Περί της Εκδήλωσης για τα Μεταπτυχιακά

Συζητήσεις και ενημέρωση σχετικά με μεταπτυχιακές σπουδές σε Ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια.
AnINffected
Gbyte level
Gbyte level

Περί της Εκδήλωσης για τα Μεταπτυχιακά

Post by AnINffected » Thu Dec 23, 2004 11:59 am

Ποια είναι η γνώμη σας η/και τα συμπεράσματα σας για τα όσα ειπώθηκαν στην εκδήλωση αυτά καθ'εαυτά;

Συνοπτικά τα σημεία που μπορώ αυτή τη στιγμή να θυμηθώ είναι (με "δικά μου λόγια :smile:" και χωρίς χρονική σειρά):

-Ότι τα δίκτυα και η ασφάλεια είναι πολύ της μόδας (Αλήθεια, ο τομέας των δικτύων έχει "δράση" ώς επάγγελμα);
-Ότι όσοι ενδιαφέρονται για το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης καλύτερα να πιάσουν αμέσως δουλειά, χωρίς μεταπτυχιακό
-Ότι η γλωσσομάθεια είναι τρομερή αβάντα ;) (Εγώ δυστυχώς κατέχω μόνο την Αγγλική & χωρίς δίπλωμα ακόμη)
-Ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα "side effects" ενός ταξιδιού στο εξωτερικό (νέες εμπειρίες και επαφή με άλλες κουλτούρες από τη μία, και η οποία οικονομική επιβάρυνση από την άλλη)
-Ότι γενικώς υπάρχουν πάααρα πολλοί παράγοντες που πρέπει να σκεφτεί και να ζυγίσει κάποιος ώστε να κάνει την καλύτερη γι'αυτόν επιλογή καθώς και πολλοί λάθος λόγοι για τους οποίους να επιλέξεις μεταπτυχιακό!Περισσότερα γι'αυτό παρακάτω...
-Ότι υπάρχουν αρκετοί φορείς που δίνουν υποτροφίες για Μετάπτ. Σπουδές, δόξα το Θεώ!
-Με τη θέση μας στην Ευρωπαική Ένωση ενδέχεται να έχουμε αρκετά πλεονεκτήματα στο μέλλον.
-Μιλήσαμε ακόμη και για τις συστατικές επιστολές.

Παρ'όλο που μ'άρεσε πολύ η συζήτηση δε μπορώ τώρα να θυμηθώ όλα όσα ειπώθηκαν...Επειδή το μνημονικό μου δε δουλεύει ιδιαίτερα καλά τελευταία, όποιος μπορεί ας με συμπληρωσει!
Επίσης όσοι έχετε καλύτερο μνημονικό από εμένα και εφόσον έχετε χρόνο και διάθεση γράψτε ένα αρθράκι για την εκδήλωση όξω, στο portal...(Αν το κάνατε ήδη και δεν το πήρα πρέφα πάλι, ζητώ ταπεινά συγγνώμη)

Μπερδεύτηκα στο σημείο όπου ειπώθηκε ότι σε μερικές περιπτώσεις είναι συν το να έχεις προυπηρεσιά (?) ώστε να σε πάρουν σε κάποια μεταπτυχιακά, όπως το ΜΒΑ (Management and Bussiness Administration).Διευκρινίστε μου κάποιος παρακαλώ....

Τα κυριότερα συμπεράσματά μου:
-Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να υπολογίσεις ακόμη και πρίν ζητήσεις συστατ.Επιστολή!Τα περισσότερα δεν τα είχα σκεφτεί...

-Στην Ελλάδα δυστυχώς βρισκόμαστε πολύ πίσω... Δεν εννοώ ώς Πανεπιστήμια ή ακαδημαικό προσωπικό αλλά ώς προς τη σχέση της Ελλάδας με την Πληροφορική...Θα παραφράσω τα λεγόμενα του κυρίου Αποστολόπουλου, ότι είμαστε χρήστες της τεχνογνωσίας και όχι φορείς της.
Αν κάνω λάθος διορθώστε με αλλά απ'ότι κατάλαβα δεν υπάρχει ιδιαίτερος χώρος για έρευνα-πέρα από τα προγράμματα των Πανεπιστημίων.
Επίσης, συμπέρανα πως δεν δίνουμε την πρέπουσα σημασία στη ΒιοΠληροφορική, τη στιγμή που στο εξωτερικό η σημαντικότητα του κλάδου όλο και αυξάνεται.
Τα δε στατιστικά δε μας τιμούν ιδιαίτερα ως χώρα...

-Είναι τόσα πολλά που πρέπει να υπολογίσει κανείς για την επαγγελματική του πορεία (και βέβαια για τη ζωή του, αλλά αυτό ειναι άλλη ιστορία), που για να πετύχει αυτό ακριβώς που θέλει τελικά, πρέπει να το έχει συνειδητοποιήσει από το πρώτο έτος των σπούδων του (για να μην πώ από το πρώτο έτος του λυκείου, αλλά και αυτό είναι άλλη ιστορία).Πώς μπορεί όμως να το κάνει αυτό ένας νέος φοιτητής;μόνο 1 στους 100 νομίζω μπορεί.Ούτε εγω ήξερα τι ήθελα απ'την αρχή.Καμία σχέση.
Όπως ειπώθηκε, με ένα μεταπτυχιακό μπορεί κάποιος, λίγο ή πολύ, να διορθώσει τα λάθη του.Το θέμα είναι, πως μπαίνεις στο μεταπτυχιακό αν έχεις κάνει αρκετά λάθη "συνειδητοποίησης"!

Αλλά αρκετά είπα.Your turn....
:smile:
silegav
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Academic status: Alumnus/a

Post by silegav » Thu Dec 23, 2004 12:20 pm

Κάτι άλλο που ειπώθηκε είναι και το αν είναι καλή επιλογή το μεταπτυχιακό. Δεν είναι μονόδρομος. Ο κος Αποστολόπουλος μίλησε λίγο για τα certifications από μεγάλες εταιρείες όπως SUN, CISCO, ΗP,IBM κ.α. τα οποία είναι αρκετά δυνατά χαρτιά, αλλά πολύ εξειδικευμένα.
dimitra
Mbyte level
Mbyte level
Academic status: MSc
Post by dimitra » Thu Dec 23, 2004 2:54 pm

Εγώ δεν κατάφερα να παρεβρεθώ στην εκδήλωση αν και είμαι σίγουρη ότι θα ήταν άκρως ενδιαφέρουσα. Ψάχνομαι κι εγώ πολύ για μεταπτυχιακά και ρωτάω αρκετά και στη δουλειά που είμαι.Αυτό που μου είπε το παλικάρι που είναι προϊστάμενος μου είναι ότι το να κάνω μεταπτυχιακά είναι άχρηστο.Μου είπε ότι δεν κερδίζεις τίποτα το ιδιαίτερο και κυρίως στον εργασιακό χώρο.Κι εκείνος είπε ότι το καλύτερο που έχω να κάνω είναι να παίρνω τέτοια πιστοποιητικά όπως είπε και ο silegav και ότι στην πληροφορική ειδικά αν ασχολείσαι με τον προγραμματισμό δεν μπορείς να δουλεύεις μέχρι μεγάλη ηλικία με αυτό και ότι το να κάνω μεταπτυχιακά θα μου φάει και άλλα χρόνια απ'αυτά που είμαι ακόμα παραγωγική στον τομέα.Επίσης με απέτρεψε στο να κάνω πτυχιακή αφού δεν είναι απαραίτητη.Δεν ξέρω αν έχει δίκιο αλλά εμένα με προβλημάτισε πολύ και πιστεύω πραγματικά βλέποντας την αγορά εργασίας ότι τελικά ένα μεταπτυχιακό μπορεί να μην μπορεί να ανοίξει όσες πόρτες μπορούν να ανοίξουν τα παραπάνω πιστοποιητικά.Συγνώμη αν είμαι εκτός θέματος λόγω του ότι δεν αναφέρομαι στην εκδήλωση αλλά στα Μεταπτυχιακά γενικά.
Η τιμωρία του ψεύτη δεν είναι ότι δεν τον πιστεύουν, αλλά ότι αυτός δεν μπορεί να πιστέψει.

Σω, Τζορτζ Μπέρναρντ
vangos
Mbyte level
Mbyte level

Post by vangos » Thu Dec 23, 2004 3:40 pm

Ο κάθε άνθρωπος βλέπει τα πράγματα από διαφορετική σκοπιά. Ο κύριος που αναφέρεις dimitra μάλλον τα βλέπει καθαρά από τη σκοπία του να βγάλει χρήματα και μάλιστα όσο πιο γρήγορα γίνεται. Σ'αυτό που λέει σχετικά με τους προγραμματιστές μπορεί να έχει δίκιο εν μέρη αλλά το χρόνο που θα χάσεις κάνοντας μεταπτυχιακά θα τον αναπληρώσεις αργότερα αφού έχοντας περισσότερες γνώσεις θα μπορείς να ξεφύγεις από τον απλό προγραμματισμό και να ανέβεις σε ανώτερα επίπεδα βγάζοντας περισσότερα και ευκολότερα χρήματα. Π.χ. αντί να είναι αυτός προϊστάμενος σου να είσαι εσύ προϊστάμενη του. Για το θέμα της πτυχιακής άσκησης νομίζω πως για κάποιον που θέλει να κάνει μεταπτυχιακά είναι απαραίτητη για δύο λόγους. Πρώτον, μετράει πάρα πολύ στο να σε δεχτούν, ειδικά σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και δεύτερον παίρνεις μια μικρή ιδέα (και εξασκείσαι) για το τι θα ακολουθήσει για να μη σου έρθει ξαφνικό. Μέχρι στιγμής αυτήν την άποψη έχω έχω διαμορφώσει αλλά είμαι πάντα ανοιχτός σε νέες ιδέες και μάλιστα τις αναμένω... :)
alexo
Venus Former Team Member

Post by alexo » Thu Dec 23, 2004 4:22 pm

dimitra wrote:Μου είπε ότι δεν κερδίζεις τίποτα το ιδιαίτερο και κυρίως στον εργασιακό χώρο.
dimitra wrote:το να κάνω μεταπτυχιακά θα μου φάει και άλλα χρόνια απ'αυτά που είμαι ακόμα παραγωγική στον τομέα.
Αυτά ειπώθηκαν και στη συζήτηση που έγινε και με προβλημάτισαν και εμένα ... :roll:
dimitra wrote: Επίσης με απέτρεψε στο να κάνω πτυχιακή αφού δεν είναι απαραίτητη.
Εδώ μου φαίνεται κάνει λάθος ...
Είμαστε από τις ελάχιστες σχολές που δεν έχουν υποχρεωτική διπλωματική ...
Πιστεύω ότι εκτός από το γεγονός ότι απαιτείται για το μεταπτυχιακό , είναι και σοβαρό στοιχείο για την επαγγελματική αποκατάσταση .
rapadder
Gbyte level
Gbyte level
Post by rapadder » Thu Dec 23, 2004 7:16 pm

Μήπως ο προϊστάμενος σου Δήμητρα ανήκει στη γενιά των Πληροφορικάριων της δεκαετίας του '80; Δηαλδή είναι κανένας μαθηματικός-φυσικός που απλά ασχολήθηκε παραπάνω; Εμένα ένας τέτοιος μου έλεγε όταν ήμουν 18,5 χρονών (και έδινα για 2η φορά Πανελλήνιες) να μην βάλω καμία Πληροφορική στο Μηχανογραφικό παρά να πάω να παρακολουθήσω στο Μαθηματικό Ιωαννίνων που είχα περάσει γιατί: "Γιατί να πάρει μια εταιρία, πχ η Singular έναν απόφοιτο πληροφορικής ΑΕΙ, όταν μπορεί να πάρει έναν από ΤΕΙ, ΙΕΚ και να της κάνει την ίδια δουλειά με λιγότερα λεφτά;". Ευτηχώς που δεν άκουσα τις ^%$^ του γιατί ο κύριος (καθηγητής πληροφορικής στο δημόσιο που απλά δεν έκανε μάθημα και παίζαμε arkanoid σε κάτι 486SX) νόμιζε ότι Πληροφορική είναι να ξέρεις COBOL. Δείτε μια προκύρηξη μιας Δημόσιας Υπηρεσίας και θα αλλάξετε γνώμη. Μετράει: 1. Βαθμός πτυχίου 2. Μεταπτυχιακά 3. Επαγγελματική εμπειρία (3-5 χρόνια πχ για administrator) 4. Λοιπά προσόντα (βύσμα κτλ :smile:).
... Γράφτε κώδικα όσο είναι καιρός ...
PaP
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by PaP » Thu Dec 23, 2004 8:10 pm

Για το θέμα τισ πτυχιακης...
Ολοι οι καθηγητές μας προτείνουν να κάνουμε γιατί απλά μόνο τότε βάζεις ολες τι γνώσεις σου στην πράξη και βλέπεις αναλυτικά ένα μεγάλο πρόβλημα. Τα ωφ'έλη πολλά... Είτε δεν εχει ανταπόκριση στην αγορά εργασίες, τουλάχιστον όχι στις περισσότερες από τις κρατιοκοδίαιτες λληνικές εταιρίες αποτελέι ένα μεγάλο ΣΥν. Επίσης νομίζω ότι να προσεγγίσεις με επιστημονικο θέμα ένα πρόβλημα και να το λυσεις αποτελεί κατάκτηση για μένα σε προσωπικό επίπεδο. Οσο για τα μεταπυχιακά το έθιξε πολύ σωστά ο Αποστολο και καλό είναι να κάνεις μεταπτυχιακό αν σε ενδιαφέρει η ακαδημαικότητα, η έρευνα και αν θες κάποτε να κάνεις κατι μόνη σου, κάποια εταιρία κλπ...
AnINffected
Gbyte level
Gbyte level

Post by AnINffected » Fri Dec 24, 2004 10:46 am

dimitra wrote:το να κάνω μεταπτυχιακά θα μου φάει και άλλα χρόνια απ'αυτά που είμαι ακόμα παραγωγική στον τομέα.
Παλιά μου νιότη να σ'είχα τώρα;
(κατα παράφραση της παροιμίας)

Δέ μπορώ να το κατανοήσω αυτό...Νέος και άπειρος, θα μου πείτε.
Αλλά με τρομάζει πολύ η ιδέα της μη παραγωγικότητας στο μέλλον.
Ειδικά έτσι όπως το εκφράζεις Δήμητρα!
The Analytical Engine has no pretensions to originate anything. It can do whatever we know how to order it to perform (...)
Ada Lovelace

Θέλω και εγώ να παίξω D&D λέμε!!! :-( :-(
sudtuwup
Mbyte level
Mbyte level
Academic status: MSc

Post by sudtuwup » Fri Dec 24, 2004 2:01 pm

Ειναι μεγαλο θεμα αυτο και υπαρχει ελλειψη πληροφορισης. Αν δεν κανω λαθος ο αριθμος των μετπα. φοιτητων 10πλασσιαστηκε σε λιγα χρονια στην Ελλαδα. Σε μερικα -αν μπεις- εχεις σχεδον σιγουρη αποκατασταση λογω γνωσεων ή γνωριμιων.
Παντως γνωμη μου ειναι οτι σε λιγο θα ειναι απαραιτητο στον κλαδο μας ειδικα γιατι σκετο γενικο πτυχιο δεν σε ειδικευει. Ολα σπρωχνουν προς τα εκει πιστευω-αλλα δεν συμφωνω. Εχετε ακουσει για το σπασιμο σε 3+2 χρονια.. Δηλαδη 4+1 τωρα.
Για πτυχιακη δεν ξερω ομολογω αλλα μαλλον βοηθαει.
Image
AnINffected
Gbyte level
Gbyte level

Post by AnINffected » Fri Dec 24, 2004 4:14 pm

Σε ποιό σπάσιμο αναφέρεσαι;
The Analytical Engine has no pretensions to originate anything. It can do whatever we know how to order it to perform (...)
Ada Lovelace

silegav
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by silegav » Fri Dec 24, 2004 5:54 pm

Mάλλον αναφέρεται στο σπάσιμο των σπουδών από 4 χρόνια προπτυχιακές και 1 χρόνο μεταπτυχιακές σε 3 χρόνια προπτυχιακές και 2 χρόνια μεταπτυχιακές υποχρεωτικές το οποίο κατευθύνει σε μεγάλη εξειδίκευση.
Είναι η περιβόητη συνθήκη της Μπολόνια. Νομίζω τουλάχιστον, έτσι έχω καταλάβει.
rapadder
Gbyte level
Gbyte level
Post by rapadder » Fri Dec 24, 2004 6:08 pm

Ευτυχώς που η συζήτηση δεν επεκτάθηκε στην συνθήκη της ...Μπολόνια γιατί αλλιώς θα αποκτούσε παραταξιακό χαρακτήρα. Εξάλλου το θέμα είναι άλλο και όχι μια συνθήκη που είναι ακόμα στα χαρτιά.
PaP
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by PaP » Fri Dec 24, 2004 7:00 pm

Φίλε rappader αν ένα πολιτικό κείμενο που επηρεάζει άμεσα τη ζωή σου και εσύ παίρνεις μία θέση απέναντι του αυτό ονομάζεται πολιτική δε βλέπω γιατί γίνεται παραταξιακό το θέμα εκτός και αν υιοθετείς τυφλά τις απόψεις μια παράταξης. Απλά θέλω να πω πώς η πολιτική δεν πρέπει να είναι λεξη ταμπού. Οπως ας πούμε και η τοποθέτηση ενάντια στις πατέντες είναι θέμα πολιτικό όχι παραταξιακό
AnINffected
Gbyte level
Gbyte level

Post by AnINffected » Fri Dec 24, 2004 7:27 pm

Α, αμ μπράβο τώρα το θυμήθηκα αυτό με τη Μπολόνια.
Δέ μπορώ να καταλάβω.Η διάρκεια σπουδών δε πάει ανάλογα με το πρόγραμμα;
Ada Lovelace

rapadder
Gbyte level
Gbyte level
Post by rapadder » Fri Dec 24, 2004 8:42 pm

Χμμ, από αυτήν την άποψη έχεις δίκιο Pap. Θα μπορούσαμε να δώσουμε μαθήματα αυτοσυγκράτησης και πολιτικής κουλτούρας, ώστε να έρθει η πολιτική πιο κοντά στον μέσο φοιτητή και να μην έχει μια αρνητική σημασία. Όσο πιο πολιτισμένοι είμαστε, τόσο περισσότεροι ενθαρρύνονται να εκφράσουν τις απόψεις τους και να συμμετέχουν σε συζητήσεις.
silegav
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by silegav » Sat Dec 25, 2004 11:05 am

Πάντως και το θέμα της Μπολόνια πρέπει να μας απασχολήσει σε κάποιο άλλο thread καθώς το τι θα γίνει με αυτή την υπόθεση θα επηρρεάσει την δύναμη που θα έχει το πτυχίο μας μετά από λίγα χρόνια.
Proxenos
Gbyte level
Gbyte level

Post by Proxenos » Sat Dec 25, 2004 5:22 pm

Μακάρι να ήμουν κι εγώ εκει, θα ειχε γέλιο η υπόθεση...

Να υποθέσω οτι η συζήτηση δεν περιστράφηκε γύρω απ τις δυνατότητες μεταπτυχιακών σπουδών σε διάφορες χώρες, έτσι; Αφού προοφανώς όταν λέμε μεταπτυχιακό στο εξωτερικό εννοούμε την Αγγλία. Ε, αφού θέλετε λοιπόν Αγγλία, πληρώστε δίδακτρα και υψηλό κόστος ζωής ενώ θα τρέχετε να βρείτε υποτροφία... Και φυσικά κάνετε το μεταπτυχιακό που προορίζεται για άτομα με τριετές bachelor (δηλαδή με 20-24 μαθήματα πτυχίο)... Καλες γιορτές και ευτυχισμένο το νέο έτος;)
PaP
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by PaP » Sat Dec 25, 2004 7:43 pm

Proxenos μαλλον είσαι προκατειλημένος γιατί ακριβώς αυτό ειπώθηκε. Κοιτάχτε και αλλού πέρα απο αγγλία και αφιερώθηκε ισάξια χρόνος για κάθε χώρα. Ειδικάο Βαζιργιάννης έλεγε να δούμε Γερμανία και Γαλλία
Proxenos
Gbyte level
Gbyte level

Post by Proxenos » Sat Dec 25, 2004 7:47 pm

PaP wrote:Proxenos μαλλον είσαι προκατειλημένος γιατί ακριβώς αυτό ειπώθηκε. Κοιτάχτε και αλλού πέρα απο αγγλία και αφιερώθηκε ισάξια χρόνος για κάθε χώρα. Ειδικάο Βαζιργιάννης έλεγε να δούμε Γερμανία και Γαλλία
Φυσικά και είμαι προκατειλημμένος, δεν υποστηρίζω ποτέ το αντίθετο. Όταν λες ότι αφιερώθηκε χρόνος, τι εννοείς;;;
PaP
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by PaP » Sat Dec 25, 2004 8:59 pm

Απλα αφιέρωθηκε ο ίδιος χρόνος για κάθε χώρα και τονίστηκε να μη ψάχνουμε μόνο στην αγγλια
Marauder
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by Marauder » Sun Dec 26, 2004 12:05 am

Για τη Γαλλία τι ειπώθηκε πάνω κάτω;
AnINffected
Gbyte level
Gbyte level

Post by AnINffected » Sun Dec 26, 2004 1:02 pm

](*,) Δέ θυμάμαι...
Θυμάται κανεί τι ειπώθηκε για Γαλλία;
Επίσης PaP αν μπορείς πές μας για την Ιρλανδία πάλι... :grin:
Ada Lovelace

Post Reply

Return to “Μεταπτυχιακά”