πολύ ευχαριστημένος από αυτές. Ένα ΜΒΑ όμως πιστεύω πως θα το κάνω κάποια στιγμή και ίσως αν έκανα τώρα μεταπτυχιακό, να έκανα σε διαφορετική επιστήμη.
Ελπίζω να βοήθησα.