Οπότε αν θες τι γνώμη μου στην περίπτωση που ενδιαφέρεσαι ακόμα να ασχοληθείς με πληροφορική γενικά(δεν αναφέρομαι σε κάποιον τομέα συγκεκριμένα) θα αναγκαστείς να ασχοληθείς με αρκετά μαθήματα που μπορεί να θεωρείς ή όντως να είναι "μη ενδιαφέροντα", "μη χρήσιμα"(είτε θες να ασχοληθείς με hardcore πράγματα είτε με θεωρητικά).
Το πρόβλημα μου δεν είναι τόσο στο γεγονός ότι τα θεωρώ "άχρηστα", όσο στον τρόπο παρουσίασης τους. Όταν αναγκάζομαι να αποστηθίσω ένα μάθημα, σχεδόν αυτόματα θα "μισήσω" και το αντικείμενο - δεν αντέχω την παπαγαλία.
Ξεκινας λαθος...τιποτα δεν παπαγαλιζεις.Φροντιζεις να εχεις καλη επαφη με το μαθημα(οχι απαραιτητα αδιακοπη παρακολουθηση) ωστε να καταλαβαινεις τι σου διδασκουν.Και θα γινει και η ζωη σου πιο ευκολη στο θεμα διαβασμα ετσι.
Καλή επαφή είχα με όλα τα μαθήματα σ' όλο το εξάμηνο και παρακολουθούσα, στο τέλος (εξεταστική) ήρθε το σοκ
Αλλα πχ στην επιστημη εχει νοημα να παπαγαλισεις τι ειναι η σελιδοποιηση?Ή ποια ειναι η ιδεα πισω απο την δρομολογηση σε ενα δικτυο(δεν ξερω αν το κανουν ακομα)?Αυτο σημαινει οτι αν στο πω με αλλα λογια θα καψεις φλαντζα, ετσι δεν ειναι?
Ναι. Γιατί μπορεί να ξέρω να σου εξηγήσω αρκετά καλά τι είναι η σελιδοποίηση, αν δεν το μάθω απ' έξω όμως δεν μπορώ να στο πω τόσο καλά όσο το βιβλίο
Η αποστήθιση είναι αδύνατη (εκτός και αν είσαι ο Άνθρωπος της Βροχής), δεν είναι απαραίτητη για να περάσεις τα μαθήματα και δεν θα σε ωφελήσει σε τίποτα (μάλλον το αντίθετο).
Δεν θυμάμαι τί ερωτήσεις έπεφταν στην Επιστήμη των Υπολογιστών, πάντως σε πιο προχωρημένα μαθήματα δεν έχει ερωτήσεις του τύπου "τί λέει αυτό το θεώρημα", αλλά σου βάζουν ασκήσεις βασισμένες στη θεωρία.
Άντε το πολύ πολύ να σου έχουν ερωτήσεις του τύπου "απόδειξε μου αυτό", όμως και πάλι δεν είναι απαραίτητα καρμπόν από το βιβλίο.
Τι λες καλε

Ξέρεις πόσο θα είχα γράψει διακριτά αν είχα καθίσει να τα μάθω όλα απ' έξω? 8+
Ξέρεις πόσο έγραψα τώρα που "απλώς" παρακολουθούσα όλο το εξάμηνο, διάβασα και στο τέλος αλλά δεν τα έμαθα
ΟΛΑ απ' έξω? Μην ρωτάς
Επίσης, έχεις σκεφτεί το ενδεχόμενο να μην είναι η θεωρία αυτή καθ'εαυτή που σε ενοχλεί, αλλά η ιδέα του οτί πρέπει να την μάθεις παπαγαλία;Το λέω επειδή ούτε εμένα μου άρεσε στα δυό πρώτα έτη, αλλά όταν άρχισα να μπαίνω σιγά-σιγά στην ουσία της (συγκεκριμένα όταν διάβασα από που προήλθε η μηχανή Turing), έπαθα την πλάκα μου.Και από αυτά που λές φαίνεσαι οπαδός της μαθηματικής σκέψης (Η θεωρητική Πληρ/κη αν μη τί άλλο σφύζει).Εγώ πάλι δεν είμαι καλός στα Μαθηματικά!
Εξ'άλλου, αν ένα μάθημα είναι καθαρά θεωρητικό και δεν σου δίνει το πρακτικό κομμάτι όπως λές, πάντα μπορείς να το προσθέσεις από μόνος σου (και αυτό είναι ίσως το βασικότερο νόημα της σχολής.Δεν σε μαθαίνουν, εσύ μαθαίνεις.Η σχολή σου δίνει απλά τις βάσεις και κάποια εφόδια για να το κάνεις).
Κυρίως (όπως ανέφερα παραπάνω) είναι αυτό που μ'ενοχλεί. Η ιδέα ότι
"μου χαλάνε το μάθημα" και αντί να ασχοληθώ με ασκήσεις, κάθομαι και μαθαίνω απ' έξω αποδείξεις θεωρημάτων!!
Για να συνοψίσω λοιπόν, το μόνο που χρειάζεται είναι να γνωρίζεις τη θεωρία τόσο ωστε να μπορείς να λύνεις ασκήσεις (δεν χρειάζεσαι περιττή πληροφορία), και αν την μάθεις με τρόπο που να σε ευχαριστεί τόσο το καλύτερο (μπορεί στην πορεία να αρχίσει να σου αρέσει κιόλας).
Τι γίνεται όμως όταν ξέρεις ότι θα πέσει θεωρία? Η απόδειξη θεωρήματος?
Υ.Γ. Μη νομίζεις, οι περισσότεροι ήμασταν σε αυτή τη θέση στο 1ο έτος (τι κάνω τώρα εγώ εδώ;... )
Δυστυχώς το ξέρω αυτό, καθώς έχω ακούσει
πολλές παρόμοιες ιστορίες πρωτοετών σε διάφορα τμήματα στην Ελλάδα. Δεν ξέρω αν όλες οι σχολές μας (οι ελληνικές) έχουν "ανιαρό" και σχετικά (εκ πρώτης όψης) άσχετο με το αντικείμενο, 1ο έτος....
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Γενικότερα αυτό που περίμενα εγώ ήταν να ξεφύγω κάπως απ' την "λυκειακή νοοτροπία" του στυλ "τα μαθαίνω όλα απ' έξω και γράφω καλά" - μάλλον και εδώ υπερεκτίμησα το ελληνικό πανεπιστήμιο
Σημ. όταν αναφέρω αποστήθιση/παπαγαλία κτλ εννοώ καταλαβαίνοντας τι μαθαίνω απ' έξω, όχι απλά τα αποστηθίζω και δεν ξέρω τι λέει