NetNook για development

Συζητήσεις για θέματα που σχετίζονται με hardware.
rapadder
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: Alumnus/a
NetNook για development

Post by rapadder » Thu Oct 02, 2008 1:26 pm

Είδα αυτό το LG X110-L.A711HS και άρχισα να σκέφτομαι να το αγοράσω. Δεν έχω φορητό και θα ήθελα να το έχω σαν φορητό. Με ενδιαφέρει το χαμηλό του βάρος (γιατί κάθε μέρα θα το κουβαλάω στην δουλειά) και να το έχω για να γράφω εκεί κώδικα. Συγκεκριμένα:

- Να εγκαταστήσω NetBeans, Eclipse, servers κλπ.
- Να λειτουργούν όλα τα παραπάνω :).

Νομίζω ότι με μια αναβάθμιση στα 2GΒ δεν θα έχω (μελλοντικά) πρόβλημα επιδόσεων, υποθέτω ότι θα παίρνει έξτρα μνήμη. Ένα μειονέκτημα είναι ότι επειδή δεν έχει οπτικό δίσκο, δεν θα μπορώ να εγκαταστήσω το Visual Studio (ή κάνω λάθος;). Θα ήθελα λοιπόν τις απόψεις σας σχετικά με το αν επαρκεί για development.
Last edited by rapadder on Thu Oct 02, 2008 1:37 pm, edited 1 time in total.
... Γράφτε κώδικα όσο είναι καιρός ...
cyberpython
Mbyte level
Mbyte level

Re: NetNook για development

Post by cyberpython » Thu Oct 02, 2008 1:37 pm

Λίγο "ύποπτο" το γεγονός οτι δεν αναφέρεται πουθενά η ανάλυση της οθόνης...(Ίσως όμως να είναι ίδια με του MSI Wind.)

Επίσης δεν αναφέρεται το είδος της μπαταρίας (3-cell / 6-cell). Μάλλον η 6-cell θα είναι διαθέσιμη σαν επιλογή όπως φαίνεται εδώ: http://ae.lge.com/products/model/detail/x110.jhtml#

Τώρα, για το Visual Studio μπορείς να κάνεις ένα αντίγραφο του CD/DVD σε ISO image, να το περάσεις σε usb-stick και να το εγκαταστήσεις με χρήση κάποιου εικονικού drive.
Proxenos
Gbyte level
Gbyte level

Post by Proxenos » Thu Oct 02, 2008 1:42 pm

Με τον Αtom μάλλον πρέπει να ξεχάσεις βαριές εφαρμογές όπως IDE (π.χ. Eclipse), ειδικά για καθημερινή χρήση. Προσωπικά έχω Αtom και ένα 1GB και δεν έχω τολμήσει να βάλω κάτι τόσο απαιτητικό, δεν το χρειάζομαι όμως κιόλας. Με τις εφαρμογές που τρέχω (Surfing, Video, Email, Chat, PDF Reading) είναι μια χαρά, αλλά για περισσότερα δε δείχνει πρόθυμος. Ίσως κάποιος να έχει περισσότερες εμπειρίες. H απουσία οπτικού μέσου δε σε εμποδίζει στο να εγκαταστήσεις Visual Studio, ας είναι καλά τα USB Sticks :smt002
One who pays some attention to history will not be surprised if those who cry most loudly that we must smash and destroy are later found among the administrators of some new system of repression. - Noam Chomsky
rapadder
Gbyte level
Gbyte level

Post by rapadder » Thu Oct 02, 2008 2:34 pm

Μου κάνει όμως εντύπωση. Ο επεξεργαστής του είναι αξιοπρεπής. Εγώ το θέλω κυρίως για development. Σε σχέση με το IDE, θα μπορούσε κάποιος να βάλει μια "ελαφριά" έκδοση του NetBeans (π.χ. Web & Java EE, 139 ΜΒ ή έστω την SE, μόλις 31 ΜΒ). Αντίστοιχα ισχύουν για το Eclipse.
Απ 'ότι ξέρω ένα IDE θέλει μνήμη και όχι επεξεργαστική ισχύ. Με μια μελλοντική αναβάθμιση στα 2 GB στο μέλλον γιατί να έχει πρόβλημα;
Επίσης σκέφτηκα ότι μελλοντικά θα μπορώ να το συνδέω με μια (καινούργια) οθόνη, αφού έχει VGA output, οπότε θα λύσω και το πρόβλημα της μικρής οθόνης.
mikem4600
Gbyte level
Gbyte level

Post by mikem4600 » Thu Oct 02, 2008 2:50 pm

Δεν υπάρχουν "ελαφριές" εκδόσεις των Netbeans ή Eclipse. Σε netbook θα σέρνονται τραγικά. Τα netbook δεν είναι για development - μόνο για browsing, κι αυτό με δυσκολία. Και τι ακριβώς development θα κάνεις και δη σε netbook;...
Autocracy hates questions. Anarchy hates answers.
rose
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: 4th year

Post by rose » Thu Oct 02, 2008 2:53 pm

Άσχετο, σκέφτεσαι να κάνεις dev σε 10,0 inches;
που θα πάει θα το δουμε...
rapadder
Gbyte level
Gbyte level

Post by rapadder » Thu Oct 02, 2008 3:16 pm

Περίπου. Όταν θα είμαι στην εργασία/ σπίτι δεν θα χρησιμοποιώ το NetBook. Αλλά για να μπορείς να δείξεις κάποια πράγματα σε άσχετο χώρο (π.χ. ένα project που κάνεις και θέλεις να το δείξεις σε κάποιον στα Starbucks) τότε νομίζω ότι το NetBook λέει. Για να συγχρονίζεις την εργασία σου (εργασία/ σπίτι) επίσης λέει. Δεν θα κάνω όμως στο NetBook αυτή καθ' αυτή την ανάπτυξη του κώδικα, αν αυτό εννοείς. Ένας φορητός Fujitsu-Siemens τον οποίο χρησιμοποιούσα πριν 2 χρόνια, με προδιαγραφές 3,5 ετών πρίν (έκδοσης 2005), είχε Centrino στα 1,67 Ghz και 512 RAM (μετά έβαλα 1 GΒ επιπλέον) και έτρεχε τα WinXP μια χαρά. Γιατί ενα NetBook να είναι μονο για browsing; Σε σχέση με έναν φορητό 3ετίας, το συγκεκριμένο έχει τις ίδιες επιδόσεις για να μην πώ καλύτερες.
Επίσης υπάρχουν "ελαφριές" εκδόσεις IDE με την έννοια ότι επειδή υποστηρίζουν λιγότερα modules απαιτούν λιγότερη μνήμη. Επιπλέον η εφαρμογή αυτή καθ' αυτή είναι που καθορίζει τις απαιτήσεις του IDE. Αν εσύ έχεις ένα project που φορτώνει ένα σωρό βιβλιοθήκες η απόκριση του ΙDE δεν θα είναι η ίδια, σε σχέση με το εάν είχες ένα μικρότερο project.

[off-topic]Ο Intel Celeron στα 400 Mhz (του 1999) με 128 ΜΒ SDRAM στα 100 Hz και Windows 98SE, τρέχει μια χαρά το Office 97. Θέλω να πώ ότι η απόδοση ενός μηχανήματος είναι θέμα του τι software θα του βάλεις.[/off-ropic]
rose
Gbyte level
Gbyte level

Post by rose » Thu Oct 02, 2008 3:36 pm

A για demo, χαλαρά τότε, απο servers τι παίζει; sqlServer; jboss;
rapadder
Gbyte level
Gbyte level

Post by rapadder » Thu Oct 02, 2008 3:48 pm

Mysql server :). Από web server apache, mongrel (για Ruby on Rails). Αυτό που θα ήθελα είναι ένα οικονομικό, "μεταβατικό" laptop (ή laptop-ίδιο αν θέλετε) μέχρι να έχω τα χρήματα για MacBook. Οπότε νομίζω ότι το συγκεκριμένο είναι μια χαρά για να την βγάλω κάνα χρόνο ακόμα.
rose
Gbyte level
Gbyte level

Post by rose » Thu Oct 02, 2008 3:54 pm

Ποιος γράφει Ruby on Rails; Ενδιαφέρον....Σίγουρα δεν θα έχεις θέμα, συνήθως είναι αρκετά "light-weight" αυτές οι εφαρμογές σωστά;
tsilochr
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: PhD

Post by tsilochr » Thu Oct 02, 2008 3:59 pm

κράτα τα λεφτά σου σταμάτη και πάρε κατευθείαν ένα μηχάνημα που να υποστηρίζει με αξιοπρέπεια development, είτε είναι pc ή mac. με παρόμοια λογική είχα πάρει ένα οικονομικό (για την εποχή του) laptop και σε 6-10 μήνες δεν μπορούσε να σηκώσει τις νεότερες εκδόσεις των εργαλείων που χρησιμοποιούσα (ide, dbms, office suite κλπ)
Erevodifwntas
Gbyte level
Gbyte level

Post by Erevodifwntas » Thu Oct 02, 2008 4:18 pm

Απλά μια σημείωση: Στα συγκριτικά ο Atom στα 1600 πάει χειρότερα από τον Celeron στα 900... (Μιας και έγινε σύγκριση με τον centrino στα 1670)
Go To Statement Considered Harmful (Τιτλος δημοσίευσης του Edsger Dijkstra).

my personal site
rapadder
Gbyte level
Gbyte level

Post by rapadder » Thu Oct 02, 2008 4:22 pm

A 1.6GHz Atom chip seems to sit right between a 900MHz Celeron M and 1.13GHz Pentium 3-M—slower than the former, and a bit speedier than the latter. Considering Asus' Eee PC features a 900MHz Celeron, this benchmark gives a rough idea of how Atom-based devices might compare.

Πηγή

Ωραία... Γιατί τόσο χάλια ο Atom; Απλά το MacBook είναι μια επένδυση της τάξης των 1300+ Ευρώ. Ένα NetBook είναι μια επένδυση της τάξης των 300+ Ευρώ. Υπάρχει μια τάξη μεγέθους λοιπόν. Ίσως το καλύτερο είναι να περιμένω. Μήπως είναι καλύτερο τότε το Asus EEEPC900-WF016X Windows XP; Είναι φθηνότερο (329 Ευρώ) και τρέχει Windows XP. Επίσης πρέπει να είναι πιο αξιόπιστο/ ποιοτικότερη/ πιο στιβαρή κατασκευή από το πρώτο.
rose
Gbyte level
Gbyte level

Post by rose » Thu Oct 02, 2008 4:44 pm

8.9 inches αυτή τη φορά...κατεβαίνεις επικίνδυνα.
AmmarkoV
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by AmmarkoV » Thu Oct 02, 2008 9:21 pm

Σε σχέση με το developing..
Πρώτον! αν δεν τρέχει το Eclipse δεν φταίει το PC φταίει το Eclipse.. :-p

VGA out υπάρχει σε ολα τα μοντέλα οπότε κοτσάρεις μια 19'' - 1440 x 900 px -> http://www.plaisio.gr/product.aspx?prod ... y=69978102 ( 139 euro )
και ένα κανονικό USB πληκτρολόγιο -> http://www.plaisio.gr/product.aspx?prod ... y=69978166 ( 9 euro )
και έγινες..

Και αν εχεις ήδη μια οθόνη υπάρχουν switchακια για να αλλάζεις στην ίδια οθόνη 2 inputs..
Εδώ κ 4 χρόνια πάντως εγώ έχω ως "σταθερό PC" ένα laptop με ένα keyboard της Microsoft..
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
I would love to change the world, but they won't give me the source code. Οι καθηγητές πληρώνονται από το δημόσιο αρα από όλους τους Έλληνες για να κάνουν τα μαθήματα. Όλοι οι Έλληνες θα έπρεπε να μπορούν να δουν τα μαθήματα τα οποία πληρώνουν! Tο πνευματικό έργο που επιτελείται με τα χρήματα του δημοσίου ΔΕΝ είναι μόνο δικό σας Όποιος δεν δίνει πανελλήνιες έχει δικαίωμα στην γνώση που πληρώνει [url=http://ammar.gr/gddg]gddg blog[/url]
Image
rapadder
Gbyte level
Gbyte level

Post by rapadder » Fri Oct 03, 2008 11:59 am

Γνωστός πήρε το Multirama-HT Xpress Book - Intel Atom 1.6 GHz - 10" wide και θα μου πεί τις εντυπώσεις. Σε σχέση με το ASUS EEEPC 900 άκουσα ότι έχει πρόβλημα με την μπαταρία του. Συγκεκριμένα, ακόμα και αν είναι κλειστό χάνει κάθε μέρα ένα 10% της ενέργειας του. Αυτό σημαίνει ότι αν το αφήσεις κάπου, σε 10 μέρες περίπου θα έχει αποφορτιστεί τελείως. Το πρόβλημα αυτό δεν υπάρχει στο Asus EEEPC1000H που έχει επεξεργαστή Atom.
shodanjr_gr
Mbyte level
Mbyte level

Post by shodanjr_gr » Fri Oct 03, 2008 12:45 pm

Έχω φορτώσει netbeans στο Acer Aspire One (1.6ghz Atom, 1 giga ram, 120 giga σκληρός -όχι solid state-).

Τα πάει "αρκετά" καλά. Δηλαδή μπορείς να ανοίξεις, να κάνεις edit/δεις κώδικα, και κάνα recompile αν θελήσεις. Προφανώς και δεν συνιστάται για "κεντρικό" development machine, γιατί τα πάντα είναι αρκετά πιο αργά συγκριτικά με έναν c2d με 2+ giga ram και γρήγορο δίσκο. Επίσης δεν ξέρω πως πάει αν έχει κάποιο server να δουλεύει στο background, δεν έχω κάτι περασμένο τώρα να δοκιμάσω.

Η οθόνη (ανάλυσης 1024 * 600) δεν είναι και ΤΕΡΑΣΤΙΑ, αλλά δεν με προβληματίζει προσωπικά (δουλεύεις άνετα, ειδικά αν βάλεις τα navigator και property panels να μαζεύονται αυτόματα).

Κάποια στιγμή θα ανεβάσω την μνήμη στα 2 giga (το καθυστερώ γιατί στο aspire πρέπει να λυθεί όλο το laptop για να φτάσεις στη μνήμη :( ).
"Liberal" isn't a dirty word Blackadder!
rapadder
Gbyte level
Gbyte level

Post by rapadder » Fri Oct 03, 2008 12:51 pm

Λίγο άσχετο αλλά θα κάνεις την αναβάθμιση μόνος σου, μπορείς να το "ανοίξεις"; Ορισμένα laptop έχουν περίεργες βίδες που θέλει ειδικό κατσαβιδάκι και συνήθως τέτοιο έχουν οι αντιπροσωπείες. Πόσο θα σου κοστίσει το +1 GB RAM; Μπορείς να το πάς στην αντιπροσωπεία να σου κάνει την αναβάθμιση ή θα σου πάρει +50 Ευρώ για να σου βάλει μια μνήμη RAM;
shodanjr_gr
Mbyte level
Mbyte level

Post by shodanjr_gr » Fri Oct 03, 2008 1:09 pm

rapadder wrote:Λίγο άσχετο αλλά θα κάνεις την αναβάθμιση μόνος σου, μπορείς να το "ανοίξεις"; Ορισμένα laptop έχουν περίεργες βίδες που θέλει ειδικό κατσαβιδάκι και συνήθως τέτοιο έχουν οι αντιπροσωπείες. Πόσο θα σου κοστίσει το +1 GB RAM; Μπορείς να το πάς στην αντιπροσωπεία να σου κάνει την αναβάθμιση ή θα σου πάρει +50 Ευρώ για να σου βάλει μια μνήμη RAM;

Το SODIMM του 2 giga εχει γύρω στα 40 ευρώ...Δεν βλέπω κάποια "περιέργη" βίδα πάντως, μόνο απλές σταυρωτές. Αλλά το θέμα είναι ότι πρέπει να βγάλεις ένα κάρο βίδες ΚΑΙ το πληκτρολόγιο ώστε να ανοίξεις το case και να σηκώσεις την μητρική για να φτάσεις στο SODIMM socket (δηλαδή το φορητό δεν έχει panelάκια από πίσω για να έχεις πρόσβαση στη μνήμη, σε αντίθεση με πχ. το EEE). Από την άλλη δεν γνωρίζω καν αν η αντιπροσωπία της acer αναλαμβάνει να κάνει κάτι τέτοιο...
"Liberal" isn't a dirty word Blackadder!
Proxenos
Gbyte level
Gbyte level

Post by Proxenos » Fri Oct 03, 2008 1:20 pm

Σε όσους αναφέρονται στο eeePC 900: καλύτερη αγορά είναι αυτή τη στιγμή το eeePC 901. Στην τιμή του αχτύπητο (μεγάλη διάρκεια μπαταρίας, Bluetooth), εγώ είμαι πολύ ευχαριστημένος. Δεν ξέρω όμως τι γίνεται με τη διαθεσιμότητα.
One who pays some attention to history will not be surprised if those who cry most loudly that we must smash and destroy are later found among the administrators of some new system of repression. - Noam Chomsky
rapadder
Gbyte level
Gbyte level

Post by rapadder » Fri Oct 03, 2008 1:31 pm

Το βρήκα στα 419 Ευρώ. Μάλιστα αναφέρει ο συγκεκριμένος ότι έχει Γερμανικό πληκτρολόγιο και WinXP. Λογικά δεν έχει το πρόβλημα της μπαταρίας που άκουσα.
shodanjr_gr wrote: Από την άλλη δεν γνωρίζω καν αν η αντιπροσωπία της acer αναλαμβάνει να κάνει κάτι τέτοιο...
Υποθέτω ότι η αντιπροσωπεία της Acer θα αναλαμβάνει κάτι τέτοιο, με το αζημίωτο φυσικά.
Επίσης το ίδιο NetBook του Γερμανού έχει και ο Κωτσόβολος (όμως με σκλήρό δίσκο 80GB) στα 349 Ευρώ. Νομίζω ότι αυτή η προσφορά έχει την καλύτερη σχέση απόδοση/τιμής. Δεν υπάρχει στο site της εταιρίας, υπάρχει όμως στο διαφημιστικό της. Μπορεί να δεί κάποιος την περιγραφή στο site της Dixons, η οποία έχει αγοράσει τον Κωτσόβολο.
Proxenos
Gbyte level
Gbyte level

Post by Proxenos » Sat Oct 04, 2008 2:36 am

rapadder wrote:Το βρήκα στα 419 Ευρώ. Μάλιστα αναφέρει ο συγκεκριμένος ότι έχει Γερμανικό πληκτρολόγιο και WinXP. Λογικά δεν έχει το πρόβλημα της μπαταρίας που άκουσα.
shodanjr_gr wrote: Από την άλλη δεν γνωρίζω καν αν η αντιπροσωπία της acer αναλαμβάνει να κάνει κάτι τέτοιο...
Η προτεινόμενη τιμή είναι 379 Ευρώ. Το μόνο που κάνουν είναι να το εισάγουν από Γερμανία, οπότε μπορείτε να το παραγγείλετε και μόνοι σας από εδώ, για παράδειγμα στο Amazon ή το www.notebook.de - στο 2ο είναι διαθέσιμο, συνολικά λιγότερο θα σας βγει.
Post Reply

Return to “Hardware”